REŠENJE

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REALIZACIJU PROJEKTA "KORIŠĆENJE SOLARNE ENERGIJE ZA PRIPREMU TOPLE POTROŠNE VODE (TPV) U SPORTSKO-REKREATIVNIM I TURISTIČKIM OBJEKTIMA, KAO I CENTRIMA ZA EDUKACIJU U KOMBINACIJI SA PRIMENOM TOPLOTNIH PUMPI ZA GREJANJE I KLIMATIZACIJU ISTIH NA TERITORIJI AP VOJVODINE"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 16/2010)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja sredstava za realizaciju Projekta "Korišćenje solarne energije za pripremu tople potrošne vode (TPV) u sportsko-rekreativnim i turističkim objektima, kao i centrima za edukaciju u kombinaciji sa Primenom toplotnih pumpi za grejanje i klimatizaciju istih na teritoriji AP Vojvodine" (u daljem tekstu: Program), kao i obim sredstava za sprovođenje ovog Programa i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog Rešenja, čini njegov sastavni deo.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REALIZACIJU PROJEKTA "KORIŠĆENJE SOLARNE ENERGIJE ZA PRIPREMU TOPLE POTROŠNE VODE (TPV) U SPORTSKO-REKREATIVNIM I TURISTIČKIM OBJEKTIMA, KAO I CENTRIMA ZA EDUKACIJU U KOMBINACIJI SA PRIMENOM TOPLOTNIH PUMPI ZA GREJANJE I KLIMATIZACIJU ISTIH NA TERITORIJI AP VOJVODINE"

I

Sredstva za ovaj Program planirana su Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2010. godinu ("Službeni list AP Vojvodine", broj 20/2009) u članu 9., razdeo 17- Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine, aktivnost 02- Podrška razvoju korišćenja obnovljivih izvora energije, funkcionalna klasifikacija 430 - Gorivo i energija, izvor finansiranja 14 00 - Neutrošena sredstva od privatizacije iz prethodnih godina, ekonomska klasifikacija 454 - Subvencije privatnim preduzećima, 4542 - Kapitalne subvencije privatnim preduzećima, u iznosu od 15.000.000,00 dinara.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine u skladu sa Strateškim dokumentima kao što su: Strategija razvoja energetike Republike Srbije do 2015. godine, kao i Programom ostvarivanja strategije razvoja energetike Republike Srbije u AP Vojvodini (od 2007-2012 godine) - izmene i dopune, kao jedan od svojih prioriteta za 2010 godinu predviđa korišćenje i promociju Obnovljivih izvora energije na teritoriji AP Vojvodine. Sredstva planirana za ove potrebe bi se dodeljivala privatnom sektoru, čija je osnovna delatnost javna.

II

Sredstva iz tačke I ovog Programa koristiće se za realizaciju projekta:

Projekat - KORIŠĆENJE SOLARNE ENERGIJE ZA PRIPREMU TOPLE POTROŠNE VODE (TPV) U SPORTSKO-REKREATIVNIM i TURISTIČKIM OBJEKTIMA, KAO I CENTRIMA ZA EDUKACIJU u kombinaciji sa PRIMENOM TOPLOTNIH PUMPI ZA GREJANJE I KLIMATIZACIJU ISTIH NA TERITORIJI AP VOJVODINE

Sportsko-rekreativni turistički objekti, kao što su: hoteli, salaši, banje, spa-centri, gerontološki centri, turistički kampovi, centri za edukaciju u privatnom vlasništvu su ciljna grupa u kojima bi ovakvi projekti pokazali svoju punu opravdanost. Potrošnja tople vode po korisniku - turisti u ovakvim ustanovama je daleko iznad proseka. Na osnovu informacija sa terena veliki deo objekata ovakve namene koriste električnu energiju za zagrevanje TPV, što je ujedno i najgori slučaj sa energetskog stanovišta. Primenom termalnih solarnih kolektora za zagrevanje TPV, ušteda energije iznosila bi i do 60 %, jer je za naše područje APV insolacija veća i do 20 % od evropskog proseka. U zavisnosti od visine investicija i drugih parametara, period povraćaja iznosi od 2-4 godine, što se smatra izuzetno povoljnim ulaganjem sa ekonomskog stanovišta.

Pored solarnih kolektora u projektu bi se sufinansirala i izgradnja postrojenja za korišćenje energije tla sistemom toplotne pumpe voda/voda ili zemlja/voda za zagrevanje/hlađenje, odnosno klimatizaciju objekata ovakve vrste na teritoriji AP Vojvodine. Na takav način bi smo imali kompletan visoko-energetski efikasan hibridni sistem po evropskom modelu. Osnovni cilj projekta je promocija ove "nove-stare" energetske tehnologije kao jednog od najekonomičnijih sistema grejanja-hlađenja u celogodišnjem periodu. Ovaj sistem je izuzetno atraktivan kako sa aspekta zaštite životne sredine, tako sa energetskog stanovišta, kao obnovljiv domaći energetski resurs. Sistem toplotnih pumpi je atraktivan jer se za 1 uloženi kWh električne energije za rad kompresora, dobija na izlazu sistema 3-5 kWh korisne toplotne/rashladne energije, čime se eksploatacioni troškovi (računi) za energiju višestruko umanjuju. Pored toga toplotne pumpe se mogu koristiti i za pripremu tople potrošne vode u situaciji kada nema sunca, kao što se i "višak" solarne energije predviđene za pripremu tople potrošne vode može preusmeravati za grejanje objekta. Na takav način ovaj kombinovani sistem, tzv. "hibridni", je u mogućnosti da u visokom procentu zadovolji energetske potrebe objekta (i do 80 %), koristeći obnovljive izvore energije.

Cilj projekta je korišćenje solarne energije za pripremu tople potrošne vode (TPV) u Sportsko-rekreativnim i turističkim objektima kao i edukativnim centrima u kombinaciji sa toplotnom pumpom bi bili pilot projekti, i dobar primer za sve slične projekte na teritoriji AP Vojvodine kao što su: bolnice, banje, hoteli, gerontološki centri, studentski domovi itd.

Sadržaj potrebnih aktivnosti:

- Razmatranje zahteva i donošenje odluke od strane stručne komisije Sekretarijata prema postavljenim kriterijumima;

- Sklapanje ugovora sa izabranim korisnicima;

- Sprovođenje kontrole dodeljenih sredstava.

Planirana sredstva za ovaj Projekat iznose 15.000.000,00 dinara.

Sredstva će se dodeljivati putem javnog konkursa, nepovratno, od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine u skladu sa usvojenim kriterijumima, dostavljenom projektno-tehničkom dokumentacijom i ostalom opštom dokumentacijom definisanom konkursom.

Članom 9. Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2010. godinu ("Službeni list AP Vojvodine", broj 20/2009), u razdelu 17, aktivnost 02 - Podrška razvoju korišćenja obnovljivih izvora energije, funkcionalna klasifikacija 430 - Gorivo i energija, izvor finansiranja 14 00 - Neutrošena sredstva od privatizacije iz prethodnih godina, ekonomska klasifikacija 454 - Subvencije privatnim preduzećima planirana su sredstva u visini od 15.000.000,00 dinara.