PRAVILNIK
O SLUŽBENIM PUTOVANJIMA

("Sl. list grada Zaječara", br. 15/2010 i 16/2010 - ispr.)

 

UVODNE ODREDBE

Član 1

Službeno putovanje u zemlji i inostranstvu, u smislu ovog pravilnika, jeste putovanje na koje se zaposleni službenik upućuje da, po nalogu rukovodioca državnog organa, odnosno drugog ovlašćenog lica (u daljem tekstu: ovlašćeno lice), izvrši službeni posao van mesta rada.

SLUŽBENO PUTOVANJE U ZEMLJI

Član 2

Nalog za službeno putovanje u zemlji zaposlenom službeniku izdaje ovlašćeno lice, pre nego što pođe na putovanje.

Nalog za službeno putovanje sadrži: ime i prezime zaposlenog službenika, mesto i cilj putovanja, datum polaska na putovanje i datum povratka sa putovanja, vrstu prevoznog sredstva kojim se putuje, iznos akontacije koja može da se isplati, podatke o tome ko snosi troškove putovanja i način obračuna troškova putovanja.

Član 3

Na osnovu naloga za službeno putovanje u zemlji može se isplatiti akontacija do visine procenjenih troškova.

Član 4

Zaposlenom službeniku, koji se upućuje na službeno putovanje u zemlji, isplaćuju se troškovi smeštaja, prevoza ishrane i ostali troškovi u vezi sa putovanjem i u skladu sa Uredom o naknadi troškova, i otpremnina državnih službenika i nameštenika.

Član 5

Troškovi smeštaja isplaćuju se prema priloženom hotelskom računu za prenoćište i doručak, izuzev za prenoćište i doručak u hotelu prve kategorije (pet zvezdica).

Član 6

Zaposlenom službeniku, koji se upućuje na službeni put, pripada dnevnica za službeno putovanje u zemlji, koja iznosi 5% prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike Srbije, prema poslednjom objavljenom podatku organa nadležnog za vođenje statistike.

Ukoliko su smeštaj i ishrana obezbeđeni dnevnica se umanjuje za 80%.

Član 7

Dnevnica za službeno putovanje u zemlji računa se od časa polaska na službeno putovanje do časa povratka sa službenog putovanja.

Za putovanje u zemlji, koje je trajalo između 12 i 24 časa, zaposlenom službeniku pripada cela dnevnica, a ako je putovanje trajalo između osam i 12 časova, polovina dnevnice.

SLUŽBENO PUTOVANJE U INOSTRANSTVO

Član 8

Zaposleni službenik upućuje se na službeni put u inostranstvo nalogom koji mu pre početka putovanja izdaje ovlašćeno lice.

Nalog za službeno putovanje u inostranstvo sadrži ime i prezime zaposlenog službenika koji putuje, naziv države i mesto u koje se putuje, cilj putovanja, datum polaska na putovanje i datum povratka s putovanja, kategoriju hotela u kojima je obezbeđen smeštaj, napomenu o tome da li su obezbeđeni besplatan smeštaj i ishrana, vrstu prevoznog sredstva kojim se putuje, iznos akontacije koji može da se isplati, podatke o tome ko snosi troškove službenog putovanja i način obračuna troškova putovanja.

Član 9

Na osnovu naloga za službeno putovanje u zemlji može se isplatiti akontacija do visine procenjenih troškova.

Član 10

Zaposlenom službeniku na službenom putovanju u inostranstvo naknađuju se troškovi smeštaja, ishrane i gradskog prevoza u mestu boravka u inostranstvu, troškovi prevoza radi izvršenja službenog posla, troškovi pribavljanja putnih isprava, vakcinacije i lekarskih pregleda, troškovi službene pošte, takse, telefona, telegrama i telefaksa, troškovi iznajmljivanja prostorija i troškovi stenografskih i daktilografskih usluga.

Član 11

Zaposlenom službeniku na službenom putovanju u inostranstvo naknađuju se troškovi smeštaja u visini plaćenog hotelskog računa za prenoćište i doručak, izuzev za prenoćište i doručak u hotelu prve kategorije (pet zvezdica). Zaposlenom službeniku kome su obezbeđeni besplatno prenoćište i doručak ne naknađuju se troškovi smeštaja.

Član 12

Zaposlenom službeniku naknađuju se troškovi ishrane i gradskog prevoza u mestu boravka u inostranstvu u iznosu koji je utvrđen u Spisku dnevnica po stranim državama (u daljem tekstu: utvrđena dnevnica).

Član 13

Iznos utvrđene dnevnice za službeno putovanje u inostranstvo umanjuje se:

1) ako je obezbeđena besplatna ishrana - za 60%, a ako je obezbeđen samo besplatan doručak - za 10%, ako je obezbeđen samo besplatan ručak - za 30% i ako je obezbeđena samo besplatna večera - za 20%;

2) ako su u cenu avionske karte, zbog prekida putovanja, uračunati troškovi za ishranu i prenoćište - za 60%;

Član 14

Dnevnica za službeno putovanje u inostranstvo određuje se od časa prelaska državne granice Republike Srbije - u polasku, do časa prelaska državne granice Republike Srbije - u povratku.

Ako se u inostranstvo putuje avionom, dnevnica se određuje od časa polaska aviona s poslednjeg aerodroma u Republici Srbiji do časa povratka na prvi aerodrom u Republici Srbiji.

Član 15

Zaposlenom službeniku pripada jedna dnevnica na svaka 24 časa provedena u inostranstvu, a ako je preostalo vreme provedeno u inostranstvu duže od 12 časova - pripada mu još jedna dnevnica, odnosno još polovina dnevnice ako je preostalo vreme provedeno u inostranstvu između osam i 12 časova.

Ako je vreme provedeno u inostranstvu duže od 12 časova a kraće od 24 časa, zaposlenom službeniku pripada jedna dnevnica, a ako je u inostranstvu provedeno između osam i 12 časova - pola dnevnice. Za svako zadržavanje u stranoj državi, odnosno proputovanje kroz stranu državu, koje traje duže od 12 časova zaposlenom službeniku pripada jedna dnevnica koja je utvrđena za tu državu.

Ako zaposleni službenik u toku službenog putovanja boravi u više stranih država, iznos njegovih dnevnica određuje se za svaku stranu državu u kojoj boravi, srazmerno vremenu koje je proveo u stranoj državi.

Član 16

Radi pokrića troškova prevoza na službenom putovanju u inostranstvo zaposlenom službeniku isplaćuje se naknada u visini cene iz putničke tarife za prevoz sredstvom one vrste i razreda koji se, prema nalogu za službeno putovanje, koriste.

Član 17

Troškovi pribavljanja putnih isprava, vakcinacije i lekarskih pregleda koji su u vezi sa službenim putovanjem u inostranstvo, ako ih nadležni organ zdravstvenog osiguranja ne prizna, naknađuju se na osnovu priloženog računa.

Član 18

Troškovi koji na službenom putovanju u inostranstvo nastanu u vezi s prevoženjem, prenošenjem, unošenjem i iznošenjem službene pošte, korišćenjem telefona, telegrama i telefaksa, a koji su neophodni za službene poslove, kao i drugi neophodni izdaci (takse i dr.), naknađuju se na osnovu priloženog računa.

Član 19

Troškovi koji, uz saglasnost nalogodavca, nastanu na službenom putovanju u inostranstvo u vezi sa iznajmljivanjem prostorije za sastanke, plaćanjem stenografskih i daktilografskih usluga i iznajmljivanjem personalnih računara za pripremanje službenih izveštaja ili za potrebe službene korespondencije naknađuju se u stvarnim iznosima, na osnovu odgovarajućeg računa.

Član 20

Ako na službenom putu u inostranstvo nastanu neki drugi troškovi, koji imaju karakter reprezentacije, ili kupovine nekih proizvoda ili robe, ti troškovi se nadoknađuju uz priložen račun kao troškovi reprezentacije, samo pod uslovom da ih je prethodno odobrio nalogodavac.

ZAJEDNIČKE ODREDBE

Član 20

Troškovi službenog putovanja u zemlji i inostranstvu naknađuju se na osnovu obračuna putnih troškova koji se, u roku od sedam dana od dana kad je službeno putovanje završeno, podnosi sa pismenim izveštajem o službenom putovanju koji je overio nadležni naredbodavac.

Uz obračun putnih troškova prilažu se odgovarajući dokazi o postojanju i visini troškova (karta za prevoz, račun za prenoćište i doručak, računi za ostale troškove i dr.).

Član 21

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".