UREDBA

O IZGLEDU I NAČINU KORIŠĆENJA ZNAKOVA, SIMBOLA I DRUGIH OBELEŽJA I OZNAKA VOJNOBEZBEDNOSNE AGENCIJE I VOJNOOBAVEŠTAJNE AGENCIJE

("Sl. glasnik RS", br. 61/2010)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se izgled i način korišćenja znakova, simbola i drugih obeležja i oznaka Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne agencije.

Član 2

Znakovi Vojnobezbednosne agencije (u daljem tekstu: VBA) i Vojnoobaveštajne agencije (u daljem tekstu: VOA) su osnovna obeležja koja predstavljaju njihov vizuelni identitet.

Član 3

Znak VBA ima oblik štita tamnocrvene boje sa prelomljenim donjim lukom, obrubljen zlatnom bojom na kojem je predstavljen dvoglavi srebrni orao sa zlatnim krinovima i krunom. Srebrni dvoglavi orao je u poletu, visoko uzdignutih krila, zlatno oružan. Noge orla su raširene po dijagonali, a rep je pozicioniran centralno u odnosu na vertikalnu osu kompozicije. Na grudima dvoglavog srebrnog orla nalazi se mali štit polukružnog oblika crvene boje koji je podeljen belim krstom na četiri polja sa po jednim ocilom u svakom polju. Ocila su bele boje i okrenuta su ka spoljnim stranama štita i glavama orla. U podnožju štita, sa leve i sa desne strane, između krila i nogu srebrnog dvoglavog orla nalazi se po jedan zlatni krin. Kruna je prikazana iznad glava orla u projekciji i pozicionirana centralno u odnosu na vertikalnu osu štita i glave orla. Boja krune je zlatna. Kruna je ukrašena sa 40 belih bisera, osam plavih safira i dva crvena rubina. Na vrhu krune nalazi se zlatni krst.

Znak VBA je dat u Prilogu 1 koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 4

Znak VOA ima oblik okruglog štita koji je ispresecan linijama koje predstavljaju mrežu Zemljine kugle. Štit je donjim delom upleten u poluvenac od lovorovog i hrastovog lišća na koji je položen mač. Poluvenac i mač su obavijeni bojama srpske trobojke. Gornji deo štita je okružen oreolom na kojem se nalazi polukružni natpis: "VOJNOOBAVEŠTAJNA AGENCIJA". U centralnom delu štita dominira sova čije telo je prekriveno mrežom šestougaonih ćelija u obliku saća. Poluvenac od lovorovog i hrastovog lišća je sastavni deo štita i s njim čini kompaktnu celinu.

Znak VOA je dat u Prilogu 2 koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 5

Znakovi VBA i VOA se koriste: u službenim prostorijama VBA i VOA; prilikom proslava, svečanosti, kulturnih, sportskih i drugih sličnih manifestacija koje su značajne za VBA i VOA.

Član 6

Simboli, druga obeležja i oznake VBA i VOA su stilizovani vizuelni elementi koji se koriste radi profesionalne, službene i lične identifikacije pripadnika VBA i VOA.

Član 7

VBA koristi simbole i druga obeležja i oznake komande, jedinice ili ustanove Vojske Srbije ili Ministarstva odbrane, u skladu sa propisima kojima je uređena ova oblast.

Član 8

VOA koristi simbole i druga obeležja Vojske Srbije ili Ministarstva odbrane, u skladu sa propisima kojima je uređena ova oblast.

Član 9

Oznaka VOA je značka koja se sastoji od stilizovanog štita koji je dijagonalno prekriven srpskom trobojkom širine 40 mm, visine 41 mm, u čijem centralnom delu se nalazi znak VOA, prečnika 25 mm.

Značka iz stava 1. ovog člana nosi se na kožnom visku crne boje koji je okačen o dugme poklopca levog džepa službene uniforme na grudima i učvršćen trnom na naboru džepa.

Značka VOA je data u Prilogu 3 koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 10

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

ZNAK VOJNOBEZDNOSNE AGENCIJE

Prilog 2

ZNAK VOJNOOBAVEŠTAJNE AGENCIJE

Prilog 3

ZNAČKA PRIPADNOSTI VOJNOOBAVEŠTAJNOJ AGENCIJI