PRAVILNIK
O NAČINU OBJAVLJIVANJA PODATAKA O PRVOJ POJAVI ŠTETNIH ORGANIZAMA SA LISTE IA DEO I, LISTE IA DEO II, LISTE IIA DEO I I LISTE IIA DEO II

("Sl. glasnik RS", br. 56/2010)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje način objavljivanja podataka o prvoj pojavi štetnih organizama sa Liste IA deo I, Liste IA deo II, Liste IIA deo I i Liste IIA deo II (u daljem tekstu: podaci o prvoj pojavi štetnih organizama).

Član 2

Prvom pojavom štetnog organizma, u smislu ovog pravilnika, smatra se pojava novootkrivenog štetnog organizma sa Liste IA deo I i Liste IIA deo I na teritoriji Republike Srbije, kao i pojava štetnog organizma sa Liste IA deo II i Liste IIA deo II na onom području Republike Srbije na kome ranije nije bio prisutan.

Član 3

Posle izvršene determinacije, odnosno identifikacije štetnog organizma iz člana 2. ovog pravilnika, ministarstvu nadležnom za poslove zdravlja bilja (u daljem tekstu: Ministarstvo) dostavljaju se, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravlje bilja, sledeći podaci:

1) latinski naziv i sistematsko mesto vrste štetnog organizma;

2) datum otkrivanja štetnog organizma;

3) lokalitet gde je vrsta štetnog organizma otkrivena (mesto, potes, površina i koordinate);

4) vrste bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata na kojima je štetni organizam pronađen;

5) opis vrste štetnog organizma sa crtežima i fotografijama;

6) opis simptoma i šteta sa crtežima i fotografijama;

7) geografska rasprostranjenost štetnog organizma;

8) vrste bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata koje štetni organizam napada;

9) literatura koja je korišćena za utvrđivanje vrste štetnog organizma.

Pored podataka iz stava 1. ovog člana mogu da se dostave i podaci koji sadrže biološke i ekološke karakteristike značajne za upoznavanje vrste štetnog organizma i njegove štetnosti, kao i mere suzbijanja.

Član 4

Posle potvrđene determinacije, odnosno identifikacije štetnog organizma iz člana 2. ovog pravilnika, Ministarstvo, pošto verifikuje sve podatke iz člana 3. ovog pravilnika, objavljuje podatke o prvoj pojavi štetnog organizma.

Član 5

Ministarstvo objavljuje podatke o prvoj pojavi štetnog organizma, u skladu sa međunarodnim standardom za fitosanitarne mere ISPM 17 (FAO 2002) koji uređuje obaveze država potpisnica Međunarodne Konvencije za zaštitu bilja o obaveštavanju o pojavi, iznenadnim pojavama i širenju štetnih organizama, tako što obaveštava:

1) Sekretarijat Međunarodne Konvencije za zaštitu bilja, Evropsku i mediteransku organizaciju za zaštitu bilja (EPPO) i druge zainteresovane zemlje (susedne zemlje i trgovinske partnere) u pismenoj ili elektronskoj formi;

2) subjekte u oblasti zaštite zdravlja bilja i domaću javnost putem sredstava javnog informisanja (na web strani Ministarstva, putem štampe, publikacije i slično).

Član 6

Podatke o prvoj pojavi štetnog organizma iz člana 3. ovog pravilnika mogu da objave naučne organizacije i naučni i stručni radnici u naučnim i stručnim časopisima i štampi posle potvrđene determinacije, odnosno identifikacije i verifikacije iz člana 4. ovog pravilnika.

Član 7

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Uputstvo o objavljivanju podataka o pojavi i rasprostranjenosti novootkrivenih karantinskih biljnih bolesti i štetočina ("Službeni list SFRJ", broj 40/91).

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".