PRAVILNIK
O VELIČINI ZAŠTITNOG POJASA OKO CENTRA ZA SELEKCIJU PČELINJIH MATICA, POSEBNIM USLOVIMA PROMETA I SELIDBE PČELA I PČELARSKOG PRIPLODNOG MATERIJALA, KAO I POSEBNIM USLOVIMA GAJENJA PČELA U ZAŠTITNOM POJASU

("Sl. glasnik RS", br. 67/2010)

Predmet uređenja

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se veličina zaštitnog pojasa oko centra za selekciju pčelinjih matica (u daljem tekstu: zaštitni pojas), posebni uslovi prometa i selidbe pčela i pčelarskog priplodnog materijala, kao i posebni uslovi gajenja pčela u zaštitnom pojasu.

Veličina zaštitnog pojasa

Član 2

Veličina zaštitnog pojasa u prečniku iznosi 2 000 metara.

Posebni uslovi prometa i selidbe pčela i pčelarskog materijala u zaštitnom pojasu

Član 3

U zaštitnom pojasu može da se vrši promet pčela i pčelarskog priplodnog materijala, koji je pod kontrolom centra za selekciju pčelinjih matica.

Selidba pčela u zaštitnom pojasu može se obavljati svim prevoznim sredstvima.

Prilikom selidbe pčela, leta na košnicama moraju biti zatvorena i košnice obezbeđene, tako da za vreme selidbe pčele ne mogu izletati iz košnica.

Lice koje vrši selidbu pčela mora da ima uverenje o transportu, u skladu sa zakonom kojim se uređuje stočarstvo.

Selidba pčela u zaštitnom pojasu može da se vrši ako je obezbeđena pratnja pčelara.

Izuzetno od odredbe iz stava 5. ovog člana, paketni rojevi i matice s pčelama pratiljama koje se prevoze ne moraju imati obezbeđenu pratnju pčelara.

Posebni uslovi gajenja pčela u zaštitnom pojasu

Član 4

U zaštitnom pojasu mogu se gajiti pčele pod uslovom da se njihovo gajenje vrši pod kontrolom centra za selekciju pčelinjih matica.

Gajenje pčela u zaštitnom pojasu vrši se radi sprovođenja odgajivačkog programa u pčelarstvu.

Pčele koje se gaje pod kontrolom centra za selekciju pčelinjih matica ne mogu se ukrštati sa neselekcionisanim priplodnim materijalom.

Postavljanje pčelinjaka

Član 5

Posle postavljanja pčelinjaka u zaštitnom pojasu, pčelar mora odmah na vidljivom mestu da postavi ploču pravougaonog oblika, dimenzija najmanje 20 x 30 cm, na kojoj je čitko ispisano ime i prezime, odnosno naziv, adresa i telefonski broj pčelara.

Završna odredba

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".