PRAVILNIK
O USLOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA IZBOR KORISNIKA ZA DODELU PAKETA POMOĆI U HRANI ZA NAJUGROŽENIJA DOMAĆINSTVA IZBEGLICA I INTERNO RASELJENIH LICA NA TERITORIJI GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 12/2010)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se uslovi i kriterijumi za izbor korisnika za dodelu paketa pomoći u hrani za najugroženija domaćinstva izbeglica i interno raseljenih lica na teritoriji grada Zrenjanina (u daljem tekstu: pomoć) po osnovu dopisa Komesarijata za izbeglice Republike Srbije broj 019-362 od 02.08.2010. godine.

Član 2

Pravo na pomoć mogu da ostvare porodice izbeglih lica, porodice lica koja su imala izbeglički status i porodice interno raseljenih lica sa boravištem, odnosno, prebivalištem na teritoriji grada Zrenjanina.

Pod porodicom u smislu ovog Pravilnika podrazumevaju se: bračni drug, deca, braća, sestre, roditelji, usvojilac, usvojenik, staratelj i druga lica koja žive u zajedničkom porodičnom domaćinstvu sa podnosiocem zahteva.

Član 3

Podnosilac zahteva i članovi njegovog domaćinstva mogu ostvariti pravo na pomoć pod sledećim uslovima:

1. da imaju izbeglički status, odnosno, da su imali status izbeglice, a sada su državljani Republike Srbije, odnosno, da su registrovani kao interno raseljena lica,

2. da imaju prijavljeno boravište, odnosno prebivalište na teritoriji grada Zrenjanina,

3. da nisu povratnici iz migracije u treće zemlje,

4. da mesečni prihod domaćinstva nije veći od dvostrukog iznosa materijalnog obezbeđenja porodice (MOP) za jul mesec 2010. god.

Član 4

Pravo na pomoć imaju svi podnosioci zahteva pod jednakim uslovima, a prema uslovima, kriterijumima i redu prvenstva utvrđenih ovim Pravilnikom.

Član 5

Postupak za dodelu pomoći sprovodi Komisija na osnovu podnetog zahteva i dostavljene dokumentacije.

Proveru ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na pomoć vrši Komisija. Stručnu pomoć u vezi ostvarivanja prava na pomoć pruža Komesarijat za izbeglice Republike Srbije.

Ukoliko se pojave novi i važni elementi vezani za prethodno obrađen zahtev, Komisija zadržava pravo na ponovno razmatranje zahteva.

Član 6

Uz zahtev za ostvarivanje prava na pomoć, podnosilac zahteva je dužan da dostavi sledeću dokumentaciju:

1. fotokopiju ličnog dokumenta podnosioca zahteva i članova njegovog porodičnog domaćinstva

• ako su podnosilac zahteva i članovi njegovog porodičnog domaćinstva lica u statusu izbeglice, fotokopije izbegličkih legitimacija sa prijavom boravišta na teritoriji grada Zrenjanina

• ako su podnosilac zahteva i članovi njegovog porodičnog domaćinstva lica, kojima je status izbeglice ukinut, fotokopije ličnih karata sa prijavom prebivališta na teritoriji grada Zrenjanina (za maloletne članove domaćinstva fotokopije izvoda iz matične knjige rođenih) i rešenja o ukidanju svojstva izbeglice

• ako su podnosilac zahteva i članovi njegovog porodičnog domaćinstva interno raseljena lica, fotokopije legitimacija interno raseljenih lica i prijave boravišta na teritoriji grada Zrenjanina.

2. potvrdu poslodavca o zasnovanom radnom odnosu i potvrdu o visini zarade za poslednja tri meseca koja prethode mesecu u kome se podnosi zahtev, odnosno odsečak od penzije za poslednji mesec koji prethodi mesecu u kome se podnosi zahtev ili drugi odgovarajući dokument o visini primanja podnosioca zahteva i članova njegovog porodičnog domaćinstva ili potvrda Nacionalne službe za zapošljavanje da se podnosilac zahteva i članovi njegovog porodičnog domaćinstva vode na evidenciji nezaposlenih lica, odnosno overenu izjavu dva svedoka da je lice nezaposleno, a ne nalazi se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, odnosno, potvrdu Centra za socijalni rad za korisnike materijalnog obezbeđenja porodice (MOP)

3. izveštaj lekara za dokazivanje zdravstvenog stanja ili rešenje o utvrđivanju invalidnosti podnosioca zahteva ili članova njegovog porodičnog domaćinstva,

4. izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih, odnosno drugi važeći dokument kojim se dokazuje srodstvo,

5. za ženu nosioca porodičnog domaćinstva i samohranog roditelja, prilaže se: potvrda o smrti bračnog druga odnosno rešenje nadležnog suda o proglašenju nestalog lica za umrlo odnosno izvod iz matične knjige rođenih dece bez utvrđenog očinstva odnosno rešenje o razvodu braka. U slučaju porodičnog domaćinstva samohranog roditelja isti daje izjavu na zapisnik u Povereništvu za izbeglice Gradske uprave grada Zrenjanina da se neposredno brine o detetu i da samostalno obezbeđuje sredstva za izdržavanje, da drugi roditelj ne učestvuje ili nedovoljno učestvuje u tim troškovima, a da u međuvremenu nije zasnovao bračnu ili vanbračnu zajednicu,

6. presudu nadležnog suda ili izveštaj Centra za socijalni rad za žrtve porodičnog nasilja.

Potrebna dokumentacija podnosi se u fotokopiji, a originalna dokumenta se dostavljaju na uvid prilikom podnošenja zahteva Povereniku za poslove sa izbeglicama.

Član 7

Komisiju obrazuje Gradonačelnik rešenjem.

Komisija ima tri člana.

Mandat Komisije traje do završetka podele paketa pomoći u hrani.

Član 8

Komisija ima Predsednika Komisije, zamenika Predsednika Komisije i jednog člana.

Predsednika Komisije i zamenika Predsednika Komisije biraju članovi na prvoj sednici.

Član 9

Komisija radi i donosi odluke na sednicama.

Predsednik Komisije saziva sednicu i rukovodi radom Komisije.

Komisija donosi odluke konsenzusom.

Član 10

O radu Komisije vodi se zapisnik koji vodi zapisničar.

Zapisnik i ostalu dokumentaciju o radu Komisije kao dokumenta trajne vrednosti čuva Gradska uprava.

Član 11

Komisija obavlja sledeće poslove:

1. donosi Pravilnik,

2. objavljuje oglas,

3. razmatra podnete zahteve,

4. sačinjava spisak najugroženijih domaćinstava,

5. realizuje raspodelu pomoći,

6. obavlja i druge poslove u skladu sa ovim Pravilnikom.

Član 12

Komisija sačinjava spisak najugroženijih porodica uzimajući u obzir sledeće kriterijume:

1. da mesečni prihod domaćinstva nije veći od dvostrukog iznosa materijalnog obezbeđenja porodice (MOP) za jul mesec 2010. god

2. da je domaćinstvo višečlano sa troje ili više dece do 15 godina starosti

3. da je domaćinstvo domaćinstvo samohranog roditelja sa decom do 15 godina starosti

4. da su članovi domaćinstva invalidski penzioneri

5. da je domaćinstvo domaćinstvo starih lica - žene starije od 60 godina, muškarci stariji od 65 godina

6. da je član domaćinstva telesno invalidan, odnosno, ometen u razvoju ili bolestan

7. da je domaćinstvo jednočlano sa licem starijim od 50 godina.

Prilikom utvrđivanja spiska korisnika pomoći Komisija daje prednost podnosiocu zahteva koji kumulativno ispunjava više uslova iz stava 1. ovog člana a posebno ako je žrtva seksualnog nasilja, žrtva porodičnog nasilja ili ako je žena nosilac porodičnog domaćinstva.

Član 13

Komisija utvrđuje spisak korisnika pomoći na osnovu ispunjenosti uslova iz člana 3., priložene dokumentacije iz člana 8. i kriterijuma iz člana 14. ovog Pravilnika.

Utvrđen spisak korisnika pomoći Komisija dostavlja Komesarijatu za izbeglice Republike Srbije u predviđenom roku i organizuje realizaciju distribucije pomoći.

Član 14

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u "Službenom listu grada Zrenjanina".