PRAVILNIK
O KVALITETU VOĆNIH SOKOVA, KONCENTRISANIH VOĆNIH SOKOVA, VOĆNIH SOKOVA U PRAHU, VOĆNIH NEKTARA I SRODNIH PROIZVODA

("Sl. glasnik RS", br. 27/2010, 67/2010 i 70/2010 - ispr.)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi u pogledu kvaliteta voćnih sokova, koncentrisanih voćnih sokova, voćnih sokova u prahu, voćnih nektara i srodnih proizvoda (u daljem tekstu: proizvodi) i to za: naziv proizvoda; senzorska, fizička i hemijska svojstva, kao i sastav proizvoda; senzorska, fizička i hemijska svojstva sirovina; vrstu i količinu sirovina, dodataka i drugih supstanci koje se upotrebljavaju u proizvodnji proizvoda; metode za ispitivanje kvaliteta proizvoda; tehnološke postupke koji se primenjuju u proizvodnji; pakovanje i deklarisanje; dodatne zahteve za označavanje proizvoda.

Uslovi propisani ovim pravilnikom moraju da budu ispunjeni u proizvodnji i prometu proizvoda.

Član 2

Za srodne proizvode proizvođač je dužan da donese proizvođačku specifikaciju pre početka proizvodnje tih proizvoda.

Proizvođačka specifikacija iz stava 1. ovog člana mora da sadrži kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje, podatke o osnovnoj sirovini i dodatim sastojcima, osnovne zahteve za kvalitet proizvoda (fizička, hemijska i senzorska svojstva), izveštaj o izvršenom ispitivanju bezbednosti proizvoda i podatke koji su u skladu sa propisom kojim se uređuje deklarisanje i označavanje.

Senzorska svojstva srodnih proizvoda moraju da budu u skladu sa svojstvima osnovne sirovine i dodatih sastojaka, navedenim u proizvođačkoj specifikaciji.

O donetim proizvođačkim specifikacijama iz stava 2. ovog člana proizvođač vodi evidenciju, koja mora da sadrži sledeće podatke:

1) evidencijski broj proizvođačke specifikacije;

2) datum donošenja proizvođačke specifikacije;

3) datum početka proizvodnje prema proizvođačkoj specifikaciji;

4) datum izvršenog ispitivanja bezbednosti proizvoda utvrđenih u proizvođačkoj specifikaciji.

II USLOVI U POGLEDU KVALITETA PROIZVODA

1. Naziv proizvoda

Član 3

Proizvodi se stavljaju u promet pod sledećim nazivima:

1) voćni sok;

2) koncentrisani voćni sok;

3) voćni sok u prahu (dehidrisani voćni sok);

4) voćni nektar.

Srodni proizvodi se stavljaju u promet tako što se nazivu proizvoda iz stava 1. ovog člana dodaju reči: "sa dodatkom ...".

Član 4

Voćni sok je proizvod dobijen mehaničkom preradom jedne ili više vrsta tehnološki zrelog, svežeg, ohlađenog ili zamrznutog voća, koji nije fermentisao ali može da fermentiše, konzervisan isključivo fizičkim postupcima čiji ukus, boja i aroma moraju da budu karakteristični za vrstu voća od koga je voćni sok proizveden.

Aroma, voćna pulpa ili voćne ćelije koje su izdvojene iz soka u toku proizvodnje mogu da se vrate u isti voćni sok.

Voćni sok od citrus voća proizvodi se od jestivog (mesnatog) dela ploda.

Voćni sok od limete može da se proizvede iz celog ploda ako se odgovarajućim tehnološkim postupkom postigne da što manje sastojaka nejestivog dela ploda pređe u sok.

Član 5

Voćni sok od koncentrisanog voćnog soka je vrsta voćnog soka koji se dobija tako što se koncentrisanom voćnom soku ponovo doda ona količina vode koja je izdvojena prilikom koncentrisanja (rekonstituisanje).

Voda koja se dodaje koncentrisanom voćnom soku mora da ima karakteristike vode za piće, a posebno njena hemijska, mikrobiološka i senzorska svojstva, tako da nakon razređivanja ne menja kvalitet voćnog soka.

Voćnom soku od koncentrisanog voćnog soka mogu da se dodaju aroma, voćna pulpa ili voćne ćelije, izdvojene u toku njegove proizvodnje ili aroma, voćna pulpa i voćne ćelije od iste vrste voća.

Voćni sok od koncentrisanog voćnog soka mora da ima senzorske i fizičko-hemijske osobine kakve bi imao da je proizveden kao voćni sok od iste vrste voća.

Član 6

Koncentrisani voćni sok je proizvod koji se dobija od voćnog soka jedne ili više vrsta voća, fizičkim izdvajanjem određene količine prirodno sadržane vode, konzervisan isključivo fizičkim postupcima.

Ako je koncentrisani voćni sok namenjen krajnjem potrošaču, količina izdvojene vode mora da bude najmanje 50% od početne zapremine.

Član 7

Voćni sok u prahu je proizvod koji se dobija od voćnog soka jedne ili više vrsta voća, fizičkim izdvajanjem gotovo celokupnog sadržaja vode, konzervisan isključivo fizičkim postupcima.

Član 8

Voćni nektar je proizvod koji se dobija dodavanjem vode i šećera i/ili meda u proizvode iz čl. 4, 5, 6. i 7. ovog pravilnika ili u voćnu kašu, koncentrovanu voćnu kašu ili mešavinu tih proizvoda, koji nije fermentisao ali može da fermentiše.

U proizvodnji voćnog nektara može da se doda voda tako da količina voćnog soka i/ili voćne kaše gotovog proizvoda izražena u procentima po zapremini gotovog proizvoda nije manja od vrednosti datih u Tabeli 10.

U voćni nektar može da se doda šećer i/ili med do 20% od ukupne mase gotovog proizvoda.

Pri proizvodnji voćnih nektara bez dodatka šećera ili voćnih nektara sa niskom energetskom vrednošću, šećeri mogu u potpunosti ili delimično da se zamene zaslađivačima čiji kvalitet i uslovi upotrebe su određeni propisom o aditivima i njihovim mešavinama.

Voćni nektari od jedne ili više vrsta voća iz Tabele 10, tač. 2. i 3, kao i voćni nektar od kajsije, mogu da se proizvode bez dodatka šećera, meda i/ili zaslađivača.

Član 9

Voćni sok, koncentrisani voćni sok i voćni nektar, u zavisnosti od sadržaja nerastvorljivih sastojaka voća (suspenzoida), može da se proizvodi kao bistar, mutan ili kašast.

Bistar je onaj proizvod iz stava 1. ovog člana koji se dobija bistrenjem i filtriranjem voćnog soka, koji sadrži sok iz voćnih ćelija sa rastvorljivim sastojcima.

Kod bistrog voćnog soka od citrusa posle dužeg stajanja toleriše se pojava minimalnog taloga poreklom od voća.

Mutan je onaj proizvod iz stava 1. ovog člana koji se dobija delimičnim bistrenjem voćnog soka, koji pored soka iz voćnih ćelija sa rastvorljivim sastojcima sadrži fino dispergovane koloidne čestice.

Proizvod iz stava 4. ovog člana može da ima minimalan talog poreklom od voća koji nestaje pri blagom mešanju.

Kašast je onaj proizvod iz stava 1. ovog člana koji pored soka iz voćnih ćelija sa rastvorljivim sastojcima sadrži nerastvorljive sastojke voća koji mogu delimično da se talože.

2. Sirovine, dodaci i druge supstance koje se upotrebljavaju u proizvodnji

Član 10

Sirovine koje se koriste u proizvodnji voćnih sokova, koncentrisanih voćnih sokova i voćnih sokova u prahu su: voće, voćna kaša, koncentrisana voćna kaša, šećeri i voćna pulpa ili voćne ćelije.

U proizvodnji voćnih nektara i srodnih proizvoda, pored sirovina iz stava 1. ovog člana, može da se koristi med.

Član 11

Voće jesu sve vrste voća i to sveži, ohlađeni ili zamrznuti zdravi plodovi, bez znakova kvarenja, sa odgovarajućim stepenom zrelosti, koji sadrže sve bitne sastojke potrebne za proizvodnju proizvoda.

Paradajz se ne ubraja u voće.

Povrće, lekovito i aromatično bilje, kao i drugi dodaci mogu da se koriste u proizvodnji srodnih proizvoda.

Član 12

Voćna kaša je proizvod dobijen preradom jestivog dela celog ploda, oljuštenog ili neoljuštenog, bez izdvajanja soka, koji nije fermentisao ali može da fermentiše.

Član 13

Koncentrisana voćna kaša je proizvod dobijen od voćne kaše, fizičkim izdvajanjem dela prirodno sadržane vode.

Član 14

Šećeri koji mogu da se upotrebe u proizvodnji voćnih sokova, voćnih nektara i srodnih proizvoda su:

1) polubeli šećer;

2) beli šećer;

3) ekstra beli šećer;

4) šećerni rastvor;

5) invertni šećerni rastvor;

6) invertni šećerni sirup;

7) dekstroza monohidrat;

8) anhidrovana dekstroza;

9) glukozni sirup;

10) sušeni glukozni sirup;

11) fruktoza;

12) fruktozni sirup;

13) šećeri iz voća.

Šećeri iz stava 1. ovog člana moraju da budu proizvedeni u skladu sa propisima kojima se uređuje kvalitet šećera i kvalitet skroba i proizvoda od skroba za prehrambene svrhe.

U proizvodnji voćnih sokova od koncentrisanih voćnih sokova mogu da se upotrebe šećeri iz stava 1. ovog člana, izuzev šećera iz voća.

U proizvodnji voćnih sokova mogu da se upotrebe šećeri iz stava 1. ovog člana koji sadrže manje od 2% vode, izuzev šećera iz voća.

Član 15

Med je proizvod čiji je kvalitet uređen propisom o kvalitetu i drugim zahtevima za med.

Član 16

Voćna pulpa ili voćne ćelije su proizvodi dobijeni iz jestivog dela voća iste vrste bez izdvajanja soka.

Voćnu pulpu ili voćne ćelije kod citrusa predstavljaju alveole sa sokom koje se dobijaju iz endokarpa.

Član 17

Proizvodima mogu da se dodaju vitamini i minerali u skladu sa propisima kojima se uređuje kvalitet i uslovi upotrebe aditiva i njihovih mešavina, kao i deklarisanje i označavanje proizvoda.

Voćni sok i voćni sok od koncentrisanog voćnog soka mogu da sadrže aromu, voćnu pulpu ili voćne ćelije koje su izdvojene iz njih u toku prerade, a voćni sok od koncentrisanog voćnog soka može da sadrži navedene sastojke izdvojene i iz voćnog soka iste vrste.

Voćnom soku od grožđa mogu ponovno da se dodaju soli vinske kiseline.

Voćnom soku, voćnom soku od koncentrisanog voćnog soka, koncentrisanom voćnom soku i voćnom soku u prahu, osim voćnog soka od kruške i voćnog soka od grožđa, mogu da se dodaju šećeri:

1) radi korekcije kiselog ukusa, pri čemu količina dodatog šećera (izražena kao suva materija) ne sme da bude veća od 15 g/l voćnog soka;

2) radi korekcije slasti (zaslađivanje), pri čemu količina dodatog šećera (izražena kao suva materija) ne sme da bude veća od 150 g/l voćnog soka.

Ukupna količina šećera dodatog proizvodima iz stava 4. ovog člana za korekciju kiselog ukusa i korekciju slasti ne sme da bude veća od 150 g/l.

Proizvodima može da se doda sok od limuna i/ili koncentrisani sok od limuna najviše do 3 g/l voćnog soka, izraženo kao anhidrovana limunska kiselina, radi korekcije kiselog ukusa.

Proizvodima mogu da se dodaju materije za regulisanje kiselosti u skladu sa propisom o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva i njihovih mešavina.

Proizvodima može da se doda ugljen-dioksid (CO2).

Član 18

Voćnom soku nije dozvoljeno istovremeno dodavati šećere i sok od limuna (koncentrisan ili nekoncentrisan) odnosno materije za regulisanje kiselosti.

Član 19

U proizvodnji mogu da se koriste sledeće materije:

1) pektolitički enzimi;

2) proteolitički enzimi;

3) amilolitički enzimi;

4) jestivi želatin;

5) tanini;

6) bentonit;

7) silicijum-dioksid, koloidni;

8) aktivni ugalj;

9) hemijski inertna pomoćna sredstva za filtraciju i taloženje (npr. perlit, diatomejska zemlja, celuloza, nerastvorljivi poliamid, polivinilpolipirolidon, polistiren);

10) hemijski inertna pomoćna sredstva za adsorpciju, koja se koriste za smanjenje sadržaja limonoida i naringina u sokovima od citrusa i koja nemaju značajan uticaj na sadržaj limonoid glukozida, kiselina, šećera (uključujući oligosaharide) ili mineralnih materija.

Materije iz stava 1. ovog člana moraju da ispunjavaju uslove za kvalitet i upotrebu u skladu sa propisima kojima se uređuju aditivi i njihove mešavine, enzimski preparati za prehrambene proizvode, kao i pomoćna sredstava u proizvodnji prehrambenih proizvoda.

3. Tehnološki postupci prerade

Član 20

Pri proizvodnji proizvoda mogu da se koriste sledeći postupci:

1) mehanički postupci izdvajanja soka iz voća;

2) fizički postupci, uključujući i ekstrakciju (difuziju) iz jestivih delova voća, osim za sokove od grožđa kada se koriste za proizvodnju koncentrisanih voćnih sokova, pod uslovom da tako dobijeni koncentrisani voćni sokovi ispunjavaju zahteve iz člana 6. ovog pravilnika;

3) desulfitacija fizičkim postupkom - kod soka od grožđa koji je proizveden od grožđa tretiranog sumpor-dioksidom pod uslovom da ukupna količina sumpor-dioksida (SO2) u gotovom proizvodu ne prelazi 10 mg/l soka.

4. Zahtevi za kvalitet i metode za ispitivanje kvaliteta

4.1. Opšti zahtevi za kvalitet proizvoda

Član 21

Voćni sokovi, voćni sokovi od koncentrisanog voćnog soka, voćni nektari i srodni proizvodi mogu da sadrže:

1) etanol - maksimalno 3,0 g/l (g/kg);

2) isparljivu kiselinu izraženu kao sirćetna kiselina - maksimalno 0,4 g/l (g/kg);

3) d/l mlečnu kiselinu - maksimalno 0,5 g/l (g/kg), osim voćnih sokova i voćnih nektara od pomorandže, limuna, grejpfruta i mandarine koji mogu da sadrže maksimalno 0,2 g/l (g/kg);

4) hidroksimetil furfural (HMF) - maksimalno 20 mg/l, osim voćnih sokova i nektara od pomorandže, grejpfruta i mandarine koji mogu da sadrže maksimalno 10 mg/l (mg/kg);

5) patulin kod voćnih sokova od jabuke i kruške - maksimalno 50 mg/l.

Koncentrisani voćni sokovi i voćni sokovi u prahu posle rekonstitucije moraju da ispunjavaju zahteve iz stava 1. ovog člana.

4.2. Zahtevi za kvalitet voćnih sokova

Član 22

Voćni sokovi moraju da ispunjavaju zahteve za kvalitet koji se odnose na minimalnu količinu rastvorljive suve materije bez dodatog šećera (Brix), koji su dati u Tabeli 1 ili u Tabeli 2.

Tabela 1

Zahtevi za kvalitet u pogledu minimalne vrednosti Brix-a voćnih sokova

Naziv voća

Latinski naziv

Minimalni stepen Brix-a voćnog soka proizvedenog direktno iz voća

Minimalni stepen Brix-a voćnog soka proizvedenog rekonstituisanjem od koncentrisanog voćnog soka ili voćne kaše

Jabuka (*)

Malus domestica

10,0

11,2

Kajsija (**)

Borkh. Prunus

10,2

11,2

Banana (**)

Armeniaca L. Musa sp.

20,0

21,0

Crna ribizla (*)

Ribes nigrum L.

10,5

11,6

Grožđe (*)

Vitis vinifera L. ili hibridne vrsteVitis labrusca L. ili hibridne vrste

13,5

15,9

Grejpfrut (*)

Citrus x paradise Macfad.

9,5

10,0

Guava (**)

Psidium guajava L.

 

9,5

Limun (*)

Citrus limon (L.) Burm.f.

7,0

8,0

Mango (**)

Mangifera indica L.

 

15,0

Narandža (*)       

Citrus sinensis (L.) Osbeck

10,0

11,2

Marakuja (*)

Passiflora edulis Sims

 

13,5

Breskva (**)

Prunus persica (L.) Batsch var. Persica

9,0

10,0

Kruška (**)

Pyrus communis L.

11,0

11,9

Ananas (*)

Ananas comosus (L.) Merr.

11,2

12,8

Malina (*)

Rubus idaeus L.

6,3

7,0

Višnja (*)

Prunus cerasus L.

12,4

13,5

Jagoda (*)

Fragaria x ananassa Holandska.

6,3

7,0

Mandarina (*)

Citrus reticulata Blanco

10,5

11,2

Kod voćnog soka koji se dobija od voća koje uz naziv sadrži jednu zvezdicu iz Tabele 1, minimalna relativna gustina utvrđuje se u odnosu na vodu na 20/20°C.

Kod voćnog soka koji se dobija od voća koje uz naziv sadrži dve zvezdice iz Tabele 1, a koji se proizvodi kao kašasti, utvrđuje se samo minimalno nekorigovano očitavanje Brix vrednosti (bez korekcije kiseline).

Tabela 2

Zahtevi za kvalitet u pogledu minimalne vrednosti Brix-a voćnih sokova od ostalih vrsta voća

Naziv voća

Latinski naziv

Minimalni stepen Brix-a voćnog soka proizvedenog direktno iz voća

Minimalni stepen Brix-a voćnog soka proizvedenog rekonstituisanjem od koncentrisanog voćnog soka ili voćne kaše

Američka brusnica

Vaccinium macrocarpon Ait.        

7,0

7,5

Azerola

Malpighia punicifolia L.

6,0

6,5

Žuto-narandžasta malina         

Rubus chamaemorus L.

8,0

9,0

Mahunica

Ampatrum nigrum L.

5,5

6,0

Evropska brusnica

Vallinium oxylollus L.

7,0

7,5

Ogrozd

Ribas uva-lrispa L.

6,0

7,0

Kivi

Altinidia lhinansis Planlh

10,5

11,5

Planinska brusnica

Vallinium vitis-idaaa L.

9,0

10,0

Liči

Litlhi lhinansis Sonn

11,2

12,0

Dinja

Lulumis malo L.

7,5

8,0

Papaja

Larila papaya L.

9,0

9,5

Šljiva

Prunus domastila L.

10,0

11,2

Dunja

Lydonia oblonga Mill.

10,0

11,2

Crvena ribizla

Ribas rubrum L.

9,0

10,0

Šipurak

Rosa L. spalias.

8,0

9,0

Oskoruša

Sorbus auluparia L.

10,0

11,2

Plod pasjeg trna

Hippphäarhamnoidas L.

5,0

5,8

Trnjina

Prunus spinosa L.

5,0

5,8

Sourson (engl)

Annona murilata L.

13,5

14,5

Stonesbaer (engl)

Prunus larasus dv. stavnsbaar

14,7

17,3

Šećerna jabuka

Annona squamosa L.

13,5

14,5

Umbu

Spondias tubarosa anuda

8,0

9,0

Lubenica

Litrullus lanatus L.

7,5

8,0

Bela ribizla

Ribas rubrum L.

9,0

10,0

Limeta

Litrus auraanitifolia S.

7,0

8,0

Ako je voćni sok proizveden od koncentrata voća koje se ne nalazi u Tabeli 1 ili Tabeli 2, minimalna vrednost Brix-a rekonstituisanog soka, mora da bude jednaka Brix vrednosti soka ekstrahovanog iz voća od koga je proizveden koncentrat.

4.2.1. Posebni zahtevi za kvalitet voćnih sokova

Član 23

Voćni sokovi moraju, pored zahteva za kvalitet iz čl. 21. i 22. ovog pravilnika, da ispunjavaju i posebne zahteve za kvalitet kojima se ocenjuje identitet i autentičnost voćnih sokova.

Ispitivanje autentičnosti voćnih sokova i ocena njihovog identiteta ne može da se vrši na osnovu jednog parametra već treba uzeti u obzir onoliko parametara koliko je potrebno za određivanje identiteta i autentičnosti određenog voćnog soka.

Posebni zahtevi za kvalitet voćnih sokova dati su u Tabeli 3, Tabeli 4, Tabeli 5, Tabeli 6, Tabeli 7, Tabeli 8 i Tabeli 9, u kojima su parametri kvaliteta preuzeti iz Code of Practice evropskog udruženja voćnih sokova A.I.J.N (Association of the Industry of Juices and Nectars From Fruits and Vegetables), osim za voćne sokove od kupine, borovnice i crne zove koji su preuzeti iz švajcarskog dokumenta Schweiz.Lebensmittelbuch, Kapital 28A.

Tabela 3

Posebni zahtevi za kvalitet voćnog soka od kruške, kajsije i breskve

Parametar kvaliteta

Vrsta soka/kaše

Kruška

Kajsija

Breskva

Relativna gustina 20/20°C (minimum)

direktan
1,044

iz konc.
1,048

direktan
1,041

iz konc.
1,045

direktan
1,036

iz konc.
1,040

°Brix-a (minimum)

direktan
11,00

iz konc.
11,90

direktan
10,2

iz konc.
11,2

direktan
9,0

iz konc.
10,0

Ukupne kiseline* g/kg

1,4-7,0

6,4-19,2

3,2-8,0

Limunska kiselina g/kg

maksimum 4,0

1,5-16

1,5-5

D-izolimunska kis. mg/kg

maksimum 40

75-200

30-160

Lim./D-izolimun.

-

15-30

15-100

L-jabučna kiselina g/kg

0,8-4,0

5-20

2-6

D-jabučna kiselina mg/kg

n.p.

n.p.

n.p.

Pepeo g/kg

2,2-4,0

4,5-9,0

3-7,0

Natrijum (Na) mg/kg

maksimum 30

maksimum 35

maksimum 35

Kalijum (K) mg/kg

1000-2000

2000-4000

1400-3300

Kalcijum (Ca) mg/kg

35-130

85-200

40-150

Magnezijum (Mg) mg/kg

45-95

65-130

50-110

Ukupan fosfor (P) mg/kg

65-200

100-300

110-230

Nitrati (NO3) mg/kg

maksimum 10

maksimum 15

maksimum 15

Sulfati (SO4) mg/kg

maksimum 150

maksimum 350

maksimum 150

Formolni broj ml 0,1 mol NaOH/100 g

2-17

12-50

15-35

Glukoza g/kg

10-35

15-50

7,5-25

Fruktoza g/kg

50-90

10-45

10-32

Glukoza/fruktoza

maksimum 0,4

1,0-2,5

0,80-1,0

Saharoza g/kg

u tragu -15

u tragu-55

12-60

Bezšećerni ekstrakt g/kg

24-80

35-70

25-50

Sorbitol g/kg

10-25

1,5-10

1,5-5

Amino kiseline

Asparaginska kis. mg/kg

30-200

100-250

50-330

Treonin mg/kg

2-10

20-100

10-80

Serin mg/kg

15-40

50-200

30-350

Asparagin mg/kg

120-2200

700-3000

1500-4500

Glutaminska kis. mg/kg

20-70

40-200

15-200

Glutamin mg/kg

maksimum 20

maksimum 50

10-200

Prolin mg/kg

30-500

50-800

10-100

Histidin mg/kg

u tragu - 5

5-60

u tragu -20

Glicin mg/kg

1-5

2-10

5-20

Alanin mg/kg

10-30

50-250

40-300

Valin mg/kg

5-20

10-70

5-50

Metionin mg/kg

u tragu

u tragu

5-30

Izo-leucin mg/kg

5-15

5-50

5-15

Leucin mg/kg

1-10

5-30

u tragu -5

Tirozin mg/kg

u tragu - 5

u tragu - 20

u tragu -10

Fenilalanin mg/kg

1-5

5-30

u tragu -20

γ-aminobuterna kis. mg/kg

5-15

40-160

5-150

Ornitin mg/kg

u tragu

u tragu -10

u tragu -20

Lizin mg/kg

u tragu - 5

u tragu -20

u tragu -20

Arginin mg/kg

u tragu - 5

u tragu -30

u tragu -5

* - Ukupne kiseline (titraciona kiselost na pH 8,1) su izražene kao anhidrovana limunska kiselina, osim za voćni sok/kašu od grožđa, gde su ukupne kiseline izražene kao vinska kiselina.
n.p. - nije prisutno

Tabela 4

Posebni zahtevi za kvalitet voćnog soka od jabuke, višnje i grožđa

Parametar kvaliteta

Vrsta soka/kaše

Jabuka

Višnja

Grožđe

Relativna gustina 20/20°C (minimum)

direktan
1,040

iz konc.
1,045

direktan
1,050

iz konc.
1,055

direktan
1,055

iz konc.
1,065

°Brix-a (minimum)

direktan
10,00

iz konc.
11,20

direktan
12,4

iz konc.
13,5

direktan
13,50

iz konc.
15,90

Ukupne kiseline* g/kg

2,2-7,5

10-22,6

1,89-10,08

Limunska kiselina mg/l

50-150

maksimum 400

maksimum 500

D-izolimunska kis. mg/kg

-

-

-

Vinska kiselina g/l

-

-

2,0-7,0

Vinska kis.(slobodna) g/l

-

-

maksimum 1

L-jabučna kis. g/l

minimum 3,0

12-27

2,0-7,0

D-jabučna kiselina mg/l

n.p.

n.p.

n.p.

Fumarna kiselina mg/l

maksimum 5,0

-

-

Pepeo g/l

1,9-3,5

3,5-7

2,2-5,0

Natrijum (Na) mg/l

maksimum 30

maksimum 30

maksimum 30

Kalijum (K) mg/l

900-1500

1600-3500

900-2000

Kalcijum (Ca) mg/l

30-120

80-240

100-250

Magnezijum (Mg) mg/l

40-75

80-200

60-130

Ukupan fosfor (P) mg/l

40-75

150-280

80-180

Nitrati (NO3) mg/l

maksimum 5,0

maksimum 10

maksimum 10

Sulfati (SO4) mg/l

maksimum 150

maksimum 300

maksimum 350

Formolni broj ml 0,1 mol
NaOH/100 ml

3-10

15-50

8-30

Glukoza g/l

15-35

35-70

60-110

Fruktoza g/l

45-85

28-60

60-110

Glukoza/fruktoza

0,3-0,5

1,0-1,40

0,9-1,03

Saharoza g/l

5-30

n.p

u tragu

Bezšećerni ekstrakt g/l

18-29

45-100

18-32

Sorbitol g/l

2,5-7

10-35

-

Amino kiseline

Asparaginska kis. mg/l

30-300

36-390

5-100

Treonin mg/l

1-20

6-50

20-200

Serin mg/l

5-60

10-80

20-100

Asparagin mg/l

100-1500

1300-4300

u tragu - 50

Glutaminska kis. mg/l

10-200

20-150

20-150

Glutamin mg/l

maksimum 25

maksimum 400

u tragu - 800

Prolin mg/l

maksimum 20

50-400

150-1000

Histidin mg/l

maksimum 10

maksimum 40

u tragu - 100

Glicin mg/l

maksimum 10

2-20

u tragu - 30

Alanin mg/l

1-50

10-90

50-300

Valin mg/l

maksimum 40

3-35

10-100

Metionin mg/l

maksimum 30

maksimum 12

u tragu - 60

Izo-leucin mg/l

maksimum 10

maksimum 30

10-100

Leucin mg/l

maksimum 10

maksimum 50

10-100

Tirozin mg/l

maksimum 10

maksimum 40

u tragu - 50

Fenilalanin mg/l

maksimum 15

maksimum 50

u tragu - 170

γ-aminobuterna kis. mg/l

1-30

60-360

50-250

Ornitin mg/l

maksimum 1

maksimum 4

u tragu - 50

Lizin mg/l

maksimum 10

maksimum 30

u tragu - 40

Arginin mg/l

maksimum 10

maksimum 40

150-1100

Amonijak mg/l

-

maksimum 200

-

Izotopske vrednosti

Delta D u vodi ‰ SMOW

-

-

-

Delta 18O u vodi ‰ SMOW

minimum -6,5

-

minimum -2

(D/H) u etanolu 2H-NMR ppm

97-101

-

99-106

Delta 13C u šećeru ‰ PDB

-27 do -24

-

-28 do -23

Delta 13C u etanolu ‰ PDB

-28 do -25

-

-29 do -24

* - Ukupne kiseline (titraciona kiselost na pH 8,1) su izražene kao anhidrovana limunska kiselina, osim za voćni sok/kašu od grožđa, gde su ukupne kiseline izražene kao vinska kiselina.
n.p. - nije prisutno

Tabela 5

Posebni zahtevi za kvalitet voćnog soka od maline, kupine i borovnice

Parametar kvaliteta

Vrsta soka/kaše

Malina

Kupina

Borovnica

Relativna gustina 20/20°C (minimum)

direktan
1,025

iz konc.
1,028

direktan
1,0305-1,0486

iz konc.
-

direktan
1,0345-1,0466

iz konc.
-

°Brix-a (minimum)

direktan
6,30

iz konc.
7,00

direktan
7,5-13,5

iz konc.
-

direktan
8,5-12

iz konc.
-

pH

-

2,9-3,6

2,9-3,6

Ekstrakt (rastvorljiva suva materija) g/l

-

79-126,2

89,4-120,9

L-askorbinska kis. mg/l

-

-

9-27

Ukupne kiseline* g/l

8-18

8,2-24

10,7-14,5

Limunska kiselina g/l

9-18

maksimum 1,0

5,88-7,64

D-izolimunska kis. mg/l

60-160

6,8-14

20-83

Lim./ D-izolimun.

80-240

-

74-297

L-jabučna kiselina g/l

0,2-0,8

2,9-8,3

1,45-3,33

D-jabučna kiselina mg/l

n.p.

-

-

Pepeo g/l

3,0-6,0

3,3-5,1

2,46-3,12

Natrijum (Na) mg/l

maksimum 40

maksimum 40

0,7-6,0

Kalijum (K) mg/l

1300-2800

1300-2100

1010-1220

Kalcijum (Ca) mg/l

110-230

120-175

102-165

Magnezijum (Mg) mg/l

110-230

122-300

41-75

Ukupan fosfor (P) mg/l

100-250

220-690**

158-258**

Hloridi mg/l

-

40-100

-

Nitrati (NO3) mg/l

maksimum 10

-

-

Sulfati (SO4) mg/l

maksimum 300

-

-

Formolni broj ml 0,1 mol
NaOH/100 ml

10-50

7-41

2-4

Glukoza g/l

15-38

18,6-43,3

20,5-31,0

Fruktoza g/l

18-45

18,3-42,7

28,4-42,0

Glukoza/fruktoza

0,6-0,95

0,90-1,08

0,66-0,79

Saharoza g/l

maksimum 10

maksimum 0,2

maksimum 0,2

Bezšećerni ekstrakt g/l

23-70

30-46,3

30,4-37,2

Sorbitol mg/l

maksimum 150

maksimum 100

20-130

Aminokiseline

 

 

 

Prolin mg/l

-

30-62

10-30

* - Ukupne kiseline (titraciona kiselost na pH 8,1) su izražene kao anhidrovana limunska kiselina, osim za voćni sok/kašu od grožđa, gde su ukupne kiseline izražene kao vinska kiselina.
** - fosfati (PO4)
n.p. - nije prisutno

Tabela 6

Posebni zahtevi za kvalitet voćnog soka od crne ribizle, jagode i nara

Parametar kvaliteta

Vrsta soka/kaše

Crna ribizla

Jagoda

Nar

Relativna gustina 20/20°C (minimum)

direktan
1,042

iz konc.
1,047

direktan
1,025

iz konc.
1,028

direktan
1,057

iz konc.
1,061

°Brix-a (minimum)

direktan
10,5

iz konc.
11,6

direktan
6,30

iz konc.
7,00

direktan
14

iz konc.
15

L-askorbinska kis. mg/l

minimum 500

-

-

Ukupne kiseline * g/l

26,7-40,1

5,1-11,5

2,0-45

Limunska kiselina g/l

26-42

5-11

1,0-48

D-izolimunska kis. mg/l

125-500

30-90

10-140

Lim./ D-izolimun. mg/l

80-200

100-230

-

L-jabučna kiselina g/l

1-4

0,6-5,0

maksimum 1,5

D-jabučna kiselina mg/l

n.p.

n.p.

n.p.

Pepeo g/l

5-10

2,8-6,0

2,5-6,0

Natrijum (Na) mg/l

maksimum 30

maksimum 30

maksimum 30

Kalijum (K) mg/l

2000-4100

1000-2300

1300-3000

Kalcijum (Ca) mg/l

160-550

80-300

5,0-120

Magnezijum (Mg) mg/l

80-200

70-170

20-110

Ukupan fosfor (P) mg/l

160-360

100-300

50-170

Nitrati (NO3) mg/l

maksimum 15

-

maksimum 15

Sulfati (SO4) mg/l

maksimum 500

maksimum 150

maksimum 200

Formolni broj ml 0,1 mol
NaOH/100 ml

7-30

5-26

5-20

Glukoza g/l

20-50

15-35

40-80

Fruktoza g/l

25-65

18-40

45-100

Glukoza/fruktoza

0,6-0,9

0,75-1,0

0,8-1,0

Saharoza g/l

maksimum 5

maksimum 10

maksimum 2

Bezšećerni ekstrakt g/l

55-80

15-35

20-60

Sorbitol mg/l

maksimum 150

maksimum 250

maksimum 250

Amino kiseline

Asparaginska kis. mg/l

20-100

15-250

53-240

Treonin mg/l

10-80

5-70

10-33

Serin mg/l

15-115

10-150

63-158

Asparagin mg/l

30-400

150-1500

16-92

Glutaminska kis. mg/l

40-220

20-250

76-147

Glutamin mg/l

maksimum 730

u tragu -750

160-760

Prolin mg/l

10-100

u tragu -30

10-23

Histidin mg/l

1-45

u tragu -35

6-30

Glicin mg/l

3-20

u tragu -20

3,5-14

Alanin mg/l

35-180

5-350

32-116

Valin mg/l

10-60

u tragu -30

15-45

Metionin mg/l

maksimum 30

u tragu -10

6,0-30

Izo-leucin mg/l

6-40

u tragu -15

1,0-4,0

Leucin mg/l

3-40

u tragu -40

2,0-8,0

Tirozin mg/l

maksimum 30

u tragu -40

3,0-18

Fenilalanin mg/l

maksimum 30

u tragu -40

u tragu

γ-aminobuterna kis. mg/l

70-340

5-120

25-464

Ornitin mg/l

maksimum 8

u tragu -10

u tragu

Lizin mg/l

1-40

1-70

7,0-66

Arginin mg/l

10-140

u tragu -40

15-120

Amonijak mg/l

maksimum 150

5-90

-

Etanolamin mg/l

-

u tragu -18

-

* - Ukupne kiseline (titraciona kiselost na pH 8,1) su izražene kao anhidrovana limunska kiselina, osim za voćni sok/kašu od grožđa, gde su ukupne kiseline izražene kao vinska kiselina.
n.p. - nije prisutno

Tabela 7

Posebni zahtevi za kvalitet voćnog soka od pomorandže, limuna i grejpfruta

Parametar kvaliteta

Vrsta soka/kaše

Pomorandža

Limun

Grejpfrut

Relativna gustina 20/20°C (minimum)

direktan
1,040

iz konc.
1,045

direktan
1,028

iz konc.
1,032

direktan
1,038

iz konc.
1,040

°Brix-a (minimum)

direktan
10

iz konc.
11,2

direktan
7

iz konc.
8

direktan
9,5

iz konc.
10,0

L-askorbinska kis. mg/l

minimum 200

minimum 150

minimum 200

Isparljiva ulja ml/l

maksimum 0,3

maksimum 0,5

maksimum 0,3

Ukupne kiseline* g/l

5,8-15,4

44,8-62,0

7,7-18,5

Limunska kiselina g/l

6,3-17

45-63

8-20

D-izolimunska kis. mg/l

65-200

230-500

140-350

Lim./ D-izolimun. l

maksimum 130

maksimum 200

50-95

L-jabučna kiselina g/l

0,8-3,0

1,0-7,5

0,2-1,2

D-jabučna kiselina mg/l

n.p.

n.p.

n.p.

Pepeo g/l

2,8-5,0

2,2-4,3

2,3-4,5

Natrijum (Na) mg/l

maksimum 30

maksimum 30

maksimum 30

Kalijum (K) mg/l

1300-2500

1100-2000

900-2000

Kalcijum (Ca) mg/l

50-160

45-160

50-160

Magnezijum (Mg) mg/l

70-160

70-120

65-150

Ukupan fosfor (P) mg/l

115-210

80-150

100-200

Nitrati (NO3) mg/l

maksimum 5

maksimum 5

maksimum 5

Sulfati (SO4) mg/l

maksimum 120

maksimum 100

maksimum 150

Formolni broj ml 0,1 mol
NaOH/100 ml

15-26

13-26

14-30

Glukoza g/l

20-35

3-12

20-50

Fruktoza g/l

20-35

3-11

20-50

Glukoza/fruktoza

0,85-1,0

0,95-1,3

maksimum 1,02

Saharoza g/l

10-50

maksimum 7,0

5-40

Bezšećerni ekstrakt g/l

24-40

65-82

25-40

Hesperidin mg/l

250-700

-

-

Naringin mg/l

-

-

maksimum 1200

Ukupni pektini mg/l

-

-

maksimum 700

U vodi rastv. pektin mg/l

200-500

maksimum 700

200-500

Ukupni karotinoidi mg/l

maksimum 15

-

-

Ugljovodonici, računati kao beta karotin %

maksimum 5

-

-

Karotenoidni estri (% od ukupnih karotenoida) %

maksimum 15

-

-

Ksantofil estar (% ukupnih karotenoida)

maksimum 15

-

-

Amino kiseline

Asparaginska kis. mg/l

200-400

300-800

400-800

Treonin mg/l

10-50

10-30

12-36

Serin mg/l

105-210

135-370

105-210

Asparagin mg/l

225-660

130-600

240-800

Glutaminska kis. mg/l

75-205

160-400

80-235

Glutamin mg/l

maksimum 75

maksimum 45

maksimum 75

Prolin mg/l

450-2090

100-800

200-1400

Histidin mg/l

5-25

maksimum 10

2-25

Glicin mg/l

10-25

7-25

11-38

Alanin mg/l

60-205

80-260

62-180

Valin mg/l

10-30

8-35

12-35

Metionin mg/l

maksimum 5

maksimum 5

maksimum 10

Izo-leucin mg/l

3-15

3-10

1-10

Leucin mg/l

3-15

3-10

1-10

Tirozin mg/l

5-20

maksimum 7

maksimum 18

Fenilalanin mg/l

15-55

8-40

9-46

γ-aminobuterna kis. mg/l

180-500

60-185

180-570

Ornitin mg/l

3-20

maksimum 5

1-26

Lizin mg/l

20-65

5-20

12-58

Arginin mg/l

400-1000

maksimum 100

240-830

Amonijak mg/l

maksimum 25,5

maksimum 100

14-50

Etanolamin mg/l

maksimum 36,6

maksimum 30

maksimum 24,4

Izotopske vrednosti

Delta D u vodi ‰ SMOW

minimum -15

minimum -15

minimum -15

Delta 18O u vodi ‰ SMOW

minimum 0

minimum 0

minimum 0

(D/H)1 u etanolu 2H-NMR  ppm

103-107

-

102-106

Delta 13C u šećeru ‰ PDB

-27 do -24

-27 do -24

-28 do -25

Delta 13C u etanolu ‰ PDB

-28 do -25

-

-29 do 29

Delta 13C u pulpi ‰ PDB

-18 do -23,5

-

-28 do -24,5

Delta 13C u kiselinama ‰ PDB

-25,5 do -22,5

-

-26,5 do -23,5

* - Ukupne kiseline (titraciona kiselost na pH 8,1) su izražene kao anhidrovana limunska kiselina, osim za voćni sok/kašu od grožđa, gde su ukupne kiseline izražene kao vinska kiselina.
n.p. - nije prisutno

Tabela 8

Posebni zahtevi za kvalitet voćnog soka od mandarine, ananasa i pasiflore

Parametar kvaliteta

Vrsta soka/kaše

Mandarina

Ananas

Pasiflora

Relativna gustina 20/20°C (minimum)

direktan
1,042

iz konc.
1,045

direktan
1,045

iz konc.
1,052

direktan
1,050

iz konc.
1,055

°Brix-a (minimum)

direktan
10,5

iz konc.
11,2

direktan
11,2

iz konc.
12,8

direktan
12,4

iz konc.
13,5

L-askorbinska kiselina mg/l

minimum 100

minimum 50

-

Ukupne kiseline* g/l

5,8-19,2

3,2-11,5

25,6-50

Limunska kiselina g/l

6,0-22

3,0-11,0

25-50

D-izolimunska kis. mg/l

65-200

80-250

170-380

Lim./D-izolimun.

maksimum 130

25-70

100-230

L-jabučna kiselina g/l

0,5-3,0

1,0-4,0

1,3-5,0

D-jabučna kiselina mg/l

n.p.

n.p.

n.p.

Pepeo g/l

2,5-5,0

2,2-4,5

5-8,5

Natrijum (Na) mg/l

maksimum 30

maksimum 30

maksimum 200

Kalijum (K) mg/l

1000-2300

900-2000

2200-3500

Kalcijum (Ca) mg/l

60-150

50-250

35-150

Magnezijum (Mg) mg/l

60-160

70-250

100-200

Ukupan fosfor (P) mg/l

90-120

50-150

130-260

Nitrati (NO3) mg/l

maksimum 5

maksimum 15

maksimum 30

Sulfati (SO4) mg/l

maksimum 150

maksimum 100

maksimum 400

Formolni broj ml 0,1 mol
NaOH/100 ml

15-26

8-20

20-50

Glukoza g/l

10-40

15-40

20-55

Fruktoza g/l

10-40

15-40

20-53

Glukoza/fruktoza

maksimum 1,0

0,8-1,25

0,95-1,2

Saharoza g/l

20-60

25-80

10-45

Bezšećerni ekstrakt g/l

24-40

15-40

50-90

Hesperidin mg/l

maksimum 700

-

n.p

Ukupni pektini mg/l

maksimum 700

-

-

U vodi rastv. pektin mg/l

maksimum 500

maksimum 450

maksimum 1000

Ukupni karotenoidi mg/l

10-25

-

-

Ugljovodonici, računati kao beta karotin %

maksimum 10

-

-

Karotenoidni estri (% od ukupnih karotenoida) %

maksimum 20

-

-

Ksantofil estar (% ukupnih karotenoida)

maksimum 13

-

-

Amino kiseline

Asparaginska kis. mg/l

50-400

40-120

400-1600

Treonin mg/l

10-50

12-45

10-30

Serin mg/l

60-220

50-200

145-525

Asparagin mg/l

150-800

145-1000

maksimum 40

Glutaminska kis. mg/l

60-200

20-120

300-800

Glutamin mg/l

350-1500

maksimum 200

maksimum 300

Prolin mg/l

350-1500

8-50

150-1500

Histidin mg/l

3-16

10-50

15-60

Glicin mg/l

7-30

10-70

7-40

Alanin mg/l

40-150

25-150

90-400

Valin mg/l

5-30

10-50

25-100

Metionin mg/l

maksimum 10

30-85

maksimum 10

Izo-leucin mg/l

3-15

5-40

13-65

Leucin mg/l

3-15

5-10

13-65

Tirozin mg/l

5-50

10-75

maksimum 50

Fenilalanin mg/l

5-50

10-50

30-120

γ-aminobuterna kis. mg/l

150-500

15-100

150-400

Ornitin mg/l

10-200

maksimum 5

maksimum 10

Lizin mg/l

15-70

15-60

15-80

Arginin mg/l

400-1000

maksimum 50

maksimum 10

Amonijak mg/l

-

-

maksimum 140

Izotopske vrednosti

Delta D u vodi ‰ SMOW

-

minimum -15

-

Delta 18O u vodi ‰ SMOW

-

minimum -3

-

(D/H)1 u etanolu 2H-NMR ppm

-

107-111,5

-

Delta 13C u šećeru ‰ PDB

-

-13,5 do -11

-

Delta 13C u etanolu ‰

-

-15 do -12

-

* - Ukupne kiseline (titraciona kiselost na pH 8,1) su izražene kao anhidrovana limunska kiselina, osim za voćni sok/kašu od grožđa, gde su ukupne kiseline izražene kao vinska kiselina.
n.p. - nije prisutno

Tabela 9

Posebni zahtevi za kvalitet voćnog soka od banane, manga i crne zove

Parametar kvaliteta

Vrsta soka/kaše

Banana

Mango

Crna zova

Relativna gustina 20/20°C (minimum)

direktan
1,083

iz konc.
1,088

direktan
1,057

iz konc.
1,061

direktan
1,037-1055

iz konc.
-

°Brix-a (minimum)

direktan
20

iz konc.
21

direktan
14

iz konc.
15

direktan
9,1-13,6

iz konc.
-

pH

4,5-5,5

-

3,8-4,4

Ekstrakt (rastvorljiva suva materija) g/l

-

-

95,7-142,9

L-askorbinska kiselina mg/l

maksimum 50

-

18-45

Ukupne kiseline* g/l

2-3,8

1,9-6,4

10-14,5

Limunska kiselina g/l

1,6-4,2

2-9

10,7-14,0

D-izolimunska kis. mg/l

50-125

40-200

148-182

Lim./D-izolimun.

20-40

25-100

59-95

L-jabučna kiselina g/l

2,5-5,0

0,2-1,3

1,62-3,60

D-jabučna kiselina mg/l

-

-

-

Fumarna kiselina mg/kg

maksimum 5

-

-

Pepeo g/l

6,0-8,5

2,5-5,2

6,1-13,8

Natrijum (Na) mg/l

maksimum 30

maksimum 30

2,5-3,8

Kalijum (K) mg/l

2900-4200

1150-2500

4400-5300

Kalcijum (Ca) mg/l

20-100

60-200

90-280

Magnezijum (Mg) mg/l

210-350

80-180

200-1000

Hloridi (Cl) mg/kg

400-1150

30-300

-

Ukupan fosfor (P) mg/l

160-300

70-180

730-1500**

Nitrati (NO3) mg/l

10-250

maksimum 10

-

Sulfati (SO4) mg/l

maksimum 100

-

-

Formolni broj ml 0,1 mol
NaOH/100 ml

14-40

2-20

32-75

Glukoza g/l

30-90

4-50

-

Fruktoza g/l

30-85

20-80

-

Glukoza/fruktoza

1,0-1,15

0,1-0,8

0,92-1,21

Saharoza g/l

40-110

4-100

n.p.

Bezšećerni ekstrakt g/l

25-70

25-90

55,2-60,4

Sorbitol g/kg

-

u tragu

-

Ukupni karotenoidi (račun. kao beta karotin) mg/kg

-

10-80

-

Kriptoksantin estar (% od ukupnih karotenoida)

-

maksimum 5

-

Ksantofil estar (% od ukupnih karotenoida)

-

maksimum 5

-

Amino kiseline

Prolin mg/l

-

2-40

59-275

* - Ukupne kiseline (titraciona kiselost na pH 8,1) su izražene kao anhidrovana limunska kiselina, osim za voćni sok/kašu od grožđa, gde su ukupne kiseline izražene kao vinska kiselina.
** - fosfati (PO4)

4.3. Zahtevi za kvalitet voćnih nektara

Član 24

Voćni nektari moraju da ispunjavaju pored zahteva za kvalitet iz člana 21. ovog pravilnika i zahteve za kvalitet date u Tabeli 10.

Tabela 10

Zahtevi za kvalitet u pogledu minimalnog sadržaja voćnog soka i/ili kaše u voćnim nektarima

I. Voćni nektari od jedne vrste voća

Minimalan sadržaj
voćnog soka i/ili kaše
(u % po zapremini
gotovog proizvoda)

1. Voće čiji je sok neprihvatljivo kiselog ukusa u prirodnom stanju

Naziv voća

Botanički naziv

 

Plod pasiflore

Passiflora edulis Sims.

25

Lulo

-

25

Crna ribizla

Ribes nigrum L.

25

Bela ribizla

Ribes rubrum L.

25

Crna ribizla

Ribes rubrum L.

25

Ogrozd

Ribes uva crispa

30

Plod pasjeg trna

Hippophal rhamnoides L.

25

Trnjina

Prunus spinoza L

30

Šljiva

Prunus domestica L

30

Druge sorte šljiva

-

30

Oskoruša

Sorbus aukuparija L

30

Šipurak

Rosa sp. L

40

Višnja

Prunus cerasus L

35

Ostale sorte višnje

-

40

Borovnica

Vaccinium myrtillus L
Vaccinium corymbosum L
Vaccinium agnustifolium

40

Zove

Sambucus nigra L

50

Malina

Rubus idaeus L

40

Kajsija

Prunus armeniaca L

40

Jagoda

Fragaria L

40

Dud/kupina

Morus L/Rubus fruticosus

40

Brusnica

Vaccinium macrocarpon
Aiton
Vaccinium oxycoccos L

30

Dunja

Cydonnia oblonga Mill.

50

Limun/limeta

Citrus limon L Burm. f.
Citrus/Citrus aurantifolija

25

Ostalo voće iz ove kategorije

-

25

2. Voće sa malo kiseline, voće sa velikim sadržajem voćne pulpe ili voće sa jako izraženom aromom čiji je sok neprihvatljivog ukusa u prirodnom stanju

Mango

Mangifera indica L

25

Banana

Musa species

25

Guava

Psidium guajava L

25

Papaja

Carica papaya

25

Liči

Litchi chinensis Sonn.

25

Azerola

Malpighija sp.

25

Guanabana

Annona muricata L.

25

Mrežasta anona

Annona reticulata L.

25

Ljuskasta anona

Annona squamosa L

25

Nar

Punica granatum L

25

Indijanski kašu orah

Anacardium occidentale L

25

Šljive mombin

Spondias purpurea L.

25

Umbu

Spondias tubersa Arruda

25

Ostalo voće iz ove kategorije

-

25

3. Voće čiji je sok prijatnog ukusa u prirodnom stanju

Jabuka

Malus domestica

50

Kruška

Pirus domestica Medicus

50

Breskva

Prunus persica L.

50

Citrus voće osim limuna i limete

-

50

Ananas

Ananas comosus

50

Ostalo voće iz ove kategorije

-

50

II. Voćni nektari od dve ili više vrsta voća

50

4.4. Zahtevi za kvalitet srodnih proizvoda

Član 25

Srodni proizvodi moraju da ispunjavaju zahteve za kvalitet iz člana 21. ovog pravilnika, zahteve za kvalitet voćnih sokova ili voćnih nektara, kao i zahteve za kvalitet koji se odnose na dodate sastojke.

Dodaci koje sadrže srodni proizvodi moraju da budu u skladu sa propisima kojima se uređuje njihov kvalitet i uslovi upotrebe.

5. Metode za ispitivanje kvaliteta

Član 26

Usaglašenost proizvoda sa zahtevima za kvalitet propisanim ovim pravilnikom utvrđuje se metodama datim u Tabeli 11, kao i drugim međunarodno priznatim metodama.

Tabela 11

Metode za kontrolu kvaliteta

Redni
broj

Parametar kvaliteta

Metoda određivanja

Oznaka standarda

 

1

2

3

1.

Relativna gustina

Piknometrija

SRPS EN 1131:2005

2.

pH-vrednost

 

SRPS EN 1132:2005

3.

Određivanje formolnog broja

Potenciometrijska titracija

SRPS EN 1133:2005

4.

Sadržaj natrijuma, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma

Atomsko apsorpciona spektrometrija (AAS)

SRPS EN 1134:2005

5.

Sadržaj pepela

Gravimetrija

SRPS EN 1135:2005

6.

Sadržaj fosfora

Spektrometrija

SRPS EN 1136:2008

7.

Sadržaj limunske kiseline

Enzimsko određivanje - NADH spektrometrijska metoda

SRPS EN 1137:2005

8.

Sadržaj L-jabučne kiseline

Enzimsko određivanje - NADH spektrometrijska metoda

SRPS EN 1138:2005

9.

Sadržaj D-izolimunske kiseline

Enzimsko određivanje - NADPH spektrometrijska metoda

SRPS EN 1139:2005

10.

Sadržaj D-glukoze i D-fruktoze

Enzimsko određivanje - NADPH spektrometrijska metoda

SRPS EN 1140:2005

11.

Sadržaj prolina

Spektrometrija

SRPS EN 1141:2008

12.

Sadržaj sulfata

 

SRPS EN 1142:2008

13.

Sadržaj hlorida

Potenciometrijska titracija

SRPS EN 12133:2008

14.

Sadržaj pulpe

Centrifugiranje

SRPS EN 12134:2005

15.

Sadržaj azota

Metoda po Kjeldalu

SRPS EN 12135:2008

16.

Ukupan sadržaj karotenoida i pojedinih frakcija karotenoida

Spektrofotometrija

SRPS EN 12136:2005

17.

Sadržaj vinske kiseline u soku od grožđa

Tečna hromatografija visoke performanse

SRPS EN 12137:2008

18.

Sadržaj D-jabučne kiseline

Enzimsko određivanje - NAD spektrometrijska metoda

SRPS EN 12138:2005

19.

° Brix - Procena sadržaja rastvorljive suve materije

Refraktometrija

SRPS EN 12143:2005

20.

Ukupna alkalnost pepela

Titrimetrijska metoda

SRPS EN 2144:2007

21.

Ukupna suva materija

Gravimetrija

SRPS EN 12145:2005

22.

Sadržaj saharoze

Enzimsko određivanje - NADP spektrometrijska metoda

SRPS EN 12146:2005

23.

Ukupna kiselost

Titrimetrijska metoda

SRPS EN 12147:2005

24.

Sadržaj hesperidina i naringina u sokovima od citrusa

Tečna hromatografija visoke performanse

SRPS EN 12148:2008

25.

Sadržaj glukoze, fruktoze, sorbitola i saharoze

Tečna hromatografija visoke performanse

SRPS EN 12630:2004

26.

Sadržaj D/L mlečne kiseline

Enzimsko određivanje - NAD spektrometrijska metoda

SRPS EN 12631:2005

27.

Sadržaj sirćetne kiseline (acetata)

Enzimsko određivanje - NAD spektrometrijska metoda

SRPS EN 12632:2005

28.

Sadržaj slobodnih aminokiselina

Tečna hromatografija

SRPS EN 12742:2004

29.

Sadržaj ukupnog sumpor-dioksida

Destilacija

SRPS EN 13196:2003

30.

Sadržaj patulina u bistrom i mutnom soku od jabuka i kaši

HPLC metoda sa prečišćavanjem tečno-tečnom raspodelom

SRPS EN 14177:2008

31.

Sadržaj patulina u soku od jabuke, koncentrisanom soku jabuke i pićima koja sadrže sok od jabuke

Tečna hromatografija visoke performanse

SRPS ISO 8128-1:2007   

32.

Određivanje odnosa stabilnih izotopa ugljenika (13C/ 12C) u šećerima iz voćnih sokova

Metoda masene spektrometrije odnosa izotopa

SRPS ENV 12140:2008

33.

Određivanje odnosa stabilnih izotopa kiseonika (18O/16O) u vodi iz voćnih sokova

Metoda masene spektrometrije odnosa izotopa

SRPS ENV 12141:2008

34.

Određivanje odnosa stabilnih izotopa vodonika (2H/1H) u vodi iz voćnih sokova

Metoda masene spektrometrije odnosa izotopa

SRPS ENV 12142:2008

35.

Određivanje odnosa stabilnih izotopa ugljenika (13C/12C) u pulpi voćnih sokova

Metoda masene spektrometrije odnosa izotopa

SRPS ENV 13070:2008

36.

Sadržaj etanola

Enzimsko određivanje

IFU 52

37.

Fumarna kiselina

HPLC

IFU 72

38.

Sadržaj L-askorbinske kiseline

HPLC

IFU-17

39.

Etarska ulja

Titrimetrija posle destilacije

IFU-45

40.

Hidroksimetilfurfural

Spektrofotometrija

IFU-12

41.

Konzervansi

HPLC

IFU 63

42.

Boje (sintetičke)

Hromatografija na papiru

IFU 24

43.

Određivanje sadržaja isparljivih kiselina, izraženo kao sirćetna kiselina

Destilacija i titracija

IFU-5

6. Pakovanje i deklarisanje

Član 27

Proizvodi se stavljaju u promet u originalnom pakovanju koje obezbeđuje da se očuva kvalitet i bezbednost proizvoda.

Član 28

Proizvodi koji se stavljaju u promet, moraju da budu deklarisani i označeni u skladu sa ovim pravilnikom i propisom kojim se uređuje deklarisanje i označavanje proizvoda.

Član 29

Supstance koje su neophodne za rekonstituciju proizvoda ne moraju da se navedu u deklaraciji.

Voćna pulpa ili voćne ćelije koje su naknadno dodate voćnom soku navode se u deklaraciji.

Naziv voćnog soka, koncentrisanog voćnog soka i voćnog nektara, može u deklaraciji da se dopuni rečima: "bistar", "mutan" ili "kašast".

Član 30

Kod mešavine voćnog soka i voćnog soka od koncentrisanog voćnog soka i/ili koncentrisane voćne kaše, kao i kod voćnog nektara koji je delimično ili u potpunosti dobijen od jednog ili više koncentrisanih voćnih sokova ili koncentrisanih voćnih kaša, u deklaraciji se navode reči: "delimično proizveden od koncentrisanog voćnog soka i/ili koncentrisane voćne kaše" ili reči: "proizveden od koncentrisanog voćnog soka ili koncentrisane voćne kaše".

Reči iz stava 1. ovog člana moraju da budu čitko odštampane neposredno u blizini naziva proizvoda i vidno istaknute u odnosu na pozadinu.

Kod voćnog nektara na deklaraciji se navodi minimalan sadržaj voćnog soka voćne kaše ili mešavine tih sastojaka rečima: "voćni sadržaj najmanje (minimum)...%".

Podatak iz stava 3. ovog člana se navodi u istom vidnom polju kao i naziv proizvoda.

Član 31

U deklaraciji koncentrisanog voćnog soka koji nije namenjen krajnjem potrošaču, na ambalaži, etiketi uz ambalažu ili u pratećem dokumentu navodi se količina dodatog šećera, soka od limuna, kao i drugih dozvoljenih sredstava za regulisanje kiselosti.

7. Dodatni zahtevi za označavanje proizvoda

Član 32

Ako se proizvod dobija od jedne vrste voća, reč "voćni" u nazivu proizvoda može da se zameni nazivom te vrste voća (npr: naziv: "voćni sok jabuke" zamenjuje se nazivom: "sok jabuke").

Ako se proizvod dobija od dve ili više vrsta voća, naziv proizvoda se dopunjuje nazivima upotrebljenih vrsta voća po opadajućem redosledu zastupljenih zapremina voćnih sokova ili kaša, osim soka od limuna, ako se u proizvodnji koristi u skladu sa članom 17. stav 6. ovog pravilnika.

Ako se proizvod dobija od tri ili više vrsta voća, nazivi vrsta voća u nazivu proizvoda mogu se zameniti izrazom: "od više vrsta voća" ili brojem upotrebljenih vrsta voća.

Ako je voćni sok zaslađen dodavanjem šećera, naziv proizvoda sadrži reč: "zaslađen" ili "sa dodatkom šećera" uz navođenje maksimalne količine dodatog šećera računato na suvu materiju i izraženog u gramima po litru gotovog proizvoda.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 33

(Brisan)

Član 34

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kvalitetu voćnih sokova, koncentrisanih voćnih sokova, voćnih nektara, voćnih sokova u prahu i srodnih proizvoda ("Službeni list SRJ", broj 33/95 i "Službeni list SCG", br. 56/03 i 4/04).

Član 35

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopuni
Pravilnika o kvalitetu voćnih sokova, koncentrisanih voćnih sokova, voćnih sokova u prahu, voćnih nektara i srodnih proizvoda

("Sl. glasnik RS", br. 67/2010)

Član 4

Subjekti u poslovanju hranom koji se bave proizvodnjom voćnih sokova, koncentrisanih voćnih sokova, voćnih sokova u prahu, voćnih nektara i srodnih proizvoda uskladiće svoje poslovanje u roku koji je propisan zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane za usklađivanje sa odredbama tog zakona.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".