PRAVILNIK
O NAČINU PODSTICANJA PROIZVODNJE I PRODAJE TRAKTORA I PRIKLJUČNIH MAŠINA ZA TRAKTORE U REPUBLICI SRBIJI U 2010. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 5/2010, 21/2010 i 55/2010)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje način podsticanja proizvodnje i prodaje novih traktora i novih priključnih mašina za traktore (u daljem tekstu: priključnih mašina) u Republici Srbiji u 2010. godini.

Član 2

Radi ostvarivanja prava na podsticanje proizvodnje traktora i priključnih mašina u 2010. godini, u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu podsticanja proizvodnje i prodaje traktora i priključnih mašina za traktore u Republici Srbiji u 2010. godini ("Službeni glasnik RS", br. 3/10 i 50/10), Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja (u daljem tekstu: Ministarstvo) vršiće avansno plaćanje proizvođačima traktora i motora i/ili priključnih mašina u Republici Srbiji u ratama, srazmerno dinamici proizvodnje i prodaje novih traktora i/ili priključnih mašina, s tim da se isplata prve rate odobrava na osnovu podnetog zahteva, a proizvođačima traktora do iznosa pravdanja utroška poslednje avansne rate isplaćene u 2009. godini.

Član 3

Podsticanje proizvodnje i prodaje sprovodi se umanjenjem proizvođačke cene novog traktora i/ili priključnih mašina u dinarima, na dan isplate kupoprodajne cene, za:

1) 25%, za traktore jačine do 40 kW;

1a) 20% za priključne mašine i to:

- pneumatske sejalice za okopavine (soja, suncokret, kukuruz i šećerna repa);

- jednoredni i dvoredni berači kukuruza;

- cisterne za osoku i navodnjavanje zapremine 2,4 i 3,2 m3;

- jednoosovinske prikolice nosivosti 3, 3,5 i 4t;

- rasturači đubriva nosivosti 4t;

- sejalice za setvu strnih žita širine radnog zahvata 2 i 3m.

2) 21%, za traktore jačine preko 40 kW.

Proizvođači traktora i/ili priključnih mašina dostavljaju Ministarstvu cenovnik u dinarima u skladu sa uredbom iz člana 2. ovog pravilnika i ovim pravilnikom.

Radi ostvarivanja prava na podsticaje za kupovinu novog traktora i/ili priključnih mašina proizvedenih u Republici Srbiji, lica upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: kupac) u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Službeni glasnik RS", broj 41/09) proizvođaču traktora i/ili priključnih mašina, odnosno njegovom ovlašćenom distributeru, dostavljaju original dokaza o svom registrovanom statusu.

Kupac snosi sve posledice eventualne zloupotrebe dokumentacije iz stava 3. ovog člana.

Član 4

Na osnovu dokaza o statusu kupca iz člana 3. stav 3. ovog pravilnika, kupac zaključuje ugovor sa proizvođačem, odnosno njegovim ovlašćenim distributerom u kome se precizira model, snaga traktora u kW, odnosno tip, fabrički broj - šasija priključne mašine, proizvođačka cena u dinarima, iznos umanjenja cene iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika i rok isporuke traktora i/ili priključne mašine.

Na dan isporuke traktora i/ili priključne mašine potpisuje se zapisnik o primopredaji.

U ugovoru iz stava 1. ovog člana i na drugim dokumentima koja kupac prezentuje organu nadležnom za registraciju traktora i/ili priključne mašine mora nedvosmisleno da bude navedeno da traktor, odnosno priključnu mašinu, koji su kupljeni u skladu sa uredbom iz člana 2. ovog pravilnika, prati zabrana raspolaganja u periodu od tri godine od dana prve registracije.

U saobraćajnu dozvolu traktora i/ili priključne mašine kupljenih u smislu ovog pravilnika, organ nadležan za registraciju unosi klauzulu o zabrani raspolaganja.

Za priključne mašine koje se prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Službeni glasnik RS", broj 41/09) ne registruju, kupac proizvođaču, odnosno njegovom ovlašćenom distributeru dostavlja izjavu, overenu od strane suda, da priključnu mašinu neće otuđiti u roku od tri godine od dana kupovine.

Član 5

Posle isplate prve rate proizvođačima traktora i/ili priključnih mašina u smislu člana 2. ovog pravilnika, prenos svake naredne rate vrši se do iznosa pravdanja utroška prethodno isplaćenih sredstava.

O utrošku sredstava proizvođači traktora i/ili priključnih mašina dostavljaju Ministarstvu sledeće dokaze:

1) fakturu;

2) fiskalni isečak izdat kupcu, odnosno evidencioni list;

3) ispunjenost uslova kupca u smislu registracije iz člana 3. stav 3. ovog pravilnika;

3a) izjavu, overenu od strane suda, za priključne mašine koje se ne registruju u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Službeni glasnik RS", broj 41/09);

4) potpisani zapisnik o primopredaji traktora i/ili priključne mašine.

Član 6

Ministarstvo na osnovu kompletne dokumentacije kojom se dokazuje utrošak sredstava iz člana 5. ovog pravilnika, daje nalog za isplatu sredstva proizvođačima traktora i/ili priključnih mašina u Republici Srbiji.

Član 7

Isplata prve avansne rate izvršiće se po pravdanju utroška poslednje avansne rate u celosti isplaćene u 2009. godini, u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu podsticanja proizvodnje i prodaje traktora u Republici Srbiji ("Službeni glasnik RS", br. 28/09 i 96/09).

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".