UREDBA
O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REGRESIRANJE OSIGURANJA ŽIVOTINJA, USEVA I PLODOVA U 2010. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 7/2010 i 59/2010)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način korišćenja sredstava za regresiranje osiguranja životinja, useva i plodova u 2010. godini (u daljem tekstu: sredstva za regresiranje osiguranja).

Sredstva za namene iz stava 1. ovog člana obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2010. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 107/09), član 7, Razdeo 16 - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Funkcija 420 - Poljoprivreda, šumarstvo, lov i ribolov, Ekonomska klasifikacija 451 - Subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama.

Član 2

Pravo na korišćenje sredstava za regresiranje osiguranja životinja i površina pod biljnim kulturama prijavljenim u 2010. godini ima fizičko lice nosilac komercijalnog poljoprivrednog gazdinstava:

1) ako je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar) u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima upisa i vođenja Registra poljoprivrednih gazdinstava, obrascima zahteva za upis i obnovu registracije i priloga, dokumentaciji koja se prilaže uz zahtev, načinu čuvanja podataka, kao i o uslovima za pasivni status poljoprivrednog gazdinstva ("Službeni glasnik RS", broj 111/09);

2) ako ima utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: Fond), kao i da je na dan 30. aprila 2010. godine platilo glavni dug po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u visini obaveza za 2009. godinu.

Izuzetno od stava 1. tačka 2) ovog člana pravo na korišćenje sredstava za regresiranje osiguranja ima nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva kome je utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Fonda od 2010. godine, ali ne kasnije od datuma podnošenja zahteva za korišćenje sredstava za regresiranje osiguranja.

Član 3

Pravo na korišćenje sredstava za regresiranje osiguranja ima fizičko lice nosilac porodičnog komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva pod uslovima utvrđenim ovom uredbom ako na dan 31. decembra 2008. godine i dalje ima prebivalište na teritoriji opštine ili grada koje pripada području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, a ne mora da ima utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Fonda.

Član 4

Nosilac komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva iz člana 2. ove uredbe ima pravo na korišćenje sredstva za regresiranje osiguranja u iznosu od 40% od visine premije osiguranja bez uračunatog poreza na premiju neživotnog osiguranja, ako je kod društva za osiguranje koje ima dozvolu nadležnog organa za obavljanje delatnosti osiguranja osigurao:

1) životinje od rizika koji su propisani uslovima osiguravajućih društava;

2) useve i plodove od rizika umanjenja prinosa.

Član 5

Zahtev za korišćenje sredstava za regresiranje osiguranja podnosi se Ministarstvu finansija - Uprava za trezor (u daljem tekstu: Uprava) od 1. maja do 31. oktobra 2010. godine, prema mestu upisa poljoprivrednog gazdinstva u Registar.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se na Obrascu - Zahtev za isplatu sredstava za regresiranje osiguranja životinja, useva i plodova u 2010. godini, koji je odštampani uz ovu uredbu i čine njen sastavni deo.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se overena kopija polise osiguranja izdata od strane društva za osiguranje kod koga je osiguran u periodu od 1. novembra 2009. godine do 31. oktobra 2010. godine, kao i potvrda o izvršenom plaćanju ukupne premije osiguranja.

Ako je fizičko lice nosilac komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva zaključilo ugovor o proizvodnji sa organizatorom proizvodnje, koji je osigurao useve za njegov račun i za njegov teret, podnosi potvrdu izdatu od strane društva za osiguranje kod koga je osiguran, kao i potvrdu o izvršenom plaćanju ukupne premije osiguranja.

Član 6

Uprava sprovodi postupak utvrđivanja ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na korišćenje sredstava za regresiranje osiguranja životinja, useva i plodova u 2010. godini. Uprava, po službenoj dužnosti, pribavlja dokaze o plaćenom doprinosu za penzijsko i invalidsko osiguranje u visini obaveza za 2009. godinu od nadležne organizacione jedinice Poreske uprave. Uprava u postupku utvrđivanja ispunjenosti uslova upoređuje podatke iz zahteva, priloženih dokumenata, podatke iz Registra, utvrđuje ispunjenost uslova propisanih ovom uredbom u saradnji sa nadležnim organima, potvrđuje istovetnost podataka i ispostavlja nalog za prenos sredstava po osnovu regresiranja osiguranja na namenski račun poljoprivrednog gazdinstva kod banke.

Član 7

Sredstva za regresiranje osiguranja isplaćuju se po redosledu podnošenja zahteva, do iznosa utvrđenog posebnim aktom koji je donela Vlada.

Član 8

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice - nosilac komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva ako je pravo na korišćenje sredstava za regresiranje osiguranja ostvarilo na osnovu neistinitih podataka iz člana 5. ove uredbe.

Član 9

Sprovođenje ove uredbe nadzire Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Član 10

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

______________________________________________________________________
(Ime i prezime nosioca poljoprivrednog gazdinstva, prebivalište - mesto, ulica i broj)

BPG

 

JMBG

 

 

 

MINISTARSTVO FINANSIJA
UPRAVA ZA TREZOR
FILIJALA ______________________

______________________________

 

ZAHTEV
ZA ISPLATU SREDSTAVA ZA REGRESIRANJE OSIGURANJA ŽIVOTINJA, USEVA I PLODOVA U 2010. GODINI

Saglasno odredbama Uredbe o uslovima i načinu korišćenja sredstava za regresiranje osiguranja životinja, useva i plodova u 2010. godini, podnosim zahtev za korišćenje sredstava za regresiranje i prilažem:

1) overenu kopiju polise osiguranja ili potvrdu

Naziv društva
za osiguranje

Polisa ili potvrda

Plaćena premija bez poreza

Broj

Datum

Iznos

Datum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2) original potvrdu o ukupno plaćenoj premiji, broj _____ od _____ 20__. godine.

Sredstva po osnovu regresiranja osiguranja, preneti na namenski račun gazdinstva, upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Izjavljujem da sam, posle popunjavanja, Zahtev pročitao i da su navedeni podaci tačni.

 

U __________, ______ 2010. godine

_______________________

 

(Potpis podnosioca zahteva)

 

UPRAVA ZA TREZOR

 

Zahtev broj:

Datum prijema:

Regres isplaćen ____________ 2010. god. Dinara:

Obradio:

Kontrolisao: