ODLUKA
O OSNIVANJU FONDA SOLIDARNE STAMBENE IZGRADNJE GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 16/2010 - prečišćen tekst)

Član 1

Ovom Odlukom osniva se Fond solidarne stambene izgradnje grada Kraljeva (u daljem tekstu: Fond), kao neprofitna stambena organizacija, uređuje svrha i ciljevi Fonda, vreme na koje se osniva, organi upravljanja i kontrole, izvori finansiranja Fonda, način korišćenja prikupljenih sredstava solidarnosti i druga pitanja od značaja za Fond.

Član 2

Naziv Fonda je: Fond solidarne stambene izgradnje grada Kraljeva.

Sedište Fonda je u Kraljevu, Trg Jovana Sarića broj 1.

Član 3

Grad Kraljevo osniva Fond na neodređeno vreme, kao neprofitnu stambenu organizaciju, korisnika javnih sredstava i indirektnog korisnika budžetskih sredstava, upisanog Naredbom ministra finansija Republike Srbije u Spisak direktnih i indirektnih korisnika sredstava budžeta Republike Srbije, odnosno budžeta lokalne vlasti, korisnika sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje, kao i drugih korisnika javnih sredstava, koji su uključeni u sistem konsolidovanog računa trezora, u skladu sa zakonom.

Fond ima svojstvo pravnog lica sa pravima, obavezama i odgovornostima koja ima na osnovu zakona i ove Odluke.

Član 4

Fond ima svoj pečat, u skladu sa zakonom.

Pečat Fonda je okruglog oblika sa tekstom po obodu "Fond solidarne stambene izgradnje grada Kraljeva" i grbom grada Kraljeva u sredini.

Naziv Fonda ispisan je na srpskom jeziku ćiriličnim pismom.

Fond ima svoj štambilj, u skladu sa zakonom, a može imati i svoj znak.

Član 5

Fond, kao korisnik javnih sredstava u smislu odredaba Zakona o budžetskom sistemu, ima svoj tekući račun koji se otvara i koji se vodi kod Uprave za trezor, Filijala Kraljevo.

Fond ima svoj PIB i matični broj, u skladu sa zakonom.

Član 6

Zadatak Fonda je prikupljanje sredstava solidarnosti po osnovu doprinosa za solidarnu stambenu izgradnju i pripadajućeg dela poreza na fond zarada u skladu sa zakonom i posebnom odlukom, prikupljanje sredstava solidarnosti po osnovu povraćaja anuiteta za dodeljene stanove i prikupljanje drugih sredstava u skladu sa zakonom, upravljanje prikupljenim sredstvima i njihovo usmeravanje za pribavljanje stanova kupovinom ili izgradnjom za potrebe pravnih lica uplatioca tih sredstava solidarnosti - udružioca Fonda, a u cilju obezbeđivanja povoljnijih uslova za rešavanje stambenih potreba zaposlenih, saglasno usvojenoj lokalnoj stambenoj strategiji.

Član 7

Izvori finansiranja Fonda su:

- preneta sredstva iz prethodnog perioda u skladu sa zakonom i ovom Odlukom;

- prikupljena sredstva solidarnosti po osnovu uplata doprinosa za solidarnu stambenu izgradnju i pripadajućeg dela poreza na fond zarada;

- sredstva od povraćaja anuiteta kredita za dodeljene stanove po zaključenom ugovoru;

- sredstva iz budžeta grada Kraljeva i budžeta Republike Srbije;

- prilozi od donacija, poklona i pomoći od domaćih i stranih pravnih i fizičkih lica;

- kreditna sredstva od domaćih i inostranih kredita;

- primanja od prodaje nefinansijske imovine;

- prihodi ostvareni na osnovu međunarodne, regionalne i lokalne saradnje i saradnje sa republičkim organima na programima, projektima i drugim aktivnostima u stambenoj oblasti;

- druga sredstva u skladu sa zakonom.

Član 8

Organi Fonda su Upravni odbor i Nadzorni odbor.

Član 9

Upravni odbor Fonda je organ upravljanja Fonda.

Upravni odbor Fonda ima ukupno 5 članova, predsednika i 4 člana.

Predsednika i članove Upravnog odbora imenuje i razrešava Skupština grada Kraljeva, na mandatni period od 4 godine.

Član 10

Upravni odbor donosi:

1. Statut Fonda na koji saglasnost daje Skupština grada.

2. Poslovnik o radu.

3. Pravilnik o raspodeli stanova solidarne stambene izgradnje.

4. Finansijski plan i završni račun Fonda.

5. Godišnji program javnih nabavki dobara i usluga.

6. Odluku o korišćenju sredstava namenjenih za izgradnju, odnosno kupovinu stanova solidarnosti.

7. Odluke o raspodeli stanova solidarnosti na udružioce i preispituje odluke po podnetim prigovorima na izvršenu raspodelu.

8. Podnosi najmanje jednom godišnje izveštaj o radu Skupštini grada Kraljeva.

9. Obavlja i druge poslove utvrđene zakonom, Statutom fonda i drugim odlukama.

Član 11

Predsednik Upravnog odbora Fonda zastupa i predstavlja Fond, naredbodavac je za sredstva Fonda, izvršava i stara se o izvršenju odluka Upravnog odbora, potpisuje ugovore i druge pojedinačne akte Fonda na osnovu odluke Upravnog odbora Fonda, obavlja i druge poslove utvrđene Statutom Fonda i odlukom Upravnog odbora i odgovoran je za zakonit rad Fonda.

Član 12

Nadzorni odbor Fonda ima ukupno tri člana, predsednika i dva člana.

Predsednika i članove Nadzornog odbora Fonda imenuje i razrešava Skupština grada Kraljeva, na mandatni period od 4 godine.

Član 13

Nadzorni odbor prati i kontroliše rad Fonda i vrši nadzor nad zakonitošću rada Fonda, o čemu podnosi godišnji izveštaj Skupštini grada Kraljeva.

Član 14

Administrativno-finansijske poslove za potrebe Fonda obavlja Odeljenje za privredu i finansije Gradske uprave grada Kraljeva, a stručno-tehničke poslove Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo" iz Kraljeva.

Za obavljanje određenih stručno-tehničkih poslova može se angažovati lice sa odgovarajućom kvalifikacijom.

Član 15

Stanovi solidarnosti, izgrađeni ili kupljeni sredstvima solidarne stambene izgradnje, raspoređuju se na udružioce koji ispunjavaju uslove utvrđene Pravilnikom o raspodeli stanova, odlukom Upravnog odbora Fonda po raspisanom javnom konkursu.

Do donošenja Pravilnika o raspodeli stanova, primenjivaće se Pravilnik o raspodeli stanova pribavljenih sredstvima za solidarnu stambenu izgradnju ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 17/97).

Član 16

Statutom Fonda uređuje se naročito:

- Ciljevi, organizacija i način poslovanja Fonda;

- Nadležnost i rad organa Fonda;

- Zastupanje i predstavljanje Fonda;

- Način obavljanja stručnih, administrativnih i finansijsko-tehničkih poslova;

- Druga pitanja od značaja za rad i poslovanje Fonda, u skladu sa zakonom.

Član 17

Sredstva Fonda koriste se namenski za finansiranje pribavljanja stanova solidarnosti kupovinom ili izgradnjom, a za potrebe pravnih lica udružioca Fonda, u cilju rešavanja stambenih potreba njihovih zaposlenih pod povoljnijim uslovima, u skladu sa zakonom i Finansijskim planom Fonda.

Član 18

Obaveze Fonda se mogu preuzimati u okviru realno planiranih primanja Fonda utvrđenih zakonom i ovom Odlukom.

Plaćanja na teret Fonda vrše se do nivoa raspoloživih sredstava Fonda.

Na kraju tekuće godine neiskorišćena sredstva Fonda prenose se u narednu godinu.

Član 19

Stupanjem na snagu ove Odluke, sredstva za solidarnu stambenu izgradnju uplaćivaće se na račun Fonda, a zatečena sredstva solidarne stambene izgradnje u Javnom preduzeću za stambene usluge "Kraljevo" iz Kraljeva (u daljem tekstu: Javno preduzeće) preneće se odmah na račun Fonda.

Fond će preuzeti od Javnog preduzeća kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na korišćenje sredstava solidarne stambene izgradnje i imovinu - stanove stečene po osnovu solidarne stambene izgradnje.

Član 20

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, doneće se Statut Fonda.

Član 21

Obavezuje se Odeljenje za privredu i finansije Gradske uprave grada Kraljeva da uradi prečišćen tekst Odluke o osnivanju Fonda solidarne stambene izgradnje grada Kraljeva u roku od 15 dana od dana donošenja ove Odluke i isti objavi u "Službenom listu grada Kraljeva.

Član 22

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o načinu, uslovima i rokovima korišćenja i vraćanja sredstava za finansiranje solidarne stambene izgradnje ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 3/95 i 2/96).

Član 23

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva."