ODLUKA
O NAKNADAMA I NAGRADAMA SUDIJAMA POROTNICIMA

("Sl. glasnik RS", br. 64/2010)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se visina naknade troškova nastalih na funkciji sudije porotnika, naknada za izgubljenu zaradu i visina nagrade sudije porotnika, kao i uslovi ostvarivanja ovih prava.

Član 2

Naknada troškova nastalih na funkciji sudije porotnika obuhvata naknadu putnih troškova.

Član 3

Putni troškovi obuhvataju troškove prevoza sudije porotnika od njegovog prebivališta odnosno boravišta do sedišta suda ili mesta gde treba da vrši funkciju, kao i troškove povratka.

Naknada troškova prevoza priznaje se u visini stvarnih izdataka za putovanje sredstvima javnog prevoza, a ako sudija porotnik koristi sopstveno vozilo, priznaje mu se na ime troškova prevoza naknada u visini vrednosti vozne ili autobuske karte.

Član 4

Obračun i isplatu naknade putnih troškova iz člana 3. ove odluke vrši sud u kome je sudija porotnik vršio funkciju, nakon dostavljanja dokaza o nastalim troškovima.

Član 5

Sudiji porotniku koji je u radnom odnosu, za vreme odsustvovanja sa rada zbog vršenja funkcije sudije porotnika pripada naknada u visini zarade koju bi ostvario da je radio.

Isplatu naknade za izgubljenu zaradu isplaćuje sud u kome je sudija porotnik vršio funkciju, na osnovu podnetog zahteva za isplatu, uz dokaz da je za vreme vršenja funkcije sudiji porotniku odbijena zarada.

Član 6

Sudiji porotniku koji je preduzetnik, odnosno koji samostalno obavlja registrovanu privrednu ili profesionalnu delatnost, za vreme odsustvovanja sa rada zbog vršenja funkcije sudije porotnika, pripada naknada u visini osnovice na koju plaća doprinose za obavezno sopstveno socijalno osiguranje, srazmerno broju časova provedenih u vršenju funkcije.

Obračun i isplatu naknade iz stava 1. ovog člana vrši sud u kome je sudija porotnik vršio funkciju, na osnovu podnetog zahteva i kopije prijave sudije porotnika nadležnom fondu.

Član 7

Sudija porotnik za vreme vršenja funkcije ima pravo na nagradu, srazmerno broju časova provedenih u vršenju funkcije.

Član 8

Sudiji porotniku po jednom času pripada nagrada za vršenje funkcije prema vremenu provedenom na radu u iznosu od 30% od časa rada sudije suda pred kojim postupa.

Član 9

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o naknadama i nagradama sudijama porotnicima ("Službeni glasnik RS", broj 86/02).

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".