PRAVILNIK
O KORIŠĆENJU JAVNIH PARKIRALIŠTA I UKLANJANJU NEPROPISNO PARKIRANIH VOZILA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 16/2009 i 5/2010)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuju se uslovi i način korišćenja, uređenja i održavanja javnih parkirališta, pružanja usluga parkiranja na teritoriji grada Leskovca, kao i postupanje sa nepropisno parkiranim vozilima.

VRSTE PARKIRALIŠTA

Član 2

Javna parkirališta su površine izgrađene odnosno uređene za potrebe parkiranja vozila, na kojima se korišćenje parking prostora vrši uz naknadu.

Parking zona predstavlja područje na kome je dozvoljeno parkiranje u režimu i vremenskom ograničenju koje utvrđuje privredno društvo "PARKING SISTEM I GARAŽE L.E." d.o.o. iz Leskovca (u daljem tekstu: Privredno društvo) saglasno ovom Pravilniku, a Izvršni organ Grada daje saglasnost na iste.

Javna parkirališta mogu biti opšta i posebna parkirališta.

Opšta parkirališta su delovi kolovoza, trotoara, površine između trotoara i kolovoza, kao i druge površine posebno obeležene za parkiranje motornih vozila.

Posebna parkirališta su objekti i površine uređeni odnosno izgrađeni za parkiranje motornih vozila sa kontrolisanim ulaskom-izlaskom vozila.

Na osnovu Odluke o javnim parkiralištima, i dokaza o uređenom načinu korišćenja prostora za parkiranje sa vlasnikom objekta utvrđuju se isti kao poseban prostor za parkiranje vozila.

Na posebnom prostoru za parkiranje Privredno društvo obavlja delatnost do isteka roka na koji mu je Grad poverio vršenje komunalne delatnosti upravljanja i održavanja javnih parkirališta.

Član 3

Javna parkirališta koriste se za parkiranje:

- bicikala

- bicikala sa motorom

- putničkih automobila

- autobusa

- teretnih i priključnih vozila,

a sve u skladu sa postavljenom saobraćajnom signalizacijom.

KATEGORIZACIJA PARKIRALIŠTA PO ZONAMA

Član 4

Opšta parkirališta na teritoriji Grada Leskovca kategorišu se po zonama i dozvoljenom vremenu parkiranja na sledeći način:

ZONA I I POSEBNA PARKIRALIŠTA - vreme parkiranja nije ograničeno

Nazivi ulica:

- Ilije Strele,

- Nikole Skobaljića,

- Učitelja Josifa,

- Koste Stamenkovića,

- Moše Pijade,

- 7. Jula,

- PP Robne kuće "Beograd",

- PP Doma Zdravlja,

- Poslovni centar,

- Stojana Ljubića,

- 11. Oktobra,

- Pana Đukića,

- Bulevar oslobođenja,

- Trg revolucije,

- Hotel "Beograd",

- Masarikov Trg,

- Vojvode Mišića,

- Babičkog odreda,

- Vlade Đorđevića.

ZONA II - vreme parkiranja nije ograničeno

Nazivi ulica:

- PP Železnička stanica,

- 29. Novembra,

- PP Ive Lole Ribara,

- Ulica Ive Lole Ribara,

- Borisa Krajgera,

- Nemanjina,

- Strahinjića Bana,

- Cara Lazara,

- Južnomoravskih brigada,

- Rade Končara,

- Svetozara Markovića,

- Gradska pijaca br. 1,

- Veternička,

- Đure Daničića.

U slučaju ukazane potrebe Izvršilac zadržava pravo da izvrši izmene zoniranja po napred navedenim zonama.

Član 5

Privredno društvo obezbeđuje obeležavanje i održavanje parking mesta za osobe sa invaliditetom u skladu i nakon dobijene saglasnosti nadležnog organa gradske uprave za poslove saobraćaja, i to najmanje po jedno mesto u svakoj ulici gde se naplaćuje parkiranje, ukoliko postoje uslovi i potrebe.

Parking mesta za osobe sa invaliditetom mogu da koriste one osobe kojima su oštećeni donji ekstremiteti bitni za upravljanje vozilom, lica obolela od distrofije, paraplegije, kvadriplegije i cerebralne paralize i koja za kretanje koriste invalidska kolica, lica koja imaju oštećenje vida najmanje 90%, ratni i mirnodopski vojni invalidi, civilni invalidi rata od I do IV grupe invalidnosti i lica na dijalizi.

Za korišćenje parking mesta osobama sa invaliditetom, na osnovu akta nadležnog gradskog organa Privredno društvo izdaje besplatnu povlašćenu parking kartu.

Član 6

Privredno društvo obeležava parkirališta saobraćajnom signalizacijom (horizontalnom i vertikalnom) u skladu sa pozitivnopravnim propisima i preporukama.

Javna parkirališta imaju na vidnom mestu istaknuto obaveštenje koje sadrži: zonu, radno vreme, vremensko ograničenje parkiranja, način parkiranja i naplate, kao i kategorije motornih vozila koja se mogu parkirati na tom parkiralištu. Parkirališta za osobe sa invaliditetom i rezervisana parkirališta posebno se obeležavaju horizontalnom signalizacijom žute boje, ili vertikalnom signalizacijom koja sadrži obaveštenje o nameni, načinu korišćenja i naplate, kao i o sankcijama za neovlašćeno korišćenje parkirališta.

KORIŠĆENJE PARKIRALIŠTA

Član 7

Korisnikom parkirališta u smislu odredaba ovog Pravilnika smatra se vozač ili vlasnik vozila ukoliko vozač nije identifikovan, a koji je parkirao vozilo na parkiralištu.

Član 8

Naplata parkiranja u I zoni vrši se svakim radnim danom u vremenskom intervalu od 07:00 - 21:00 čas, a subotom od 07:00 do 15:00 časova.

Nedeljom i državnim praznikom naplata se ne vrši.

U zoni I kao i na posebnim parkiralištima vreme korišćenja parkirališta nije posebno ograničeno.

Član 9

Naplata parkiranja u II zoni vrši se svakim radnim danom u vremenskom intervalu od 07:00 - 21:00 čas, a subotom od 07:00 do 15:00 časova.

Nedeljom i državnim praznikom naplata se ne vrši.

U zoni II vreme korišćenja parkirališta nije posebno ograničeno.

Član 10

Korisnik parkirališta je obavezan da:

- koristi parking mesto u skladu sa postavljenom saobraćajnom signalizacijom, vertikalnom i horizontalnom, kojom je označeno parking mesto;

- postupa u skladu sa ograničenjem vremena korišćenja parking mesta iz člana 8. i 9. ovog Pravilnika;

- plati korišćenje parking mesta prema vremenu zadržavanja na propisan način i prema važećem cenovniku po započetom času;

- do isteka plaćenog vremena parkiranja, a u skladu sa članom 8. i članom 9. ovog Pravilnika ukloni vozilo sa parkirališta.

Član 11

Na parkiralištima je zabranjeno:

- parkiranje i zaustavljanje vozila suprotno postavljenom saobraćajnom znaku, horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji;

- parkiranje i zaustavljanje neregistrovanog vozila;

- ostavljanje neispravnog, napuštenog ili havarisanog vozila;

- parkiranje i zaustavljanje vozila na parkiralištima predviđenim za osobe sa invaliditetom, kao i na rezervisanim parking mestima ukoliko korisnik ne spada u navedene kategorije;

- parkiranje vozila koje ne pripada kategoriji vozila za koje je parkiralište namenjeno;

- parkiranje vozila duže od vremena predviđenog za parkiranje u datoj zoni;

- zauzimanje parking mesta postavljanjem ograda ili sličnih prepreka bez saglasnosti Privrednog društva;

- vršenje usluga popravke ili pranja vozila;

- obavljanje i drugih radnji koje utiču na nesmetano funkcionisanje parkiranja kao komunalne delatnosti od opšteg značaja;

Član 12

Vidno obeležena vozila hitne medicinske pomoći, policije, vojske Srbije, vatrogasna vozila i vozila inspekcijskih službi, javnih komunalnih preduzeća kada u toku intervencije koriste javna parkirališta ne plaćaju naknadu za parkiranje.

Vozila izvođača radova na javnim površinama, za vreme dok se radovi izvode, u skladu sa odobrenjem nadležnog gradskog organa, dužni su da plaćaju naknadu, kao i da po završenom poslu vrate parkiralište u prvobitno stanje, odnosno u stanje kakvo je bilo pre nego što su radovi izvedeni, o čemu će se sačiniti foto dokumentacija i zapisnik sa ovlašćenim kontrolorom Privrednog društva. Od plaćanja naknade izuzet je Grad, i Javna preduzeća Grada u slučaju kada su u ulozi investitora.

Član 13

Stanovnici ulica u kojima se vrši naplata parkiranja u navedenoj zoni plaćaju naknadu za parkiranje po povlašćenoj tarifi važećeg cenovnika Privrednog društva.

Na korisnike iz prethodnog stava ne odnosi se vremensko ograničenje parkiranja iz članova 8. i 9. ovog Pravilnika.

Privredno društvo nije dužno obezbediti kontinuirano slobodno parking mesto korisnicima parkirališta iz stava 1. ovog člana.

Osnov za sticanje prava na plaćanje naknade parkiranja po povlašćenoj tarifi za stanovnike ulica u određenoj zoni, predstavlja dokaz o urednom prebivalištu kao i važeća saobraćajna dozvola vozila sa identičnom adresom vlasnika vozila sa adresom iz dokaza o prebivalištu.

Povlašćena parking karta koju povlašćeni korisnik ostvari na osnovu ispunjenja uslova iz prethodnih stavova ovog člana odnosi se isključivo na ulicu u kojoj se korisnik identifikovao.

Korisnici iz člana 5. ovog Pravilnika svoj status dokazuju potvrdom koju izdaje nadležni organ kao i dokazom o identitetu nosioca rešenja i važećom saobraćajnom dozvolom vozila u vlasništvu nosioca rešenja.

Član 14

Korisnici javnih parkirališta mogu izvršiti rezervaciju, odnosno zakup određenog parking mesta na određeni vremenski period, po tarifi iz važećeg cenovnika Privrednog društva.

Privredno društvo je dužno rezervisana parking mesta posebno obeležiti horizontalnom signalizacijom (gabariti parking mesta žutom bojom sa uokruženim slovom "K" u središtu parking mesta) ili fizičkom zaprekom na zahtev korisnika, uz depozit po važećem cenovniku Privrednog društva koju isključivo izdaje i postavlja Privredno društvo.

Član 15

Korisnicima iz članova 5. i 13. ovog Pravilnika, Privredno društvo izdaje posebnu nalepnicu koja definiše plaćanje naknade po povlašćenoj tarifi (povlašćena parking karta), koja mora biti vidno istaknuta sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla vozila i odnosi se isključivo na vozilo za koje je izdata. Upotrebom sistema kontrole i naplate Privredno društvo može da odustane od izdavanja nalepnice, jer one postoje u bazi podataka koje su evidentirane u samom Privrednom društvu, a pri čemu korisnik kao dokaz o izvršenoj uplati poseduje priznanicu izdatu od strane Privrednog društva.

Fizičkom licu se može izdati najviše jedna povlašćena parking karta.

Izgled i sadržaj nalepnice utvrđuje Privredno društvo i zadržava pravo izmene izgleda i sadržaja u toku važenja o sopstvenom trošku.

Vreme važenja povlašćene parking karte naznačeno je na samoj karti i predstavlja period za koji je plaćena naknada.

Važnost povlašćene parking karte ne može biti duža od važnosti saobraćajne dozvole za vozilo na koje se odnosi.

Član 15a

Privredno društvo će u skladu sa Rešenjem gradskog organa uprave nadležnog za poslove saobraćaja o određivanju taksi stajališta obezbediti korišćenje otvorenih parkirališta za potrebe taksi stajališta.

Naknada koju su taksisti kao korisnici taksi stajališta obavezni da plate za korišćenje taksi stajališta se utvrđuje Cenovnikom Privrednog društva.

NAPLATA PARKIRANJA

Član 16

Za korišćenje parkirališta korisnik plaća naknadu prema tarifnoj grupi kojoj pripada po važećem cenovniku Privrednog društva.

Član 17

Naplata parkiranja na opštim parkiralištima vrši se pomoću parking karte ili elektronskim putem - slanjem SMS poruke, što se evidentira od strane Privrednog društva.

Izgled i sadržaj parking karte propisuje Privredno društvo.

Način korišćenja parking karte istaknut je na poleđini parking karte. Način plaćanja putem slanja SMS poruka je regulisan posebnim uputstvom.

Naplata parkiranja na posebnim parkiralištima vrši se pomoću parking karte, koja je izdata od strane inkasanta na ulasku u posebno parkiralište ili putem SMS poruke.

PRETPLATA NA PARKIRANJE

Član 18

Pretplatna karta može se dobiti za povlašćeno parkiranje, kao i za pretplatu na parkiranje.

Pretplata se vrši svakog prvog u mesecu za tekući mesec, a sve prema važećem cenovniku Privrednog društva.

Član 19

Distribucija parking karata vrši se isključivo u maloprodajnim objektima sa kojima Privredno društvo uspostavi ugovorni odnos, kao i u poslovnim jedinicama Privrednog društva.

Prodajno mesto je vidno obeleženo.

Član 20

Kupovinom parking karte, odnosno zaustavljanjem vozila na parking mestu ako se plaćanje vrši elektronskim putem, korisnik stiče pravo korišćenja javnog parkirališta. Za korišćenje parkirališta korisnik je dužan da u vozilu poseduje važeću parking kartu, ili parkiranje plati elektronskim putem - slanjem SMS poruke, što se evidentira od strane Privrednog društva. Korisnik parkirališta je dužan da:

- propisno koristi parking kartu i u nju unese tačne podatke;

- vidno istakne kupljenu parking kartu sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla vozila ili parkiranje plati mobilnim telefonom;

Isticanjem parking karte u zaustavljenom vozilu na parking mestu, odnosno zaustavljanjem vozila na parking mestu ako se plaćanje vrši elektronskim putem, korisnik prihvata uslove za korišćenje javnog parkirališta.

Član 21

Kontrolu parkiranja i ispravnog korišćenja parking karata vrše ovlašćeni kontrolori Privrednog društva.

Kontrolori imaju službenu legitimaciju i nose službena odela, čiji sadržaj i izgled utvrđuje Privredno društvo.

Član 22

Korisnik koji postupa suprotno odredbama članova 8, 9, 10. i 15a ovog Pravilnika dužan je da plati doplatnu kartu prema važećem cenovniku Privrednog društva.

Privredno društvo je dužno da u svim slučajevima, kada kontrolor Privrednog društva ustanovi da je korisnik prekršio utvrđena pravila obezbedi odgovarajući foto, video ili drugi odgovarajući dokaz kojim se prekršaj dokumentuje, uključujući tu i zapisnik kontrolora.

Izgled i sadržaj doplatne parking karte utvrđuje Privredno društvo.

Privredno društvo zadržava pravo da do plaćanja doplatne parking karte izvrši postavljanje uređaja kojim se sprečava odvoženje vozila korisnika iz stava 1. ovog člana Pravilnika kojima je izdata doplatna parking karta.

Član 23

Nalog za plaćanje doplatne parking karte izdaje ovlašćeni kontrolor Privrednog društva i uručuje ga korisniku. Kada kontrolor nije u mogućnosti da direktno uruči nalog korisniku, pričvršćuje ga na vozilo.

Dostavljanje naloga za plaćanje doplatne parking karte na način iz stava 1. ovog člana smatra se urednim, i kasnije oštećenje ili uništenje nema uticaj na valjanost dostavljanja i ne odlaže plaćanje doplatne parking karte.

Korisnik parkirališta kome je uručen nalog za plaćanje doplatne parking karte dužan je postupiti po primljenom nalogu i platiti doplatnu parking kartu u roku od osam dana na način naznačenog u nalogu.

U slučajevima da kontrolor Privrednog društva nije u mogućnosti da korisniku uruči nalog za plaćanje doplatne parking karte, ili da ga pričvrsti na vozilo korisnika, dobijanjem opomene po nalogu smatraće se da je korisnik obavešten o tome da su se stekli uslovi za primenu odredaba člana 23. stav 3. ovog Pravilnika.

POSTUPANJE SA NEPROPISNO PARKIRANIM VOZILIMA

Član 24

Privredno društvo je dužno da obezbedi i sprovede uklanjanje nepropisno parkiranih vozila korisnika sa zelenih ili drugih javnih površina bez saglasnosti organa gradske uprave, kao i vozila korisnika koji postupaju suprotno članu 11. ovog Pravilnika.

Privredno društvo je dužno po nalogu saobraćajne policije izvršiti uklanjanje nepropisno parkiranih vozila sa saobraćajnih površina.

Privredno društvo može sa javnih parkirališta ukloniti vozilo korisnika koji koristi javna parkirališta suprotno čl. 9. i 10. ovog Pravilnika, ukoliko je vozilo registrovano izvan registracionih područja koje obuhvata teritorija Republike Srbije, uz obezbeđenje foto-snimaka i uz sačinjavanje zapisnika sa lica mesta.

Privredno društvo zadržava pravo da sa javnih parkirališta ukloni vozilo ili izvrši postavljanje uređaj a kojima se sprečava odvoženje vozila korisnika koji koristi javna parkirališta a za koga se uvidom u informativni sistem kontrole i naplate Privrednog društva utvrdi da ima izdatu a neplaćenu doplatnu parking kartu, uz obezbeđenje foto snimaka i uz sačinjavanje zapisnika sa lica mesta.

Privredno društvo je dužno da na vozilo na kojem su postavljeni uređaji kojima se sprečava odvoženje vozila, ispod brisača na prednjem vetrobranskom staklu vidno istakne obaveštenje da su na vozilu postavljeni uređaji, kao i broj telefona na koji može da se pozove ovlašćeni radnik Privrednog društva koji će nakon što je korisnik izvršio uplatu za doplatnu kartu i troškove za uslugu postavljanja uređaja, ukloniti uređaje koji su postavljeni na vozilu.

Privredno društvo zadržava pravo da na javnim parkiralištima izvrši postavljanje uređaja kojima se sprečava odvoženja vozila korisnika koji koristi javna parkirališta suprotno predviđenoj kategoriji vozila na javnom parkiralištu (teretna vozila, kombi vozila i autobusi), uz obezbeđenje foto snimaka i sačinjavanje zapisnika sa lica mesta. Radnik Privrednog društva će nakon što je korisnik izvršio uplatu troškova za uslugu postavljanja uređaja, ukloniti uređaje koji su postavljeni na vozilu. Naknada za postavljanje uređaja za kombi vozila predstavlja šestostruki (6 puta uvećan) iznos naknade predviđen za putnička vozila (odnosno iznos predviđen cenovnikom Privrednog društva za tu kategoriju vozila). Naknada za postavljanje uređaja za autobuse i teretna vozila (kamioni) predstavlja dvanaestostruki (12 puta uvećan) iznos naknade predviđene za putnička vozila (odnosno iznos previđen cenovnikom Privrednog društva za tu kategoriju vozila).

Član 25

Radni nalog za specijalno vozilo pauk radi uklanjanja vozila iz člana 24. Pravilnika izdaje ovlašćeno lice Privrednog društva.

Ovlašćeno lice Privrednog društva - kontrolor, sačinjava dokumentaciju (zapisnik i foto snimak) u prilogu naloga za uklanjanje vozila sa vidljivim činjeničnim stanjem u smislu mesta i vremena otpočinjanja uklanjanja vozila i vremena prekršaja, kao i registarskih tablica vozila, koja se čuva u arhivi Privrednog društva.

Član 26

Period započete intervencije, na uklanjanju nepropisno parkiranog vozila, definiše se od momenta izdavanja naloga za podizanje vozila od strane ovlašćenog lica pa sve dok ne bude spušteno na platformu specijalnog vozila za uklanjanje (pauka).

Intervencija će se smatrati započetom ukoliko u toku intervencije uklanjanja nepropisno parkiranog vozila, korisnik nepropisno parkiranog vozila dođe na mesto intervencije.

U slučaju iz stava 2. ovog člana primenjuje se cena za započetu intervenciju iz važećeg cenovnika Privrednog društva.

Član 27

Za uklanjanje vozila iz člana 25. Pravilnika Privredno društvo koristi specijalno vozilo za transport vozila - pauk.

Član 28

Uklonjena vozila odnose se i čuvaju na mestu predviđenom za čuvanje vozila.

Na mestu predviđenom za čuvanje vozila, Privredno društvo mora obezbediti dvadesetčetvoročasovno prisustvo ovlašćenog lica Privrednog društva. Prostor u kome se čuvaju odneta vozila mora biti zaštićen kako bi se vozilo obezbedilo od eventualne štete i kako bi se eventualni nesavesni korisnici sprečili da preuzmu vozilo bez izmirenja obaveze.

Član 29

Korisnik uklonjenog vozila dužan je da po važećem cenovniku Privrednog društva plati:

- troškove uklanjanja vozila,

- troškove skladištenja i čuvanja vozila.

Korisnik je dužan da plati i kaznu za nepropisno parkiranje za koju nalog izdaje ovlašćeno lice Ministarstva unutrašnjih poslova u skladu sa važećim propisima.

Član 30

Uklonjeno vozilo korisnik može preuzeti sa depoa pod sledećim uslovima:

- da se identifikuje i evidentira kao korisnik uklonjenog vozila i

- ispuni obaveze iz člana 29. stav 1. tačke 1. i 2. ovog Pravilnika.

STEPEN ODGOVORNOSTI PRIVREDNOG DRUŠTVA

Član 31

Privredno društvo ne snosi materijalnu odgovornost za eventualna oštećenja i krađu vozila na javnim parkiralištima.

Član 32

Privredno društvo snosi materijalnu odgovornost za eventualna oštećenja i krađu vozila prilikom odnošenja nepropisno parkiranih vozila, od momenta započinjanja uklanjanja, tokom čuvanja uklonjenog vozila na depou, sve do momenta preuzimanja vozila od strane korisnika.

Privredno društvo ne snosi materijalnu odgovornost za eventualna oštećenja vozila koja se dogode prilikom odnošenja nepropisno parkiranih vozila (havarisanih i napuštenih), ukoliko se vozilo nalazi u takvom stanju da nije moguće ukloniti ga bez oštećenja što dokazuje foto snimkom i sačinjavanjem zapisnika sa lica mesta.

Član 33

Za sve reklamacije ili pritužbe korisnika nadležan je rukovodilac Privrednog društva ili njegov zamenik.

Ovlašćena lica iz stava 1. ovog člana dužna su da u roku od 10 dana korisniku dostave pisani odgovor na uloženu reklamaciju ili pritužbu.

NADZOR

Član 34

Nadzor nad primenama odredaba ovog Pravilnika vrši organ gradske uprave nadležan za komunalne poslove, ostali nadležni organi, kao i lica u Privrednom društvu.

Član 35

Pravilnik stupa na snagu nakon pribavljene saglasnosti izvršnog organa Grada, a u roku od 8 (osam) dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Leskovca".