OPŠTI USLOVI
REGISTRACIJE .RS DOMENA

Predmet opštih uslova

Član 1

Opšti uslovi registracije .rs domena (u daljem tekstu: "Opšti uslovi") uređuju postupak registracije i način korišćenja .rs domena, kao i međusobne odnose Registra nacionalnog Internet domena Srbije (u daljem tekstu: "RNIDS"), kao administratora centralnog registra .rs domena (u daljem tekstu: "rsTLD registar") i korisnika .rs domena (u daljem tekstu: "registranata"), koji .rs domene registruju kod RNIDS, posredstvom ovlašćenih registara .rs domena (u daljem tekstu: "ovlašćeni registri").

Definicije osnovnih pojmova

Član 2

(1) Internet je globalni komunikacioni sistem sačinjen od velikog broja međusobno povezanih autonomnih sistema (mreža), koji razmenjuju podatke koristeći zajednički skup komunikacionih protokola (TCP/IP).

(2) IP broj je numerički identifikator, definisan u sklopu IP protokola, koji na jednoznačan način omogućava adresiranje uređaja povezanih na Internet.

(3) Internet domen je tekstualna oznaka koja identifikuje skup uređaja ili Internet servisa, povezujući ih u jedinstvenu administrativno-tehničku celinu. Domen se sastoji iz niza alfanumeričkih segmenata, razdvojenih tačkama, saglasnih Internet standardima RFC 1034, 1035, 1122, 1123, 3596 i standardima koji ih dopune ili zamene. Segment može da sadrži cifre (0-9), slova engleskog alfabeta (a-z) i crticu (-). Dužina segmenta ne sme biti kraća od dva (2), niti duža od šezdesettri (63) znaka. Segment ne sme da sadrži crticu na početku ili kraju. Segment ne sme da sadrži dve uzastopne crtice na trećoj i četvrtoj poziciji.

(4) Sistem Internet domena (Domain Name System, DNS) je bazni Internet servis, koji omogućava prevođenje Internet domena u IP brojeve i obrnuto.

(5) rsTLD (rs Top-Level Domain) je domen najvišeg nivoa u okviru DNS sistema, namenjen za registraciju .rs Internet domena, za teritoriju Republike Srbije.

(6) rsTLD registar je centralna baza podataka o .rs domenima registrovanim u okviru rsTLD, kojom upravlja RNIDS.

(7) WHOIS baza rsTLD registra je javno dostupna baza podataka o korisnicima .rs domena registrovanih u okviru rsTLD registra.

Pojam registranta, administrativnog i tehničkog kontakta

Član 3

(1) Registrant je lice, koje u skladu sa odredbama ovih Opštih uslova, registruje i koristi .rs domen u okviru rsTLD registra.

(2) Registrant može biti domaće ili strano, fizičko ili pravno lice.

(3) Administrativni kontakt je fizičko lice, državljanin Republike Srbije, odnosno pravno lice sa sedištem u Republici Srbiji, ovlašćeno da u ime registranta od RNIDS prima podatke od značaja za registraciju i u ime registranta vrši promenu svih podataka o registraciji .rs domena.

(4) Tehnički kontakt je fizičko ili pravno lice ovlašćeno da u ime registranta vrši promenu tehničkih podataka u vezi sa registracijom .rs domena (podaci o DNS serverima i promena lica određenog kao tehnički kontakt).

Pojam ovlašćenog registra

Član 4

(1) Ovlašćeni registar je pravno lice ili preduzetnik sa sedištem u Republici Srbiji, koga je RNIDS ovlastio da obavlja poslove registracije .rs domena u okviru rsTLD registra.

(2) Ovlašćeni registar obavlja poslove registracije .rs domena na zahtev registranta.

(3) Poslovi registracije .rs domena podrazumevaju: registraciju .rs domena, promenu podataka o registraciji .rs domena, produženje registracije .rs domena, prenos .rs domena između ovlašćenih registara, prenos registracije .rs domena, aktiviranje zaštite podataka o kontaktu za .rs domen i prestanak .rs domena.

(4) Rad ovlašćenih registara bliže je regulisan Opštim uslovima o radu ovlašćenih registara .rs domena i ostalim aktima RNIDS.

Organizacija adresnih prostora rsTLD registra

Član 5

(1) Registracija .rs domena u okviru rsTLD registra obavlja se u okviru sledećih adresnih prostora:

1 .rs - namenjen svim zainteresovanim korisnicima;

2 .co.rs - namenjen poslovnim korisnicima;

3 .org.rs - namenjen ostalim korisnicima koji su pravna lica;

4 .edu.rs - namenjen obrazovnim ustanovama i organizacijama;

5 .in.rs - namenjen korisnicima koji su fizička lica;

6 .ac.rs (delegiran) - namenjen akademskoj i naučno-istraživačkoj mreži Srbije;

7 .gov.rs (delegiran) - namenjen državnim organima Republike Srbije.

(2) RNIDS može naknadno da omogući registraciju .rs domena u drugim adresnim prostorima (poddomenima) u okviru rsTLD registra.

(3) Ovi Opšti uslovi se ne odnose na registraciju adresnih prostora koji su delegirani i druge nove adresne prostore koji mogu biti delegirani trećim licima.

(4) RNIDS može da bude registrant domena u okviru rsTLD i ima pravo da registruje ili rezerviše .rs domene za svoje potrebe, domene od posebnog značaja za Republiku Srbiju, kao i domene potrebne za stabilno funkcionisanje Internet servisa.

Podnošenje zahteva za registraciju .rs domena

Član 6

(1) RNIDS registruje .rs domen na osnovu podnetog zahteva za registraciju .rs domena, u skladu sa ovim Opštim uslovima.

(2) Jedan registrant može da registruje više .rs domena u okviru rsTLD registra.

(3) Za registraciju svakog .rs domena podnosi se poseban zahtev za registraciju .rs domena.

(4) Podnošenjem zahteva za registraciju .rs domena, registrant izričito potvrđuje da je upoznat sa sadržinom ovih Opštih uslova.

(5) RNIDS zadržava pravo da privremeno obustavi ili ograniči registraciju .rs domena, ukoliko je to neophodno za zaštitu tehničkog i administrativnog funkcionisanja rsTLD registra.

Podaci o registraciji .rs domena

Član 7

(1) Registrant je, prilikom podnošenja zahteva za registraciju .rs domena, dužan da pruži tačne, potpune i važeće podatke o registraciji .rs domena.

(2) Podaci o registraciji .rs domena su:

- ako je registrant ili administrativni kontakt fizičko lice: ime i prezime, prebivalište, administrativni i tehnički kontakt, podaci o primarnom i sekundarnom DNS serveru za .rs domen čiju registraciju zahteva;

- ako je registrant ili administrativni kontakt pravno lice ili preduzetnik: poslovno ime, sedište, matični broj, PIB (opciono), administrativni i tehnički kontakt, podaci o primarnom i sekundarnom DNS serveru za .rs domen čiju registraciju zahteva;

(3) Registrant je dužan da tokom trajanja registracije .rs domena održava DNS servere u operativnom stanju.

(4) Ako se neki od podataka o registraciji .rs domena promeni, registrant je dužan da odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od dana nastanka promene, posredstvom ovlašćenog registra, podnese RNIDS, zahtev za promenu podataka .rs domena.

(5) RNIDS može u bilo kom trenutku da proveri ispravnost podataka o registraciji .rs domena slanjem e-mail-a na elektronsku adresu registranta i administrativnog kontakta, a obaveza registranta ili administrativnog kontakta je da potvrdi podatke u roku od 15 dana.

Izjava o dobrim namerama i odgovornost registranta

Član 8

(1) Podnošenjem zahteva za registraciju .rs domena u okviru rsTLD registra, odnosno prihvatanjem ovih Opštih uslova, registrant posebno izjavljuje i tvrdi da, prema svom najboljem znanju i svom iskrenom uverenju, registracija traženog .rs domena ne vređa tuđe pravo intelektualne svojine ili neko drugo subjektivno pravo, te da su svi podaci navedeni u zahtevu za registraciju .rs domena istiniti i potpuni. Registrant, takođe, izjavljuje da .rs domen ne registruje protivno načelu savesnosti, poštenja i dobrih poslovnih običaja, te da .rs domen neće svesno koristiti protivno ovim načelima.

(2) RNIDS ne snosi odgovornost za štetu koja nastane zbog davanja netačnih podataka o registraciji .rs domena, kao i zbog neovlašćenog ili protivpravnog korišćenja .rs domena.

Registracija i aktiviranje .rs domena

Član 9

(1) RNIDS vrši registraciju .rs domena prema pravu prvenstva.

(2) Registrant ima pravo prvenstva na .rs domen čiju registraciju traži, od trenutka kada RNIDS primi njegov zahtev za registraciju .rs domena, prilikom čega RNIDS izdaje potvrdu o prijemu zahteva za registraciju .rs domena.

(3) .rs domen je registrovan kada RNIDS izvrši upis .rs domena u WHOIS bazu rsTLD registra.

(4) WHOIS baza rsTLD registra sadrži najmanje sledeće podatke o svakom registrovanom .rs domenu:

1 naziv .rs domena;

2 podatke o registraciji .rs domena;

3 datum i vreme registracije .rs domena;

4 datum i vreme isteka registracije .rs domena;

5 naziv ovlašćenog registra nadležnog za .rs domen.

(5) RNIDS je dužan da .rs domen aktivira najkasnije u roku od dvadeset četiri časa od trenutka izdavanja potvrde o prijemu zahteva za registraciju .rs domena.

(6) Rok iz prethodnog stava može biti produžen u izuzetnim slučajevima kada RNIDS privremeno obustavi ili ograniči obradu zahteva za registraciju .rs domena u smislu člana 6. stav (5).

(7) .rs domen je aktivan kada RNIDS izvrši upis podataka iz WHOIS baze u DNS tabelu rsTLD registra i učini tabelu aktivnom na primarnom DNS serveru.

Dostupnost podataka o registrovanim .rs domenima

Član 10

(1) RNIDS će putem WHOIS baze uvek činiti dostupnim najmanje sledeće podatke o registrovanim .rs domenima u okviru rsTLD registra:

1 naziv .rs domena;

2 datum i vreme registracije .rs domena;

3 datum i vreme poslednje promene podataka o registraciji .rs domena;

4 datum i vreme isteka registracije .rs domena;

5 naziv ovlašćenog registra nadležnog za .rs domen;

6 trenutni status .rs domena (aktivan, deaktiviran, u sporu, na arbitraži, itd);

7 DNS serveri za .rs domen.

(2) Podaci o kontaktu za .rs domen su:

1 ako je registrant fizičko lice: ime i prezime, prebivalište, administrativni kontakt i tehnički kontakt;

2 ako je registrant pravno lice ili preduzetnik: poslovno ime, sedište, matični broj, PIB, administrativni kontakt i tehnički kontakt.

(3) RNIDS će putem WHOIS baze činiti dostupnim najmanje sledeće podatke o kontaktu za svaki registrovani .rs domen, osim ukoliko registrant nije aktivirao zaštitu podataka o kontaktu:

1 ako je registrant fizičko lice: ime i prezime;

2 ako je registrant pravno lice ili preduzetnik: poslovno ime, sedište i matični broj.

(4) RNIDS je dužan da svakom zainteresovanom licu, na njegov obrazloženi pisani zahtev za podatke o kontaktu za .rs domen, dostavi podatke o kontaktu za .rs domen u roku od tri dana od dana prijema ovog zahteva.

(5) RNIDS je dužan da, na registrantov zahtev za zaštitu podataka o kontaktu za .rs domen, onemogući dostupnost podataka o kontaktu za .rs domen za koji je ovaj zahtev podnet.

(6) RNIDS je dužan da nadležnim državnim organima omogući pristup svim podacima o .rs domenima registrovanim u okviru rsTLD registra u skladu sa zakonom ili sudskim nalogom izdatim u skladu sa zakonom.

Trajanje registracije .rs domena

Član 11

(1) .rs domen se registruje na rok od jedne do deset godina, uz mogućnost produženja registracije.

(2) Registracija i produženje registracije .rs domena vrše se na cele godine.

Promena podataka o registraciji .rs domena

Član 12

(1) Registrant, ili lice koje on ovlasti, podnosi zahtev za promenu podataka o registraciji .rs domena RNIDS posredstvom ovlašćenog registra koji je nadležan za taj .rs domen.

(2) RNIDS izdaje potvrdu o prijemu zahteva za promenu podataka o registraciji .rs domena.

(3) RNIDS je dužan da promenu podataka .rs domena aktivira najkasnije u roku od dvadeset četiri časa od trenutka izdavanja potvrde o prijemu zahteva za promenu podataka o registraciji .rs domena.

(4) Promena podataka o registraciji .rs domena je registrovana kada RNIDS izvrši upis ove promene u WHOIS bazu rsTLD registra.

(5) RNIDS ima pravo da menja sve podatke o postojećem .rs domenu na osnovu pravosnažne sudske odluke, konačne odluke arbitražnog veća u sporu oko .rs domena ili ukoliko je izmena neophodna radi očuvanja tehničke stabilnosti Interneta.

Produženje registracije .rs domena

Član 13

(1) Registrant, administrativni ili tehnički kontakt mogu da podnesu zahtev za produženje registracije .rs domena RNIDS, posredstvom ovlašćenog registra koji je nadležan za taj .rs domen.

(2) RNIDS izdaje potvrdu o prijemu zahteva za produženje registracije .rs domena.

(3) RNIDS je dužan da produženje registracije .rs domena aktivira najkasnije u roku od dvadeset četiri časa od trenutka izdavanja potvrde o prijemu zahteva za produženje registracije .rs domena.

(4) Produženje registracije .rs domena je registrovano kada RNIDS izvrši upis ovog produženja u WHOIS bazu rsTLD registra.

(5) Produženje registracije .rs domena moguće je i tokom trajanja registracije, ali ukupan broj godina na koji je .rs domen registrovan ne može biti veći od 10 godina.

(6) Istekom roka registracije, RNIDS vrši deaktiviranje .rs domena.

(7) Istekom naknadnog roka od 30 dana, prestaje registracija .rs domena.

(8) Ako registrant izvrši produženje registracije u naknadnom roku, početak produžetka registracije biće prvi naredni dan po isteku roka prethodne registracije.

Prenos .rs domena između ovlašćenih registara

Član 14

(1) Ovlašćeni registar mora registrantu da omogući pravo izbora drugog ovlašćenog registra (u daljem tekstu: "novi ovlašćeni registar") za .rs domene koje je registrant registrovao ili produžio.

(2) Ovlašćeni registar mora da sarađuje sa registrantom, novim ovlašćenim registrom i RNIDS u procesu prenosa .rs domena.

Prenos registracije .rs domena

Član 15

(1) Registrant može da podnese zahtev za prenos registracije .rs domena na novog registranta RNIDS posredstvom ovlašćenog registra koji je nadležan za taj domen.

(2) Prethodni registrant, uz zahtev za prenos registracije .rs domena, podnosi ovlašćenom registru dokument kojim potvrđuje svoj identitet i overenu izjavu, kojom potvrđuje svoju saglasnost za prenos prava na novog registranta i ovlašćuje RNIDS da obavi prenos.

(3) RNIDS izdaje potvrdu o prijemu zahteva za prenos registracije .rs domena.

(4) RNIDS je dužan da prenos registracije .rs domena aktivira najkasnije u roku od dvadeset četiri časa od trenutka izdavanja potvrde o prijemu zahteva za prenos registracije .rs domena.

(5) Prenos registracije .rs domena je registrovan kada RNIDS izvrši upis ovog prenosa u WHOIS bazu rsTLD registra.

(6) RNIDS će izvršiti prenos registracije .rs domena tek dostave dokumenti iz stava 2. i novi registrant dostavi saglasnost za prenos registracije .rs domena.

(7) Prenosom registracije .rs domena prestaje registracija .rs domena prethodnog registranta i zasniva se registracija novog registranta, trenutkom upisa promene u WHOIS bazu rsTLD registra.

Plaćanje usluga registracije .rs domena

Član 16

(1) Za poslove registracije .rs domena definisane članom 4. ovih Opštih uslova, plaća se naknada.

(2) Ovlašćeni registar plaća RNIDS-u naknadu za poslove registracije .rs domena u trenutku podnošenja odgovarajućih zahteva RNIDS-u, a u skladu sa Opštim uslovima ugovora o radu ovlašćenih registara .rs domena i cenovnikom RNIDS.

Prestanak registracije .rs domena

Član 17

(1) Registracija .rs domena može da prestane ako:

• RNIDS utvrdi da je registrant u zahtevu za registraciju ili izmenu .rs domena naveo netačne ili nepotpune podatke o registraciji .rs domena, ili nije blagovremeno prijavio promenu podataka o registraciji .rs domena, osim ako su neispravni ili nepotpuni podaci posledica očigledne greške;

• nije moguće uspostaviti kontakt sa registrantom, odnosno administrativnim kontaktom za .rs domen, u periodu od 45 dana od dana prvog pokušaja uspostavljanja kontakta od strane RNIDS, ili ako registrant, napuštajući svoje prebivalište tj. sedište u Srbiji, ne navede za administrativni kontakt lice koje ima prebivalište tj. sedište u Srbiji;

• registrant podnese zahtev za prestanak .rs domena na obrascu RNIDS i overenu izjavu o saglasnosti za prestanak, trenutkom prijema izjave i dokument kojim se utvrđuje njegov identitet;

• registrant ne produži registraciju .rs domena do isteka naknadnog roka iz člana 13. stav (7);

• RNIDS izvrši prenos registracije .rs domena saglasno članu 15. u trenutku prenosa prava;

• arbitraža pri RNIDS svojom odlukom naloži prestanak ili prenos registracije .rs domena, danom utvrđenim tom odlukom;

• nadležni sud svojom odlukom naloži, prestanak ili prenos registracije .rs domena, danom utvrđenim tom odlukom;

• registrant prestane da postoji bez pravnog sledbenika.

(2) Registrant, odnosno ovlašćeni registar, nema pravo na puni ili delimični povraćaj naknade troškova prethodne ili produžene registracije .rs domena u slučaju prestanka registracije po bilo kom osnovu iz stava (1) ovog člana.

Rešavanje sporova nastalih povodom registracije .rs domena

Član 18

(1) RNIDS nije nadležan da rešava sporove povodom registrovanih .rs domena, već upućuje strane da sporove rešavaju pred stalnom arbitražom pri RNIDS, u skladu sa Pravilnikom o arbitražnom postupku za rešavanje sporova povodom registracije .rs domena.

(2) Podnošenjem zahteva za registraciju .rs domena u okviru rsTLD registra, odnosno prihvatanjem ovih Opštih uslova, registrant daje svoju izričitu saglasnost za učešće u arbitražnom postupku, ukoliko treća strana podnese zahtev za rešavanje spora protiv njega u skladu sa Pravilnikom o arbitražnom postupku za rešavanje sporova povodom registracije .rs domena. Registrant takođe, izjavljuje da će prihvatiti konačnu odluku te arbitraže pri RNIDS.

Jezik, nadležnost i merodavno pravo

Član 19

(1) Ovi Opšti uslovi sačinjeni su na srpskom jeziku. Ukoliko je tekst Opštih uslova dostupan na nekom drugom jeziku, merodavna će biti verzija na srpskom jeziku.

(2) RNIDS, registrant i ovlašćeni registar nastojaće da eventualne sporove povodom postupka registracije reše pregovorima i mirnim putem. Ukoliko to ne bude bilo moguće, biće nadležan sud u Beogradu, a merodavno pravo će biti pravo koje važi u Republici Srbiji.

Izmene i dopune Opštih uslova

Član 20

(1) RNIDS zadržava pravo da vrši izmene i dopune ovih Opštih uslova, pri čemu je dužan da o tim izmenama na pogodan način obavesti registrante i ovlašćene registre, najmanje 15 dana pre dana stupanja ovih izmena na snagu.

Stupanje na snagu i početak primene Opštih uslova

Član 21

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom usvajanja od strane Skupštine RNIDS, a primenjivaće se od početka registracije .rs domena u okviru rsTLD registra.