PROGRAM

SAMOZAPOŠLJAVANJA NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA U 2010. GODINI

("Sl. list grada Smedereva", br. 4/2010)

 

I

Program samozapošljavanja na teritoriji grada je jedna od mera aktivne politike zapošljavanja grada koja se finansira iz budžeta grada Smedereva.

Program samozapošljavanja se može finansirati i iz sredstava donacija i drugih sredstava, u skladu sa Zakonom.

II CILJ PROGRAMA

Cilj Programa je smanjenje broja nezaposlenih, razvoj preduzetništva, malih i srednjih preduzeća i privatne inicijative u obavljanju privrednih delatnosti uopšte.

III NAMENA SREDSTAVA

Ovim Programom utvrđena je mogućnost da nezaposleno lice može ostvariti pravo na subvenciju za samozapošljavanje u jednokratnom iznosu od 125.000 dinara radi: osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva od strane nezaposlenog ili udruživanjem više nezaposlenih, kao i osnivanja privrednog društva ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos i ukoliko ispunjava uslove propisane tačkom IV ovog Programa.

Isplatu sredstava vrši Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Smederevo u skladu sa Zakonom i Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u realizaciji ovog Programa, koji zaključuju grad Smederevo i Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Smederevo.

Sredstva iz budžeta grada Smedereva za realizaciju Programa prenose se Nacionalnoj službi za zapošljavanje - Filijala Smederevo, u skladu sa Sporazumom iz prethodnog stava.

IV USLOVI ZA ODOBRAVANJE SUBVENCIJE

Za subvenciju za samozapošljavanje mogu konkurisati nezaposlena lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijala Smederevo, koja su:

1. podnela zahtev za subvenciju za samozapošljavanje sa poslovnim programom (biznis planom) koji je ekonomski opravdan i održiv;

2. završila informativnu i instruktivnu obuku za samozapošljavanje po planu i programu obuke i u organizaciji Nacionalne službe ili druge odgovarajuće organizacije, u cilju podizanja nivoa informisanosti i kompetentnosti za otpočinjanje sopstvenog posla;

3. lica koja ispunjavaju uslove propisane Konkursom Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijala Smederevo.

Za subvenciju za samozapošljavanje nezaposlena lica ne mogu konkurisati za: obavljanje delatnosti individualnog poljoprivrednog gazdinstva, udruženja građana, društvenih organizacija, finansijskog posredovanja, menjačnica, taksi prevoza, kockanja i klađenja.

Troškove obuke, u organizaciji Nacionalne službe, snosi Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Smederevo

V PRIORITETI ZA ODOBRAVANJE

Prioritet u dodeli subvencija utvrđuje se na osnovu ocene biznis plana.

Prioritet prilikom odobravanja subvencije za samozapošljavanje na teritoriji grada Smedereva imaju nezaposlena lica koja pripadaju nekoj od sledećih kategorija nezaposlenih lica:

1. lica sa invaliditetom;

2. korisnici novčane naknade;

4. samohrani roditelji, odnosno nezaposlena oba roditelja;

5. dugoročno nezaposleni, koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijala Smederevo duže od 12 meseci;

6. lica mlađa od 30 godina;

7. muškarci stariji od 50 godina;

8. žene;

9. izbegla i raseljena lica;

10. Romi i pripadnici drugih etničkih manjina kod kojih je izraženija stopa nezaposlenosti.

VI ZAHTEV ZA DODELU SREDSTAVA

Nezaposleno lice podnosi zahtev Nacionalnoj službi za zapošljavanje - Filijala Smederevo, lično ili putem pošte.

Dokumentacija za podnošenje zahteva:

- zahtev sa biznis planom,

- dokaz o završenoj obuci, ukoliko nije završena u organizaciji Nacionalne službe

- dokaz o svom statusu, ukoliko pripada nekoj od kategorija teže zapošljivih lica.

VII ODLUKA O SUBVENCIJI

Odluku o dodeli subvencije donosi direktor Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijala Smederevo, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Lokalnog saveta za zapošljavanje grada Smedereva.

Na osnovu odluke o odobravanju subvencije za samozapošljavanje, sa korisnikom subvencije Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Smederevo zaključuje ugovor o međusobnim pravima i obavezama u roku od 60 dana od dana donošenja odluke.

Prilikom zaključivanja ugovora, podnosilac zahteva je dužan da dostavi:

1. fotokopiju rešenja nadležnog organa o upisu u registar (ukoliko nije naveden datum otpočinjanja delatnosti u rešenju o upisu u registar, potrebno je dostaviti i rešenje o otpočinjanju delatnosti);

2. sredstvo obezbeđenja ugovornih obaveza;

3. fotokopiju ugovora o otvaranju računa ili kartice tekućeg računa.

Prilikom zaključivanja ugovora korisnik subvencije podnosi sredstva obezbeđenja ugovornih obaveza i to dve istovetne blanko trasirane menice korisnika sredstava sa jednim žirantom i meničnim ovlašćenjima.

Žirant može biti svako poslovno sposobno fizičko lice, ne starije od 65 godina, koje ima redovna mesečna primanja na ime zarade ili penzije, nezavisno od visine primanja, kao i fizičko lice koje samostalno obavlja svoju delatnost (preduzetnik).

Početak obavljanja delatnosti mora biti najkasnije do datuma potpisivanja ugovora, a posle podnošenja zahteva.

VIII OBAVEZA KORISNIKA SREDSTAVA

Korisnik sredstava je u obavezi da obezbedi da registrovanu delatnost obavlja najmanje jednu godinu, počev od dana osnivanja, te da redovno uplaćuje doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

Ukoliko ne ispuni uslove iz prethodnog stava dužan je da vrati iznos subvencije, uvećan za iznos zakonom utvrđene kamate.

IX

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Smederevo dužna je da podnese izveštaj Lokalnom savetu za zapošljavanje grada Smedereva i Skupštini grada Smedereva o realizaciji ovog Programa.

X

Ovaj Program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".