UREDBA
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MERA ZA PODSTICANJE RAZVOJA POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE DAVANJEM DUGOROČNIH KREDITA U SARADNJI SA FONDOM ZA RAZVOJ AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE U 2010. I 2011. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 67/2010)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se Program mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje davanjem dugoročnih kredita u saradnji sa Fondom za razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine u 2010. i 2011. godini (u daljem tekstu: Program), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Mere za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje odnose se na odobrene dugoročne kredite od strane Fonda za razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine za poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju.

Član 3

Program sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) preko podračuna Ministarstva - Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Republici i Fonda za razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Fond).

Međusobna prava i obaveze uređuju se ugovorom koji zaključuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede sa Fondom.

Član 4

Sredstva za sprovođenje ove uredbe obezbeđena su sa podračuna Ministarstva - Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Republici po osnovu kredita odobrenih po Uredbi o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2004. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 45/04, 70/04 i 83/04), Uredbi o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2005. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 139/04, 10/05, 51/05 i 60/05), Uredbi o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2006. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 3/06), Uredbi o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2007. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 73/07 i 113/07) i Uredbi o utvrđivanju Programa mera za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje u 2009. godini ("Službeni glasnik RS", br. 18/09, 21/09, 43/09, 49/09 i 77/09), osim sredstava utvrđenih članom 1. Uredbe o dopuni Uredbe o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2004. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 70/04), a koja će Fond za razvoj Republike Srbije i banke uplaćivati u korist računa Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Republici i to narednog dana od dana uplate.

Član 5

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM
MERA ZA PODSTICANJE RAZVOJA POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE DAVANJEM DUGOROČNIH KREDITA U SARADNJI SA FONDOM ZA RAZVOJ AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE U 2010. I 2011. GODINI

 

I OSNOVNI CILJEVI MERA

Mere za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u 2010. i 2011. godini sprovodiće se tako što će se sredstva koristiti za davanje dugoročnih kredita namenjenih za poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju.

Dugoročno kreditiranje po ovom programu sprovodiće se u saradnji sa Fondom.

Ministarstvo i Fond zajednički obezbeđuju sredstva za sprovođenje ovog Programa.

Procenat učešća Ministarstva za ove namene iznosi 25% sredstava iz stava 3. ovog poglavlja.

Ministarstvo u saradnji sa Fondom pratiće ostvarivanje ovog Programa, administrirati i kontrolisati plasmane sa računa Fonda.

II PLANIRANI RASPORED SREDSTAVA

 

Namena

Iznos u dinarima

Dugoročni kredit u saradnji sa Fondom

100.000.000

 

III KORIŠĆENJE SREDSTAVA

Mere za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u 2010. i 2011. godini sprovode se radi unapređenja uslova na tržištu kredita.

Fond u saradnji sa Ministarstvom odobrava kredite namenjene podsticaju razvoja poljoprivredno-prehrambene proizvodnje, a sve prema posebnom programu Fonda na koji prethodnu saglasnost daje Ministarstvo.

Fond odobrava kredite iz ovog programa u skladu sa svojom poslovnom politikom i na tromesečnom nivou izveštava Ministarstvo.

Zahtev za odobrenje sredstava iz ovog programa korisnik podnosi Fondu, koji vrši procenu kreditne sposobnosti klijenta, odobravanje dugoročnih kredita, monitoring nad plasiranim sredstvima i preduzima sve mere u cilju redovne naplate celokupnog potraživanja. Ministarstvo prati sprovođenje Programa.

Na sredstva Ministarstva ne naplaćuje se kamatna stopa.

Fond vrši naplatu celokupnog kredita u skladu sa planom otplate kredita, s tim što Fond uplaćuje sredstva Ministarstvu u proporcionalnom udelu Ministarstva u ukupnom kreditu prilikom otplate svake rate kredita.

Zatezna kamata obračunava se u skladu sa poslovnom politikom Fonda na celokupan iznos kredita. Prilikom naplate zatezne kamate, Fond će u proporcionalnom udelu prebaciti sredstva Ministarstvu. Zatezna kamata može se otpisati i na sredstva Ministarstva samo ako Fond donese odluku da se izvrši otpis zatezne kamate na sredstva Fonda.

IV DINAMIKA TROŠENJA SREDSTAVA

Sredstva predviđena ovim programom uplatiće se u punom iznosu Fondu po zaključenju ugovora između Ministarstva i Fonda.