PRAVILNIK
O POSTUPKU I NAČINU REŠAVANJA ZAHTEVA GRAĐANA ZA NAKNADU ŠTETE NASTALE USLED UJEDA PASA LUTALICA NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 25/2010)

Član 1

Ovim pravilnikom se utvrđuje postupak i način rešavanja zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda pasa lutalica na teritoriji grada Vranja.

Član 2

Oštećeno lice je obavezno da nakon ujeda psa podnese pisanu prijavu o nastalom događaju JKP "Komrad" Vranje - Higijeničarskoj službi.

JKP "Komrad" - Higijeničarska služba je obavezna da oštećenom licu izda potvrdu o prijavljenom događaju, kao i da preduzme neophodne aktivnosti na pronalaženju i zbrinjavanju psa lutalice.

JKP "Komrad" je obavezno da ustroji i uredno vodi evidenciju Higijeničarske službe o poslovima hvatanja i zbrinjavanja pasa lutalica, podnetim prijavama i izdatim potvrdama oštećenim licima, kao i da o tome Gradskom veću dostavlja mesečne izveštaje.

Član 3

Oštećeno lice Gradskom javnom pravobranilaštvu podnosi zahtev za naknadu štete nastalu usled ujeda psa lutalice, na Obrascu koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Zahtev za naknadu štete u smislu stava 1. ovog člana, oštećeno lice može da podnese najkasnije u roku od 90 dana od dana događaja.

Iz opravdanih razloga (vremenski period lečenja i pribavljanja medicinske dokumentacije, drugi subjektivni i objektivni razlozi), zahtev se može podneti i u roku dužem od roka utvrđenog u stavu 2. ovog člana.

Opravdanost razloga iz stava 3. ovog člana ceni Komisija za utvrđivanje osnova i visine naknade štete nastale usled ujeda pasa lutalica, u postupku odlučivanja u smislu člana 6. ovog pravilnika.

Član 4

Uz zahtev iz člana 3. ovog pravilnika, oštećeno lice dostavlja original ili overene fotokopije dokumentacije, i to:

- ličnu kartu, odnosno izvod iz matične knjige rođenih za maloletno lice;

- dokaz da je događaj u roku prijavljen JKP "Komrad" Vranje - Higijeničarskoj službi;

- kompletnu medicinsku dokumentaciju koja se odnosi na povrede i lečenje;

- druge dokaze koje su od značaja za rešavanje zahteva.

Član 5

Podnete zahteve iz člana 4. ovog pravilnika, Gradsko javno pravobranilaštvo dostavlja Komisiji za utvrđivanje osnova i visine naknade štete nastale usled ujeda pasa lutalica.

Komisiju iz stava 1. ovog člana, obrazuje Gradsko veće posebnim aktom, u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Aktom o obrazovanju Komisije utvrđuje se broj i sastav Komisije, poslovi i zadaci koje će Komisija obavljati, kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Član 6

Po razmatranju primljenog zahteva, Komisija upućuje predlog Gradskom javnom pravobranilaštvu da:

- prihvati zahtev i sa oštećenim licem zaključi vansudsko poravnanje o naknadi štete na visinu novčanog iznosa koji je Komisija predložila;

- odbije zahtev, ili

- odbaci zahtev.

Predlog Komisije iz stava 2. ovog člana mora biti obrazložen.

Komisija je dužna da primljene zahteve razmotri i uputi predlog Gradskom javnom pravobranilaštvu u smislu stava 1. ovog člana, najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahteva.

Član 7

Gradsko javno pravobranilaštvo je obavezno da u roku od 10 dana od dana prijema predloga Komisije donese akt po zahtevu oštećenog lica.

Član 8

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".