PRAVILNIK

O NAČINU I POSTUPKU OBEZBEĐENJA JAVNOSTI RADA NA SEDNICAMA SKUPŠTINE GRADA KRAGUJEVCA I NJENIH RADNIH TELA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 21/2010)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o načinu i postupku obezbeđenja javnosti rada na sednicama Skupštine grada Kragujevca i njenih radnih tela (u daljem tekstu: Pravilnik) uređuje se način i postupak prijave zahteva predstavnika javnih glasila za praćenje rada sednica Skupštine grada Kragujevca i njenih radnih tela (u daljem tekstu: sednica Skupština grada) postupanja predstavnika javnih glasila prilikom praćenje rada sednica Skupštine, kao i druga pitanja koja su od značaja za obezbeđenje javnosti rada na sednicama Skupštine grada.

Član 2

Javnost rada na sednicama Skupštine grada obezbeđuje se prisustvom predstavnika javnih glasila sednicama Skupštine grada, davanjem saopštenja za javnost sa održanih sednica i održavanjem konferencija za štampu.

Član 3

Javna glasila u smislu odredaba ovog Pravilnika su novine, radio programi, televizijski programi, servisi novinskih agencija, Internet i druga elektronska izdanja navedenih javnih glasila, kao i druga sredstva javnog informisanja koja pomoću reči, slike ili zvuka objavljuju ideje, informacije i mišljenja namenjene javnoj distribuciji i neodređenom broju korisnika.

II POSTUPAK AKREDITACIJE JAVNIH GLASILA

Član 4

Predstavnici javnih glasila (domaćih i inostranih) obavezni su da prijave zahteve za praćenje rada sednica Skupštine grada (u daljem tekstu: akreditacija) službi nadležnoj za poslove informisanja najkasnije 24 sata pre sata određenog za početak sednice Skupštine grada.

Zahtev za akreditaciju - Obrazac ZA - 1, koji je sastavni deo ovog Pravilnika, obavezno sadrži:

- naziv javnog glasila,

- naznačenje načina praćenja rada na sednici Skupštine grada (direktan televizijski, odnosno radio prenos, uzimanje izjava od predstavnika organa Grada, odbornika, odnosno učesnika sednice, izveštaji novinara, odnosno novinara i snimatelja i sl.),

- broj predstavnika javnog glasila za koji se traži akreditacija sa imenom, prezimenom, JMBG, brojem lične karte, kao i zvanjem za svakog od njih.

Član 5

Poslove vezane za akreditaciju, obavlja služba nadležna za poslove informisanja (u daljem tekstu: informativna služba).

Informativna služba, zahteve za akreditaciju dostavlja predsedniku Skupštine grada, odnosno predsedniku radnog tela ili licu koje on ovlasti, radi upoznavanja i davanja saglasnosti.

Nakon davanja saglasnosti, informativna služba dostavlja obaveštenje javnom glasilu da je zahtev za akreditaciju prihvaćen, sa informacijom kada i gde se mogu preuzeti akreditacione kartica za lica koja su bila navedena u podnetom zahtevu.

Akreditaciona kartica obavezno sadrži naziv javnog glasila, kao i ime, prezime i zanimanje, odnosno zvanje lica za koje je kartica izdata.

Akreditacione kartice izdaje, informativna služba na obrascu (Obrazac AK - 2) koji je sastavni deo ovog Pravilnika.

Informativna služba, najkasnije 1 sat pre sata određenog za početak sednice Skupštine grada, dostavlja predsedniku Skupštine grada informaciju, u pisanom obliku, o ukupnom broju akreditovanih javnih glasila sa podacima za svakog predstavnika javnog glasila za koga je izdata akreditaciona kartica.

Član 6

Ovlašćeno lice javnog glasila kome je odobrena akreditacija, može zameniti predstavnika za koga je akreditacija tražena, najkasnije dva sata pre sata određenog za početak sednice Skupštine grada, podnošenjem zahteva za zamenu akreditovanog predstavnika, informativnoj službi.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, ukoliko je izdata akreditaciona kartica, javno glasilo je u obavezi da istovremeno sa podnošenjem zahteva, vrati akreditacionu karticu lica čija se zamena traži.

Član 7

Rad na sednici Skupštine grada mogu pratiti samo akreditovana javna glasila, odnosno akreditovani predstavnici javnih glasila.

Predstavnici javnog glasila kojima je odobrena akreditacija, obavezni su da na vidnom mestu nose akreditacione kartice (oko vrata, zakačene na odeći i sl.), sve vreme trajanje posla za čije obavljanje je podnet zahtev za akreditaciju.

III NAČIN POSTUPANJA PREDSTAVNIKA JAVNIH GLASILA PRILIKOM PRAĆENJA RADA NA SEDNICI SKUPŠTINE GRADA

Član 8

Akreditovani predstavnici javnih medija dužni su da se prilikom obavljanja posla za koji su akreditovani ponašaju na način koji obezbeđuje nesmetan rad organa, čiji se rad prati.

Akreditovani predstavnici javnih medija prilikom praćenja rada na sednici Skupštine grada, obavezni su da nose odeću, koja je svojim izgledom primerena značaju organa čiji se rad prati.

Odredba stava 2. ovog člana, podrazumeva i da prilikom praćenja rada na sednici Skupštine grada akreditovani predstavnici javnih glasila ne mogu nositi:

- muškarci: kratke, odnosno tri - četvrt pantalone, majice bez rukava, trenerku, papuče, nanule i sl.

- žene: kratke suknje, kratke, odnosno tri - četvrt pantalone, helanke, majice bez rukava, odnosno sa velikim izrezima oko vrata ili leđa, trenerku, papuče, nanule i sl.

O poštovanju odredaba iz stava 1, 2. i 3. ovog člana, dužno je da se stara javno glasilo kome je odobrena akreditacija.

Akreditovani predstavnik javnog glasila koji postupa suprotno odredbama iz stava 1, 2. ili 3. ovog člana biće udaljen sa sednice Skupštine grada, odnosno biće mu onemogućen ulazak u prostor za praćenje rada na sednici, dok razlog za udaljenje ne bude otklonjen (slučajevi iz stav 2. i 3. ovog člana).

Član 9

Akreditovani predstavnici javnih glasila rad na sednici Skupštine grada mogu pratiti iz prostora određenog za medije (prostor skupštinske galerije ili drugi prostor određen za medije), odnosno ukoliko se rad prati putem direktnog televizijskog prenosa, korišćenjem prostora koji isti omogućava.

Akreditovani snimatelji, odnosno kamermani (izuzev onih akreditovanih za direktni televizijski prenos), fotografi, fotoreporteri mogu praviti snimke, odnosno fotografije iz sale u kojoj se sednica održava 15 minuta počev od časa početka sednice Skupštine grada.

Nakon isteka vremena iz stava 2. ovog člana, predstavnik informativne službe će pozvati akreditovane predstavnike javnih glasila iz stava 2. ovog člana, da napuste prostor u kome se sednica održava i da rad sednice nastave da prate iz prostora namenjenog za medije.

Član 10

Ukoliko predstavnik javnog glasila želi izjavu od šefa odborničke grupe, odbornika, predstavnika organa Grada, predsednika radnog tela, odnosno drugog učesnika na sednici Skupštine grada, može takav zahtev izneti u zahtevu za akreditaciju kao i u toku trajanja, odnosno nakon završetka sednice Skupštine grada.

O zahtevu iz stava 1. ovog člana predstavnik javnog glasila može obavestiti informativnu službu ili lice čiju izjavu vezanu za rad sednice koju prati, želi.

Informativna služba je dužna, da ukoliko zahtev iz stava 1. ovog člana bude njoj upućen, obavi razgovor sa licem čija se izjava traži i obavesti predstavnika javnog glasila, da li i kada može dobiti traženu izjavu.

Član 11

Ukoliko u toku trajanja sednice Skupština grada, iz razloga utvrđenih poslovnikom o radu, Skupština grada odluči da radi bez prisustva javnosti, predsedavajući će pozvati sve akreditovane predstavnike javnih glasila da napuste salu u kojoj se sednica Skupštine grada održava, odnosno da napuste prostor određen za medije.

IV SLUŽBENO SAOPŠTENJE SKUPŠTINE GRADA

Član 12

Skupština grada može da da službeno saopštenje za sredstva javnog informisanja, odnosno saopštenje za javnost, sa održanih sednica.

Skupština grada može dati i službena saopštenja vezana za pitanja koja su od značaja za njen rad i funkcionisanje.

Tekst službenog saopštenja Skupštine grada iz stava 1. i 2. ovog člana, sastavlja informativna služba, a odobrava ga predsednik Skupštine grada, odnosno predsednik radnog tela.

Tekst službenog saopštenja Skupštine grada iz stava 1. ovog člana potpisuje informativna služba, a iz stava 2. ovog člana, mogu potpisati šefovi svih odborničkih grupa, odnosno onih odborničkih grupa koje su saglasne sa sadržinom službenog saopštenja.

Službeno saopštenje Skupštine grada, informativna služba dostavlja, u pisanom obliku, svim javnim glasilima koja imaju svoja sedišta, dopisništva, odnosno dopisnike na teritoriji grada Kragujevca.

Službeno saopštenje Skupštine grada, obavezno se objavljuje na zvaničnoj internet prezentaciji, odnosno sajtu grada Kragujevca i sajtu Skupštine grada Kragujevca.

V KONFERENCIJA ZA PREDSTAVNIKE JAVNIH GLASILA

Član 13

Javnost rada na sednicama Skupštine grada može se obezbediti i održavanjem konferencija za predstavnike javnih glasila (u daljem tekstu: konferencija za štampu).

Konferencije za štampu Skupštine grada, mogu se održati pre, u toku ili nakon završetka sednice Skupštine grada, odnosno radnog tela.

Konferencije za štampu Skupštine grada organizuje informativna služba po nalogu predsednika Skupštine grada, odnosno predsednika radnog tela.

Konferencije za štampu Skupštine grada mogu se sazvati, radi upoznavanja javnosti, povodom:

- sednice Skupštine grada koja je zakazana za određeni dan i čas,

- sednice čije je trajanje u toku,

- sednice koja je završena,

- drugih pitanja koja su od značaja za rad i funkcionisanje Skupštine grada.

Član 14

Konferencija za štampu Skupštine grada, održava se po pravilu u zgradi koju koristi Skupština grada.

Konferencija za štampu Skupštine grada može se, uz saglasnost predsednika Skupštine grada, odnosno predsednika radnog tela, održati i u drugom prostoru.

Na konferenciju za štampu Skupštine grada pozivaju se predstavnici svih javnih glasila koja imaju svoja sedišta, dopisništva, odnosno dopisnike na teritoriji grada Kragujevca.

Član 15

Na konferencijama za štampu Skupštine grada, saopštenja vezana za sednice Skupštine grada, odnosno druga pitanja koja su od značaja za rad i funkcionisanje Skupštine grada obavezno daje predsednik ili zamenik predsednika Skupštine grada, odnosno predsednik ili zamenik predsednika radnog tela.

Član 16

U pogledu ponašanja i odevanja predstavnika javnih glasila koji prisustvuju konferenciji za štampu Skupštine grada, primenjuju se odredbe člana 8. ovog Pravilnika.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Informativna služba i lica zadužena za održavanje reda na sednici Skupštine grada, vrše nadzor nad poštovanjem odredaba člana 7., 8., 9., 11. i 16. ovog Pravilnika.

Lica zadužena za održavanje reda, mogu udaljiti predstavnika javnog glasila koji postupa suprotno odredbama člana 7., 8., 9., 11. i 16. ovog Pravilnika.

Član 18

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Obrazac ZA - 1

ZAHTEV ZA AKREDITACIJU

SKUPŠTINA GRADA KRAGUJEVCA

- INFORMATIVNA SLUŽBA ORGANA GRADA -

Predmet: Zahtev za akreditaciju

_______________________________________________________________________________________
(tačan naziv javnog glasila)

podnosi Zahtev za akreditaciju:

-   

_______   

-

novinara,

 

-

_______

-

snimatelja,

 

-

_______

-

kamermana,

 

-

_______

-

fotografa,

 

-

_______

-

___________________________________

 

 

(broj)

 

(naziv drugog zvanje, odnosno zanimanje)

 

-

_______

-

___________________________________

 

-

(broj)

 

(naziv drugog zvanje, odnosno zanimanje)

 

radi praćenja rada na sednici:

a) 

Skupštine grada Kragujevca, zakazane za _____________godine u ______časova;

b)

_______________________________

zakazane za _____________godine u ______časova;

 

(naziv radnog tela Skupštine grada)

 

 

_______________________________

zakazane za _____________godine u ______časova;

 

(naziv radnog tela Skupštine grada)

 

 

_______________________________

zakazane za _____________godine u ______časova;

 

(naziv radnog tela Skupštine grada)

 

 

_______________________________

zakazane za _____________godine u ______časova;

 

(naziv radnog tela Skupštine grada)

 

 

_______________________________

zakazane za _____________godine u ______časova;

 

(naziv radnog tela Skupštine grada)

 

Rad na sednici bi se pratio:

a) direktnim televizijskim prenosom,
b) direktnim radio prenosom,
v) uzimanjem izjava od predstavnika organa Grada, odbornika, odnosno drugih učesnika sednice,

g) sačinjavanjem: 

novinarskih beleški u pisanom obliku,

 

-

audio snimaka,

 

-

vizuelnog snimka,

 

-

fotografija,

 

-

____________________________________________________________

 

 

(navesti drugi način praćenja rada)

Napomena: Zaokružiti slovo ispred označenog načina praćenja rada na sednici

Zainteresovani smo za dobijanje izjave vezane dnevni red sednice od:

1) 

___________________________________________________________________________________

(ime, prezime i funkcija predstavnika organa Grada, odnosno ime i prezime odbornika ili drugog učesnika)

2)

___________________________________________________________________________________

(ime, prezime i funkcija predstavnika organa Grada, odnosno ime i prezime odbornika ili drugog učesnika)

3)

___________________________________________________________________________________

(ime, prezime i funkcija predstavnika organa Grada, odnosno ime i prezime odbornika ili drugog učesnika)

4)

___________________________________________________________________________________

(ime, prezime i funkcija predstavnika organa Grada, odnosno ime i prezime odbornika ili drugog učesnika)

5)

___________________________________________________________________________________

(ime, prezime i funkcija predstavnika organa Grada, odnosno ime i prezime odbornika ili drugog učesnika)

Zahtev se podnosi za akreditaciju:

1) 

______________________________ 

iz 

_____________________

, JMBG

________________

 

(ime i prezime)

 

(prebivalište)

 

 

 

 

lk. br. _______________

izdata od

__________________

 -

___________________________

 

 

 

 

 

 

(zvanje - zanimanje)

 

 

2) 

______________________________ 

iz 

_____________________

, JMBG

________________

 

(ime i prezime)

 

(prebivalište)

 

 

 

 

lk. br. _______________

izdata od

__________________

 -

___________________________

 

 

 

 

 

 

(zvanje - zanimanje)

 

 

3) 

______________________________ 

iz

_____________________

, JMBG

________________

 

(ime i prezime)

 

(prebivalište)

 

 

 

 

lk. br. _______________

izdata od

__________________

 -

___________________________

 

 

 

 

 

 

(zvanje - zanimanje)

 

 

4) 

______________________________ 

iz

_____________________

, JMBG

________________

 

(ime i prezime)

 

(prebivalište)

 

 

 

 

lk. br. _______________

izdata od

__________________

 -

___________________________

 

 

 

 

 

 

(zvanje - zanimanje)

 

Napomena: dopuniti rednim brojevima i podacima u zavisnosti od broja predstavnika javnog glasila za koja se podnosi zahtev

U Kragujevcu

 

PODNOSILAC ZAHTEVA:

Dana _____________2010. godina

 

__________________________

 

 

(ime i prezime)

 

 

__________________________

 

 

(funkcija)

 

 

__________________________

 

 

(svojeručni potpis)

 

Zahtev za akreditaciju odobrio:

 

_________________________

 

 

 

Obrazac AK - 2

AKREDITACIONA KARTICA

 

Grb grada

SKUPŠTINA GRADA KRAGUJEVCA

 

Kragujevca

 

 

 

P R E S S

____________________________________________________________________
(naziv javnog glasila)

_________________________________

 

(ime i prezime)

 

_________________________________

 

(zvanje - zanimanje)

 

 

KRAGUJEVAC, ________________godine