ODLUKA

O OSTVARIVANJU PRAVA NA NOVČANU POMOĆ DVA PUTA GODIŠNJE SAMOHRANIM RODITELJIMA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 5/2010)

Član 1

Ovom odlukom se utvrđuju uslovi i način ostvarivanja prava na dva puta godišnje novčanu pomoć samohranim roditeljima, kao i visina i način isplate novčane pomoći porodicama.

Samohrani roditelj iz stava 1. ovog člana smatraju se oni roditelji gde nije priznato očinstvo, kad je jedan bračni drug preminuo, kada se jedan od roditelja nalazi na izdržavanju zatvorske kazne i kad se jedan od roditelja nalazi na služenju vojnog roka.

Član 2

Pravo na novčanu pomoć u skladu sa ovom odlukom, ostvaruje samohrani roditelj iz člana 1. stav 2. ove odluke pod uslovom:

- da se roditelj nalazi u statusu samohranog roditelja,

- da je državljanin Republike Srbije,

- da samohrani roditelj ima prebivalište na teritoriji grada Novog Pazara.

Član 3

Pravo na novčanu pomoć po osnovu ove odluke može se ostvariti podnošenjem zahteva nadležnoj službi Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave grada Novog Pazara.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, podnose se dokazi o ispunjenosti uslova za priznavanje prava na novčanu pomoć u skladu sa ovom odlukom, i to:

- Izvode iz matične knjige rođenih za decu sa upisanim matičnim brojevima, datumom i časom rođenja (overena fotokopija ili original),

- Uverenje o državljanstvu (original ili overena fotokopija) koje ne može biti starije od 6 meseci,

- fotokopija lične karte,

- prijava prebivališta za decu,

- fotokopija tekućeg računa,

- dokaz o statusu samohranog roditelja u smislu člana 1. stava 2. ove odluke.

Član 4

O priznavanju prava na novčanu pomoć u skladu sa ovom odlukom rešava u prvom stepenu nadležna služba iz člana 3. ove odluke.

Rok za rešavanje o pravu iz stava 1. ovog člana je 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Član 5

Protiv prvostepenog rešenja može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Novog Pazara u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja a preko prvostepenog organa.

Član 6

Novčana pomoć po osnovu ove odluke isplaćuje se dva puta godišnje u iznosu od po 5.000 (pet hiljada) dinara po porodici.

Novčana sredstva iz stava 1. ovog člana se obezbeđuju budžetom grada Novog Pazara.

Član 7

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara" a primenjivaće se od 02.08.2010. godine.