UREDBA

O NAČINU PREDLAGANJA PROJEKATA ČIJA JE REALIZACIJA U FUNKCIJI PODSTICANJA GRAĐEVINSKE INDUSTRIJE REPUBLIKE SRBIJE I O PRAĆENJU DINAMIKE FINANSIRANJA TIH PROJEKATA

("Sl. glasnik RS", br. 50/2010 i 60/2010)

Član 1

Ovom uredbom uređuje se način predlaganja projekata čija je realizacija u funkciji podsticanja građevinske industrije Republike Srbije i o praćenju dinamike finansiranja tih projekata.

Projekti iz stava 1. ovog člana su projekti koji se odnose na izgradnju (rekonstrukcija, adaptacija, sanacija) škola, obdaništa, bolnica i drugih zdravstvenih ustanova, sportskih objekata, stanogradnju, izgradnju autoputeva i drugih državnih puteva, institucija kulture i drugih objekata od javnog značaja (u daljem tekstu: projekti).

Član 2

Ovlašćeni predlagači projekata su:

1) nadležna ministarstva - za projekte koji se finansiraju 100% iz budžeta Republike Srbije;

2) Fond za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine - za projekte koji se finansiraju 50% iz budžeta Republike Srbije i 50% iz budžeta Autonomne pokrajine;

3) jedinice lokalne samouprave, na čijoj teritoriji će se realizovati ti projekti - za projekte koji se finansiraju 50% iz budžeta Republike Srbije i 50% iz budžeta jedinice lokalne samouprave.

Ovlašćeni predlagači projekata uz projekat čiju realizaciju predlažu, dostavljaju i sledeću dokumentaciju:

1) dokaz da je građevinsko zemljište, odnosno objekat u javnoj svojini;

2) lokacijsku dozvolu ili odobrenje za izgradnju i glavni projekat;

3) odluku skupštine grada, odnosno jedinice lokalne samouprave o obezbeđenju sredstava u budžetu za učešće u finansiranju projekta;

4) odluku skupštine grada, odnosno jedinice lokalne samouprave o prihvatanju obaveze otplate duga u periodu od pet godina od dana povlačenja sredstava, odnosno datuma efektuiranja ugovora o kreditu.

Uslovi za izbor i sprovođenje projekata koji se odnose na izgradnju stanova, autoputeva i drugih državnih puteva utvrđuju se posebnim aktom Vlade.

Član 3

Predlozi projekata iz člana 2. ove uredbe dostavljaju se Radnoj grupi za utvrđivanje predloga projekata čija je realizacija u funkciji podsticanja građevinske industrije Republike Srbije (u daljem tekstu: Radna grupa).

Radnu grupu čine po jedan predstavnik: Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja; Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu; Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja; Ministarstva finansija; Ministarstva pravde; Ministarstva za Nacionalni investicioni plan; Ministarstva omladine i sporta; Ministarstva prosvete; Fonda za razvoj Republike Srbije; Građevinske direkcije Srbije.

Radnu grupu obrazuje Vlada.

Član 4

Radna grupa razmatra i utvrđuje predlog za izbor projekta u roku od sedam dana od dana prijema projekta, ukoliko je projekat dostavljen u skladu sa članom 2. ove uredbe.

Vlada po predlogu iz stava 1. ovog člana vrši izbor projekta.

Ako u sprovođenju projekta nastanu nepredviđene okolnosti, Radna grupa je dužna da o tome bez odlaganja obavesti Vladu.

Član 5

Finansijska sredstva za realizaciju projekata koja su obezbeđena u budžetu Republike Srbije, u budžetu autonomne pokrajine, u budžetu jedinice lokalne samouprave prenose se Fondu za razvoj Republike Srbije (u daljem tekstu: Fond), a za sredstva koja se u visini od 80% vrednosti projekta obezbeđuju iz kredita poslovnih banaka, Fond se zadužuje kod banke koja finansira izabrani projekat, kao korisnik kredita.

Sredstva iz stava 1. ovog člana koriste se na osnovu ugovora koji zaključuju Fond, banka koja finansira izabrani projekat, ministarstvo nadležno za poslove finansija i lice koje ovlasti ovlašćeni predlagač projekta čija realizacija se finansira iz tih sredstava.

Sredstva iz stava 1. ovog člana Fond prenosi ovlašćenim predlagačima projekta koji su izabrani od strane Vlade, u skladu sa ovom uredbom.

Kao instrument obezbeđenja kredita kod poslovne banke, Fond će dati svoje menice ili ovlašćenje za naplatu sa računa.

Sredstva za otplatu kredita iz stava 1. ovog člana prenose Fondu Republika Srbija u celokupnom iznosu za projekte nadležnih ministarstava ili Republika Srbija i Autonomna pokrajina Vojvodina u odnosu 50% : 50% za projekte Fonda za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodina ili Republika Srbija i jedinica lokalne samouprave u odnosu 50% : 50% za projekte jedinica lokalnih samouprava.

Ovlašćeni predlagač čiji se projekat realizuje u skladu sa ovom uredbom zaključuje ugovor o komisionim poslovima sa Fondom.

Ovlašćeni predlagač iz stava 6. ovog člana dostavlja Fondu dokumentaciju o realizaciji projekta (ugovor, anekse ugovora, avansnu, privremene i okončanu situaciju, bankarske garancije i dr.) uz izveštaj nadzornog organa.

Ovlašćeni predlagač iz stava 6. ovog člana odgovoran je za preuzimanje obaveza, izdavanje naloga za plaćanje i izvršavanje izdataka namenjenih za sprovođenje projekata.

Član 6

Fond vodi bazu podataka o odobrenim i realizovanim plaćanjima po izvorima sredstava (u daljem tekstu: baza podataka).

Baza podataka sadrži: naziv ministarstva, odnosno autonomne pokrajine, odnosno jedinice lokalne samouprave; naziv projekta; naziv i broj računa primaoca sredstava; iznos i datum svake pojedinačne isplate; iznos ukupno realizovanih sredstava (iznosi se izražavaju u dinarima i u evrima); procenat realizacije sredstava.

Baza podataka vodi se u elektronskom obliku.

Član 7

Ugovor o izvođenju radova, o nabavci dobara i usluga, kao i ugovore koji za predmet imaju druge aktivnosti vezane za realizaciju projekta, sa izvođačem radova, dobavljačem i pružaocem usluga zaključuju ovlašćeni predlagači koji učestvuju u finansiranju projekta.

Član 8

Fond prati dinamiku trošenja sredstava namenjenih za realizaciju projekata i o tome najmanje jednom u tri meseca izveštava Vladu.

Fond dostavlja Ministarstvu finansija - Sektoru za budžetsku inspekciju i reviziju najkasnije do 31. januara tekuće godine izveštaj o načinu trošenja sredstava namenjenih za realizaciju projekata za prethodnu godinu, radi kontrole namenske upotrebe sredstava.

Član 9

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".