PRAVILNIK
O SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJA O STALNOM NADZORU

("Sl. glasnik RS", br. 56/2010)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržina i način vođenja evidencija o pojavi, unošenju, širenju, nalazima i primenjenim merama radi suzbijanja štetnih organizama i nalazima štetnih organizama, kao i druge evidencije o stalnom nadzoru (u daljem tekstu: evidencije o stalnom nadzoru).

Član 2

Ministarstvo nadležno za poslove zdravlja bilja (u daljem tekstu: Ministarstvo) vodi evidencije o stalnom nadzoru kao:

1) Evidenciju o posebnom nadzoru nad štetnim organizmima koji su utvrđeni Programom mera zaštite zdravlja bilja (u daljem tekstu: Evidencija o posebnom nadzoru);

2) Evidenciju o pojavi, iznenadnoj ili masovnoj pojavi i širenju štetnih organizama;

3) Evidenciju o prvoj pojavi štetnih organizama;

4) Evidenciju o unošenju štetnih organizama sa Liste IA deo I, Liste IA deo II, Liste IIA deo I, Liste IIA deo II, Liste IB i Liste IIB, za potrebe ogleda ili u naučno-istraživačke svrhe ili za rad na klonskoj selekciji (u daljem tekstu: Evidencija o unošenju štetnih organizama).

Član 3

Evidencija o posebnom nadzoru naročito sadrži podatke o:

1) pregledu bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata (broj zapisnika o pregledu, datum i godina pregleda, naziv držaoca bilja, njegova adresa i brojevi iz registara koje vodi Ministarstvo, lokacija pregleda sa koordinatama, ukupno pregledana površina, poreklo bilja, vrsta bilja, status lokacije, broj uzetih uzoraka bilja za vizuelni pregled, broj zaraženih uzoraka bilja, lice koje je obavilo pregled);

2) uzorkovanju bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata (broj zapisnika o uzorkovanju, datum i godina uzorkovanja, broj uzetih uzoraka za laboratorijsku analizu, naziv laboratorije kojoj su uzorci dostavljeni, lice koje je uzelo uzorak);

3) rezultatima laboratorijskih analiza (naziv laboratorije, broj laboratorijskog izveštaja, datum prijema uzorka, datum zaključenja analize, rezultat analize).

Član 4

Evidencija o pojavi, iznenadnoj ili masovnoj pojavi i širenju štetnih organizama naročito sadrži podatke o:

1) vrsti štetnog organizma, mestu, vremenu, uslovima i načinu pojave, širenju i rasprostranjenosti štetnog organizma;

2) intenzitetu pojave štetnog organizma, kao i stepenu prouzrokovanih šteta;

3) vrsti napadnutog bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata;

4) preduzetim merama i rezultatima preduzetih mera u cilju suzbijanja štetnog organizma, kao i preduzetim merama za iskorenjivanje štetnog organizma, kada je to moguće;

5) vrsti i načinu tretiranja, kao i vrsti i količini upotrebljenih sredstava za zaštitu bilja;

6) nepovoljnom delovanju upotrebljenih sredstava za zaštitu bilja na bilje ili životnu sredinu.

Član 5

Evidencija o prvoj pojavi štetnih organizama naročito sadrži podatke o:

1) nazivu štetnog organizma (latinski naziv i sistematsko mesto vrste štetnog organizma);

2) datum laboratorijskog izveštaja o utvrđenom prisustvu štetnog organizma;

3) lokalitetu gde je vrsta štetnog organizma otkrivena (mesto, potes, površina, koordinate);

4) vrsti bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata na kojima je štetni organizam otkriven;

5) izvršenoj determinaciji odnosno identifikaciji vrste štetnog organizma sa crtežima i fotografijama;

6) simptomima i pričinjenim štetama sa crtežima i fotografijama;

7) statusu štetnog organizma;

8) geografskoj rasprostranjenosti štetnog organizma;

9) vrsti bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata na kojima se štetni organizam pojavljuje;

10) literaturi koja je korišćena za utvrđivanje vrste štetnog organizma;

11) nazivu organizacije i imenu stručnog lica koje je dostavilo podatke.

Član 6

Evidencija o unošenju štetnih organizama naročito sadrži podatke o:

1) nazivu pravnog lica kome je odobren zahtev za unošenje štetnih organizama za potrebe ogleda ili naučno-istraživačke svrhe ili za rad na klonskoj selekciji;

2) licu odgovornom za izvođenje ogleda ili naučno istraživanje ili za rad na klonskoj selekciji;

3) vrsti štetnog organizma koji se unosi za potrebe ogleda ili za naučno istraživanje ili za rad na klonskoj selekciji;

4) vrsti ogleda, vrsti naučnog istraživanja ili rada na klonskoj selekciji.

Član 7

Ministarstvo vodi Evidenciju o posebnom nadzoru i Evidenciju o pojavi, iznenadnoj ili masovnoj pojavi i širenju štetnih organizama na osnovu evidencija koje u pisanoj i elektronskoj formi vode pravna lica koja obavljaju poslove od javnog interesa u oblasti dijagnostike štetnih organizama i zaštite zdravlja bilja.

Evidencija o pojavi, iznenadnoj ili masovnoj pojavi i širenju štetnih organizama vodi se i na osnovu evidencija o izvršenim uslugama koje u pisanoj i elektronskoj formi vode pružaoci usluga u oblasti zdravlja bilja.

Na osnovu evidencija koje vode, pravna lica iz stava 1. ovog člana, dostavljaju odmah u pisanoj formi Ministarstvu obaveštenje o pojavi, iznenadnoj ili masovnoj pojavi i širenju štetnih organizama sa podacima iz člana 4. ovog pravilnika i najmanje jednom godišnje izveštaj sa podacima iz čl. 3 i 4. ovog pravilnika.

Izveštaj iz stava 3. ovog člana dostavlja se kao godišnji izveštaj-najkasnije do 15. decembra tekuće godine i svaki put na zahtev Ministarstva.

Na osnovu evidencija koje vode, pružaoci usluga iz stava 2. ovog člana, dostavljaju odmah u pisanoj formi Ministarstvu obaveštenje o iznenadnoj ili masovnoj pojavi i širenju štetnih organizama sa podacima iz člana 4. ovog pravilnika i redovne izveštaje sa podacima iz člana 4. ovog pravilnika.

Pravna lica iz stava 1. ovog člana i pružaoci usluga iz stava 2. ovog člana dostavljaju u elektronskoj formi Ministarstvu iste podatke koje dostavljaju i u pisanoj formi, kroz aplikacije koje razvija i održava Ministarstvo.

Ministarstvo vodi evidencije iz stava 1. ovog člana u pisanoj formi kao zbir pisanih izveštaja i obaveštenja iz st. 3. i 5. ovog člana i u elektronskoj formi kao bazu podataka, koja je deo informacionog sistema u oblasti zdravlja bilja, kojim upravlja Ministarstvo.

Član 8

Ministarstvo vodi Evidenciju o prvoj pojavi štetnih organizama na osnovu izveštaja o prvoj pojavi štetnih organizama koji dostavljaju pravna lica koja obavljaju poslove od javnog interesa pružaoci usluga u oblasti zdravlja bilja.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana sa podacima iz člana 5. ovog pravilnika, dostavlja se u pisanoj i elektronskoj formi Ministarstvu odmah po izvršenoj determinaciji odnosno identifikaciji štetnog organizma.

Ministarstvo vodi evidenciju iz stava 1. ovog člana u pisanoj formi kao zbir pisanih izveštaja i u elektronskoj formi kao bazu podataka.

Član 9

Ministarstvo vodi Evidenciju o unošenju štetnih organizama na osnovu podataka iz odobrenja za uvoz štetnih organizama koje izdaje Ministarstvo u pisanoj i elektronskoj formi.

Član 10

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu dostavljanja izveštaja i podataka o pojavi i preduzetim merama za sprečavanje širenja i suzbijanje biljnih bolesti i štetočina ("Službeni list SFRJ", broj 61/77).

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".