PRAVILNIK
O NAČINU PODSTICANJA PROIZVODNJE, PRODAJE I SPROVOĐENJA SUBVENCIONISANE KUPOVINE AUTOBUSA PROIZVEDENIH U REPUBLICI SRBIJI U 2010. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 15/2010, 48/2010 i 57/2010)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje način podsticanja proizvodnje, prodaje i sprovođenja subvencionisane kupovine autobusa proizvedenih u Republici Srbiji u 2010. godini.

Član 2

Radi ostvarivanja prava na podsticanje proizvodnje, prodaje i sprovođenja subvencionisane kupovine autobusa proizvedenih u Republici Srbiji u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu podsticanja proizvodnje, prodaje i sprovođenja subvencionisane kupovine autobusa proizvedenih u Republici Srbiji u 2010. godini ("Službeni glasnik RS", broj 6/10), Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja (u daljem tekstu: Ministarstvo) vršiće avansno plaćanje proizvođačima autobusa u Republici Srbiji u ratama, srazmerno dinamici proizvodnje i prodaje novih autobusa.

Iznos rate iz stava 1. ovog člana ne može da prelazi iznos od 150.000.000,00 dinara ukupno svim proizvođačima.

Član 3

Radi ostvarivanja prava na podsticaje za kupovinu novih autobusa proizvedenih u Republici Srbiji umanjenjem proizvođačke cene novog autobusa sa pogonskim dizel motorom koji ispunjava najmanje ekološke standarde propisane normom "Euro 4" u visini 20% od cene iskazane u dinarima na dan prodaje i dodatnim umanjenjem proizvođačke cene novog autobusa pri kupovini autobusa sa pogonom na komprimovani prirodni gas (CNG) koji ispunjava najmanje ekološke standarde propisane normom "Euro 4" ili hibridnim pogonom u visini 10% od cene iskazane u dinarima na dan izdavanja fakture, odnosno fiskalnog isečka, fizička lica koja obavljaju registrovanu delatnost i pravna lica registrovana u skladu sa zakonom (u daljem tekstu: kupac) proizvođaču autobusa, odnosno njegovom ovlašćenom distributeru, dostavljaju original dokaza o svom registrovanom statusu.

Kupac snosi sve posledice eventualne zloupotrebe dokumentacije iz stava 1. ovog člana.

Član 4

Radi ostvarivanja prava na kupovinu novog autobusa proizvedenog u Republici Srbiji, na osnovu dokaza o statusu iz člana 3. ovog pravilnika, kupac zaključuje ugovor sa proizvođačem, odnosno njegovim ovlašćenim distributerom u kome se precizira model, cena u dinarima, iznos dinara za koji se cena umanjuje i rok isporuke novog autobusa.

Proizvođači autobusa dostavljaju Ministarstvu cenovnike u dinarima u skladu sa uredbom iz člana 2. ovog pravilnika.

Na dan isporuke novog autobusa potpisuje se zapisnik o primopredaji.

U ugovoru iz stava 1. ovog člana i na drugim dokumentima koja kupac dostavi organu nadležnom za registraciju autobusa, mora nedvosmisleno da bude navedeno da autobus u skladu sa uredbom iz člana 2. ovog pravilnika, prati zabrana raspolaganja u periodu od tri godine od dana prve registracije.

U saobraćajnu dozvolu autobusa organ nadležan za registraciju unosi klauzulu o zabrani raspolaganja, u skladu sa uredbom iz člana 2. ovog pravilnika.

Član 5

Posle isplate prve avansne rate proizvođačima autobusa u smislu člana 2. stav 2. ovog pravilnika, prenos svake naredne rate biće uslovljen utroškom sredstava prethodne rate.

O utrošku avansnih sredstava prethodne rate, proizvođači autobusa dostavljaju Ministarstvu:

1) fakturu, odnosno fiskalni isečak izdat kupcu;

2) dokaz o ispunjenosti uslova kupca u smislu registracije iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika;

2a) dokaz o uplati avansa dobavljačima materijala i delova neophodnih za izradu novog autobusa i/ili dokaz o izvršenoj nabavci materijala i delova neophodnih za izradu novog autobusa;

3) potpisani zapisnik o primopredaji novog autobusa.

Ministarstvo u roku od pet radnih dana od dana prijema kompletne dokumentacije kojom se dokazuje utrošak svih sredstava prethodne rate odobrava sredstva na ime naredne rate proizvođačima autobusa u Republici Srbiji.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".