TEHNIČKI I ADMINISTRATIVNI USLOVI
ZA RAD OVLAŠĆENIH REGISTARA .RS DOMENA

- prečišćen tekst -

Predmet

Član 1

(1) Ovi tehnički i administrativni uslovi (u daljem tekstu: "Uslovi") preciziraju tehničko i administrativno poslovanje Ovlašćenog registara .rs domena (u daljem tekstu: "Ovlašćeni registar"), njegov odnos sa registrantima domena i Registrom nacionalnog Internet domena Srbije (u daljem tekstu: "RNIDS").

(2) Ovi Uslovi ne menjaju prava i obaveze Ovlašćenog registra koja proističu iz Opštih uslova o registraciji .rs domena, Opštih uslova o radu ovlašćenih registara .rs domena i Ugovora o obavljanju poslova ovlašćenog registra .rs domena.

(3) Trajno poštovanje odredbi ovih Uslova je obaveza Ovlašćenog registra i njihova povreda smatraće se povredom ugovornih obaveza Ovlašćenog registra prema RNIDS.

Definicije pojmova

Član 2

(1) Administrativna aplikacija za ovlašćene registre je programski paket koji RNIDS stavlja na raspolaganje Ovlašćenom registru radi realizacije administrativnih poslova i poslova registracije domena.

(2) Web servisi RNIDS čine skup automatizovanih servisa koji omogućavaju Ovlašćenom registru da putem razmene elektronskih poruka, u skladu sa tehničkim specifikacijama RNIDS, direktno pristupa informacionom sistemu RNIDS radi realizacije poslova registracije domena.

(3) Administrator je lice ovlašćeno od strane Ovlašćenog registra za obavljanje adminstrativnih poslova u registracijom domena, korišćenjem Administrativne aplikacije za ovlašćene registre.

(4) Operater je lice ovlašćeno od strane Ovlašćenog registra za obavljanje poslova registracije domena. Ukoliko Ovlašćeni registar prihvata od registranata zahteve za obavljanje poslova registracije domena (u daljem tekstu "zahteve") na automatizovan način i prosleđuje ih korišćenjem Web servisa RNIDS, Operaterom se smatra računarski program koji obavlja slanje, primanje i obradu elektronskih poruka.

Infrastruktura za obavljanje poslova registracije domena

Član 3

(1) Ovlašćeni registar mora da raspolaže odgovarajućom tehničkom infrastrukturom za obavljanje poslova registracije domena. Ova infrastruktura sadrži najmanje sledeće tehničke resurse:

• javno dostupan Web server sa javnom statičkom IP adresom;

• javno dostupan primarni i sekundarni DNS server, na odvojenim računarima, sa javnim statičkim IP adresama;

• radnu stanicu sa javnom statičkom IP adresom na kojoj je instalirana Administrativna aplikacija za ovlašćene registre;

• ukoliko Ovlašćeni registar koristi Web servise RNIDS, server sa koga se upućuju zahtevi mora imati javnu statičku IP adresu.

(2) Infrastruktura mora biti pod punom administrativnom i tehničkom kontrolom Ovlašćenog registra, a može biti vlasništvo Ovlašćenog registra ili ekskluzivno iznajmljena od strane Ovlašćenog registra.

(3) Ovlašćeni registar treba da preduzme sve razumno moguće mere za obezbeđivanje pouzdanog i sigurnog funkcionisanja infrastrukture koju koristi za obavljanje poslova registracije domena, uključujući rezervno napajanje za računarsku i mrežnu opremu, zaštitu neovlašćenog pristupa sistemu, zaštitu od virusa i drugo.

Provera osposobljenosti Ovlašćenog registra

Član 4

(1) Nakon potpisivanja Ugovora o obavljanju poslova ovlašćenog registra .rs domena, Ovlašćeni registar upućuje RNIDS-u zahtev za proveru osposobljenosti. Uz ovaj zahtev prilaže se sledeća dokumentacija:

• opis organizacije za vođenje poslova Ovlašćenog registra;

• specifikacija kadrova i njihove osposobljenosti za vođenje poslova Ovlašćenog registra;

• opis tehničke osposobljenosti Ovlašćenog registra za realizaciju poslova registracije;

• opis procedura za obavljanje poslova registracije domena i pružanje podrške registrantima;

• adresa Web sajta Ovlašćenog registra za poslove registracije domena;

• zahtev za izdavanje saglasnosti za Web aplikaciju u skladu sa članom 14. ovih Uslova, ukoliko Ovlašćeni registar želi da poslove registracije obavlja korišćenjem sopstvene Web aplikacije.

(2) Nakon podnošenja dokumentacije, osoblje Ovlašćenog registra prolazi kroz obuku i testiranje od strane RNIDS, koje uključuje:

• za Administratora, prolazak kroz sve opcije Administrativne aplikacije za ovlašćene registre, korišćenjem test podataka i operacija za dodavanje, izmenu i brisanje svih parametara aplikacije;

• za Administratora i sve Operatere: registraciju domena sa spiska za testiranje RNIDS, izmenu podataka o domenima, prenos registracije na drugog registranta, prenos domena na drugi ovlašćeni registar i na kraju brisanje.

(3) Administrator i Operateri Ovlašćenog registra moraju pokazati odgovarajući nivo razumevanja sistema Internet domena, Opštih uslova registracije .rs domena, Opštih uslova o radu ovlašćenih registara .rs domena i Web sajta RNIDS.

Evidentiranje i rad Operatera

Član 5

(1) Evidentiranje Operatera obavlja Administrator Ovlašćenog registra, preko Administrativne aplikacije za ovlašćene registre, korišćenjem korisničkog imena i lozinke koju dodeljuje RNIDS.

(2) Administrator unosi i menja podatke o Operaterima, uključujući njihovo korisničko ime, lozinku i prava za obavljanje poslova registracije domena.

(3) Svaki Operater pre obavljanja poslova registracije domena mora da bude prijavljen u sistemu RNIDS.

(4) Svi Operateri Ovlašćenog registra moraju da budu obučeni za poslove registracije u skladu sa pravilima RNIDS.

(5) Svi zahtevi koji se šalju informacionom sistemu RNIDS putem Administrativne aplikacije za ovlašćenje registre ili Web servisa RNIDS, moraju biti praćeni korisničkim imenom Operatera koji je primio zahtev od registranta.

(6) RNIDS zadržava pravo da, ukoliko primeti probleme pri obavljanju poslova registracije domena, Operateru privremeno onemogući pristup informacionom sistemu RNIDS.

Komunikacija između RNIDS i Ovlašćenog registra

Član 6

(1) Komunikacija Ovlašćenog registra sa RNIDS obavlja se u skladu sa procedurama propisanim od strane RNIDS.

(2) Ovlašćeni registar mora da dostavi RNIDS telefonske brojeve i e-mail adrese za redovni kontakt, kao i podatke za direktan kontakt sa osobom koja ima ovlašćenje da donosi odluke u vezi registracije domena u vanrednim situacijama. Ovlašćeni registar mora da ima stalno dostupan (24/7) najmanje jedan broj fiksnog ili mobilnog telefona za ove potrebe.

(3) Ovlašćeni registar upućuje poruke sa kontakt adrese registrovane kod RNIDS na odgovarajuće zvanične e-mail adrese RNIDS. Sva ostala komunikacija smatraće se neslužbenom i neobavezujućom za RNIDS.

(4) Ovlašćeni registar dužan je da blagovremeno (odmah, a najkasnije narednog radnog dana) odgovara na poruke koje mu RNIDS uputi na adresu registrovanu za kontakt.

Web sajt Ovlašćenog registra

Član 7

(1) Ovlašćeni registar dužan je da održava Web sajt sa poslovnim informacijama o sebi (naziv, sedište, kontakt podaci, PIB, matični broj itd.) i informacijama o uslugama registracije domena koje pruža.

(2) Ovlašćeni registar javno objavljuje cenovnik usluga vezanih za registraciju domena i te usluge ne sme naplaćivati registrantima više nego što koštaju po cenovniku.

(3) Ovlašćeni registar je dužan da korisnike unapred obavesti o uslovima registracije. Ukoliko se prodaja domena obavlja preko Web sajta, Ovlašćeni registar obezbeđuje da korisnik potvrdi saglasnost sa uslovima registracije. Ukoliko obavlja poslove registracije domena na prodajnim mestima, Ovlašćeni registar obezbeđuje odštampane primerke uslova registracije.

(4) Ovlašćeni registar će na svom Web sajtu objaviti politiku privatnosti koju mora da poštuje i koja ne može biti u suprotnosti sa preporukama RNIDS.

Nastup na tržištu

Član 8

(1) U svom tržišnom nastupu Ovlašćeni registar je dužan da pruži brzu, tačnu i kvalitetnu uslugu, vodeći računa o interesima registranata.

(2) Ovlašćeni registar će se u nastupu na tržištu ponašati u skladu sa najboljom praksom dobrog privrednika i uzdržaće se od prikazivanja informacija koje registrante mogu dovesti u zabludu.

(3) Ovlašćeni registar neće vršiti akte nelojalne konkurencije prema drugim ovlašćenim registrima, te neće iznositi neproverene podatke o radu drugih ovlašćenih registara i RNIDS.

(4) Ovlašćeni registar je dužan da prijavi RNIDS-u sve informacije do kojih dođe o incidentima ili mogućnostima za narušavanje bezbednosti sistema registracije domena (uključujući informacioni sistem RNIDS, Web sajt RNIDS, WHOIS servis RNIDS, Web servise RNIDS, kao i Web aplikacije drugih ovlašćenih registara).

(5) Ovlašćeni registar snosi odgovornost za štetu koja nastane kao posledica njegovog nastupa na tržištu u vezi sa obavljanjem poslova registracije .rs domena.

Organizacija poslovanja Ovlašćenog registra

Član 9

(1) Organizacija poslovanja Ovlašćenog registra treba da obezbedi da se zahtevi registranata obrađuju bez odlaganja.

(2) Ovlašćeni registar je dužan da obezbedi obradu uredno podnetih zahteva registranta tokom istog radnog dana, ako je zahtev podnet do 12 časova, ili narednog radnog dana, ako je zahtev podnet posle 12 časova. Smatraće se da je ovaj kriterijum ispunjen ako tokom perioda od mesec dana 95% zahteva bude obrađeno na opisani način.

Postupak obavljanja poslova registracije domena

Član 10

(1) Ovlašćeni registar po prijemu zahteva proverava da li je moguće obaviti traženu operaciju za navedeni domen, koristeći Administrativnu aplikaciju za ovlašćene registre, Web servise RNIDS ili posebnu Web stranu RNIDS, i o ishodu provere obaveštava korisnika. RNIDS vodi dnevnik ovih upita.

(2) Ovlašćeni registar izdaje registrantu potvrdu o primljenom zahtevu. Ova potvrda obavezno sadrži: naziv Ovlašćenog registra, vrstu zahtevane operacije, naziv domena, datum i vreme prijema zahteva. Ako je zahtev podnet elektronskim putem, potvrda se šalje putem e-maila (i preko Web sajta, ako je to moguće).

(3) Ovlašćeni registar na izdatoj potvrdi naglašava da to nije potvrda o izvršenom poslu registracije domena, već potvrda o tome da je zahtev predat Ovlašćenom registru, te da se prednost za registraciju domena i obavljanje drugih operacija stiče trenutkom predaje zahteva od strane ovlašćenog registra RNIDS-u. Na izdatoj potvrdi mora da stoji i tekst kojim se registrant za dodatne informacije o procesu registracije domena upućuje na Web sajt RNIDS.

(4) Ovlašćeni registar na zahtev registranta, bez posebne naplate, dostavlja potvrdu da je zahtev predat RNIDS-u, uključujući kopiju potvrde koju RNIDS izdaje kada primi zahtev u obradu.

(5) Ovlašćeni registar na zahtev registranta, bez posebne naplate, izdaje potvrdu o statusu domena kada RNIDS izvrši obradu zahteva.

(6) Ovlašćeni registar nema obavezu da posebno izdaje potvrdu o prijemu zahteva i potvrdu o predaji tog zahteva RNIDS-u, ako je od trenutka podnošenja zahteva do njegove realizacije od strane RNIDS prošlo manje od pet minuta. U tom slučaju Ovlašćeni registar izdaje jednu potvrdu sa objedinjenim podacima.

(7) Ovlašćeni registar je dužan da zahteve upućuje RNIDS-u po redosledu kako ih je primio od registranata.

(8) Ovlašćeni registar tretira kao poslovnu tajnu sve zahteve koje primi od registranata i ne sme o njima obaveštavati treća lica.

(9) Ovlašćeni registar snosi punu odgovornost za prioritet i redosled slanja zahteva, od trenutka prijema zahteva registranta do trenutka predaje zahteva RNIDS-u, bez obzira na koji način se vrši prijem i obrada zahteva.

Korišćenje Web servisa RNIDS

Član 11

(1) Korišćenje Web servisa RNIDS moguće je isključivo sa javnih statičkih IP adresa, čiji spisak Ovlašćeni registar dostavlja RNIDS-u najmanje dva radna dana unapred.

(2) Pristup Web servisima RNIDS zaštićen je i sertifikatom koji za potrebe Ovlašćenog registra izdaje RNIDS. Ovlašćeni registar obraća se RNIDS najmanje mesec dana pre isticanja sertifikata sa zahtevom za izdavanje novog sertifikata.

(3) RNIDS ima pravo da uvede dodatne mere zaštite pristupa Web servisima (kao što su VPN, enkripcija i slično) u cilju poboljšanja sigurnosti i pouzdanosti rada Web servisa. RNIDS najavljuje tehničke izmene u pogledu bezbednosti 15 dana unapred i omogućava Ovlašćenom registru period testiranja izmena u trajanju od 7 dana.

(4) Ovlašćeni registar je odgovoran za sve zahteve koje uputi RNIDS i svu nastalu štetu, preko IP adresa koje je prijavio, korišćenjem sertifikata i lozinki koje mu je dodelio RNIDS.

(5) RNIDS obrađuje zahteve koje uputi Ovlašćeni registar sekvencijalno, po redosledu prijema, što znači da Ovlašćeni registar u svakom trenutku može imati u obradi kod RNIDS samo jedan zahtev. Ovo obuhvata zahteve upućene preko Administrativne aplikacije za ovlašćene registre, direktne pozive Web servisa RNIDS, kao i zahteve koje Ovlašćeni registar uputi preko Web sajta RNIDS.

(6) RNIDS zadržava pravo da ograniči broj zahteva koje primi u obradu od Ovlašćenog registra u jedinici vremena, kako bi sprečio preopterećenje svojih resursa, na način koji je ravnopravan u odnosu na ostale Ovlašćene registre.

(7) Ovlašćeni registar neće pokušati da zaobiđe sigurnosne mere RNIDS ili koristi Web servise i informacioni sistem RNIDS drugačije od njihove namene. Kršenje ove odredbe može biti osnov za određivanje mere privremene ili trajne suspenzije korišćenja informacionog sistema RNIDS Ovlašćenom registru.

Web aplikacija Ovlašćenog registra za poslove registracije

Član 12

(1) Ovlašćeni registar može napraviti javnu ili internu Web aplikaciju za obavljanje poslova registracije domena korišćenjem Web servisa RNIDS.

(2) Ovlašćeni registar mora da dobije pisanu saglasnost RNIDS pre puštanja u rad ovakve Web aplikacije.

(3) Saglasnost izdaje se na osnovu uvida RNIDS u funkcionisanje i testiranja Web aplikacije. Ovlašćeni registar uz zahtev za izdavanje saglasnosti dostavlja:

• opis Web aplikacije za poslove registracije;

• tok podataka vezanih za poslove registracije, način njihove obrade i skladištenja;

• opis sigurnosnih mera zaštite Web aplikacije i podataka.

(4) Ovlašćeni registar je u slučaju bitnih izmena u Web aplikaciji dužan da dostavi informaciju RNIDS i zatraži saglasnost za izmene.

(5) Sve informacije koje u vezi sa Web aplikacijom Ovlašćenog registra razmene Ovlašćeni registar i RNIDS imaju tretman poslovne tajne.

(6) RNIDS izdaje Ovlašćenom registru posebne sertifikate, sa različitim nivoima funkcionalnosti, za pristup Web servisima RNIDS. Ovlašćeni registar je dužan da koristi samo ove sertifikate za zahteve koje upućuje preko svoje Web aplikacije.

(7) RNIDS ima pravo da, zavisno od procene stepena sigurnosti Web aplikacije, ograniči Ovlašćenom registru obavljanje poslova registracije preko Web aplikacije na određeni podskup operacija. Po pravilu, ovaj podskup uključuje zahteve za registraciju novih i produženje postojećih domena.

Podrška korisnicima

Član 13

(1) Ovlašćeni registar je dužan da pruža podršku korisnicima u vezi sa poslovima registracije domena.

(2) Ovlašćeni registar treba da bude dostupan za upite putem telefona i e-maila i da na njih odgovara blagovremeno.

(3) Ovlašćeni registar na svom Web sajtu i u dokumentima koja izdaje u vezi sa registracijom domena navodi telefon i e-mail službe za podršku, kao i radno vreme te službe.

(4) Ovlašćeni registar na svom Web sajtu za registraciju domena vidljivo ističe znak RNIDS, koji upućuje na Web sajt RNIDS gde je opisan sistem ovlašćenih registara i mogućnost podnošenja žalbe na rad Ovlašćenih registara.

Plaćanje i računovodstvo

Član 14

(1) Ovlašćeni registar ima mogućnost da sazna stanje sredstava raspoloživih za poslove registracije domena i detaljnu specifikaciju usluga koje je za njega izvršio RNIDS, korišćenjem Administrativne aplikaciju za ovlašćene registre.

(2) Ovlašćeni registar mora obavljati uplate na račun RNIDS prema instrukcijama koje dobije od RNIDS, uključujući rok uplate, broj računa kod poslovne banke i poziv na broj. Ukoliko uplata ne sadrži ispravne identifikacione podatke, RNIDS ne snosi odgovornost za kašnjenja u evidentiranju uplate.

(3) Ovlašćeni registar samostalno, ili na zahtev RNIDS, na kraju svake poslovne godine, a najkasnije do kraja januara naredne godine, dostavlja RNIDS-u kopije knjigovodstvenih kartica vezanih za RNIDS i vrši računovodstveno sravnjivanje stanja.

Poverljivost i vlasništvo nad podacima

Član 15

(1) Svi podaci, specifikacije i aplikacije koje RNIDS dostavi Ovlašćenom registru predstavljaju vlasništvo RNIDS.

(2) U slučaju raskida Ugovora o obavljanju poslova ovlašćenog registra .rs domena, Ovlašćeni registar je dužan da vrati sve podatke, specifikacije i aplikacije dobijene od RNIDS i uništi sve kopije.

(3) Ovlašćeni registar će sve administrativne i tehničke procedure i specifikacije u vezi sa poslovima registracije domena, i druge podatke koje dobije od RNIDS, tretirati kao poslovnu tajnu, osim kada se radi o podacima koji su već javno dostupni.

(4) RNIDS u skladu sa svojim Pravilima ima pravo da objavljuje statističke izveštaje o izvršenim poslovima registracije domena, uključujući statističke podatke o Ovlašćenim registrima.

Završne odredbe

Član 16

(1) Ovi Uslovi stupaju na snagu i primenjuju se danom usvajanja od strane upravnog odbora RNIDS.

(2) RNIDS objavljuje ovaj dokument na svom Web sajtu.