UPUTSTVO
O OBAVEZI I NAČINU PRIKUPLJANJA, OBRADE I DOSTAVLJANJA PODATAKA O STANJU I STRUKTURI PLASMANA, POTRAŽIVANJA I OBAVEZA BANAKA

("Sl. glasnik RS", br. 62/2010)

1. Ovim uputstvom propisuje se obaveza banaka da podatke o stanju i strukturi svojih knjigovodstvenih računa iskazuju na propisanom obrascu - obrazac USSPO, kao i način prikupljanja, obrade i dostavljanja tih podataka.

Obaveza iz stava 1. ove tačke odnosi se i na knjigovodstvene račune Narodne banke Srbije, Agencije za osiguranje depozita i Fonda za razvoj Republike Srbije (u daljem tekstu: obveznici).

2. Obveznici mogu trocifrene račune propisane Pravilnikom o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za banke ("Službeni glasnik RS", br. 98/2007, 57/2008 i 3/2009) raščlanjavati prema svojim potrebama, s tim što su dužni da, pri sačinjavanju izveštaja za Narodnu banku Srbije, na određenim računima obezbede softverska rešenja koja omogućavaju:

- da se na četvrtoj i petoj cifri prikažu podaci o sektorskoj strukturi;

- da se na šestoj cifri prikažu podaci o ugovorenoj zaštiti od rizika kod dinarskih plasmana, potraživanja i obaveza sa ugovorenom zaštitom od rizika, a podaci o valutnoj strukturi da se prikažu kod deviznih plasmana, potraživanja i obaveza;

- da se na sedmoj cifri prikaže ugovorena ročnost;

- da se na osmoj cifri prikažu podaci o preostaloj ročnosti plasmana, potraživanja i obaveza, odnosno protek vremena od dana dospelosti do dana bilansa za dospele plasmane, potraživanja i obaveze.

Obveznici su dužni da za račune ispravke vrednosti, a u okviru svake grupe računa:

- na četvrtoj cifri obezbede raščlanjivanje prema nazivima trocifrenih računa;

- na petoj i šestoj cifri prikažu njihovu sektorsku strukturu;

- na sedmoj cifri prikažu podatke o ugovorenoj zaštiti od rizika kod dinarskih plasmana i potraživanja, a valutnu strukturu kod deviznih plasmana i potraživanja, koji se ispravljaju;

- na osmoj cifri prikažu podatke o ugovorenoj ročnosti plasmana i potraživanja koji se ispravljaju.

Obveznici su dužni da sektorsku strukturu kod računa rashoda i prihoda iskazuju po osnovnoj, jednocifrenoj sektorskoj podeli iz Priloga 4 - Struktura obaveznih šifara:

1) sektor finansija i osiguranja,

2) sektor javnih preduzeća,

3) sektor privrednih društava,

4) sektor preduzetnika,

5) javni sektor,

6) sektor stanovništva,

7) sektor stranih lica,

8) privatna domaćinstva sa zaposlenim licima i registrovani poljoprivredni proizvođači,

9) sektor drugih komitenata.

Kod računa vanbilansne evidencije iskazuje se struktura osnovnih računa, dok se kod njihovih ravnotežnih računa ona ne iskazuje. Saldo trocifrenog računa vanbilansne evidencije ne mora biti jednak njegovoj strukturi.

Pod danom bilansa, u smislu ovog uputstva, podrazumeva se poslednji dan u mesecu, odnosno dan na koji se sastavlja bilans.

3. Obrazac USSPO sastoji se iz zaglavlja bilansnih pozicija (Prilog 1), zaglavlja vanbilansnih pozicija (Prilog 2), uputstva o stanju i strukturi plasmana, potraživanja i obaveza (Prilog 3), odnosno spiska računa za izveštaj USSPO, strukture obaveznih šifara (Prilog 4) i registra obveznika (Prilog 5).

Obrazac USSPO čine i podzaglavlja bilansnih i vanbilansnih pozicija, zatim rekapitulacija i zbir klasa bilansnih pozicija i potpisi odgovornih lica.

Za potrebe popunjavanja obrasca USSPO, Narodna banka Srbije na svojoj Internet stranici objavljuje spisak javnih preduzeća, koji redovno ažurira.

4. Obrazac USSPO je i po formi i po sadržini jedinstven za celu teritoriju Republike Srbije, odštampan je na srpskom jeziku - ćirilicom i sastavni je deo ovog uputstva.

5. Zaglavlje bilansnih pozicija (Prilog 1) sadrži sledeća obeležja:

1) broj statističkog istraživanja,

2) Narodna banka Srbije - Informaciona tehnologija - Centralno prijemno odeljenje,

3) naziv i mesto obveznika,

4) oznaka obrasca,

5) naziv obrasca,

6) datum prijema obrasca u Narodnoj banci Srbije,

7) vrsta posla,

8) period za koji se obrazac podnosi (godina, mesec),

9) matični broj obveznika,

10) teritorija obveznika (opština na kojoj je sedište obveznika),

11) vrsta obveznika,

12) vrsta obrasca,

13) broj zaposlenih sa stanjem na kraju meseca.

Podzaglavlje bilansnih pozicija sadrži sledeća obeležja:

14) trocifreni račun (kolona 2),

15) naziv računa (kolona 3),

16) promet duguje (kolona 4),

17) promet potražuje (kolona 5),

18) saldo (kolona 6).

U okviru određenih trocifrenih računa iskazuju se stanje i struktura plasmana, potraživanja i obaveza na način propisan tačkom 2. st. 1. i 2. ovog uputstva.

Rekapitulacija klasa bilansnih pozicija iz Priloga 3 sadrži sledeće kolone:

- kolona 1 - broj klase,

- kolona 2 - naziv klase,

- kolona 3 - promet duguje,

- kolona 4 - promet potražuje,

- kolona 5 - saldo.

Zaglavlje vanbilansnih pozicija (Prilog 2) sadrži sledeća obeležja:

1) Narodna banka Srbije - Informaciona tehnologija - Centralno prijemno odeljenje,

2) vrsta posla,

3) period za koji se obrazac podnosi (godina, mesec),

4) matični broj obveznika,

5) teritorija obveznika (opština na kojoj je sedište obveznika),

6) vrsta obveznika,

7) vrsta obrasca.

Podzaglavlje vanbilansnih pozicija sadrži sledeća obeležja:

8) trocifreni račun (kolona 2),

9) naziv računa (kolona 3),

10) promet duguje (kolona 4),

11) promet potražuje (kolona 5),

12) saldo (kolona 6).

U okviru određenih trocifrenih računa iskazuju se stanje i struktura vanbilansnih pozicija - na sledeći način:

- na četvrtoj i petoj cifri iskazuje se sektorska struktura;

- na šestoj cifri iskazuju se podaci o ugovorenoj zaštiti od rizika kod dinarskih plasmana, potraživanja i obaveza sa ugovorenom zaštitom od rizika, a podaci o valutnoj strukturi iskazuju se kod deviznih plasmana, potraživanja i obaveza;

- na sedmoj cifri iskazuje se ugovorena ročnost;

- na osmoj cifri iskazuju se podaci o preostaloj ročnosti.

Obrazac USSPO sadrži i prostor za potpise lica koje je sastavilo obrazac i lica koje je kontrolisalo sadržinu obrasca, prostor za potpis rukovodioca (lica ovlašćenog za potpisivanje knjigovodstvenih dokumenata), prostor za brojeve telefona i telefaksa obveznika i mesto pečata, kao i prostor za potpise lica koja su primila i kontrolisala obrazac u Narodnoj banci Srbije.

6. Obrazac USSPO obveznici dostavljaju Narodnoj banci Srbije - Informacionoj tehnologiji - Centralnom prijemnom odeljenju (u daljem tekstu: Centralno prijemno odeljenje).

Centralno prijemno odeljenje vrši prijem obrasca USSPO i vodi registar obveznika (Prilog 5).

7. Obveznici obrazac USSPO dostavljaju elektronski, u skladu sa uputstvom kojim se uređuju izrada i elektronsko dostavljanje podataka Narodnoj banci Srbije.

8. Centralno prijemno odeljenje, u saradnji sa organizacionim jedinicama Narodne banke Srbije u čijem je to delokrugu, dužno je da formalnu, računsku i suštinsku kontrolu podataka iz primljenog obrasca USSPO sprovede na način propisan ovim uputstvom.

9. Obveznici su dužni da uredno popune sva obeležja zaglavlja obrasca USSPO (redni br. 1-13 Priloga 1) na sledeći način:

1) u obeležje br. 1 upisan je broj statističkog istraživanja, koji je štampan na samom obrascu;

2) u obeležje br. 2 upisano je Narodna banka Srbije - Informaciona tehnologija - Centralno prijemno odeljenje;

3) u obeležje br. 3 upisuju se naziv obveznika onako kako je upisan u Registar privrednih subjekata i mesto obveznika;

4) u obeležje br. 4 upisana je oznaka obrasca, koja je štampana na samom obrascu;

5) u obeležje br. 5 upisan je naziv obrasca, koji je štampan na samom obrascu;

6) obeležje br. 6 obveznik ne popunjava;

7) u obeležje br. 7 upisana je vrsta posla za automatsku obradu podataka (AOP) i štampana je na samom obrascu;

8) u obeležje br. 8 upisuje se numerička vrednost godine i meseca za koje se obrazac podnosi (za godinu se upisuju dve zadnje cifre te godine, a za mesece takođe dve cifre, pri čemu se za mesece od januara do septembra kao prva cifra upisuje nula);

9) u obeležje br. 9 upisuje se matični broj obveznika propisan jedinstvenim registrom organizacija i zajednica koji je, po delatnostima, razvrstao Zavod za statistiku;

10) u obeležje br. 10 upisuje se šifra opštine na kojoj je sedište obveznika propisana jedinstvenim registrom organizacija i zajednica - prema Šifarniku opština koji je, kao Prilog 3, objavljen uz Pravilnik o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava s tih računa ("Službeni glasnik RS", br. 20/2007, 37/2007, 63/2007, 25/2008, 50/2008, 3/2009, 26/2009, 37/2009, 64/2009, 110/2009, 11/2010, 31/2010 i 40/2010);

11) u obeležje br. 11 upisuje se šifra vrste obveznika - prema šifarniku (Prilog 6);

12) u obeležje br. 12 upisuje se šifra vrste obrasca: šifra "1" za bilansne račune, a šifra "2" za vanbilansne račune;

13) u obeležje broj 13 upisuje se broj zaposlenih sa stanjem na kraju meseca.

10. U podzaglavlju obrasca USSPO:

- obeležja br. 14 i 15 odnose se na trocifreni račun (kolona 2) i naziv računa (kolona 3) i štampana su na samom obrascu, pri čemu naziv i brojevi računa odgovaraju Kontnom okviru za banke koji je sastavni deo Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za banke, kao i Kontnom okviru za Narodnu banku Srbije, koji je sastavni deo Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za Narodnu banku Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 117/2007, 57/2008 i 3/2009); za svaki trocifreni račun, odnosno klasu računa, onako kako su naznačeni u obeležju br. 15, u kolone 4 i 5 unosi se dugovni i potražni promet (kumulativno od početka godine do kraja perioda za koji se obrazac podnosi, uključujući i početno stanje), a u kolonu 6 - dugovni ili potražni saldo na dan podnošenja obrasca;

- u obeležja br. 16 i 17 (Prilog 3) upisuje se dugovni i potražni promet, a u obeležje br. 18 (kolona 6) - saldo računa iz knjigovodstva obveznika; ako je saldo potražni, upisuje se znak minus ispred njegove numeričke vrednosti.

11. U obrazac USSPO upisuju se sve proknjižene poslovne promene koje se odnose na period za koji se obrazac sastavlja.

Za svaki trocifreni račun koji u obrascu USSPO ima saldo i za koji je predviđeno iskazivanje strukture salda prema Prilogu 3, banke su obavezne da iskažu strukturu ovog salda koristeći propisane šifre iz Priloga 4. Saldo trocifrenog računa i zbir salda koji se dobijaju razvijenom strukturom trocifrenog računa moraju biti jednaki.

12. Podaci u obrascu USSPO iskazuju se u hiljadama dinara.

13. Obveznici su dužni da obezbede jedinstvenu strukturu i dužinu sloga, jedinstvenu dužinu i poziciju polja i pravilnost unosa polja u odgovarajuće pozicije sloga, kao i jedinstvenu logičku kontrolu svih slogova, u skladu sa uputstvom iz tačke 7. ovog uputstva.

14. Pri izradi obrasca USSPO obavezno se upisuje, u odgovarajući red predviđen za unos zbira koji je štampan na samom obrascu, zbir za klase prometa (duguje/potražuje) i zbir salda.

15. Posle upisivanja podataka za sve račune, odnosno klase sastavlja se rekapitulacija klasa bilansnih pozicija. U kolone 3 i 4 te rekapitulacije upisuju se (prepisuju) zbirovi za odgovarajuću klasu, a na kraju se daje zbir klasa bilansnih pozicija.

16. Obveznici su dužni da podatke u obrazac USSPO unesu zaključno s 14. u mesecu za protekli mesec, da izvrše njihovu kontrolu i dostave ih Centralnom prijemnom odeljenju, s tim što posle dostavljanja podataka ne mogu vršiti knjiženja pod tim mesecom, osim kod prvog dostavljanja za mesece decembar i januar.

Za novoosnovane obveznike, odnosno za obveznike koji su prestali da rade, obaveza dostavljanja obrasca USSPO počinje, odnosno prestaje nakon isteka meseca u kome im je otvoren, odnosno ugašen žiro, odnosno tekući račun.

Rok za unos podataka, kontrolu, obradu i dostavljanje obrasca USSPO može se produžiti za dane državnih praznika i u slučaju više sile, o čemu se Narodna banka Srbije blagovremeno obaveštava.

17. Narodna banka Srbije je dužna da podatke u obrascu USSPO obradi do 17. u mesecu za protekli mesec.

18. Obveznici su dužni da izvrše formalnu, računsku i suštinsku kontrolu podataka koje dostavljaju.

Pod formalnom kontrolom podataka, u smislu ove tačke, podrazumeva se provera formalne ispravnosti podataka upisanih u obeležja br. 2, 3 i 4 i od 7 do 18, kao i podataka upisanih u kolone od 3 do 5 rekapitulacije klasa bilansnih pozicija iz Priloga 3, u skladu sa ovim uputstvom.

Pod računskom kontrolom podataka, u smislu ove tačke, podrazumeva se provera računske tačnosti predviđenih zbirova (za svaku klasu i ukupno za sve klase), razlika (saldi svakog računa) i slaganja (ravnoteža) aktive i pasive u kolonama predviđenim u rekapitulaciji klasa bilansnih pozicija (kolone od 3 do 5 Priloga 3).

Pod suštinskom kontrolom podataka, u smislu ove tačke, podrazumeva se kontrola primene pravilnika iz tačke 10. ovog uputstva.

19. Obveznici su dužni da provere da li su u jednakim, odnosno približno jednakim iznosima iskazana stanja na računima internih odnosa krajem svakog meseca, pri čemu kod konačnog dostavljanja obrasca USSPO ukupno stanje na računima internih odnosa mora biti jednako nuli.

20. Obveznici su dužni da provere potpunost podataka upisanih u obrazac USSPO (upis podataka za sve račune koji se pojavljuju u knjigovodstvu obveznika), kao i obuhvatnost tih podataka.

21. Obveznici su dužni da provere pravilnost iskazanih poslovnih promena koje se odnose na poslovanje u tuđe ime i za tuđ račun, pri čemu proveravaju da iznos salda na vanbilansnim računima na kojima se evidentiraju plasmani ne bude veći od iznosa salda na bilansnim računima na kojima se evidentiraju sredstva za poslovanje u tuđe ime i za tuđ račun.

22. Obveznici su dužni da ocene realnost iskazivanja stanja na pojedinim računima, tj. da ocene da li su iznosi uneti u obrazac USSPO u realnim okvirima.

23. Podatke upisane u rekapitulaciju klasa bilansnih pozicija obveznici su obavezni da provere na osnovu zbira svake klase. Iznosi upisani u ovoj rekapitulaciji (kolone od 3 do 5 Priloga 3) moraju biti jednaki zbiru računa za svaku klasu (kolone od 4 do 6 Priloga 3).

24. Narodna banka Srbije internim uputstvima uređuje prijem, kontrolu, unos i obradu podataka za obrazac USSPO, zatim postupak ispravke grešaka, kao i distribuciju obrađenih podataka.

25. Narodna banka Srbije proverava da li su svi obveznici dostavili obrazac USSPO na propisan način i proverava sprovođenje kontrole propisane ovim uputstvom.

26. Obveznici su dužni da, radi obezbeđenja kvalitetnih podataka za dalju obradu, isprave sve greške uočene u obrascu USSPO i tako ispravljen obrazac dostave Narodnoj banci Srbije najkasnije do 15. u mesecu za protekli mesec (ili narednog dana posle roka za dostavljanje obrasca).

27. Obveznici su dužni da obrazac USSPO za mesece decembar i januar, a pre zaključnih knjiženja, dostave u roku iz tačke 16. ovog uputstva, a, posle zaključnih knjiženja - obrazac za decembar dužni su da dostave do 28. februara, a obrazac za januar do 8. marta, s tim da se za januar ne vrši zatvaranje računa rashoda i prihoda.

28. Obveznici su dužni da prvi izveštaj korišćenjem obrasca USSPO popunjenog u skladu sa ovim uputstvom, a bez iskazivanja podataka iz tačke 2. stav 2, alineje treća i četvrta, tog uputstva, dostave do 24. septembra 2010. godine, sa stanjem na dan 31. avgusta 2010. godine.

Podatke iz tačke 2. stav 2, alineje treća i četvrta, ovog uputstva, obveznici će iskazivati počev od izrade obrasca USSPO sa stanjem na dan 31. januara 2011. godine.

29. Obaveza dostavljanja podataka koja je za obveznike propisana ovim uputstvom ne može se utvrđivati drugim propisima Narodne banke Srbije.

30. Danom stupanja na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo o obavezi i načinu prikupljanja, obrade i dostavljanja podataka o stanju i strukturi plasmana, potraživanja i obaveza banaka ("Službeni glasnik RS", br. 125/2007, 57/2008, 63/2008, 3/2009, 39/2009 i 9/2010).

31. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

USSPO

 

Prilog 1

ZAGLAVLJE BILANSNIH POZICIJA

 

1. BROJ STATISTIČKOG
ISTRAŽIVANJA

 

2. NARODNA BANKA SRBIJE -
INFORMACIONA TEHNOLOGIJA -
CENTRALNO PRIJEMNO ODELJENJE

 

3. NAZIV I MESTO OBVEZNIKA

 

4. OZNAKA OBRASCA

 

AC 225

     USSPO

 

5. UPUTSTVO O STANJU I STRUKTURI PLASMANA I OBAVEZA

Na dan ___________ 20__. godine

 

6. DATUM PRIJEMA U NBS

 

7. VRSTA POSLA

 

8. PERIOD

 

9. MATIČNI BROJ OBVEZNIKA

 

 

godina

mesec

 

   

030

       

 

 

 

 

 

 

 

 

10. TERITORIJA OBVEZNIKA

 

11. VRSTA OBVEZNIKA

 

12. VRSTA OBRASCA

 

13. BROJ ZAPOSLENIH SA STANJEM NA KRAJU MESECA

 

 


1

 

 

Prilog 2

ZAGLAVLJE VANBILANSNIH POZICIJA

 

1. NARODNA BANKA SRBIJE -
INFORMACIONA TEHNOLOGIJA -
CENTRALNO PRIJEMNO ODELJENJE

 

2. VRSTA POSLA

 

3. PERIOD

 

4. MATIČNI BROJ OBVEZNIKA

godina

mesec

 

030

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. TERITORIJA OBVEZNIKA

 

6. VRSTA OBVEZNIKA

 

7. VRSTA OBRASCA

 

 

 

 


2

 

Prilog 3

UPUTSTVO O STANJU I STRUKTURI PLASMANA, POTRAŽIVANJA I OBAVEZA

 

Redni broj

14.
Trocifreni račun

15. Naziv računa

16. Duguje

17. Potražuje

18. Saldo

1

2

3

4

5

6

Klasa 0

 

1

000

Žiro-račun

 

 

 

2

001

Gotovina u blagajni

 

 

 

3

002

Gotovinski ekvivalenti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

4

003

Ostala novčana sredstva

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

5

009

Ispravka vrednosti gotovine i gotovinskih ekvivalenata

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 00

Sektorska struktura

X

X

 

6

010

Depoziti viškova likvidnih sredstava

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

7

011

Opozivi depoziti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

 

8

012

Opozivi krediti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

 

9

013

Krediti po repo transakcijama

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

10

019

Ispravka vrednosti opozivih depozita i kredita

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 01

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

 

11

020

Potraživanja za kamatu

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

12

021

Potraživanje za naknadu

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

13

022

Potraživanja po osnovu prodaje

 

 

 

struktura

XX

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

 

14

023

Potraživanja po osnovu promene fer vrednosti derivata

 

 

 

15

024

Druga potraživanja

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

16

029

Ispravka vrednosti potraživanja za kamatu i za naknadu, potraživanja po osnovu prodaje, potraživanja po osnovu promene fer vrednosti derivata i drugih potraživanja

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 02

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

 

17

030

Potraživanja po osnovu avansa datih za obrtna sredstva

 

 

 

18

031

Potraživanja po osnovu avansa datih za trajna ulaganja

 

 

 

19

032

Potraživanja od zaposlenih

 

 

 

20

033

Potraživanja po osnovu pretplaćenih poreza i doprinosa

 

 

 

21

034

Potraživanje za više plaćen porez na dobit

 

 

 

22

035

Potraživanja po sredstvima datim za obavljanje poslova u ime i za račun banke

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

23

036

Ostala potraživanja iz operativnog poslovanja

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

24

037

Prolazni i privremeni računi

 

 

 

25

038

Potraživanja u obračunu

 

 

 

26

039

Ispravka vrednosti ostalih potraživanja

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 03

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

 

27

050

Devizni računi

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

 

28

051

Gotovina u blagajni u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

29

052

Gotovinski ekvivalenti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

30

053

Ostala novčana sredstva u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

31

059

Ispravka vrednosti gotovine i gotovinskih ekvivalenata u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 05

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

 

32

060

Obavezna rezerva kod Narodne banke Srbije u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

33

061

Opozivi depoziti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

 

34

062

Opozivi krediti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

 

35

063

Krediti po repo transakcijama u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

36

069

Ispravka vrednosti opozivih depozita i kredita u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 06

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

 

37

070

Zlato

 

 

 

38

071

Ostali plemeniti metali

 

 

 

39

080

Potraživanja za kamatu u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

40

081

Potraživanja za naknadu u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

41

082

Potraživanja po osnovu prodaje u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

42

083

Potraživanja po osnovu promene fer vrednosti derivata u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

43

084

Druga potraživanja u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

44

089

Ispravka vrednosti potraživanja za kamatu i za naknadu, potraživanja po osnovu prodaje, potraživanja po osnovu promene fer vrednosti derivata i drugih potraživanja u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 08

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

 

45

090

Potraživanja po osnovu avansa datih za obrtna sredstva u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

46

091

Potraživanja po osnovu avansa datih za trajna ulaganja u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

47

092

Potraživanja od zaposlenih u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

48

095

Potraživanja po sredstvima datim za obavljanje poslova u ime i za račun banke u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

49

096

Ostala potraživanja iz operativnog poslovanja u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

50

097

Prolazni i privremeni računi u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

51

098

Potraživanja u obračunu u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

52

099

Ispravka vrednosti ostalih potraživanja u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 09

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

 

Zbir za klasu 0:

 

 

 

Klasa 1

53

100

Krediti po transakcionim računima

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

54

101

Krediti koji se odobravaju i dospevaju u roku od jednog dana (overnight)

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

55

102

Potrošački krediti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

56

103

Krediti za obrtna sredstva

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

57

104

Izvozni krediti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

58

105

Investicioni krediti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

59

106

Stambeni krediti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

60

108

Ostali krediti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

61

109

Ispravka vrednosti datih kredita

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 10

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

 

62

110

Depoziti dati radi odobravanja kredita

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

63

111

Ostali dati depoziti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

64

112

Namenski depoziti dati u skladu s propisima

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

65

113

Ostali namenski depoziti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

66

119

Ispravka vrednosti datih depozita

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 11

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

 

67

120

Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

68

122

Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

69

124

Hartije od vrednosti koje se drže do dospeća

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

70

126

Plasmani po osnovu kupovine derivata za zaštitu

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

71

127

Otkupljene sopstvene hartije od vrednosti, osim sopstvenih akcija

 

 

 

struktura

XX

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

72

128

Sopstvene akcije

 

 

 

73

129

Ispravka vrednosti hartija od vrednosti

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 12

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

 

74

130

Udeli (učešća)

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

 

75

139

Ispravka vrednosti udela (učešća)

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 13

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

 

76

150*

Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha iz primarne emisije

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

77

152*

Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju iz primarne emisije

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

78

153*

Krediti po repo transakcijama iz primarne emisije

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

79

154*

Hartije od vrednosti koje se drže do dospeća iz primarne emisije

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

80

156*

Plasmani po osnovu kupovine derivata za zaštitu iz primarne emisije

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

81

157*

Krediti iz primarne emisije

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

82

158*

Ostali plasmani iz primarne emisije

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

83

159*

Ispravka vrednosti plasmana iz primarne emisije

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 15

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

 

84

160

Kupljeni plasmani - forfeting

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

85

161

Kupljeni plasmani - faktoring

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

86

163

Plasmani po osnovu akceptiranja, avaliranja i izvršenih plaćanja po garancijama

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

87

164

Plasmani za izvršena cediranja potraživanja po drugim osnovama

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

88

165

Pokriveni akreditivi i druga jemstva

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

89

166

Plasmani po komisionim poslovima

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

90

167

Plasmani po sredstvima datim za obavljanje poslova u ime i za račun banke

 

 

 

struktura

XX

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

 

91

168

Ostali plasmani

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

92

169

Ispravka vrednosti ostalih plasmana

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 16

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

 

93

190

Razgraničena potraživanja za obračunatu kamatu

 

 

 

struktura

XX

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

 

94

191

Razgraničena potraživanja za ostale obračunate prihode

 

 

 

95

192

Razgraničeni rashodi kamata

 

 

 

96

193

Razgraničeni troškovi za obaveze iskazane po amortizovanoj vrednosti primenom efektivne kamatne stope

 

 

 

97

194

Razgraničeni ostali troškovi

 

 

 

98

195

Ostala aktivna vremenska razgraničenja

 

 

 

Zbir za klasu 1:

 

 

 

Klasa 2

99

200

Krediti za plaćanje uvoza robe i usluga iz inostranstva u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

100

201

Krediti za kupovinu nepokretnosti u zemlji fizičkom licu u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

101

202

Krediti koji se odobravaju i dospevaju u roku od jednog dana u stranoj valuti (overnight)

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

 

102

203

Ostali krediti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

103

209

Ispravka vrednosti kredita datih u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 20

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

 

104

210

Depoziti dati radi odobravanja kredita u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

105

211

Ostali dati depoziti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

106

212

Namenski depoziti u stranoj valuti dati u skladu s propisima

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

107

213

Ostali namenski depoziti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

108

219

Ispravka vrednosti depozita datih u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 21

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

 

109

220

Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

110

222

Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

111

224

Hartije od vrednosti koje se drže do dospeća u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

112

226

Plasmani po osnovu kupovine derivata za zaštitu u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

113

229

Ispravka vrednosti hartija od vrednosti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 22

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

 

114

230

Udeli (učešća) u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

 

115

239

Ispravka vrednosti udela (učešća) u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 23

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

 

116

240*

Članska kvota kod Međunarodnog monetarnog fonda

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

 

117

260

Kupljeni plasmani u stranoj valuti - forfeting

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

118

261

Kupljeni plasmani u stranoj valuti - faktoring

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

119

263

Plasmani po osnovu akceptiranja, avaliranja i izvršenih plaćanja po garancijama u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

120

264

Plasmani za izvršena cediranja potraživanja po drugim osnovama u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

121

265

Pokriveni akreditivi i druga jemstva u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

122

266

Plasmani po komisionim poslovima u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

123

267

Plasmani po sredstvima datim za obavljanje poslova u ime i za račun banke u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

124

268

Ostali plasmani u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

125

269

Ispravka vrednosti ostalih plasmana u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 26

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

 

126

290

Razgraničena potraživanja za obračunatu kamatu u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

127

291

Razgraničena potraživanja za ostale obračunate prihode u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

128

292

Razgraničeni rashodi kamata u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

129

293

Razgraničeni troškovi za obaveze iskazane po amortizovanoj vrednosti primenom efektivne kamatne stope u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

130

294

Razgraničeni ostali troškovi u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

131

295

Ostala aktivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

Zbir za klasu 2:

 

 

 

Klasa 3

132

300

Zalihe materijala

 

 

 

133

301

Zalihe alata i inventara

 

 

 

134

302

Zalihe rezervnih delova

 

 

 

135

303

Ostale zalihe

 

 

 

136

304

Sredstva stečena naplatom potraživanja

 

 

 

137

305

Inventar u upotrebi

 

 

 

138

306*

Nedovršena proizvodnja

 

 

 

139

307*

Zalihe gotovih proizvoda

 

 

 

140

308*

Obračun proizvodnje Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca - Topčider

 

 

 

141

309

Ispravka vrednosti zaliha

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 30

XX

X

X

 

142

331

Ulaganja u razvoj

 

 

 

143

332

Patenti, licence i softver

 

 

 

144

333

Goodwill

 

 

 

145

334

Nematerijalna ulaganja u pripremi

 

 

 

146

335

Ostala nematerijalna ulaganja

 

 

 

147

336

Nematerijalna ulaganja uzeta u lizing

 

 

 

148

339

Ispravka vrednosti nematerijalnih ulaganja

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 33

XX

X

X

 

149

340

Zemljište

 

 

 

150

341

Građevinski objekti

 

 

 

151

342

Oprema

 

 

 

152

343

Ostala osnovna sredstva

 

 

 

153

344

Osnovna sredstva u pripremi

 

 

 

154

346

Osnovna sredstva uzeta u lizing

 

 

 

155

347

Ulaganja u tuđa osnovna sredstva

 

 

 

156

349

Ispravka vrednosti osnovnih sredstava

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 34

XX

X

X

 

157

350

Investicione nekretnine

 

 

 

158

359

Ispravka vrednosti investicionih nekretnina

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 35

XX

X

X

 

159

360

Stalna sredstva namenjena prodaji

 

 

 

160

361

Sredstva poslovanja koje se obustavlja

 

 

 

161

370

Odložena poreska sredstva

 

 

 

162

380

Porez na dodatu vrednost

 

 

 

Zbir za klasu 3:

 

 

 

Klasa 4

163

400

Transakcioni depoziti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

164

401

Opozivi depoziti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

 

165

402

Štedni depoziti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

169

403

Depoziti po osnovu datih kredita

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

170

404

Namenski depoziti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

171

405

Ostali depoziti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

172

406

Krediti koji dospevaju u roku od jednog dana (overnight)

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

 

173

407

Krediti po repo transakcijama

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

174

408

Primljeni krediti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

175

409

Ostale finansijske obaveze

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

176

410

Obaveze za sopstvene hartije od vrednosti

 

 

 

struktura

XX

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

177

411

Obaveze po osnovu prodatih derivata

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

178

412

Obaveze po osnovu hibridnih hartija od vrednosti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

179

413

Obaveze po osnovu ostalih hartija od vrednosti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

180

414*

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti koje se iskupljuju iz primarne emisije

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

181

420

Obaveze po osnovu kamata

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

182

421

Obaveze po osnovu naknada i provizija

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

183

422

Obaveze po osnovu promene vrednosti derivata

 

 

 

struktura

XX

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

 

184

430

Obaveze prema dobavljačima

 

 

 

struktura

XX

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

 

185

431

Obaveze po osnovu primljenih avansa

 

 

 

struktura

XX

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

 

186

432

Obaveze po osnovu finansijskog lizinga

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

187

433

Obaveze po osnovu aktiviranih garancija i avala

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

188

434

Obaveze iz dobitka

 

 

 

189

435

Obaveze po komisionim poslovima

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

190

436

Obaveze po primljenim sredstvima po poslovima u ime i za račun komitenata

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

191

437

Ostale obaveze iz poslovnih odnosa

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

192

438

Obaveze u obračunu

 

 

 

 

 

193

439

Prolazni i privremeni računi

 

 

 

 

 

194

440

Obaveze za neto zarade

 

 

 

 

 

195

441

Obaveze za neto naknade zarada

 

 

 

 

 

196

442

Obaveze za poreze na zarade i naknade zarada

 

 

 

 

 

197

443

Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarade

 

 

 

 

 

198

444

Obaveze po osnovu privremenih i povremenih poslova

 

 

 

 

 

199

445

Ostale obaveze prema zaposlenima

 

 

 

 

 

200

450

Rezervisanja za obaveze

 

 

 

 

 

201

451

Rezervisanja za ostala dugoročna primanja zaposlenih

 

 

 

 

 

202

452

Rezervisanja za gubitke po vanbilansnoj aktivi

 

 

 

 

 

203

453

Rezervisanja za penzije

 

 

 

 

 

204

454

Ostala rezervisanja

 

 

 

 

 

205

455

Obaveze za porez na dobit

 

 

 

 

 

206

456

Obaveze za porez na dodatu vrednost

 

 

 

 

 

207

457

Obaveze za druge poreze i doprinose

 

 

 

 

 

208

460

Obaveze po osnovu sredstava namenjenih prodaji

 

 

 

 

 

209

461

Obaveze po osnovu sredstava poslovanja koje se obustavlja

 

 

 

 

 

210

470

Odložene poreske obaveze

 

 

 

 

 

211

481

Obaveze koje se drže radi trgovanja

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

212

482

Subordinirane obaveze

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

213

490

Razgraničene obaveze za obračunatu kamatu

 

 

 

struktura

XX

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

 

214

491

Razgraničene obaveze za ostale obračunate rashode

 

 

 

215

492

Razgraničeni prihodi kamata

 

 

 

216

493

Razgraničeni prihodi za potraživanja iskazana po amortizovanoj vrednosti primenom efektivne kamatne stope

 

 

 

217

494

Razgraničeni ostali prihodi

 

 

 

218

495

Ostala pasivna vremenska razgraničenja

 

 

 

Zbir za klasu 4:

 

 

 

Klasa 5

219

500

Transakcioni depoziti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

 

220

501

Opozivi depoziti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

 

221

502

Štedni depoziti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

222

503

Depoziti po osnovu datih kredita u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

223

504

Namenski depoziti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

224

505

Ostali depoziti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

225

506

Krediti koji dospevaju u roku od jednog dana u stranoj valuti (overnight)

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

 

226

507

Krediti po repo transakcijama u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

227

508

Primljeni krediti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

228

509

Ostale finansijske obaveze u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

229

510

Obaveze za sopstvene hartije od vrednosti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

230

511

Obaveze za po osnovu prodatih derivata u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

231

512

Obaveze po osnovu hibridnih hartija od vrednosti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

232

513

Obaveze po osnovu ostalih hartija od vrednosti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

233

520

Obaveze po osnovu kamata u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

234

521

Obaveze po osnovu naknada i provizija u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

235

522

Obaveze po osnovu promene vrednosti derivata u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

236

530

Obaveze prema dobavljačima u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

237

531

Obaveze po osnovu avansa primljenih u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

238

532

Obaveze po osnovu finansijskog lizinga u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

239

533

Obaveze po osnovu aktiviranih garancija i avala u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

240

534

Obaveze prema zaposlenima u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

241

535

Obaveze po komisionim poslovima u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

242

536

Obaveze po primljenim sredstvima po poslovima u ime i za račun komitenata u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

243

537

Ostale obaveze iz poslovnih odnosa u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

244

538

Obaveze u obračunu u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

245

539

Prolazni i privremeni računi u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

246

540*

Obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

247

581

Obaveze koje se drže radi trgovanja u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

248

582

Subordinirane obaveze u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

249

590

Razgraničene obaveze za obračunatu kamatu u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

250

591

Razgraničene obaveze za ostale obračunate rashode u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

251

592

Razgraničeni prihodi kamata u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

252

593

Razgraničeni prihodi za potraživanja iskazana po amortizovanoj vrednosti primenom efektivne kamatne stope u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

253

594

Razgraničeni ostali prihodi u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

254

595

Ostala pasivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

Zbir za klasu 5:

 

 

 

Klasa 6

255

600

Rashodi kamata po osnovu kredita

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

256

601

Rashodi kamata po osnovu depozita

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

257

602

Rashodi kamata po osnovu hartija od vrednosti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

258

603

Rashodi kamata po osnovu ostalih obaveza

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

259

605

Rashodi kamata po osnovu kredita u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

260

606

Rashodi kamata po osnovu depozita u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

261

607

Rashodi kamata po osnovu hartija od vrednosti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

262

608

Rashodi kamata po osnovu ostalih obaveza u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

263

610

Rashodi naknada i provizija

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

264

615

Rashodi naknada i provizija u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

265

620

Gubici po osnovu prodaje hartija od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha

 

 

 

266

621

Gubici po osnovu prodaje hartija od vrednosti koje su raspoložive za prodaju

 

 

 

267

622

Gubici po osnovu prodaje hartija od vrednosti koje se drže do dospeća

 

 

 

268

623

Gubici po osnovu prodaje udela (učešća)

 

 

 

269

624

Gubici po osnovu prodaje ostalih plasmana

 

 

 

270

630

Troškovi zarada

 

 

 

271

631

Troškovi naknada zarada

 

 

 

272

632

Troškovi poreza na zarade i naknade zarada

 

 

 

273

633

Troškovi doprinosa na zarade i naknade zarada

 

 

 

274

634

Troškovi naknada za privremene i povremene poslove

 

 

 

275

635

Ostali lični rashodi

 

 

 

276

640

Troškovi materijala

 

 

 

277

641

Troškovi proizvodnih usluga

 

 

 

278

642

Troškovi amortizacije

 

 

 

279

643

Nematerijalni troškovi (bez poreza i doprinosa)

 

 

 

280

644

Troškovi poreza

 

 

 

281

645

Troškovi doprinosa

 

 

 

282

646

Ostali troškovi

 

 

 

283

647*

Smanjenje vrednosti zaliha

 

 

 

284

650

Rashodi indirektnih otpisa plasmana bilansnih pozicija

 

 

 

285

651

Rashodi rezervisanja za vanbilansne pozicije

 

 

 

286

652

Rashodi po osnovu rezervisanja za obaveze

 

 

 

287

653

Rashodi ostalih rezervisanja

 

 

 

288

654

Rashodi po osnovu suspenzije kamate

 

 

 

289

660

Rashodi po osnovu otpisa nenaplativih potraživanja

 

 

 

290

661

Gubici od prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

 

 

 

291

662

Gubici po osnovu rashodovanja i otpisa osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

 

 

 

292

665*

Obračun troškova proizvodnje Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca - Topčider

 

 

 

293

666*

Raspored troškova Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca - Topčider

 

 

 

294

667

Manjkovi i štete

 

 

 

295

668

Ostali rashodi

 

 

 

296

669

Gubici poslovanja koje se obustavlja

 

 

 

297

670

Rashodi po osnovu promene vrednosti plasmana i potraživanja

 

 

 

298

671

Rashodi po osnovu promene vrednosti hartija od vrednosti

 

 

 

299

672

Rashodi po osnovu promene vrednosti obaveza

 

 

 

300

673

Rashodi po osnovu promene vrednosti osnovnih sredstava, investicionih nekretnina i nematerijalnih ulaganja

 

 

 

301

674

Rashodi po osnovu promene vrednosti derivata

 

 

 

302

680

Rashodi po osnovu kursnih razlika

 

 

 

303

690

Prenos rashoda

 

 

 

Zbir za klasu 6:

 

 

 

Klasa 7

304

700

Prihodi od kamata po osnovu kredita

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

305

701

Prihodi od kamata po osnovu depozita

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

306

702

Prihodi od kamata po osnovu hartija od vrednosti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

307

703

Prihodi od kamata po osnovu ostalih plasmana

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

308

705

Prihodi od kamata po osnovu kredita u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

309

706

Prihodi od kamata po osnovu depozita u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

310

707

Prihodi od kamata po osnovu hartija od vrednosti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

311

708

Prihodi od kamata po osnovu ostalih plasmana u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

312

710

Prihodi od naknada i provizija

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

313

715

Prihodi od naknada i provizija u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

 

314

720

Dobici po osnovu prodaje hartija od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha

 

 

 

315

721

Dobici po osnovu prodaje hartija od vrednosti koje su raspoložive za prodaju

 

 

 

316

722

Dobici po osnovu prodaje hartija od vrednosti koje se drže do dospeća

 

 

 

317

723

Dobici po osnovu prodaje udela (učešća)

 

 

 

318

724

Dobici po osnovu prodaje ostalih plasmana

 

 

 

319

746

Ostali prihodi operativnog poslovanja

 

 

 

320

747*

Povećanje vrednosti zaliha

 

 

 

321

750

Prihodi od ukidanja indirektnih otpisa plasmana bilansnih pozicija

 

 

 

322

751

Prihodi od ukidanja rezervisanja za vanbilansne pozicije

 

 

 

323

752

Prihodi od ukidanja neiskorišćenih rezervisanja za obaveze

 

 

 

324

753

Prihodi od ukidanja neiskorišćenih ostalih rezervisanja

 

 

 

325

754

Prihodi od naplaćene suspendovane kamate

 

 

 

326

760

Prihodi od naplaćenih otpisanih potraživanja

 

 

 

327

761

Dobici od prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

 

 

 

328

762

Prihodi od smanjenja obaveza

 

 

 

329

766

Prihodi od dividendi i učešća

 

 

 

330

767

Viškovi

 

 

 

331

768

Ostali prihodi

 

 

 

332

769

Dobici poslovanja koje se obustavlja

 

 

 

333

770

Prihodi od promene vrednosti plasmana i potraživanja

 

 

 

334

771

Prihodi od promene vrednosti hartija od vrednosti

 

 

 

335

772

Prihodi od promene vrednosti obaveza

 

 

 

336

773

Prihodi od promene vrednosti osnovnih sredstava, investicionih nekretnina i nematerijalnih ulaganja

 

 

 

337

774

Prihodi od promene vrednosti derivata

 

 

 

338

780

Prihodi od kursnih razlika

 

 

 

339

790

Prenos prihoda

 

 

 

Zbir za klasu 7:

 

 

 

Klasa 8

340

800

Akcijski kapital

 

 

 

struktura

Vrste akcija

X

X

X

 

341

801

Ostali kapital (državni i drugi kapital)

 

 

 

struktura

Vrste akcija

X

X

X

 

342

802

Emisiona premija

 

 

 

343

803

Upisani a neuplaćeni kapital

 

 

 

344

804*

Osnovni kapital Narodne banke Srbije

 

 

 

345

810

Rezerve iz dobiti

 

 

 

346

811

Ostale rezerve

 

 

 

347

812

Posebna rezerva iz dobiti za procenjene gubitke

 

 

 

348

813

Rezerva za opšte bankarske rizike

 

 

 

349

814*

Posebne rezerve Narodne banke Srbije

 

 

 

 

 

350

820

Revalorizacione rezerve po osnovu promene vrednosti osnovnih sredstava

 

 

 

 

 

351

821

Revalorizacione rezerve po osnovu promene vrednosti hartija od vrednosti

 

 

 

 

 

352

822

Revalorizacione rezerve po ostalim osnovama

 

 

 

 

 

353

823

Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

 

 

 

 

 

354

830

Dobitak tekuće godine

 

 

 

 

 

355

831

Dobitak ranijih godina

 

 

 

 

 

356

840

Gubitak tekuće godine

 

 

 

 

 

357

841

Gubitak ranijih godina

 

 

 

 

 

358

842

Gubitak iznad iznosa kapitala

 

 

 

 

 

359

850

Porez na dobitak

 

 

 

 

 

360

860

Gubitak od smanjenja odloženih poreskih sredstava i kreiranja odloženih poreskih obaveza

 

 

 

 

 

361

861

Dobitak od kreiranja odloženih poreskih sredstava i smanjenja odloženih poreskih obaveza

 

 

 

 

 

362

870

Potraživanja iz internih odnosa

 

 

 

 

 

363

871

Obaveze iz internih odnosa

 

 

 

 

 

364

872*

Prihodi po osnovu interne realizacije

 

 

 

 

 

365

873*

Rashodi po osnovu interne realizacije

 

 

 

 

 

366

875

Potraživanja iz internih odnosa u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

367

876

Obaveze iz internih odnosa u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

 

368

880

Račun otvaranja glavne knjige

 

 

 

369

881

Račun rashoda i prihoda operativnog poslovanja

 

 

 

370

882

Račun dobitka i gubitka poslovanja koje se obustavlja

 

 

 

371

883

Prenos ukupnog rezultata

 

 

 

372

884

Račun dobitka i gubitka

 

 

 

373

886

Prenos dobitka ili gubitka

 

 

 

374

887

Račun izravnanja računa stanja

 

 

 

375

888*

Valutno izravnanje naloga za knjiženje

 

 

 

376

890*

Gotov novac u opticaju

 

 

 

377

891*

Novčana sredstva trezora

 

 

 

378

892*

Primarna emisija Narodne banke Srbije

 

 

 

379

893*

Novčana sredstva banaka u stečaju i drugih komotenata

 

 

 

Zbir za klasu 8:

 

 

 

 

REKAPITULACIJA KLASA BILANSNIH POZICIJA

 

Broj klase

Naziv klase

Duguje

Potražuje

Saldo

1

2

3

4

5

Klasa 0

Gotovina, gotovinski ekvivalenti, zlato i potraživanja iz operativnog poslovanja

 

 

 

Klasa 1

Plasmani u dinarima

 

 

 

Klasa 2

Plasmani u stranoj valuti

 

 

 

Klasa 3

Zalihe, nematerijalna ulaganja, osnovna sredstva i investicione nekretnine, stalna sredstva namenjena prodaji i sredstva poslovanja koje se obustavlja, odložena poreska sredstva i porez na dodatu vrednost

 

 

 

Klasa 4

Obaveze u dinarima

 

 

 

Klasa 5

Obaveze u stranoj valuti

 

 

 

Klasa 6

Rashodi

 

 

 

Klasa 7

Prihodi

 

 

 

Klasa 8

Kapital, rezerve uz dobiti i ostale rezerve, revalorizacione rezerve, dobitak, gubitak, porez na dobitak perioda, gubitak i dobitak od promene odloženih poreskih sredstava i odloženih poreskih obaveza, potraživanja i obaveze iz internih odnosa i otvaranje i zaključak

 

 

 

 

ZBIR KLASA BILANSNIH POZICIJA:

 

 

 

Redni broj

8. Trocifreni račun

9. Naziv računa

10. Duguje

11. Potražuje

12. Saldo

1

2

3

4

5

6

Klasa 9

380

900

Plasmani po poslovima u ime i za račun trećih lica

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

381

905

Plasmani po poslovima u ime i za račun trećih lica u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

382

910

Date garancije i druga jemstva

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

383

911

Jemstva za obaveze

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

384

912

Imovina za obezbeđenje obaveza

 

 

 

struktura

XX

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

385

913

Preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

386

914

Ostale preuzete neopozive obaveze

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

387

915

Garancije i druga jemstva dati u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

388

916

Jemstva za obaveze u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

389

917

Preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

390

918

Ostale preuzete neopozive obaveze u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

391

920

Potraživanja po derivatima

 

 

 

392

930

Potraživanja po suspendovanoj kamati

 

 

 

393

931

Potraživanja po osnovu sporazuma o rekupovini

 

 

 

394

932

Hartije od vrednosti i druga sredstva primljena u zalog

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

395

933

Druga vanbilansna aktiva

 

 

 

396

940*

Gotov novac u opticaju

 

 

 

397

941*

Zalihe novčanica

 

 

 

398

942*

Zalihe kovanog novca

 

 

 

399

943*

Manjak gotovog novca

 

 

 

400

944*

Gotov novac na putu

 

 

 

401

945*

Zaliha novčanica izdvojenih za numizmatiku, prodaju i komercijalna pakovanja

 

 

 

402

946*

Zaliha kovanog novca izdvojenog za numizmatiku, prodaju i komercijalna pakovanja

 

 

 

403

947*

Gotov novac dat na ekspertizu

 

 

 

404

948*

Zalihe makulaturnog gotovog novca

 

 

 

405

949*

Zalihe falsifikovanog gotovog novca

 

 

 

406

950

Obaveze po poslovima u ime i za račun trećih lica

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

407

955

Obaveze po poslovima u ime i za račun trećih lica u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

408

960

Obaveze za date garancije i druga jemstva

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

409

961

Obaveze prema jemstvima za obaveze

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

410

962

Obaveze prema imovini za obezbeđenje obaveza

 

 

 

struktura

XX

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

411

963

Obaveze za preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

412

964

Ostale preuzete neopozive obaveze

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

413

965

Obaveze za date garancije i druga jemstva u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

414

966

Obaveze prema jemstvima za obaveze u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

415

967

Obaveze za preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

416

968

Ostale preuzete neopozive obaveze u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

417

970

Obaveze po derivatima

 

 

 

418

980

Obaveze za suspendovanu kamatu

 

 

 

419

981

Obaveze po osnovu sporazuma o rekupovini

 

 

 

420

982

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti primljenih u zalog

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

 

421

983

Druga vanbilansna pasiva

 

 

 

422

991*

Obaveze za izrađeni gotov novac - novčanice

 

 

 

423

992*

Obaveze za izrađeni gotov novac - kovani novac

 

 

 

424

993*

Višak gotovog novca

 

 

 

425

998*

Obaveze za makulaturni gotov novac

 

 

 

426

999*

Obaveze za falsifikovani gotov novac

 

 

 

Zbir za klasu 9:

 

 

 

 

Samostalna organizaciona jedinica Narodne banke Srbije

Sastavio:

 
   

Primili:

Kontrolisali:

Kontrolisao:

       

1.

2.

Broj telefona:

 

Rukovodilac:

     

M.P.

 

1.

2.

Broj telefaksa:

 
       
       

* Ovi računi odnose se samo na Narodnu banku Srbije i banke ih ne mogu imati.

Prilog 4

STRUKTURA OBAVEZNIH ŠIFARA

1. Banke su obavezne da, pri sačinjavanju izveštaja za centralnu banku, obezbede takva softverska rešenja da se na četvrtoj i petoj cifri za račune plasmana, potraživanja i obaveza obezbedi sektorska podela prema sledećem šifarniku:

1 - SEKTOR FINANSIJA I OSIGURANJA

10 - Centralna banka

11 - Banke u zemlji i ostalo monetarno posredovanje

12 - Osiguranje

13 - Penzijski fondovi i društva za upravljanje penzijskim fondovima

14 - Finansijski lizing

15 - Pomoćne delatnosti u pružanju finansijskih usluga, osiguranju i penzijskim fondovima

16 - Poverenički, investicioni i slični fondovi i društva za upravljanje tim fondovima

17 - Delatnost holding kompanija i ostale usluge kreditiranja i finansiranja, osim osiguranja i penzijskih fondova

18 - Povezane finansijske organizacije koje ne ulaze u krug konsolidacije

19 - Povezane finansijske organizacije koje ulaze u krug konsolidacije

2 - SEKTOR JAVNIH PREDUZEĆA

20 - Javna preduzeća - sektor A: poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo

21 - Javna preduzeća - sektori B, C i E: rudarstvo, prerađivačka industrija, snabdevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa uklanjanja otpada i slične aktivnosti

22 - Javna preduzeća - sektor D: snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija

23 - Javna preduzeća - sektor F: građevinarstvo

24 - Javna preduzeća - sektor G: trgovina na veliko i trgovina na malo, popravka motornih vozila i motocikala

25 - Javna preduzeća - sektori H, I i J: saobraćaj i skladištenje, usluge smeštaja i ishrane, informisanje i komunikacije

27 - Javna preduzeća - sektori L, M, N, R i S: poslovanje nekretninama, stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, umetnost, zabava i rekreacija, ostale uslužne delatnosti

28 - Povezana javna preduzeća koja ne ulaze u krug konsolidacije

29 - Povezana javna preduzeća koja ulaze u krug konsolidacije

3 - SEKTOR PRIVREDNIH DRUŠTAVA

30 - Privredna društva - sektor A: poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo,

31 - Privredna društva - sektori B, C i E: rudarstvo i prerađivačka industrija, snabdevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa uklanjanja otpada i slične aktivnosti

32 - Privredna društva - sektor D: snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija

33 - Privredna društva - sektor F: građevinarstvo

34 - Privredna društva - sektor G: trgovina na veliko i trgovina na malo, popravka motornih vozila i motocikala

35 - Privredna društva - sektori H, I i J: saobraćaj i skladištenje, usluge smeštaja i ishrane, informisanje i komunikacije

37 - Privredna društva - sektori L, M, N, R i S: poslovanje nekretninama, stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, umetnost, zabava i rekreacija, ostale uslužne delatnosti

38 - Povezana privredna društva koja ne ulaze u krug konsolidacije

39 - Povezana privredna društva koja ulaze u krug konsolidacije

4 - SEKTOR PREDUZETNIKA

40 - Preduzetnici: svi preduzetnici registrovani u skladu s članom 4. stav 1. tačka 1. Zakona o registraciji privrednih subjekata

5 - JAVNI SEKTOR

50 - Republički organi i organizacije

51 - Fond obaveznog socijalnog osiguranja

52 - Autonomna pokrajina - pokrajinski organi i javne službe

53 - Jedinice lokalne samouprave - organi i javne službe jedinica lokalne samouprave

54 - Pravna lica iz oblasti društvenih delatnosti koja se finansiraju iz budžeta

6 - SEKTOR STANOVNIŠTVA

60 - Domaća fizička lica

61 - Strana fizička lica - rezidenti1

7 - SEKTOR STRANIH LICA

70 - Strane banke

71 - Strana pravna lica (osim banaka)

72 - Strana fizička lica

73 - Domaća fizička lica - nerezidenti

74 - Eksteritorijalne organizacije i tela

78 - Povezana druga strana lica koja ne ulaze u krug konsolidacije

79 - Povezana druga strana lica koja ulaze u krug konsolidacije

8 - PRIVATNA DOMAĆINSTVA SA ZAPOSLENIM LICIMA I REGISTROVANI POLJOPRIVREDNI PROIZVOĐAČI

80 - Privatna domaćinstva sa zaposlenim licima

81 - Registrovani poljoprivredni proizvođači

9 - SEKTOR DRUGIH KOMITENATA

90 - Neprofitna pravna lica i komitenti društvenih delatnosti koji se ne finansiraju iz budžeta

91 - Pravna lica i komitenti društvenih delatnosti koji se ne finansiraju iz budžeta

92 - Banke u stečaju

93 - Druga pravna lica (osim banaka) u stečaju

98 - Povezani drugi komitenti koji ne ulaze u krug konsolidacije

99 - Povezani drugi komitenti koji ulaze u krug konsolidacije.

Banke su obavezne da sektorsku pripadnost hartija od vrednosti obezbede prema izdavaocu hartija od vrednosti.

Pri razvrstavanju u okviru svakog sektora, povezana lica se šifriraju prioritetno, na osnovu statusa povezanosti, u odnosu na dalju sektorsku analitiku.

2. Banke su obavezne da račune 800 - Akcijski kapital i 801 - Ostali kapital (državni i drugi kapital) iskažu na sledeći način:

8000 - Akcijski kapital (obične akcije)

8001 - Akcijski kapital (prioritetne akcije)

8002 - Akcijski kapital (prioritetne kumulativne akcije)

8010 - Ostali kapital (obične akcije)

8011 - Ostali kapital (prioritetne akcije)

8012 - Ostali kapital (prioritetne kumulativne akcije).

3. Banke su obavezne da ugovorenu zaštitu od rizika kod dinarskih plasmana, potraživanja i obaveza iskazuju na šestoj cifri, prema sledećem pregledu:

0 - Bez ugovorene zaštite od rizika

1 - Sa ugovorenom zaštitom od rizika - u evrima (EUR)

2 - Sa ugovorenom zaštitom od rizika - u SAD dolarima (USD)

3 - Sa ugovorenom zaštitom od rizika - u japanskim jenima (JPY)

4 - Sa ugovorenom zaštitom od rizika - u švajcarskim francima (CHF)

5 - Sa ugovorenom zaštitom od rizika - rast cena na malo

7 - Sa ugovorenom zaštitom od rizika - u ostalim valutama

8 - S limitiranom deviznom klauzulom (jednosmernom)

9 - Sa ostalim ugovorenim zaštitama od rizika.

4. Banke su obavezne da valutnu strukturu deviznih plasmana, potraživanja i obaveza iskazuju na šestoj cifri, prema sledećem pregledu:

1 - EUR

2 - USD

3 - JPY

4 - CHF

7 - Ostale valute.

5. Banke su obavezne da ugovorenu ročnost plasmana, potraživanja i obaveza obezbede na sedmoj cifri - na osnovu datuma transakcije i ugovorene ročnosti, prema sledećim šiframa:

0 - Dospeli plasmani, potraživanja, odnosno obaveze

1 - Plasmani, potraživanja, odnosno obaveze bez utvrđenog roka dospeća

2 - Plasmani, potraživanja, odnosno obaveze koji dospevaju u roku do 14 dana

3 - Plasmani, potraživanja, odnosno obaveze koji dospevaju u roku od 15 do 30 dana

4 - Plasmani, potraživanja, odnosno obaveze koji dospevaju u roku od 31 do 90 dana

5 - Plasmani, potraživanja, odnosno obaveze koji dospevaju u roku od 91 do 180 dana

6 - Plasmani, potraživanja, odnosno obaveze koji dospevaju u roku od 181 do 365 dana

7 - Plasmani, potraživanja, odnosno obaveze koji dospevaju u roku od 366 do 730 dana

8 - Plasmani, potraživanja, odnosno obaveze koji dospevaju u roku od 731 do 1.825 dana

9 - Plasmani, potraživanja, odnosno obaveze koji dospevaju u roku preko 1.825 dana.

6. Banke su obavezne da preostalu ročnost plasmana, potraživanja i obaveza, tj. period od dana bilansa do ugovorenog, odnosno aneksiranog datuma njihovog dospeća, odnosno protek vremena od dana dospelosti do dana bilansa za dospele plasmane, potraživanja i obaveze - iskazuju na osmoj cifri, prema sledećim šiframa:

1 - Plasmani, potraživanja, odnosno obaveze bez utvrđenog roka dospeća

2 - Plasmani, potraživanja, odnosno obaveze koji dospevaju u roku do 14 dana

3 - Plasmani, potraživanja, odnosno obaveze koji dospevaju u roku od 15 do 30 dana

4 - Plasmani, potraživanja, odnosno obaveze koji dospevaju u roku od 31 do 90 dana

5 - Plasmani, potraživanja, odnosno obaveze koji dospevaju u roku od 91 do 180 dana

6 - Plasmani, potraživanja, odnosno obaveze koji dospevaju u roku od 181 do 365 dana

7 - Plasmani, potraživanja, odnosno obaveze koji dospevaju u roku od 366 do 730 dana

8 - Plasmani, potraživanja, odnosno obaveze koji dospevaju u roku od 731 do 1.825 dana

9 - Plasmani, potraživanja, odnosno obaveze koji dospevaju u roku preko 1.825 dana.

________________
1 Razvrstavanje komitenata banke na rezidente i nerezidente vrši se u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju.

 

Prilog 5

REGISTAR OBVEZNIKA

 

Redni broj

Vrsta obveznika

Matični broj

Naziv

Sedište

1

2

3

4

5