PRAVILNIK

O OBLICIMA USLUGE SMEŠTAJA, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE CENA USLUGA SMEŠTAJA I UČEŠĆE KORISNIKA ZAŠTITE ODNOSNO SRODNIKA KORISNIKA ZAŠTITE U TROŠKOVIMA SMEŠTAJA U CENTRU ZA RAZVOJ LOKALNIH USLUGA SOCIJALNE ZAŠTITE U VRANJU

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 25/2010)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se oblici usluge smeštaja, kriterijumi i merila za utvrđivanje cena usluga smeštaja i učešće korisnika zaštite odnosno srodnika korisnika zaštite u troškovima smeštaja u Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite u Vranju (u daljem tekstu: Centar socijalne zaštite).

II OBLICI USLUGE SMEŠTAJA

Član 2

Oblici usluge smeštaja, u kojima korisnici smeštaja odnosno srodnici, koji su prema propisima o braku i porodičnim odnosima obveznici izdržavanja u troškovima smeštaja korisnika, učestvuju u troškovima usluge smeštaja u Centru socijalne zaštite, su:

1. prihvatna stanica za odrasla i stara lica;

2. prihvatilište za odrasla i stara lica;

3. prihvatilište za žrtve porodičnog nasilja (odrasla i stara lica).

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE CENA USLUGA SMEŠTAJA

Član 3

Cena usluge u Centru socijalne zaštite utvrđuje se po korisniku, u mesečnom iznosu, zavisno od vrste i kvaliteta usluga, u skladu sa Zakonom i drugim propisima.

Član 4

Cenu usluga u Centru socijalne zaštite, kada obezbeđuje smeštaj korisnika, čini deo sredstava koja su namenjena za:

1. stalne troškove;

2. ostale troškove u okviru redovnog poslovanja;

3. specijalizovane usluge;

4. amortizaciju;

5. tekuće investiciono održavanje;

6. zakonske obaveze.

Cena usluga i smeštaja, utvrđena na način iz stava 1. ovog člana, uvećava se:

za 20% za jednokrevetne sobe.

Član 5

Stalni troškovi, ostali troškovi u okviru redovnog poslovanja i specijalizovane usluge utvrđuju se prema najpovoljnijim tržišnim cenama po jedinici ovih troškova.

Član 6

Amortizacija se utvrđuje u skladu sa zakonskim propisima i obračunava se po minimalnim zakonskim stopama.

Član 7

Deo sredstava u ceni usluge, koji je namenjen za tekuće i održavanje objekata i opreme, utvrđuje se na osnovu drugih elemenata cene usluge iz člana 4. ovog pravilnika i čini 4% od te cene.

Član 8

Cena usluge za korisnika koji preko pet dana, a najduže do 30 dana, odsustvuje iz Centra socijalne zaštite, obračunava se u visini od 60% od utvrđene cene usluge.

IV UČEŠĆE KORISNIKA ZAŠTITE ODNOSNO SRODNIKA KORISNIKA ZAŠTITE U TROŠKOVIMA SMEŠTAJA

Član 9

Troškove smeštaja, odnosno deo troškova u Centru socijalne zaštite snosi korisnik smeštaja, odnosno srodnik koji je dužan da izdržava korisnika.

Član 10

Korisnik smeštaja učestvuje u troškovima smeštaja svim svojim primanjima i prihodima umanjenim za iznos sredstava za lične potrebe.

Srodnik koji je dužan da izdržava korisnika smeštaja usluge učestvuje u troškovima prema Pravilniku o učešću srodnika u izdržavanju korisnika prava u socijalnoj zaštiti Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Učešće korisnika i njihovih srodnika obaveznih na izdržavanje u troškovima smeštaja u Centru socijalne zaštite, određuje se rešenjem Centra za socijalni rad u Vranju.

Obavezu učešća u troškovima iz stava 1. ovog člana korisnici i njihovi srodnici izvršavaju uplatom na žiro račun Centra socijalne zaštite, u kojoj se obezbeđuje smeštaj ili obustavom preko Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja - Filijale u Vranju.

Član 12

Centar za socijalni rad u Vranju uskladiće rešenja o smeštaju korisnika u Centru socijalne zaštite, sa odredbama ovog Pravilnika u roku od mesec dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom donošenja.

Član 14

Ovaj pravilnik objaviti u "Službenom glasniku grada Vranja".