PRAVILNIK
O NAČINU UPISA ČINJENICE DRŽAVLJANSTVA U MATIČNU KNJIGU ROĐENIH, OBRASCIMA ZA VOĐENJE EVIDENCIJA O REŠENJIMA O STICANJU I PRESTANKU DRŽAVLJANSTVA I OBRASCU UVERENJA O DRŽAVLJANSTVU

("Sl. glasnik RS", br. 22/2005, 84/2005, 121/2007 i 69/2010)

  

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se način upisa činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih, obrasci za vođenje evidencija o rešenjima o sticanju i prestanku državljanstva i obrazac uverenja o državljanstvu.

II UPIS ČINJENICE DRŽAVLJANSTVA U MATIČNU KNJIGU ROĐENIH

Član 2

Činjenica državljanstva upisuje se u matičnu knjigu rođenih za lica koja na osnovu Zakona o državljanstvu Republike Srbije (u daljem tekstu: Zakon) steknu državljanstvo Republike Srbije, kao i za lica kojima je utvrđeno državljanstvo Republike Srbije na osnovu člana 44. Zakona.

Član 3

Činjenica državljanstva upisuje se u matičnu knjigu rođenih tako što se u rubriku "Državljanstvo" upisuje državljanstvo Republike Srbije.

Član 4

Za državljane Republike Srbije koji su upisani u matičnu knjigu rođenih koja se vodi u Republici Srbiji, podatak o državljanstvu unosi se u matičnu knjigu rođenih u kojoj je upisana činjenica njihovog rođenja u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške".

Član 5

Za državljane Republike Srbije koji nisu upisani u matičnu knjigu rođenih koja se vodi u Republici Srbiji, upis činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih izvršiće se istovremeno sa upisom činjenice rođenja.

Član 6

Za upisivanje podataka o državljanstvu Republike Srbije u matičnu knjigu rođenih koristi se mastilo kojim se vrši upisivanje činjenica i podataka u matične knjige.

Upisani podaci moraju biti čitljivi i jasni i ne smeju se brisati.

Podaci o državljanstvu Republike Srbije upisani u matičnu knjigu rođenih ispravljaju se na način utvrđen propisima o matičnim knjigama.

Član 7

Pri upisivanju podataka o državljanstvu Republike Srbije u matičnu knjigu rođenih upisani lični podaci moraju biti saglasni podacima iz isprava na osnovu kojih se vrši upis tih podataka u matične knjige.

Član 8

Upis činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih vrši se po redu prijave.

Ovlašćeni radnik - matičar je dužan da upis činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih izvrši bez odlaganja.

Ako postoji osnovana sumnja da su pojedini podaci na osnovu kojih se vrši upis činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih netačni ili iz drugih razloga sporni, u postupku utvrđivanja ovih činjenica, ovlašćeni radnik - matičar pribaviće o tome mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova.

Član 9

Za dete, kao i za lice iz člana 10. Zakona, koji poreklom stiču državljanstvo Republike Srbije, činjenica državljanstva upisuje se u matičnu knjigu rođenih istovremeno sa upisom činjenice rođenja.

U slučaju upisa podataka u matičnu knjigu rođenih prema stavu 1. ovog člana, u rubriku "Primedbe" upisuje se isprava kojom se dokazuje državljanstvo Republike Srbije roditelja, odnosno usvojioca u slučaju potpunog usvojenja, kao i pismena prijava i zahtev.

Član 10

Za dete koje rođenjem na teritoriji Republike Srbije stekne državljanstvo Republike Srbije, činjenica državljanstva upisuje se u matičnu knjigu rođenih u kojoj je upisana činjenica njegovog rođenja.

U slučaju upisa činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih prema stavu 1. ovog člana, u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" navodi se isprava kojom roditelji dokazuju da su bez državljanstva ili nepoznatog državljanstva, odnosno da je dete bez državljanstva, odnosno rešenje nadležnog organa na osnovu kojeg je izvršen upis u matičnu knjigu rođenih.

Član 11

Upis činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih za lica koja steknu državljanstvo Republike Srbije prijemom ili po međunarodnim ugovorima vrši se odmah po pravosnažnosti rešenja o sticanju državljanstva Republike Srbije.

U slučaju upisa činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih prema stavu 1. ovog člana, u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" unosi se zabeleška: "Rešenjem (broj i datum rešenja) koje je dostavljeno (datum dostavljanja) primljen je u državljanstvo Republike Srbije".

Član 12

Lice za koje je utvrđeno da je državljanin Republike Srbije na osnovu člana 44. Zakona upis činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih vrši se odmah pošto Ministarstvo unutrašnjih poslova donese rešenje o utvrđivanju državljanstva tog lica.

U slučaju upisa činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih prema stavu 1. ovog člana u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" unosi se zabeleška: "Rešenjem (broj i datum rešenja) koje je dostavljeno (datum dostavljanja) utvrđeno državljanstvo Republike Srbije".

Član 13

Za lice koje se smatra državljaninom Republike Srbije na osnovu člana 52. Zakona, upis činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih vrši se na osnovu akta nadležne organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova kojim se nalaže upis činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih.

U slučaju upisa činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih prema stavu 1. ovog člana u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" unosi se zabeleška: "Aktom (naziv oranizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, broj i datum akta) naložen upis činjenice državljanstva".

Član 13a

Kad se upis činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih vrši istovremeno sa upisom činjenice rođenja, podaci, odnosno zabeleška iz člana 10. stav 2, člana 11. stav 2, člana 12. stav 2. i člana 13. stav 2. ovog pravilnika upisuju se u rubriku “Primedbe”.

Član 14

Prestanak državljanstva Republike Srbije, na jedan od načina propisanih Zakonom, upisuje se u matičnu knjigu rođenih tako što se u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" unosi zabeleška: "Državljanstvo Republike Srbije prestalo (navodi se način prestanka) rešenjem (broj i datum rešenja) koje je dostavljeno (datum dostavljanja)".

Član 15

Poništavanje rešenja o otpustu iz državljanstva Republike Srbije na osnovu člana 32. Zakona, odnosno poništavanje rešenja o sticanju i prestanku državljanstva Republike Srbije i poništavanje upisa činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih na osnovu člana 45. Zakona, upisuje se u matičnu knjigu rođenih tako što se u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" unosi zabeleška: "Rešenjem (broj i datum rešenja) koje je dostavljeno (datum dostavljanja) poništeno je rešenje o (otpustu, sticanju/prestanku državljanstva Republike Srbije, naziv organa koji je doneo rešenje i broj i datum rešenja), odnosno upis činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih".

III OBRASCI ZA VOĐENJE EVIDENCIJA O REŠENJIMA O STICANJU I PRESTANKU DRŽAVLJANSTVA

Član 16

Ministarstvo unutrašnjih poslova vodi evidenciju o rešenjima o:

1. sticanju državljanstva Republike Srbije prijemom,

2. sticanju državljanstva Republike Srbije po međunarodnim ugovorima,

3. prestanku državljanstva Republike Srbije otpustom,

4. prestanku državljanstva Republike Srbije odricanjem,

5. prestanku državljanstva Republike Srbije po međunarodnim ugovorima.

Evidencije iz stava 1. ovog člana vode se u obliku knjige - registra, na obrascima 1 i 2, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Obrasci 1 i 2 veličine su 29,5 x 42 cm.

Registri se izrađuju u tvrdom povezu i sadrže 200 stranica koje su numerisane. Unutrašnje stranice određene su rednim brojevima.

Član 17

Pored registra iz člana 16. ovog pravilnika vodi se i azbučni registar na obrascu 3, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Obrazac 3 veličine je 29 x 21 cm.

Azbučni registar vodi se prema početnom slovu prezimena lica za koja su doneta rešenja o sticanju i prestanku državljanstva Republike Srbije.

Član 18

Evidencije iz čl. 16. i 17. ovog pravilnika vode se i na sredstvima za automatsku obradu podataka.

Član 18a

Ako su knjige državljana uništene ili nestale, njihovom obnavljanju pristupa se bez odlaganja.

Radi obnavljanja knjige državljana, građani su dužni da daju istinite podatke.

Ministar unutrašnjih poslova rešenjem određuje obnavljanje uništenih ili nestalih knjiga državljana, kao i postupak i rok obnavljanja.

IV OBRAZAC UVERENJA O DRŽAVLJANSTVU

Član 19

Uverenje o državljanstvu izdaje se na obrascu 4, veličine 29 x 21 cm, izrađenom od hartije svetloplave boje.

Obrazac uverenja iz stava 1. ovog člana odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20

Knjige državljana koje su vođene u Republici Srbiji sastavni su deo evidencije državljana Republike Srbije na osnovu člana 48. stav 2. Zakona.

Podaci iz evidencije o državljanima Republike Srbije vođeni u knjigama državljana Republike Srbije po propisima koji su bili na snazi do stupanja na snagu Zakona i podaci iz drugih evidencija o državljanima Republike Srbije, vode se i na sredstvima za automatsku obradu podataka.

Na upis državljana Republike Srbije u knjigu državljana koja je vođena u Ministarstvu unutrašnjih poslova, do njenog zaključenja, shodno se primenjuju odredbe ovog pravilnika koje se odnose na upis činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih.

Promena podataka i činjenica upisanih u knjige državljana iz stava 1. ovog člana vrši se shodno odredbama ovog pravilnika i propisa o matičnim knjigama.

Član 21

Obrazac uverenja o državljanstvu propisan Pravilnikom o načinu vođenja evidencija o državljanstvu, obrascima za vođenje evidencija i obrascu uverenja o državljanstvu ("Službeni glasnik SRS", broj 46/84) upotrebljavaće se do 30. juna 2005. godine.

Član 22

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu vođenja evidencija o državljanstvu, obrascima za vođenje evidencija i obrascu uverenja o državljanstvu ("Službeni glasnik SRS", broj 46/84).

Odredbe člana 7. st. 3. i 5. pravilnika iz stava 1. ovog člana primenjivaće se u pogledu evidentiranja prestanka državljanstva Republike Srbije i činjenice smrti u knjigama državljana koje su vođene u Republici Srbiji.

Član 23

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

  

Obrazac 1

 

REGISTAR REŠENJA O STICANJU DRŽAVLJANSTVA REPUBLIKE SRBIJE PRIJEMOM I PO MEĐUNARODNIM UGOVORIMA

 

Red. broj

Broj i datum pod kojim je zahtev zaveden kod organa kome je predat

Broj i datum rešenja o sticanju državljanstva Republike Srbije

Datum sticanja državljanstva Republike Srbije

Pravni osnov sticanja državljanstva Republike Srbije

Prezime, ime jednog roditelja i ime

Datum, mesto i država rođenja

Mesto stalnog nastanjenja, odnosno boravišta u vreme prijema u državljanstvo

Strano državljanstvo do prijema u državljanstvo Republike Srbije

Organ kome je rešenje dostavljeno radi evidentiranja

Primedbe

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Obrazac 2

 

REGISTAR REŠENJA O PRESTANKU DRŽAVLJANSTVA REPUBLIKE SRBIJE OTPUSTOM, ODRICANJEM I PO MEĐUNARODNIM UGOVORIMA

 

Red. broj

Broj i datum pod kojim je zahtev zaveden kod organa kome je predat

Broj i datum rešenja o prestanku državljanstva Republike Srbije

Datum prestanka državljanstva Republike Srbije

Pravni osnov prestanka državljanstva Republike Srbije

Prezime, ime jednog roditelja i ime

Datum, mesto i država rođenja

Prebivalište, odnosno boravište u vreme prestanka državljanstva

Strano državljanstvo koje se stiče

Organ kome je rešenje dostavljeno radi brisanja iz evidencije

Primedbe

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Obrazac 3

 

AZBUČNI REGISTAR

 

  
Prezime, ime oca i ime
  

  

  
Datum, mesto i država rođenja
  

  

  
Ime maloletne dece (datum, mesto i država rođenja)
  

  

  
Strana i redni broj Registra rešenja o sticanju državljanstva Republike Srbije, odnosno Registra rešenja o prestanku državljanstva Republike Srbije
  

  

 

Obrazac 4

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

Na osnovu člana 48. stav 1. Zakona o državljanstvu Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 135/04 i 90/07),

_____________________________________________________________ izdaje

                                                 (naziv organa)

UVERENJE

_______________________________________________________________________________________________,

(ime, ime jednog roditelja i prezime)

_______________________________________________________________________________________________,

(datum, mesto i država rođenja)

 

DRŽAVLJANIN REPUBLIKE SRBIJE

Upisan-a je u evidenciju državljana kod matičnog područja _________________________, za godinu________________________ , pod tekućim/rednim brojem ______________, na strani ___________________________, odnosno u knjizi ____________________________.

Upis je izvršen na osnovu ________________________________________, dana ______________.

Broj:

M.P.

OVLAŠĆENO LICE

Datum: