ODLUKA

O RAVNOPRAVNOSTI POLOVA U ORGANIMA LOKALNE SAMOUPRAVE I U ORGANIMA MESNIH SAMOUPRAVA GRADA NOVOG PAZARA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 5/2010)

Član 1

Ova odluka reguliše princip ravnopravnosti polova u organima lokalne samouprave i organima mesnih samouprava u gradu Novom Pazaru (u daljem tekstu: Odluka).

Član 2

Princip ravnopravnosti polova u gradu Novom Pazaru, primenjuje se prilikom izbora, postavljenja, imenovanja i konstituisanja naročito u:

- Skupštini Grada i njenim radnim telima

- Gradskom veću i njegovim radnim telima

- Radnim telima i komisijama koje formira gradonačelnik po svojim ovlašćenjima

- Pomoćnicima gradonačelnika

- Gradskim upravama

- Organima upravljanja javnih preduzeća, ustanova i organizacija čiji je osnivač Grad Novi Pazar

- Savetima Mesnih zajednica na teritoriji grada Novog Pazara.

Prilikom izbora članova organa i radnih tela i prilikom postavljanja rukovodilaca u gradskim upravama, navedenih u stavu 1. ovog člana, obezbeđuje se zastupljenost najmanje 30% predstavnika manje zastupljenog pola.

Član 3

Princip o zastupljenosti polova primenjivati i pri formiranju delegacija grada Novog Pazara. Princip ravnopravnosti polova primenjuje se u slučajevima formiranja zvaničnih delegacija grada Novog Pazara, a što se naročito odnosi na delegacije koje učestvuju u radu na predstavljanju Grada u okviru ostvarivanja nadležnosti. Žene i muškarci imaju pravo da ravnomerno i bez diskriminacije predstavljaju Grad u međunarodnoj i međuopštinskoj saradnji koja se ostvaruje u okviru nadležnosti Grada, da budu predstavljani i učestvuju u radu međunarodnih i međuopštinskih saradnji i institucija čiji je Grad član. Prilikom određivanja sastava, izbora i imenovanja delegacija koje predstavljaju Grad u međunarodnoj i međuopštinskoj saradnji, sajamskim manifestacijama, kao i projektima prekogranične saradnje, žene i muškarci biće ravnopravno predstavljeni.

Sastav delegacije čine najmanje 30% lica manje zastupljenog pola.

Član 4

Princip ravnopravnosti polova integriše se i ostvaruje u svim oblastima u kojima se realizuje nadležnosti grada Novog Pazara.

Princip ravnopravnosti polova integriše se u sve strateške dokumente Grada, a naročito u Strategiju razvoja Grada i budžet Grada.

Prilikom kreiranja budžeta grada Novog Pazara princip ravnopravnosti polova obavezno se integriše u Uputstvo za izradu finansijskih planova kojim se definiše način kreiranja i usvajanja budžeta.

Član 5

Savet za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti aktivno učestvuje u kreiranju i usvajanju strateških dokumenata, a naročito u kreiranju i usvajanju Strategije razvoja Grada, kreiranja i usvajanja Akcionih planova i budžeta grada Novog Pazara.

Savet u saradnji sa Organom uprave i drugim organima, ustanovama i organizacijama podnosi Skupštini Grada na razmatranje Odluke i druge posebne mere za postizanje ravnopravnosti muškaraca i žena kao i Akcioni plan za ostvarivanje rodne ravnopravnosti.

Član 6

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara".

Svi organi, javna preduzeća, ustanove i mesne zajednice, a na koje se odnosi ova Odluka dužni su uskladiti svoje Statute i druga opšta akta u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.