PRAVILNIK
O PREMERU I KATASTRU VODOVA

("Sl. glasnik RS", br. 63/2010)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se tehnički normativi, metode i način rada u postupku premera, osnivanja i održavanja katastra vodova.

Član 2

Vodovi za koje se u skladu sa Zakonom o državnom premeru i katastru ("Službeni glasnik RS", br. 72/09 i 18/10 - u daljem tekstu: Zakon), vrši premer, osnivanje i održavanje katastra vodova, jesu nadzemni i podzemni vodovi (u daljem tekstu: linijski vodovi) sa pripadajućim uređajima i postrojenjima za vodovodnu, kanalizacionu i drenažnu, toplovodnu, elektroenergetsku, telekomunikacionu, naftovodnu i gasovodnu mrežu, uključujući i zajedničke objekte vodova.

Pripadajući uređaji i postrojenja, u smislu ovog pravilnika, su uređaji, odnosno postrojenja koji su izgrađeni na vodovima i omogućavaju funkcionisanje i korišćenje vodova.

Zajednički objekti, u smislu ovog pravilnika, su objekti u kojima se nalazi više vrsta vodova.

Član 3

Geoprostorni i drugi podaci o vodovima, podaci o stvarnim pravima na njima, imaocima stvarnih prava i zabeležbama na vodovima vode se u bazi podataka katastra vodova kao podsistem geodetsko-katastarskog informacionog sistema Republičkog geodetskog zavoda (u daljem tekstu: Zavod).

II IZRADA GLAVNOG PROJEKTA

Član 4

Premer i osnivanje katastra vodova vrši se na osnovu glavnog projekta, u skladu sa Zakonom.

Glavni projekat premera vodova izrađuje se za jednu ili više vrsta vodova za područje definisano projektnim zadatkom.

Glavni projekat osnivanja katastra vodova izrađuje se za teritoriju opštine, odnosno grada.

Član 5

Pre izrade glavnog projekta vrše se prethodni radovi koji obuhvataju prikupljanje i analizu upotrebljivosti postojeće dokumentacije o vodovima za potrebe premera, odnosno osnivanja katastra vodova.

Postojeća dokumentacija o vodovima obuhvata: planove i karte sa prikazanim vodovima, elaborate premera vodova, tehničke projekte i izveštaje, dokumentaciju sa karakterističnim podacima o vodovima, skice merenja pripadajućih uređaja i postrojenja, isprave koje predstavljaju osnov za upis prava i drugo.

Na osnovu analize prikupljene dokumentacije iz stava 2. ovog člana izrađuje se tehnički izveštaj o prethodnim radovima u kome se naročito vrši ocena njihove upotrebljivosti (kompletnost, ažurnost, položajna tačnost i dr.).

Član 6

Projektno rešenje geodetskih radova glavnog projekta premera vodova, pored sadržaja propisanog Zakonom, sadrži i: koncepciju radova, primenu propisane tačnosti za određena područja, postupak kontrole kvaliteta radova i ostvarenja propisane tačnosti, metodu merenja, geodetske referentne tačke i način prikupljanja podataka o vodovima.

III PREMER VODOVA

Član 7

Premer vodova, jeste geodetsko merenje (u daljem tekstu: merenje) i prikupljanje podataka o vodovima i stvarnim pravima na vodovima koji su izgrađeni do osnivanja katastra vodova, a nije izvršeno njihovo merenje ili merenje nije izvršeno u skladu sa propisanom tačnošću.

Podaci prikupljeni u postupku premera čine elaborat premera vodova i služe za osnivanje katastra vodova.

Član 8

Postojeći podaci o vodovima koji su po tačnosti u skladu sa odredbama ovog pravilnika smatraju se upotrebljivim, čine elaborat premera vodova i koriste se za osnivanje katastra vodova.

Podaci o vodovima koji po tačnosti nisu u skladu sa odredbama ovog pravilnika, ne unose se u bazu podataka katastra vodova i koriste se samo za potrebe pronalaženja i naknadnog merenja vodova.

Član 9

Otkrivanje podzemnih vodova vrši se tragačem, otkopavanjem ili kombinovano tragačem i otkopavanjem.

Za pronalaženje postojećih podzemnih vodova mogu se koristiti pripadajući vidljivi nadzemni uređaji i postrojenja.

Član 10

Pripadajući vidljivi nadzemni uređaji i postrojenja preko kojih se pronalaze postojeći podzemni vodovi su:

1) za cevaste vodove: zatvarači, poklopci, okna, komore i armature na cevima i druge belege;

2) za kablovske vodove: kablovska okna i komore, oznake na površini terena (stubovi i stubići) i druge belege.

Otvaranje poklopaca i drugih sličnih zatvarača, kao i proveru ulaza kablova u trafo-stanice, okna i komore vrši stručno lice određeno od strane imaoca prava na vodu, uz prisustvo lica koje vrši merenje voda.

Član 11

Otkrivanje podzemnih vodova tragačem vrši se uz prisustvo lica koje vrši merenje voda.

Kada se otkrivanje voda vrši samo tragačem, bez otkopavanja voda, glavnim projektom premera vodova definiše se potrebna minimalna tačnost tragača i merenja, kako bi se obezbedila propisana tačnost.

Član 12

Tragač koji se koristi za otkrivanje podzemnih vodova mora biti ispitan u ovlašćenoj laboratoriji i imati potvrdu o ispravnosti merila, koja ne sme biti starija od dve godine.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, ispitivanje tragača može se izvršiti i na test poligonu, odnosno na trasi voda koji je izmeren pre zatrpavanja, u skladu sa procedurom ispitivanja tragača definisanom u glavnom projektu premera vodova, o čemu se sačinjava zapisnik.

Potvrda iz stava 1. ovog člana, odnosno zapisnik iz stava 2. ovog člana, sastavni je deo elaborata premera vodova.

Član 13

Otkopavanje trase podzemnog voda vrši se na karakterističnim mestima, na osnovu podataka iz člana 8. stav 2. ovog pravilnika.

Karakteristična mesta na kojima se obavezno vrši otkopavanje trase voda, su:

1) svi prelomi voda u horizontalnom i vertikalnom smislu;

2) mesta na krivoj liniji;

3) mesta na kojim je promenjena dimenzija ili materijal voda;

4) mesta račvanja primarnih - glavnih i sekundarnih - distribucionih vodova i nastavljanja voda;

5) tačke spajanja ili razdvajanja dva ili više vodova;

6) mesta ulaza, odnosno izlaza voda u okna, komore, zaštitne cevi i dr;

7) ukrštanje jedne ili više vrsta vodova.

Otkopavanje trasa podzemnih vodova obezbeđuje imalac prava na vodu.

Član 14

Pronađena karakteristična mesta podzemnog voda iz člana 13. stav 2. ovog pravilnika obeležavaju se na površini zemlje na način definisan u glavnom projektu premera vodova.

1. Merenje vodova

Član 15

U postupku premera vodova mere se trase linijskih vodova na karakterističnim mestima iz člana 13. stav 2. ovog pravilnika i pripadajući uređaji i postrojenja, i to za:

1) vodovodnu mrežu: reni bunari i cevasti bunari, rezervoari i vodotornjevi, pogoni za preradu vode, kontrolno-merna mesta, rasteretne komore, crpne stanice, cisterne kao stalni objekti, filterske instalacije, zatvarači, blindirane cevi, hidranti, vodovodna okna (sa vazdušnim ventilima, ispustima i regulatorima pritiska), katodna zaštita, vodovodni priključci, fontane, javne česme, kaptaže, kontrolne komore, taložnici, prolaz cevovoda ispod ili iznad objekata i vodovodni tuneli;

2) kanalizacionu i drenažnu mrežu: crpne stanice, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, istovarišta otpadnih voda (fekalija), kanalizacioni kanali opšteg (mešovitog) ili posebnog (separatnog) sistema, kanalizacioni kolektori, natkriveni prirodni vodotoci, ulični i drugi odvodnici sa priključcima, septičke jame, galerije, reviziona okna, komore, ventilacioni otvori, slivnici za odvod atmosferske vode, taložnici, kolektorski izlivi u recipijent, prelivne brane, otvoreni odvodni kanali, podzemni pokriveni betonski bazeni za kišnicu (retenzija), ulični otvoreni kanali za odvođenje atmosferskih voda, interceptor (kanali ispod reka) sa sifonom, drenažne cevi, zatvoreni kanali, kontrolna okna, crpne stanice, slivnici i izlivi;

3) toplovodnu mrežu: toplane, kotlarnice, toplovodne stanice i podstanice, toplovodni kanali, cevovodi sa priključcima, lira - kompenzator na trasi toplovoda, kontrolna okna ili komore sa zatvaračima i kontrolnim aparatima, cisterne tečnog goriva, kanali sa cevima za gorivo od cisterne do toplane - kotlarnice, drenaža - veza toplovodnog kanala sa kanalizacijom, toplodalekovodi - vazdušni cevovodi na stubovima odnosno uporištima, oznake upozorenja (stubići, kape) na površini zemljišta;

4) elektroenergetsku mrežu: hidroelektrane i termoelektrane, transformatorske stanice, električno postrojenje na otvorenom prostoru, ispravljačke i pretvaračke stanice, agregatne stanice, komandno-kontrolni i dispečerski centri, nadzemni vodovi i stubovi za prenos električne energije visokog i niskog napona, javne (ulične) rasvete, kontaktni vodovi za javni gradski, železnički, rudnički i industrijski saobraćaj, stubovi za nošenje kontaktnih vodova, stubovi sa linijskim rastavljačima, reflektori i stubovi saobraćajne signalizacije (semafori i svetlosni saobraćajni znaci), podzemni vodovi (kablovi) visokog i niskog napona za prenos električne energije, javne rasvete, kablovi za potrebe vuče i regulisanja saobraćaja, kablovska okna, kablovska kanalizacija, kablovi u zaštitnoj cevi, kablovski razvodni ormari, priključni ormarići, kablovske spojnice, belege za kabl, rezerva kabla, kablovske glave za prelaz sa podzemne na nadzemnu mrežu, kontroleri, semaforska okna, uzemljenja transformatorskih stanica i drugi objekti i uređaji iste ili slične namene;

5) telekomunikacionu mrežu: telefonske centrale i podcentrale, kablovska kanalizacija sa oknima i galerijama, bakarni kablovi i telekomunikacioni kablovi sa optičkim vlaknima (optički kablovi) u rovu, koaksijalni kablovi, informatički kablovi, telekomunikacioni ormari, pojačivačke kućice i kućišta, gasna kućišta i kućni priključci do zida zgrade, signalno-sigurnosni i tehnički uređaji (železničkog, drumskog i drugog saobraćaja); javne telefonske govornice, alarmni telefoni, telefoni na taksi stanicama, nadzemne linije sa telefonskim i telegrafskim stubovima; kamere za video nadzor, uređaji za daljinsko upravljanje sistemima, bežične veze (radio-relejni, antenski i televizijski stubovi i repetitori, telekomunikaciona mreža sa radioantenama i predajnicima);

6) naftovodnu mrežu: bušotine, sabirni bušotinski vodovi, sabirne stanice, rezervoarski prostori sa tankovima, baklje, protivpožarne, otpremne i pumpne stanice, cevovodi, okna, čistačke stanice, blok-stanice, bočni ventili i zatvarači, elementi katodne zaštite, prolazi ispod i iznad objekata, odušne cevi, stubovi za obeležavanje trase sa stacionažom i oznake upozorenja, stanice i pumpe za snabdevanje gorivom i mazivom;

7) gasovodnu mrežu: bušotine, sabirni, transportni i razvodni vodovi (gasovodi), protivpožarne i kompresorske stanice, okna, blok stanice, čistačke stanice, kondenzacioni lonci, bočni ventili, prolazi ispod i iznad objekata, odušne cevi i odušne kape, zatvarači, račva - van okna, elementi katodne zaštite, stubovi za obeležavanje stacionaže trase, merno-regulacione stanice, redukcione stanice, mesta promene prečnika cevi, skladište prirodnog gasa;

U postupku premera vodova mere se i zajednički objekti vodova: komunalni kolektori, tuneli, komore, okna, galerije i drugi objekti za smeštaj više vrsta vodova.

Član 16

Standardna devijacija položaja detaljnih tačaka kod premera vodova mora biti manja od sledećih graničnih vrednosti (u daljem tekstu: propisana tačnost), i to za:

1) horizontalni položaj:

(1) ≤ 10 cm u građevinskim područjima;

(2) ≤ 20 cm u vangrađevinskim područjima.

2) vertikalni položaj:

(1) ≤ 5 cm za kanalizacionu mrežu;

(2) ≤ 10 cm za sve ostale mreže vodova.

Kontrola postignute tačnosti horizontalnog i vertikalnog položaja detaljnih tačaka nepokretnosti vrši se preko kontrolnih tačaka koje se biraju na svakih 20 ravnomerno raspoređenih detaljnih tačaka, odnosno tačaka koje se mogu jednoznačno identifikovati na terenu.

Razlike koordinata kontrolnih tačaka dobijenih u postupku merenja vodova i dobijenih kontrolnim merenjem ne smeju biti veće od dvostruke vrednosti standardne devijacije iz stava 1. ovog člana.

Kontrolne koordinate se određuju nezavisnim merenjem korišćenjem mreže permanentnih stanica Republike Srbije - AGROS ili referentne mreže Republike Srbije - SREF.

Kontrola postignute tačnosti horizontalnog i vertikalnog položaja detaljnih tačaka prikazuje se u posebnom izveštaju.

Član 17

Merenje vodova vrši se sa geodetskih referentnih tačaka, odnosno korišćenjem mreže AGROS i SREF.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, u gusto izgrađenim delovima naselja, u unutrašnjosti građevinskih blokova, u kojima ne postoje geodetske referentne tačke, merenje se može vršiti i ortogonalnim odmeravanjem sa linija čije su krajnje tačke izmerenog objekta trajnog karaktera ili lučnim presekom sa najmanje tri odmeranja od datih (ranije izmerenih), pravilno raspoređenih detaljnih tačaka.

Član 18

Merenje linijskih vodova vrši se do priključno-mernog mesta, okna ili skloništa, odnosno do merne podstanice, obuhvatajući i merni instrument potrošača, sa obavezom merenja mesta ulaza, odnosno izlaza voda iz pripadajućeg objekta.

Kad se merno mesto okna, odnosno merno mesto podstanice nalazi na zgradi ili unutar nje, merenje voda se vrši do gabarita zgrade.

Nivo detaljnosti merenja uslovljen je vertikalnim i horizontalnim prelomima trase, brojem armatura na vodovima (zatvarači, hidranti, poklopci, nadzemne oznake voda i sl.), kao i propisanom tačnošću.

Član 19

Prave linije trase vodova na približno ravnom terenu, bez pripadajućih postrojenja, uređaja i armatura, mere se po odsečcima, koji ne mogu da budu duži od 50 m, osim za kanalizacionu mrežu gde ne mogu biti duži od 100 m.

Otvoreni kanali za otpadne vode, vodovodni tuneli i kanalizacioni kolektori uži od 0,5 m mere se po sredini objekta.

Između susednih detaljnih tačaka na istom vodu mere se frontovi.

Član 20

Žičani nadzemni vodovi i saobraćajni vodovi za vuču (kontaktni vodovi) na stubovima ili cevovodi na uporištima i podzemni kablovski vodovi mere se sa jednom tačkom po osovini voda.

Ostali vodovi mere se po osovini ako im je širina manja od 0,5 m, a vodovi veće širine mere se sa dve linije.

Član 21

Prilikom merenja vodovodnog tunela i kolektora za kanalizaciju meri se vertikalna projekcija ose tunela na dno kanalske cevi, po fazama izgradnje, odnosno po izvršenoj izgradnji.

Merenje iz stava 1. ovog člana vrši se sa tačaka postavljenog poligonskog vlaka unutar tunela, određenog od datih geodetskih referentnih tačaka, postavljenih na ulazu i izlazu iz tunela.

Član 22

Pripadajući uređaji i postrojenja na vodovima, mere se brojem tačaka potrebnim za njihovo prostorno definisanje i grafički se predstavljaju u skladu sa podzakonskim aktom kojim se propisuju oznake i simboli za kartografski prikaz.

Član 23

Zajednički tunel za smeštaj više vrsta vodova meri se po izvršenim građevinskim radovima, sa dve linije.

Raspored vodova na skicama merenja prikazuje se poprečnim profilima tunela sa njegovim dimenzijama i upisom osnovnih karakterističnih podataka za svaki vod.

Član 24

Nadmorske visine (u daljem tekstu: visine) određuju se za poklopce i dna okana, za tačke dolazećih i odlazećih vodova u oknu, za tačke horizontalnih i vertikalnih preloma vodova, za teren iznad njih i za pripadajuće uređaje i postrojenja.

Za kanalizacionu i drenažnu mrežu određuje se visina donje cevi i dna kanala, za toplovodnu mrežu visina dna kanala i betonskog poklopca, a za ostale vodove visina gornje površine voda.

Za nadzemnu elektroenergetsku mrežu određuje se položaj i visina terena podnožja stubova, odnosno uporišta.

Član 25

U toku merenja prikupljaju se i osnovni karakteristični podaci o linijskim vodovima, i to za:

1) vodovodnu mrežu: broj zone, vrsta materijala i prečnik cevi;

2) kanalizacionu i drenažnu mrežu: oznaka sistema, vrsta materijala i presek (dimenzije galerije i kanala, odnosno cevi);

3) toplovodnu mrežu: vrsta materijala, prečnik i broj cevi;

4) elektroenergetsku mrežu: napon i broj kablova istog napona;

5) telekomunikacionu mrežu: vrsta kabla i broj kablova iste vrste, odnosno broj cevi za kablovsku kanalizaciju;

6) naftovodnu mrežu: vrsta materijala, prečnik i broj cevi;

7) gasovodnu mrežu: vrsta materijala, prečnik i broj cevi.

Osim podataka iz stava 1. ovog člana, za elektroenergetsku i telekomunikacionu mrežu prikupljaju se i dopunski karakteristični podaci o dimenziji i broju zaštitnih cevi i privodima do objekata.

Član 26

Podaci dobijeni merenjem vodova unose se na skice merenja vodova i u odgovarajuće zapisnike.

Elaborat premera vodova sadrži:

1) skice merenja vodova i dopunske skice merenja vodova, u propisanom formatu;

2) zapisnike merenja, ako podaci merenja nisu automatski registrovani;

3) podatke merenje u propisanom formatu.

Član 27

Skice merenja vodova formiraju se na osnovu postojećeg katastarskog plana, katastarskog plana vodova ili ortofotoa.

Kada se svi vodovi koji su predmet merenja ne mogu ucrtati jasno i pregledno na skicama iz stava 1. ovog člana, izrađuju se skice za svaki vod pojedinačno.

Pojedine deonice (raskrsnice, ukrštanje više vrsta vodova i sl.) koje se zbog gustine vodova ne mogu prikazati na skici merenja vodova, prikazuju se u krupnijoj razmeri na dopunskoj skici vodova.

Član 28

Trase linijskih vodova i njihovi osnovni karakteristični podaci prikazuju se na skicama merenja vodova.

Osnovni karakteristični podaci o linijskim vodovima predstavljaju se oznakama za svaku pojedinačnu vrstu voda, koje su date u Prilogu 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Sadržaj na skicama merenja vodova prikazuje se u skladu sa podzakonskim aktom kojim se propisuju oznake i simboli za kartografski prikaz.

2. Prikupljanje podataka o stvarnim pravima na vodovima

Član 29

U postupku premera vodova prikupljaju se podaci o pravu svojine, pravu korišćenja i drugim stvarnim pravima propisanim zakonom i podaci o imaocima tih prava.

Podatke iz stava 1. ovog člana prikuplja geodetska organizacija koja izvodi premer vodova, na osnovu isprava koje poseduju investitori voda, odnosno lica na čiji zahtev ili u čiju korist se vrši premer vodova, a kojima dokazuju svoje pravo na vodu.

Ako u postupku premera nije priložena isprava iz stava 2. ovog člana, geodetska organizacija će konstatovati da podatak o imaocu prava na vodu nije pribavljen.

Podaci iz stava 1. ovog člana dostavljaju se Zavodu uz elaborat premera vodova.

III OSNIVANJE KATASTRA VODOVA

Član 30

Katastar vodova osniva se prema:

1) podacima o vodovima iz službene evidencije Zavoda prikupljenim do dana stupanja na snagu Zakona;

2) podacima premera vodova prikupljenim u skladu sa odredbama Zakona i ovog pravilnika.

Upisom jednog voda u katastar vodova smatra se da je katastar vodova za tu opštinu, odnosno grad osnovan.

Član 31

Osnivanje katastra vodova prema podacima o vodovima iz službene evidencije Zavoda prikupljenim do dana stupanja na snagu Zakona, vrši se na osnovu elaborata merenja vodova, izrađenih planova vodova u analognom ili digitalnom obliku i registra vodova.

Ako se na osnovu podataka iz stava 1. ovog člana, ne može utvrditi imalac prava na vodu, prikupljaju se isprave koje predstavljaju osnov za upis prava.

Član 32

U bazi podataka katastra vodova vodi se atribut o tačnosti detaljnih tačaka u horizontalnom i vertikalnom smislu.

Atribut o tačnosti detaljnih tačaka iz stava 1. ovog člana unosi se prema:

1) podacima iz tehničkog izveštaja iz člana 5. stav 2. ovog pravilnika, kada se katastar vodova osniva shodno članu 30. stav 1. tačka 1) ovog pravilnika;

2) podacima iz elaborata premera vodova, kada se katastar vodova osniva shodno članu 30. stav 1. tačka 2) ovog pravilnika.

Član 33

Vod koji je predmet upisa u katastar vodova, jeste linijski vod koji ima iste osnovne karakteristične podatke, sa pripadajućim priključcima, uređajima i postrojenjima i predstavlja prostorno povezanu celinu.

Ako je uređaj, odnosno postrojenje u funkciji dva ili više linijskih vodova različitih osnovnih karakterističnih podataka, njegova pripadnost se određuje samo prema jednom vodu.

Vodu iz stava 1. ovog člana dodeljuje se jedinstvena oznaka, odnosno katastarski broj voda od 1 do n, u okviru vrste voda i područja za koje se katastar vodova osniva.

Novi vod, koji se upisuje u katastar vodova, označava se brojem koji sledi u nastavku poslednjeg iskorišćenog broja.

Ako upisani vod ima iste osnovne karakteristične podatke kao i vod na koji se nastavlja, po zahtevu imaoca prava, odnosno držaoca voda, vrši se njihovo označavanje jednim brojem u skladu sa stavom 4. ovog člana.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, po zahtevu imaoca prava, odnosno držaoca voda, a u svrhu novog upisa stvarnog prava, vrši se posebno označavanje uređaja, postrojenja ili drugog dela voda brojem, u skladu sa stavom 4. ovog člana.

Zajednički objekat se posebno označava brojem, u skladu sa stavom 4. ovog člana.

Član 34

Za imaoca prava svojine na vodu iz člana 33. ovog pravilnika upisuje se jedno od sledećih lica:

1) investitor koji ima pravo svojine, odnosno investitori koji imaju pravo susvojine ili zajedničke svojine na katastarskim parcelama na kojima se vod nalazi;

2) investitor koji je imalac drugog odgovarajućeg stvarnog prava na katastarskim parcelama na kojima se vod nalazi, ako je za vod izdata građevinska dozvola ili je vod izgrađen u vreme kad građevinska dozvola nije bila uslov za gradnju;

3) investitor kome je izdata građevinska i upotrebna dozvola za izgradnju voda;

4) investitor kome je zakonom, odnosno odlukom nadležnog organa dato pravo, odnosno dozvola za izgradnju voda;

5) investitor koji ima ispravu o saglasnosti za izgradnju voda datu od strane imalaca prava svojine, odnosno prava korišćenja katastarskih parcela na kojima se vod nalazi.

Odredba stava 1. ovog člana o upisu prava svojine na vodu shodno se primenjuje i na upis prava korišćenja na vodu u državnoj, odnosno javnoj svojini.

Ako se primenom odredbi stava 1. ovog člana ne može upisati imalac prava svojine, investitor voda upisuje se za držaoca voda.

Za držaoca voda upisuje se i lice kome je izdata građevinska dozvola za gradnju voda privremenog karaktera.

Za imaoca prava svojine, odnosno držaoca voda, upisaće se i lice koje dostavi ispravu o sticanju prava na vodu u odnosu na investitora voda koji je mogao biti određen za imaoca prava svojine ili držaoca voda, u skladu sa odredbama ovog člana.

Osim upisa imaoca prava svojine, na vodu se mogu upisati i druga stvarna prava i zabeležbe propisane zakonom.

Ispravom o sticanju stvarnog prava na vodu, smatra se privatna i javna isprava sačinjena u skladu sa zakonom ili druga isprava koju je, na osnovu i u skladu sa zakonom, izdao organ, organizacija ili privredno društvo koji vrše javna ovlašćenja.

IV ODRŽAVANJE KATASTRA VODOVA

1. Održavanje katastra vodova

Član 35

Održavanje katastra vodova obuhvata utvrđivanje i provođenje nastalih promena propisanih Zakonom u bazi podataka katastra vodova.

Merenje i prikupljanje osnovnih karakterističnih podataka o vodovima i podataka o stvarnim pravima na vodovima u postupku održavanja katastra vodova vrši se na način propisan za premer vodova.

U postupku održavanja katastra vodova, na zahtev imaoca prava na vodu, može se unaprediti kvalitet podataka postojećeg premera za određeni vod ponovnim merenjem voda propisanom tačnošću.

Član 36

Postupak u održavanju katastra vodova pokreće se po zahtevu imaoca prava na vodu uz koji se dostavljaju isprave koje su osnov za upis promene.

Kada je za provođenje promene potrebno izvesti geodetske radove na terenu, uz zahtev se dostavlja i izjava geodetske organizacije o prihvatanju izvršenja radova na terenu.

Izjava iz stava 2. ovog člana sadrži i zahtev za izdavanje podataka i istovremeno predstavlja prijavu radova geodetske organizacije.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, ako zahtev podnosi javno preduzeće ili drugo pravno lice korisnik budžetskih sredstava kome je izdata licenca za rad, u zahtevu se može navesti da će geodetske radove na terenu izvršiti to lice.

Obrasci zahteva iz stava 1. ovog člana i izjave iz stava 2. ovog člana odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo (Prilog 2 i Prilog 3).

Član 37

Ako imalac prava na vodu ne podnese zahtev za provođenje promene u propisanom roku, Zavod će, po saznanju za promenu, po službenoj dužnosti pokrenuti postupak i naložiti imaocu prava na vodu da u određenom roku dostavi elaborat geodetskih radova i isprave na osnovu kojih se mogu utvrditi nastale promene na vodovima.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, kao i u slučaju ako je vod zatrpan pre izvršenog premera, Zavod će protiv imaoca prava podneti nadležnom organu prijavu za prekršaj, u skladu sa Zakonom.

Član 38

Ako je katastar vodova osnovan shodno članu 30. stav 1. tačka 1) ovog pravilnika Zavod će po službenoj dužnosti upisati vodove i stvarna prava na njima na osnovu podataka o vodovima iz službene evidencije Zavoda prikupljenih do dana stupanja na snagu Zakona.

Član 39

Pregledom elaborata geodetskih radova kontroliše se i proverava kvalitet izvođenja geodetskih radova, primena propisa, standarda i tehničkih normativa, kao i mogućnost unošenja novih podataka o vodovima u odnosu na postojeće podatke sadržane u bazi podataka katastra vodova.

Ako se u postupku pregleda elaborata utvrde nedostaci, zapisnikom se nalaže geodetskoj organizaciji da u ostavljenom roku nedostatke otkloni.

Ako i posle postupanja geodetske organizacije po nalogu, podatke o izmerenim vodovima nije moguće uneti u bazu podataka katastra vodova, pre odlučivanja o zahtevu za provođenje promena, Zavod će po službenoj dužnosti izvršiti kontrolno merenje i utvrditi da li je po nalogu iz zapisnika u potpunosti postupljeno ili postoji greška, nedostatak ili propust u postojećim podacima baze podataka katastra vodova.

Ako se posle izvršenog kontrolnog merenja utvrdi da geodetska organizacija nije u potpunosti postupila po nalogu, Zavod će odbiti zahtev za provođenje promene, a ako se utvrdi greška, nedostatak ili propust u bazi podataka katastra vodova, izvršiće po službenoj dužnosti ispravku greške, nedostatka ili propusta, shodno odredbama člana 137. Zakona.

Član 40

Ako se utvrdi da je elaborat geodetskih radova izrađen u skladu sa propisima, geodetskoj organizaciji, odnosno investitoru Zavod izdaje potvrdu o izvršenom merenju vodova, u skladu sa Zakonom.

Obrazac potvrde o izvršenom merenju vodova odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 4).

Član 41

Promene nastale izgradnjom i rekonstrukcijom voda, kao i promene nastale u postupku unapređenja kvaliteta podataka provode se u bazi podataka katastra vodova shodno pravilima o osnivanju katastra vodova, propisanim ovim pravilnikom.

Promene nastale na vodu prilikom hitnog postupanja zbog kvara, provode se bez građevinske i upotrebne dozvole, na osnovu isprava kojima je naloženo hitno postupanje i izvršen prijem tih radova od strane nalogodavca.

Član 42

Ako su vodovi i pripadajući uređaji i postrojenja uklonjeni sa terena, svi podaci o njima trajno se arhiviraju u bazi podataka katastra vodova kao nevažeći.

Napušteni vodovi i pripadajući uređaji i postrojenja koji nisu uklonjeni, u bazi podataka katastra vodova definišu se kao napušteni vodovi, a na katastarskom planu vodova predstavljaju se u skladu sa podzakonskim aktom kojim se propisuju oznake i simboli za kartografski prikaz.

Za uklonjene vodove iz stava 1. ovog člana izdaju se po zahtevu izveštaji iz baze podataka katastra vodova sa napomenom da su uklonjeni, a za napuštene vodove iz stava 2. ovog člana izdaju se katastarski plan voda i list voda, sa napomenom da je vod napušten.

Član 43

Promena imaoca prava svojine ili držaoca voda vrši se na osnovu isprave kojom se stiče pravo u odnosu na upisanog imaoca prava svojine, odnosno držaoca voda.

Pod promenom iz stava 1. ovog člana smatra se i upis drugih stvarnih prava i zabeležbi propisanih zakonom.

Ako je u postupku osnivanja katastra vodova na vodu upisan držalac, u postupku održavanja katastra vodova upisaće se imalac prava svojine ako se ispune uslovi iz člana 34. ovog pravilnika.

O upisu promena na vodu donosi se rešenje u skladu sa Zakonom.

Danom donošenja rešenja, promena na vodu se provodi u bazi podataka katastra vodova, uz upis zabeležbe činjenja vidljivim da rešenje nije konačno.

2. Izvodi iz baze podataka katastra vodova

Član 44

Iz baze podataka katastra vodova i baze podataka katastra nepokretnosti izdaju se:

1) katastarski plan vodova;

2) list vodova.

Član 45

Katastarski plan vodova iz člana 44. tačka 1) ovog pravilnika naročito sadrži podatke o:

1) linijskim vodovima i pripadajućim postrojenjima i uređajima;

2) katastarskom broju voda;

3) osnovnim karakterističnim podacima o vodovima;

4) granicama katastarskih opština;

5) granicama katastarskih parcela;

6) obliku i položaju zgrada i drugih građevinskih objekata;

7) nazivima ulica, odnosno potesa;

8) kućnim brojevima.

Katastarski plan vodova izdaje se za cele listove ili delove listova plana, pojedinačnih ili svih vrsta vodova, u digitalnom ili analognom obliku, u skladu sa podzakonskim aktom kojim se propisuju oznake i simboli za kartografski prikaz.

Obrazac kopije katastarskog plana vodova koji se izdaje za delove listova plana odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 5).

Član 46

List vodova iz člana 44. tačka 2) ovog pravilnika izdaje se za vod i imaoca prava svojine na vodu.

List vodova naročito sadrži podatke o:

1) katastarskom broju voda;

2) imenu grada, odnosno opštine;

3) vrsti voda;

4) nazivu voda (iz projektne dokumentacije, odnosno upotrebne dozvole);

5) osnovnim karakterističnim podacima o vodu;

6) dužini voda;

7) nazivu, odnosno imenu i prezimenu i adresi imaoca prava svojine, odnosno držaoca na vodu;

8) obimu prava;

9) drugim stvarnim pravima i zabeležbama na vodu.

Sastavni deo lista vodova je prilog koji sadrže podatke o katastarskim parcelama na kojima se vod nalazi.

Obrazac lista vodova odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 6a i Prilog 6b).

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 47

Do dana osnivanja geodetsko-katastarskog informacionog sistema iz člana 157. Zakona, vodovi će se prikazivati na postojećem katastarskom planu vodova, katastarskom planu ili digitalnom ortofotou.

Do dana osnivanja geodetsko-katastarskog informacionog sistema iz člana 157. Zakona, list voda izdavaće se bez podataka o katastarskim parcelama na kojima se vod nalazi.

Do dana prelaska na Evropski terestrički referentni sistem - ETRS89, u postupku održavanja katastra vodova neće se primenjivati odredbe člana 16. ovog pravilnika.

Član 48

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o katastru vodova ("Službeni glasnik RS", broj 46/99).

Član 49

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

Osnovni karakteristični podaci o vodovima

Osnovni karakteristični podaci o vodovima su:

1) za vodovodnu mrežu: oznaka V, broj zone, vrsta materijala i prečnik cevi u mm;

2) za kanalizacionu i drenažnu mrežu: oznaka sistema, vrsta materijala i dimenzije galerije i kanala, odnosno cevi u mm;

3) za toplovodnu mrežu: oznaka TO, vrsta materijala i broj cevi sa prečnikom u mm;

4) za elektroenergetsku mrežu: broj kablova istog napona, oznaka E i napon u kilovoltima;

5) za telekomunikacionu mrežu: broj kablova iste vrste, oznaka TTA za armirane kablove, TTO za optičke kablove, TT sa brojem otvora za kablovsku kanalizaciju;

6) za naftovodnu mrežu: broj cevi, oznaka N, vrsta materijala i prečnik cevi u mm;

7) za gasovodnu mrežu: broj cevi, oznaka G, vrsta materijala i prečnik cevi u mm.

Skraćenice za vrstu materijala:

L

Livena gvozdena cev

AC

Azbestcementna cev

Z

Zidani kanal

A

Azbestna cev

B

Betonska cev, kanal

K

Keramička cev

PL

Plastična cev

Č

Čelična cev

LD

Livena duktilna cev

P

Pocinkovana cev

   

Skraćenice za oznaku sistema za kanalizacionu i drenažnu mrežu:

O

Opšti sistem

F

Fekalni sistem

A

Atmosferski sistem

D

Drenažni sistem

Grafički prikaz osnovnih karakterističnih podataka vrši se u skladu sa podzakonskim aktom kojim se propisuju oznake i simboli za kartografski prikaz.

Primeri prikaza osnovnih karakterističnih podataka za:

1) vodovodnu mrežu:

- V2L100 - vodovod, 2 zona, livena gvozdena cev, prečnika 100 mm;

2) kanalizacionu i drenažnu mrežu:

- AK250 - atmosferski sistem, keramička cev, prečnika 250 mm;

- OB600/1100 - opšti sistem, betonski kanal širine 600 mm i visine 1100 mm;

- KG1200x2800 - kanalizaciona galerija širine 1200 i visine 2800 mm.

3) toplovodnu mrežu:

- TOČ2x115 - toplovod, čelična cev, dve cevi protočnog prečnika 115 mm.

4) elektroenergetsku mrežu:

- 2E1 - dva električna kabla 1 KV;

- 1E10 - jedan električni kabal 10 KV.

5) telekomunikacionu mrežu:

- 2TTA - dva TT armirana kabla;

- 1TTO - jedan TT optički kabal;

- TT12 - kablovska TT kanalizacija sa dvanaest otvora.

6) naftovodnu mrežu:

- 5NČ51 - pet čeličnih cevi, prečnika 51 mm.

7) gasovodnu mrežu:

- 1GČ100 - gasovodna čelična cev, prečnika 100 mm.

 

Prilog 2

Zahtev
za upis promene u katastru vodova

 

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD

naziv unutrašnje jedinice

U skladu sa članom 147. st. 1. i 2. Zakona o državnom premeru i katastru ("Službeni glasnik RS", br. 72/09 i 18/10) donosi se

ZAHTEV
- za upis promene u katastru vodova -

 

1.

PODACI O PODNOSIOCU ZAHTEVA

 

Naziv/ime i prezime:

 

Matični broj/JMBG

 

Adresa:

 

Kontakt telefon:

2.

PODACI O PREDMETU ZAHTEVA

Molim da se na osnovu priložene dokumentacije izvrši

 

 

 

 

 

 

 

(upisati vreme promene)

3.

PRILOZI

 

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

Dokaz o uplati:

 

 

republičke administrativne takse, u iznosu od: 

 

  dinara

naknade za pružanje usluge Republičkog geodetskog zavoda u iznosu od:   

 

  dinara

 

 

 

 

Podnosilac zahteva:

 

 

 

(mesto i datum)

 

(ime i prezime ovlašćenog lica)

 

 

 

 

 

(potpis)

 

Prilog 3

Izjava o prihvatanju izvršenja radova na terenu

 

 

 

(naziv geodetske organizacije)

 

 

 

(sedište i adresa)

 

 

U skladu sa članom 147. stav 3. Zakona o državnom premeru i katastru ("Službeni glasnik RS", br. 72/09 i 18/10) daje se sledeća

IZJAVA

1.

Za potrebe

 

 

(ime i prezime/naziv i adresa)

 

izvršiće se sledeći geodetski radovi  

 

 

(vrsta radova i mesto izvršenja radova)

Sa izvršenjem navedenih radova otpočeće se dana _________________________________, a završiće se dana _______________________.

2. Za izvođenje radova iz tačke 1. ove prijave potrebno je da se geodetskoj organizaciji izdaju sledeći podaci:

 

 

 

3.

Za izvođenje radova iz tačke 1. ove prijave koristiće se i podaci

 

 

c mreže permanentnih stanica Republike Srbije (AGROS)

 

 

(označiti ako se navedeni podaci koriste)

 

 

 

 

 

Davalac izjave:

 

 

 

(mesto i datum)

 

(ime i prezime ovlašćenog lica)

 

 

M.P.

 

 

 

 

(potpis)

 

Prilog 4

Potvrda o izvršenom geodetskom merenju vodova

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD

 

 

(naziv unutrašnje jedinice)

 

Broj: ___________________
Datum: _________________

 

 

Na osnovu člana 161. stav 1. Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni list SRJ", br. 33/97 i 31/01 i "Službeni glasnik RS", broj 30/10), Republički geodetski zavod -

 

izdaje

(naziv unutrašnje jedinice)

 

POTVRDU
O IZVRŠENOM GEODETSKOM MERENJU VODOVA

 

Na osnovu zahteva

 

 

koji je zaveden pod brojem

 

 od 

 

 godine, izvršeno je geodetsko  

merenje 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dužine

 

, metara, koji je ucrtan na slici geodetskog merenja br. 

 

dana

 

 godine u 

 

Potvrda se izdaje shodno članu 148. stav 4. Zakona o državnom premeru i katastru ("Službeni glasnik RS", br. 72/09 i 18/10), radi pribavljanja upotrebne dozvole za izgrađeni vod.

 

 

Ovlašćeno lice

 

 

 

Prilog 5

Kopija katastarskog plana vodova

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD

 

 

(naziv unutrašnje jedinice)

 

Broj: ___________________

 

KOPIJA KATASTARSKOG PLANA VODOVA

Opština ________________________

 

Razmera 1: __________

 

Prostor za grafički prikaz sadržaja katastarskog plana vodova (okvir se ne iscrtava-štampa).

 

 

 

 

 

 

h¢

 

Kopija plana je verna originalu.

 

Ovlašćeno lice

U _______________________ godine

 

_______________________________

 

Prilog 6a

List vodova za vod

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD

 

 

(naziv unutrašnje jedinice)

 

Broj: ___________________
Datum: _________________

 

 

LIST VODOVA

- katastarski broj voda: _______________ -

Podaci o vodu:

Grad/Opština:
Vrsta voda:
Naziv voda:
Osnovni karakteristični podaci:
Dužina voda:

Podaci o imaocu prava svojine:

Naziv / ime i prezime:
MB/JMBG
Adresa:

Podaci o korisniku:

Naziv / ime i prezime:
MB/JMBG
Adresa:

Podaci o držaocu:

Naziv / ime i prezime:
MB/JMBG
Adresa:

Podaci o drugim stvarnim pravima i zabeležbama:

 

 

 

Ovlašćeno lice

 

 

 

Prilog 6a

KATASTARSKE PARCELE NA KOJIMA SE VOD NALAZI

- katastarski broj voda: ________________ -

Grad/Opština:
Katastarska opština:

Katastarske parcele:

 

Prilog 6b

List vodova za imaoca prava svojine na vodovima

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD

 

 

(naziv unutrašnje jedinice)

 

Broj: ___________________
Datum: _________________

 

 

LIST VODOVA

- za imaoca prava svojine na vodovima -

Podaci o imaocu prava svojine:

Naziv/Ime i prezime:
MB/JMBG
Adresa:

Podaci o vodovima:

Grad/Opština:
Vrsta voda:

 

Katastarski broj voda

Osnovni karakteristični podaci

Dužina voda

Vrsta stvarnog prava/državina

Obim prava

Drugo stvarno pravo, odnosno zabeležba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovlašćeno lice