PRAVILNIK
O USLOVIMA I POSTUPKU ZA OSTVARIVANJE NADOKNADE ZA OBAVLJANJE UTVRĐENE OBAVEZE JAVNOG PREVOZA U ŽELEZNIČKOM SAOBRAĆAJU

("Sl. glasnik RS", br. 58/2010)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi i postupak za ostvarivanje nadoknade za obavljanje utvrđene obaveze javnog prevoza u železničkom saobraćaju.

Član 2

Nadoknada za obavljanje utvrđene obaveze javnog prevoza, u smislu ovog pravilnika, jesu finansijska sredstva koja su prevozniku odobrena iz budžetskih sredstava tokom perioda primene obaveze javnog prevoza ili u vezi sa tim periodom, a koja se priznaje u visini razlike između utvrđene cene prevoza i opravdane pune cene koštanja prevoza (u daljem tekstu: nadoknada).

Član 3

Javno preduzeće, privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik kome je utvrđena obaveza javnog prevoza (u daljem tekstu: prevoznik kome je utvrđena obaveza javnog prevoza) može da ostvari nadoknadu za obavljanje utvrđene obaveze javnog prevoza u železničkom saobraćaju ako:

1) obavlja gradski, prigradski i regionalni javni prevoz putnika ili javni prevoz putnika u daljinskom saobraćaju ili javni prevoz pojedinih vrsta robe ili javni prevoz robe u intermodalnom transportu;

2) je podneo zahtev za nadoknadu, u skladu sa zakonom kojim se uređuje železnica;

3) je visinu nadoknade obračunao u skladu sa propisanom metodologijom kojom se utvrđuje opravdana puna cena koštanja prevoza.

Član 4

Prevoznik kome je utvrđena obaveza javnog prevoza dostavlja pismeni zahtev za nadoknadu, u skladu sa zakonom kojim se uređuje železnica.

Zahtev iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) podatke o prevozniku kome je utvrđena obaveza javnog prevoza;

2) vrstu javnog prevoza;

3) relaciju;

4) red vožnje;

5) visinu nadoknade.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prevoznik kome je utvrđena obaveza javnog prevoza dostavlja odgovarajuću finansijsku dokumentaciju na osnovu koje je izvršen obračun nadoknade.

Član 5

Prevoznik kojem je odobrena nadoknada zaključuje sa ministarstvom nadležnim za poslove saobraćaja ili jedinicom lokalne samouprave ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obaveze u obavljanju obaveze javnog prevoza, u skladu sa zakonom kojim se uređuje železnica.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".