POSLOVNIK
NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 14/2009 - prečišćen tekst i 52/2010 - dr. poslovnik)

 

I OPŠTE ODREDBE

Čl. 1-42*

(Prestalo da važi)

2. Stalni odbori

Član 43

Stalni odbori su:

1. Odbor za ustavna pitanja,

2. Zakonodavni odbor,

3. Odbor za odbranu i bezbednost,

4. Odbor za inostrane poslove,

5. Odbor za pravosuđe i upravu,

6. Odbor za međunacionalne odnose,

7. Odbor za odnose sa Srbima izvan Srbije,

8. Odbor za razvoj i ekonomske odnose sa inostranstvom,

9. Odbor za finansije,

10. Odbor za industriju,

11. Odbor za saobraćaj i veze,

12. Odbor za urbanizam i građevinarstvo,

13. Odbor za poljoprivredu,

14. Odbor za trgovinu i turizam,

15. Odbor za privatizaciju,

16. Odbor za Kosovo i Metohiju,

17. Odbor za zdravlje i porodicu,

18. Odbor za zaštitu životne sredine,

19. Odbor za prosvetu,

20. Odbor za omladinu i sport,

21. Odbor za kulturu i informisanje,

22. Odbor za nauku i tehnološki razvoj,

23. Odbor za rad, boračka i socijalna pitanja,

24. Odbor za predstavke i predloge,

25. Odbor za privredne reforme,

26. Odbor za evropske integracije,

27. Odbor za smanjenje siromaštva,

28. Odbor za ravnopravnost polova,

29. Odbor za lokalnu samoupravu,

30. Administrativni odbor.

Član 44

Odbor za ustavna pitanja razmatra predlog za promenu Ustava Republike Srbije, predlog za promenu Ustava Savezne Republike Jugoslavije i statute autonomnih pokrajina u postupku davanja saglasnosti Narodne skupštine, predlog za pokretanje postupka za opoziv predsednika Republike, kao i načelna pitanja primene Ustava.

Predsednik odbora je predsednik Narodne skupštine.

Odbor ima 25 članova.

Član 45

Zakonodavni odbor razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta, koji je upućen Narodnoj skupštini, sa stanovišta njegove usklađenosti sa Ustavom i pravnim sistemom, predlog za donošenje autentičnog tumačenja zakona, drugog propisa i opšteg akta koji je donela Narodna skupština, kao i pitanja jedinstvene zakonodavne metodologije i druga pitanja od značaja za jedinstvenu pravno-tehničku obradu akata koje donosi Narodna skupština.

Zakonodavni odbor razmatra obaveštenja Ustavnog suda o stanju i problemima ostvarivanja ustavnosti i zakonitosti u Republici, mišljenja i ukazivanja Ustavnog suda na potrebu donošenja i izmena zakona i preduzimanja drugih mera radi zaštite ustavnosti i zakonitosti, kao i predloge i inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti zakona i drugih propisa i opštih akata koje je donela Narodna skupština.

Odbor prati izgrađivanje pravnog sistema i o tome izveštava Narodnu skupštinu.

Odbor ima 21 člana.

Član 46

Odbor za odbranu i bezbednost razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta, kao i druga pitanja koja se odnose na Vojsku Srbije; odbranu Republike Srbije; integrisano upravljanje pograničnim poslovima; proizvodnju, promet i prevoz oružja; razmatra strategiju odbrane, pitanja u vezi sa ostvarivanjem civilne i demokratske kontrole Vojske Srbije i odbrambenog sistema, kao i pitanja iz oblasti javne i državne bezbednosti; izveštaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova o stanju bezbednosti u Republici Srbiji, dostavljen Narodnoj skupštini na njen zahtev; vrši kontrolu nad radom službi bezbednosti, kao i druga pitanja iz oblasti bezbednosti, u skladu sa zakonom.

Odbor ima 17 članova.

Član 47

Odbor za inostrane poslove razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta, kao i druga pitanja iz oblasti: spoljne politike, odnosa sa drugim državama i međunarodnim organizacijama, ratifikacije međunarodnih ugovora iz oblasti spoljnopolitičkih odnosa; uređivanja postupka zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora; zaštite državljana Republike Srbije i njihovih interesa i interesa domaćih pravnih lica u inostranstvu.

Odbor planira spoljnopolitičke aktivnosti Narodne skupštine i u vezi s tim donosi odluke. Kada Odbor nije u mogućnosti da rešava o ovim pitanjima, odluku donosi predsednik Narodne skupštine.

Odbor može da obavi razgovore sa ambasadorima Republike Srbije pre odlaska na njihovu diplomatsku dužnost.

Odbor ima 17 članova.

Član 48

Odbor za pravosuđe i upravu razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta i druga pitanja iz oblasti organizacije i postupanja pravosudnih organa i organa za prekršaje, izvršenja krivičnih sankcija, međunarodne pravne pomoći, organizacije i rada organa državne uprave i vršenja javnih ovlašćenja, organizacije vlasti, izbornog sistema i udruživanja građana.

Odbor daje mišljenje o predlozima odluka o izboru predsednika sudova i sudija, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca i drugih funkcionera u oblasti pravosuđa i uprave određenih zakonom i podnosi predloge odluka o prestanku njihove funkcije, odnosno razrešenju.

Odbor ima 17 članova.

Član 49

Odbor za međunacionalne odnose razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta i druga pitanja sa stanovišta ostvarivanja nacionalnih prava i međunacionalnih odnosa u Republici.

Odbor ima 21 člana.

Član 50

Odbor za odnose sa Srbima izvan Srbije razmatra pitanja iz nadležnosti Narodne skupštine koja se odnose na uspostavljanje i održavanje veza i unapređivanje odnosa sa Srbima koji žive van Republike Srbije, u cilju doprinosa njihovoj borbi za odbranu nacionalnog identiteta.

Odbor ima 25 članova.

Član 51

Odbor za razvoj i ekonomske odnose sa inostranstvom razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta, kao i druga pitanja iz oblasti: odnosa sa međunarodnim ekonomskim i finansijskim organizacijama; ratifikacije međunarodnih ugovora iz oblasti međunarodnih ekonomskih odnosa; razmatra planove i programe razvoja; privredni razvoj i kreditno-monetarni i bankarski sistem, sistem u oblasti ekonomskih odnosa sa inostranstvom, privredne komore, sistem javnih službi, sistem i razvoj u oblastima zdravstva, socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite, društvene brige o deci i omladini, obrazovanja, kulture i zaštite kulturnih dobara i fizičke kulture, politiku i mere za usmeravanje i podsticanje razvoja, uključujući i razvoj nedovoljno razvijenih područja i pitanja robnih rezervi.

Odbor ima 17 članova.

Član 52

Odbor za finansije razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta i druga pitanja iz oblasti: sistema finansiranja državnih funkcija, poreza, taksa i drugih dažbina, republičkog budžeta i završnog računa, zajmova, garancija, igara na sreću, osiguranja, imovinsko-pravnih i obligacionih odnosa, eksproprijacije, kao i druga pitanja iz oblasti finansija.

Odbor ima 15 članova.

Član 53

Odbor za industriju razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta i druga pitanja iz oblasti industrije, osim prehrambene industrije, razvoja i proizvodnje svih vidova energije, kao i iz oblasti rudarstva, geoloških i seizmoloških istraživanja.

Odbor ima 15 članova.

Član 54

Odbor za saobraćaj i veze razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta i druga pitanja iz oblasti drumskog, železničkog, vodnog, vazdušnog i poštanskog saobraćaja i telekomunikacija.

Odbor ima 11 članova.

Član 55

Odbor za urbanizam i građevinarstvo razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta i druga pitanja iz oblasti urbanizma i prostornog planiranja, stambeno-komunalnih delatnosti, građevinarstva, uređivanja i korišćenja gradskog građevinskog zemljišta i premera i katastra zemljišta.

Odbor ima 11 članova.

Član 56

Odbor za poljoprivredu razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta i druga pitanja iz oblasti poljoprivrede, šumarstva, prehrambene industrije, vodoprivrede, veterinarstva, poljoprivrednog zadrugarstva i razvoja sela.

Odbor ima 15 članova.

Član 57

Odbor za trgovinu i turizam razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta i druga pitanja iz oblasti trgovine, ugostiteljstva i turizma, zanatskih i drugih uslužnih delatnosti.

Odbor ima 11 članova.

Član 58

Odbor za privatizaciju razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta i druga pitanja iz oblasti privatizacije; razmatra mesečne izveštaje ministarstva nadležnog za poslove privatizacije o stanju postupka privatizacije, zaključenim ugovorima o prodaji kapitala, odnosno imovine, pokrenutim postupcima privatizacije i radu subjekata nadležnih za sprovođenje postupka privatizacije i daje Narodnoj skupštini mišljenja i predloge u vezi sa ovim pitanjima.

Odbor ima 15 članova.

Član 59

Odbor za Kosovo i Metohiju razmatra sva pitanja vezana za ovu pokrajinu vodeći računa, pre svega, o srpskim nacionalnim i državnim interesima naše zemlje; predlaže Narodnoj skupštini odgovarajuće odluke, deklaracije, rezolucije i prati njihovo sprovođenje ili realizaciju od strane odgovarajućih organa i institucija.

Odbor ima 15 članova.

Član 60

Odbor za zdravlje i porodicu razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta i druga pitanja iz oblasti zdravstvene zaštite, sistema i organizacije zdravstvene delatnosti, demografske politike i zaštite porodice.

Odbor ima 15 članova.

Član 61

Odbor za zaštitu životne sredine razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta i druga pitanja iz oblasti sistema zaštite i unapređivanja životne sredine, očuvanja i razvoja prirodnih i radom stvorenih vrednosti, racionalnog korišćenja, sprečavanja i otklanjanja zagađivanja prirodnih resursa, kao i druge načine i izvore ugrožavanja životne sredine, iz oblasti šumarstva, lovstva, ribarstva i hidrometeorologije.

Odbor ima 15 članova.

Član 62

Odbor za prosvetu razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta i druga pitanja u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, višeg i univerzitetskog obrazovanja.

Odbor ima 15 članova.

Član 63

Odbor za omladinu i sport razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta, iz oblasti sporta i fizičke kulture, kao i druga pitanja sa stanovišta položaja mladih.

Odbor ima 11 članova.

Član 64

Odbor za kulturu i informisanje razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta i druga pitanja iz oblasti kulture i javnog informisanja.

Odbor ima 15 članova.

Član 65

Odbor za nauku i tehnološki razvoj razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta i druga pitanja iz oblasti naučno-istraživačke delatnosti, razvoja nauke i primene naučnih dostignuća na univerzitetima, naučnim institutima i u privredi, razvoja novih tehnologija i njihove primene, standardizacije, mera i dragocenih metala i statistike.

Odbor ima 15 članova.

Član 66

Odbor za rad, boračka i socijalna pitanja razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta i druga pitanja iz oblasti radnih odnosa, zaštite na radu, zapošljavanja, socijalne zaštite, društvene brige o porodici i deci, penzijsko-invalidskog osiguranja, zaštite boraca oslobodilačkih ratova, vojnih invalida i članova njihovih porodica, zaštite žrtava fašističkog terora i civilnih žrtava rata, kao i druge oblike socijalne zaštite.

Odbor ima 15 članova.

Član 67

Odbor za predstavke i predloge razmatra predstavke i predloge koji su upućeni Narodnoj skupštini i predlaže Narodnoj skupštini i nadležnim organima mere za rešavanje pitanja sadržanih u njima i o tome obaveštava podnosioce ukoliko su to zahtevali.

O svojim zapažanjima povodom predstavki i predloga Odbor podnosi izveštaj Narodnoj skupštini najmanje jednom u toku svakog redovnog zasedanja.

Odbor ima 15 članova.

Član 68

Odbor za privredne reforme razmatra planove i programe privrednog razvoja, razmatra Predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta i druga pitanja iz oblasti privrednog sistema i ekonomske politike i analizira i prati politiku privrednih reformi.

Odbor ima 21 člana, od kojih su 12 članova predstavnici sledećih odbora Narodne skupštine: Zakonodavnog odbora, Odbora za razvoj i ekonomske odnose sa inostranstvom, Odbora za finansije, Odbora za industriju, Odbora za saobraćaj i veze, Odbora za urbanizam i građevinarstvo, Odbora za poljoprivredu, Odbora za trgovinu i turizam, Odbora za privatizaciju, Odbora za zaštitu životne sredine, Odbora za nauku i tehnološki razvoj i Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja. Ostalih 9 članova biraju se na način propisan odredbama člana 24. ovog poslovnika.

Član 69

Odbor za evropske integracije razmatra predlog zakona, drugih propisa i opštih akata sa stanovišta njihove prilagođenosti propisima Evropske unije i Saveta Evrope.

Odbor razmatra planove, programe, izveštaje i informacije o postupku stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji, prati realizaciju strategije pridruživanja i predlaže mere i pokreće inicijative za ubrzavanje realizacije strategije pridruživanja u okviru nadležnosti Narodne skupštine, predlaže mere za uspostavljanje opšteg, nacionalnog sporazuma o strategiji pridruživanja evropskim integracijama i razvija međunarodnu saradnju sa odborima parlamenata drugih zemalja u cilju boljeg razumevanja procesa pridruživanja i integracije u Evropsku uniju.

Odbor ima 15 članova.

Član 70

Odbor za smanjenje siromaštva definiše način učešća Narodne skupštine u sprovođenju nacionalne strategije za smanjenje siromaštva; razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta i druga pitanja sa stanovišta sprovođenja strategije za smanjenje siromaštva; nadzire proces donošenja i raspodelu budžeta u vezi sa primenom strategije; daje sugestije, primedbe i ocene realizacije strategije i angažuje se na institucionalizaciji i učešću predstavnika građana u procesu donošenja odluka u vezi strategije.

Odbor ima 15 članova.

Član 71

Odbor za ravnopravnost polova razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta sa stanovišta unapređivanja i postizanja ravnopravnosti (rodne jednakosti) polova.

Odbor sagledava stanje vođenja politike, izvršavanje zakona, drugih propisa i opštih akata od strane Vlade Republike Srbije i drugih organa i funkcionera odgovornih Narodnoj skupštini, sa stanovišta poštovanja ravnopravnosti polova.

Odbor ima 15 članova.

Član 72

Odbor za lokalnu samoupravu razmatra predlog zakona, drugog propisa i opšteg akta i druga pitanja koja se odnose na teritorijalnu organizaciju Republike Srbije i na uređenje, izbor, delokrug, finansiranje i način rada organa i službi jedinica lokalne samouprave.

Odbor ima 15 članova.

Član 73

Administrativni odbor:

- priprema i predlaže propise kojima se uređuju pitanja ostvarivanja prava i dužnosti narodnih poslanika;

- donosi pojedinačne akte o statusnim pitanjima narodnih poslanika i funkcionera koje bira ili imenuje Narodna skupština, ako zakonom nije drugačije određeno;

- utvrđuje predloge za obezbeđenje sredstava u budžetu Republike za rad Narodne skupštine, stara se o pravilnosti korišćenja tih sredstava i o tome podnosi izveštaj Narodnoj skupštini;

- priprema i predlaže akte o organizaciji i radu Službe Narodne skupštine, vrši postavljenja;

- donosi akte o obrazovanju Konkursne i Žalbene komisije;

- donosi akt o radnom angažovanju konsultanata za stručne i administrativne poslove poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini;

- usvaja Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Službi Narodne skupštine Republike Srbije;

- donosi odluku o rasporedu radnog vremena u Službi Narodne skupštine Republike Srbije;

- donosi rešenja o platama sekretara i zamenika sekretara Narodne skupštine, kao i državnih službenika na položaju u Narodnoj skupštini;

- donosi akt o rukovanju materijalima, koji se smatraju državnom, službenom ili vojnom tajnom i čuvanju tog materijala u Narodnoj skupštini i akt o unutrašnjem redu u zgradi Narodne skupštine, kao i druge opšte akte o načinu ostvarivanja pojedinih prava i dužnosti narodnih poslanika i zaposlenih u Službi Narodne skupštine, u skladu sa zakonom;

- određuje raspored sedenja narodnih poslanika u sali za sednice, po poslaničkim grupama;

- razmatra zahteve za odobravanje određivanja pritvora sudiji i javnom tužiocu i o tome podnosi Narodnoj skupštini izveštaj sa predlogom odluke;

- vrši i druge poslove određene aktima i zahtevima Narodne skupštine.

Odbor razmatra:

- razloge prestanka mandata pojedinih narodnih poslanika i o tome podnosi Narodnoj skupštini izveštaj sa predlogom za dodelu mandata novom narodnom poslaniku, na način propisan zakonom;

- izveštaj Republičke izborne komisije i uverenje o izboru narodnog poslanika i podnosi Narodnoj skupštini izveštaj sa predlogom za potvrđivanje mandata;

- pitanja primene ili uskraćivanja imuniteta narodnih poslanika i drugih funkcionera, u slučajevima predviđenim Ustavom;

- druga pitanja u vezi sa mandatno-imunitetnim pravima narodnih poslanika.

Odbor prati primenu ovog poslovnika, razmatra i daje predloge za njegove izmene i dopune i daje mišljenje Narodnoj skupštini, na njen zahtev, o primeni pojedinih odredaba ovog poslovnika.

Odbor ima 15 članova.

Čl. 74-252*

(Prestalo da važi)

Napomene

*Danom stupanja na snagu Poslovnika Narodne Skupštine ("Sl. glasnik RS", br. 52/2010), odnosno 5. avgusta 2010. godine prestao je da važi Poslovnik Narodne skupštine Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 14/09 - prečišćen tekst), osim odredaba čl. 43. do 73. tog poslovnika koje se primenjuju do konstituisanja Narodne skupštine u novom sazivu.