ZAKLJUČAK

O AKCIONOM PLANU ZA SPROVOĐENJE NACIONALNE STRATEGIJE ZA POBOLJŠANJE POLOŽAJA ŽENA I UNAPREĐIVANJE RODNE RAVNOPRAVNOSTI ZA PERIOD OD 2010. DO 2015. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 67/2010)

1. Usvaja se Akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti za period od 2010. do 2015. godine, koji je sastavni deo ovog zaključka.

2. Ovaj zaključak objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

AKCIONI PLAN
ZA SPROVOĐENJE NACIONALNE STRATEGIJE ZA POBOLJŠANJE POLOŽAJA ŽENA I UNAPREĐIVANJE RODNE RAVNOPRAVNOSTI ZA PERIOD OD 2010. DO 2015. GODINE

 

UVOD

Vlada je donela Nacionalnu strategiju za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji (u daljem tekstu: Strategija) kao prvi korak ka poboljšanju položaja žena i uvođenju rodne ravnopravnosti ("Službeni glasnik RS", broj 15/09). Polazeći od osnovnog zadatka Strategije, da pruži mogućnosti koje će obezbediti izradu sistemskih, institucionalnih i razvojnih rešenja za ostvarivanje politike jednakih mogućnosti u različitim aspektima života žena i muškaraca, pripremljen je akcioni plan za njeno sprovođenje.

Akcionim planom za sprovođenje Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti (u daljem tekstu: Akcioni plan) utvrđuju se aktivnosti koje će se ostvarivati u periodu od 2010. do 2015. godine. Detaljno planiranje sredstava za sprovođenje aktivnosti izvršeno je za 2010. godinu, a za period 2011-2012. godine data je projekcija troškova.

Akcioni plan treba da obezbedi zainteresovanim organima, organizacijama, pojedincima i svim drugim zainteresovanim subjektima da ostvare ciljeve Strategije.

Akcionim planom su precizno definisane uloge i odgovornosti nosilaca realizacije, kao i institucionalni mehanizmi koji treba da omoguće postizanje planiranih rezultata, a samim tim i ostvarivanja opštih strateških ciljeva.

Za svaki specifičan cilj Strategije definisane su aktivnosti, očekivani rezultati ostvarivanja predloženih aktivnosti i indikatori (kvalitativni i kvantitativni) na osnovu kojih će se pratiti sprovođenje Strategije i meriti postignuti rezultati.

Posebno poglavlje Akcionog plana posvećeno je sistemu praćenja i evaluacije sprovođenja predloženih aktivnosti i sadrži mehanizme, oblike i način izveštavanja za sve predložene aktivnosti specifičnih i opštih ciljeva utvrđenih Strategijom.

Akcioni plan je usaglašen sa relevantnim strateškim dokumentima koje je donela Vlada, i to: Nacionalnom strategijom Srbije za pristupanje EU, Strategijom za smanjenje siromaštva, Nacionalnom strategijom privrednog razvoja Srbije za period od 2006. do 2012. godine, Milenijumskim ciljevima, Nacionalnom strategijom za mlade, Strategijom regionalnog razvoja Republike Srbije za period od 2007-2012. godine, Strategijom razvoja stručnog obrazovanja u Republici Srbiji, Strategijom razvoja obrazovanja odraslih u Republici Srbiji, Nacionalnom strategijom za prevenciju i zaštitu dece od nasilja, Strategijom razvoja socijalne zaštite u Republici Srbiji i Nacionalnom strategijom održivog razvoja za period od 2009. do 2017. godine. Akcioni plan je usaglašen i sa akcionim planovima koji prate realizaciju usvojenih strategija, kao i sa Akcionim planom za sprovođenje Nacionalne strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja (2010-2012).

U definisanju i izradi Akcionog plana uključeni su socijalni partneri, kao i sve relevantne organizacije, udruženja i drugi akteri, kako bi se različitim pristupima omogućilo svestrano sagledavanje i prilikom realizacije planiranih programa i mera ostvarili rezultati sa dodatnom vrednošću.

Podršku u izradi Akcionog plana pružio je Fond za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru svog projekta: Jačanje uloge civilnog društva u kreiranju politika i praksi vezano za siromaštvo.

1. PROCES IZRADE AKCIONOG PLANA

Uprava za rodnu ravnopravnost, kao organ uprave u sastavu Ministarstva rada i socijalne politike, bila je nosilac aktivnosti u izradi Akcionog plana za sprovođenje Strategije.

Koristeći iskustva u izradi same Strategije, Uprava za rodnu ravnopravnost razvila je detaljnu metodologiju za što kvalitetniju izradu Akcionog plana, pošavši od stava da je za kvalitetan predlog neophodan širok konsultativan proces i nastavak uspešne saradnje između državnih organa, civilnog sektora, ali i lokalne samouprave. Kako je ovo prvi akcioni plan iz oblasti rodne ravnopravnosti, i kako je ovo oblast koja se odnosi na sva ministarstva i sve nivoe društva, kroz proces izrade je izgrađena mreža partnera na nacionalnom i lokalnom nivou, uz jačanje saradnje sa civilnim društvom.

Proces izrade Akcionog plana podržao je UNDP. Formirano je šest radnih grupa u skladu sa prioritetima definisanim Strategijom: učešće žena u odlučivanju, poboljšanje ekonomskog položaja žena, jednako učešće žena u obrazovanju, poboljšanje zdravlja žena, borba protiv seksualno i rodno zasnovanog nasilja i predstavljanje žena u medijima. Kroz Forume za dijalog sa civilnim društvom, kojim su javnim oglašavanjem pozivana civilna društva i jedinice lokalne samouprave da svojim iskustvom i znanjem doprinesu izradi što koherentnijeg predloga Akcionog plana. Ovaj način formiranja radnih grupa predstavlja novinu u odnosu na izradu Strategije.

Sam proces izrade su vodile dve koordinatorke. Članovi radnih grupa - stručnjakinje iz ove oblasti, aktivisti i aktivistkinje iz civilnog sektora i lokalnih komisija za rodnu ravnopravnost omogućili su aktivnu diskusiju o ciljevima sadržanim u Strategiji i najboljim načinima njihove primene, doprinoseći efikasnijem radu i donoseći sveže ideje.

Tematske grupe održane su u okviru pet celodnevnih sastanaka koji su bili posvećeni definisanju rezultata i pokazatelja, kao i definisanju aktivnosti koje vode ka ostvarenju ciljeva postavljenih Strategijom, u kojima su učestvovale i koordinatorke za rodnu ravnopravnost iz svih ministarstava i radnih tela Vlade.

Mišljenja svih ministarstava su prikupljena zaključno sa januarom 2010. godine, a zatim su sve primedbe i predlozi razmatrani i integrisani u tekst Akcionog plana.

2. REALIZACIJA OPŠTIH STRATEŠKIH CILJEVA

Strategija je osnova za izradu Akcionog plana.

U okviru svakog opšteg cilja u Strategiji definisani su dugoročni ciljevi koji su usmereni na ostvarivanje opšteg cilja. U ovom akcionom planu su definisane aktivnosti za svaki dugoročni cilj koje direktno doprinose ostvarivanju svakog pojedinačnog dugoročnog cilja, a indirektno, preko dugoročnih ciljeva, doprinose realizaciji opšteg cilja. Aktivnosti su planirane na vremenski period od šest godina, od 2010. do 2015. godine, ali se deo njih odnosi i na dugoročan period, posle 2015. godine. Veliki broj aktivnosti predstavlja početne aktivnosti koje tek treba da prerastu u sistem ili kontinuirani proces.

2.1. Karakteristike aktivnosti po opštim ciljevima

Strategija sadrži šest opštih ciljeva i deset pojedinačnih ciljeva. Tabela Akcionog plana je sistematizovana prema opštim strateškim ciljevima. U tekstu koji sledi dat je pregled svih očekivanih rezultata za svaki strateški cilj:

2.1.1. Povećanje učešća žena u procesima odlučivanja i ostvarivanje ravnopravnosti polova

Ovaj cilj sadrži pet pojedinačnih ciljeva kojima su obuhvaćeni mehanizmi za ostvarivanje prava žena da ravnomerno sa muškarcima učestvuju u odlučivanju.

Predložene aktivnosti treba da obezbede:

- povećanje učešća žena u predstavničkim telima na svim nivoima;

- povećanje učešća žena u izvršnim organima vlasti, na rukovodećim mestima, u državnoj upravi i javnim službama;

- institucionalizacija mehanizama za ravnopravnost polova i aktivno uključivanje u procese odlučivanja;

- stvaranje preduslova za učešće žena iz dvostruko i višestruko diskriminisanih grupa u javnom i političkom životu;

- jačanje kapaciteta institucija podizanjem svesti i znanja o rodnoj ravnopravnosti u političkom i javnom životu.

Za ovaj opšti cilj definisano je 46 indikatora.

2.1.2. Poboljšanje ekonomskog položaja žena i ostvarivanje rodne ravnopravnosti

Cilj je razvijen kroz četiri pojedinačna cilja, koji obuhvataju oblast neposrednog institucionalnog razvoja i treba da obezbede iskorenjivanje ekonomske nejednakosti između muškaraca i žena, uvođenje politike jednakih mogućnosti i bolje korišćenje ženskih resursa za razvoj kroz ostvarivanje sledećih rezultata:

- stvaranje sistemskih preduslova za politiku jednakih mogućnosti u ekonomiji;

- podsticanje zapošljavanja, ženskog preduzetništva i samozapošljavanja;

- smanjivanje ekonomskih nejednakosti koje su posledica višestruke diskriminacije;

- jačanje kapaciteta svih aktera u privredi i društvu za otklanjanje rodne diskriminacije i bolje korišćenje ženskih resursa.

Opšti cilj Poboljšanje ekonomskog položaja žena i ostvarivanje rodne ravnopravnosti ima ukupno 83 definisana indikatora.

2.1.3. Ostvarivanje rodne ravnopravnosti u obrazovanju

Ovaj opšti cilj sadrži tri pojedinačna cilja koja treba da obezbede uspostavljanje rodne jednakosti i integrisanje rodne perspektive u obrazovanje. Planirani su sledeći rezultati:

- ravnopravan pristup obrazovanju, ujednačavanje zastupljenosti oba pola na svim nivoima obrazovanja i u svim obrazovnim profilima;

- jačanje kapaciteta obrazovnog sistema uključivanjem rodne perspektive u obrazovanje;

- uklanjanje rodnih nejednakosti u obrazovanju višestruko diskriminisanih grupa.

Razvijeno je 49 indikatora koji će pokazati ostvarenje rezultata ovog opšteg cilja.

2.1.4. Poboljšanje zdravlja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti u zdravstvenoj politici

Cilj u velikoj meri uključuje aktere iz oblasti zdravstva, treba da obezbedi očuvanje i unapređivanje zdravlja žena i ostvarivanje rodne ravnopravnosti u zdravstvenoj politici i sastoji se iz šest pojedinačnih ciljeva:

- očuvanje i unapređivanje opšteg zdravlja žena;

- obezbeđivanje dostupnosti kvalitetne zdravstvene zaštite za žene, posebno za žene iz višestruko diskriminisanih grupa;

- unapređivanje reproduktivnog zdravlja žena;

- jačanje kapaciteta zdravstvene zaštite uvođenjem rodne dimenzije u sistem;

- povećanje učešća žena u odlučivanju o zdravstvenoj politici;

- povećanje učešća žena u sportskim aktivnostima, omasovljavanje ženskih sportskih organizacija i davanje ravnopravnog značaja ženama u sportu.

Opšti cilj Poboljšanje zdravlja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti u zdravstvenoj politici ima ukupno 103 definisana indikatora.

2.1.5. Prevencija i suzbijanje svih vidova nasilja nad ženama i obezbeđivanje sveobuhvatnog sistema zaštite za žene žrtve nasilja

Cilj obuhvata četiri pojedinačna cilja. Planirane aktivnosti su usmerene da omoguće prevenciju i suzbijanje nasilja nad ženama i unapređenje zaštite žrtava, a treba da obezbede:

- unapređivanje normativnog okvira zaštite od nasilja nad ženama;

- jačanje kapaciteta sistema zaštite žena od nasilja;

- sprovođenje istraživanja i unapređenje dokumentacije i statistike;

- podizanje nivoa svesti o nasilju nad ženama kao društvenom problemu i suzbijanje neodgovarajućeg prikazivanja žena žrtava nasilja u sredstvima javnog informisanja.

Opšti cilj Prevencija i suzbijanje svih vidova nasilja nad ženama i obezbeđivanje sveobuhvatnog sistema zaštite za žene žrtve nasilja ima ukupno 87 indikatora.

2.1.6. Uklanjanje rodnih stereotipa u sredstvima javnog informisanja i promocija rodne ravnopravnosti

Planirane aktivnosti usmerene su da obezbede uspostavljanje rodne jednakosti u sredstvima javnog informisanja, uklanjanje rodnih stereotipa i eliminisanje govora mržnje.

Cilj obuhvata četiri pojedinačna cilja:

- afirmacija rodno senzitivnog delovanja u sredstvima javnog informisanja;

- uklanjanje rodno zasnovanih stereotipa i eliminacija mizoginije u sredstvima javnog informisanja, posebno u slučaju višestruko diskriminisanih grupa;

- povećanje učešća žena u odlučivanju u sredstvima javnog informisanja;

- sistematizacija istraživanja, dokumentacije i statistike o rodnoj ravnopravnosti u sredstvima javnog informisanja.

Opšti cilj Uklanjanje rodnih stereotipa u sredstvima javnog informisanja i promocija rodne ravnopravnosti ima ukupno 103 indikatora.

3. PRAĆENJE, EVALUACIJA I IZVEŠTAVANJE

Ovim akcionim planom definiše se okvir za praćenje i evaluaciju kako bi se obezbedio kvalitet ostvarenja aktivnosti i postizanja opštih i specifičnih ciljeva definisanih Strategijom. Sistem praćenja i evaluacije obuhvata sve faze i nivoe sprovođenja Akcionog plana i treba da obezbedi informacije o napretku i sprovođenju definisanih aktivnosti, kao i procenu uspešnosti ostvarenih ciljeva. Kroz obezbeđenje povratnih informacija ovaj sistem je osnov za unapređenje Akcionog plana i redefinisanje pojedinih njegovih aktivnosti, donošenje odluka zasnovanih na činjenicama i podacima, uspostavljanje veze sa ostalim sistemima za praćenje i evaluaciju, koordinaciju svih koji učestvuju u ostvarenju Akcionog plana, kao i podelu odgovornosti za postizanje rezultata.

Osnov za praćenje i evaluaciju jeste Akcioni plan u kojem su definisani indikatori kao kvalitativni i kvantitativni pokazatelji za merenje i procenu ostvarenosti planiranih aktivnosti i ciljeva.

Predviđena izgradnja institucionog okvira obezbeđuje kapacitete na nacionalnom i lokalnom nivou za praćenje, koordinaciju i upravljanje procesom implementacije. Zbog međuresornog karaktera Strategije i složenosti sprovođenja Akcionog plana i s obzirom da je ovo prvi akcioni plan iz oblasti rodne ravnopravnosti neophodno je obezbediti saradnju svih partnera, koordinaciju i protok informacija.

Proces praćenja i evaluacije sprovodi se: prikupljanjem podataka, analizom (procenom) podataka, izveštavanjem i korišćenjem analize.

3.1. Definisanje procesa praćenja

Praćenje je trajna aktivnost na prikupljanju podataka i informacija neophodnih za merenje ostvarenja ciljeva Strategije. Praćenje je instrument za unapređivanje ostvarenja Akcionog plana kroz procenu da li se planirane aktivnosti sprovode u skladu sa Akcionim planom i davanje povratnih informacija.

Osnov za praćenje sprovođenja aktivnosti i dostizanje planiranih rezultata i specifičnih ciljeva jeste sistem indikatora koji su definisani na nivou rezultata svakog pojedinačnog cilja, kao i na nivou svake pojedinačne aktivnosti.

Prilikom definisanja indikatora korišćene su preporuke evropskih eksperata za rodno senzitivne indikatore, kao i indikatori definisani Milenijumskim razvojnim ciljevima i Strategijom za smanjenje siromaštva, kao i postojeće baze podataka (Republički zavod za statistiku, DevInfo). Odgovornost za uspostavljanje celovitog i sveobuhvatnog sistema praćenja je na Ministarstvu rada i socijalne politike - Upravi za rodnu ravnopravnost, dok će se samo praćenje realizovati u zavisnosti na kom nivou se realizuju aktivnosti kao i od resornog ministarstva, organizacije i drugi koji su odgovorni za njegovo praćenje.

Centralnu ulogu u praćenju, koordinaciji i upravljanju implementacijom Akcionog plana ima Ministarstvo rada i socijalne politike - Uprava za rodnu ravnopravnost.

U zavisnosti od vrste i nivoa na kome se realizuju aktivnosti, Uprava za rodnu ravnopravnost će direktno pratiti aktivnosti koje se ostvaruju na nacionalnom nivou i za čije ostvarenje je nadležna.

Značajnu ulogu u procesu praćenja i prikupljanja podataka imaće komisije za rodnu ravnopravnost u jedinicama organa lokalne samouprave, kao i druge organizacije za rodnu ravnopravnost i prava žena.

Resorna ministarstva, kao i državni organi i organizacije su odgovorni za postizanje rezultata i praćenje aktivnosti za čije nosioce su definisani Akcionim planom.

Za uspešno ostvarivanje praćenja neophodno je uključivanje i svih ostalih partnera: organa, organizacija i udruženja.

Sa počinjanjem sprovođenja započinje i proces praćenja. Proces praćenja otpočinje utvrđivanjem početnog stanja. Praćenje će se realizovati u redovnim vremenskim intervalima u zavisnosti od vrste aktivnosti, kao i postavljenih rokova za njihovo sprovođenje.

U zavisnosti od vrste i nivoa na kojem se ostvaruju aktivnosti, definisaće se i metodologija praćenja.

3.2. Sistem evaluacije

Svrha evaluacije je da se objektivno vrednuju sve faze i aspekti sprovođenja Akcionog plana: efikasnost sprovođenja aktivnosti, uspešnost ostvarivanja opštih i pojedinačnih ciljeva kao i uticaj koji su oni imali na poboljšanje položaja žena i unapređenje rodne perspektive, ali i na šire društvene tokove.

Evaluacija će se sprovoditi redovno - jednom godišnje i koristiće se različiti izvori podataka, a na osnovu definisanih indikatora u Akcionom planu. U zavisnosti od vrste indikatora, procenjuje se izvršenje planiranih aktivnosti, efekti ostvarenih aktivnosti, kao i institucionalne i zakonodavne mere.

Redovan izvor podataka je zvanična statistika, ali pored nje podatke prikupljaju, kroz sistem praćenja i izveštavanja, i organizacije i resorna ministarstva koji realizuju aktivnosti. Takođe, podržaće se i razvoj alternativnih mreža za prikupljanje podataka, kao i pravljenje evidencije i umrežavanje lokalnih izvora podataka.

Za koordinaciju prikupljanja i analizu podataka odgovorno je Ministarstvo rada i socijalne politike - Uprava za rodnu ravnopravnost, a resorna ministarstva, državni i drugi organi i ustanove odgovorni su za pripremu sektorske evaluacije. Redovnu godišnju evaluaciju vrši Ministarstvo rada i socijalne politike - Uprava za rodnu ravnopravnost. U ovim aktivnostima podršku će pružiti koordinatori za sprovođenje Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena i unapređenje rodne ravnopravnosti, čiji je jedan od zadataka da razvije mehanizme i alate za praćenje, izveštavanje i evaluaciju.

Spoljašnja evaluacija sprovođenja Akcionog plana će biti realizovana od strane eksperata.

Preporuke i nalazi evaluacije koristiće se za unapređenje realizacije Akcionog plana i biće dostupan svim zainteresovanim stranama.

3.3. Izveštavanje

Uspostavljanje jedinstvenog sistema izveštavanja, kroz definisanje mehanizama, dinamike, oblika i načina izveštavanja je okosnica sistema praćenja i evaluacije. U tom smislu neophodno je standardizovati procedure izveštavanja, kao i formate izveštaja koji se podnose mesečno, kvartalno i godišnje.

Za aktivnosti koje se budu ostvarivale projektno, sistem izveštavanja će takođe biti definisan.

Ministarstvo rada i socijalne politike - Uprava za rodnu ravnopravnost podnosi godišnji izveštaj o rezultatima sprovođenja Strategije Vladi. Izveštaji su zasnovani na indikatorima za praćenje sprovođenja Strategije.

Izveštaj je javan i objavljuje se na zvaničnoj internet strani Ministarstva rada i socijalne politike - Uprave za rodnu ravnopravnost i biće dostupan široj javnosti.

4. PROCES I METODOLOGIJA BUDŽETIRANJA AKTIVNOSTI PO OPŠTIM CILJEVIMA

4.1. Proces planiranja budžeta pri izradi Akcionog plana

Budžet, koji uz definisane rezultate i indikatore u Akcionom planu, predstavlja osnovu za praćenje i evaluaciju ostvarivanja utvrđenih strateških ciljeva i aktivnosti. Na taj način, Akcioni plan sa budžetom postaje operativan dokument u procesu implementacije, praćenja i evaluacije sprovođenja Strategije.

Budžetiranje Akcionog plana po ciljevima, aktivnostima i nosiocima je proces koji se odvija paralelno sa izradom Akcionog plana. On se bazira na proceni stručnjaka koji su učestvovali u izradi Akcionog plana i stručnjaka koji se bave izradom budžeta, odnosno finansijskim aspektima strateškog planiranja. Metodologija izrade budžeta se vodila kriterijumom da bude realan, finansijski pokriven i primenljiv u praksi na svim nivoima i u svim sredinama. Kako su isti stručnjaci planirali aktivnosti i izrađivali budžet same aktivnosti, nosioci realizacije aktivnosti i izvori sredstava koje su nosioci u obavezi da obezbede u toku implementacije Strategije su usaglašeni. Pored nosilaca koji pokreću realizaciju aktivnosti i obezbeđuju finansijska sredstva, u procesu realizacije se pojavljuju i drugi učesnici u ostvarivanju pojedinih aktivnosti iz Akcionog plana, koje, po pravilu, angažuju nosioci aktivnosti u skladu sa zakonskom regulativom i za njihov rad obezbeđuju se potrebna finansijska sredstva. Učesnici u realizaciji Akcionog plana su najčešće timovi eksperata, naučnoistraživačke i konsultantske organizacije ili udruženja koja se bave rodnom ravnopravnošću.

Da bi interaktivni proces između učesnika u izradi Akcionog plana bio uspešan, organizovana su dva konsultativna sastanka na kojima je predstavljena metodologija izrade budžeta. Nakon toga, učesnici u izradi Akcionog plana, na osnovu date metodologije budžetiranja, predlagali su određene elemente za budžetiranje, kao što su: rokovi trajanja aktivnosti, potreban broj izvršilaca u procesu realizacije pojedinih aktivnosti, vrste troškova koji se zahtevaju, izvore finansiranja (nacionalni, odnosno preko donacija, stranih donatora ili domaćih dotacija, Nacionalnog investicionog plana i drugih izvora).

4.2. Metodologija budžetiranja

Izrada budžeta Akcionog plana je izvršena po sledećim fazama:

- analiza Memoranduma o budžetu i ekonomskoj i fiskalnoj politici za 2010. godinu, projekcija za 2011. godinu;

- sistematizacija pojedinačnih ciljeva u okviru svakog opšteg cilja na bazi tabele koju su sačinile koordinatorke za izradu Akcionog plana pri Upravi za rodnu ravnopravnost;

- sistematizacija aktivnosti u okviru pojedinačnih ciljeva sa pregledom nosilaca i učesnika u realizaciji svake aktivnosti;

- budžetiranje sistematizovanih strateških ciljeva po aktivnostima, sa kojima su se saglasili učesnici u izradi Akcionog plana;

- korišćenje iskustava budžetiranja drugih nacionalnih strategija sa sličnim strateškim ciljevima;

- analiza mišljenja i sugestija dostavljenih Upravi za rodnu ravnopravnost;

- izrada sintetičkih tabela budžeta Akcionog plana po ciljevima, nosiocima i učesnicima u sprovođenju Akcionog plana za 2010. godinu prema vrsti i nameni troškova i izvorima sredstava.

4.3. Osvrt na budžet u 2010. godini

Ukupni projektovani troškovi za primenu Akcionog plana u 2010. godini iznose 149 miliona dinara, bez sredstava za opšti cilj borbe protiv nasilja, čije je sprovođenje u 2010. godini u potpunosti pokriveno donacijama. Posmatrano po ciljevima, izdvajaju se ciljevi ekonomsko osnaživanje žena i žene u medijima kao prioritetni u 2010. godini.

Sredstva za realizaciju mera i aktivnosti predviđenih Akcionim planom obezbediće se delom iz budžeta Republike Srbije. Takođe će se stimulisati izdvajanje sredstava iz budžeta lokalnih samouprava, od donatora, uključujući i privatni sektor, kao i od međunarodnih partnera. Za koordinativnu funkciju Uprave za rodnu ravnopravnost sredstva će se obezbediti iz budžeta Republike Srbije.

5. SKRAĆENICE

ZVKOV - Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja

ZUOV - Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja

ZSS - Zadružni savez Srbije

ZSAPV - Zadružni savez Autonomne pokrajine Vojvodine

ILO - Međunarodna organizacija rada

IKT - Informaciono komunikacione tehnologije

JAZAS - Jugoslovenska asocijacija za borbu protiv side

NPS - Nacionalni prosvetni savet

RRA - Republička radiodifuzna agencija

RTS - Radio difuzna ustanova Radio Televizija Srbije

SIEPA - Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza

SRZN - Seksualno i rodno zasnovano nasilje

Udruženja - Organizacije civilnog društva

UN - Ujedinjene nacije

UNDP - Razvojni program Ujedinjenih nacija

UNIFEM - Fond Ujedinjenih nacija za žene

UNICEF - Fond Ujedinjenih nacija za decu

CEDAW - Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena

 

6. TABELARNI PRIKAZ AKCIONOG PLANA ZA PERIOD 2010-2015.

Strateška oblast: Povećanje učešća žena u procesima odlučivanja i ostvarivanje rodne ravnopravnosti

POSEBAN CILJ 1: Ostvarivanje prava žena da ravnomerno sa muškarcima učestvuju u odlučivanju

Pojedinačni cilj 1.1

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

Povećanje učešća žena u predstavničkim telima na svim nivoima

Povećano učešće žena u predstavničkim telima na svim nivoima

30% žena u prestavničkim telima na svim nivoima.

2012. godine

Uključivanje odredaba za ravnopravnom učešću žena u izborne zakone i poslovnike Narodne skupštine, Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i skupština teritorijalnih jedinica lokalne samouprave

Broj predloženih i prihvaćenih izmena i dopuna zakona i poslovnika

Kraj 2010. godine

Uključivanje odredbi o podsticajnim merama za političke stranke koje na svojim listama imaju više od 30% žena i koje su nakon izbora imale više od 30% manje zastupljenog pola u predstavničkim telima u Zakon o finansiranju političkih stranaka

Broj predloženih izmena i dopuna zakona
Broj prihvaćenih izmena i dopuna

Mart 2011. godine

Sistemski pristup donosioca odluka u političkim strankama u sprovođenju i poštovanju ravnopravnosti polova a u skladu sa međunarodnim dokumentima iz oblasti rodne ravnopravnosti.

Postojanje smernica

Kraj 2010. godine

Povećan kapacitet donosioca odluka u državnoj upravi u sprovođenju i poštovanju rodne ravnopravnosti

Postojanje smernica i kontrolnih lista za donosioce odluka u državnoj upravi

Jun 2011. godine

Ujednačen sistem izveštavanja o progresu u politici jednakih mogućnosti

Broj izveštaja političkih stranaka o sprovođenju politike jednakih mogućnosti

Jun 2011. godine

Osnaženi lideri političkih stranaka u vezi sa primenom međunarodnih dokumenata, Konvencijom UN o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) i sa preporukom Saveta ministara Saveta Evrope

Broj održanih seminara

Jun 2011. godine

Postojanje statističkih podataka o ženama u političkom i javnom životu i uspostavljanje rodno baziranih podataka u vođenju evidencije i statistike sa prihvaćenih lista.

Broj žena u političkom i javnom životu

Kraj 2011. godine

Osnažene političke stranke, sindikati i sindikalna udruženja za izradu plana delovanja i posebnih mera za podsticanje i unapređenje ravnomerne zastupljenosti žena i muškaraca.

Usaglašenost sa Zakonom o ravnopravnosti polova.

Kraj 2010. godine

Stvorene mogućnosti za bolje i brže napredovanje žena u političkim i stranačkim hijerarhijama.

Broj žena u izvršnim organima političkih stranaka.

Januar 2011. godine

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvor finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

1.1.1.
Dopune izbornog zakonodavstva

 

 

 

 

 

 

 

1.1.1.1. Usklađivanje izbornog zakonodavstva na svim nivoima Izrada predloga za usklađivanje Nacrta Zakona o lokalnim izborima u odnosu na učešće manje zastupljenog pola i definisanje principa zamene poslanika/ca i odbornika/ca kada je u pitanju zamena iz manje zastupljenog pola

Unete izmene odredaba kojima se uređuju izbori na lokalnom nivou o ravnopravnom učešću manje zastupljenog pola

Broj predloženih izmena i dopuna.
Broj prihvaćenih izmena i dopuna izbornih zakona i poslovnika

"Službeni glasnik Republike Srbije"

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu

Ministarstvo pravde, Uprava za rodnu ravnopravnost, Odbor za ravnopravnost polova Narodne skupštine, udruženja

Septembar 2011. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima.

1.1.2.
Izmena Zakona o finansiranju političkih stranaka

 

 

 

 

 

 

 

1.1.2.1. Izrada predloga za izmene Zakona o finansiranju političkih stranaka u smislu podsticajnih finansijskih mera za političke stranke koje na svojim izbornim listama imaju preko 30% žena i koje su nakon izbora imale više od 30% manje zastupljenog pola u predstavničkim telima

Unete odredbe o podsticanju političkih stranaka da na svojim listama imaju preko 30% žena i koje su nakon izbora imale više od 30% manje zastupljenog pola u predstavničkim telima u Zakon o finansiranju političkih stranaka.

Broj predloženih izmena.
Broj prihvaćenih izmena.

"Službeni glasnik Republike Srbije"

Ministarstvo finansija

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Uprava za rodnu ravnopravnost, Odbor za ravnopravnost polova Narodne skupštine, političke stranke

Mart 2011. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Povećan procenat žena u predstavničkim telima.

Najmanje 30% manje zastupljenog pola u predstavničkim telima.

Statistički podaci o sastavu predstavničkih tela

Republički zavod za statistiku

Uprava za rodnu ravnopravnost, Odbor za ravnopravnost polova Narodne skupštine, pokrajinska skupština, skupštine jedinica lokalne samouprave

Kraj 2012. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.1.2.2. Donošenje smernica i kontrolne liste za donosioce odluka u državnoj upravi i političkim strankama u vezi sprovođenja i poštovanja ravnopravnosti polova a u skladu sa međunarodnim dokumentima iz oblasti rodne ravnopravnosti

Sistemski pristup donosioca odluka u političkim strankama u sprovođenju i poštovanju ravnopravnosti polova a u skladu sa međunarodnim dokumentima iz oblasti rodne ravnopravnosti.

Postojanje smernica i kontrolnih lista za donosioce odluka u političkim strankama

Izveštaj Ministarstva rada i socijalne politike

Uprava za rodnu ravnopravnost

političke stranke, udruženja

Kraj 2010. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.1.2.3. Izrada smernica za političke stranke, sindikate i udruženja poslodavaca za izradu plana delovanja i posebnih mera za podsticanje i unapređenje ravnomerne zastupljenosti žena i muškaraca u organima stranke, i prilikom kandidovanja za izbore poslanika i odbornika, kao i ѕa izbore u sindikatima i udruženjima poslodavaca

Osnažene političke stranke za izradu plana delovanja i posebnih mera za podsticanje i unapređenje ravnomerne zastupljenosti žena i muškaraca

Usaglašenost sa Zakonom o ravnopravnosti polova član 35

Izveštaj Ministarstva rada i socijalne politike o Smernicama

Uprava za rodnu ravnopravnost

Forumi žena iz političkih stranaka, sekcije žena iz sindikata i udruženja poslodavaca

Kraj 2010. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Objavljivanje planova političkih stranaka, sindikata i udruženja poslodavaca za unapređenje ravnomerne zastupljenosti žena.

Postojanje planova delovanja i posebnih mera za podsticanje i unapređenje ravnomerne zastupljenosti žena i muškaraca u organima političkih stranaka, sindikata i sindikalnih udruženja

Planovi delovanja i posebnih mera

Ujednačavanje sistema izveštavanja o progresu u sprovođenju politike jednakih mogućnosti.

Broj izveštaja političkih stranaka o sprovođenju politike jednakih mogućnosti.

Izveštaj o radu političke stranke

1.1.2.4. Održavanje seminara o Smernicama za donosioce odluka u političkim strankama i smernicama za izradu plana delovanja

Osnaženi lideri/ke političkih stranaka za sprovođenje i poštovanje ravnopravnosti polova a u skladu sa međunarodnim dokumentima iz oblasti rodne ravnopravnosti.

Broj održanih seminara.

Izveštaji eksperata/kinja sa rezultatima evaluacije

Uprava za rodnu ravnopravnost

Političke stranke

Jun 2011. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.1.2.5. Održavanje seminara za žene iz političkih stranaka u vezi Smernica za donosioce odluka i Smernica za izradu plana delovanja

Osnaženo 60 žena u političkim strankama za veću prisutnost u javnom i političkom životu i stvorene mogućnosti za bolje napredovanje žena u stranačkim hijerarhijama

Broj održanih seminara.
Broj žena u izvršnim organima političkih stranaka.

Izveštaj eksperata/kinja sa rezultatima evaluacije

Uprava za rodnu ravnopravnost

Forumi žena političkih stranaka, udruženja

Januar 2011. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.1.3.
Izmene skupštinskih poslovnika

 

 

 

 

 

 

 

1.1.3.1. Predlog izmene poslovnika Narodne skupštine u vezi unošenja obaveze izbora zamenika/ca koji treba da je suprotnog pola od predsednika/ce a u slučaju izbora više podpredsedavajućih primene kriterijuma od najmanje 30% manje zastupljenog pola, i istog kriterijuma u pogledu sastava i predsedavanja skupštinskog odbora

Unete odredbe o poštovanju kriterijuma najmanje 30% manje zastupljenog pola u izboru zamenika/ca, sastava i predsedavanja skupštinskog odbora u poslovnik Narodne skupštine.

Broj razmatranih dokumenata. Broj podnetih izmena.
Broj prihvaćenih izmena.

Odredbe usaglašene sa Zakonom o ravnopravnosti polova.
Najmanje 30% manje zastupljenog pola u sastavu Narodne skupštine i sastavu i predsedavanju skupštinskim odborima.

"Službeni glasnik Republike Srbije",

Sajt Narodne skupštine

Uprava za rodnu ravnopravnost

Odbor za ravnopravnost polova Narodne skupštine

Kraj 2010. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.1.3.2. Predlog izmena poslovnika Pokrajinske skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine u vezi sa unošenjem obaveze izbora podpredsednika/ce koji treba da je suprotnog pola od predsednika/ce a u slučaju izbora više podpredsedavajućih, primene kriterijuma od najmanje 30% manje zastupljenog pola, i primena istog kriterijuma u pogledu sastava i predsedavanja odborima Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine

Unete odredbe o poštovanju manje zastupljenog pola pri izboru zamenika/ca predsednika /ca skupštinskih odbora u poslovnike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine

Broj razmatranih dokumenata. Broj podnetih izmena.
Broj prihvaćenih izmena.
Usaglašenost sa Zakonom o ravnopravnosti polova.
Najmanje 30% manje zastupljenog pola u sastavu skupštine pokrajine Vojvodine

"Službeni list Autonomne pokrajine Vojvodine"

Sajt Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine

Uprava za rodnu ravnopravnost

Pokrajinski sekretarijati za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova

Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine

Kraj 2010. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.1.3.3. Uraditi predlog izmena poslovnika skupštine jedinice lokalne samouprave u vezi sa izborom zamenika/ca koji treba da je suprotnog pola od predsednika/ce a u slučaju izbora više podpredsedavajućih kriterijum 30% manje zastupljenog pola treba biti ispoštovan. Isti kriterijum treba biti ispoštovan i u izboru opštinskih veća i odbora

Unete odredbe o manje zastupljenom polu pri izboru podpredsednika/ce i sastavu i predsedavanju skupštinskim odborima u poslovnike skupština jedinica lokalne samouprave

Broj izmenjenih poslovnika o radu opštinskih skupština

Najmanje 30% manje zastupljenog pola u sastavu skupština jedinica lokalne samouprave i sastavu i predsedavanju njenim odborima

Odluka o izmeni poslovnika skupštine jedinice lokalne samouprave

Podaci o sastavu skupština jedinica lokalne samouprave

Uprava za rodnu ravnopravnost

Skupštine jedinica lokalne samouprave

Kraj 2011. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.1.4.
Kontinuirano praćenje primene zakona u ovoj oblasti

 

 

 

 

 

 

 

1.1.4.1. Predložiti odluke za obavezno statističko evidentiranje prihvaćenih lista na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou kao i za načine njihovog prikazivanja

Vidljivi rodno senzotivni podaci

Procenat žena na prihvaćenim listama na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Izveštaj Republičkog zavoda za statistiku

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstva, Republički zavod za statistiku

Kraj 2011. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Praćenje progresa učešća žena u političkom životu

Usaglašenost sa Rezolucijom Saveta Evrope od 27. marta 1995.

 

Pojedinačni cilj 1.2.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

Povećanje učešća žena u izvršnim organima vlasti, na rukovodećim mestima u državnoj upravi i javnim službama

Povećan broja žena na pozicijama ministara državnih sekretara, specijalnih savetnika, pomoćnika ministara, rukovodilaca regulatornih tela, agencija, zavoda i javnim preduzećima.

Min. 30% žena na mestima odlučivanja u državnoj upravi i javnim službama, regulatornim telima i agencijama, zavodima i javnim preduzećima

Do 2012. godine

Unete odredbe o obezbeđivanju ravnomernog učešća manje zastupljenog pola u Zakon o Vladi, Zakon o lokalnoj samoupravi i propisima koji uređuju organizaciju i način rada Izvršnog veća Autonomne pokrajine Vojvodine

Broj predloženih izmena i dopuna,
Broj prihvaćenih izmena i dopuna,
Usklađenost sa zakonom o ravnopravnosti polova

Kraj 2011. godine

Podaci o državnim službenicima razvrstani po polu i podaci o licima na mestima odlučivanja u državnoj upravi razvrstani prema polu.

Procenat žena na mestima odlučivanja u državnoj upravi

Jun 2010. godine

Redovno izveštavanje Vlade o procentu zastupljenosti muškaraca i žena na mestima odlučivanja u državnoj upravi.

Godišnji izveštaj Vladi

Kraj 2010. godine

Urađen Model statuta organa jedinice lokalne samouprave sa ugrađenim mehanizmima obezbeđivanja ravnopravnog učešća žena na pozicijama odlučivanja.

Postojanje modela statuta organa jedinice lokalne samouprave

Jun 2010. godine

Podizanje nivoa svesti o ravnomernom učešću žena na pozicijama odlučivanja na lokalnom nivou.

Broj odbornika skupština jedinica lokalne samouprave koji je učestvovao u izradi modela

Jun 2010. godine

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvor finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

1.2.1.
Izmene propisa kojima se uređuje rad Vlade, organa teritorijalne autonomije i organa jedinice lokalne samouprave u cilju obezbeđivanja ravnomernog učešća manje zastupljenog pola

 

 

 

 

 

 

 

1.2.1.1. Predlog dopune i izmene Zakona o Vladi u smislu obezbeđivanja ravnomernog učešća manje zastupljenog pola

Unete odredbe o obezbeđivanju ravnomernog učešća manje zastupljenog pola u Zakon o Vladi

Najmanje 30% manje zastupljenog pola na mestima odlučivanja u Vladi i državnoj upravi

"Službeni glasnik Republike Srbije"

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo pravde,

udruženja

Kraj 2011. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.2.1.2. Predlog za izmene i dopune Odluke o organizaciji i načinu rada Izvršnog veća Autonomne pokrajine Vojvodine u pogledu izbora manje zastupljenog pola

Unete odredbe o obezbeđivanju ravnomernog učešća manje zastupljenog pola u Odluku o Izvršnom veću Autonomne pokrajine Vojvodine

Broj predloženih izmena i dopuna.
Broj prihvaćenih izmena i dopuna.

"Službeni list Autonomne pokrajine Vojvodine"

Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine

Uprava za rodnu ravnopravnost Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova

Kraj 2011. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.2.1.3. Predlog modela statuta organa jedinice lokalne samouprave sa ugrađenim mehanizmima obezbeđivanja ravnopravnog učešća manje zastupljenog pola

Model statuta organa jedinice lokalne samouprave sa ugrađenim mehanizmima obezbeđivanja ravnopravnog učešća žena na pozicijama odlučivanja

Podizanje nivoa svesti o ravnomernom učešću žena na pozicijama odlučivanja na lokalnom nivou

Usklađenost sa modelom statuta stalne konferencije gradova.

Broj lokalnih odbornika koji je radio na modelu.

Usklađenost sa zaključcima Regionalne konferencije: Rodna ravnopravnost i pridruživanje Evropskoj uniji

Odluka skupštine jedinice lokalne samouprave

Uprava za rodnu ravnopravnost

Skupština jedinice lokalne samouprave

Jun 2010. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.2.2.
Izmena propisa kojima se uređuju radni odnosi u državnoj upravi i javnim službama u cilju obezbeđivanja ravnomernog učešća manje zastupljenog pola

 

 

 

 

 

 

 

1.2.2.1. Predlog izmena i dopuna Zakona o državnim službenicima u skladu sa politikom jednakih mogućnosti i obavezom praćenja i izveštavanja (korišćenje rodno senzibilne terminologije, podaci u kadrovskoj bazi razvrstani po polu)

Unete odredbe o obezbeđivanju ravnomernog učešća manje zastupljenog pola u Zakona o državnim službenicima

Broj predloženih izmena i dopuna.
Broj prihvaćenih izmena i dopuna.

"Službeni glasnik Republike Srbije"

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu

Septembar 2010. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Podaci o državnim službenicima razvrstani po polu

Usklađenost sa Zakonom o ravnopravnosti polova.

Izveštaj Uprave za rodnu ravnopravnost

Uprava za rodnu ravnopravnost

Uprava za rodnu ravnopravnost

Mart 2011. godine a potom svake godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Vidljivi i raspoloživi podaci za praćenje napretka u politici rodne ravnopravnosti u državnoj upravi

Usaglašenost sa Rezolucijom Saveta Evrope od 27. marta 1995.

Prikaz podataka na web stranici Uprave za rodnu ravnopravnost

Uprava za rodnu ravnopravnost

Služba za upravljanje kadrovima

Mart 2011. godine a potom svake godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Godišnje izveštavanje Vlade o procentu zastupljenosti muškaraca i žena na mestima odlučivanja u državnoj upravi

Usaglašenost sa Rezolucijom Saveta Evrope od 27. marta 1995.

Izveštaj Vlade
Prikaz podataka na web stranici Uprave za rodnu ravnopravnost

Uprava za rodnu ravnopravnost

Služba za upravljanje kadrovima

Mart 2011. godine a potom svake godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

 

Pojedinačni cilj 1.3.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

Institucionalizacija mehanizama za ravnopravnost polova i aktivno uključivanje u procese odlučivanja

Izrada podzakonskih akata za Zakon o ravnopravnosti polova

Postojanje podzakonskih akata

Kraj 2010. godine

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvor finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

1.3.1. Izrada podzakonskih akata za Zakon o ravnopravnosti polova:

Pravilnik o planu mera za otklanjanje ili ublažavanje neravnomerne zastupljenosti polova i izveštaj o sprovođenju

Pravilnik o planu delovanja i posebne mere za podsticanje i unapređenje ravnomerne zastupljenosti žena i muškaraca u organima političkih stranaka, i prilikom kandidovanja za izbore poslanika i odbornika kao i u sindikatima i strukovnim udruženjima.

Doneta podzakonska akta

Doneta podzakonska akta

"Službeni glasnik Republike Srbije"

Uprava za rodnu ravnopravnost

Odbor za ravnopravnost polova Narodne skupštine

Jun 2011. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

 

Pojedinačni cilj 1.4.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

Stvaranje preduslova za učešće žena iz dvostruko i višestruko diskriminisanih grupa u javnom i političkom životu

Objedinjeni podaci o učešću žena iz dvostruko i višestruko diskriminisanih grupa u javnom i političkom životu

Podaci o procentu žena iz dvostruko i višestruko diskriminisanih grupa u javnom i političkom životu

Jun 2010. godine

Definisan program delovanja za unapređivanje položaja žena iz dvostruko i višestruko diskriminisanih grupa i njihovo uključivanje u javni i politički život

Postojanje programa delovanja

Oktobar 2010. godine

120 osnaženih žena iz dvostruko i višestruko diskriminisanih grupa za rad na javnoj i političkoj sceni (20 žena iz grupe osoba sa invaliditetom, 10 iz manjinskih grupa, 60 romkinja, 30 izbeglih i raseljenih žena)

Broj realizovanih pilot projekata i seminara za žene iz dvostruko i višestruko diskriminisanih grupa za povećanje učešća u javnom i političkom životu.
Usklađenost sa Strategijom za poboljšanje položaja Roma.
Usklađenost sa Strategijom za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom.

Mart 2011. godine

Promotivna kampanja - Kapaciteti žena invalida
Promotivna kampanja - Kapaciteti Romkinja

Broj TV emisija.
Broj štampanih brošura.
Broj promocija na javnim mestima.

Kraj 2010. godine

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvor finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

1.4.1.
Usvajanje posebnih mera za osnaživanje žena iz dvostruko i višestruko diskriminisanih grupa za njihovo uključivanje u procese donošenja odluka

 

 

 

 

 

 

 

1.4.1.1. Izrada studije o položaju žena iz dvostruko i višestruko diskriminisanih grupa i njihovom učešću u javnom i političkom životu

Objedinjeni podaci o učešću žena iz dvostruko i višestruko diskriminisanih grupa u javnom i političkom životu.

Ispunjavanje obaveza prema preporukama UN Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena

Podaci o procentu žena iz dvostruko i višestruko diskriminisanih grupa u javnom i političkom životu. Usklađenost sa Strategijom za socijalnu inkluziju

Izveštaj Uprave za rodnu ravnopravnost o prihvaćenoj studiji

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, udruženja čiji su ciljevi koji se odnose na za unapređenje položaja žena i uvođenje rodne ravnopravnosti, udruženja

Jun 2010. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.4.1.2. Izrada sistemskog programa delovanja za unapređivanje položaja žena iz dvostruko i višestruko diskriminisanih grupa i njihovog učešća u javnom i političkom životu sa metodom izrade odgovarajuće statistike

Kontinuirano osnaživanje žena iz dvostruko i višestruko diskriminisanih grupa za učešće u javnom i političkom životu.

Ispunjavanje obaveza prema preporukama UN Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena

Usklađenost sa Strategijom za smanjivanje siromaštva.

Procenat žena iz dvostruko i višestruko diskriminisanih grupa u javnom i političkom životu

Izveštaj Ministarstva rad i socijalne politike o prihvaćenom Programu delovanja unapređivanje položaja žena iz dvostruko i višestruko diskriminisanih grupa

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Udruženja, specijalizovane ženske organizacije

Oktobar 2010. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.4.1.3. Pilot projekat obuke žena iz grupe osoba sa invaliditetom i jedne manjinske grupe za učešće u javnom i političkom životu

Osnažena grupa od 20 žena iz grupe osoba sa invaliditetom i 10 žena iz jedne manjinske grupe.

Broj žena iz grupe osoba sa invaliditetom i jedne manjinske grupe koje su spremne da se uključe u javni i politički život.
Usklađenost sa Strategijom za unapređivanje položaja osoba sa invaliditetom

Izveštaj eksperta/kinja i interna evaluacija

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo za nacionalni investicioni plan,
Strukovna i druga ženska udruženja

Novembar 2010. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.4.1.4. Organizovanje tri teritorijalno raspoređene radionice za Romkinje na temu: Kako učestvovati u donošenju političkih odluka

Osnaživanje romkinja za javni i politički život

Broj Romkinja koje su spremne da se uključe u javni i politički život.
Usklađenost sa Strategijom za poboljšanje položaja Roma.

Izveštaj eksperta/kinje i interna evaluacija

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Ministarstvo rada i socijalne politike, jedinice lokalne samouprave, Udruženje Roma, udruženja, specijalizovane ženske romske organizacije

Februar 2011. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.4.1.5. Organizovati dve teritorijalno raspoređene radionice za žene izbeglice i raseljena lica na temu: Kako učestvovati u javnom i političkom životu

Osnaživanje žena izbeglica i raseljenih lica za javni i politički život.

Ispunjavanje obaveza prema preporukama UN Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena

Broj žena izbeglica i raseljenih lica koje su spremne da se uključe u javni i politički život

Izveštaj eksperata

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju,
Komesarijat za izbeglice

Uprava za rodnu ravnopravnost, udruženja, specijalizovane ženske organizacije (organizacije izbeglih i raseljenih žena)

Mart 2011. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.4.1.6. Organizovanje promotivne kampanje: Kapaciteti žena invalida

Organizovanje promotivne kampanje - Kapaciteti Romkinja

Podizanje opšte svesti o kapacitetima žena invalida

Broj TV emisija.
Broj radio emisija
Broj podeljenog promotivnog materijala
broj javnih promocija

Ekspertska ocena o uspešnosti kampanje
Usklađenost sa Strategijom za unapređivanje položaja osoba sa invaliditetom

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Javni medijski servis, specijalizovane ženske organizacije (organizacije Romkinja, organizacije žena sa invaliditetom), udruženja

Kraj 2010. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.4.1.7. Sistemsko usklađivanje dokumenata i zakona koji se odnose na unapređenje položaja diskriminisanih grupa sa zakonskim merama za ostvarivanje rodne ravnopravnosti.

Doneti propisi koji se odnose na unapređenje položaja diskriminisanih grupa usklađeni sa zakonskim merama za ostvarivanje rodne ravnopravnosti

Broj i kvalitet analiza.
Broj predloženih amandmana na određena zakonska rešenja u ovoj oblasti

Rezultati sprovedenih analiza.
Usvojeni amandmani na određena zakonska rešenja u ovoj oblasti

Odbor za ravnopravnost polova Narodne skupštine,
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava,
Ministarstvo rada i socijalne politike
Ministarstvo pravde

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava,
Uprava za rodnu ravnopravnost,
specijalizovane, udruženja,
stručnjaci/kinje

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

 

Pojedinačni cilj 1.5.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

Jačanje kapaciteta institucija podizanjem svesti i znanja o rodnoj ravnopravnosti u političkom i javnom životu

Usklađeno nacionalno zakonodavstvo, politike i programi sa međunarodnim dokumentima iz oblasti rodne ravnopravnosti

Broj zakona, politika i programa koji su usklađeni sa međunarodnim dokumentima

Kraj 2010. godine

Raspoloživi podaci o licima na mestima odlučivanja u javnom i političkom životu razvrstani prema polu

Procenat žena na mestima odlučivanja.

Jun 2010. godine

Raspoloživi podaci o upravnim i nadzornim odborima i zaposlenima u javnim preduzećima razvrstani po polu

Procenat žena na mestima odlučivanja u javnim preduzećima

Jun 2010. godine

Raspoloživi podaci o učešću žena iz dvostruko i višestruko diskriminisanih grupa na mestima odlučivanja.

Procenat žena iz dvostruko i višestruko diskriminisanih grupa na mestima odlučivanja

 

Uređen način i postupak za prikupljanje podataka i izveštavanje o učešću žena u predstavničkim telima i javnim preduzećima.

Procenat žena na mestima odlučivanja u javnom i političkom životu

Mart 2010. godine

Znanje o ravnopravnosti polova uključeno u program polaganja stručnog ispita i razvijen modul koji može da se koristi i u drugim edukativnim programima.

Postojanje modula o rodnoj ravnopravnosti u okviru programa za polaganje stručnih ispita i broj edukativnih programa u koji je modul uključen.

Septembar 2010. godine

Povećan kapacitet državne uprave i donosioca odluka u sprovođenju politike jednakih mogućnosti i izveštavanja po međunarodnim obavezama.

Broj državnih službenika/ca koji su položili stručni ispit sa uključenim modulom o rodnoj ravnopravnosti.

Kraj 2011. godine

Ujednačen sistem izveštavanja o progresu u politici jednakih mogućnosti.

Postojanje smernica i kontrolnih lista za donosioce odluka.
roj izveštaja Vlade o sprovođenju politike jednakih mogućnosti.

Jun 2011. godine

Korišćenje rodno senzitivne terminologije u regulativi i dokumentima Vlade

Postojanje smernica.
Broj dokumenata i zakona koji koriste rodno senzitivnu terminologiju.

Do 2012. godine

Uvođenje rodnog budžetiranja u programe i projekte Vlade

Broj programa i projekata koji su rodno budžetirani.

Do 2012. godine

Identifikovani razlozi neravnomerne zastupljenosti žena u donošenju odluka i stvaranje osnova za dalje naučno istraživanje ove oblasti da bi se omogućio razvoj novih ideja i koncepata.

Postojanje istraživanja

Kraj 2010. godine

Promocija istraživanja razloga neravnomerne zastupljenosti žena u donošenju odluka.

Broj promocija.
Broj TV i radio emisija
Broj brošura sa navođenjem razloga neravnomerne zastupljenosti žena u donošenju odluka.

Mart 2011. godine

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvor finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

1.5.1.
Analiza primene propisa za zaštitu ljudskih prava žena i rodne ravnopravnosti

 

 

 

 

 

 

 

1.5.1.1. Analiza usklađenosti i primene nacionalnog zakonodavstva, politika i programa u odnosu na međunarodna dokumenta iz oblasti rodne ravnopravnosti sa predlogom izmena

Usklađeno nacionalno zakonodavstvo, politike i programi sa međunarodnim dokumentima iz oblasti rodne ravnopravnosti

Broj predloženih izmena i dopuna
Broj prihvaćenih izmena i dopuna.

Broj zakonskih dokumenata, politika i programa koji su usklađeni

Usklađenost nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim dokumentima.

"Službeni glasnik Republike Srbije"

Ministarstvo rada i socijalne politike
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava,

Kancelarija za evropske integracije

Odbor za ravnopravnost polova Narodne skupštine

Kraj 2011. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.5.2.
Razvijanje adekvatnog sistema praćenja, prikupljanja i obrade podataka o zastupljenosti žena na mestima odlučivanja

 

 

 

 

 

 

 

1.5.2.1. Predlog za donošenje odluke Vlade za statističko istraživanje manjeg obima za dobijanje podataka koji su razvrstani po polu a odnose se na predstavnička tela na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, javna preduzeća kao i istraživanje o učešću žena iz dvostruko i višestruko diskriminisanih grupa u javnom i političkom životu

Podaci o osobama na mestima odlučivanja u predstavnički telima razvrstani prema polu.

Podaci o osobama na mestima odlučivanja u javnim preduzećima.

Podaci o učešću žena iz dvostruko i višestruko diskriminisanih grupa na mestima odlučivanja

Statističko istraživanje manjeg obima o učešću žena u javnom i političkom životu.

"Službeni glasnik Republike Srbije"

Republički zavod za statistiku

Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu

Jun 2010. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.5.2.2. Predlog propisa kojima se uređuje izveštavanje Republičkog Zavoda za Statistiku o podacima o učešću žena u javnom i političkom životu

Postoji predlog za četvorogodišnje izveštavanje o učešću žena u javnom i političkom životu

Postojanje izveštaja

"Službeni glasnik Republike Srbije"

Ministarstvo rada i socijalne politike

Republički zavod za statistiku

Jun 2010. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.5.3.
Uključivanje zaposlenih u državnoj upravi i javnim službama u edukativne programe o rodnoj ravnopravnosti

 

 

 

 

 

 

 

1.5.3.1. Dopuna programa polaganja državnog stručnog ispita sa modulom koji se odnosi na ravnopravnost polova

Znanje o ravnopravnosti polova uključeno u program polaganja stručnog ispita.
Razvijen modul koji može da se koristi i u drugim edukativnim programima.
Povećan kapacitet državne uprave u sprovođenju politike jednakih mogućnosti i izveštavanja po međunarodnim obavezama

Unet modul za program stručnog ispita.
Broj državnih službenika koji su položili stručni ispit sa modulom za rodnu ravnopravnost.

"Službeni glasnik Republike Srbije"

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu

Uprava za rodnu ravnopravnost

Septembar 2010. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.5.3.2. Izrada smernica i kontrolne liste za donosioce odluka u državnoj upravi u vezi sprovođenja i poštovanja ravnopravnosti polova a u skladu sa međunarodnim dokumentima iz oblasti rodne ravnopravnosti, sprovođenja politike jednakih mogućnosti, sistema izveštavanja o progresu, rodnog budžetiranja i korišćenja nediskriminatorne terminologije

Ujednačen sistem izveštavanja o progresu u politici jednakih mogućnosti.

Donete smernice

Izveštaj Ministarstva rada i socijalne politike

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstva, organizacije jedinica lokalne samouprave, udruženja

Jun 2011. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Sistemski pristup donosioca odluka u državnoj upravi u sprovođenju politike jednakih mogućnosti.

Donete smernice

Izveštaji ministarstava o sprovođenju politike jednakih mogućnosti

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstva, organizacije jedinica lokalne samouprave, udruženja

Do 2012. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Povećan kapacitet donosioca odluka u sprovođenju politike jednakih mogućnosti

Donete smernice

"Službeni glasnik Republike Srbije"

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstva, organizacije jedinica lokalne samouprave, udruženja

Jun 2011. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Korišćenje nediskriminatorne terminologije

Broj zakona i dokumenata koji koriste nediskriminatornu terminologiju.

"Službeni glasnik Republike Srbije"

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstva, jedinice lokalne samouprave, udruženja

Kraj 2012. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Uvođenje rodnog budžetiranja u programe i projekte Vlade

Broj programa, planova i projekata koji su rodno budžetirani.

Prihvaćeni programi, projekti i planovi

Ministarstvo finansija

Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj
Uprava za rodnu ravnopravnost

Kraj 2012. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.5.4.
Istraživanje uzroka neravnomerne zastupljenosti žena u donošenju odluka

 

 

 

 

 

 

 

1.5.4.1. Izrada dokumentovanog istraživanje o razlozima neravnomerne zastupljenosti žena u donošenju odluka

Identifikovani razlozi neravnomerne zastupljenosti žena u donošenju odluka.

Stvaranje osnove za praćenje progresa politike jednakih mogućnosti.

Stvaranje osnova za dalje naučno istraživanje ove oblasti da bi se omogućio razvoj novih ideja i koncepata.

Urađeno istraživanje.
Usaglašenost sa Rezolucijom Saveta Evrope od 27. marta 1995.

Izveštaj Ministarstva rada i socijalne politike

Uprava za rodnu ravnopravnost

Odbor za rodnu ravnopravnost Narodne Narodna skupština, Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, udruženja, specijalizovane ženske organizacije

Kraj 2010. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

1.5.4.2. Promocija istraživanja o razlozima neravnomerne zastupljenosti žena u donošenju odluka
Pripremiti publikaciju i promovisati istraživanje na jezicima nacionalnih manjina

Podizanje svesti o bitnim razlozima neravnomerne zastupljenosti žena u donošenju odluka

Broj promocija.
Broj televizijskih i radio emisija.
Broj štampanih publikacija

Izveštaj eksperata

Uprava za rodnu ravnopravnost

Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova,
Javni servis RTS,
udruženja, specijalizovane ženske organizacije

Mart 2011. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Strateška oblast: Poboljšanje ekonomskog položaja žena i ostvarivanje rodne ravnopravnosti

POSEBAN CILJ 2: Iskorenjivanje ekonomske nejednakosti između muškaraca i žena, uvođenje politike jednakih mogućnosti i bolje korišćenje ženskih resursa za razvoj

 

Pojedinačni cilj 2.1.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

2.1. Stvaranje sistemskih preduslova za politiku jednakih mogućnosti u ekonomiji

Zakoni su usklađeni sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti, rodno su senzitivni i primenjuju se u praksi.
Napredak u rodnoj senzitivnosti budžeta naročito na strani potrošnje.
Povećano samozapošljavanje i preduzetništvo kod žena.
Podignuta reprezentativnost žena u socijalnom dijalogu.
Unapređen ambijent za usklađivanje karijere i porodice je: poreski podsticaji, unapređeni propratni servisi, uvedeno fleksibilno radno vreme.
Napredak ka standardima Evropske Unije u primeni zajedničkog vršenja roditeljskog prava.

Broj rodno senzitivnih zakona
Broj rodno senzitivnih procesiranih slučajeva
Broj i procenti rodnih programa uvršćenih u Republički i opštinske budžete
Broj samozaposlenih žena (preduzetnica) podržanih kroz program poreskih olakšica i subvencija
Broj i procenat žena učesnica u socijalnom dijalogu.
Broj i procenat pristupačnih servisa za decu ispod sedam godina, za decu ispod 12 god. i negu starih osoba i hroničnih bolesnika.
Broj zaposlenih muškaraca i žena sa fleksibilnim radnim vremenom,
Broj i procenat dece iz razvedenih brakova sa ostvarenim pravom na izdržavanje do 18 i posle 18 godina

Kraj 2015. godine

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvor finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

2.1.1.
Uključivanje rodne dimenzije u zakonodavstvo radi promovisanja i jasnog određivanja načela ravnopravnosti polova radi postizanja efikasnije zaštite žena, posebno zaposlenih trudnica i majki, ravnopravnije mogućnosti u pogledu zasnivanja radnog odnosa, usavršavanja, napredovanja, usklađivanja porodičnih i profesionalnih obaveza, zaštite višestruko diskriminisanih grupa žena

 

 

 

 

 

 

 

2.1.1. Predlog izmena zakona kojima se uređuje:

zabrana diskriminacije

sprečavanje zlostavljanja na radu

položaj državnih službenika

zapošljavanje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti

sprečavanje diskriminacije osoba sa invaliditetom

bezbednost i zdravlje na radu

finansijska podrška porodicama sa decom

socijalna zaštita i obezbeđenje

socijalne sigurnosti građana

mirno rešavanje radnih sporova

parnični postupak

rad Zaštitnika građana

krivični postupak

porodični odnosi

statistika

 

evidencije u oblasti rada tako da bude rodno senzitivne

fond za razvoj zadruga

centralni registar o obaveznom socijalnom osiguranju

(Izmene su u smislu usklađivanja zakonodavstva sa propisima Evropske unije koji se odnose na ravnopravnost polova)

Zakoni su usklađeni sa zakonom ravnopravnosti polova i rodno su senzitivni

Zakoni su usklađeni sa zakonom ravnopravnosti polova i rodno su senzitivni.

Broj analiziranih zakona.
Broj amandmana prosleđenih predlagaču zakona.
Broj usklađenih zakona i podzakonskih akata koji u sebi sadrže dimenziju rodne ravnopravnosti i jasno načelo ravnopravnosti polova

Broj analiziranih zakona.
Broj amandmana prosleđenih predlagaču zakona.
Broj usklađenih zakona i podzakonskih akata koji u sebi sadrže dimenziju rodne ravnopravnosti i jasno načelo ravnopravnosti polova.

"Službeni glasnik Republike Srbije"

Izveštaj Uprave za rodnu ravnopravnost

"Službeni glasnik Republike Srbije"

Izveštaj Uprave za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja

Ministarstvo pravde

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja

Ministarstvo pravde

Odbor za ravnopravnost polova Narodne skupštine

Uprava za rodnu ravnopravnost

Odbor za ravnopravnost polova Narodne skupštine

Uprava za rodnu ravnopravnost

Kraj 2015. godine

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.1.2.
Stvaranje kapaciteta za dosledno sprovođenje zakona u oblasti rada i za kontinuirano praćenje primene zakona u ovoj oblasti

 

 

 

 

 

 

 

2.1.2.1. Sprovođenje obuke zaposlenih koji se bave inspekcijom i nadzorom rada kako bi se omogućilo pravilno razumevanje politike rodne ravnopravnosti i kvalifikovano reagovanje na kršenje zakona u toj oblasti

Povećani kapaciteti zaposlenih u inspekcijskim službama rada da kvalifikovano reaguju na kršenje zakona.

Izrađen i dostupan priručnik za potrebe inspekcije rada

Broj obučenih službenika.
Broj sprovedenih obuka.
Broj distribuiranih priručnika

Rezultati evaluacije obuke,
Izveštaj trenera o izvršenoj obuci
Publikacije Uprave za rodnu ravnopravnost i UNIFEM-a

Uprava za rodnu ravnopravnost UNIFEM

Inspekcijske službe

2010. godina

UNIFEM

2.1.2.2. Organizovanje sistematskog prikupljanja podataka o uznemiravanju, seksualnom uznemiravanju i diskriminaciji, čime bi se pomoglo kreiranje mera za njihovo sprečavanje

Podaci o uznemiravanju se prikupljaju u Inspekciji rada, pravosudnim organima i Ministarstvu unutrašnjih poslova u skladu sa zakonom (Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu) i razvrstavaju se rodno.

Broj prijavljenih slučajeva zlostavljanja na radu
Broj sporova rešenih kroz proces posredovanja.
Broj pokrenutih postupaka i tužbi pred sudom
Broj rešenih sporova u korist zlostavljanih.

Izveštaji službi inspekcija rada, statistika pravosudnih organa

Ministarstvo pravde

Inspektorat za rad

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republički zavod za statistiku Ministarstvo rada i socijalne politike, Republički zavod za statistiku, Pravosudni organi, Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, ženske sekcije sindikata

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.1.2.3. Organizovanje medijske kampanje kako bi se žene upoznale sa svojim pravima i ohrabrile da ih u potpunosti koriste (sa posebnim osvrtom na višestruko diskriminisane grupe žena

Povećano znanje o pravima žena

Broj tribina.
Broj gradova u kojima su održane tribine
Broj učesnika/ca na tribinama.
Broj TV emisija
Broj medijskih članaka i priloga
Broj distribuiranog promotivnog materijala

Javni servis RTS, štampa, izveštaji organizatora tribina

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Uprava za rodnu ravnopravnost, Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova strukovna i druga udruženja

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.1.2.4. Besplatna pravna pomoć za slučajeve diskriminacije na radu (sa posebnim osvrtom na višestruko diskriminisane grupe žena)

Besplatna pravna pomoć je dostupna za slučaj diskriminacije na radu u Ministarstvu rada i socijalne politike

Broj žena koje koriste besplatnu pravnu pomoć.
Broj opština u kojima je pomoć dostupna.
Broj kompanija u kojima su prijavljeni slučajevi diskriminacije na radu

Izveštaji Ministarstva rada i socijalne politike koji se baziraju na rodno zasnovanoj statistici

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Uprava za rodnu ravnopravnost, ženske sekcije sindikata
Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, strukovna i druga udruženja

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.1.2.5. Sprovođenje analize o efektima postojećeg zakonodavstva na položaj žena na tržištu rada i sprovođenje odgovarajuće evaluacije (sa posebnim osvrtom na višestruko diskriminisane grupe žena)

Redovna izrada analiza o položaju žena na tržištu rada kroz povećan kapacitet analitičkih mogućnosti Nacionalne službe za zapošljavanje

Broj urađenih analiza.
Broj predloga za izmenu zakona koji se baziraju na podacima i zaključcima iznetim u analizama.
Broj usvojenih inicijativa Nacionalne službe za zapošljavanje za izmenu zakona

Izveštaji Nacionalne službe za zapošljavanje

Nacionalna služba za zapošljavanje

Uprava za rodnu ravnopravnost, Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, strukovna i druga udruženja, ženske sekcije sindikata

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.1.2.6. Praćenje položaja žena na tržištu rada

Organizovani i dostupni statistički podaci o položaju žena na tržištu rada državnim institucijama koje kreiraju politike u oblasti rada, zapošljavanja i rodne ravnopravnosti

Stopa dugoročne nezaposlenosti žena
Stopa aktivnosti žena
Stopa zaposlenosti
Struktura zaposlenosti prema profesionalnom statusu

Anketa o radnoj snazi

Republički zavod za statistiku

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja,
Uprava za rodnu ravnopravnost

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.1.2.7. Zagovaranje za povećanje transparentnosti i pristupa podacima Republičkog zavoda za statistiku

Podaci Republičkog zavoda za statistiku su rodno senzitivni i usklađeni sa potrebama korisnika
Podaci Republičkog zavoda za statistiku su transparentni i dostupni

Uspostavljena saradnja
Uprave za rodnu ravnopravnost i Republičkog zavoda za statistiku
Redovni izveštaji Republičkog zavoda za statistiku su rodno senzitivni i dostupni korisnicima

Sajt Republičkog zavoda za statistiku
Dostupne baze podataka Republičkog zavoda za statistiku

Kvartalni izveštaji Republičkog zavoda za statistiku

Republički zavod za statistiku

Uprava za rodnu ravnopravnost

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.1.2.8. Povećanje kapaciteta za proizvodnju i praćenje rodno senzitivne statistike zaposlenih u Republičkom zavodu za statistiku (top menadžmenta, zaposlenih u odeljenjima i anketara)

Podignut kapacitet institucija za rodnu statistiku kroz obuku navedenih kadrova

Broj i sastav učesnika seminara
Broj obuka
Evaluacija učesnika

Evalucione liste

Izveštaji edukatora

Republički zavod za statistiku

Uprava za rodnu ravnopravnost

2011. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.1.3.
Uvođenje principa rodne ravnopravnosti u planiranju i izvršavanju budžeta

 

 

 

 

 

 

 

2.1.3.1. Organizovanje obuke za relevantne državne institucije za podizanje kapaciteta institucija za rodno budžetiranje

Podignut kapacitet institucija za rodno budžetiranje kroz obuku kadrova

Broj ministarstava i institucija uključenih u obuku.
Broj obučenih kadrova.
Samoprocena učesnika obuke o korisnosti

Evalucione liste

Izveštaji edukatora

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo finansija, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo rada i socijalne politike

2010. godina do kraja

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.1.3.2. Restrukturiranje i usmeravanje raspodele javnih troškova tako da se unaprede ekonomske mogućnosti žena i njihov ravnopravan pristup resursima

Povećana svest i znanje kreatora budžeta
Na temu rodnog budžetiranja,
Na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.
Osigurane posebne budžetske linije za realizaciju programa.

Broj i procenat rodnih programa uvršćenih u republički budžet.
Broj i procenat rodnih programa uvršćenih u Pokrajinski budžet.
Broj jedinica lokalne samouprave koje su uvele princip rodne ravnopravnosti u izvršavanje budžeta.
Prosečan broj rodno senzitivnih budžetskih linija po opštini.

Izveštaji o izvršenju Budžeta Republike,
Pokrajine i jedinice lokalne samouprave

Ministarstvo finansija, pokrajinski organi i organi jedinica lokalne samouprave

Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, strukovna i druga udruženja

Od 2011. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.1.3.3. Uspostavljanje rodno senzitivne evidencije krajnjih korisnika budžetskih sredstava na republičkom, pokrajinskom i opštinskom nivou

Evidencija krajnjih korisnika budžeta je rodno senzitivna.

Procenat budžetskih linija koje su rodno senzitivne posebno za Republiku, pokrajinu i jedinice lokalne samouprave; procenat budžetskih rashoda gde su krajnji korisnici žene.

Izveštaji o izvršenju Budžeta Republike,
Autonomne pokrajine Vojvodine i jedinica lokalne samouprave

Ministarstvo finansija, pokrajinski organi i organi jedinica lokalne samouprave

Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, strukovna i druga udruženja

Od 2011. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.1.3.4. Sprovođenje temeljne analize o učinku svakog oblika javne potrošnje odvojeno za muškarce i za žene, i te faktore uzeti u obzir pri daljem planiranju i trošenju budžeta

Analize se rade za prethodnu budžetsku godinu, i dostupne su javnosti. Rezultati analiza se koriste u tekućoj godini za izradu budžeta.

Broj žensko senzitivnih indikatora sadržanih u analizi republičkog i pokrajinskog budžeta.
Broj jedinica lokalnih samouprava za koje se rade rodno senzitivne analize rezultata.

Izveštaji Ministarstva finansija, organa Autonomne pokrajine Vojvodine i organa jedinica lokalne samouprave o izvršenju budžeta.

Ministarstvo finansija, organi Autonomne pokrajine Vojvodine i organi jedinica lokalne samouprave

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, strukovna i druga udruženja

Od 2011. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.1.4.
Uvođenje stimulativne poreske i finansijske politike, sa poreskim olakšicama i subvencijama pri otvaranju novih radnih mesta za žene, i žene preduzetnice sa posebnim naglaskom na ravnomerniju raspodelu resursa i odgovornosti u domaćinstvu

 

 

 

 

 

 

 

2.1.4.1. Procenjivanje kućnih poslova prema ekonomskim uslovima i standardima rada, i oceniti efekte ovog rada na bruto domaći proizvod sa procenom koji deo kućnih poslova obavljaju žene

Procena o vrednosti kućnih poslova postoji i uključena je u obračun bruto domaćeg proizvoda.

Udeo kućnih poslova u bruto domaćem proizvodu.
Procenat kućnih poslova koje obavljaju žene.

Izveštaji Republičkog zavoda za statistiku,
Izveštaji projekta Švedske statistike

Republički zavod za statistiku

Agencija za razvoj švedske vlade (Sida)

2010. godine

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Donacije švedske vlade kroz Agenciju za razvoj švedske vlade (Sida)

2.1.5.
Uključivanje žena i rodne dimenzije u socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje

 

 

 

 

 

 

 

2.1.5.1. Pružanje podrške ženskim sekcijama u sindikatima i podsticati žene na sindikalno organizovanje

Povećan broj i procenat žena članova sindikata.
Povećan broj ženskih sekcija organizovanih pri sindikatima.

Broj sindikata koji imaju žensku sekciju.
Broj i procenat žena u sindikatima.

Reprezentativni sindikati

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, pokrajinski organi, organi jedinica lokalne samouprave Strukovna i druga udruženja, ženske sekcije sindikata

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.1.5.2. Obavezivanje učesnika socijalnog dijaloga, a posebno sindikate, da uključe manje zastupljen pol u socijalni dijalog i u kolektivno pregovaranje

Povećan broj i procenat žena u pregovaračkim timovima i socijalnom dijalogu.

Broj i procenat žena koje su deo pregovaračkog tima u socijalnom dijalogu.

Izveštaji Ministarstva rada i socijalne politike i reprezentativnih sindikata

Ministarstvo rada i socijalne politike, reprezentativni sindikati

strukovna i druga udruženja, ženske sekcije sindikata i udruženja poslodavaca

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.1.5.3. Unapređivanje saradnje sindikata, poslodavaca i Vlade sa odgovarajućim udruženjima, stručnjacima i drugima, naročito u procesu izrade zakona i propisa, kao i u traženju rešenja za ozbiljne probleme koje prati tekuća reforma privrede i društva, a u cilju uključivanja pitanja rodne ravnopravnosti u proces socijalnog dijaloga i stvaranja socijalnog konsenzusa

Socijalni dijalog i socijalni konsenzus je i rodno senzitivan.

Broj i procenat rodno senzitivnih inicijativa uključenih u pregovore (državna uprava, sindikati i poslodavci).
Broj novih propisa koji su rodno senzitivni.
Broj donetih politika i strategija sa rodnom komponentom.
Broj korisnika programa razvrstanih po polu.

Sajt Vlade, Izveštaji reprezentativnih sindikata i udruženja poslodavaca, "Službeni glasnik Republike Srbije", Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost

Ministarstva, reprezentativni sindikati, udruženja poslodavaca

Uprava za rodnu ravnopravnost, strukovna i druga udruženja ženske sekcije sindikati

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.1.6.
Promovisanje politike zapošljavanja i rada koja doprinosi usklađivanju radnih uslova i porodičnog života (evropski model "ravnoteže između karijere i porodice")

 

 

 

 

 

 

 

2.1.6.1. Sprovođenje temeljne analize na nivou jedinica lokalne samouprave o postojećim ustanovama za pružanje pristupačnih servisa koje doprinose usklađivanju radnih uslova i porodičnog života, dnevni i produženi boravak za decu ispod sedam godina, decu ispod 12 godina, servisa za negu starijih i hroničnih bolesnika (broj, adekvatnost, pristupačnost) sa preporukama za unapređivanje istih

Studija kojom se utvrđuje postojeće stanje ambijenta na lokalnom nivou, sa preporukama o podizanju kapaciteta propratnih servisa za usklađivanje radnih uslova i porodičnog života.

Broj jedinica lokalne samouprave obuhvaćenih studijom

Budžet za studiju

Broj preporuka

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost
Izveštaj donatora

Uprava za rodnu ravnopravnost

U saradnji sa donatorima

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.1.6.2. Obezbeđivanje pristupačne usluge dnevnog i produženog boravka za decu ispod sedam godina starosti

Povećan broj pristupačnih ustanova za dnevni i produžen boravak dece ispod sedam godina.

Broj ustanova sa pristupačnim uslovima.
Broj i procenat dece koja borave u pristupačnom servisu.
Broj i procenat dece kojima servis nije dostupan.
Broj i procenat dece kojima servis nije dostupan po jedinica lokalne samouprave.
Broj novozaposlenih žena u servisima.

Izveštaji Jedinica lokalne samouprave, Saopštenje DD20 Ustanove za decu predškolskog uzrasta, Republički zavod za statistiku

Jedinice lokalne samouprave

Ministarstvo rada i socijalne politike

Od 2011. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.1.6.3. Unapređivanje različitih oblike organizovanjem dnevnih boravaka za decu mlađu od dvanaest godina i podstaći velike kompanije i privatni sektor da organizuju ovakve usluge za decu svojih zaposlenih

U saradnji sa privatnim, civilnim i vladinim sektorom dizajnirani novi sadržaji boravka dece ispod 12 godina

Broj kompanija koje pružaju servis.
Broj specijalizovanih boravaka za decu ispod 12 g.
Broj i procenat dece obuhvaćene servisom.
Broj servisa sa kreativnim programima za raspuste.
Broj dece korisnika letnjih kampova. Broj novozaposlenih žena u servisima.

Izveštaji organa jedinica lokalne samouprave

Organi jedinica lokalne samouprave u saradnji sa privatnim sektorom

Ministarstvo rada i socijalne politike

Od 2011. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.1.6.4. Poboljšavanje organizovanja nege starijih kao i hroničnih bolesnika

Jedinice lokalne samouprave u saradnji sa privatnim sektorom i tržištem rada kreiraju novi model pristupačnih servisa

Broj i procenat starih korisnika servisa.
Broj i procenat hroničnih bolesnika korisnika servisa.
Broj jedinica lokalne samouprave gde je servis dostupan.
Broj novozaposlenih žena u servisima.

Izveštaji organa jedinica lokalne samouprave

Organi jedinica lokalne samouprave

Ministarstvo rada i socijalne politike, Nacionalna služba za zapošljavanje

Od 2011. godine kontinuirano godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.1.6.5. Sprovođenje javne kampanje za podsticanje muškaraca da podjednako učestvuju u ispunjavanju porodičnih obaveza, zajednički brinu o deci i o starim i bolesnim članovima porodice

Kampanje su efikasno i kontinuirano sprovode, posebno u ruralnim sredinama

Broj tribina.
Broj gradova pokrivenih tribinama.
Broj učesnika/ca na tribinama.
Broj specijalizovanih TV emisija.
Broj medijskih članaka i priloga.
Broj distribuiranog promotivnog materijala

Izveštaji organizatora tribina
Javni servis RTS, štampa, evaluacija učesnika/ca tribina

Uprava za rodnu ravnopravnost

Strukovna i druga udruženja

Od 2010. godine kontinuirano

Donatorska sredstva

2.1.6.6. Kontinuirana analiza o uticaju primena rodne ravnopravnost na muškarce u svakodnevnom životu

Analiza o uticaju povećane primene rodne ravnopravnosti u svakodnevnom životu na svest i ponašanje muškaraca

Broj analiza,
Zaključci u analizama
Broj okruglih stolova
Budžet

Izveštaji organizatora tribina
Evaluacija učesnika/ca tribina

Ministarstvo rada i socijalne politike Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, udruženja

Od 2010. godine kontinuirano

Sredstva za aktivnost će se sprovoditi kao deo aktivnosti Uprava za rodnu ravnopravnost uz podršku donatora

2.1.7.
Promovisanje slobodnog izbora fleksibilnih oblika rada poboljšanjem socijalne zaštite i usluga nege i staranja, uz stvaranje jednakih mogućnosti za njihovo korišćenje

 

 

 

 

 

 

 

2.1.7.1. Promovisanje fleksibilnog oblike rada i za muškarce i za žene

Muškarci, žene poslodavci i sindikati informisani o prednostima fleksibilnog oblika rada.

Studija i analiza gde se istražuju mogućnosti i vrste fleksibilnog rada.
Broj obuka namenjenih poslodavcima.
Uporedna analiza o produktivnosti rada za iste kategorije zaposlenih (nefleksibilno i fleksibilno radno vreme).
Broj tribina.
Broj specijalizovanih TV emisija.
Broj medijskih članaka i priloga.

Javni servis RTS, štampa.
Evaluacija učesnika/ca tribina.
Izveštaji organizatora tribina

Uprava za radnu ravnopravnost

Nacionalna služba za zapošljavanje, Pokrajinski organi
Organi jedinica lokalne samouprave
Strukovna i druga udruženja

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.1.7.2. Stimulisanje poslodavaca da stvore uslove za zapošljavanje sa nepunim radnim vremenom i rad od kuće

Bolje informisanje poslodavaca o propisima u oblastima rada i zapošljavanja, fleksibilnim oblicima rada, subvencijama, olakšicama prilikom zapošljavanja i merama aktivne politike zapošljavanja

Broj poslodavaca sa fleksibilnim radnim vremenom.
Broj novozaposlenih muškaraca i žena.
Rezultati uporednih analiza o produktivnosti rada za iste kategorije zaposlenih (nefleksibilno i fleksibilno radno vreme) Ministarstvo rada i socijalne politike

Izveštaji Nacionalne službe za zapošljavanje
Izveštaji Ministarstva rada i socijalne politike

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo rada i socijalne politike

Nacionalna služba za zapošljavanje

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.1.7.3. Podsticanje osnivanje privatnih servisa za socijalne usluge, koji bi rasteretili zaposlene od porodičnih obaveza i brige o zavisnim članovima porodice, i omogućili samozapošljavanje i zapošljavanje jednog broja žena u ovim servisima

Privatni servisi za socijalne usluge podržani od strane Nacionalne službe za zapošljavanje Otvaranje privatnih servisa za socijalne usluge uz subvenciju za samozapošljavanje

Broj novoformiranih socijalnih servisa.
Broj novozaposlenih žena u servisima.
Ukupan Broj korisnika ovih servisa.
Broj jedinica lokalne samouprave gde su servisi formirani

Izveštaji Nacionalne službe za zapošljavanje

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.
Ministarstvo rada i socijalne politike

Nacionalna služba za zapošljavanje

Od 2010. godine kontinuirano

Nisu potrebna dodatna sredstva za 2010. godine. Posle 2010. godine Finansijska sredstva neophodna za sprovođenje aktivnosti biće obuhvaćena finansijskim planovima nosilaca aktivnosti a obezbeđena u budžetu u skladu sa njihovim bilansnim mogućnostima

2.1.8.
Primenjivanje modela Odgovornog vršenja roditeljskog prava

 

 

 

 

 

 

 

2.1.8.1. Praćenje dosledne primene propisa i omogućavanje efikasnijeg ostvarivanja prava dece na izdržavanje i poboljšanje položaja samohranih majki

Povećan procenat dece sa ostvarenim pravom na izdržavanje. Kapacitet sektora za brigu o porodici i socijalnoj zaštiti je podignut za davanje pravne podrške.
Ženama je dostupnija besplatna i subvencionisana pravna pomoć za ostvarivanje prava na alimentaciju.
Nezaposlene majke su izuzete od obaveze plaćanja sudskih taksi.
Alimentacije koje se plaćaju direktno sa računa očeva na račun dece je u porastu (EU model).
Institucionalni kapacitet za nadzor i kontrolu efikasnosti ostvarivanja prava dece na izdržavanje je podignut kroz formiranje Alimentacionog fonda

Broj i procenat dece iz razvedenih brakova sa ostvarenim pravom na izdržavanje do 18 i posle 18 godina.
Broj i procenat dece iz razvedenih brakova sa ostvarenim minimalnim pravom na izdržavanje do 18 godina.
Broj žena koje dobijaju pravnu pomoć u centrima za brigu o porodici i socijalnoj zaštiti.
Broj i procenat samohranih majki koje pokreću postupak i ostvaruju pravo deteta na izdržavanje deteta.
Broj i procenat samohranih majki koje kroz krivični postupak ostvaruju pravo deteta na izdržavanje.
Broj i procenat samohranih majki koje su izuzete od plaćanja sudskih taksi.
Broj i procenat alimentacije koje se plaćaju direktno sa računa očeva na račun dece (Model Evropske unije).

Izveštaji Ministarstva rada i socijalne politike,
Izveštaji udruženja,
Statistika pravosudnih organa, Republički zavod za statistiku

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo pravde
Uprava za rodnu ravnopravnost, udruženja

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Pojedinačni cilj 2.2.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

2.2. Podsticanje zapošljavanja, ženskog preduzetništva i samozapošljavanja

Smanjen jaz u stopi nezaposlenosti između muškaraca i žena,
Povećan broj žena preduzetnica i samozaposlenih žena,
Povećan broj zaposlenih žena

Procenat nezaposlenih žena,
Broj žena preduzetnica
Broj samozaposlenih žena

 

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvor finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

2.2.1.
Osnivanje centara za žensko preduzetništvo, informaciono-komunikacione tehnologije (u daljem tekstu: IKT), biznis i menadžment i njihova dostupnost svim zainteresovanim ženama

 

 

 

 

 

 

2.2.1.1. Organizovanje obuka za osnivanje preduzeća, zadruga i njihovo poslovanje

Povećan broj žena koje imaju osnovna znanja za započinjanje sopstvenog posla.

Broj prijavljenih i odobrenih polaznika obuke.
Broj obučenih žena.
Broj održanih obuka.
Broj i procenat žena koje posle obuke osniva preduzeće.
Broj održanih obuka.
Broj jedinica lokalne samouprave u kojima je održana obuka.

Izveštaji o obukama pri regionalnim i gradskim centrima i agencijama za mala i srednja preduzeća
Izveštaji o obukama i zapošljavanju Nacionalna služba za zapošljavanje
Rezultati evaluacije obuka

Nacionalna služba za zapošljavanje sa filijalama, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća

Privredne komore, ZSS i ZSAPV, udruženja

2010. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.2.1.2. Osnivanje inkubatora i timove za podršku preduzetnicama, kako bi se omogućila saradnja preduzetnica i njihovo uzajamno umrežavanje

Osnovani inkubatori za podršku preduzetnica.
Formirani timovi za podršku pri regionalnim i gradskim centrima i agencijama za mala i srednja preduzeća, Privredne komore.

Broj osnovanih inkubatora
Procenat jedinica lokalne samouprave u kojima postoje inkubatori za podršku
Broj preduzetnica kojima je pružena podrška
Broj polaznica koje su iškolovane za buduće predavače u inkubatorima

Budžet potrošen na osnivanje i funkcionisanje inkubatora za podršku,
Izveštaji timova za podršku,
Izveštaj evaluacije o rezultatima postignutim kroz program podrške

Privredne komore,
Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća

Nacionalna služba za zapošljavanje,
ZSS i ZS Autonomne pokrajine Vojvodine,
udruženja

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.2.2.
Unapređivanje kreditnih programe za podsticanje ženskog preduzetništva i svih oblika samozapošljavanja

 

 

 

 

 

 

2.2.2.1. Formiranje posebnih kreditnih linija za podršku ženskog preduzetništva u okviru svih postojećih institucija koje se bave kreditiranjem preduzetništva, kako bi se ženama olakšalo dobijanje poslovnih kredita za započinjanje posla kao podrška u prvoj fazi poslovanja

Povećan broj žena preduzetnica.
Povećan broj zaposlenih žena
Povećan broj korisnica programa bez instrumenata obezbeđenja kredita tj. kredita bez hipoteke.
Povećan broj korisnica kredita za započinjanje posla

Broj i procenat korisnica programa bez instrumenata obezbeđenja kredita tj. kredita bez hipoteke kredita
Broj korisnica kredita za započinjanje posla
Broj samozaposlenih žena
Broj novozaposlenih žena
Broj novoosnovanih preduzeća Broj preduzeća koja posluju duže od dve godine

Budžet za finansiranje ovih mera,
Izveštaji o poslovanju korisnica ovih sredstava,
Izveštaji davalaca sredstava
(Fondovi za razvoj, Poslovne banke Nacionalna služba za zapošljavanje)

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo finansija

Ministarstvo finansija,
Uprava za rodnu ravnopravnost, Nacionalna služba za zapošljavanje
Republički zavod za statistiku, Zavod za statistiku Autonomne pokrajine Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova,
Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća,
Fondovi za razvoj,
Poslovne banke

2010. godina

Donatorska sredstva

2.2.3.
Podsticanje zadrugarstva u svim oblastima i razvijanje novih oblika ekonomskog udruživanja

 

 

 

 

 

 

2.2.3.1. Predlog izmene Zakona o bankama i drugih propisa koji uređuju poslovanje finansijskih organizacija kako bi se stvorili zakonski uslovi za formiranje štedno-kreditnih zadruga po uzoru na zemlje Evropske unije

Osnovane štedno-kreditne zadruge kroz predlog za izmenu Zakona o bankama

Broj osnovanih štedno kreditnih zadruga zadruga, broj izmena Zakona o bankama i drugih propisa

"Službeni glasnik Republike Srbije"

Ministarstvo finansija

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.2.4.
Izrada posebnih programa u okviru fondova za podsticanje preduzetništva i samozapošljavanja, u okviru privatizacionih fondova

 

 

 

 

 

 

2.2.4.1. Predlog za formiranje stalnog Fonda za finansiranje ženskog preduzetništva zadrugarstva u okviru Fonda za razvoj, koji bi se finansirao iz budžeta Republike Srbije.

Osnovan Fond za finansiranje ženskog preduzetništva formiran u okviru Fonda za razvoj i održiv je;

Procenat sredstava dodeljenih fondu za razvoj ženskog preduzetništva u odnosu na ukupna sredstva Fonda za razvoj
Broj finansiranih programa
Broj dodeljenih kredita
Broj samozaposlenih žena preduzetnica
Broj novozaposlenih žena preduzetnica.
Ukupan broj zaposlenih kroz finansirane programe

Izveštaji Fonda za razvoj,
Izveštaji o poslovanju korisnica ovih sredstava

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Ministarstvo finansija

Uprava za rodnu ravnopravnost,
Fond za razvoj

2011. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Pojedinačni cilj 2.3.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

2.3. Smanjivanje ekonomskih nejednakosti koje su posledica višestruke diskriminacije

Stopa nezaposlenosti žena iz višestruko diskriminisanih grupa je smanjena

Stopa nezaposlenosti seoskih žena, Stopa nezaposlenosti Romkinja ukupno i Romkinja ispod 30 god.

Kraj 2015. godine

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvori finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

2.3.1.
Usvajanje i primena posebnih mera za podsticanje zapošljavanja, preduzetništva i samozapošljavanja namenjenih ženama iz višestruko diskriminisanih grupa

 

 

 

 

 

 

2.3.1.1. Donošenje posebnih i dodatnih mere za podsticanje zapošljavanja žena iz višestruko diskriminisanih grupa, kao i mogućnost za dobijanje subvencija namenjenih ovoj kategoriji žena

Doneti programi za zapošljavanje (aktivne mera za zapošljavanje) namenjeni ženama iz višestruko diskriminisanih grupa

Broj programa.
Broj žena prijavljenih za program
Broj dodeljenih subvencija
Broj zaposlenih žena.

Izveštaj evaluacije o rezultatima postignutim kroz program Aktivne mere zapošljavanja

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo pravde, Nacionalna služba za zapošljavanje,
Organi jedinica lokalne samouprave, agencije za mala i srednja preduzeća, udruženja

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.3.1.2. Organizovanje obuka za preduzetništvo za osnivanje servisa za socijalne usluge - briga o zavisnim članovima i uvesti mogućnost osnivanja zadruga žena na polju pružanja usluga iz sektora socijalne zaštite

Povećan broj žena koje su obučene da postoji šansa za započinjanje sopstvenog posla u sektoru socijalne zaštite i sektoru usluga

Broj održanih obuka
Broj polaznica obuke
Broj novoosnovanih servisa
Broj samozaposlenih zaposlenih žena.
Broj novozaposlenih žena

Izveštaj o finansiranju obuka,
evaluacije obuka,
izveštaj Nacionalne službe za zapošljavanje

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja

Nacionalna služba za zapošljavanje, udruženja, ZSS i ZSAPV

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.3.1.3. Organizovanje obuka za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju žena iz višestruko diskriminisanih grupa.

Uvedene posebne obuke prekvalifikacije i dokvalifikacije za žene iz višestruko diskriminisanih grupa

Broj održanih obuka.
Broj polaznica obuke
Broj novozaposlenih žena

Izveštaj Nacionalne službe za zapošljavanje, evaluacije obuka

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja

Nacionalna služba za zapošljavanje,
udruženja

2011. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.3.2.
Izrada posebnih programa ekonomskog osnaživanja seoskih žena i Romkinja

 

 

 

 

 

 

 

2.3.2.1. Sprovođenje javne kampanje koja će pomoći u promeni patrijarhalnih vrednosti na selu

Žene informisane o svojim pravima i mehanizmima za ostvarivanje istih.
Podignuta svest kod seoskih žena o važnosti vlasništva nad zemljom, nekretninama i zajedno stečenom imovinom.
Podignuta svest seoskih žena o ekonomskom doprinosu imovini porodice kroz kućne poslove

Broj tribina.
procenat jedinica lokalne samouprave koje su pokrivene tribinama.
Broj učesnica tribina.
Broj specijalizovanih TV emisija.
Broj medijskih članaka i priloga.

Javni servis RTS, štampa, evaluacija učesnika/ca tribina,

izveštaji organizatora tribina

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa lokalnim kancelarijama za podršku ruralnom razvoju

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pokrajinski organi, organi jedinica lokalne samouprave
strukovna i druga udruženja

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.3.2.2. Podsticanje žene na selu da se udružuju u zadruge i udruženja i u fazi registracije poljoprivrednih gazdinstava ostvare kao nosilaca/sunosilaca istih

Povećano samozapošljavanje seoskih žena.
Povećan broj ženskih zadruga i udruženja u različitim granama.
Povećan broj registrovanih ženskih poljoprivrednih gazdinstava

Broj novoosnovanih zadruga i udruženja.
Broj novouključenih članica u zadruge i udruženja.
Broj novoregistrovanih poljoprivrednih gazdinstava čiji su nosioci žene

Izveštaj zadružnih saveza,
Registar poljoprivrednih gazdinstava

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Fond za razvoj poljoprivrede,
zadružni savezi,
(ZSS i ZSAPV)

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.3.2.3. Razvijanje programa za bespovratno podsticajna sredstava za podršku razvoju ženskog preduzetništva u seoskom turizmu

Razvijen program bespovratne podrške za podsticanje seoskog turizma (izgradnju objekata, adaptacije i restauracije).
Manifestacije čiji su organizatori udruženje žena za promociju seoskog turizma su finansijski podržane bespovratnim sredstvima.

Broj korisnica programa i korisnica podsticajnih sredstava, za razvoj seoskog turizma.
Broj samozaposlenih žena korisnica podsticajnih sredstava.
Broj novozaposlenih žena na selu u turizmu.
Broj održanih manifestacija za promociju seoskog turizma podržanih kroz program.

Izveštaji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Izveštaji o poslovanju primalaca sredstava

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Turističke organizacije, ZSS i ZSAPV

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.3.2.4. Sprovođenje javne kampanje protiv stereotipa u odnosu na Romkinje

Podignuta svest o promenama nastalim u populaciji Romkinja.

Broj tribina procenat opština koje su učestvovale
Broj učesnica tribina
Broj specijalizovanih TV emisija
Broj medijskih članaka i priloga

Budžet za kampanje,
Javni servis RTS, štampa,
Evaluacija učesnika/ca tribina prema lokaciji
Izveštaji organizatora tribina

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Kancelarije za inkluziju Roma, jedinice pokrajinske i lokalne samouprave

Ministarstvo omladine i sporta,
RTS,
Ženske romske organizacije, strukovna i druga udruženja

Od 2010. godine kontinuirano

ILO, UNDP, UNICEF i IMO sredstvima Španske Vlade

2.3.2.5. Priprema modela obuke za Romkinje kako bi lakše učestvovale u programima zapošljavanja

Povećana stručna osposobljenost i kvalifikovanost Romkinja.
Povećana zainteresovanost za stručno usavršavanje.
Povećan broj Romkinja obuhvaćenih programima za aktivno traženje posla i broj zaposlenih Romkinja.

Broj modela obuke
Broj održanih obuka
Broj Romkinja obuhvaćenih obukama stručnog usavršavanja
Broj tribina u romskim naseljima
Broj zaposlenih Romkinja

Utrošen budžet za obuke,
Izveštaji Kancelarije za inkluziju roma
Izveštaji Nacionalna služba za zapošljavanje,
Izveštaji nosioca obuke

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja,
Kancelarije za inkluziju Roma

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Kancelarije za inkluziju Roma, jedinice lokalne samouprave,
Nacionalna služba za zapošljavanje, ženska romska i druga udruženja

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.3.2.6. Podrška ubrzanom zapošljavanju mladih Romkinja (ispod 30 godina). Modeli podrške su dizajnirani da podrže integraciju mladih romkinja u društvo i reintegraciju povratnica u zemlju na osnovu Sporazuma o readmisiji.

Sprovodi se projekat zapošljavanja mladih u tri okruga
(Beogradski, Južno Bački i Pčinjski), formiran fond za zapošljavanje Romkinja ispod 30 godina.
Podržane su sve vrste edukacija i obuka za Romkinje
Dizajnirani su pristupačni programi za zapošljavanje

Broj održanih obuka.
Broj Romkinja ispod 30 godina obuhvaćenih obukama
Broj Romkinja iz readmisije obuhvaćenih obukama
Broj i procenat zaposlenih mladih Romkinja kroz dizajnirane programe
Broj zaposlenih mladih Romkinja iz readmisije kroz dizajnirane programe

Izveštaji resornih ministarstava
Izveštaji Nacionalne službe za zapošljavanje,
Izveštaji međunarodnih organizacija

Ministarstvo omladine i sporta,
Ministarstvo rada i socijalne politike
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

IOM,
ILO,
UNDP,
UNICEF,
Ženska romska udruženja

2011. godina

ILO, UNDP, UNICEF i IMO sredstvima Španske vlade

Pojedinačni cilj 2.4.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

2.4. Jačanje kapaciteta svih aktera u privredi i društvu za otklanjanje rodne diskriminacije i bolje korišćenje ženskih resursa

Informacioni sistem razvijen i rodno senzitivan.
Podignuta zastupljenost žena u procesu kreiranja ekonomskih i razvojnih politika. Rodna senzitivnost je deo sistema obrazovanja. Postignut je napredak u otklanjanju prepreka za razvoj ženskog preduzetništva.

Broj institucija koje primenjuju model rodnog razvrstavanja u svojim evidencijama iz informativnog sistema.
Porast učešća žena u procesu donošenja ekonomskih odluka, Povećan broj diplomiranih studenata sa rodno senzitivnim znanjima,
Porast stope zaposlenosti žena i žena preduzetnica.

 

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvor finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

2.4.1.
Izrada i praćenje programa za ekonomsko osnaživanje žena

 

 

 

 

 

 

2.4.1.1. Uvođenje obaveze i vođenje sve evidencije u oblasti rada i zapošljavanja, rodno razvrstane radi adekvatnog planiranja i praćenja programa za ekonomsko osnaživanje žena

Evidencije u oblasti rada su rodno razvrstane.

Broj institucija koje primenjuju model rodnog razvrstavanja u svojim evidencijama iz informativnog sistema.
Broj i procenat istraživanja u oblasti rada u kojima su podaci rodno razvrstani u republičkom zavodu za statistiku
Broj i procenat istraživanja u oblasti zapošljavanja u kojima su podaci rodno razvrstani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje

Publikacije statističkog zavoda, Izveštaji i bilteni Nacionalne službe za zapošljavanje,
Izveštaji resornih ministarstava

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo finansija Nacionalna služba za zapošljavanje,
Republički zavod za statistiku

Kraj 2015. godine

Nisu potrebna sredstva iz budžeta.
Donatorska sredstva

2.4.1.2. Uvođenje ankete o korišćenju vremena u obavezne ankete koje sprovodi Republički zavod za statistiku.

Anketa je deo redovnih statističkih istraživanja od 2009.

Planom statističkih istraživanja anketa je uvrštena u program.

Publikacije statističkog zavoda

Republički zavod za statistiku

Agencija za razvoj Švedske Vlade (Sida)
Uprava za rodnu ravnopravnost

2010 godina

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta
Donatorska sredstva

2.4.1.3. Ustanoviti kriterijume za proširenje obima podataka, ili uvođenje dodatnih indikatore koji pokazuju moguće razlike u položaju žena i muškaraca

Izrađeni su kriterijumi za procenu i vrednovanje obima potrebnih podataka i indikatora u skladu sa standardima EU i obavezama izveštavanja po CEDAW preporukama

Broj i procenat Ministarstava koja prikupljaju podatke po preporuci UN Konvencije o svim oblicima diskriminacije žena
Broj novih indikatora.
Broj statističkih publikacija rodno razvrstanih

Izveštaj Ministarstva za ljudska i manjinska prava po preporuci UN Konvencije o svim oblicima diskriminacije žena
evaluacije

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Nacionalna služba za zapošljavanje,
Republički zavod za statistiku

Od 2011. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.4.1.4. Dosledno sprovođenje razvrstavanja podataka prema polu u svim evidencijama koje se vode, što se odnosi ne samo na privredne registre, nego i na evidencije o nosiocu imovine, posebno nekretnina i poljoprivrednog zemljišta, kao i za poreske obveznike

Napredak u rodnom razvrstavanju svih poreskih i imovinskih evidencija.

Broj i procenat žena vlasnica
Kuća, stanova, vikendica.
Broj i procenat žena vlasnica kompanija i radnji.
Broj i procenat žena vlasnica poljoprivrednog zemljišta.
Broj i procenat žena poreskih obveznika

Publikacije Republički zavod za statistiku, Evidencija Poreske uprave

Ministarstvo finansija

Republički zavod za statistiku, Poreska uprava

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.4.2.
Obezbeđivanje načela rodne ravnopravnosti u procesu kreiranja i sprovođenja ekonomske i razvojne politike

 

 

 

 

 

 

2.4.2.1. Uključivanje adekvatnog broja žena u tela koja se bave sprovođenjem i nadgledanjem ekonomske i razvojne politike

Povećan broj žena u telima koja se bave sprovođenjem i nadgledanjem ekonomske i razvojne politike. Kroz uporedne podatke za Srbiju - Region - Evropu, uočljivo je da se Srbija približava Evropskim standardima o procentu učešću žena na poziciji donosioca ekonomskih odluka.

Broj i procenat žena u parlamentu.
Broj i procenat žena u ekonomskom odboru Parlamenta.
Broj i procenat žena ministarki.
Broj i procenat žena u Ministarstvima i organima uprave na rukovodećim mestima.
Broj žena kreatorki strategija

Izveštaji Narodne skupštine,
Ministarstava i organa uprave,
Republički zavod za statistiku

Ministarstva

Uprava za rodnu ravnopravnost, Rodni mehanizmi na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou
udruženja

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.4.2.2. Povećanje broja žena u članstvu upravnih odbora

Broj žena u upravnim odborima je povećan.
procenat žena u upravnim odborima javnih preduzeća je iznad 30 procenata.

Broj i procenat žena u upravnim odborima u javnim preduzećima.
Broj i procenat žena u upravnim odborima u privatnom sektoru

Izveštaji Javnih preduzeća,
Poslovna udruženja, Privredne komore,
Republički zavod za statistiku

Privredne komore
Menadžment
Javnih preduzeća, poslovna udruženja

Uprava za rodnu ravnopravnost
Rodni mehanizmi na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou, udruženja

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.4.2.3. Uvođenje prakse da se u svim razvojnim politikama obavezno nalazi deo posebno posvećen položaju žena

Postojanje razvojne politike za analizu položaja žena i interakciju politika na budući status žene u društvu.

Broj i procenat politika sa analizama o položaju žena.

Sajt Vlade

Ministarstva

Uprava za rodnu ravnopravnost,
Rodni mehanizmi na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou, udruženja

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.4.2.4. Konsultovanje stručnjake prilikom izrada ekonomskih i razvojnih strategija

Strategije ekonomskog razvoja su rodno osetljive.

Najmanje jedan konsultant za rodnu ravnopravnost je deo tima za izradu Strategije.

Sredstva za izradu strategije,
"Službeni glasnik Republike Srbije", Legenda saradnika koji su radili na izradi strategije

Ministarstva

Uprava za rodnu ravnopravnost,
Rodni mehanizmi na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou, udruženja

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.4.3.
Uključivanje znanja o preduzetništvu u obrazovne programe na svim nivoima i promovisanje preduzetničkog duha

 

 

 

 

 

 

2.4.3.1. Uvođenje novih znanja o rodno senzitivnim statistikama i rodnom budžetiranju u obrazovne programe u dodiplomske i postdiplomske akademske i strukovne studije koji se baziraju na principima rodnih studija i rodnoj ravnopravnosti

Stručna rodno senzitivna znanja se izučavaju i stiču na redovnim i posdiplomskim i doktorskim studijama (rodne statistike i rodno budžetiranje).

Broj i procenat novih rodno senzitivnih predmeta.
Broj fakulteta sa rodno senzitivnim programima.
Broj diplomiranih studenata sa rodno senzitivnim znanjima

Programi i izveštaji akreditovanih fakulteta

Uprava za rodnu ravnopravnost Otvoreni univerziteti,

Pokrajinski zavod za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova,
Centri za ženske (rodne) studije,
rodni mehanizmi na državnom i pokrajinskom nivou

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.4.3.2. Organizovanje javnih rasprava o teškoćama sa kojima se susreću žene preduzetnice

Podignuta svest društva o potrebi ulaganja dodatnih napora za eliminaciju prepreka.

Broj tribina
Broj specijalizovanih TV emisija
Broj medijskih članaka i priloga.
Sredstva za kampanje
Broj preduzetnica učesnica na tribinama i specijalizovanim emisijama

Evaluacija učesnika/ca tribina
izveštaji organizatora tribina Javni servis RTS, štampa

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Javni servis RTS,
rodni mehanizmi na državnom i pokrajinskom nivou, udruženja

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.4.3.3. Organizovanje obuka za preduzetništvo i za podsticanje preduzetničkog duha

Povećan broj žena sa preduzetničkim poslovnim znanjima i samopouzdanjem.

Broj obučenih žena,
Broj sprovedenih obuka.
Budžet obuke

Rezultati evaluacije obuke,
Izveštaji Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Nacionalne službe za zapošljavanje

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja

Nacionalna služba za zapošljavanje, Regionalni centri i Agencije za mala i srednja preduzeća
Otvoreni univerziteti
Strukovna i druga udruženja

2012. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.4.3.4. Promovisanje uspešnih preduzetnice kao uzor za druge žene, i ohrabrivati ih da se uzajamno povezuju

Podignut stepen samopouzdanja kod žena i broj zaposlenih žena,
Kreirana baza podataka dostupna javnosti.

Broj primera uspešne prakse
Broj nagrada i priznanja za poslovne rezultate
Broj uspešnih poslovnih žena u bazi podataka.

Sajt uspešne poslovne žene,
Sajt Beogradske pionirke,
Sajt Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza
(pretražite bazu dobrih praksi)

Javne agencije Vlade, Strukovna i druga udruženja

Uprava za rodnu ravnopravnost,
rodni mehanizmi na državnom i pokrajinskom nivou,
privatni sektor

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.4.4.
Ekonomsko opismenjavanje žena za moderno poslovanje

 

 

 

 

 

 

2.4.4.1. Osposobljavanje žena za moderno poslovanje

Žene su upoznate sa značajem kontinuiranog učenja.
Povećan broj žena koje imaju znanja za moderno poslovanje
(pisanje biznis planova, učenje stranih jezika, IKT obuke)

Broj obučenih žena.
Broj sprovedenih obuka

Sredstva za obuke,
Evaluacija obuka

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja,
Uprava za rodnu ravnopravnost

Nacionalna služba za zapošljavanje,
Otvoreni univerziteti Agencije za mala i srednja preduzeća,
Strukovna i druga udruženja

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.4.4.2. Podsticanje devojka i mladih žena da se opredeljuju za nove profitabilne profesije kroz organizaciju IKT kurseva, kurseva za izradu biznis planova, marketinga, menadžmenta i berzanskog poslovanja

Povećan broj mladih žena koje se opredeljuju za nove i profitabilne profesije

Broj obuka realizovanih uz podršku kancelarija za mlade od Organizacija civilnog društva sektora.
Broj kampanja za promociju novih profesija.
Broj TV emisija.
Broj ponuđenih programa za takozvane nove profesije.
Broj korisnika programa po polu

Evaluacija obuka,
Izveštaji kancelarija za mlade,
Sredstva Ministarstva omladine i sporta dodeljena sektoru za izvođenje obuka,
Postoje sredstva za promociju novih profesija

Ministarstvo omladine i sporta

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo, Republički zavod za statistiku,
Uprava za rodnu ravnopravnost,
Otvoreni univerziteti, kancelarije za mlade,
Agencija za mala i srednja preduzeća

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.4.4.3. Organizovanje obuka za moderne tehnologije o upotrebi i dostupnosti IKT

Nivo upotrebe IKT u Vladi, javnim i privatnim preduzećima, medijima i obrazovanju je unapređen

Broj i procenat preduzeća koji ima pristup brzom internetu.
Broj i procenat preduzeća iz javnog sektora koji ima pristup brzom internetu
Broj škola opremljenih kompjuterima i brzim internetom.
Broj obuka sprovedenih u ministarstvima.
Broj obučenih žena

Izveštaji informacionog društva,
Izveštaji Ministarstvo za telekomunikaciju i informaciono društvo,
Republički zavod za statistiku Podaci o upotrebi IKT deo ankete o domaćinstvima

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo
Ministarstvo za nacionalni investicioni plan
Telekom Srbije

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

2.4.4.4. Sprovođenje istraživanja i obezbeđivanja zvaničnih podatke o uticaju IKT na poziciju žena na tržištu rada

Analiziraju se podaci o uticaju IKT na poziciju žena na tržištu rada u sklopu Ankete o radnoj snazi

Broj urađenih analiza nad snimljenim podacima.
Broj predloženih mera za promenu stanja koji se baziraju na podacima i zaključcima iznetim u analizama.
Broj usvojenih predlog

Izveštaji Republičkog zavoda za statistiku

Republički zavod za statistiku

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Nacionalna služba za zapošljavanje

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Strateška oblast: Ostvarivanje rodne ravnopravnosti u obrazovanju

POSEBAN CILJ 3: Uspostavljanje rodne jednakosti i integrisanje rodne perspektive u obrazovanju

 

Pojedinačni cilj 3.1.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

3.1. Ravnopravan pristup obrazovanju, ujednačavanje zastupljenosti oba pola na svim nivoima obrazovanja i u svim obrazovnim profilima

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvor finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

3.1.1.
Uvođenje mera pozitivne akcije za manje zastupljen pol prilikom konkursa za prijem na studije, programe stipendiranja i prevazilaženje rodnih stereotipa prilikom izbora zanimanja

Unapređenje pariteta po polu na osnovnim, magistarskim i doktorskim studijama po oblastima (više upisanih žena na tradicionalno "muške" fakultete i više upisanih muškaraca na tradicionalno "ženske" fakultete.

Rezultati naučno utemeljene analize naručene od relevantnih naučnih i prosvetnih institucija.

Redovni periodični (ili posebno naručeni) izveštaji relevantnih državnih institucija ili posebnih ekspertskih timova u

Centri za ženske (rodne) studije iz Beograda i Novog Sada,
strukovna i druga udruženja, medijske kuće,
Javni servis RTS

Istraživačka stanica Petnica Predstavnici institucija
Učenice/ci, nastavnice/i administrativni i psihološko-pedagoški kadar u okviru obrazovnog sistema

2012-2015. godine

 

_________________________
1
Napomena: Svi izveštaji predviđeni nacionalnim akcionim planom mogu biti periodični, redovni izveštaji koji su već predviđeni radom datih državnih institucija, ili posebno naručeni izveštaji u kojima se obrađuju podaci direktno u vezi sa tematikom aktivnosti predviđenima NAP-om za unapređenje položaja žena i rodnu ravnopravnost u obrazovanju.

 

 

Statistički podaci koje obezbeđuju relevantne državne institucije u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz 3.2.1.1.

skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

lokalni i regionalni mediji, privatne medijske kuće); lokalna samouprava i preduzeća spremna da ulažu u društveno odgovorno poslovanje

Ministarstvo prosvete,
Uprava za rodnu ravnopravnost,
ZUOV

 

 

 

3.1.1.2. Organizovanje seminara za učenice radi prevazilaženja rodnih stereotipa prilikom izbora zanimanja i za obezbeđivanje adekvatne pomoći pri izboru profesionalne orijentacije

Unapređenje pariteta po polu na osnovnim, magistarskim i doktorskim studijama po oblastima (više upisanih žena na tradicionalno "muške" fakultete i više upisanih muškaraca na tradicionalno "ženske" fakultete u datim regionima

Statistički podaci koje obezbeđuju relevantne državne institucije u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz 3.2.1.1.

Upitnici za polaznice/ke seminara;
eksterna evaluacija

Upitnici za polaznice/ke seminara;
eksterna evaluacija

2012. godina

Školska godina 2010/11

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.1.1.2.1. Pilot projekat: Organizovanje seminara za učenice/ke 4. razreda gimnazija i srednjih škola radi prevazilaženja rodnih stereotipa prilikom izbora zanimanja i za obezbeđivanje adekvatne pomoći pri izboru profesionalne orijentacije u 10 regionalnih punktova u Srbiji (na primer, Subotica, Vršac, Beograd, Kragujevac/Kraljevo, Užice, Valjevo, Bor/Zaječar, Niš, Pirot, Bujanovac)

3.1.1.3. Osnivanje, kontinuirano ažuriranje i profesionalno administriranje internet sajt na kome mladi mogu da dobiju informacije o vezi rodno osetljivih tema i profesionalne orijentacije (uz učešće psihologa, pedagoga, predstavnika tržišta rada, predstavnika vršnjačkih grupa iz različitih nivoa obrazovanja)

Sajt osnovan, ažuriran i profesionalno administriran

Broj poseta sajtu, kvalitet tekstova, sadržaj foruma, itd.

Izveštaji administratora sajta i konsultanata

 

2010. godina

 

3.1.1.4. Organizovanje seminare za učenice/ke 8. razreda osnovnih škola radi prevazilaženja rodnih stereotipa prilikom izbora zanimanja i za obezbeđivanje adekvatne pomoći pri izboru profesionalne orijentacije

Unapređenje pariteta po polu u srednjoškolskom obrazovanju

Broj održanih seminara i broj polaznika.

Upitnici za polaznice/ke seminara; eksterna evaluacija

 

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.1.1.5. Obezbeđivanje stipendija za manje zastupljen pol u školama i na fakultetima

Unapređenje pariteta po polu u srednjoškolskom i visokoškolskom obrazovanju

Broj stipendija po navedenim kriterijumima.

Izveštaji relevantnih obrazovnih institucija koje administriraju dodelu stipendija u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

 

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.1.1.6. Organizovanje seminara za upravljački i psihološko-pedagoški kadar na svim nivoima obrazovnog sistema (predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje) radi prevazilaženja rodnih stereotipa prilikom izbora zanimanja, kao i u cilju promocije svih aspekata rodno osetljivog obrazovanja (promena svesti, stavova i ideologija) u 16 (od 19) školskih uprava: za 1600 škola, za direktorke/direktore i psihološko-pedagoški kadar (po dva predstavnika iz svake škole);

Promenjena svest i ideologija nastavnog i administrativnog kadra na svim nivoima obrazovanja o učešću i polnoj raspodeli po zanimanjima.
Promenjeno ponašanje zaposlenih u obrazovanju i vaspitanju u skladu sa pitanjima rodne jednakosti.
Promotivni materijal - liflet o rodnoj jednakosti ZUOV-a u obrazovanju za sve predškolske ustanove, osnovne i srednje škole u cilju senzibilizacije i informisanja

Broj organizovanih seminara i broj polaznika.

Broj ulazaka na sajt

Upitnici za polaznice/ke seminara;

Eksterna evaluacija

Ministarstvo prosvete,
Uprava za rodnu ravnopravnost, ZUOV

Školska godina 2009/10. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.1.1.7. "Edukacija edukatora": seminari o rodno osetljivom obrazovanju za predstavnike organizacija koji će biti nosioci seminara, obuka itd. na svim nivoima obrazovanja (kako za nastavnički i pedagoško-administrativni kadar, tako i za decu i omladinu, od predškolskog nivoa do nivoa diplomskih akademskih studija); seminari za vršnjačke edukatore

Pojedinci obučeni i organizacije za sprovođenje obrazovnih aktivnosti predviđenih Nacionalnim akcionim planom iz 3.2.1.1.; organizacije konkurišu za akreditaciju seminara pri ZUOV (2011)

Broj organizovanih seminara i broj polaznika.
Prijave organizacija čiji su predstavnici prošli obuku za akreditaciju sopstvenih seminara pri ZUOV do decembra 2010.

Upitnici za polaznice/ke seminara;

eksterna evaluacija;

Akreditovani seminari pri ZUOV (za 2011)

Ministarstvo prosvete
Uprava za rodnu ravnopravnost
ZUOV

2010. godina

 

3.1.2.
Iniciranje podsticajnih mera radi povećanja učešća žena u korišćenju IKT (uporediti sa Akcionim planom za unapređenje rodne ravnopravnosti u ekonomskoj sferi i povezati sa tim aktivnostima)

 

 

 

 

 

Od 2011. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.1.2.1. Pilot projekat: Organizovanje seminara za podsticanje žena koje su već izašle iz obrazovnog sistema (posebno za one sa nižim nivoom obrazovanja) da koriste nove tehnologije (u udruženjima za žensko preduzetništvo pri regionalnim privrednim komorama, domovima kulture, i sl. u gore navedenim regionima

Veći procenat žena na nacionalnom nivou koje koriste IKT u svakodnevnom životu za sopstvene potrebe i u profesionalnoj sferi.

Statistički podaci koje obezbeđuju relevantne državne institucije.

Redovni periodični (ili posebno naručeni) izveštaji relevantnih državnih institucija o broju žena koje koriste IKT u svakodnevnom životu za sopstvene potrebe i u profesionalnoj sferi u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete,
Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo,
ZUOV, ZVKOV, Uprava za rodnu pravnopravnost,
Ministarstvo obrazovanja; Nacionalni prosvetni savet, Prosvetni saveti nacionalnih manjina Republički zavod za statistiku, Pokrajinski organi, organi školske uprave; Istraživačka stanica Petnica, Regionalne privredne komore,
kao i strukovna i druga udruženja, medijske kuće; organi jedinica lokalne samouprave i preduzeća spremna da ulažu u društveno odgovorno poslovanje

Predstavnici navedenih institucija
Učenice/ci, nastavnice/i administrativni i psihološko-pedagoški kadar u okviru obrazovnog sistema

2011. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.1.2.2. Organizovanje seminare za podsticanje žena koje su već izašle iz obrazovnog sistema (posebno za one sa nižim nivoom obrazovanja) da koriste nove tehnologije (u udruženjima za žensko preduzetništvo pri regionalnim privrednim komorama, domovima kulture, i sl.)

Kraj 2015. godine

2012. godina

Kraj 2015. godine

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.1.2.3. Pilot projekat: Otvaranje internet punktova na lokalnom nivou koji su lakše dostupni ženama u udruženjima za žensko preduzetništvo u nekoliko regionalnih privrednih komora (npr. Kraljevo, Zaječar, Leskovac)

Broj otvorenih internet punktova ravnomerno raspoređenih na teritoriji Republike Srbije.

Broj korisnica/ka internet punktova.

Praćenje posećenosti internet punktova

3.1.2.4. Otvaranje internet punktova na lokalnom nivou koji su lakše dostupni ženama u svim regionima Srbije (na primer, u udruženjima za žensko preduzetništvo uz pomoć i logističku podršku regionalnih privrednih komora) uključiti žene iz višestruko diskriminisanih grupa

3.1.2.6. Organizovanje seminara za nastavni i administrativni kadar na svim nivoima obrazovanja (predškolsko, osnovnoškolsko, srednjoškolsko obrazovanje) usmerenih pre svega unapređenje sposobnosti u korišćenju IKT u svim regionima Srbije, pre svega usmerena na žensku populaciju

Broj organizovanih seminara za nastavni i administrativni kadar na svim nivoima obrazovanja

Redovni periodični (ili posebno naručeni) izveštaji školskih organa uprave o korišćenju IKT među nastavnim i administrativnim kadrom na svim nivoima obrazovanja u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

3.1.3.
Razvijanje sistema doživotnog obrazovanja

 

 

 

 

 

 

 

3.1.3.1. Razvijanje svesti kod žena svih uzrasta i nivoa obrazovanja o značaju i vrednostima doživotnog obrazovanja i ohrabrivanje da uzmu učešća u obrazovnim aktivnostima na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou kroz javne rasprave, panel diskusije, primere dobre prakse i medijsku kampanju

Povećanje procenata žena u učešću u obrazovnim aktivnostima na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou

Rezultati izveštaja relevatnih institucija o učešću žena u obrazovnim aktivnostima na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou

Izveštaji relevatnih institucija o učešću žena u obrazovnim aktivnostima na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete; Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo;
Ministarstvo omladine i sporta; Uprava za rodnu ravnopravnost
Republički zavod za statistiku,
ZUOV, ZVKOV, Nacionalni prosvetni savet, Prosvetni saveti nacionalnih manjina, Pokrajinski organi, organi školske uprave; Istraživačka stanica Petnica, Regionalne privredne komore,
Udruženja i strukovna udruženja, medijske kuće, organi jedinica lokalne samouprave i privredna društva spremna da ulažu u društveno odgovorno poslovanje

 

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.1.3.2. Stvaranje mreža biblioteka i infoteka sa rodnim sadržajem dostupne ženama na lokalnom nivou (ravnomerno regionalno zastupljenih uz pružanje pomoći u pristupu ženama iz svih društvenih slojeva, i iz svih etničkih zajednica)

Biblioteke i infoteke formirane i rade.

Rezultati izveštaja bibliotečkih i infotečkih uprava o posećenosti i kvalitetu materijala u primeni

Periodični redovni izveštaji bibliotečkih i infotečkih uprava o posećenosti i kvalitetu materijala u primeni

Ministarstvo prosvete;
Ministarstvo omladine i sporta;
Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo;
ZVKOV, Uprava za rodnu ravnopravnost,
Nacionalni prosvetni savet, Prosvetni saveti nacionalnih manjina, Republički zavod za statistiku, organi jedinica lokalne samouprave

 

Kraj 2013. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.1.4.
Promovisanje naučnice i uključivanje rodne perspektive u nauku

 

 

 

 

 

 

 

3.1.4.1. Uključivanje mera pozitivne akcije za manje zastupljen pol pri upisu na postdiplomske studije na fakultetima univerziteta u Srbiji kroz javne rasprave i medijsku kampanju (vidi Nacionalni akcioni plan za unapređenje rodne ravnopravnosti u medijima i sprovesti paralelno)

Prisustvo povećanog procenta žena u programima doživotnog obrazovanja i afirmacija (vidljivost) žena u nauci u skladu sa odredbama Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Unapređenje pariteta i ravnopravnosti polova na postdiplomskim studijama u Srbiji.

Rezultati analiza relevantnih institucija o procentu žena u programima doživotnog obrazovanja i afirmacija (vidljivost) žena u nauci.

Izveštaji relevantnih institucija o procentu žena u programima doživotnog obrazovanja i afirmacija (vidljivost) žena u nauci u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete,
Ministarstvo omladine i sporta; Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društva;
Uprava za rodnu ravnopravnost,
Republički zavod za statistiku;
ZVKOV,
Nacionalni prosvetni savet, Prosvetni saveti nacionalnih manjina Pokrajinski organi, jedinice lokalne samouprave, Regionalne privredne komore,
strukovna i druga udruženja, medijske kuće

 

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.1.4.2. Uključivanje integralnih programe analiza i istraživanja rodne perspektive u nauci u skladu sa strateškim naučnim prioritetima Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije (u osnovnim, razvojnim i primenjenim istraživanjima) koji omogućavaju da naša nauka postane deo jedinstvenog naučno-obrazovnog evropskog prostora

Projekti o rodnim aspektima obrazovanja i nauke uključeni na listu petogodišnjih projekata za osnovna istraživanja.

Rezultati izveštaja (i objavljenih naučnih radova) nosilaca projekta i Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije.

Izveštaji (i objavljeni naučni radovi) nosilaca projekta i Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj

Centri za ženske/rodne studije iz Beograda i Novog Sada

Centri za ženske/rodne studije iz Beograda i Novog Sada

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.1.4.3. Promocije na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou vidljivosti žena u nauci u kroz okrugle stolove, javne rasprave, panel diskusije, i sl. (uključiti već postojeće primere dobre prakse u saradnji sa Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, na primer: Žene u fizici, Žene u matematici, promovisati činjenicu da prema EUROSTAT istraživanjima Srbija ima 43% naučnica i da je na četvrtom mestu u svetu po zastupljenosti žena u nauci, itd.)

Povećanje procenata žena u učešću u obrazovnim aktivnostima na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou.

Broj i kvalitet okruglih stolova, javnih rasprava, panel diskusija.

Izveštaji marketinških i obrazovnih institucija, okruglih stolova, javnih rasprava, panel diskusija i analiza njihovog kvaliteta

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo za telekomunikacije i informacionog društva
Ministarstvo omladine i sporta;
Uprava za rodnu ravnopravnost; Republički zavod za statistiku,
ZVKOV,
Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni saveti nacionalnih manjina,
Pokrajinski organi, organi školske uprave, Regionalne privredne komore,
kao i ostala strukovna i druga udruženja, medijske kuće

 

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Pojedinačni cilj 3.2.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

3.2. Jačanje kapaciteta obrazovnog sistema uključivanjem rodne perspektive u obrazovanje

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvor finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

3.2.1.
Razvijanje rodno senzitivne, antidiskriminatorne i sekularne programske sadržaje i rodno osetljiv jezik na svim nivoima obrazovanja, uključujući i studije roda (uporediti sa Nacionalnim akcionim planom za unapređenje rodne ravnopravnosti u ekonomskoj sferi i u sferi odlučivanja i povezati sa tim aktivnostima)

 

 

 

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo;
Ministarstvo omladine i sporta;
Uprava za rodnu ravnopravnost,
Republički zavod za statistiku, ZVKOV,
Prosvetni saveti nacionalnih manjina, organi jedinica lokalne samouprave, Regionalne privredne komore,
kao i ostala strukovna i druga udruženja, medijske kuće

 

 

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.2.1.1. Analiza postojeće regulative i procedura u državnim institucijama koje treba da sprovode aktivnosti predviđene Nacionalnim akcionim planom (na primer, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj; Zavod za vrednovanje znanja i vaspitanja; itd.)

Izrađena analiza postojeće regulative i procedura u državnim institucijama koje treba da sprovode aktivnosti predviđene Nacionalnim akcionim planom od strane oformljene ekspertske radne grupe u koju su uključeni i predstavnici/e svih relevantnih institucija koja će koordinirati dinamiku i sprovođenje aktivnosti predviđenih Nacionalnim akcionim planom

Protokol o koordinaciji aktivnosti predviđenih Nacionalnim akcionim planom

Izveštaji ekspertske radne grupe i analize

Ministarstvo prosvete,
Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj;
Ministarstvo omladine i sporta; Ministarstvo zdravlja;
ZUOV, ZVKOV, Uprava za rodnu ravnopravnost, Nacionalni prosvetni savet, Predstavnici univerziteta u Republici Srbiji

Delegirani predstavnici navedenih institucija, članovi ekspertske radne grupe

Od 2010. godine kontinuirano

 

3.2.1.2. Uvođenje novih predmeta i akademskih profila u dodiplomske i postdiplomske akademske i strukovne studije koji se baziraju na principima rodnih studija i rodne ravnopravnosti u svim oblastima javnog, profesionalnog i društvenog života (na primer, rodne studije, rodno budžetiranje, itd.; videti Nacionalni akcioni plan za ekonomski razvoj)

Implementacija novih predmeta i akademskih profila u osnovne i diplomske akademske studije

Broj novih predmeta i akademskih profila.

Izveštaji relevantnih obrazovnih institucija u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete,
Ministarstvo omladine i sporta; Ministarstvo zdravlja;
Uprava za rodnu ravnopravnost;
ZUOV, ZVKOV,
Univerziteti u Republici Srbiji
Nacionalni prosvetni savet, Prosvetni savet nacionalnih manjina, Republički zavod za statistiku, organi Autonomne pokrajine Vojvodine, organi školske uprave; Istraživačka stanica Petnica,
kao i ostala strukovna udruženja, medijske kuće, lokalna samouprava i privredna društva spremna da ulažu u društveno odgovorno poslovanje

Predstavnici navedenih institucija
Učenice/ci, nastavnice/e administrativni i psihološko-pedagoški kadar u okviru obrazovnog sistema; Ekspertske radne grupe za kritičku analizu akademskog diskursa i udžbeničke literature; Centri za ženske (rodne) studije

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.2.1.3. Usvajanje Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja (kao i izmene i dopune Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja) koji uključuje eksplicitne odredbe o rodno osetljivom obrazovanju na svim nivoima u koordinaciji sa međunarodnim institucijama i u skladu sa odredbama Saveta Evrope, UNESKO-a, UNICEF-a, Konvencije protiv svih oblika diskriminacije nad ženama (CEDAW);

Zakon usvojen

Odredbe zakona u skladu sa principima rodno osetljivog obrazovanja.

Izveštaji relevantnih obrazovnih institucija u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja Ministarstvo omladine i sporta;
Uprava za rodnu ravnopravnost
ZVKOV,
Univerziteti u Republici Srbiji;
Nacionalni prosvetni savet, prosvetni savet nacionalnih manjina, Republički zavod za statistiku, organi Autonomne pokrajine Vojvodine, organi jedinica lokalne samouprave

 

2010. godina

Nema troškova

3.2.1.4. Razvijanje svesti o potrebi afirmacije rodno senzitivnog jezika u obrazovanju kroz okrugle stolove, javne rasprave, panel diskusije i kroz upotrebu jezika u medijima

Brošure i publikacije o upotrebi rodno senzitivnog jezika u obrazovanju.
Kodeksi upotrebe rodno osetljivog jezika u javnom diskursu.

Upitnici za nastavni i administrativni kadar u vezi sa upotrebom rodno osetljivog jezika u obrazovanju.
Analize javnog mnjenja.

Izveštaji relevantnih obrazovnih institucija u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

ZVKOV, Uprava za rodnu ravnopravnost, Univerziteti u Republici Srbiji;
Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo zdravlja, Nacionalni prosvetni savet, prosvetni savet nacionalnih manjina, Republički zavod za statistiku, Pokrajinski organi, organi jedinica lokalne samouprave

 

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.2.1.5. Formiranje obrazovnog okruženje na svim nivoima (predškolsko, osnovnoškolsko, srednjoškolsko i univerzitetsko obrazovanje) u kome se mladi podstiču da razvijaju uzajamne odnose na bazi istinskog partnerstva i uzajamnog poštovanja, jednakosti i odgovornosti kroz radioničarski rad i vannastavne aktivnosti

Formiranje novih generacija mladih ljudi koji prepoznaju i vrednuju različitost i formiraju uzajamne odnose na bazi istinskog partnerstva i uzajamnog poštovanja, jednakosti i odgovornosti.

Rezultati radioničarskog rada.

Upitnici za mlade u različitim delovima Srbije, iz različitih društvenih slojeva, različitih etničkih grupacija, itd.

Izveštaji relevantnih obrazovnih, naučnih institucija u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1. i izveštaji institucija za istraživanje javnog mnjenja

Ministarstvo prosvete,
Ministarstvo omladine i sporta; Ministarstvo zdravlja;
Uprava za rodnu ravnopravnost,
Republički zavod za statistiku;
ZVKOV,
Univerziteti u Republici Srbiji;
Nacionalni prosvetni savet, Prosvetni savet nacionalnih manjina, Pokrajinski organi, organi jedinica lokalne samouprave

 

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.2.1.6. Kritička analiza diskursa rodne perspektive u udžbeničkoj literaturi za predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje

Upotreba rodno osetljivog jezika i principa rodno osetljivog obrazovanja u udžbeničkoj literaturi na svim nivoima obrazovanja.

Rezultati kritičke analize diskursa.

Izveštaji relevantnih obrazovnih i naučnih institucija u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Uprava za rodnu ravnopravnost

 

2010. godine

Donatorska sredstva (v. projekat UNDP-a o rodnim aspektima udžbeničke literature)

3.2.1.7. Usaglašavanje postojeće udžbeničke literature za predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje sa principima rodno osetljivog obrazovanja

Udžbenička literatura u skladu sa principima rodno osetljivog obrazovanja pripremljena.

Rezultati kritičke analize diskursa.

Izveštaji relevantnih obrazovnih i naučnih institucija u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta; Ministarstvo zdravlja Uprava za rodnu ravnopravnost
ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji;
Nacionalni prosvetni savet, Prosvetni savet nacionalnih manjina, Republički zavod za statistiku,
Pokrajinski organi, organi jedinica lokalne samouprave

 

Od 2013. godine do 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.2.1.8. Razvijanje nastavnih programa i planova iz predmeta "Zdravlje" koji uključuju znanja o reproduktivnom zdravlju u predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju (uporediti sa Nacionalnim investicionim planom za unapređenje zdravlja žena, kao i sa strategijama Ministarstva zdravlja i Ministarstva sporta i primeniti paralelno); uključiti ovaj predmet u obavezni deo kurikuluma za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje

Program razvijen.
Predmet uveden u obavezni deo kurikuluma.
Podignut opšti nivo učeničkih znanja o očuvanju i unapređenju zdravlja uopšte i reproduktivnog zdravlja posebno.

Učenička postignuća iz ovog predmeta.
Rezultati istraživanja javnog mnjenja učeničke populacije.

Izveštaji relevantnih obrazovnih i naučnih institucija u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta; Ministarstvo zdravlja Uprava za rodnu ravnopravnost
ZUOV, ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji;
Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni savet nacionalnih manjina, Republički zavod za statistiku,
Organi jedinica lokalne samouprave

 

2011. godina-2013. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.2.1.9. Normiranje rodno osetljivog jezika, usvojiti normu i uvesti u službenu upotrebu rodno osetljiv jezik.

Normiran rodno osetljiv jezik i uveden u službenu upotrebu.
Povećana vidljivost žena u jeziku, a samim tim i u društvu.

Novi pravopis srpskog jezika Matice srpske.
Stepen službene upotrebe rodno osetljivog jezika

Novo izdanje pravopisa srpskog jezika.

Matica srpska,
SANU - Odeljenje jezika i književnosti

Uprava za rodnu ravnopravnost, Filološki fakulteti u Republici Srbiji, Centri za ženske/rodne studije, udruženja

2015. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.2.2.
Izrada programe kontinuirane obuke nastavnog osoblja za uvođenje rodne perspektive u obrazovni proces

 

 

 

 

 

 

 

3.2.2.1. Obuke za nastavni kadar na univerzitetskom nivou: Uključivanje rodne senzitizacije u proces obrazovanja nastavnog kadra na na tzv. nastavničkim fakultetima kroz kurikulume koje definišu i implementiraju relevantni fakulteti

Nastavno osoblje koje razume i primenjuje rodno osetljive obrazovne principe u visokoškolskom obrazovanju.

Broj održanih seminara i broj učesnika.

Izveštaji relevantnih obrazovnih institucija u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta;
Ministarstvo zdravlja;
Uprava za rodnu ravnopravnost
ZUOV, ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji;
Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni savet nacionalnih manjina, Republički zavod za statistiku,
Organi jedinica lokalne samouprave

 

Od 2011. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.2.2.2. Kritička analiza diskursa postojeće udžbeničke literature i nastavnih planova i programa na dodiplomskim studijama na tzv. nastavničkim fakultetima (koji obrazuju nastavni kadar za predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje)

Upotreba rodno osetljivog jezika i principa rodno osetljivog obrazovanja u udžbeničkoj literaturi na tzv. nastavničkim fakultetima.

Rezultati kritičke analize diskursa.

Izveštaji relevantnih obrazovnih i naučnih institucija u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta; Ministarstvo zdravlja, Uprava za rodnu ravnopravnost, ZVKOV, Univerziteti u Srbiji;
Nacionalni prosvetni savet, Prosvetni savet nacionalnih manjina, Republički zavod za statistiku,
Organi jedinica lokalne samouprave

 

2011. do 2013. godine

Donatorska sredstva

3.2.2.3. Priprema nove udžbeničke literature za obrazovanje nastavnika u skladu sa principima rodno osetljivog obrazovanja

Nova udžbenička literatura u skladu sa principima rodno osetljivog obrazovanja pripremljena i usvojena.

Rezultati kritičke analize diskursa.

Izveštaji relevantnih obrazovnih i naučnih institucija u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta; Ministarstvo zdravlja, Uprava za rodnu ravnopravnost,
ZUOV, ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji;
Nacionalni prosvetni savet, Prosvetni savet nacionalnih manjina, Republički zavod za statistiku, Pokrajinski organi, organi jedinica lokalne samouprave

 

2013. do 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.2.2.4. Priprema seminara o rodno osetljivom obrazovanju akreditovanih kod Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i Ministarstva prosvete

Nastavno osoblje koje razume i primenjuje rodno osetljive obrazovne principe.

Broj održanih seminara i broj učesnika.

Izveštaji relevantnih obrazovnih institucija u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta;
Ministarstvo zdravlja; Uprava za rodnu ravnopravnost;
ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji;
Nacionalni prosvetni savet, Prosvetni savet nacionalnih manjina, Republički zavod za statistiku,
Organi jedinica lokalne samouprave

 

2011. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.2.2.5. Uključivanje znanja o rodno osetljivom obrazovanju u sadržaj Programa za uvođenje pripravnika u posao i stručnih ispita (ispita za licencu) za nastavnike u osnovnim i srednjim školama i vaspitače predškolskim ustanovama
Planiranje i obuka za mentore i pripravnike u skladu sa znanjima o rodno osetljivom obrazovanju
(Uskladiti sa Akcionim planom o rodnoj ravnopravnosti u odlučivanju i obrazovanju službenika u javnom sektoru i primeniti paralelno)

Nastavno osoblje, stručni saradnici kao i vaspitači u školi sa domom koji razumeju i primenjuje rodno osetljive obrazovne principe.

Sadržaji uputstava za pripremu i polaganje stručnih ispita o rodno osetljivom obrazovanju.
Dopunjen i izmenjen Pravilnik o dozvoli za rad.
Razvijeno mentorstvo u skladu sa rodno osetljivim obrazovanjem.

Izveštaji relevantnih obrazovnih institucija u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta;
Ministarstvo zdravlja; Uprava za rodnu ravnopravnost,
ZUOV, ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji;
Nacionalni prosvetni savet, Prosvetni savet nacionalnih manjina, Republički zavod za statistiku,
Organi jedinica lokalne samouprave

 

2012. do 2013. godine
ovo se

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.2.3.
Povećanje broj žena na mestima odlučivanja u obrazovnom sistemu i na upravljačkim funkcijama u institucijama obrazovanja

 

 

 

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta;
Ministarstvo zdravlja,
Uprava za rodnu ravnopravnost,
Republički zavod za statistiku,
ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji;
Nacionalni prosvetni savet, Prosvetni savet nacionalnih manjina,
Organi jedinica lokalne samouprave

 

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.2.3.1. Naučno utemeljena analiza prisustva i vidljivosti žena na mestima odlučivanja u obrazovnom sistemu i na upravljačkim funkcijama u institucijama obrazovanja kroz projekte Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj

Povećan broj žena na mestima odlučivanja u obrazovnom sistemu i na upravljačkim funkcijama u institucijama obrazovanja u skladu sa odrednicama Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Rezultati analiza zastupljenosti žena na mestima odlučivanja u obrazovnom sistemu i na upravljačkim funkcijama u institucijama obrazovanja.

Izveštaji relevantnih obrazovnih i naučnih ustanova u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj

 

2010. i 2011. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima i donatorska sredstva

3.2.3.2. Rad na standardizaciji rodno senzitivnog jezika, posebno u oblasti imena profesija i titula ženskog roda radi unapređenja vidljivosti žena u javnoj (naučnoj, profesionalnoj, političkoj i dr.) sferi kroz aktivnosti ekspertskih timova iz akademske i profesionalne sfere i kroz javne rasprave, panel diskusije i okrugle stolove (primer dobre prakse: OEBS i kancelarija zamenice ombudsmana za zaštitu prava građana: panel diskusija "Jezik i rod", 17. juli, 2009)

Uključivanje u proces standardizacije rodno osetljivog jezika posebno u oblasti imena profesija i titula ženskog roda radi unapređenja vidljivosti žena u javnoj (naučnoj, profesionalnoj, političkoj i dr.) sferi.
kodeksi upotrebe rodno osetljivog jezika u javnom diskursu i u obrazovanju.

Rezultati kvantitativne i kvalitativne (kritičke) analize javnog i obrazovnog diskursa.

Izveštaji relevantnih obrazovnih i naučnih ustanova u skladu sa preporukama ekspertske grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta;
Ministarstvo zdravlja, Uprava za rodnu ravnopravnost
Republički zavod za statistiku,
ZVKOV,
Univerziteti u Republici Srbiji;
Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni savet nacionalnih manjina,
Organi jedinica lokalne samouprave

 

Od 2011. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.2.4.
Izgradnja i uvođenje standarda antidiskriminatornih i rodno osetljivih procedura u obrazovni proces; prevencija i suzbijanje seksističkog ponašanja u obrazovnim institucijama

 

 

 

 

 

2011. do 2012. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.2.4.1. Formiranje standarda za obezbeđenje kvaliteta u oblasti rodno osetljivog obrazovanja

Standardi za obezbeđenje kvaliteta u oblasti rodno osetljivog obrazovanja primenjeni.

Analize relevantnih institucija.

Izveštaji relevantnih obrazovnih i naučnih ustanova u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta; Ministarstvo zdravlja, Uprava za rodnu ravnopravnost,
ZUOV, ZVKOV,
Univerziteti u Republici Srbiji;
Nacionalni prosvetni savet, Prosvetni savet nacionalnih manjina, Republički zavod za statistiku,
Organi jedinica lokalne samouprave,
Zaštitnik građana

Predstavnici navedenih institucija
Učenice/ci, nastavnice/e administrativni i psihološko-pedagoški kadar u okviru obrazovnog sistema; Eskpertske radne grupe za kritičku analizu akademskog diskursa i udžbeničke literature; Centri za ženske (rodne) studije

2011. i 2012. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.2.4.2. Izrada kodeksa ponašanja prema standardima rodne ravnopravnosti za učenike/ce i nastavni i administrativni kadar

kodeks ponašanja primenjen

Analize relevantnih institucija.

Izveštaji relevantnih obrazovnih i naučnih ustanova u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta;
Ministarstvo zdravlja, Uprava za rodnu ravnopravnost,
Republički zavod za statistiku,
ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji;
Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni savet nacionalnih manjina,
Organi jedinica lokalne samouprave
Zaštitnik građana

 

2012. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.2.4.3. Sankcionisanje seksizma, mizoginije i nasilja nad ženama u obrazovanju kroz primenu standarda i kodeksa

Donesena odgovarajuća akta protiv seksizma, mizoginije i nasilja nad ženama u obrazovanju u skladu sa principima o rodnoj ravnopravnosti; kodeks ponašanja.

Rezultati analiza relevantnih institucija.

Izveštaji relevantnih obrazovnih i naučnih institucija u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta; Ministarstvo zdravlja, Uprava za rodnu ravnopravnost,
Republički zavod za statistiku;
ZUOV, ZVKOV,
Univerziteti u Republici Srbiji;
Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni savet nacionalnih manjina,
Organi jedinica lokalne samouprave,
Zaštitnik građana

 

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Pojedinačni cilj 3.3.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

3.3. Uklanjanje rodnih nejednakosti u obrazovanju višestruko diskriminisanih grupa

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvor finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

3.3.1.
Sprovođenje istraživanje prema polu o uzrocima prevremenog napuštanja školovanja

 

 

 

 

 

 

 

3.3.1.1. Definisanje metodoloških principa (koji će ukrstiti parametre pola, društvene klase, ruralnog odnosno urbanog okruženja i etniciteta, sa ostalima koje istraživači smatraju relevantnim) i sprovesti naučno utemeljeno istraživanje o uzrocima prevremenog napuštanja obrazovnog sistema (primarna ciljna grupa: devojčice iz višestruko diskriminisanih grupa, maloletne i neudate majke, itd.)

Metodologija definisana.

Istraživanje sprovedeno i predato na uvid stručnoj i široj javnosti.

Rezultati istraživanja.

Naučno-akademska literatura objavljena na osnovu sprovedenog istraživanja

Ministarstvo prosvete,
Ministarstvo omladine i sporta;
Uprava za rodnu ravnopravnost,
Republički zavod za statistiku,
ZVKOV, Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni savet nacionalnih manjina, Regionalne privredne komore;
Pokrajinski organi, organi školske uprave; Istraživačka stanica Petnica,
strukovna i druga udruženja, medijske kuće; lokalna samouprava i privredna društva spremna da ulažu u društveno odgovorno poslovanje romske organizacije; Udruženja osoba sa invaliditetom; ženske zadruge

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Predstavnici navedenih institucija
Učenice/ci, nastavnice/i administrativni i psihološko-pedagoški kadar u okviru obrazovnog sistema; Ekspertske radne grupe za kritičku analizu akademskog diskursa i udžbeničke literature

2012. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.3.1.2. Uticati na smanjenje procenta dece, pre svega devojčica, koje pre vremena napuštaju obrazovne institucije, kroz seminare, radionice, nastavne i vannastavne aktivnosti

Smanjen procenat dece, pre svega devojčica, koje pre vremena napuštaju obrazovni sistem.

Rezultati analiza relevantnih institucija. Rezultati analiza seminarskih i radioničarskih aktivnosti.

Izveštaji relevantnih obrazovnih i državnih institucija

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta;
Ministarstvo zdravlja,
Uprava za rodnu ravnopravnost,
Republički zavod za statistiku;
ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji,
Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni savet nacionalnih manjina,
Organi jedinica lokalne samouprave
Zaštitnik građana

 

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.3.2.
Preduzimanje mera pozitivne akcije za prevazilaženje nejednakosti u pristupu, obrazovanju i primeni posebnih programa dopunskog obrazovanja

 

 

 

 

 

 

 

3.3.2.1. Obezbeđivanje programa stipendiranja i pomoći (besplatna učila i sl.) za devojčice iz višestruko diskriminisanih grupa

Programi realizovani.

Postignut manji stepen nejednakosti u pristupu obrazovanju.

Rezultati izveštaja relevantnih institucija.

Izveštaji relevantnih obrazovnih i državnih institucija

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta;
Ministarstvo zdravlja, Uprava za rodnu ravnopravnost;
Republički zavod za statistiku,
ZUOV, ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji;
Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni savet nacionalnih manjina,
Organi jedinica lokalne samouprave

 

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

 

3.3.2.2. Pilot projekat: Obezbeđivanje programe stipendiranja i pomoći (besplatna učila i sl.) za devojčice iz višestruko diskriminisanih grupa u gore navedenim regionima

Programi realizovani

Postignut manji stepen nejednakosti u pristupu obrazovanju.

Rezultati izveštaja relevantnih institucija.

Izveštaji relevantnih obrazovnih i državnih institucija

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta;
Ministarstvo zdravlja, Uprava za rodnu ravnopravnost,
Republički zavod za statistiku,
ZUOV, ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji,
Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni savet nacionalnih manjina,
Organi jedinica lokalne samouprave

 

Školska godina 2010/11. godina

Nisu potrebna dodatna sredstva

3.3.2.3. Organizovanje dopunske i dodatne nastave za devojčice iz višestruko diskriminisanih grupa

Nastava organizovana.

Postignut manji stepen nejednakosti u pristupu obrazovanju.

Rezultati izveštaja relevantnih institucija.

Izveštaji relevantnih institucija

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta,
Ministarstvo zdravlja, Uprava za rodnu ravnopravnost,
Republički zavod za statistiku,
ZUOV, ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji,
Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni savet nacionalnih manjina,
Organi jedinica lokalne samouprave

 

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.3.2.4. Pilot projekat: Organizovanje dopunske i dodatne nastave u gore navedenim regionima

Nastava organizovana.

Postignut manji stepen nejednakosti u pristupu obrazovanju.

Rezultati izveštaja relevantnih institucija.

Izveštaji relevantnih institucija

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta,
Ministarstvo zdravlja, Uprava za rodnu ravnopravnost,
Republički zavod za statistiku,
ZUOV, ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji, Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni savet nacionalnih manjina,
Organi jedinica lokalne samouprave

 

Školska godina 2010/11. godina

Nisu potrebna dodatna sredstva

3.3.2.5. Obezbeđivanje funkcionalnog obrazovanje odraslih žena svih društvenih slojeva, ruralnih i urbanih sredina iz svih etničkih grupacija

Obrazovanje organizovano i u kontinuiranoj realizaciji.

Rezultati izveštaja relevantnih institucija o broju nepismenih i funkcionalno nepismenih odraslih žena pre i posle sprovođena programa opismenjavanja.

Izveštaji relevantnih institucija

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta,
Ministarstvo zdravlja, Uprava za rodnu ravnopravnost,
Republički zavod za statistiku,
ZUOV, ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji, Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni savet nacionalnih manjina,
Organi jedinica lokalne samouprave

 

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.3.2.6. Pilot projekat: Obezbeđivanje funkcionalnog obrazovanja odraslih žena svih društvenih slojeva, ruralnih i urbanih sredina i svih etničkih grupacija u gore navedenim regionima

Obrazovanje organizovano i u kontinuiranoj realizaciji.

Rezultati izveštaja relevantnih institucija o broju nepismenih i funkcionalno nepismenih žena pre i posle sprovođenja programa opismenjavanja.

Izveštaji relevantnih institucija o broju nepismenih i funkcionalno nepismenih žena pre i posle sprovođenja programa opismenjavanja

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta,
Ministarstvo zdravlja, Uprava za rodnu ravnopravnost,
Republički zavod za statistiku,
ZUOV, ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji, Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni savet nacionalnih manjina,
Organi jedinica lokalne samouprave

 

Školska godina 2010/11. godina

Donatorska sredstva

3.3.2.7. Planiranje podsticajnih mere pri upisu u srednje škole, na fakultete i na postdiplomske studije devojaka iz višestruko diskriminisanih grupa: priprema za prijemne ispite i državnu maturu; savetovanje pri odabiru profila na sledećem stepenu obrazovanja; obezbeđivanje sredstava za polaganje prijemnih ispita u vidu posebnih stipendija

Informatori Ministarstva prosvete za škole u Republici Srbiji o podsticajnim merama.
Učenice targetirane i obaveštene od strane školskih uprava. Podsticajne mere obezbeđene i primenjene.

Rezultati izveštaja iz relevantnih institucija o broju upisanih devojaka iz višestruko diskriminisanih grupa pre i posle primene programa podsticajnih mera.

Izveštaji relevantnih institucija o broju upisanih devojaka iz višestruko diskriminisanih grupa pre i posle primene programa podsticajnih mera u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta,
Ministarstvo zdravlja, Uprava za rodnu ravnopravnost,
Republički zavod za statistiku,
ZUOV, ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji, Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni savet nacionalnih manjina,
Organi jedinica lokalne samouprave

 

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.3.2.8. Pilot projekat: Planiranje podsticajnih mera pri upisu u srednje škole, na fakultete i na postdiplomske studije devojaka iz višestruko diskriminisanih grupa u gore navedenim regionima: priprema za prijemne ispite i državnu maturu; savetovanje pri odabiru profila na sledećem stepenu obrazovanja; obezbeđivanje sredstava za polaganje prijemnih ispita

Informatori Ministarstva prosvete za škole u Republici Srbiji o podsticajnim merama. Učenice targetirane i obaveštene od strane školskih uprava. Podsticajne mere obezbeđene i primenjene.

Rezultati izveštaja relevantnih institucija o broju upisanih devojaka iz višestruko diskriminisanih grupa pre i posle primene programa podsticajnih mera.

Izveštaji relevantnih institucija o broju upisanih devojaka iz višestruko diskriminisanih grupa pre i posle primene programa podsticajnih mera u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta,
Ministarstvo zdravlja, Uprava za rodnu ravnopravnost,
Republički zavod za statistiku,
ZUOV, ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji, Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni savet nacionalnih manjina,
Organi jedinica lokalne samouprave

 

Školska godina 2010/11. godina

Nisu potrebna dodatna sredstva

3.3.3.
Uklanjanje rodne nejednakosti iskorenjavanje nepismenosti i funkcionalne nepismenosti u Republici Srbiji

 

 

 

 

 

 

 

3.3.3.1. Obezbeđivanje programa opismenjavanja, posebno za Romkinje i žene starije od 50 godina, kao i za žene iz nerazvijenih seoskih područja

Programi pripremljeni i realizovani.

Smanjen procenat nepismenih i funkcionalno nepismenih žena, posebno starijih i iz višestruko diskriminisanih grupa (Romkinje, žene iz nerazvijenih seoskih područja, itd.).

Rezultati izveštaja relevantnih institucija o broju nepismenih i funkcionalno nepismenih odraslih žena pre i posle sprovođena programa opismenjavanja.

Izveštaji relevantnih institucija o broju nepismenih i funkcionalno nepismenih odraslih žena pre i posle sprovođena programa opismenjavanja u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta,
Ministarstvo zdravlja, Uprava za rodnu ravnopravnost,
Republički zavod za statistiku,
ZUOV, ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji, Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni savet nacionalnih manjina,
Organi jedinica lokalne samouprave

 

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.3.3.2. Pilot projekat: Obezbeđivanje programe opismenjavanja u gore navedenim regionima u Srbiji, posebno za Romkinje i žene starije od 50 godina, kao i za žene iz nerazvijenih seoskih područja

Programi pripremljeni i realizovani.

Smanjen procenat nepismenih i funkcionalno nepismenih žena, posebno starijih i iz višestruko diskriminisanih grupa (Romkinje, žene iz nerazvijenih seoskih područja, itd.).

Rezultati izveštaja relevantnih institucija o broju nepismenih i funkcionalno nepismenih odraslih žena pre i posle sprovođenja programa opismenjavanja.

Izveštaji relevantnih institucija o broju nepismenih i funkcionalno nepismenih odraslih žena pre i posle sprovođenja programa opismenjavanja u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta,
Ministarstvo zdravlja, Uprava za rodnu ravnopravnost,
Republički zavod za statistiku,
ZUOV, ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji, Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni savet nacionalnih manjina,
Organi jedinica lokalne samouprave

 

Školska godina 2010/11. godina

Donatorska sredstva

3.3.4.
Povećavanje broj žena osposobljenih za primenu IKT, posebno u manje razvijenim i seoskim sredinama

 

 

 

 

 

 

 

3.3.4.1. Organizovanje seminara za oslobađanje straha od novih tehnologija za žene iz višestruko diskriminisanih grupa, iz ruralnih sredina, iz nižih društvenih slojeva i iz manjinskih etničkih grupacija (na primer, u udruženjima za žensko preduzetništvo pri regionalnim privrednim komorama)

Veći procenat žena iz višestruko diskriminisanih grupa na nacionalnom nivou koje koriste IKT u svakodnevnom životu za sopstvene potrebe i u profesionalnoj sferi.

Broj održanih seminara i broj učesnika.

Izveštaji relevantnih obrazovnih i državnih institucija u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta,
Ministarstvo zdravlja, Uprava za rodnu ravnopravnost,
Republički zavod za statistiku,
ZUOV, ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji, Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni savet nacionalnih manjina,
Organi jedinica lokalne samouprave

 

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.3.4.2. Pilot projekat: organizovanje seminara za oslobađanje straha od novih tehnologija za žene iz višestruko diskriminisanih grupa, iz ruralnih sredina, iz nižih društvenih slojeva i iz manjinskih etničkih grupacija u gore navedenim regionima (na primer, u udruženjima za žensko preduzetništvo pri regionalnim privrednim komorama)

Veći procenat žena iz višestruko diskriminisanih grupa na nacionalnom nivou koje koriste IKT u svakodnevnom životu za sopstvene potrebe i u profesionalnoj sferi.

Broj održanih seminara i broj učesnika.

Izveštaji relevantnih obrazovnih i državnih institucija u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta,
Ministarstvo zdravlja, Uprava za rodnu ravnopravnost,
Republički zavod za statistiku,
ZUOV, ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji, Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni savet nacionalnih manjina,
Organi jedinica lokalne samouprave

 

Školska godina 2010/11. godina

Donatorska sredstva

3.3.4.3. Otvaranje internet punktove na lokalnom nivou koji su lakše dostupni ženama iz višestruko diskriminisanih grupa, iz ruralnih sredina, iz nižih društvenih slojeva i iz manjinskih etničkih grupacija, na primer, u udruženjima za žensko preduzetništvo pri regionalnim privrednim komorama

Veći procenat žena iz višestruko diskriminisanih grupa na nacionalnom nivou koje koriste IKT u svakodnevnom životu za sopstvene potrebe i u profesionalnoj sferi.

Broj i kvalitet posećenosti internet punktova, upotreba IKT u njima za lične potrebe i iz profesionalnih razloga.

Izveštaji relevantnih obrazovnih i državnih institucija u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta,
Ministarstvo zdravlja, Uprava za rodnu ravnopravnost,
Republički zavod za statistiku,
ZUOV, ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji, Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni savet nacionalnih manjina,
Organi jedinica lokalne samouprave

 

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

3.3.4.4. Pilot projekat: Otvaranje internet punktove na lokalnom nivou koji su lakše dostupni ženama iz višestruko diskriminisanih grupa, iz ruralnih sredina, iz nižih društvenih slojeva i iz manjinskih etničkih grupacija u gore navedenim regionima, na primer, u udruženjima za žensko preduzetništvo u udruženjima za žensko preduzetništvo pri regionalnim privrednim komorama

Veći procenat žena iz višestruko diskriminisanih grupa na nacionalnom nivou koje koriste IKT u svakodnevnom životu za sopstvene potrebe i u profesionalnoj sferi.

Broj i posećenost internet punktova.
Upotreba IKT u njima za lične potrebe i iz profesionalnih razloga.

Izveštaji relevantnih obrazovnih i državnih institucija u skladu sa preporukama ekspertske radne grupe iz aktivnosti 3.2.1.1.

Uprava za rodnu ravnopravnost

 

2010. godine

Donatorska sredstva

Pojedinačni cilj 3.4.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

3.4. Medijske promocije i kampanje za unapređenje rodne ravnopravnosti

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvor finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

3.4.1. Sprovođenje sveobuhvatne medijske kampanje tokom trajanja realizacije ovog plana, kao i strateški niz medijskih promocija, aktivnosti, panel diskusija, okruglih stolova i sl. kako za stručnu i akademsku, tako i za širu javnost, u skladu sa aktivnostima predviđenim svim tačkama ovog Nacionalnog akcionog plana za unapređenje rodne ravnopravnosti u obrazovanju, kao i u skladu sa tačkama ostalih nacionalnih akcionih planova iz strateških oblasti zdravlje, odlučivanje, borba protiv nasilja, ekonomija i mediji. Sve medijske akcije moraju biti veoma pažljivo koordinirane od strane relevantnih institucija. U svakoj situaciji pratiti Nacionalnog akcionog plana za unapređenje rodne ravnopravnosti i vidljivosti žena u medijima i usklađivati

Unapređenje položaja žena u svim oblastima javnog i privatnog života. Razvoj kritičke svesti kompletnog stanovništva. Poboljšanje konstruktivnog dijaloga između žena i muškaraca u svim oblastima javnog i privatnog života, prepoznavanje i vrednovanje različitosti polnih i rodnih razlika.

Rezultati anketa za istraživanje javnog mnjenja.
Rezultati izveštaja relevantnih institucija predviđenih aktivnostima Nacionalnog akcionog plana

Izveštaji relevantnih agencija i institucija

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta;
Ministarstvo zdravlja, Uprava za rodnu ravnopravnost,
Republički zavod za statistiku,
ZUOV, ZVKOV, Univerziteti u Republici Srbiji,
Nacionalni prosvetni savet,
Prosvetni savet nacionalnih manjina,
Organi jedinica lokalne samouprave

Videti sve gore navedene aktivnosti

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Strateška oblast: Poboljšanje zdravlja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti u zdravstvenoj politici

POSEBAN CILJ 4: Očuvanje i unapređivanje zdravlja žena i ostvarivanje rodne ravnopravnosti u zdravstvenoj politici

 

Pojedinačni cilj 4.1.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

Očuvanje i unapređivanje opšteg zdravlja žena

Aktivna i odgovorna uloga obrazovnog sistema, medija i proizvođača edukativnih materijala u službi očuvanja i unapređivanja opšteg zdravlja žena

Dostupnost informacija kroz obrazovni sistem i programe za podizanje nivoa javne svesti

Kreiranje javnog mnjenja, novih percepcija i kulturnih promena u javnom mnjenju
Obezbeđen pristup odgovarajućim informacijama.
Podrška Ministarstvu zdravlja u promociji javnog zdravlja.

Smanjenje predominantnog morbiditeta i mortaliteta kod žena

Usklađeni prioriteti i strateško delovanje u smislu rodne ravnopravnosti sa drugim strateškim dokumentima i prioritetima Vlade

Harmonizacija nacionalnog zakonodavstva sa pravnim okvirom Evropske unije

Broj informativnih emisija na RTS-u o zdravstvenom i reproduktivnom vaspitanju

Broj kampanja za promociju zdravih stilova života - jedan CD i jedna publikacija

Smanjeni predominantni morbiditet i mortalitet kod žena

Kraj 2015. godine

 

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvor finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

4.1.1.
Prevencija i smanjivanje faktora rizika po zdravlje žena

4.1.1.1. Obezbeđivanje edukativnih programa o zdravom načinu života i rizičnim stilovima ponašanja koji su sistematski i permanentni
Permanentno praćenje i usklađivanje standarde kontrole za dozvolu proizvodnje, uvoza i prodaje proizvoda kozmetičke i farmaceutske industrije sa najnovijim evropskim i svetskim istraživanjima.
Podržavanje i promovisanje proizvodnje domaćih, neškodljivih kozmetičkih i higijenskih proizvoda namenjenih ženskoj populaciji.
Uvođenje odredbe obaveznog nadzora i kontrola u upotrebi sintetičkih hormona u mlečnoj i mesnoj industriji

Obezbeđeni edukativni programi koji su sistematski i permanentni a informacije su dostupne kroz obrazovni sistem.

Podignut nivo zdravstvene kulture žena

Broj edukacija o zdravim stilovima života u obrazovnim, koji uključuju i reproduktivno zdravlje.

Pad vrednosti morbiditeta i mortaliteta maligniteta, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, seksualno prenosivih i bolesti zavisnosti

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost

Statistički izveštaji Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo zdravlja

Uprava za bezbednost na radu

Ministarstvo omladine i sporta
Ministarstvo rada i socijalne politike
Ministarstvo pravde
Uprava za rodnu ravnopravnost

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"
ZUOV i ZVKOV

Udruženja koja se bave mladima

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.1.1.2. Pokretanje inicijative za uticaj na uređivačku politiku sredstava javnog informisanja u oblasti zdravlja i promocije zdravih stilova života i uklanjanja negativnih sadržaja iz programa Javnog informativnog servisa

Odgovorna politika sredstava javnog informisanja

Eliminacija negativnih sadržaja iz programa sredstava javnog informisanja

Aktivno uključenje sredstava javnog informisanja u promociju javnog zdravlja

Broj emisija i objavljenih članaka u sredstvima javnog informisanja koji se odnose na zdravlje žena

Postoje institucionalni mehanizmi koji se bave sadržajima negativnim po zdravlje
(kaznena politika)

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost

Sredstva javnog informisanja

 

Ministarstvo zdravlja
Ministarstvo omladine i sporta
Ministarstvo rada i socijalne politike
Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja

Ministarstvo kulture

2010. godine

Nije potrebno dodatno finansiranje

4.1.1.3. Priprema programa za prevenciju i smanjivanje faktora rizika predominantnog morbiditeta i mortaliteta kod žena

Postojanje programa koji se bave gojaznošću, načinom ishrane u korelaciji sa morbiditetom i komorbiditetom; odnosom fizičke aktivnosti i morbiditeta; štetnim supstancama po zdravlje i značajem preventivnih pregleda

Podignut nivo zdravstvene kulture žena

Broj programa.

Rezultati istraživanja zdravlja u Republici Srbiji.

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost

Periodična istraživanja Ministarstva zdravlja

Uprava za rodnu ravnopravnost i

sredstva javnog informisanja

 

Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo zdravlja
Ministarstvo prosvete
Ministarstvo omladine i sporta
Ministarstvo rada i socijalne politike

strukovna i druga udruženja

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

2010. godina

Od 2011. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

 

4.1.1.4. Promovisanje pravilnog način ishrane i pripremanja hrane kroz projekat: Putujuća kuhinja,
sa sezonskim ciklusima

Žene su edukovane u pravilnom načinu ishrane i pripremanja hrane

Broj promocija

Izveštaji Uprava za rodnu ravnopravnost

Uprava za rodnu ravnopravnost

sredstva javnog informisanja

Strukovna i druga udruženja

2010. godina

 

 

Smanjen morbiditet gojaznosti (BMI³30) i predgojaznosti.
Smanjena prevalencija komorbiditeta.

Gojaznost manja od 18,3%, predgojaznost žena manja od 29,5%

Morbiditet kardiovaskularnih bolesti, maligniteta, dijabetesa

Statistički izveštaji Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

Ministarstvo zdravlja

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

Od 2011. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.1.1.5. Izrada propisa o dostupnosti jasne liste štetnih emulgatora

Donet propis o obaveznosti listi štetnih emulgatora u prodavnicama hrane na vidljivim mestima

Smanjeni faktori rizika za malignitete

Dostupna lista štetnih emulgatora supstanci na internetu

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost
Sajt Ministarstva zdravlja
sajt Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo zdravlja
Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.1.1.6. Edukacija žena u seoskim domaćinstvima o merama zdravstvene zaštite

Podignut nivo zdravstvene kulture žena u ruralnim sredinama

Broj sprovedenih edukacija
Broj edukovanih žena

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost

Uprava za rodnu ravnopravnost i

sredstva javnog informisanja

udruženja

Kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.1.1.7. Unapređivanje sistema bezbednosti i zdravlja žena na radnom mestu posebno za zaštitu zdravlja zaposlenih žena koje su izložene rizicima na radu (hemijske štetnosti, jonizujuća zračenja i sl.) i osobe sa invaliditetom

Unapređeni uslovi na radu za žene, uključujući žene sa invaliditetom

Sprovedene mere koje se odnose na bezbednost i zdravlje žena na radu

Izveštaji Uprave za bezbednost na radu

Uprava za bezbednost na radu

udruženje poslodavaca

Kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.1.2.
Prevencija zloupotreba droga, alkohola i lekova

 

 

 

 

 

 

 

4.1.2.1. Promovisanje principa zdravog života u školama

Smanjenje vrednosti morbiditeta i mortaliteta kod bolesti zavisnosti

Stepen morbiditeta i mortaliteta usled bolesti zavisnosti

Statistički izveštaji Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

Ministarstvo zdravlja

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

2015. godina i kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.1.2.2. Uključivanje studenata medicinskih fakulteta u promociju javnog zdravlja

Saradnja sa studentima medicinskih fakulteta u promociji javnog zdravlja

Povećan procenat stanovništva upoznatog sa efektima psihoaktivnih supstanci

Tekstovi o promociji javnog zdravlja u medicinskim časopisima u dovoljnom tiražu i za celu teritoriju Republike Srbije

Procenat stanovništva upoznato sa efektima psihoaktivnih supstanci

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost

Statistički izveštaji Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo zdravlja

Medicinski fakulteti

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut",
Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti, Beograd

Od 2011. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.1.2.3. Izrada programa socijalne i psihološke podrške za žene koje zloupotrebljavaju droge, alkohol i lekove po principu "Žene za žene" (uključene žene stručnjaci)

Postoje programi rehabilitacije i resocijalizacije koji su rodno senzitivni i koji uzimaju u obzir potrebe žena u svim aspektima Programa

Veća uspešnost diskriminisanih grupa: drugačije seksualne orijentacije, seksualnih radnica, žrtava nasilja, majki, žena sa porodičnom istorijom korišćenja psihoaktivnih supstanci

Teritorijalna pokrivenost programom, sadržaj i razvoj programa i programski materijali:
razvoj veština za redukciju stresa, povećanje samopoštovanja, postojanje liste psihoaktivnih supstanci i njihovim efektima
broj radionica za stručno osposobljavanje,
broj žena mentora koje su uspešno prošle programe rehabilitacije i resocijalizacije

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost

Uprava za rodnu ravnopravnost

zdravstvene ustanove

Ministarstvo zdravlja
Ministarstvo rada i socijalne politike
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

zdravstvene ustanove koje se bave bolestima zavisnosti,

udruženja

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

 

4.1.3. Unapređenje mentalnog i emocionalnog zdravlja, uključujući i posebne programe namenjene adolescentkinjama

4.1.3.1. Saradnja sa studentima medicinskih fakulteta na kreiranju informativnih punktova

Povećanje broja i načina savetovanja (SOS telefoni, on line savetovalište, sajtovi pod nadzorom) i vršnjačka edukacija

Broj praktičnih vežbi koje sadrže rad u savetovalištima

Broj studenata koji nastavlja sa radom u savetovalištima

Izveštaji nosilaca aktivnosti

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo prosvete

Medicinski fakulteti

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.1.3.2. Razvijanje mreže grupa za podršku i uzajamnu pomoć u očuvanju emocionalnog i mentalnog zdravlja kroz tela za rodnu ravnopravnost u jedinicama lokalne samouprave

Razvijena mreža grupa za uzajamnu pomoć i solidarnost po principu "Žene za žene" (uključene žene stručnjaci)

Broj uključenih stručnjakinja

Broj uključenih lokalnih zajednica

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Uprava za rodnu ravnopravnost

tela za rodnu ravnopravnost u jedinicama lokalne samouprave;
strukovna i druga udruženja

Kraj 2015. godine

Nije potrebno dodatno finansiranje

 

Aktivnost 4.1.4. Podsticanje razvoja i jačanje grupa samopomoći za osnaživanje žena za preuzimanje odgovornosti za sopstveno zdravlje

4.1.4.1. Sprovođenje programa koji stimulišu aktivnu ulogu pacijenata u odlučivanju o lečenju i samopomoći u lečenju minornih bolesti

Povećano znanje o za osnovnoj samopomoći

Bolja informisanost o načinu rada sistema zdravstvenih ustanova

Veće učešće pacijentkinja u odlučivanju o lečenju

Veća saradnja pacijentkinja u primarnoj zaštiti

Broj edukacija o samopomoći u ranom otkrivanju i lečenju minornih bolesti

Sajt Ministarstva zdravlja

Ministarstvo zdravlja

Uprava za rodnu ravnopravnost

domovi zdravlja;
Crveni krst Srbije;
organi jedinica lokalne samouprave;
sekcije Srpskog lekarskog društva
strukovna i druga udruženja

2010. godina i kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.1.4.2. Pružanje mogućnosti organizacijama i udruženjima pacijenata da utiču na kreiranje zdravstvene politike na svim nivoima

Ostvaren kontakt sa registrovanim udruženjima pacijenata u svrhu bolje identifikacije problema i akcija za njihovo otklanjanje

Aktivno učešće pacijenata u kreiranju zdravstvene zaštite

Broj udruženja pacijenata sa kojima je ostvarena saradnja

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo rada i socijalne politike

Kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

 

Pojedinačni cilj 4.2.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

Obezbeđivanje dostupnosti kvalitetne zdravstvene zaštite za žene, posebno za žene iz višestruko diskriminisanih grupa

Preorijentacija osnovne delatnosti od dominantno kurativnog ka promotivno-preventivnom

povećana dostupnost i pristupnost primarne zdravstvene zaštite - Evropska povelja i Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena

Unapređena služba primarne zdravstvene zaštite potrebama korisnika u skladu sa Evropskom poveljom

Unapređenje mehanizama za ostvarivanje, poštovanje i zaštitu ljudskih prava i prava pacijentkinja

Lakša dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite višestruko diskriminisanim grupama

Unapređenje položaja Romkinja u zdravstvenoj zaštiti

Unapređen položaja izbeglih i interno raseljenih žena

Propisi o unapređenju zdravstvene zaštite Roma

Propisi o regulisanju obaveznog vida zdravstvene zaštite za Romkinje, HIV pozitivne i invalide

Broj ginekoloških stolova za žene invalide doniranih zdravstvenim ustanovama

Broj sanitetskih vozila opremljenih ginekološkom ambulantom za seksualne radnice

Broj sanitetskih vozila opremljenih ginekološkom ambulantom za izbegle i interno raseljene žene

2010. godina

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvršenje aktivnosti

Izvor finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

4.2.1.
Prilagođavanje službe primarne zdravstvene zaštite potrebama korisnika

4.2.1.1. Formiranje mobilnih timova za rano otkrivanje oboljenja kod Romkinja, izbeglih i interno raseljenih žena, žena u seoskim sredinama i udaljenim područjima

Postoje mobilni timovi za rano otkrivanje oboljenja kod žena iz višestruko diskriminisane kategorije

Broj sanitetskih vozila opremljenih ginekološkom ambulantom za Romkinje seksualne radnice

Broj sanitetskih vozila opremljeno i sa ginekološkom ambulantom za izbegle i interno raseljene žene

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost

Izveštaj i Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo rada i socijalne politike,
JAZAS,
Udruženja

2010. godina i 2011. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.2.1.2. Edukacija žena iz diskriminisanih grupa o važnosti očuvanja sopstvenog zdravlja i njihovim pravima i mogućnostima u okviru zdravstvenog sistema

Bolji pristup informacijama u formatima koje mogu koristiti slabovide ili gluvoneme osobe, nepismene osobe, jezičke manjine

Povećana pristupnost zdravstvenim ustanovama

Broj i vrsta edukacija za Romkinje, izbegle i interno raseljene žene, žene u seoskim sredinama i udaljenim područjima

Sajt Ministarstva zdravlja

Ministarstvo zdravlja

Uprava za rodnu ravnopravnost,
udruženja

Kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.2.2.
Obezbeđivanje dostupnosti kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti višestruko diskriminisanih grupa

4.2.2.1. Opremanje ginekoloških ordinacija specijalnim stolovima za žene invalide u domovima zdravlja u Kruševcu, Kikindi i Leskovcu

Dostupne specijalističke usluge ginekologa za žene invalide

Broj doniranih ginekoloških stolova za žene invalide u navedenim gradovima.

Ministarstvo rada i socijalne politike

Uprava za rodnu ravnopravnost

udruženja "Iz kruga"

 

2010. godina i 2011. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

 

4.2.2.2. Iniciranje uvođenja ujednačenog postupka pri operaciji dojke i informisanost o postoperativnom ili mastektomijom, kao proceduralni standard, po ugledu na praksu u svetu

Podstaknuto pravovremeno javljanje lekaru kod sumnjivih promena i sledstveno smanjenje mortaliteta

Bolja informisanost pacijentkinja o postoperativnim mogućnostima

Kvalitet života operisanih pacijentkinja

Broj ustanova u kojima se radi rekonstrukcija

Broj operativnih zahvata na dojci sa rekonstrukcijom

Procenat žena kod kojih se tumor dojke se otkrije u ranoj fazi

Stopa mortaliteta manja od 41,3%

Izveštaji Ministarstva zdravlja

Statistički izveštaji Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

Izveštaji zdravstvenih ustanova

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo zdravlja

Srpsko lekarsko društvo

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

2010. godina i kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

 

4.2.3.
Zakonsko uređivanje mehanizama za ostvarivanje, poštovanje i zaštitu ljudskih prava i prava pacijentkinja

4.2.3.1. Izrada propisa kojima se unapređuje pravo pacijentkinja na privatnost i slobodu odlučivanja o načinu lečenja

Doneti propisi o unapređenju prava pacijenata/kinja

Broj pacijentkinja koje slobodno odlučuju o načinu sopstvenog lečenja

Sajt Ministarstva zdravlja

Ministarstvo zdravlja

Uprava za rodnu ravnopravnost

Kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

 

Pojedinačni cilj 4.3.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

Unapređivanje reproduktivnog zdravlja žena

Podrška nosiocima aktivnosti Nacionalnim programima za rano otkrivanje karcinoma grlića materice i dojke

Povećan opšti nivo znanje o malignim bolestima u javnosti i svest da su određeni maligniteti (cerviks, dojka, kolon), pri tome najzastupljeniji kod žena, izlečivi ukoliko su blagovremeno otkriveni

Osnaženi mladi za odgovoran odnos prema seksualnosti i reproduktivnom zdravlju; promovisani rodni odnosi i seksualno zdravlje zasnovani na uzajamnom poštovanju, jednakosti i odgovornosti

Obezbeđene kvalitetne usluge za planiranje porodice

Smanjen broj arteficijelnih abortusa i promocija bezbednijih metoda za planiranje porodice, smanjen broj maloletničkih trudnoća.

Prevencija rizičnog seksualnog ponašanja i smanjenje učestalosti seksualno prenosivih bolesti potencijalnih etioloških faktora maligniteta

Dostupnost informacija kroz programe za podizanje javne svesti.

Dostupnost informacija kroz obrazovni sistem sa adekvatnim nastavnim programom koji uključuje i reproduktivno zdravlje

Procenat obuhvaćene ciljne populacije Nacionalnim programom za skrining raka grlića materice

Sirova stopa mortaliteta manja od 12,6%

Procenat ciljne populacije (45-69 godina) obuhvaćene skriningom Nacionalnog programom za prevenciju raka dojke

Procenat žena kod kojih se tumor dojke se otkrije u ranoj fazi

Sirova stopa mortaliteta

Broj novootvorenih savetovališta za reproduktivno zdravlje

Broj maloletničkih trudnoća
Broj neželjenih trudnoća
Stopa maternalne smrtnosti kao posledica maloletničkih trudnoća

Procenat upotrebe kondoma kod mladih i u prosečnoj populaciji

Kontinuirano

 

Aktivna uloga obrazovnih ustanova i sredstava javnog informisanja u kreiranju javnog mnenja, novih percepcija i kulturnih promena u javnom mnenju

Obezbeđen humaniji pristup porođaju i sigurno materinstvo
Majci se pruža posebna podrška i zaštita pre i posle porođaja
Obezbeđen pristup odgovarajućim pravovremenim i razumljivim informacijama i savetodavnim uslugama

5. Poboljšan kvaliteta života žena u menopauzi
Poštovanje različitosti (socijalno ekonomske, kulturne, religije, životnog doba)

Procenat žena koje godišnje poseti ginekologa

Maternalni morbiditet i mortalitet
Perinatalni morbiditet i mortalitet
Broj komplikacija na porođaju i u puerperijumu
Implementacija programa "Bolnice prijatelji beba"

Broj CD ova i broj publikacija
Broj štampanih izdanja vežbi za žene

2010. godina i kontinuirano

 

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvršenje aktivnosti

Izvori finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

4.3.1.
Organizovanje ranog otkrivanja karcinoma grlića materice i dojke

4.3.1.1. Učešće u aktivnostima predviđenim Nacionalnom programom za skrining raka grlića materice

Povećana dostupnost citološkog testiranja u ustanovama primarne zdravstvene zaštite

Kontinuirano sprovođenje skrininga

Donacija 1500 kompleta (uključujući spekulume) za Papanikolau testiranje za Zaječarski i Borski okrug sa najvećom incidencijom raka grlića materice

Procenat obuhvaćene populacije
Procenat obuhvaćene ciljne populacije

Sajt Ministarstva zdravlja

Sajt Ministarstva zdravlja

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo zdravlja

Zdravstvene ustanove zadužene za sprovođenje skrininga raka grlića materice

 

2010. godina

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima udruženja

Smanjen mortalitet kod karcinoma grlića materice

mortalitet manji od 22,2
Sirova stopa mortaliteta manja od 12,6

Sajt Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

Ministarstvo zdravlja

 

Kontinuirano

 

4.3.1.2. Pomoći postojeću kampanju "Kaži svima koje voliš" Srbija protiv raka u kojoj su zastupljeni svi aspekti morbiditeta i mortaliteta -
edukativna i promotivna funkcija

Povećan opšti nivo razumevanja malignih bolesti u javnosti i svest da su određeni maligniteti izlečivi ukoliko su otkriveni na vreme - razbijanje fame o raku

Smanjenje ukupnog Mt od maligniteta.

Broj emisija i članaka o sprovedenoj kampanji

Broj nastupa radi promovisanja kampanje u sredstvima javnog informisanja

Nije veći od 272,8

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost

Srbija protiv raka

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo zdravlja

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"
Sredstva javnog informisanja

Kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.3.1.2.1. Angažovanje poznatih sportistkinja u promociji borbe protiv raka dojke

Ostvarena saradnja sa Ministarstvom zdravlja radi promocije

Broj reklama u javnim glasilima

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost
Sredstva javnog informisanja

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo omladine i sporta

Sredstva javnog informisanja
Srbija protiv raka

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.3.1.3. Podrška programima za rano otkrivanje malignih tumora dojke kroz povećanje teritorijalne pokrivenosti postojećeg animiranog spota o samopregledu dojke

Procenat žena otkrivanja tumora dojke u ranoj fazi veći od 24%.

Procenat ciljne populacije (45-69 godina) obuhvaćene skriningom

Smanjenje mortaliteta kod raka dojke

 

Broj nastupa u sredstvima javnog informisanja na temu samopregleda

Procenat obuhvaćene populacije skriningom

Procenat žena kod kojih se tumor dojke se otkrije u ranoj fazi

Mortalitet manji od 36,3%
Sirova stopa mortaliteta manja od 41,3

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost

Statistički izveštaji Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo zdravlja

Sredstva javnog informisanja

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

Zdravstvene ustanove

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

 

2010. godina i kontinuirano

Kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.3.2.
Obezbeđivanje kvalitetne usluge za planiranje porodice i lečenje neplodnosti, smanjivanje učestalosti abortusa i promocija bezbednijih metoda za planiranje porodice, smanjivanje maloletničkih trudnoća i maternalne smrtnosti

4.3.2.1. Aktivna prevencija neželjene trudnoće u okviru edukacije o planiranju porodice kao neophodan element u opštem obrazovanju

U okviru nastavnih planova i programa obezbeđeno obrazovanje iz oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja

Broj maloletničkih trudnoća
Broj neželjenih trudnoća
Stopa maternalne smrtnosti kao posledica maloletničkih trudnoća

Statistički izveštaji Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

Ministarstvo zdravlja

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.3.2.2. Podsticanje ginekologa u domovima zdravlja da osnivaju savetovališta, stimulacijom jedinica lokalne samouprave

Osnovana savetovališta za planiranje porodice i unapređenje reproduktivnog zdravlja

Broj novootvorenih savetovališta za reproduktivno zdravlje.

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Uprava za rodnu ravnopravnost

Tela za rodnu ravnopravnost u jedinicama lokalne samouprave

Domovi zdravlja

 

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.3.2.3. Informisanje žena o potrebi korišćenja i vrstama kontraceptivnih sredstava

Smanjen broj neželjenih trudnoća

Povećan broj žena koje koriste kontraceptivna sredstva.

Broj komisija za rodnu ravnopravnost kojima su dodeljena sredstva za promociju i edukaciju uloge ginekologa i savetovališta za reproduktivno zdravlje

Sajt Ministarstva zdravlja

Statistika Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

Ministarstvo zdravlja

Uprava za rodnu ravnopravnost

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

Udruženje za reproduktivno zdravlje

Tela za rodnu ravnopravnost u jedinicama lokalne samouprave

2010. godina i kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.3.2.4. Predlog za uvođenje procedure za subvencionisanje artificijelnog abortusa razmatranjem socijalnog statusa i životnih okolnosti žena, kao i prirode partnerske veze

Smanjen broj neželjenih trudnoća

Broj subvencionisanih artificelnih abortusa

Sajt Ministarstva zdravlja

Statistički izveštaji Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo zdravlja

2011. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.3.3.
Prevencija rizičnog seksualnog ponašanja i smanjivanje učestalosti seksualno prenosivih bolesti; osnaživanje mladih za odgovoran odnos prema seksualnosti i reproduktivnom zdravlju; promovisanje rodnih odnosa i seksualnog zdravlja zasnovanih na uzajamnom poštovanju, jednakosti i odgovornosti

4.3.3.1. Poboljšavanje nivoa znanja mladih u oblasti reproduktivnog zdravlja

Veće znanje mladih za odgovoran odnos prema seksualnosti i reproduktivnom zdravlju uz rodne odnose zasnovane na uzajamnom poštovanju, jednakosti i odgovornosti

Incidenca seksualno prenosivih bolesti kod mladih (do 26 godina)

Statistički izveštaji Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

Ministarstvo zdravlja

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.3.3.2. Promovisanje upotrebe kontraceptivnih sredstava kroz periodične akcije deljenja (besplatnih) kondoma ženama u gradskim i ruralnim sredinama

Povećana upotreba kondoma

Smanjenje incidence seksualno prenosivih bolesti i HIV-a

Povećana dostupnost kondomima kroz povećanu finansijsku dostupnost

Upotreba kondoma prilikom odnosa veći od 66.1% (mladi), veći od 51.5% u prosečnoj populaciji
Incidenca seksualno prenosivih bolesti
Incidenca HIV-a

Statistički izveštaji Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"
Izveštaji Uprava za rodnu ravnopravnost

Izveštaji kancelarija za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo zdravlja

Uprava za rodnu ravnopravnost

JAZAS

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

 

JAZAS

Organi jedinica lokalne samouprave

 

Kontinuirano

Kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.3.3.3. Obezbeđivanje besplatnih kondoma za Romkinje

Povećana dostupnost kondomima kroz povećanu finansijsku dostupnost

Količina dodeljenih kondoma Jugoslovenskoj asocijaciji za borbu protiv side za Romkinje seksualne radnice

Teritorijalna rasprostranjenost

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost
Izveštaji učesnika aktivnosti

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Nacionalni savet Roma

2010. i kontinuirano

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta
Donatorska sredstva

4.3.4.
Promovisanje humanijeg pristupa porođaju i obezbeđivanje sigurnog materinstva

4.3.4.1. Promovisanje humanijeg pristupa porođaju kroz obezbeđivanje ranog kontakta majki i beba

Zdravstvene ustanove prijateljski orijentisane prema majci i bebama, smeštaj novorođenčeta pored majke tokom boravka u bolnici

Broj zdravstvenih ustanova obuhvaćen programom: "Baby-Friendly Hospital Plus"

 

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

Ministarstvo zdravlja
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

UNICEF

Kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.3.4.2. Obezbeđivanje sigurnog materinstva kroz redovnu kontrolu i edukaciju u savetovalištima

Blagovremeno prepoznavanje rizika i smanjenje broja visokorizičnih trudnoća, spontanih pobačaja i prevremenih porođaja, promena znanja i ponašanja trudnica i sticanje zdravih navika

Stopa maternalnih morbiditeta i moraliteta

Obuhvat trudnica u prvom trimestru

Obuhvat trudnica kućnim posetama polivalentne patronažne sestre

Statistički izveštaji Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"
Vodič za zdravstvenu zaštitu trudnica na primarnom nivou iz 2005. godine

Ministarstvo zdravlja

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

Zdravstvene ustanove

Kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.3.5.
Poboljšanje kvaliteta života žena u menopauzi

4.3.5.1. Izrada promotivnih materijala za edukaciju u cilju olakšanja tegoba žena u menopauzi

Postoji promotivni materijal koji obrađuje:
redukciju kardiovaskularnog rizika;
redukciju rizika za osteoporozu;
izbor stila života;
način ishrane;
fizičke aktivnosti

Poglavlje u okviru publikacije o prevenciji tegoba sindroma menopauze

Broj publikacija sa fizičkim vežbama

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo zdravlja
Ministarstvo prosvete
Ministarstvo omladine i sporta
Ministarstvo rada i socijalne politike
Strukovna i druga udruženja
Izdavači

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

 

Pojedinačni cilj 4.4.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

Jačanje kapaciteta zdravstvene zaštite uvođenjem rodne dimenzije u sistem

Razvijena rodno razvrstana dokumentacija i statistika u oblasti zdravlja

Uključen rodni aspekt u formiranje jedinstvenog informacionog sistema u oblasti zdravlja

Podstaknuto rutinsko uključivanje rodnih varijabli u redovna istraživanja

Broj ustanova zdravstvene zaštite sa softverskom mogućnošću statistike po polu i morbiditetu

Predlog Vladi za uključivanje rodnog aspekta u formiranje jedinstvenog informacionog sistema u oblasti zdravlja

Broj javnih rasprava o uvođenju rodne dimenzije u zdravstvenu zaštitu

2010. godina

 

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvršenje aktivnosti

Izvor finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

4.4.1.
Razvijanje istraživanja, dokumentacije i statistike o ravnopravnosti polova u oblasti zdravlja i uključivanje rodno senzitivnog znanja i novih saznanja iz oblasti ženskog zdravlja

4.4.1.1. Vođenje rodno razvrstanih evidencija i prikupljanja podataka iz zdravstvenih institucija

Dostupna rodno razvrstana evidencija i prikupljanje podataka iz zdravstvenih institucija

Dopuna i inovacija medicinske dokumentacije i evidencije u domovima zdravlja

Verodostojni podaci o mortalitetu

Broj ustanova zdravstvene zaštite iz kojih se dobijaju rodno osetljivi podaci

Postoji poseban zakon o medicinskoj dokumentaciji

Broj zdravstvenih ustanova sa softverskom mogućnošću statistike po polu po mortalitetu

"Službeni glasnik Republike Srbije"

Izveštaji Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

Ministarstvo zdravlja

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

Uprava za rodnu ravnopravnost

 

2010. godina

 

Nije potrebno dodatno finansiranje

 

4.4.1.2. Podsticanje istraživanja, procene i evaluacije koje prepoznaju različita iskustva i specifične potrebe žena

Podstaknuto rutinsko uključivanje rodnih komponenti u redovna istraživanja
(biomedicinska, bihejvioristička, epidemiološka, klinička ispitivanja).

Kvalitetnije zdravstvene usluge za žene.

Broj javnih rasprava o podsticanju aktivnosti organizovanih uz saradnju sa ustanovama za medicinsku statistiku

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost

Izveštaji organizatora tribina i okruglih stolova

Sajt Ministarstva zdravlja

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo zdravlja
Republički zavod za statistiku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

Srpsko lekarsko društvo

2010. godina i kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Aktivnost 4.4.2. Kontinuirana obuka zdravstvenih radnika za uvođenje rodne dimenzije u zdravstvenu praksu i promovisanje Evropske povelje o pravima pacijenata

 

Obuka zdravstvenih radnika za uvođenje rodne dimenzije uvršćena je u plan obuka

Broj obuka za zdravstvene radnike
Broj radnika u zdravstvu obuhvaćenim obukom

Sajt Ministarstva zdravlja

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo zdravlja
Republički zavod za statistiku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

 

2011. godina i kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.4.3.
Uključivati rodnu dimenziju u profesionalne i etičke kodekse i uvođenje rodno senzitivnih zdravstvenih procedura

 

Rodna dimenzija reproduktivnog zdravlje uključena u oblast medicinskih nauka

Broj zdravstvenih procedura u kojima je uključen rodni aspekt

Sajt Ministarstva zdravlja

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo zdravlja
Republički zavod za statistiku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

2011. godina i kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.4.4.
Uključivati rodni aspekt u formiranje jedinstvenog informacionog sistema u oblasti zdravlja

4.4.4.1. Uključivanje rodnog aspekta u formiranje jedinstvenog informacionog sistema u oblasti zdravlja

Uključen rodni aspekt pri formiranju integrisanog informacionog sistema u oblasti zdravlja

Jedinstveni informacioni sistem u oblasti zdravlja.

Sajt Ministarstva zdravlja

Ministarstvo zdravlja

Uprava za rodnu ravnopravnost

2010. godina

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta.
Donatorska sredstva

 

Pojedinačni cilj 4.5.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

Povećanje učešća žena u odlučivanju o zdravstvenoj politici

Povećanje učešća žena na rukovodećim mestima i u upravljačkim telima zdravstvenih ustanova i uvođenje procedura koje obezbeđuju učešće u odlučivanju o zdravstvenoj zaštiti na svim nivoima

Ujednačena zastupljenost u strukturama odlučivanja i donošenja politike koja verodostojnije odražava strukturu zaposlenih (75% zaposlenih u zdravstvu su žene)

Razvijen multisektorski pristup i, uključena udruženja, profesionalne organizacije i zdravstvene ustanove u kreiranje zdravstvene politike

Ostvarena međuresorne saradnje u domenu opšteg zdravlja žena

Preorijentacija osnovne delatnosti ka promotivno-preventivnom pristupu

Procenat predstavnika manje zastupljenog pola u obrazovnim i naučnim ustanovama zdravstvenog sistema

Procenat žena u strukturama odlučivanja i donošenja politike

Četiri formulacije predloga za konkretne aktivnosti i mere uz učešće barem dva državna sektora

2010. godina do 2015. godina

 

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvršenje aktivnosti

Izvori finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

4.5.1.
Povećanje učešća žena na rukovodećim mestima i u upravljačkim telima zdravstvenih ustanova i uvođenje procedura koje obezbeđuju učešće u odlučivanju o zdravstvenoj zaštiti na svim nivoima

4.5.1.1. Povećanje procenta žena na rukovodećim položajima u obrazovnim i naučnim ustanovama zdravstvenog sistema

Smanjenje razlika između obrazovnog i rukovodećeg nivoa u obrazovnim i naučnim ustanovama zdravstvenog sistema kroz primenu posebnih zakonodavnih mera

Procenat predstavnika manje zastupljenog pola u obrazovnim i naučnim ustanovama zdravstvenog sistema

Procenat zadovoljnih žena sa mogućnošću napredovanja

Rodno senzitivna evidencija i dokumentacija o strukturi zaposlenih u obrazovnim i naučnim ustanovama

Ministarstvo zdravlja
Ministarstvo prosvete

Obrazovne i naučne ustanove u zdravstvenom sistemu

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut"

2010. godina i kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.5.1.2. Povećanje procenta žena na rukovodećim položajima u državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama

Povećan procenat žena na rukovodećim položajima u državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama

Procenat žena na rukovodećim položajima u državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama

Rodno senzitivna evidencija i dokumentacija o polnoj strukturi zaposlenih u zdravstvenim ustanovama

Ministarstvo zdravlja

zdravstvene ustanove

2010. godina i kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.5.2.
Podsticanje multisektorskog pristupa i uključivanje udruženja, profesionalnih organizacija i zdravstvenih ustanova u kreiranje zdravstvene politike

4.5.2.1. Saradnja državnih organa, zdravstvenih ustanova i udruženja koja se bave zdravljem

Ostvarena saradnja državnih organa, zdravstvenih ustanova i udruženja koja se bave zdravljem

Aktivnosti u zdravstvenoj zaštiti ostvareni kroz saradnju državnih organa, zdravstvenih ustanova i udruženja koja se bave zdravljem

Izveštaj Uprave za rodnu ravnopravnost

Izveštaji učesnika aktivnosti

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo zdravlja
Ministarstvo omladine i sporta

ZUOV

Ekspertska grupa za razvoj mladih u Republike Srbije

2010. godina.

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.5.2.3. Povezivanje sektora zdravlja i obrazovanja kroz zajedničke aktivnosti u promociji javnog zdravlja

Studenti medicinskih fakulteta uključeni u promociju javnog zdravlja i vršnjačku edukaciju

Broj uključenih studenata medicinskih fakulteta

Izveštaj Uprave za rodnu ravnopravnost

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo zdravlja
Ministarstvo prosvete
Medicinski fakulteti

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.5.2.4. Podsticanje saradnje sa svim sektorima koji značajno deluju na osnovne komponente ženskog zdravlja
(obrazovanje, socijalna zaštita, kultura, nauka, pravni sistem i finansiranje)

Podstaknuta saradnja sa svim relevantnim činiocima koji se bave zdravljem žena

Sektori senzitivisani da zdravlje žene shvate kao značajan resurs za razvoj zajednice i populacionu

Broj ostvarenih međusektorskih kontakata

Broj predloga za konkretne aktivnosti i mere u javnom zdravlju

Izveštaji Uprava za rodnu ravnopravnost
Zapisnici sa sednica

Sajt Vlade

 

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo zdravlja,
Ministarstvo pravde,
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava,
Nacionalna služba za zapošljavanje,
Agencija za zapošljavanje,
strukovna i druga udruženja

Kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

 

Pojedinačni cilj 4.6.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

Povećanje učešća žena u sportskim aktivnostima, omasovljavanje ženskih sportskih organizacija i davanje ravnopravnog značaja ženama u sportu

Promovisan sport, rekreacija i fizičke aktivnosti žena kao poželjan model života korisnog po zdravlje

Smanjen faktora rizika po zdravlje žena

Smanjen morbiditet čiji je uzrok gojaznost

Pojačana prevencija bolesti zavisnosti, problema u menopauzi, unapređenje mentalnog zdravlja

Aktivna uloga obrazovnih institucija, sredstava javnog informisanja u službi promocije sporta

Izjednačeni uslovi za bavljenje sportom (masovnim i vrhunskim) i jednako vrednovanje sportskih rezultata žena i muškaraca

Obezbeđena ravnopravna zastupljenost žena na svim pozicijama odlučivanja u sportu i u sportskim organizacijama

Procenat žena koje se bave rekreacijom i sportom

Procenat gojaznosti manji od 18,3%,

Podaci o morbiditetu i mortalitetu po starosnoj strukturi

Procenat zastupljenosti žena

Kontinuirano

 

 

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvršenje aktivnosti

Izvori finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

4.6.1.
Promocija sporta, rekreacije i fizičkih aktivnosti žena kao poželjnog modela života korisnog po zdravlje

4.6.1.1. Promovisanje bavljenje rekreacijom i sportom kao poželjan model za zdrav život

Povećan obim bavljenja rekreacijom ili sportom

Postoji elektronski i štampani edukativni materijal koji obrađuje odnos fizičke aktivnosti i vitalnih parametara i morbiditeta

Procenat žena koji se bavi sportom i rekreacijom

Statistički izveštaji Republičkog zavoda za sport

Izveštaji organizacija civilnog društva

Ministarstvo omladine i sporta

Uprava za rodnu ravnopravnost i sredstva javnog informisanja

Sportska udruženja, Republički zavod za sport, udruženja

bivši i aktivni sportisti; poznate ličnosti

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.6.1.2. Promovisanje fizičke aktivnosti/sportove pogodne za žensko zdravlje kroz projekat: redovna mesečna takmičenja u brzom hodanju po uzrasnim kategorijama

Ostvarena kampanja "Žene i sport"

Promovisano pešačenje kao osnovna kardio-vežba dostupna svima

Broj takmičenje sa učešćem poznatih osoba i nagradama po uzrasnim kategorijama.

Broj učesnica po uzrasnim kategorijama

Izveštaji relevantnih sportskih organizacija: organizatora, nosilaca aktivnosti

Ministarstva omladine i sporta Ministarstvo zdravlja

Uprava za rodnu ravnopravnost i

Nacionalni granski savez za atletiku

Olimpijski komitet Srbije, Sportski savez Srbije, strukovna i druga udruženja

bivši i aktivni sportisti;

2010. godine i kontinuirano

Od 2011. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.6.1.3. Uključivanje Romkinja u sportske aktivnosti

Uključene romkinje u pokret "Sport za sve"

Broj Romkinja koje su osvojile nagradu kao učesnice takmičenja

Republički zavod za sport
Izveštaji relevantnih sportskih organizacija: organizatora, nosilaca aktivnosti
Sajt Romskog nacionalnog saveta

Ministarstvo omladine i sporta
Uprava za rodnu ravnopravnost

2010. godina i kontinuirano

Olimpijski komitet Srbije
Sportski savez Srbije

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.6.1.4. Promovisanje fizičke aktivnosti u ruralnim sredinama kroz tela za rodnu ravnopravnost na u jedinicama lokalne samouprave

Učešće jedinica lokalne samouprave u promociju sporta za žene i folklornim sekcijama

Broj novih folklornih sekcija
Broj članica sportskih sekcija
Broj jedinica lokalne samouprave koje su organizovale takmičenja

Broj učesnica u sportskim aktivnostima u ruralnim sredinama

Izveštaji Uprava za rodnu ravnopravnost

Uprava za rodnu ravnopravnost
Organi jedinica lokalne samouprave

Folklorna društva
Kulturno-umetnička društva
udruženja

Kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.6.1.5. Podsticanje vanškolskih fizičkih aktivnosti za učenice u obrazovnim ustanovama

Povećano učešće učenica u bavljenju sportom.

Broj organizovanih vanškolskih sportskih aktivnosti

Broj zaposlenih aktivno uključenih u vanškolske sportske aktivnosti

Statistika obrazovnih institucija
Izveštaji školskih pedagoga i psihologa

Uprava za rodnu ravnopravnost
Ministarstvo omladine i sporta
Ministarstvo prosvete

Škole

2010. godine i 2011. godine

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta

 

4.6.2.
Izjednačavanje uslova za bavljenje sportom (masovnim i vrhunskim) i jednako vrednovanje sportskih rezultata žena i muškaraca

4.6.2.1. Podrška osnivanju i radu ženskih klubova i ženskih sekcija u sportskim društvima

Osnovani novi ženski klubovi i sekcije u sportskim društvima

Broj novih ženskih klubova i sekcija

Matična evidencija Republičkog zavoda za sport

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost

Uprava za rodnu ravnopravnost

Olimpijski komitet Srbije

organi jedinica lokalne samouprave
Nacionalni granski savezi
sportske organizacije

2010. godina i kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.6.2.2. Lobiranje za uključivanje World Tenis Association turnira na "Serbia Open" turniru

Ostvarena saradnja sa Olimpijskim komitetom Srbije, Komisijom "Žene i sport" i Nacionalnim granskim savezom

World Tenis Association turnir International "Serbia Open" turniru

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo omladine i sporta

Svetski poznate teniserke

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

 

4.6.3.
Obezbeđivanje ravnopravne zastupljenosti žena na svim pozicijama odlučivanja u sportu i u sportskim organizacijama

4.6.3.1. Propisivanje učešće pripadnika manje zastupljenog pola u sportskim savezima, komitetima i upravnim odborima

Propisano učešće pripadnika manje zastupljenog pola u sportskim savezima, komitetima i upravnim odborima

Broj usvojenih usklađenih opštih akata - statuta sportskih organizacija u kojima se afirmiše učešće manje zastupljenog pola

"Službeni glasnik Republike Srbije"

Ministarstvo omladine i sporta

Nacionalnih granskih saveza i drugih sportskih organizacija

Nacionalni granski savezi, Olimpijski komitet Srbije, sportske organizacije, nacionalna udruženja

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.6.3.2. Primena posebnih mera za aktivnije učešće žena na pozicijama odlučivanja u sportu

Povećan procenat zastupljenosti žena na svim pozicijama odlučivanja u sportu i u sportskim organizacijama

Jači kapacitet žena za programski i poslovni menadžment

Procenat zastupljenosti žena na pozicijama odlučivanja

Procenat studentkinja po smerovima

Rodna struktura stipendija

Procenat učešća žena u organizovanim oblicima stručnog usavršavanja

Evidencija Republičkog zavoda za sport

Periodični izveštaji o rodnoj strukturi po smerovima u obrazovnim ustanovama

Izveštaji sportskih organizacija o radu

Ministarstvo pravde,
Ministarstvo omladine i sporta
Ministarstvo prosvete
organi jedinica lokalne samouprave
Nacionalni granski savezi, Olimpijski komitet Srbije, Nacionalno udruženje trenera

Pokrajinski organi i organi jedinica lokalne samouprave,

matični fakulteti sporta i privatne visokoškolske ustanove

Strukovna udruženja

Kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

4.6.3.3. Primena posebnih mera - zakonodavnih, izvršnih i administrativnih - za podsticanje žena za učešće u donošenju odluka o razvoju ženskog sporta

Povećano učešće žena u donošenju odluka o razvoju ženskog sporta

Aktivne mere zapošljavanja žena predavača na matičnim fakultetima za sport i žena specijalista sportske medicine

Broj žena trenera u ženskom sportu

Broj žena predavača predmeta u oblasti ženskog sporta

Procenat žena specijalista sportske medicine u ženskom sportu

Broj žena sudija u ženskom sportu

Evidencije Republičkog zavoda za sport

Ministarstvo pravde

Uprava za rodnu ravnopravnost

Organi jedinica lokalne samouprave

Univerzitet

udruženja

Ministarstvo omladine i sporta

Sportski fakulteti i privatne visokoškolske ustanove
strukovna udruženja

2010. godina i kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Strateška oblast: Prevencija i suzbijanje nasilja nad ženama i unapređenje zaštite žrtava

POSEBAN CILJ 5: Prevencija i suzbijanje nasilja nad ženama i unapređenje zaštite žrtava

 

Pojedinačni cilj 5.1.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

Unapređivanje normativnog okvira zaštite od nasilja nad ženama

Obezbeđene posebne mere kao što su zakonska pravila, mehanizmi i procedure, koji su prilagođeni pojedinim vidovima nasilja
Ustanovljena posebna i efikasna rešenja za zaštitu žena koje pripadaju višestruko diskriminisanim grupama

 

 

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvori finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

5.1.1.
Usvajanje Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koja uključuje posebne mere za višestruko diskriminisane grupe

 

 

 

 

 

 

 

5.1.1.1. Sprovođenje konsultativnog procesa u cilju formulisanja predloga Nacionalna strategija za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici

 

Broj predstavnika relevantnih institucija i civilnih organizacija uključenih u konsultativni proces

Broj održanih konsultativnih sastanaka

Godišnji izveštaj tima na projektu Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog

Zapisnici sa održanih konsultativnih sastanaka

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ministarstvo zdravlja
Ministarstvo prosvete
Ministarstvo pravde
Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu

Tim projekta: Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja
Stručnjaci/kinje

Udruženja

2010. godina

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije.
Projekat finansira Vlada Norveške

5.1.1.2. Donošenje Nacionalna strategija za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici u okviru koje bi se definisale kako mere prevencije, tako i mere zaštite za žrtve

Doneta Nacionalna strategija za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici koja definiše mere prevencije i zaštite za žrtve nasilja

Postoji Nacionalna strategije za borbu protiv nasilja nad ženama.

Izrađen Akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategiju za borbu protiv nasilja nad ženama

"Službeni glasnik Republike Srbije"

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Uprava za rodnu ravnopravnost

Tim projekta: Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

Stručnjaci/kinje

Udruženja

2010. godina

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije.
Projekat finansira Vlada Norveške

5.1.1.3. Izrada propisa o merama, mehanizmima i procedurama koje se odnose na pojedine vidove nasilja a kojima se ustanovljuju posebna i efikasna rešenja za zaštitu žena koje pripadaju višestruko diskriminisanim grupama

Doneti akta

Ustanovljena posebna i efikasna rešenja za zaštitu žena koje pripadaju višestruko diskriminisanim grupama.

Broj održanih konsultativnih sastanaka.

Broj i kvalitet kreiranih mera

Broj i stepen primenljivosti rešenja za zaštitu žena iz višestruko diskriminisanih grupa

Godišnji izveštaji nadležnih institucija
Zapisnici sa održanih konsultativnih sastanaka

Kreirane zakonske mere, mehanizmi i procedure

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Uprava za rodnu ravnopravnost

Stručnjaci/kinje

Udruženja

2011. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

5.1.1.4. Obezbeđivanje efikasnih mehanizama za prepoznavanje, prevenciju i rešavanje problema maloletnih i ugovorenih brakova, kao i prakse prodaje nevesta

Ustanovljen sistem za prepoznavanje, prevenciju i rešavanje problema maloletnih i ugovorenih brakova, kao i prakse prodaje nevesta.

 

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Ministarstvo rada i socijalne politike

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Specijalizovana udruženja

2012. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Aktivnost 5.1.2.
Reforma zakonodavstva

 

 

 

 

 

 

 

5.1.2.1. Analiza usaglašenosti odredaba propisa u vezi nasilja sa prihvaćenim međunarodnim standardima

Usaglašene odredbe propisa koji se odnose na nasilje sa prihvaćenim međunarodnim standardima

Rezultati analize usaglašenosti odredbi relevantnih zakona sa prihvaćenim međunarodnim standardima

Broj usaglašenih odredbi, tj. broj i kvalitet zakonskih izmena

Izveštaj analize usaglašenosti odredbi relevantnih zakona sa prihvaćenim međunarodnim standardima

Zvanični izveštaj prema CEDAW Komitetu i ocene sa sastanaka Unapređenog stalnog dijaloga sa Evropskom unijom

Kancelarija za evropske integracije

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministarstvo pravde

Uprava za rodnu ravnopravnost

Tim projekta: Projekta Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

udruženja

organizacije koje se bave ljudskim pravima

2010. godina
2011. godina

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije.
Projekat finansira Vlada Norveške

5.1.2.2. Unapređivanje zakonodavnog okvira u oblasti prevencije i zaštite žrtava nasilja u porodici

Unapređen zakonodavni okvir u oblasti prevencije i zaštite žrtava nasilja u porodici.

Izmenjen Zakon o izvršnom postupku sa odredbama Porodičnog zakona saglasno principu hitnosti izvršenja odluka donetih po Porodičnom zakonu

Broj amandmana podnetih na usvajanje u vezi izmena postojećih zakona.

Broj usvojenih amandmana u vezi izmena postojećih zakona

Izveštaj Uprave za rodnu ravnopravnost

"Službeni glasnik Republike Srbije"

Uprava za rodnu ravnopravnost, Ministarstvo unutrašnjih poslova,
Ministarstvo pravde, institucije pravosuđa, Odbor za ravnopravnost polova Narodne skupštine

Ministarstvo rada i socijalne politike,

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Tim projekta: Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja
Udruženja
Stručnjaci/kinje

2010. godina do 2011. godine

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije.
Projekat finansira Vlada Norveške

5.1.2.3. Analiza postojećih zakonodavnih rešenja u oblasti nasilja nad ženama

Sistematizovan pregled postojećeg zakonodavstva i izrađeni predlozi za izmene i unapređenje sistemskog kvaliteta zakonodavnog okvira u oblasti nasilja nad ženama.

Izrađena Bela knjiga postojećih propisa koji se bave nasiljem nad ženama i predlozi za unapređenje zakonodavnog okvira u istoj oblasti.

Dokument - Bela knjiga postojećih propisa koji se bave nasiljem nad ženama i predlozi za unapređenje zakonodavnog okvira u istoj oblasti

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Tim projekta: Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja
Stručnjaci/kinje

2010. godina

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije.
Projekat finansira Vlada Norveške

5.1.2.4. Predlog izmena i dopuna Zakona o radu

Usvojen Predlog izmena i dopuna Zakona o radu

Broj usvojenih izmena i dopuna Zakona o radu

Broj pokrenutih sudskih postupaka zbog zlostavljanja na radu ili u vezi sa radom

Broj sporova rešenih kroz proces posredovanja

Broj dobijenih sporova od strane zlostavljanih

"Službeni glasnik Republike Srbije"

Izveštaji Inspekcije rada

Statistika pravosudnih organa

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministarstvo pravde

Institucije pravosuđa

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Odbor za ravnopravnost polova Narodne skupštine
Udruženja koja se bave ljudskim pravima

Udruženja

2010. godina

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije

5.1.2.5. Predlog izmene i dopune Krivičnog zakonika za proširenje kaznene politike

Usvojene predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika za pooštrenje kaznene politike

Broj usvojenih odredaba Krivičnog zakonika.

Rezultati analize relevantne kaznene politike

"Službeni glasnik Republike Srbije"

Izveštaj analize kaznene politike

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ministarstvo pravde,
Institucije pravosuđa,
Odbor za ravnopravnost polova Narodne skupštine

Tim projekta: Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

Udruženja

Organizacije koje se bave kaznenom politikom

2010. godina

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije.
Projekat finansira Vlada Norveške

5.1.2.6. Izrada Nacrta zakona o sprečavanju nasilja u porodici kojim se unapređuju instrumenti sistema zaštite od nasilja u porodici

Izrađen Nacrt zakona o sprečavanju nasilja u porodici kojim se unapređuju instrumenti sistema zaštite od nasilja u porodici

Broj predstavnika relevantnih institucija i broj stručnjaka i stručnjakinja koji/e su učestvovali/e u izradi Nacrta zakona.

Broj sastanaka, okruglih stolova održanih tokom javne rasprave o nacrtu zakona

Nacrt zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Izveštaj o javnoj raspravi.

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministarstvo pravde

Ministarstvo rada i socijalne politike

Tim: projekta: Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

Stručnjaci/kinje

2010. godina

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije.
Projekat finansira Vlada Norveške

Aktivnost 5.1.3.
Praćenje primene zakona

 

 

 

 

 

 

 

5.1.3.1. Analiza i praćenje primene Porodičnog zakona i mera zaštite predviđenih ovim zakonom

Efikasan i konzistentan zakonodavni okvir u oblasti prevencije i zaštite žrtava nasilja u porodici, posebno žena.

Rezultati analize Porodičnog zakona i mera zaštite predviđenih ovim zakonom.

Statistički podaci o nasilju u porodici prema evidencijama centara za socijalni rad, policije i pravosuđa.

Redovni godišnji izveštaj i analize nadležnih organa o primeni relevantnih odredbi Porodičnog zakona.

Izveštaji nezavisnih udruženja praćenja ove prakse od strane civilnog društva

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Sistem pravosuđa

Odbor za ravnopravnost polova Narodne skupštine

Ministarstvo rada i socijalne politike

Udruženja

2010. godina do 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

5.1.3.2. Izrada standarda delovanja mehanizama zaduženih za praćenje stanja u oblasti porodičnog nasilja i nasilja nad ženama
(npr. nasilje u partnerskoj relaciji i u porodici, trgovina ženama, seksualno nasilje, običajne prakse koje čine nasilje prema ženama i sl).

Postoje standardi delovanja mehanizama zaduženih za praćenje stanja u oblasti porodičnog nasilja i nasilja nad ženama

Broj nadležnih institucija koje primenjuju standardizovani postupci za prikupljanje podataka o primeni relevantnih zakona.

Statistički podaci o nasilju prema evidencijama centara za socijalni rad, policije i pravosuđa

Redovni godišnji izveštaj nadležnih organa o primeni relevantnih odredbi Porodičnog zakona

Izveštaji i analize udruženja

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministarstvo pravde

Institucije pravosuđa

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Udruženja

Udruženja koja se bave ljudskim pravima

2010. godina i 2011. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

5.1.3.3. Analiza i praćenje primene kaznene politike u oblasti nasilja nad ženama i razlike u primeni zakonskih propisa po tipu institucija

Efikasna primena kaznene politike prema izvršiocima nasilja nad ženama

Procedure krivičnog, prekršajnog i parničnog postupka izricanja kaznenih i zaštitnih mera prema izvršiocu nasilja prema ženama se primenjuju

Broj izrečenih kazni prema počiniocima nasilja
Broj nadležnih institucija koje primenjuju usaglašene postupke za prikupljanje podataka o izvršenom nasilju

Statistika nasilja prema ženama u policiji i centrima za socijalni rad koji su ušli u parnični postupak.

Rezultati analize prijavljenih, procesuiranih slučajeva i izrečenih kazni

Redovni godišnji izveštaj nadležnih organa o primeni relevantnih odredbi Krivičnog zakonika

Izveštaji nezavisnog praćenja ove prakse od strane civilnog društva

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministarstvo pravde i sistem pravosuđa

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava,

Udruženja

Udruženja koja se bave ljudskim pravima

2010. godina do 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

 

Pojedinačni cilj 5.2

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

Jačanje kapaciteta sistema zaštite žena od nasilja

Usvojen objedinjeni protokol o postupanju u slučajevima nasilja prema ženama u ustanovama socijalne zaštite, zdravstvenim, vaspitnim i obrazovnim ustanovama, u policiji i pravosuđu.

Kontinuirana obuka zaposlenih u pravosuđu, policiji, zavodima za izvršenje zavodskih sankcija, socijalnim, zdravstvenim, vaspitnim i obrazovnim ustanovama i u sredstvima javnog informisanja.

Poboljšana horizontalna i vertikalna koordinacija ključnih aktera, nadležnih institucija: ustanova socijalne zaštite, zdravstvenih, vaspitnih i obrazovnih ustanova, kao i policije i pravosuđa.

Ojačana efikasnost, odgovornost i transparentnost nadležnih institucija, poboljšan kapacitet delovanja i ustanovljeni mehanizmi za ispunjavanje međunarodno-pravnih obaveza zaštite ljudskih prava.

Nezavisno i efektivno pravosuđe zasnovano na poboljšanom pristupu pravosudnim organima za marginalizovane grupe.

Uniformni standardi profesionalnog rada za sve zaposlene u institucijama socijalne zaštite, zdravstvenim, vaspitnim i obrazovnim ustanovama, u policiji i pravosuđu.

Formiranje stalnog međuresornog koordinacionog tela koje predstavlja mehanizam za doslednu primenu objedinjenog protokola o postupanju u slučajevima nasilja prema ženama.

Formulisani specijalizovani moduli edukacije za Pravosudni Centar, Policijsku Akademiju i Službu za upravljanje kadrovima

Broj prijavljenih slučajeva nasilja prema ženama.

2010. godina do 2015. godina

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvori finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

5.2.1.
Izrada i usvajanje objedinjenog protokola o postupanju u slučajevima nasilja prema ženama u ustanovama socijalne zaštite, zdravstvenim, vaspitnim i obrazovnim ustanovama, u policiji i pravosuđu

 

 

 

 

 

 

 

5.2.1.1. Uspostavljanje kontinuirane međusektorske koordinisane saradnje koja predstavlja osnovu za doslednu primenu objedinjenog protokola o postupanju u slučajevima nasilja prema ženama u ustanovama socijalne zaštite, zdravstvenim, vaspitnim i obrazovnim ustanovama, u policiji i pravosuđu na opštinskom nivou

Uspostavljena i funkcionalna međusektorska saradnja na opštinskom nivou.

Broj sastanaka nadležnih institucija na lokalnom nivou

Broj zajedničkih koordinisanih aktivnosti i intervencija u zaštiti žrtava nasilja

Izveštaji sa sastanaka nadležnih institucija na lokalnom nivou

Izveštaji o radu nadležnih organa

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo pravde i institucije pravosuđa

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Tim projekta: Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

Organi jedinica lokalne samouprave

Prosvetno vaspitne ustanove i ustanove socijalne zaštite na lokalnom nivou

Ženska udruženja

Organizacije za pružanje različitih vidova podrške žrtvama

2010. godina-2011. godina

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije
Projekat finansira Vlada Norveške

5.2.2.
Kontinuirana obuka zaposlenih u pravosuđu, policiji, zavodima za izvršenje zavodskih sankcija, socijalnim, zdravstvenim, vaspitnim i obrazovnim ustanovama i u sredstvima javnog informisanja

 

 

 

 

 

 

 

5.2.2.1. Organizovanje stalne edukacije, uključujući i specijalizaciju, zaposlenih u institucijama zaštite, kako bi se obezbedilo adekvatno postupanje u slučajevima nasilja

Ustanovljena stalna obuka, uključujući i specijalizaciju, zaposlenih u institucijama zaštite, kako bi se obezbedilo adekvatno postupanje u slučajevima nasilja.

Broj formulisanih specijalizovani moduli edukacije za Pravosudni Centar, Policijsku Akademiju i Službu za upravljanje kadrovima

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministarstvo prosvete

Tim projekta: Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja,
Organi jedinica lokalne samouprave,
Ustanove socijalne zaštite,
Udruženja

2010. do 2015. godine

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije
Projekat finansira Vlada Norveške

5.2.2.2. Obezbeđivanje odgovarajućih prosvetnih kadrova za uvođenje edukacije o nedopustivosti nasilja uvede u obrazovni sistem

Obezbeđeni odgovarajući prosvetni kadrovi za uvođenje edukacije o nedopustivosti nasilja u obrazovni sistem

Broj održanih seminara i radionica sa kadrovima obrazovnih ustanova

Broj nastavnika koji su učestvovali na seminarima i radionicama

Evaluacija održanih seminara i specijalizovanih modula od strane učesnika

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo prosvete

Obrazovne ustanove

Udruženja koja imaju akreditovane edukativne programe i izvođače sa licencom

Stručnjaci/kinje

2011. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

5.2.2.3. Izrada kodeksa za izveštavanje sredstava javnog informisanja o slučajevima porodičnog nasilja.

Izrađen Kodeks za izveštavanje o slučajevima porodičnog nasilja

Broj predstavnika sredstava javnog informisanja i institucija

Broj medijskih udruženja i medija koji su prihvatili i primenjuju Kodeks

Tekst Kodeksa za izveštavanje o slučajevima porodičnog nasilja

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Izjave medijskih udruženja i medija o pristupanju i primenjivanju Kodeksa

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Tim projekta: Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

Medijska udruženja

Savet za štampu
RRA

2010. godina

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije
Projekat finansira Vlada Norveške

Aktivnost 5.2.3.
Uspostavljanje i jačanje saradnje između institucija koje se bave ženama žrtvama nasilja na različitim nivoima vlasti

 

 

 

 

 

 

 

5.2.3.1. Uspostavljanje horizontalne i vertikalne koordinacije institucija koje pružaju usluge žrtvama nasilja na pokrajinskom i nacionalnom nivou, bazirane na multi-disciplinarnoj i multi-sektorskoj saradnji

Uspostavljena horizontalne i vertikalne koordinacije institucija koje pružaju usluge žrtvama nasilja na pokrajinskom i nacionalnom nivou

Broj održanih sastanaka i savetovanja institucija koje se bave nasiljem nad ženama

Kvalitet izrađenih predloga modela saradnje između institucija koje se bave ženama žrtvama nasilja na pokrajinskom i nacionalnom nivou

Izveštaji sa zajedničkih sastanaka i savetovanja.

Izrađeni predlozi modela saradnje između institucija koje se bave ženama žrtvama nasilja na pokrajinskom i nacionalnom nivou.

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministarstvo za državnu i lokalnu samoupravu,

Ministarstvo pravde i institucije pravosuđa,

Ministarstvo zdravlja

Tim projekta: Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

Organi jedinica lokalne samouprave

Ustanove na lokalnom nivou

2010. godina i 2011. godina

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije
Projekat finansira Vlada Norveške

5.2.3.2. Uspostavljanje mreže svih institucija koje se bave nasiljem nad ženama na lokalnom nivou i utvrđen način međusektorske saradnje.

Uspostavljena mreža i formulisan model međusektorske saradnje na lokalnom nivou kroz pilot programe saradnje.

Broj održanih sastanaka i savetovanja institucija koje se bave nasiljem nad ženama o ustanovljavanju zajedničkih aktivnosti i intervencija.

Kvalitet izrađenih predloga modela saradnje između institucija koje se bave ženama žrtvama nasilja na lokalnom nivou kroz pilot programe saradnje

Izveštaji sa zajedničkih sastanaka i savetovanja

Izrađeni predlozi modela saradnje između institucija koje se bave ženama žrtvama nasilja na lokalnom nivo kroz pilot programe saradnje

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministarstvo za državnu i lokalnu samoupravu

Ministarstvo pravde

Ministarstvo zdravlja

Institucije pravosuđa

Tim projekta: Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

Organi jedinica lokalne samouprave

Ustanove na lokalnom nivou

Ženske organizacije

2010. godina i 2011. godina

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije
Projekat finansira Vlada Norveške

5.2.3.3. Uspostavljanje saradnje i praćenja rada službi na lokalnom nivou od strane državne uprave i institucija na lokalnom nivou

Uspostavljen sistem izveštavanja o koordinaciji institucija koje pružaju usluge žrtvama nasilja na lokalnom nivou resornom ministarstvu

Broj institucija koje učestvuju u koordinaciji.

Broj podnesenih izveštaja o saradnji institucija koje pružaju usluge žrtvama nasilja na lokalnom nivou resornom ministarstvu.
Broj preporuka resornog ministarstva u odnosu na podnesene izveštaje

Izveštaji sa sastanaka o koordinaciji institucija koje pružaju usluge žrtvama nasilja na lokalnom nivou resornom ministarstvu.

Preporuke resornog ministarstva u odnosu na podnesene izveštaje.

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministarstvo za državnu i lokalnu samoupravu

Ministarstvo pravde

Ministarstvo zdravlja

Tim projekta: Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

Ustanove na lokalnom nivou

Ženska udruženja

2010. godina

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije
Projekat finansira Vlada Norveške

5.2.4.
Povećanje dostupnosti sistema zaštite ženama žrtvama nasilja, posebno iz višestruko diskriminisanih grupa

 

 

 

 

 

 

5.2.4.1. Stvaranje mobilnih timova sastavljenih od osoba zaposlenih u institucijama koje pružaju usluge žrtvama nasilja na lokalnom nivou.

Efikasni mobilni timovi sastavljeni od osoba zaposlenih u institucijama koje pružaju usluge žrtvama nasilja na lokalnom nivou.

Povećana dostupnost usluga zaštite žrtvama nasilja

Potpisani protokoli o saradnji između institucija na lokalnom nivou

Broj zajedničkih intervencija u slučajevima nasilja u porodici.

Broj prijavljenih slučajeva nasilja prema ženama.

Broj potpisanih protokola o saradnji.

Izveštaji o radu mobilnih timova

Izveštaji o radu institucija koje pružaju usluge žrtvama nasilja na lokalnom nivou

Protokoli o saradnji

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministarstvo za državnu i lokalnu samoupravu

Ministarstvo zdravlja

Organi jedinica lokalne samouprave

Udruženja koja pružaju usluge žrtvama nasilja na lokalnom nivou

 

2011. i 2012. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

5.2.4.2. Osnivanje specijalizovanih timova za suzbijanje pojedinih vidova nasilja.

Osnovani specijalizovani timovi za suzbijanje pojedinih vidova nasilja.

Povećana efikasnost zaštite žrtava pojedinih vidova nasilja.

Broj osnovanih specijalizovanih timova.

Broj intervencija u slučajevima zaštite žrtava pojedinih vidova nasilja.

Izveštaj o osnivanju i radu specijalizovanih timova

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministarstvo za državnu i lokalnu samoupravu,

Ministarstvo zdravlja

Republičko javno tužilaštvo

Organi jedinica lokalne samouprave

Udruženja za zaštitu ljudskih prava

2012. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

5.2.4.3. Povećanje broja skloništa i službi za psiho-socijalnu i pravnu podršku i obezbediti njihovu dostupnost ženama bez diskriminacije.

Povećan broj skloništa i službi za psiho-socijalnu i pravnu podršku.

Obezbeđena njihova dostupnost svim ženama bez diskriminacije.

Broj donacija dodeljenih na lokalnom nivou za sigurne kuće i za službe psiho-socijalne i pravne podrške od strane međunarodnih donatora i iz sredstava budžeta.

Nivo dostupnosti skloništa i službi za psiho-socijalnu i pravnu podršku svim ženama bez diskriminacije.

Izveštaji o sprovedenim aktivnostima za dodeljene donacije.

Utvrđeni kriterijumi za prihvatanje žrtava nasilja radi sprečavanja diskriminacije.

Ministarstvo rada i socijalne politike

Udruženja koja se bave davanjem specijalizovane podrške i zaštite u slučaju diskriminacije

2010. do 2012. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

5.2.4.4. Sprovođenje redovnog obaveštavanja javnosti o sistemu zaštite žena radi informisanosti žena o njihovim pravima i uspostavljanja poverenja u institucije zaštite

Bolje informisana javnost o sistemu zaštite žena od nasilja

Povećano poverenje građanki i građana u institucije koje se bave zaštitom

Broj medijskih sadržaja o sistemu zaštite žena od nasilja

Broj medija koji redovno izveštavaju o pravima žrtava nasilja.

Analiza medijskih sadržaja

Rezultati povremenog monitoringa medija

Ministarstvo za kulturu

Uprava za rodnu ravnopravnost

Medijska udruženja

Mediji

Udruženja

Od 2010. godine kontinuirano

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije
Projekat finansira Vlada Norveške

5.2.5.
Obezbeđivanje budžetskih sredstava za funkcionisanje sistema zaštite žena od nasilja

 

 

 

 

 

 

 

5.2.5.1. Sprovođenje istraživanje o budžetskim implikacijama nasilja nad ženama, uključujući sve ekonomske faktore

Utvrđene budžetske implikacije nasilja nad ženama.
Utvrđen tip i obim zaštite koja je obavezno pokrivena budžetskim sredstvima

Broj budžetskih linija u kojima se oslikavaju implikacije nasilja nad ženama

Rezultati istraživanja o budžetskim implikacijama nasilja prema ženama

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo finansija

Udruženja

Stručnjaci/kinje

2012. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

5.2.6.
Uspostavljanje i jačanje saradnje između relevantnih državnih organa i udruženja

Održavanje zajedničkih sastanaka i savetovanja o pitanjima nasilja nad ženama u okviru Foruma za dijalog sa organizacijama civilnog društva, uz predlog mera, aktivnosti za postizanje rezultata

Broj održanih zajedničkih sastanaka i savetovanja o pitanjima nasilja nad ženama u okviru Foruma za dijalog sa organizacijama civilnog društva.

Zapisnici sa održanih sastanaka Foruma za dijalog sa organizacijama civilnog društva.

Predlozi mera i okvira saradnje između relevantnih institucija i organizacija

Uprava za Rodnu ravnopravnost

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Udruženja

2010. godina do 2015. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

 

Pojedinačni cilj 5.3.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

Sprovođenje istraživanja i unapređenje dokumentacije i statistike

Organizovana i sprovedena naučna istraživanja o nasilju nad ženama i sistemu zaštite žena od nasilja

Ustanovljena stalna i temeljna edukacija, uključujući i specijalizaciju, zaposlenih u institucijama zaštite, kako bi se obezbedio odgovarajući nivo znanja i adekvatno postupanje u slučajevima nasilja

Obezbeđeni odgovarajući prosvetni kadrovi da se edukacija o nedopustivosti nasilja uvede u obrazovni sistem radi stvaranja odgovarajuće informativne baze za sprovođenje istraživanja

Unapređen sistem administrativnih evidencija i internog prikupljanja podataka u institucijama zaštite kroz uvođenje jednoobraznog standardizovanog modela baze podataka o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju u nadležnim organima

Uključeni programi za prikupljanje i obradu podataka o nasilju nad ženama u program statističkih istraživanja

Broj analitičkih studija o nasilju nad ženama i sistemu zaštite žena od nasilja

Broj anketa o viktimizaciji, o preovlađujućim oblicima nasilja nad ženama i o faktorima koji su povezani sa nasiljem

Broj istraživanja o svim posledicama nasilja.

Broj posebnih istraživanja u ovoj oblasti vezanih za višestruko diskriminisane grupe.

Razvijena baza podataka o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju u nadležnim institucijama na osnovu jednoobraznog standardizovanog modela.

Kraj 2015. godine

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvori finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

5.3.1.
Organizovanje i sprovođenje naučnih istraživanja o nasilju nad ženama i sistemu zaštite žena od nasilja

 

 

 

 

 

.

 

5.3.1.1. Sprovođenje istraživanja o preovlađujućim oblicima nasilja nad ženama i o faktorima koji su povezani sa nasiljem; kao i o posledicama nasilja, sa posebnom pažnjom na višestruko diskriminisane grupe

Sprovedeno istraživanje o rasprostranjenosti, karakteristikama i oblicima nasilja nad ženama na nacionalnom nivou i na reprezentativnom uzorku

Rezultati istraživanja

Istraživanje o rasprostranjenosti, karakteristikama i oblicima nasilja nad ženama na nacionalnom nivou i na reprezentativnom uzorku.

Uprava za rodnu ravnopravnost

Pokrajinski organi

Ministarstvo rada i socijalne politike

Tim projekta: Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

Udruženja

Stručnjaci/kinje

 

2010. godina

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije
Projekat finansira Vlada Norveške

5.3.2.
Unapređivanje sistema prikupljanja i obrade podataka i vođenja evidencija, uključujući promene u državnoj statistici

 

 

 

 

 

 

 

5.3.2.1. Razvoj jedinstvene procedure i forme za prikupljanje podataka o seksualnom i rodno zasnovanom, nasilju nad ženama među nadležnim institucijama

Raspolaganje jedinstvenim podacima o karakteristikama i rasprostranjenosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, nasilja nad ženama, njihovo poređenje, analiza i korišćenje.

Obezbeđena razmena podataka među relevantnim institucijama.

Broj institucija koje vode evidencije po jednoobraznim modelima za prikupljanje podataka

Broj institucija koje razmenjuju podatke

Broj sprovedenih analiza

Izveštaji nadležnih institucija

Statističke analize podataka

Uprava za rodnu ravnopravnost
Ministarstvo pravde
Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava,
Ministarstvo zdravlja

Republički zavod za statistiku

institucije pravosuđa

Udruženja koja se bave sprečavanjem nasilja

Sistem pravosuđa

Tim projekta: Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

2009. do 2011. godine

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije
Projekat finansira Vlada Norveške

5.3.2.2. Razvoj baze podataka o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju nad ženama u relevantnim institucijama i implementacija prikupljanja podataka

Postojanje standardizovane baze podataka o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju nad ženama u relevantnim institucijama.

Broj institucija koje koriste u radu standardizovanu bazu podataka.

Izveštaji Institucija koje se bave nasiljem

Standardizovana baza podataka

Uprava za rodnu ravnopravnost
Ministarstvo pravde,
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ministarstvo zdravlja
Republički zavod za statistiku
Institucije pravosuđa

Ustanove koje se bave borbom protiv nasilja

Tim projekta: Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

Udruženja

2010. do 2011. godine

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije
Projekat finansira Vlada Norveške

 

Pojedinačni cilj 5.4.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

Podizanje nivoa svesti o nasilju nad ženama kao društvenom problemu i suzbijanje neodgovarajućeg prikazivanja žena žrtvi nasilja u sredstvima javnog informisanja

Informisana i visoko senzibilisana javnost o uzrocima i posledicama nasilja nad ženama

Promovisani modeli nenasilnog ponašanja i afirmativna politika prema višestruko diskriminisanim grupama žena

Godišnja nezavisna anketa o uzrocima i posledicama nasilja nad ženama

Periodične fokusirane ankete o fenomenu nasilja nad ženama iz višestruko diskriminisanih grupa

Tematske konferencije i savetovanja radi formulisanja preporuka i zaključaka o uzrocima i posledicama nasilja nad ženama.

Sastanci fokus grupa

Kraj 2015. godine

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvori finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

5.4.1.
Informisanje i senzibilisanje javnosti o uzrocima i posledicama nasilja nad ženama

 

 

 

 

 

 

 

5.4.1.1. Organizovanje javnih tribina i predavanja o problemima nasilja nad ženama u jedinicama lokalne samouprave

Postignuta visoka senzibilizacija javnosti na nasilje prema ženama i u porodici na opštinskom nivou

Broj održanih tematskih javnih tribina

Izveštaji sa održanih tribina i predavanja

Uprava za rodnu ravnopravnost

Organi jedinica lokalne samouprave

Udruženja

Tim projekta: Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

Od 2009. do 2011. godine

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije
Projekat finansira Vlada Norveške

5.4.1.2. Edukacija novinara i urednike sredstava javnog informisanja o problemima nasilja nad ženama

Sprovedene edukacije novinara i urednika sredstava javnog informisanja o problemima nasilja nad ženama

Razvijeno istraživačko novinarstvo koje se bavi problemima nasilja nad ženama i nasilja uopšte

Promovisani modeli nenasilnog ponašanja i afirmativna politika prema višestruko diskriminisanim grupama

Broj održanih tematskih konferencija, edukacija, tribina i savetovanja sa novinarima i urednicima sredstava javnog informisanja o problemima nasilja nad ženama

Broj medijskih sadržaja koji se bave problemom nasilja nad ženama i nasilja u porodici

Izveštaji sa tematskih konferencija, edukacija, tribina i savetovanja sa novinarima i urednicima sredstava javnog informisanja o problemima nasilja nad ženama

Analiza medijskih sadržaja

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo kulture

Tim projekta: Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

Novinarska udruženja

Sredstva javnog informisanja

Udruženja

Stručnjaci/kinje

2010. godina

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije
Projekat finansira Vlada Norveške

Aktivnost 5.4.2.
Uvođenje znanja o problemu nasilja nad ženama u obrazovne programe na svim nivoima

 

 

 

 

 

 

 

5.4.2. Obuke kadrova koji se školuju za prosvetna zvanja na svim nivoima obrazovanja, kao i za stalno stručno usavršavanje u oblasti nasilja prema ženama (rodno zasnovanog nasilja), rodne ravnopravnosti, nenasilne komunikacije i (ženskih) ljudskih prava.

Predavači/ce na svim nivoima obrazovanja kontinuirano se obučavaju i usavršavaju u oblasti nasilja prema ženama (rodno zasnovanog nasilja), rodne ravnopravnosti, nenasilne komunikacije i (ženskih) ljudskih prava.

Broj predavača/ica koji su prošli obuku.
Broj predavača/ica koji/e su uveli/e u programe oblast nasilja prema ženama (rodno zasnovanog nasilja), rodne ravnopravnosti, nenasilne komunikacije i (ženskih) ljudskih prava..

Izveštaji sa održanih obuka.
Planovi i programi fakulteta i škola.
Izveštaji organizatora obuka.

Ministarstvo prosvete

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Ministarstvo rada i socijalne politike

Uprava za rodnu ravnopravnost

Stručnjaci/kinje

Centri za ženske studije

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

5.4.2.1. Uvođenje obavezne edukacije o nedopustivosti nasilja i kurseva za nenasilnu komunikaciju u formalni obrazovni sistem, kroz sve nivoe školovanja, radi pravilnog formiranja stavova kod dece i mladih.

Postojanje modula o nedopustivosti nasilja i kurseva za nenasilnu komunikaciju u formalnom obrazovnom sistemu, počev od školskog uzrasta do univerzitetskog nivoa obrazovanja.

Broj modula

Broj obrazovnih institucija koje su uvele module

Godišnji izveštaji obrazovno vaspitnih ustanova

Ministarstvo prosvete
- Ministarstvo rada i socijalne politike
- Ministarstvo omladine i sporta

Obrazovne ustanove

2011. do 2012. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

5.4.2.2. Uvođenje programa o ljudskim pravima, pravima dece i ravnopravnosti polova u sve nivoe vaspitno-obrazovnog rada, kao i specifične informacije o osobama i institucijama koje pružaju pomoć žrtvama nasilja.

Pravilno formirani stavovi kod dece i omladine o poštovanju ljudskih prava i principa ravnopravnosti polova i dostupnost specifičnih informacija o institucijama koje pružaju pomoć u slučajevima nasilja

Stepen upoznatosti dece sa osnovnim principima ljudskih prava i rodne ravnopravnosti.

Nivo informisanosti dece i omladine sistema institucija koje pružaju pomoć u slučajevima nasilja

Rezultati ankete među decom i omladinom.

Ministarstvo prosvete

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo omladine i sporta

Obrazovne ustanove

2011. do 2012. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

5.4.3.
Upoznavanje javnosti o nasilju nad pripadnicama višestruko diskriminisanih grupa

 

 

 

 

 

 

 

5.4.3.1. Suzbijanje prakse maloletničkih i ugovorenih brakova u romskoj zajednici

Umanjena praksa maloletničkih i ugovorenih brakova u romskoj zajednici

Broj formiranih savetovališta pri relevantnim organima i organizacijama.

Broj korisnika ovih savetovališta

Izveštaji relevantnih subjekata koje se bave pitanjima Roma

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Uprava za rodnu ravnopravnost

Udruženja

Ustanove koje su nadležne na lokalnom nivou

2010. godina

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije

5.4.3.2. Obezbeđivanje posebnih programa osnaživanja za žene žrtve nasilja iz višestruko diskriminisanih grupa.

Izrada informatora o pravima Romkinja i mogućnostima ostvarenja preporuka UN Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena
Edukacija međusektorskih timova za zaštitu žrtava nasilja za primenu specifičnih metoda i osetljivost na pitanje zaštite Romkinja od nasilja

Broj distribuiranih informatora

Broj edukacija međusektorskih timova

Informator

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Uprava za rodnu ravnopravnost

Udruženja

Udruženja koja se bave zaštitom od diskriminacije

2010. godina

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije

Aktivnost 5.4.4.
Suzbijanje senzacionalističkog izveštavanja sredstava javnog informisanja o nasilju nad ženama - promovisanja nasilja prema ženama negativnog prikazivanja žena, promovisanja pornografije i reklamiranja prostitucije

 

 

 

 

 

 

 

5.4.4.1. Podsticanje sredstava javnog informisanja da promovišu nestereotipno prikazivanje žena i muškaraca i usvoje antidiskriminacionu uređivačku politiku

Raspisivanje konkursa za dodelu nagrada medijima i novinarima za najsenzitivnije tretiranje pitanja vezanih za SZRN.

Trening u oblasti pitanja roda za urednike i novinare sa naglaskom na tretiranje pitanja vezanih za Projekat Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

Broj dodeljenih nagrada medijima i novinarima za najsenzitivnije tretiranje pitanja vezanih za Projekat Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

Broj nagrada za najbolji dokumentarni film koji tretira pitanja seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.

Broj održanih treninga.

Broj novinara i urednika koji su prošli kroz trening

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Izveštaj o dodeli nagrada.

Interna evaluacija treninga u oblasti pitanja roda za urednike i novinare sa naglaskom na tretiranje pitanja vezanih za Projekat Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

Ministarstvo rada i socijalne politike
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Agencija za radio - difuziju
Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

Tim projekta: Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

2010. do 2011. godine

Nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije
Projekat finansira Vlada Norveške

5.4.4.2. Unapređivanje izveštavanja o nasilju: da mediji poštuju dostojanstvo i integritet žrtve; naglašavanje obaveze sredstava javnog informisanja posebno javnog servisa i onih imaju nacionalne frekvencije da obavezno učestvuju u kampanjama za podizanje javne svesti i protiv nasilja; sankcionisanje promovisanja pornografije i reklamiranje prostitucije

Razvijena profesionalna praksa i etički kodeks medija kojim se poštuju dostojanstvo i integritet žrtve

Javni servis i sredstva informisanja sa nacionalnom frekvencijom učestvuju u kampanjama za podizanje javne svesti i protiv nasilja.

Sankcionisano promovisanje pornografije i reklamiranje prostitucije

Broj izvršenih stručnih i nezavisnih analiza programa, izveštavanja i javnog oglašavanja i predstavljanje rezultata analiza u javnim glasilima

Broj medijskih sadržaja i kampanja za podizanje javne svesti i protiv nasilja.

Broj izrečenih sankcija medijima koji promovišu pornografiju i reklamiraju prostituciju

Izveštaji Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva kulture, Agencije za radio-difuziju, itd.)

Nezavisna analiza i monitoring medija

Monitoring medija od strane Radiodifuzna agencije
Izrečene sankcije

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Ministarstvo kulture

Agencija za radio - difuziju

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Institucije koje se bave medijskim sadržajima

Udruženja

Sredstva javnog informisanja

Kraj 2015. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Strateška oblast: Uklanjanje rodnih stereotipa u medijima i promocija rodne ravnopravnosti

POSEBAN CILJ 6: Uspostavljanje rodne jednakosti u javnim glasilima, uklanjanje rodnih stereotipa i eliminisanje govora mržnje (mizoginije)

 

Pojedinačni cilj 6.1.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

Afirmacija rodno senzitivnog delovanja u javnim glasilima

Javna glasila izveštavaju na rodno neutralan način, i pisani i elektronski mediji promovišu rodnu ravnopravnost, kvantitativno i kvalitativno ujednačena zastupljenost polova u medijskim sadržajima.
Institucionalni mehanizmi i novinarska udruženja promovišu i podstiču široku upotrebu kodeksa rodno osetljivog izveštavanja, redakcije javnih glasila pristupile kodeksu.
Mediji izveštavaju u skladu sa prihvaćenim kodeksom rodno osetljivog izveštavanja.
Povećana upotreba neseksističkog i rodno senzitivnog jezika u medijima.
Najveći broj javnih glasila poštuje pravila srpskog jezika o slaganju u rodu, broju i padežu.
Široko prihvaćena upotreba ženskog roda u vezi sa zvanjima i zanimanjima.
Unapređena osetljivost medija i eliminisani sterotipni i uvredljivi izrazi za žene koji su nastali kao posledica tradicionalnih i ostalih predrasuda o ženama.

Broj novinarskih udruženja i redakcija koje su prihvatile kodeks rodno osetljivog izveštavanja.
Sprovedene analize medijskih sadržaja s obzirom na zastupljenost žena i muškaraca.
Broj medijskih projekata i programa koji promovišu ravnopravnost polova.
Sprovedene kvantitativne analize odnosa priloga o ženama i priloga o muškarcima. Kvalitativna analiza sadržaja s obzirom na pol aktera o kome se izveštava.
Broj medijskih projekata i programa koji promovišu ravnopravnost polova.
Broj seminara i obuka za novinare i novinarke.
Broj glasila i novinara/ki koji su prošli obuke.
Broj medija koji zajednički realizuju projekte i kampanje.

Kraj 2015. godine

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvori finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

6.1.1.
Primena kodeksa rodno senzitivnog izveštavanja

 

 

 

 

 

 

 

6.1.1.1. Promovisanje usvojenog kodeksa od strane medija

Sprovođenje objedinjene kampanje o primeni kodeksa preko medija koji su ga usvojili

Potpisan memorandum o pristupanju RTS kodeksu
Relevantni institucionalni mehanizmi i novinarska udruženja promovišu i podstiču široku upotrebu kodeksa rodno senzitivnog izveštavanja
Javna glasila izveštavaju u skladu sa prihvaćenim kodeksom

Broj novinarskih udruženja i javnih glasila koje su prihvatile kodeks i promovišu ga
Broj učesnika u kampanji
Broj medija na kojima se emituje i objavljuje.

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Sredstva javnog informisanja

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

Udruženja novinara
RRA
Sredstva javnog informisanja

Fakulteti i škole novinarstva

Udruženja

2010. godina

Nisu potrebna sredstva iz budžeta Republike Srbije

6.1.1.2. Iniciranje uvođenja rodno senzitivno izveštavanje javnih glasila za unapređenje izveštavanja o ženama

Poboljšano predstavljanje žena u programima javnih glasila

Zvanično objavljeno da su javna glasila usvojila kodeks

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost,

Javna glasila

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ministarstvo kulture
Uprava za rodnu ravnopravnost

Sredstva javnog informisanja

Strukovna i druga udruženja

2010. godina

Nisu potrebna sredstva iz budžeta Republike Srbije

6.1.1.2.1. Organizovanje edukacije i treninga za urednike i novinare RTS o rodno senzitivnom izveštavanju

Rodno senzibilisani novinari, urednici i uprava javnog servisa, putem održanih edukacija i treninga

Broj edukacija.
Broj novinara i urednika koji su učestvovali u edukaciji.

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

Ministarstvo rada i socijalne politike,
Ministarstvo kulture
Uprava za rodnu ravnopravnost,

RTS

strukovna i druga udruženja

Stručnjaci/kinje

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.1.1.2.2. Sprovođenje kontinuiranog praćenja rodno senzitivnog izveštavanja javnog servisa

Uvedeno i unapređeno praćenje rodno senzitivnog izveštavanja javnog servisa

Broj tela i radnih grupa osnovanih za praćenje izveštavanja javnog servisa.

RRA prati izveštavanje javnog servisa

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

Ministarstvo rada i socijalne politike
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ministarstvo kulture
Uprava za rodnu ravnopravnost

RTS

RRA

Stručnjaci/kinje

Udruženja

Kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.1.1.3. Sprovođenje javnih kampanja kojima će se promovisati: Zakon o ravnopravnosti polova, Strategija za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti i aktivnosti predviđenih Strategijom

Povećana svest o ciljevima Strategije i aktivnostima za poboljšanje predstavljanja žena u medijskim sadržajima kao i i položaja žena u medijima

Broj učesnika u kampanji
Broj javnih glasila na kojima se emituje kampanja
Broj priloga i gostovanja u javnim glasilima

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost
Izveštaji i evaluacija kampanja

Javna glasila

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ministarstvo kulture
Uprava za rodnu ravnopravnost

Javna glasila
Stručnjaci/kinje

Udruženja

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.1.1.4. Inicijativa za uvođenje rodne komponente u konkurse čiji je cilj podrška projektima javnih glasila

Uvedena rodna komponenta u konkurse za dodelu sredstava medijima. Povećan broj medijskih projekata koji unapređuju položaj žena u društvu

Tekst konkursa

Broj podržanih projekata koji promovišu i unapređuju rodnu ravnopravnost

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

Ministarstvo kulture

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Uprava za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

Stručnjaci/kinje

Udruženja

2010. godina

Nisu potrebna sredstva iz budžeta Republike Srbije

6.1.1.5. Sprovođenje uporednih istraživanja na polugodišnjem i godišnjem nivou o primeni kodeksa i napretku medija u rodno senzitivnom izveštavanju.

Uspostavljena praksa uporednih istraživanja o primeni kodeksa u medijima.

Učestalost obavljanja i objavljivanja istraživanja

Broj i kvalitet istraživanja

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Objavljena istraživanja

Javna glasila

Ministarstvo kulture

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Uprava za rodnu ravnopravnost

Strukovna udruženja

RRA

Javna glasila

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.1.1.6. Iniciranje unapređenja kapaciteta i aktivnosti Radiodifuzne agencije za praćenje rodno senzitivnog izveštavanja javnih glasila
Podsticaj javnog reagovanja i sankcionisanje medija koji mizogino i diskriminatorski izveštavaju

Poboljšani kapaciteti Radiodifuzne agencije za praćenje rodno senzitivnog izveštavanja

Uvedeno promptno i kontinuirano reagovanje na mizogino izveštavanje

Broj seminara na temu rodne ravnopravnosti zaposlenima u Radiodifuznoj agenciji

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo kulture

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Uprava za rodnu ravnopravnost

Udruženja novinara

Javna glasila

RRA

Stručnjaci/kinje

Udruženja

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.1.1.6.1. Osnivanje radne grupe za praćenje i unapređivanje rodno senzitivnog izveštavanja javnih glasila

Osnovane radne grupe za praćenje i pomoć javnim glasilima za rodno senzitivno izveštavanje.

Osnivački i radni sastanci grupa.
Izveštaji i preporuke radnih grupa za primenu rodno senzitivnog izveštavanja

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Izveštaji radnih grupa.

Izveštaji e stručnjaka/inja

Ministarstvo kulture

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Uprava za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

RRA

Udruženja novinara

Stručnjaci/kinje

Udruženja

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.1.1.7. Uvođenje nagrade za javna glasila koja primenjuju kodeks rodno senzitivnog izveštavanja

Uvedena i dodeljena nagrada medijskoj kući koja u najvećoj meri primenjuje kodeks

Broj dobitnika/dobitnica nagrada

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo kulture

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Uprava za rodnu ravnopravnost

Udruženja

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.1.1.8. Promocija kodeksa u štampanim i elektronskim javnim glasilima.
Sprovođenje obuka za različite vrste medija za primenu rodno senzitivnog izveštavanja.

Sredstva javnog informisanja obaveštena o kodeksu i vrednostima koje zastupa
Zaposleni u različitim medijima učestvovali u obukama za primenu kodeksa i koriguju svoje uređivačke politike u skladu sa njim

Broj redakcija koje su prihvatile kodeks rodno osetljivog izveštavanja
Broj seminara i obuka za novinare i novinarke
Broj glasila i novinara/ki koji su prošli obuke
Broj medijskih projekata i programa koji promovišu ravnopravnost polova

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Izveštaji organizatora obuka. Evaluacija učesnika.

Javna glasila

Ministarstvo kulture

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Uprava za rodnu ravnopravnost

Sredstva javnog informisanja

Stručnjaci/kinje

Udruženja

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.1.1.9. Iniciranje uvođenja programa o rodno senzitivnom izveštavanju u programe škola i fakulteta novinarstva

Uvedeni programi u škole i fakultete novinarstva o rodno senzitivnom izveštavanju

Broj fakulteta i škola novinarstva koji su uveli predmete o rodno senzitivnom izveštavanju

Planovi i programi fakulteta i škola.

Ministarstvo prosvete,

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Ministarstvo kulture
Uprava za rodnu ravnopravnost

Fakulteti i škole novinarstva

Stručnjaci/kinje

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.1.1.10. Edukacija i senzibilizacija nastavničkog kadra na školama i fakultetima novinarstva za rodno senzitivno izveštavanje

Predavači senzitivisani za rodno senzitivno izveštavanje

Broj predavača koji su prošli obuku

Izveštaji organizatora obuka

Izveštaji sa održanih obuka

Ministarstvo prosvete

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ministarstvo kulture
Uprava za rodnu ravnopravnost

Fakulteti i škole novinarstva

Stručnjaci/kinje

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.1.2.
Promovisanje neseksističke upotrebe jezika u medijima

 

 

 

 

 

Od 2010. godine kontinuirano

 

6.1.2.1. Sprovođenje kampanje u sredstvima javnog informisanja kojom se promoviše neseksistička upotreba jezika

Uspešno sprovedena kampanja u velikom broju medija za neseksističku upotrebu jezika

Broj učesnika u kampanji.
Broj medija na kojima se emituje i objavljuje

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

Ministarstvo kulture
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Uprava za rodnu ravnopravnost

RRA

Udruženja novinara

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.1.2.2. Izrada i promocija priručnika za upotrebu rodno senzitivnog jezika u cilju njegovo šire upotrebe

Izrađen, promovisan i distribuiran priručnik za upotrebu rodno senzitivnog jezika u javnim glasilima

Tiraž priručnika
Broj distribuiranih priručnika
Broj promocija priručnika

Izveštaj organizacije koja je izradila priručnik

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo kulture

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Uprava za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

RRA

Udruženja novinara

Stručnjaci/kinje

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.1.2.3. Unapređenje praćenja upotrebe rodno senzitivnog jezika u sredstvima javnog informisanja.
Podsticanje javnog reagovanja na uvredljive sadržaje javnih glasila

Poboljšani i ojačani kapaciteti RRA za praćenje upotrebe rodno senzitivnog jezika
Uvedeno kontinuirano reagovanje na mizogina izveštavanja javnih glasila

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Izveštaji Radiodifuzne agencije

Javna glasila

Ministarstvo kulture,
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava,
Uprava za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

RRA

Udruženja novinara

Udruženja

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.1.2.4. Uvođenje godišnje nagradu za javna glasila koja su iz svojih sadržaja eleminisali stereotipe i uvredljive izraze za žene

Uvedena i dodeljena nagrada za medijske kuće koje su eliminisali stereotipe i uvredljive izraze za žene

Broj dobitnika nagrade

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo kulture,
Uprava za rodnu,

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Javna glasila

Udruženja Novinara

Udruženja

Stručnjaci/kinje

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

 

Pojedinačni cilj 6.2.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

Uklanjanje rodno zasnovanih stereotipa i eliminacija mizoginije u javnim glasilima, posebno u slučaju višestruko diskriminisanih grupa

Unapređena svest javnosti o štetnosti upotrebe rodnih stereotipa i eleminisan mizogini odnos i govor u javnim glasilima.
Postignut visok stepen senzibilisanosti medija prema višestruko diskrimisanim grupama.
Povećan udeo i kvalitet medijskih sadržaja u kojima su akteri žene.
Mediji pozitivno izveštavaju o dostignućima žena u svim stvaralačkim sferama.
Naglašava se doprinos žena i navode pozitivni primeri žena u javnom i političkom životu, kulturi, nauci, sportu, biznisu itd.

Broj medijskih sadržaja u kojima su žene prikazane na afirmativan način.
Povećan procenat građana koji imaju promenjen, odnosno, pozitivan stav prema ženskom stvaralaštvu.
Procenat medijskih sadržaja u kojima su akteri žene.
Broj medijskih sadržaja u kojima su žene prikazane na afirmativan način.
Povećan procenat građana koji imaju promenjen, odnosno, pozitivan stav prema ženskom stvaralaštvu.

Kontinuirano

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvori finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

6.2.1.
Afirmacija žena, ženskog stvaralaštva, ženskog doprinosa u kulturi, obrazovanju, nauci, ekonomiji, sportu i drugim oblastima

 

 

 

 

 

Od 2010. godine kontinuirano

 

6.2.1.1. Sprovođenje medijske kampanju za afirmaciju stvaralaštva i dostignuće žena

Sprovedene medijske kapanje kojima se afirmiše stvaralaštvo i dostignuća žena .

Broj učesnika u kampanji
Broj javnih glasila u kojima se objavljuje kampanja

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

Udruženja novinara Srbije

Javna glasila

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.2.1.2. Sprovođenje ciklusa tribina i okruglih stolova na kojima bi se predstavila ženska udruženja, projekti, uspešne žene iz oblasti ekonomije, obrazovanja, nauke, sporta, kulture i dr.

Održani ciklusi tribina i okruglih stolova o ženskom stvaralaštvu i uspešnim ženama iz različitih oblasti.
Povećana svest javnosti o ženskom stvaralaštvu i poboljšana prezentacija žene profesionalke u medijima

Broj tribina

Broj gradova i ustanova u kojima su tribine održane

Broj učesnika na tribinama.

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Članci i prilozi javnih glasila

Izveštaji organizatora tribina

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

Stručnjaci/kinje

Ženska i druga udruženja

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.2.1.3. Organizovanje info dana kojima se promovišu profesionalne žene i zagovara veće učešće žena u svim oblastima

Povećana svest o ženskom stvaralaštvu i potrebi za većem učešću žena u svim oblastima

Broj održanih info dana
Broj gradova i ustanova u kojima se održao info dan

Broj učesnika

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

Izveštaji organizatora info-dana

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ženska i druga udruženja

Stručnjaci/kinje

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.2.1.4. Sprovođenje kampanja kojima se promovišu ciljevi Strategije i aktivnosti za njeno sprovođenje

Povećana svest o potrebi većeg učešća žena u svim oblastima.
Medijski akteri i javnost upoznati sa Strategijom i aktivnostima za njeno sprovođenje.

Broj učesnika u kampanjama.
Broj medija na kojima se emituje i objavljuje

Sajt
Uprave za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

Izveštaji o realizovanoj kampanji

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Udruženja novinara

Javna glasila
Marketinška agencija,
Stručnjaci/kinje Udruženja

2010. do 2012. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.2.1.5. Kreiranje i promocija internet baze ženskih profesionalnih resursa, uspešnih žena iz različitih oblasti. Medijska promocija baze

Postojanje funkcionalne, sveobuhvatne i široko popularisane internet baze ženskih resursa.

Podaci o bazi dostupni javnosti

Kvalitet baze
Obim unetih podataka.

Stepen korišćenja baze.
Broj učesnika u promociji

Podaci o web adresi baze

Izveštaj o korišćenju i korisnosti baze.
Članci i prilozi u javnim glasilima
Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

Javna glasila Ženska i druga udruženja

Stručnjaci/kinje

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.2.1.6. Uspostavljanje nagrada za najbolje medijske priloge o ženskom stvaralaštvu

Uspostavljene su i dodeljene nagrade i promovisane u javnosti

Broj dobitnika/dobitnica nagrade

Rezultati konkursa
Javna glasila

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

Javna glasila
Udruženja novinara
Udruženja
Stručnjaci/kinje

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.2.2.
Kontinuirana obuka poslanike javnih glasila za borbu protiv seksizma i mizoginije i stereotipa zasnovanih na pripadnosti određenom polu, seksualnoj orijentaciji i bilo kom drugom ličnom svojstvu

 

 

 

 

 

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.2.2.1. Organizovanje javne debate o trenutnoj situaciji na temu rodna ravnopravnost u javnim glasilima

Organizovana javna debata u javnosti i javnim glasilima o izveštavanju o ženama

Podignuta svest donosilaca odluka (na nacionalnom nivou) o položaju žena u medijskim sadržajima

Broj udruženja, javnih glasila i organizacija koje učestvuju na debati

Broj priloga javnih glasila kojima se izveštava o debati

Broj predstavnika ministarstava i drugih donosilaca odluka koji učestvuju u debatama

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

RRA

Udruženja novinara

Javna glasila
Stručnjaci/kinje

2010. godina

Sredstva obezbeđena projektom Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka

6.2.2.2. Podsticaj produkciji medijskih sadržaja namenjenih borbi protiv seksizma, mizoginije i rodnih stereotipa

Povećan broj medijskih sadržaja posvećenih borbi protiv seksizma i mizoginije i stereotipa zasnovanih na pripadnosti određenom polu, seksualnoj orijentaciji i bilo kom drugom ličnom svojstvu

Broj medijskih projekata i programa namenjenih borbi protiv seksizma, mizoginije i rodnih stereotipa

Broj članaka i priloga posvećenih eliminisanju seksizma i miziginije

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

RRA
Javna glasila Udruženja novinara
Udruženja
Stručnjaci/kinje

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.2.2.3. Podrška inicijativi o saradnji što većeg broja udruženja, mreža, agencija i javnih glasila o nediskriminatorskom izveštavanju

Postignuta i kontinuirano unapređivana saradnja među glasilima u sprovođenju zajedničkih kampanja, programa i projekata o nediskriminatorskom izveštavanju

Broj udruženja, javnih glasila i organizacija koje zajednički sprovode projekte i realizuju programe

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

Ministarstvo kulture,

Uprava za rodnu ravnopravnost

RRA
Udruženja novinara
Javna glasila
Udruženja
Stručnjaci/kinje

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.2.2.4. Definisanje zajedničke strategije za podsticanje javnih reagovanja i sankcionisanje seksističkog i diskriminatorskog izveštavanje o ženama (kao i ženama iz višestruko diskriminisanih grupa) u javnim glasilima

Definisana strategija RRA za promptno i kontinuirano reagovanje i sankcionisanje medija koji mizogino i diskriminatorski izveštavaju

Usaglašena strategija reagovanja
Broj javnih reakcija.

Broj izveštaja o praćenju javnog reagovanja

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
RRA Udruženja novinara Javna glasila
Stručnjaci/kinje

2010. godina

Sredstva nisu potrebna

6.2.2.5. Podsticaj produkciji medijskih sadržaja u kojima se na afirmativan način izveštava o ženama iz višestruko diskriminisanih grupa.
(posvećene Romkinjama, ženama sa invaliditetom, lezbejkama, izbeglim ili raseljenim ženama, siromašnim ženama, ženama sa sela, samohranim majkama i pripadnicama nacionalnih manjina i manjinskih grupa)

Povećana produkcija i afirmativno izveštavanje o ženama iz višestruko diskriminisanih grupa

Broj medijskih projekata i programa kojima se na afirmativan način izveštava o ženama iz višestruko diskriminisanih grupa.
Broj članaka i priloga posvećenih Romkinjama, ženama sa invaliditetom, lezbejkama, ženama sa sela

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

Ministarstvo kulture

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Javna glasila

Udruženja novinara
Udruženja

Stručnjaci/kinje

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.2.2.6. Ustanovljavanje nagrade za medijske priloge koji afirmišu žene iz višestruko diskriminisanih grupa

Ustanovljena i dodeljena nagrada i promovisana u javnosti

Broj dobitnika/dobitnica nagrade

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo kulture

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Uprava za rodnu ravnopravnost

Javna glasila
Udruženja novinara

Udruženja

Stručnjaci/kinje

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.2.2.7. Uvođenje podsticajnih mera za zapošljavanje žena iz višestruko diskriminisanih grupa u javnim glasilima.

Učešće velikog broja institucija i organizacija u organizovanju kampanje za zapošljavanje žena iz višestruko diskriminisanih grupa u javnim glasilima

Povećan broj zaposlenih žena iz višestruko diskriminisanih grupa u medijima

Broj i procenat zaposlenih žena iz višestruko diskriminisanih grupa u medijima

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost

Izveštaji kadrovskih službi javnih glasila

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo kulture

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Uprava za rodnu ravnopravnost

Nacionalna služba za zapošljavanje
Udruženja novinara

Javna glasila
Udruženja
Stručnjaci/kinje

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.2.2.8. Izrada uputstava za medije kojima se jasno određuju sadržaji koje treba otkloniti jer prikazuju žene na stereotipan, degradirajući, nehuman i seksistički način

Izrađen dokument o smernicama i preporukama za javna glasila

Standardizovano identifikovanje medijskih sadržaja koji žene prikazuju na degradirajući način

Eliminisani mizogini sadržaji iz medija

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Udruženja

Stručnjaci/kinje

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.2.3.
Podsticanje aktivne uloge javnih glasila i novinskih agencija u promovisanju rodne dimenzije

 

 

 

 

 

2015. godina

 

6.2.3.1. Obezbediti besplatno emitovanje i promociju unapređenja položaja žena i uvođenje rodne ravnopravnosti u javnim glasilima.

Postoje besplatni termini u javnim glasilima u kojima se emituje kampanja za promociju aktivnosti za unapređivanje rodne ravnopravnosti

Broj medijskih projekata i sadržaja kojima se promoviše rodna ravnopravnost.
Broj članaka, priloga i ostalih audio i video sadržaja kojima se promoviše rodna ravnopravnost u sredstvima javnog informisanja

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Javni servis

Ministarstvo kulture

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Uprava za rodnu ravnopravnost

RTS

Udruženje novinara

Udruženja

Od 2010. godine kontinuirano

Sredstva nisu potrebna

6.2.3.2. Podsticaj udruženjima novinara i ostalim akterima na saradnju u ostvarivanju rodno neutralnog izveštavanja

Postignut visok stepen odgovornosti javnih glasila i novinskih agencija prema zastupanju i ostvarivanju rodno neutralnog izveštavanja i promovisanje međusobnog uvažavanja polova

Broj udruženja novinara, agencija i drugih aktera koji sarađuju na ostvarivanje rodno neutralnog izveštavanja

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo kulture

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Uprava za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

Udruženja novinara

RRA

2010. godina

Sredstva nisu potrebna

6.2.3.3. Sprovođenje edukacije novinara i urednika za eliminisanje senzacionalističkog izveštavanja u vezi sa temama porodičnog nasilja, zlostavljanja žena i trgovine ljudima

Održane edukacije za novinare i urednike

Broj seminara i obuka za novinare i novinarke.

Broj novinara i urednika koji su učestvovali u obukama

Izveštaji organizatora obuka Evaluacija učesnika

Ministarstvo kulture

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Uprava za rodnu ravnopravnost

Javna glasila RRA
Udruženja novinara

Udruženja

Stručnjaci/kinje

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.2.3.4. Uvođenje mera kojima se zabranjuje prikazivanje pornografije i nasilje nad ženama i decom u medijima.
(izmene i dopune u Zakonu o rafiodifuziji i Zakonu o informisanju).

Uvedene mere za zabranu senzacionalističkog izveštavanja u sadržajima koji se bave porodičnim nasiljem, zlostavljanjem žena i dece i trgovinom ljudima

Smanjen broj senzacionalističkih priloga koji se bave porodičnim nasiljem, zlostavljanjem žena i dece i trgovinom ljudima

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost

Analize medijskih sadržaja

Ministarstvo kulture

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Odbor za ravnopravnost polova Narodne skupštine
Uprava za rodnu ravnopravnost

RRA

Udruženja novinara

Udruženja

Stručnjaci/kinje

2010. godina

Sredstva nisu potrebna

6.2.3.5. Uspostavljanje kontinuirane saradnje Uprave za rodnu ravnopravnost i medija u produkciji kampanja, dokumentarnih i ostalih audio i video sadržaja kojima se promoviše rodna ravnopravnost

Povećan broj kampanja, dokumentarnih i ostalih audio i video sadržaja kojima se promoviše rodna ravnopravnost

Broj medijskih projekata i sadržaja kojima se promoviše rodna ravnopravnost.
Broj članaka, priloga i ostalih audio i video sadržaja kojima se promoviše rodna ravnopravnost

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

Izveštaji organizacija i medija koji realizuju projekte

Ministarstvo kulture
Uprava za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

Udruženje novinara

Udruženja

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.2.3.6. Uvođenje redovnu emisiju posvećenu rodnoj ravnopravnosti u program javnog servisa.

Poboljšana informisanost javnosti o položaju žena.
Unapređena percepcija javnosti o rodnoj ravnopravnosti

Broj medijskih sadržaja na javnom servisu kojima se promoviše rodna ravnopravnost.

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

RTS

Udruženja novinara
Udruženja

2010. godina

Nisu potrebna

6.2.3.7. Uvođenje nagrade za doprinos širenju rodne ravnopravnosti u medijima

Uvedena i dodeljena nagrada za doprinos širenju rodne ravnopravnosti u medijima

Broj dobitnika nagrade za doprinos rodnoj ravnopravnosti u medijima

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

Javna glasila
Udruženja novinara
Udruženja
Stručnjaci/kinje

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.2.3.8. Sprovođenje kampanje za podizanje svesti i odgovornost javnih i privatnih preduzeća za eliminisanje pornografskih i ostalih ponižavajućih sadržaja putem kojih se oglašavaju

Unapređena svest i ostvaren uticaj na što veći broj kompanija

Umanjen broj reklamnih sadržaja degradirajućih za žene

Broj javnih i privatnih preduzeća koja se reklamiraju na rodno senzitivan način

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Analize reklamnih sadržaja preduzeća u sredstvima javnog informisanja

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

Javna i privatna preduzeća

Javna glasila

Udruženja

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.2.4.
Praćenje i analiza programe, izveštavanja, kao i javnog oglašavanja, i predstavljanje rezultata javnosti u javnim glasilima

 

 

 

 

 

Od 2010. godine kontinuirano

 

6.2.4.1. Uvođenje i unapređivanje praćenja i analize medijskih i propagandnih sadržaja u sredstvima javnog informisanja

Osnovani nadzorni mehanizmi od strane nadležnih ministarstava

Postoji strategija za praćenje medijskih sadržaja

Broj objavljenih analiza praćenja medijskih i propagandnih sadržaja

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

RRA

Udruženja novinara

Udruženja

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.2.4.2. Unapređivanje i podsticaj javnog reagovanje kod slučajeva mizoginog i diskriminatorskog izveštavanja i javnog oglašavanja

Ojačani kapaciteti Radio difuzne agencije i Saveta za štampu i uvedeno promptno i kontinuirano reagovanje i sankcionisanje medija koji mizogino i diskriminatorski izveštavaju

Broj javnih reakcija

Broj izveštaja o praćenju

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Izveštaji o praćenju Radiodifuzne agencija i Saveta za štampu

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

RRA
Savet za štampu

Udruženja novinara

2010. godina

Sredstva nisu potrebna

6.2.4.3. Osnivanje radne grupe u okviru udruženja novinara i različitih vrsta medija za praćenje i unapređivanje nediskriminativno prikazivanja osoba u sredstvima javnog informisanja (u smislu pola, seksualne orijentacije ili nekog drugog ličnog svojstva)

Osnovane radne grupe za različite vrste medija

Izveštaji i preporuke radnih grupa za praćenje i unapređivanje nediskriminatornog prikazivanja osoba u sredstvima javnog informisanja

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Izveštaji radnih grupa

Izveštaji stručnjaka/inja

Ministarstvo kulture

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Uprava za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

Savet za štampu

Udruženja novinara

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.2.4.4. Osnivanje rodnog barometra, ažuriranje i objavljivanje istraživanja i izveštaja o stanju rodne ravnopravnosti u sredstvima javnog informisanja

Osnovan i promovisan rodni barometar

Obim i vrste informacija obuhvaćenih barometrom

Broj objavljenih izveštaja i istraživanja.

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost.

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

Udruženja

Stručnjaci/kinje

2010. godina.

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

 

Pojedinačni cilj 6.3.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

Povećanje učešća žena u odlučivanju u javnim glasilima

Povećan broj žena na uredničkim pozicijama u medijima, u upravnim odborima javnih glasila, regulatornim telima, organima uprave koja u nadležnosti imaju javna glasila, itd.

Broj žena i muškaraca na pozicijama odlučivanja u medijima. Procenat žena koje kreiraju politiku i sadržaj medija.

 

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvori finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

Aktivnost 6.3.1.
Preduzimanje mera pozitivne akcije za povećanje učešća žena u organima odlučivanja u javnim glasilima

 

 

 

 

 

Od 2010. godine kontinuirano

 

6.3.1.1. Sprovođenje i promocija istraživanja o zastupljenosti žena na pozicijama odlučivanja u medijima.
Promovisanje ravnopravnog učešća žena na uredničkim pozicijama

Sprovedeno istraživanje.
Povećana svest i delovanje zaposlenih u medijima o zastupljenosti žena na vodećim položajima u medijima i važnosti unapređivanja novinarki

Dostupnost rezultata istraživanja.
Broj priloga i gostovanja u medijima putem kojih se promovišu rezultati istraživanja

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

Udruženja novinara Srbije

Javna glasila

Udruženja novinara

Udruženja

Stručnjaci/kinje

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.3.1.2. Podsticaj dogovora između udruženja novinara, agencija i medija kojim se obavezuju da ostvare ravnopravno učešće oba pola na pozicijama odlučivanja u javnim glasilima

Stvoreni jednaki uslovi za rad i usavršavanje muškaraca i žena zaposlenih u javnim glasilima

Izrađene smernice i preporuke
Postignuta dostupnost vodećih pozicija u medijima za žene

Broj žena i muškaraca na pozicijama odlučivanja u medijskim kućama

Rezultati analize o temama o kojima pišu novinarke, koje programe kreiraju, u kojim redakcijama rade i koje oblasti uređuju

Postoje smernice i preporuke

Više žena na rukovodećim pozicijama u javnim glasilima

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost

Struktura medijskih redakcija - pozicije zaposlenih prema polu

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

Odbor za ravnopravnost polova Narodne skupštine

Javna glasila

Udruženja novinara
Udruženja
Stručnjaci/kinje

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.3.1.3. Izrada smernica i preporuka za javna glasila za podsticanje i unapređivanje ravnopravnog položaja novinara i novinarki

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo kulture

Savet za štampu

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Udruženja

Stručnjaci/kinje

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.3.2.
Analiza učešće žena u procesima odlučivanja

 

 

 

 

 

Od 2010. godine kontinuirano

 

6.3.2.1. Unapređenje rada postojećih mehanizama koji prate i analiziraju rad medija (RRA i Savet za štampu)

Uspostavljeni mehanizmi za praćenje i analizu učešća žena u kreiranju uređivačke politike sredstava javnog informisanja.

Praksa redovnog objavljivanja izveštaja

Broj i učestalost objavljivanja izveštaja o učešću žena u politici javnih glasila

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost Izveštaji radnih grupa
Izveštaji eksperata

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost
Savet za štampu

Udruženja novinara

Javna glasila
Udruženja

Stručnjaci/kinje

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.3.2.2. Podsticaj internog praćenja pozicije žena i muškaraca zaposlenih u medijima

Promovisana i usvojena rodno ravnopravna politika upravljanja ljudskim resursima u medijima,

Procenat žena koje kreiraju politiku i sadržaj javnih glasila

Rezultati analiza javnih glasila o broju i položaju urednica

Broj i rezultati planiranih i sprovedenih aktivnosti za ostvarivanje ravnopravnih pozicija žena i muškaraca u javnim glasilima

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

Udruženja novinara

Udruženja

Stručnjaci/kinje

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.3.2.3. Redovno objavljivanje izveštaja o učešću žena u odlučivanje u javnim glasilima

Uvedene prakse promovisanja i redovnog objavljivanja izveštaja

Broj i učestalost objavljivanja izveštaja

Javni izveštaji o položaju žena zaposlenih u medijima. Izveštaji nadležnih za sprovođenje - Uprave za rodnu ravnopravnost i ostalih

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

RRA

Odbor za ravnopravnost polova Narodne skupštine

Javna glasila

Udruženja novinara

Udruženja

Stručnjaci/kinje

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

Pojedinačni cilj 6.4.

Očekivani rezultati

Indikatori

Rokovi

Sistematizacija istraživanja, dokumentacije i statistike o rodnoj ravnopravnosti u sredstvima javnog informisanja

Prikupljena i sistematizovana realizovana istraživanja, dokumentacija i statistika o rodnoj ravnopravnosti u medijima.
Kreirana baza podataka i publikovani priručnici o uvođenju politike rodne ravnopravnosti u javna glasila.
U programe studija novinarstva na višim školama i fakultetima promovisan i uveden aspekt rodno senzitivnog izveštavanja.

Publikovani rezultati sprovedenih istraživanja.
Broj medijskih priloga koji promovišu realizovana istraživanja
Baza podataka sa realizovanim istraživanjima
Stepen korišćenja prikupljenih podataka
Broj izveštaja o aktuelnom položaju žena u medijima.
Rezultati sprovedenih istraživanja u okviru studija novinarstva

Kontinuirano

Aktivnosti

Očekivani rezultat

Indikator

Izvor provere

Nosioci aktivnosti

Rokovi za izvođenje aktivnosti

Izvori finansiranja

Nadležni organi i institucije

Učesnici

 

6.4.1.
Istraživanje rodne ravnopravnosti u sredstvima javnog informisanja

 

 

 

 

 

Od 2010. godine kontinuirano

 

6.4.1.1. Podsticaj i podrška istraživačkim projektima koji se bave položajem žena u medijima

Povećan broj istraživačkih projekata koji se bave položajem i zastupljenosti žena u medijima

Broj podržanih istraživačkih projekata
Broj organizacija i stručnjaka/inja koji sprovode istraživanja

Izveštaji Uprave za rodnu ravnopravnost

Dodeljena sredstva
Medijski članci i prilozi

Ministarstvo kulture,
Uprava za rodnu ravnopravnost,
Savet za štampu

Javna glasila

Stručnjaci/kinje Udruženja

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.4.1.2. Publikovanje i promovisanje istraživanja o položaju žena u medijima

Sprovedena i publikovana istraživanja koja će biti osnova za unapređivanje rodne ravnopravnosti u sredstvima javnog informisanja

Broj publikovanih istraživanja
Broj javnih i promocija u javnim glasilima

Broj javnih glasila koji promovišu istraživanja

Izveštaji i analize rezultata istraživanja

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost i

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Javna glasila

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.4.1.3. Podrška kreiranju i promovisanje internet baze koja će sadržati dosadašnja i buduća istraživanja o položaju oba pola u medijima

Kreirana internet platforma koja sadrži sprovedena istraživanja o rodnoj ravnopravnosti u medijima.
Javno promovisana internet baza

Stepen korišćenja prikupljenih podataka

Rezultati sprovedenih istraživanja

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

Udruženja

Stručnjaci/kinje

2010. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.4.2.
Osnivanje informativno-dokumentacionih centara za praćenje medijskih sadržaja o ženama.

 

 

 

 

 

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.4.2.1. Iniciranje i podrška osnivanju informativno-dokumentarnih centara za praćenje medijskih sadržaja o ženama

Osnovani informativno-dokumentacioni centri za prikupljanje i analizu sadržaja o rodnoj ravnopravnosti, prikazivanju žena i položaja žena u javnim glasilima

Postojanje i funkcionisanje informativno-dokumentacionih centara za prikupljanje i analizu sadržaja o rodnoj ravnopravnosti

Izveštaji o radu informativno-dokumentacionih centara za prikupljanje i analizu sadržaja o rodnoj ravnopravnosti.
Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

Udruženja Stručnjaci/kinje

2011. i 2012. godina

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.4.2.2. Objedinjavanje podrške postojećih institucionalnih mehanizama u osnivanju i radu centara za praćenje sadržaja o ženama u javnim glasilima

Postojeći institucionalni mehanizmi daju podršku u osnivanju i radu centara za praćenje sadržaja o ženama u javnim glasilima

Broj organa državne uprave koji podstiču i pomažu rad centara

Godišnji i periodični izveštaji ministarstava i organa uprave

Ministarstvo kulture

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Uprava za rodnu ravnopravnost

Javna glasila

Udruženja

Stručnjaci/kinje

2010. do 2012. godine

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima

6.4.2.3. Redovno publikovanje i promovisanje izveštavanja o ženama i muškarcima

Omogućena i olakšana dostupnost prikupljenih podataka i rezultata sprovedenih analiza

Uspostavljeno periodično rodno senzitivno izveštavanje o aktuelnom položaju žena u medijima

Obim prikupljenih podataka i rezultata sprovedenih istraživanja

Broj publikacija i promocija

Sajt Uprave za rodnu ravnopravnost

Objavljeni periodični izveštaji o aktuelnom položaju žena u medijima
Objavljene publikacije

Ministarstvo kulture

Uprava za rodnu ravnopravnost

Javna glasila Udruženja

Stručnjaci/kinje

Od 2010. godine kontinuirano

Budžet Republike Srbije prema bilansnim mogućnostima