REŠENJE

O REŽIMU ZAUSTAVLJANJA I PARKIRANJA TURISTIČKIH AUTOBUSA NA TERITORIJI GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 56/2010)

Član 1

Ovim rešenjem utvrđuju se uslovi za zaustavljanje i parkiranje turističkih autobusa na ulicama i putevima na teritoriji Grada Niša.

Član 2

Turistički autobus saglasno odredbama ovog rešenja je autobus opšte namene, visokoturističke i turističke klase.

Član 3

Stajalište za turističke autobuse je posebno označeno mesto na kolovozu ili pored njega koje omogućava zaustavljanje turističkog autobusa i bezbedan ulazak i izlazak putnika, a locirano je u blizini lokaliteta koji se posećuje.

Stajalište iz prethodnog stava označava se horizontalnim oznakama žute boje, sa natpisom "BUS", a minimalne dužine 12 metara.

Pored horizontalnih oznaka stajalište za turističke autobuse označava se i saobraćajnim znakom za autobusko stajalište sa dopunskom tablom na kojoj je istaknuto latinično slovo "T" i maksimalno dozvoljeno vreme zadržavanja na stajalištu.

Član 4

Za vreme obavljanja delatnosti turističkog razgledanja znamenitosti grada, ili polaska ka određenim turističkim destinacijama, vozilo iz člana 2. ovog rešenja se može zaustavljati isključivo na stajalištima za turističke autobuse.

Stajališta za zaustavljanje turističkih autobusa, koja se koriste za prijem i otpremu putnika, kao i za turističko razgledanje grada se nalaze:

- u ulici Jadranskoj, parking prostor preko puta teniskih terena u kompleksu Tvrđave,

- u ulici Sinđelićev Trg, autobuska niša nakon raskrsnice sa ulicom Svetozara Markovića,

- na Bulevaru Svetog Cara Konstantina, na terminusu Trošarina,

- na Bulevaru Svetog Cara Konstantina, na terminusu EI,

- u ulici Vojvode Putnika, ispred ulaza u kompleks "Bubanj",

- u zoni istorijskog centra "Čegar",

- u zoni SC Čair.

Parking prostori za dugotrajno parkiranje (preko 2 sata) turističkih autobusa, obezbeđeni od strane Grada Niša, nalaze se na sledećim lokacijama:

- u zoni SC Čair, 3 (tri) parking mesta,

- Medijana, depo "JKP Parking servis", 5 (pet) parking mesta.

Član 5

Zaustavljanje turističkog autobusa podrazumeva svaki prekid u kretanju sa ciljem ulaska i izlaska putnika - turista i posetilaca, na posebno označenom stajalištu u trajanju do 15 minuta, odnosno u maksimalno dozvoljenom vremenu, shodno članu 3. stav 3.

Nakon izlaska - ulaska putnika, odnosno po isteku maksimalno dozvoljenog vremena, zabranjuje se zadržavanje autobusa na stajalištu i isti se mora parkirati na posebno određenim parkiralištima za autobuse predviđenim ovim rešenjem ili obezbeđenim od strane korisnika vozila u skladu sa zakonskim propisima i standardima za parkiranje turističkih autobusa.

Član 6

Ovo rešenje stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".