TARIFA
O ODREĐIVANJU CENA USLUGA KOJE PRUŽA AGENCIJA ZA LICENCIRANJE STEČAJNIH UPRAVNIKA

("Sl. glasnik RS", br. 54/2010)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom tarifom uređuje se plaćanje naknada koje Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (u daljem tekstu: Agencija), naplaćuje za pružanje usluga iz okvira poslova iz svoje nadležnosti.

Član 2

Obveznik plaćanja usluga iz člana 1. ove tarife je stečajni upravnik, stečajni dužnik, odnosno stečajna masa, fizičko lice koje polaže stručni ispit za dobijanje licence, specijalizovana organizacija koja je posebnim zakonom određena da obavlja poslove stečajnog upravnika, kao i podnosilac zahteva.

Stečajni upravnik je lice koje je odgovorno za plaćanje usluga čiji je obveznik stečajni dužnik, odnosno stečajna masa.

Obveznici iz stava 1. ovog člana dužni su da izvrše uplatu naknade za usluge koje pruža Agencija, odnosno da uz zahtev koji podnose Agenciji, dostave dokaz o izvršenoj uplati sredstava na ime cene usluge.

Sredstva na ime naknada plaćaju se na poseban račun Agencije.

Član 3

Visina naknada za pružene usluge iz člana 1. ove tarife, određuje se po tarifnim brojevima, i to:

Tarifni broj 1.

Za organizovanje i sprovođenje polaganja stručnog ispita za dobijanje licence za obavljanje poslova stečajnog upravnika, Agencija naplaćuje:

1. za obradu prijave za polaganje stručnog ispita iznos od 1.000 dinara;

2. za polaganje stručnog ispita iznos od 15.000 dinara;

3. za odlaganje polaganja dela stručnog ispita iznos od 7.000 dinara;

4. za ponovno polaganje usmenog dela stručnog ispita, iznos od 7.000 dinara.

Obveznik plaćanja po ovom tarifnom broju je fizičko lice koje polaže stručni ispit za dobijanje licence.

Tarifni broj 2.

Za izdavanje i obnavljanje licence za stečajne upravnike plaća se iznos od 40.000 dinara.

Za obradu zahteva za izdavanje i obnavljanje licence iz stava 1. ovog tarifnog broja Agencija naplaćuje iznos od 2.000 dinara.

Za obradu zahteva za izdavanje duplikata licence, odnosno za brisanje iz imenika stečajnih upravnika, Agencija naplaćuje iznos od 2.000 dinara.

Obveznik plaćanja po ovom tarifnom broju je stečajni upravnik, odnosno podnosilac zahteva.

Tarifni broj 3.

Usluge koje Agencija pruža aktivnim stečajnim upravnicima uz naplaćivanje naknade su sledeće:

1) korišćenje i održavanje Sistema za automatizovano vođenje stečajnih postupaka i elektronsko izveštavanja (ERS);

2) sačinjavanje i dostavljanje publikacija i informatora koje priprema i izdaje Agencija.

Naknada iz stava 1. ovog člana iznosi 8.000 dinara fiksno na godišnjem nivou, za aktivne stečajne upravnike koji postupaju kao stečajni upravnici u jednom ili nijednom stečajnom postupku, prema stanju na dan 31. decembar svake godine za narednu godinu.

Aktivni stečajni upravnici koji postupaju kao stečajni upravnici u dva, odnosno više postupaka, pored iznosa iz stava 2. ovog tarifnog broja plaćaju i dodatni iznos od 2.000 dinara na godišnjem nivou po svakom dodatnom stečajnom postupku u kojem postupaju kao stečajni upravnici, prema broju dodatnih stečajnih postupaka na dan 31. decembar svake godine za narednu godinu, pri čemu se ova naknada za godinu u kojoj je pokrenut dodatni stečajni postupak obračunava u punom iznosu.

Obaveza u skladu sa stavom 2. ovog tarifnog broja za svaku godinu dospeva kvartalno u jednakim iznosima i to petnaestog dana svakog kvartala tekuće godine.

Obaveza iz stava 3. ovog tarifnog broja za svaku godinu dospeva kvartalno u jednakim iznosima i to petnaestog dana svakog kvartala tekuće godine, osim naknade za godinu u kojoj je pokrenut dodatni stečajni postupak koja dospeva u celosti petnaestog dana narednog kvartala po isteku kvartala u kojem je stečajni postupak otvoren.

Obveznik plaćanja fiksnog iznosa iz stava 2. ovog tarifnog broja je aktivni stečajni upravnik, a iznosa iz stava 3. ovog tarifnog broja aktivni stečajni upravnik i organizacija iz člana 22. stav 1. Zakona o stečaju ("Službeni glasnik RS", broj 104/09).

Tarifni broj 4.

Za izdavanje izvoda, potvrda, odnosno promenu podataka u imeniku stečajnih upravnika, plaćaju se sledeće naknade:

1) 2.000 dinara za izdavanje izvoda;

2) 1.000 dinara za izdavanje potvrde da je stečajni upravnik upisan u imenik stečajnih upravnika ili druge potvrde;

3) 500 dinara za jednu, odnosno 1.000 dinara za više promena.

Obveznik plaćanja po ovom tarifnom broju je stečajni upravnik podnosilac zahteva.

Tarifni broj 5.

Za prikupljanje i obradu podataka od značaja za vođenje stečajnog postupka (portal online), i to za: osnovne podatke o svakom pokrenutom postupku sa likvidacionom vrednošću; informacije o prodaji i ishodu prodaje imovine u stečaju; podatke sa liste priznatih i osporenih potraživanja; podatke o namirenju poverilaca; vreme trajanja stečajnog postupka; usvojene planove reorganizacije, kao i, pregled stečajnih postupaka koji se vode na teritoriji Republike Srbije i činjenje dostupnim na svom internet portalu određenih informacija o toku stečajnog postupka, Agencija naplaćuje na godišnjem nivou sledeće naknade:

1) 6.000 dinara za stečajne postupke čija likvidaciona vrednost prema ekonomsko-finansijskom izveštaju stečajnog upravnika iznosi 3 miliona dinara ili više, ali najviše 10 miliona dinara;

2) 10.000 dinara za stečajne postupke čija likvidaciona vrednost prema ekonomsko-finansijskom izveštaju stečajnog upravnika iznosi više od 10 miliona, ali najviše 50 miliona dinara;

3) 32.000 dinara za stečajne postupke čija likvidaciona vrednost prema ekonomsko-finansijskom izveštaju stečajnog upravnika iznosi više od 50 miliona, ali najviše 200 miliona dinara;

4) 60.000 dinara za stečajne postupke čija likvidaciona vrednost prema ekonomsko-finansijskom izveštaju stečajnog upravnika iznosi više od 200 miliona, ali najviše milijardu dinara;

5) 120.000 dinara za stečajne postupke čija likvidaciona vrednost prema ekonomsko-finansijskom izveštaju stečajnog upravnika iznosi više od milijardu dinara.

Obveznik plaćanja naknade po ovom tarifnom broju je stečajni dužnik, odnosno stečajna masa.

Naknada iz stava 1. ovog tarifnog broja obračunava se prema stanju na dan 31. decembar za narednu godinu, pri čemu se ova naknada za godinu u kojoj je pokrenut stečajni postupak obračunava u punom iznosu, a dospeva za svaku godinu kvartalno i to petnaestog dana svakog kvartala tekuće godine, osim naknade za godinu u kojoj je pokrenut stečajni postupak koja dospeva u celosti petnaestog dana narednog kvartala po isteku kvartala u kojem je stečajni postupak otvoren.

Naknada iz stava 1. ovog tarifnog broja ne naplaćuje se za stečajne postupke čija likvidaciona vrednost prema ekonomsko-finansijskom izveštaju stečajnog upravnika iznosi manje od 3 miliona dinara.

Tarifni broj 6.

Za razmatranje i obradu redovnih pisanih ili elektronskih izveštaja i druge dokumentacije stečajnih upravnika o toku stečajnog postupka i stanju stečajne mase pri pružanju usluge stručnog nadzora, kao i za pružanje usluge stručnog nadzora plaća se naknada u visini od 1% od unovčene stečajne mase, naplaćenih potraživanja i iznosa primljenih po osnovu davanja u zakup imovine stečajnog dužnika.

Obveznik plaćanja naknade po ovom tarifnom broju je stečajni dužnik, odnosno stečajna masa.

Naknada iz stava 1. ovog tarifnog broja dospeva petnaestog dana narednog kvartala po isteku kvartala u kome je došlo do unovčenja stečajne mase, naplate potraživanja ili naplate zakupnine.

U slučaju usvajanja i potvrđivanja plana reorganizacije, pored iznosa naknade iz stava 1. ovog tarifnog broja za period stečajnog postupka do dana potvrđivanja plana reorganizacije plaća se i dodatna naknada od 0,1% likvidacione vrednosti stečajnog dužnika - subjekta reorganizacije prema proceni likvidacione vrednosti imovine stečajnog dužnika iz plana reorganizacije, pri čemu ta dodatna naknada ne može biti manja od 100.000 dinara, niti veća od 1.000.000 dinara.

Obveznik plaćanja po ovom tarifnom broju je stečajni dužnik - subjekat reorganizacije.

Član 4

Danom stupanja na snagu ove tarife prestaje da važi Tarifa o određivanju cena usluga koje pruža Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ("Službeni glasnik RS", broj 76/05).

Ova tarifa, po dobijanju saglasnosti Vlade, objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja.