ODLUKA

O OSTVARIVANJU PRAVA NA JEDNOKRATNU NOVČANU POMOĆ PORODICI U KOJOJ SE RODE BLIZANCI - DVOJE ILI VIŠE DECE

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 5/2010)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi i način ostvarivanja prava na jednokratnu novčanu pomoć porodici u kojoj se rode blizanci - dvoje ili više dece, kao i visina i način isplate novčane pomoći porodici.

Član 2

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć u smislu ove odluke, ostvaruje majka pod uslovom:

- da je u jednom porođaju rođeno dvoje dece,

- da je državljanin Republike Srbije,

- da u momentu rođenja dece ima prebivalište na teritoriji grada Novog Pazara.

Član 3

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć može se ostvariti podnošenjem zahteva nadležnoj službi Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave grada Novog Pazara.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnose se dokazi o ispunjenosti uslova za priznavanje prava na jednokratnu novčanu pomoć, u skladu sa ovom odlukom i to:

- Izvod iz matične knjige rođenih za decu sa upisanim matičnim brojem, datumom i časom rođenja (original ili overena fotokopija),

- Uverenje o državljanstvu Republike Srbije (original ili overena fotokopija) koje ne može biti starije od 6 meseci,

- fotokopija lične karte,

- prijava prebivališta za decu,

- fotokopija tekućeg računa.

Zahtev za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć porodici po osnovu ove odluke podnosi se najkasnije do navršenih 3 meseca života dece.

Član 4

U slučaju da majka nije živa, da je napustila decu, lišena roditeljskog prava, da je na izdržavanju kazne zatvora ili da zbog teže bolesti ili drugih opravdanih razloga nije u mogućnosti da neposredno brine o deci, pravo iz ove odluke umesto majke može ostvariti otac dece, ukoliko ispunjava uslove utvrđene iz člana 2. ove odluke.

Član 5

Kad otac dece, u skladu sa ovom odlukom, ostvaruje pravo na jednokratnu novčanu pomoć, uz zahtev za priznavanje prava, pored dokaza iz člana 3. ove odluke, podnosi i jedan od sledećih dokaza:

- Izvod iz matične knjige umrlih za suprugu,

- Uverenje organa starateljstva o činjenici da je majka napustila decu,

- odluka nadležnog suda da je majka lišena roditeljskog prava,

- potvrdu nadležne ustanove da se majka nalazi na izdržavanju kazne zatvora ili druge dokaze kojima se potvrđuje da majka neposredno ne brine o deci,

- izveštaj nadležne zdravstvene ustanove o težoj bolesti majke ili druge dokaze kojima se potvrđuje da majka neposredno ne brine o deci.

Član 6

O priznavanju prava na novčanu pomoć u skladu sa ovom odlukom rešava u prvom stepenu nadležna služba iz člana 3. ove odluke.

Rok za rešavanje o pravu iz stava 1. ovog člana je 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Član 7

Protiv prvostepenog rešenja može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Novog Pazara, u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja, a preko prvostepenog organa.

Član 8

Novčana pomoć po osnovu ove odluke isplaćuje se jednokratno u iznosu od 20.000 (dvadeset hiljada) dinara.

Novčana sredstva za isplatu pomoći iz stava 1. ovog člana se obezbeđuju budžetom grada Novog Pazara.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara" a primenjivaće se od 02.08.2010. godine.