ODLUKA
O OBRAZOVANJU I RADU STRUČNE SLUŽBE ZAŠTITNIKA GRAĐANA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 37/2010)

Član 1

Ovom odlukom obrazuje se Stručna služba Zaštitnika građana (u daljem tekstu: Stručna služba) radi obavljanja stručnih, administrativno-tehničkih i drugih poslova od značaja za ostvarivanje nadležnosti Zaštitnika građana za teritoriju Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Zaštitnik građana), uređuju se organizacija i rad Stručne službe, kao i druga pitanja od značaja za njen rad.

Stručna služba organizuje se i vrši poslove iz svog delokruga kao jedinstvena služba.

Član 2

Stručnom službom rukovodi šef Stručne službe koji organizuje i obezbeđuje rad Stručne službe, i za svoj rad odgovara Zaštitniku građana i njegovom zameniku.

Šefa Stručne službe postavlja Zaštitnik građana.

Za šefa Stručne službe može se postaviti lice koje ima stečeno visoko obrazovanje iz naučne oblasti pravne nauke na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, da ispunjava uslove za rad u organima lokalne samouprave i najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

Član 3

Organizacija i sistematizacija poslova u Stručnoj službi uređuje se Pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji Stručne službe Zaštitnika građana (u daljem tekstu: Pravilnik) koji donosi Zaštitnik građana uz saglasnost Saveta za statutarna pitanja i lokalnu samoupravu.

Pravilnik iz stava 1. ovog člana donosi se u skladu sa načelima za unutrašnje uređenje i sistematizaciju radnih mesta u gradskim upravama, posebnim organizacijama i službama.

Pored akta iz stava 1. ovog člana Zaštitnik građana donosi i druga akta o načinu rada, izvršavanju poslova, kao i pravima i obavezama zaposlenih u Stručnoj službi.

Član 4

Radno vreme Stručne službe određuje Zaštitnik građana posebnom odlukom.

Član 5

Prava i dužnosti poslodavca u Stručnoj službi vrši Zaštitnik građana, kao lice koje rukovodi organom.

Član 6

Za zakonito i blagovremeno izvršavanje poslova zaposleni odgovaraju Zaštitniku građana, njegovom zameniku i šefu Stručne službe.

Pored zaposlenih u Stručnoj službi, ugovorno se mogu angažovati i druga lica u cilju pružanja ekspertskih, prevodilačkih, tehničkih, marketinških i drugih usluga, u skladu sa potrebama obavljanja poslova iz nadležnosti Zaštitnika građana.

Član 7

Raspoređivanje zaposlenih u Stručnoj službi vrši Zaštitnik građana u skladu sa Pravilnikom.

Zaposleni u Stručnoj službi stiču zvanja u skladu sa zakonom.

Posebni uslovi za sticanje zvanja u Stručnoj službi utvrđuju se u skladu sa aktom kojim se uređuju posebni uslovi za sticanje zvanja u gradskim upravama, posebnim organizacijama i službama.

O pravima, obavezama i odgovornostima šefa Stručne službe i zaposlenih odlučuje Zaštitnik građana u skladu sa aktom kojim su uređena prava, obaveze i odgovornosti pomoćnika načelnika i zaposlenih u gradskim upravama.

Član 8

U pogledu prava iz radnog odnosa koja nisu uređena ovom odlukom, na zaposlena, odnosno postavljena lica u Stručnoj službi primenjuju se odredbe zakona i posebnog kolektivnog ugovora koji se primenjuje na zaposlene u organima lokalne samouprave.

Član 9

Sredstva za rad Zaštitnika građana obezbeđuju se u budžetu Grada Novog Sada (u daljem tekstu: budžet Grada).

Obim i strukturu sredstava iz stava 1. ovog člana predlaže Zaštitnik građana.

Plate, naknade i druga primanja šefa Stručne službe određuju se kao za pomoćnike načelnika gradske uprave, posebne organizacije i službe, a plate, naknade i druga primanja zaposlenih određuju se kao za zaposlene u gradskim upravama, posebnim organizacijama i službi.

Član 10

Zaštitnik građana je odgovoran za preuzimanje obaveza, njihovu verifikaciju izdavanje naloga za plaćanje koje treba izvršiti iz sredstava Zaštitnika građana, kao i za izdavanje naloga za uplatu sredstava koja pripadaju budžetu Grada.

Zaštitnik građana je odgovoran za zakonitu, namensku, ekonomičnu i efikasnu upotrebu budžetskih sredstava.

Zahteve i druge akte za isplatu sredstava iz budžeta Grada za finansiranje poslova iz nadležnosti Zaštitnika građana, potpisuje Zaštitnik građana ili lice koje on ovlasti.

Član 11

Finansijske poslove za potrebe Zaštitnika građana obavlja Služba za zajedničke poslove Grada Novog Sada.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Grada Novog Sada.