PRAVILNIK
O TRETMANU, PROGRAMU POSTUPANJA, RAZVRSTAVANJU I NAKNADNOM RAZVRSTAVANJU OSUĐENIH LICA

("Sl. glasnik RS", br. 72/2010)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se tretman, program postupanja, razvrstavanje i naknadno razvrstavanje osuđenih lica.

Član 2

Tretman prema osuđenom licu, u smislu ovog pravilnika, je primena svih predviđenih aktivnosti - planiranih metoda, tehnika i postupaka kojima se ostvaruje svrha kažnjavanja osuđenog, u skladu sa zakonom.

Član 3

Program postupanja, u smislu ovog pravilnika, je individualno prilagođavanje tretmana prema osuđenom licu u zavisnosti od procene rizika, kapaciteta osuđenog i njegovih potreba.

Član 4

Razvrstavanje je deo programa postupanja.

Razvrstavanje, u smislu ovog pravilnika, je određivanje grupe, upućivanje osuđenog u otvoreno, poluotvoreno ili zatvoreno odeljenje i njegov smeštaj.

Član 5

Naknadno razvrstavanje, u smislu ovog pravilnika, je izmena programa postupanja u zavisnosti od promene stepena rizika i ostvarenja individualnih ciljeva osuđenog.

II TRETMAN PREMA OSUĐENOM I PROGRAM POSTUPANJA

Tretman prema osuđenom i sprovođenje tretmana

Član 6

Tretman prema osuđenom obuhvata primenu svih predviđenih aktivnosti - planiranih metoda, tehnika i postupaka, preduzetih sa ciljem da osuđeni usvoji društveno prihvatljiv sistem vrednosti i ovlada veštinama za uspešno uključivanje u zajednicu kako ubuduće ne bi činio krivična dela.

Tretman se sprovodi kroz program postupanja, razvrstavanje, naknadno razvrstavanje i pripremu za otpust.

Program postupanja

Prijem i upoznavanje osuđenog

Član 7

Po prijemu na izdržavanje kazne osuđeni se upućuje u prijemno odeljenje.

Tokom boravka u prijemnom odeljenju upoznavanje osuđenog obavlja stručni tim sa psihološkog, pedagoškog, kriminološkog, socijalnog, zdravstvenog i bezbednosnog stanovišta.

Stručni tim iz stava 2. ovog člana:

1) utvrđuje zdravstveno stanje osuđenog;

2) upoznaje osuđenog sa propisima o izvršenju krivičnih sankcija i kućnim redom zavoda i daje mu potrebna objašnjenja i savete u cilju prilagođavanja na život i rad u zavodu;

3) pribavlja i dopunjuje postojeću dokumentaciju o osuđenom u obimu i u postupku koji predviđaju propisi o izvršenju kazne;

4) utvrđuje činjenice o ličnosti osuđenog kao i druge činjenice i okolnosti neophodne za predlaganje programa postupanja prema osuđenom;

5) predlaže upravniku zavoda program postupanja prema osuđenom i njegovo razvrstavanje.

Utvrđivanje programa postupanja

Član 8

Program postupanja utvrđuje se u zavisnosti od procene rizika, kapaciteta i potreba osuđenog.

Procena rizika iz stava 1. ovog člana vrši se na osnovu upitnika za osuđene prema kojima se izvršava kazna zatvora do tri godine i upitnika za osuđene prema kojima se izvršava kazna zatvora preko tri godine.

Obrazac upitnika za osuđene prema kojima se izvršava kazna zatvora do tri godine (Prilog 1) i obrazac upitnika za osuđene prema kojima se izvršava kazna zatvora preko tri godine (Prilog 2) odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Procena rizika

Član 9

U cilju utvrđivanja programa postupanja procenjuje se stepen rizičnog ponašanja osuđenog. Procena rizika se obavlja na osnovu vrste i težine izvršenog krivičnog dela, visine izrečene kazne, oblika krivice, načina stupanja na izvršenje kazne, odnosa osuđenog prema izvršenom krivičnom delu i kazni, ranije osuđivanosti, činjenice da li se vodi nov krivični postupak, ponašanja tokom ranijeg izdržavanja kazne, psiholoških, socijalnih i zdravstvenih osobenosti.

Procenjeni rizik se stepenuje kao nizak, srednji i visok u odnosu na to:

1) da li osuđeni predstavlja opasnost za druge osuđene, zaposlene u zavodu ili druga lica koja posećuju zavod;

2) da li postoji verovatnoća da će pokušati da se samopovredi ili izvrši samoubistvo;

3) da li je sklon bekstvu;

4) da li može predstavljati opasnost za zajednicu u slučaju bekstva ili izlaska iz zavoda;

5) da li će vršiti krivična dela nakon izvršene kazne.

Procena kapaciteta

Član 10

U cilju utvrđivanja programa postupanja procenjuje se kapacitet osuđenog na intelektualnom, emocionalnom i socijalnom planu, sposobnost da usvoji znanja i veštine i mogućnost da prihvati pozitivne vrednosti i nove obrasce ponašanja.

Procena potreba

Član 11

U cilju utvrđivanja programa postupanja, procenjuju se potrebe osuđenog koje obuhvataju:

1) socijalne veštine, poboljšanje sposobnosti komunikacije i društveno prihvatljivog ponašanja u svakodnevnim situacijama;

2) stručno usavršavanje i obrazovanje;

3) psihološku, psihijatrijsku, medicinsku i socijalnu pomoć;

4) pružanje pravne pomoći u vezi sa izvršenjem kazne;

5) lečenje od bolesti zavisnosti;

6) posebne mere zaštite od svih vidova psihičkog, fizičkog, seksualnog ugrožavanja ili bilo kog drugog oblika diskriminacije;

7) pripremu za otpust.

Na osnovu utvrđenih potreba osuđenog određuju se individualni ciljevi.

Za lica sa posebnim potrebama utvrdiće se program postupanja u skladu sa vrstom posebnih potreba.

Član 12

Prilikom utvrđivanja programa postupanja, stručni tim iz člana 7. stav 2. ovog pravilnika podstiče osuđenog na aktivnu saradnju.

U utvrđivanju programa postupanja stručni tim definisaće posebne postupke i aktivnosti vodeći računa o mogućnostima zavoda za njihovu realizaciju.

Osuđeni se sa programom postupanja upoznaje u prijemnom odeljenju.

U slučaju da stručni tim proceni da se prema osuđenom u zavodu ne može primeniti utvrđeni program postupanja, predložiće naknadno raspoređivanje osuđenog.

Sadržaj programa postupanja

Član 13

Program postupanja sadrži:

1) procenjene kapacitete, motivaciju za promenu kriminalnog ponašanja i kvantifikovanu procenu rizika osuđenog;

2) grupu i odeljenje u koje je osuđeni razvrstan i njegov smeštaj;

3) efikasne postupke i aktivnosti prema osuđenom saglasno utvrđenim potrebama;

4) individualne ciljeve osuđenog u određenom periodu, čijim ostvarivanjem će se obezbediti povećanje kapaciteta, uspešna adaptacija i smanjenje rizika od vršenja krivičnih dela;

5) zadatke osoblja u realizaciji programa;

6) način saradnje sa spoljnim institucijama i organizacijama u realizaciji programa postupanja;

7) način saradnje sa porodicom ili drugim bliskim licima;

8) program pripreme za otpust.

Odluka o programu postupanja

Član 14

Odluku o programu postupanja, u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija (u daljem tekstu: Zakon), donosi upravnik zavoda na osnovu predloga stručnog tima.

Odluka o programu postupanja prema osuđenom sadrži podatke o: grupi, odeljenju i smeštaju određenom na osnovu utvrđenog stepena rizika, stručnom usavršavanju i obrazovanju, grupnom i individualnom radu, radnom angažovanju, korišćenju slobodnog vremena, posebnim postupcima (lečenje od bolesti zavisnosti, psihološka, psihijatrijska, medicinska i socijalna pomoć), kao i posebnim merama zaštite.

Odluka o programu postupanja se dostavlja osuđenom.

Izmena programa postupanja

Član 15

Program postupanja se menja u skladu sa procenom ponašanja osuđenog, stepenom njegove saradnje u realizaciji programa, postignutim rezultatima i okolnostima koje mogu nastati tokom izvršenja kazne.

Zaposleni na poslovima tretmana - vaspitač pokreće inicijativu za izmenu programa postupanja i dostavlja je stručnom timu zavoda.

Upravnik zavoda, na predlog stručnog tima, menja program postupanja.

Osuđenog sa izmenama programa postupanja upoznaje zaposleni na poslovima tretmana - vaspitač.

Program postupanja, kao i njegove izmene su sastavni deo ličnog lista.

Program postupanja preispituje se:

1) svaka tri meseca za izrečene kazne zatvora do tri godine;

2) svakih šest meseci za izrečene kazne zatvora od tri do deset godina;

3) svakih godinu dana za izrečene kazne zatvora preko deset godina.

III RAZVRSTAVANJE OSUĐENOG

Kriterijumi za razvrstavanje osuđenog

Član 16

Pri razvrstavanju osuđenog vodi se računa o: dužini kazne; načinu dolaska na izdržavanje kazne; odnosu prema krivičnom delu i kazni; vrsti i težini krivičnog dela; ranijoj osuđivanosti; drugom krivičnom postupku ili izrečenoj kazni; psihološkim, pedagoškim, socijalnim osobenostima, bezbednosnim rizicima i potrebama osuđenog; ponašanju tokom ranijeg izdržavanja krivične sankcije u odgovarajućoj instituciji, kao i drugim činjenicama bitnim za razvrstavanje, predviđenim upitnikom iz člana 8. stav 2. ovog pravilnika.

Razvrstavanje osuđenog u odeljenja

Član 17

Osuđeni se razvrstava u otvoreno, poluotvoreno ili zatvoreno odeljenje i određuje mu se grupa.

U otvoreno odeljenje razvrstava se osuđeni sa očuvanim kapacitetima za promenu i niskim stepenom rizika.

U poluotvoreno odeljenje razvrstava se osuđeni koji ima delimično očuvane kapacitete za promenu i srednji stepen rizika.

U zatvoreno odeljenje razvrstava se osuđeni od koga se očekuje otežana adaptacija na zavodske uslove, koji predstavlja opasnost za osuđene ili zaposlene, koji ima bitno umanjene kapacitete za promenu i visok stepen rizika.

Određivanje osuđenog u grupe

Član 18

Osuđenom razvrstanom u otvoreno odeljenje određuje se grupa A1 ili grupa A2.

U grupu A1 ili grupu A2 određuje se osuđeni koji po osobinama ličnosti, vrsti i težini učinjenog krivičnog dela, ranijem načinu života i utvrđenom programu postupanja ima očuvane kapacitete, nizak stepen rizika i od koga se očekuje uspešna reintegracija u društvenu sredinu.

Član 19

Osuđenom razvrstanom u poluotvoreno odeljenje određuje se grupa B1 ili grupa B2.

U grupu B1 ili grupu B2 određuje se osuđeni koji, na osnovu osobina ličnosti, vrste i težine učinjenog krivičnog dela, ranijeg načina života i utvrđenog programa postupanja, ima delimično očuvane kapacitete i srednji stepen rizika.

Član 20

Osuđenom razvrstanom u zatvoreno odeljenje određuje se grupa V1 ili grupa V2.

U grupu V1 ili grupu V2 određuje se osuđeni koji, na osnovu osobina ličnosti, vrste i težine učinjenog krivičnog dela, ranijeg načina života i utvrđenog programa postupanja, ima otežanu adaptaciju na zavodske uslove, a predstavlja opasnost za osuđene ili zaposlene, ima bitno umanjene kapacitete za promenu i visok stepen rizika.

Smeštaj osuđenog

Član 21

Osuđeni, koji je razvrstan u odeljenje i kome je određena grupa, smešta se u prostorije za zajednički boravak i spavaonice, uz brižljivu ocenu svih okolnosti i podataka evidentiranih u prijemnom odeljenju, posebno imajući u vidu uzrast, lične osobine i sklonosti, kao i druga svojstva od kojih zavisi pozitivan međusobni uticaj i odsustvo opasnosti od međusobnog fizičkog i psihičkog ugrožavanja.

Posebna prava

Član 22

Osuđenom se mogu dodeliti posebna prava u okviru zavoda (prošireno pravo na prijem paketa; prošireno pravo na broj poseta; prošireno pravo na krug lica koja mogu posetiti osuđenog; pravo na prijem poseta bez nadzora u prostorijama za posete; pravo na prijem poseta u posebnim prostorijama, bez prisustva ostalih osuđenih i pravo na pogodniji smeštaj) i posebna prava izvan okvira zavoda (pravo na prijem poseta izvan zavoda; pravo na slobodan izlazak u grad; pravo na posetu porodici i srodnicima o vikendu i praznicima; pravo na nagradno odsustvo iz zavoda do sedam dana u toku godine; pravo na vanredno odsustvo iz zavoda do sedam dana i pravo na korišćenje godišnjeg odmora izvan zavoda), u skladu sa Zakonom.

Dodeljivanje posebnih prava

Član 23

Osuđenom se posebna prava dodeljuju u okviru grupe, na osnovu posebno dobrog vladanja i zalaganja u ostvarivanju programa postupanja i realizaciji individualnih ciljeva.

Odluku o dodeljivanju posebnih prava, u skladu sa Zakonom, donosi upravnik zavoda, na obrazloženi predlog stručnog tima.

Posebna prava u okviru grupa

Grupa A1

Član 24

Osuđeni kome je određena grupa A1, nakon 30 dana, dobija sva posebna prava u okviru zavoda, kao i posebna prava koja se koriste izvan zavoda, i to:

1) pravo na prijem poseta izvan zavoda u trajanju od osam sati - dva puta mesečno;

2) pravo na slobodan izlazak u grad jednom mesečno;

3) pravo na posetu porodici i srodnicima o vikendu i praznicima u ukupnom trajanju do 120 sati mesečno, a u mesecu u kom je neradni državni ili verski praznik do 144 sata.

Grupa A2

Član 25

Osuđeni kome je određena grupa A2, nakon 30 dana, dobija sva posebna prava u okviru zavoda, kao i posebna prava koja se koriste izvan zavoda, i to:

1) pravo na prijem poseta izvan zavoda u trajanju od osam sati - dva puta mesečno;

2) pravo na slobodan izlazak u grad jednom mesečno;

3) pravo na posetu porodici i srodnicima o vikendu i praznicima u ukupnom trajanju do 96 sati mesečno, a u mesecu u kom je neradni državni ili verski praznik do 120 sati.

Grupa B1

Član 26

Osuđeni kome je određena grupa B1, nakon 30 dana, može postupno dobiti posebna prava u okviru zavoda, kao i posebna prava koja se koriste izvan zavoda, i to:

1) pravo na prijem poseta izvan zavoda u trajanju od osam sati - jednom mesečno;

2) pravo na slobodan izlazak u grad jednom u dva meseca;

3) pravo na posetu porodici i srodnicima o vikendu i praznicima u ukupnom trajanju do 72 sata mesečno, a u mesecu u kom je neradni državni ili verski praznik do 96 sati.

Grupa B2

Član 27

Osuđeni kome je određena grupa B2, nakon 30 dana, može postupno dobiti posebna prava u okviru zavoda, kao i posebna prava koja se koriste izvan zavoda, i to:

1) pravo na prijem poseta izvan zavoda u trajanju od osam sati - jednom mesečno;

2) pravo na slobodan izlazak u grad jednom u dva meseca;

3) pravo na posetu porodici i srodnicima o vikendu i praznicima u ukupnom trajanju do 48 sati mesečno, a u mesecu u kom je neradni državni i verski praznik do 72 sata.

Član 28

Osuđeni kome je određena grupa A1, A2, B1 i B2, nakon 30 dana može dobiti posebna prava u okviru zavoda, kao i posebna prava koja se koriste izvan zavoda, i to:

1) nagradno odsustvo iz zavoda do sedam dana u toku godine, srazmerno vremenu provedenom na izdržavanju kazne;

2) vanredno odsustvo iz zavoda do sedam dana u toku godine, srazmerno vremenu provedenom na izdržavanju kazne;

3) korišćenje godišnjeg odmora izvan zavoda.

Grupa V1

Član 29

Osuđeni kome je određena grupa V1, u zavisnosti od ostvarenog programa postupanja i realizacije individualnih ciljeva, na predlog stručnog tima, može postupno dobiti posebna prava u okviru zavoda, i to:

1) prošireno pravo na prijem paketa - dva puta mesečno;

2) prošireno pravo na prijem poseta i proširenje kruga lica koja posećuju osuđenog;

3) prošireno pravo na prijem poseta bez nadzora u prostorijama za posete - jednom mesečno;

4) prošireno pravo na prijem poseta u posebnim prostorijama, bez prisustva ostalih osuđenih - jednom mesečno;

5) pogodniji smeštaj.

Grupa V2

Član 30

Osuđeni kome je određena grupa V2, u zavisnosti od ostvarenog programa postupanja i realizacije individualnih ciljeva, može postupno dobiti posebna prava u okviru zavoda, i to:

1) prošireno pravo na prijem paketa - dva puta mesečno;

2) prošireno pravo na prijem poseta i proširenje kruga lica koja posećuju osuđenog;

3) prošireno pravo na prijem poseta bez nadzora u prostorijama za posete - jednom u dva meseca;

4) prošireno pravo na prijem poseta u posebnim prostorijama, bez prisustva ostalih osuđenih - jednom u dva meseca;

5) pogodniji smeštaj.

Oduzimanje posebnih prava

Član 31

Stručni tim može predložiti upravniku zavoda oduzimanje nekih od dodeljenih posebnih prava u okviru grupe, u skladu sa Zakonom.

IV NAKNADNO RAZVRSTAVANJE

Član 32

Naknadno razvrstavanje obuhvata izmenu programa postupanja u delu određivanja grupe i upućivanja osuđenog u otvoreno, poluotvoreno ili zatvoreno odeljenje.

Naknadno razvrstavanje u grupu sa većim stepenom posebnih prava

Član 33

Stručni tim može predložiti upravniku zavoda da se osuđeni naknadno razvrsta u grupu sa većim stepenom posebnih prava, kada osuđeni ostvaruje program postupanja, ostvaruje individualne ciljeve i kada mu je naknadno utvrđen smanjeni stepen rizika.

Naknadno razvrstavanje u grupu sa većim stepenom posebnih prava je postupno.

Član 34

Osuđeni koji je određen u grupu V1 može biti naknadno razvrstan u grupu B2 po isteku najmanje jedne četvrtine kazne.

Osuđeni koji se nalazi u grupi B1 može biti naknadno razvrstan u grupu A2 po isteku najmanje jedne petine kazne.

Naknadno razvrstavanje iz grupe V2 u V1, B2 u B1 i A2 u A1, nije uslovljeno dužinom kazne.

Naknadno razvrstavanje u grupu sa manjim stepenom posebnih prava

Član 35

Osuđeni se naknadno razvrstava u grupu sa manjim stepenom posebnih prava na osnovu izrečene disciplinske kazne za teži disciplinski prestup i naknadno utvrđenog povećanog stepena rizika.

Osuđeni se može naknadno razvrstati u grupu sa manjim stepenom posebnih prava na osnovu izrečene disciplinske kazne za lakši disciplinski prestup, pokretanja novog krivičnog postupka ili izrečene nove kazne zatvora.

Član 36

Osuđeni koji je naknadno razvrstan u grupu V1 iz razloga predviđenih članom 35. ovog pravilnika može biti naknadno razvrstan u grupu B2 po isteku najmanje jedne četvrtine preostalog dela kazne.

Osuđeni koji je naknadno razvrstan u grupu B1 iz razloga predviđenih članom 35. ovog pravilnika može biti naknadno razvrstan u grupu A2 po isteku najmanje jedne petine preostalog dela kazne.

Naknadno razvrstavanje iz grupe V2 u V1, B2 u B1 i A2 u A1, nije uslovljeno dužinom preostalog dela kazne.

Odluka o naknadnom razvrstavanju

Član 37

Odluku o naknadnom razvrstavanju osuđenog donosi upravnik zavoda, u skladu sa Zakonom, na obrazložen predlog stručnog tima.

Odluka sadrži obrazložene razloge za naknadno razvrstavanje osuđenog.

Član 38

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Prilog 1.

UPITNIK ZA OSUĐENE PREMA KOJIMA SE IZVRŠAVA KAZNA ZATVORA DO TRI GODINE

Uputstvo za primenu upitnika

Ovaj upitnik služi za brzu procenu rizika osuđenog, stepena društvene opasnosti od ispoljavanja asocijalnog, antisocijalnog i kriminalnog ponašanja, za vreme boravka u zavodu i van njega.

Upitnik se popunjava podacima koje zaposleni dobija od osuđenog, kao i iz raspoložive dokumentacije.

Način popunjavanja upitnika

Sve stavke su stepenovane u tri kategorije i boduju se sa 0, 1, 2. Radi validnosti dobijenih rezultata neophodno je odgovoriti na sva pitanja. Broj dobijenih poena upisati pored svakog pitanja u praznom kvadratu.

Način ocenjivanja

Skala ima 106 bodova, koji su razvrstani u četiri stepena procenjenog rizika

- nizak od 0-30,

- srednji od 31-53,

- visok od 54-85,

- izuzetno visok od 86-106.

Lični podaci o osuđenom

Ime i prezime

 

Jedinstveni matični broj građana

 

Datum i mesto rođenja

 

Adresa i mesto stanovanja

 

Datum i mesto prikupljanja podataka

 

Krivično delo

 

Kriminalna prošlost i aktuelno krivično delo

Upisati broj bodova

1.

Ranije osuđivan (neosuđivan-0/ jednom-1/ dva ili više puta osuđivan-2)

 

2.

Novi krivični postupci (nema postupaka-0/ jedan postupak-1/ više postupaka-2)

 

3.

Privođenje pre navršene 16-te godine (nije privođen-0/ jednom privođen-1/ više puta privođen-2)

 

4.

Vaspitne mere i maloletničke kazne (neosuđivan-0/ vaspitna mera-1/ vaspitno-popravni dom ili maloletnički zatvor-2)

 

5.

Prethodni boravak u zatvoru-pritvoru / vaspitno-popravni dom ili maloletnički zatvor (nije boravio-0/ jednom boravio-1/ više puta boravio-2)

 

6.

Bekstvo iz zavoda / vaspitne ustanove (nije imao bekstva-0/ jedno bekstvo-1/ više puta-2)

 

7.

Kažnjavanja za disciplinske prestupe u okviru zavoda (nije imao prestupa-0/ do dva puta-1/ više puta -2)

 

8.

Opozvano izvršenje uslovne osude / alternativne sankcije (nisu opozivane kazne-0/ jednom opozvana kazna-1/ dva i više puta opozvane kazne-2)

 

9.

Sklonost nasilničkom ponašanju (nije registrovano nasilničko ponašanje-0/ retko-1/ često-2)

 

10.

Aktuelno krivično delo (krivično delo je izolovan slučaj-0/ deo ustaljenog obrasca-1/ teže od prethodnih-2)

 

11.

Zaprećena visina kazne za aktuelno krivično delo (do tri godine-0/ od tri do deset godina-1/ preko deset godina-2)

 

12.

Visina izrečene kazne (ispod jedne godine-0/ od jedne do dve godine-1/ preko dve godine-2)

 

13.

Motiv izvršenja aktuelnog krivičnog dela (bez uočljivih motiva-0/ sa jasnim motivom -1/ sa jasnim motivom bez obzira na posledice-2)

 

14.

Stepen ispoljenog nasilničkog ili bezobzirnog ponašanja pri izvršenju aktuelnog krivičnog dela (bez-0/ srednji-1/ viši-2)

 

15.

Posledice krivičnog dela po žrtvu (nema posledica-0/ lakše posledice-1/ teže posledice-2)

 

16.

Odnos prema izvršenom krivičnom delu (izražava kajanje-0/ delimično izražava kajanje-1/ ne izražava kajanje-2)

 

17.

Način dolaska na izvršenje kazne (sam došao-0/ priveden-1/ priveden iz pritvora-2)

 

Zaposlenje
(od 18-20 ne popunjavati, ako je osuđeni trenutno na redovnom školovanju, ako je u penziji ili radno nesposoban)

18.

Zaposlenje pre dolaska u zavod (zaposlen-0/ trenutno nezaposlen-1/ nezaposlen u dužem periodu-2)

 

19.

Promene posla (ne menja posao-0/ povremeno menja posao-1/ učestalo menja posao, nezaposlen-2)

 

20.

Radne navike (razvijene-0/ delimično razvijene-1/ nerazvijene-2)

 

Obrazovanje

21.

Osnovna škola (završena-0/ nezavršena-1/ nije ni započeta-2)

 

22.

Srednja škola /zanat /kurs (završena-0/ nezavršena-1/ nije ni započeta-2)

 

Ponašanje

23.

Odnos prema društvenoj zajednici (adaptiran-0/ delimično adaptiran-1/ neadaptiran-2)

 

24.

Socijalni kontakti u okruženju (zadovoljavajući-0/ delimično zadovoljavajući-1/ nezadovoljavajući-2)

 

25.

Odnos prema autoritetu (zadovoljavajući-0/ delimično zadovoljavajući-1/ nezadovoljavajući-2)

 

Materijalni status

26.

Finansijski problemi (bez problema-0/ povremeno ima problema-1/ stalno ima problema-2)

 

27.

Stepen socijalne potrebe (nema-0/ povremeno-1/ stalno-2)

 

28.

Izdržavan od strane drugog lica (nije izdržavan-0/ povremeno-1/ stalno-2)

 

Uslovi stanovanja

29.

Uslovi stanovanja (zadovoljavajući-0 /delimično zadovoljavajući-1/ nezadovoljavajući-2)

 

30.

Promena adrese u toku protekle godine pre izvršenja kazne (ne menja adrese-0/manje od tri puta-1/ tri i više puta-2)

 

31.

Teritorijalna bliskost sa osobama koje se bave kriminalom (nekriminalno okruženje-0/ delimično kriminalno-1/izrazito kriminalno-2)

 

Slobodno vreme

32.

Način korišćenja slobodnog vremena (planirano-0/ delimično planirano-1/ neplanirano -2)

 

33.

Učešća u organizovanim aktivnostima (uključuje se-0/ povremeno se uključuje-1/ ne uključuje se-2)

 

Poznanici/porodica

34.

Socijalana integracija (zadovoljavajuća-0/ otežana-1/ nema kontakte ili su površni i distancirani-2)

 

35.

Druženje sa licima sa kriminalnom prošlošću ili stavovima
(ne druži se-0/ povremeno se druži-1/ druži se-2)

 

36.

Porodično okruženje (nekriminalno-funkcionalno-0/ prisutne socio-patološke pojave, asocijalno ponašanje-1/ izražene socio-patološke pojave, osuđivani članovi porodice-2)

 

Psihoaktivne supstance

37.

Problem sa alkoholom (ne postoji-0/ povremeno konzumira-1/ izražen problem-2)

 

38.

Problem sa drogama (ne postoji-0/ povremeno konzumira-1/ izražen problem-2)

 

39.

Ispoljava znake psihološke ili fizičke apstinencijalne krize (nema znakova-0/ blagi simptomi-1/ izraženi simptomi-2)

 

40.

Problemi sa zakonom zbog alkohola / droge (nema-0/ povremeno-1/ izraženo-2)

 

41.

Problemi u porodici zbog alkohola / droge (nema-0/ povremeno-1/ izraženo-2)

 

42.

Problemi na poslu / školi zbog alkohola / droge (nema-0/ povremeno-1/ izraženo-2)

 

43.

Zdravstveni problemi zbog alkohola / droge (nema-0/ povremeno-1/ izraženo-2)

 

Emotivno/lično

44.

Poremećaj ličnosti (bez-0/ lakši-1/ teži-2)

 

45.

Poremećaji u ponašanju (bez-0/ povremeni-1/ učestali-2)

 

46.

Ožiljci od samopovređivanja ili zadobijeni u tučama (bez-0/ manje uočljivi-1/ izrazito uočljivi-2)

 

47.

Psihološke i psihijatrijske potrebe za lečenjem (nije lečen-0/ jednom-1/ više puta-2)

 

48.

Terapija psiho-farmacima (ne koristi-0/ koristi sedative, anksiolitike, antidepresive-1 / psihostabilizatori, antipsihotici-2)

 

49.

Posledice fizičkog ili psihološkog zlostavljanja ili posttraumatski sindrom depresije (bez posledica-0/ emotivno zanemarivanje-1/ izraženi znaci viktimizacije-2)

 

Stavovi

50.

Izražen kriminalni stav (nema-0/ delimično-1/ u potpunosti-2)

 

51.

Odnos prema kazni (prihvata kaznu-0 / delimično prihvata-1/ ne prihvata-2)

 

52.

Otpor prema pravilima ponašanja (bez otpora-0/ sa otporom-1/ sa izraženim otporom-2)

 

53.

Otpor prema zavodskom osoblju (bez otpora-0/ sa otporom-1/ sa izraženim otporom)

 

Ukupan broj bodova________________

Stepen rizika______________________

Ocenjivač________________________

 

Komentar ocenjivača








 

Prilog 2.

UPITNIK ZA OSUĐENE PREMA KOJIMA SE IZVRŠAVA KAZNA ZATVORA PREKO TRI GODINE

 

Prezime i ime:

 

Ime roditelja:

 

Datum rođenja:

 

Matični broj:

 

 

 

Adresa:

 

Promena:

 

Promena:

 

 

 

Broj telefona:

 

 

Nacionalnost:

 

Državljanstvo:

 

Prvi jezik (ako nije srpski):

 

 

 

 

Broj presude i datum:

 

Krivično delo:

 

Sud:

 

Vreme provedeno u pritvoru (od - do):

 

Dužina kazne:

 

Datum stupanja u zavod:

 

Datum isteka kazne:

 

 

Izvor informacija:

 

 

 

 

 

 

 

 

Policija

 

 

Razgovor

 

 

Socijalne službe

 

 

Zatvorski dosije

 

 

Dosije poverenika

 

 

Druge službe

 

 

Policijski dosije

 

 

Porodica

 

 

Psihološki testovi

 

 

Medicinski dokumenti

 

 

Psihijatrijski nalazi

 

 

Upitnik za samoprocenu

 

 

 

Imena ocenjivača

Radno mesto ocenjivača

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum ocenjivanja

 

(1) KRIVIČNO DELO

Dati ocenu samo za pitanja 1.1.1 - 1.3.4

Klasifikacija krivičnog dela

Ocenjivanje:

0 - za zaprećene kazne do pet godina zatvora,

1 - za zaprećene kazne od pet do deset godina zatvora,

2 - za zaprećene kazne preko deset godina zatvora

1.1.1 

Izvršeno krivično delo sa najvećom zaprećenom kaznom:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodatna ili nova krivična dela:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1.2

Približan datum/vremenski period od izvršenja krivičnog dela:

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1.3

Ukupan broj krivičnih dela za koje je izrečena jedinstvena kazna

 

Broj krivičnih dela

1

2-3

4+

Ocena

0

1

2

 

 

 

Priroda i način izvršenja krivičnog dela

1.2.1 

Kratak opis krivičnog dela:

 

 

 

 

Opis:

 

 

 

 

 

Da li je krivično delo uključivalo sledeće?

Označite znakom +

 

 

Nošenje/upotreba oružja (navedite kojeg
_____________)

 

Pretnja nasiljem/prisilom

 

Prekomerno nasilje/sadističko, nepotrebno nasilje

 

Lukavstvo, manipulacija

 

Praćenje žrtve ili opsesivno ponašanje

 

Bizarni/ritualni elementi

 

Izneveravanje poverenja

 

Fizička šteta na imovini/podmetanje požara

 

Dugotrajno planiranje

 

Seksualni elementi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Dajte ocenu 1 za svaku utvrđenu stavku

 

1.2.2  

Da li je krivično delo deo ustaljenog obrasca izvršenja krivičnog dela?

 

 

 

(NE = 0, DA = 2)

 

 

 

NE    DA

 

 

 

 

 

 

1.2.3

Da li je krivično delo teže od prethodnog?

 

 

 

(NE = 0, DA = 2)

 

 

 

NE    DA

 

 

 

 

 

 

Oštećeni/žrtva

Ocena

1.3.1  

Ukupan broj oštećenih/žrtva

 

 

 

Broj oštećenih/žrtava

Ocena

0-1

0

2

1

Više od 2

0

 

 

 

 

 

(ako NEMA žrtava, pređite na odeljak 1.3.5)

 

 

 

1.3.2 

Ponovljena viktimizacija iste žrtve

 

 

 

 

(NE = 0, DA = 2)

NE    DA

 

 

1.3.3

Nemoć žrtve da se odbrani

 

 

 

 

(Npr. dete, stara osoba, invalid, drugo)

 

 

 

 

Pojedinosti:

 

 

 

 

(NE = 0, DA / nemoćno lice = 2)

 

 

 

 

 

NE    DA

 

 

1.3.4

Da li je žrtva poznata osoba?

 

 

 

 

(Ne / slučajna ili nasumična žrtva = 0, Da / poznata osoba = 2)

 

 

 

 

 

NE    DA

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNA OCENA: Odeljak (1) 

 

 

1.3.5 

Odnos (oštećeni/žrtva - učinilac krivičnog dela)

 

 

 

(Npr. član porodice, blizak prijatelj, poznanik, nasumično izabrano nepoznato lice, ili nevažan status)

 

Pojedinosti:

 

 

 

 

 

 

1.3.6

Da li je bilo koje krivično delo uključivalo saučesnike?

 

 

 

(Npr. saučesnik/vođa/sledbenik/član/ itd.)

 

 

 

Pojedinosti:

 

 

 

 

 

 

Motiv za izvršenje krivičnog dela

Spisak mogućih motiva za izvršenje krivičnog dela. Naznačite svaki koji se odnosi na krivično delo ovog učinioca i upišite u kućicu oznaku DA. Navedite dokaze/pojedinosti u prostoru ispod.

1.4.1

Dokazi za seksualni motiv?

 

 

(Npr. seksualna krivična dela, seksualno ponašanje, forenzički dokazi)

 

1.4.2

Dokazi za finansijski motiv.

 

 

(Npr. otet novac, roba ukradena i prodata, profesionalni učinilac krivičnog dela)

 

1.4.3

Zavisnosti/uočene potrebe

 

 

(Npr. izvršenje krivičnog dela radi daljnjeg uživanja droge, kockanje)

 

1.4.4

Uticaj grupe vršnjaka

 

 

(Npr. učinilac krivičnog dela povodljiv, član bande)

 

1.4.5

Reakcija na konkretnu žrtvu

 

 

(Npr. zlostavljanje bračnog druga, osveta, razmirice)

 

1.4.6

Emocionalno stanje učinioca krivičnog dela

 

 

(Npr. depresija/stres/anksioznost/opsesivne misli)

 

1.4.7

Rasna mržnja ili mržnja prema drugim uočljivim grupama

 

 

(Npr. napadi na pripadnike stranačkih ili manjinskih grupa

 

1.4.8

Traženje uzbuđenja

 

 

(Npr. izazivanje uzbuđenja, razbijanje dosade, bahato ponašanje, uzimanje droga)

 

 

Navedite dokaze za gore navedene stavke i pojedinosti vezane za bilo koji drugi motiv:

 

 

 

 

 

Podsticaji i situacioni okidači

1.5.1

Da li je nešto od navedenog delovalo kao podsticaj u vreme izvršenja krivičnog dela?

 

 

 

Ako je odgovor
DA, upišite

Alkohol

 

 

Droga

 

 

Psihijatrijski problemi

 

 

Pornografija/Film

 

 

Emocionalno stanje (stres/anksioznost)

 

Neuzimanje lekova

 

 

Traumatski događaji

(Npr. razvod, smrt deteta, otpuštanje s posla, itd.)

 

 

1.5.2

Da li se neki od gornjih događaja odigrao neposredno pre izvršenja krivičnog dela ili su na delu bili drugi konkretni faktori koji su vezani za krivično delo?

 

Pojedinosti:

 

 

 

 

1.5.3

Da li su okidači povećali verovatnoću da dođe do izvršenja krivičnog dela?

 

 

 

Ponovljeno činjenje krivičnog dela:

U kom stepenu verovatnoće priroda, način i motivi za izvršenje krivičnog dela ukazuju na kriminalno ponašanje i mogućnost da osuđeni ponovi krivično delo

 

N = 0 = Mala verovatnoća da će učiniti neko krivično delo
S = 1 = Verovatno da će učiniti neko krivično delo
V = 2 = Visoka verovatnoća da će učiniti neko krivično delo

 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

Procena rizika:

U kom stepenu priroda, način i motivi za izvršenje krivičnog dela utiču na povećanje stepena rizičnog ponašanja?

 

N    S    V

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

(2)

KRIMINALNI DOSIJE (Samo ako je ranije osuđivan)

 

 

 

 

 

Ocena

2.1

Broj presuda za krivična dela koja je učinio kao maloletnik

 

 

 

 

 

 

 

Broj presuda

0

1-2

3 +

Ocena

0

1

2

 

 

 

 

 

 

2.2

Broj presuda za krivična dela koja je učinio kao punoletno lice

 

 

 

(Ne računajte aktuelno krivično delo)

 

 

 

Broj presuda

0

1-2

3+

Ocena

0

1

2

 

 

 

 

 

 

2.3

Starost u vreme prvog osuđivanja

 

 

 

Starost

+21

18-21

14-18

Ocena

0

1

2

 

 

 

 

 

 

2.4

Broj mera institucionalnog karaktera izrečenih do 18 godina

 

 

 

(Upućivanje u vaspitnu ustanovu, vaspitni dom, mal. zatvor)

 

 

 

Broj

0

1-2

3+

Ocena

0

1

2

 

 

 

 

 

 

2.5

Broj izrečenih zatvorskih kazni posle 18-te godine

 

 

 

Broj

0

1-2

3+

Ocena

0

1

2

 

 

 

 

 

 

 

2.6

Prekršaji uslovne osuda ili rada u javnom interesu

 

 

 

(NE = 0, DA = 2)

NE    DA

 

2.7

Pokušaj bekstva/bekstvo/udaljenje iz ustanove

 

 

 

(NE = 0, DA = 2, Nije poznato = 0)

NE    DA

 

2.8

Nasilje/napadi/remetilačko ponašanje u ustanovi

 

 

 

(NE = 0, DA = 2, Nije poznato = 0)

NE    DA

 

2.9

Način dolaska na izdržavanje kazne

 

 

 

(Sam došao = 0, Priveden = 2)

 

 

 

2.10

Kriminalna raznovrsnost: Navedite različite tipove krivičnih dela navodeći broj krivičnih dela u odgovarajućim rubrikama.

 

 

   Broj

Ubistvo, ubistvo iz nehata ili pokušaj ubistva

 

Teška telesna povreda, učestvovanje u tuči

 

Dela učinjena uz upotrebu sile, posedovanje oružja

 

Dela protiv polne slobode

 

Otmica / protivpravno lišenje slobode

 

Razbojništvo/razbojnička krađa

 

Krađa

 

Dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti

 

Prevara, falsifikovanje, ucena, iznuda

 

Dela protiv službene dužnosti, davanje i primanje mita

 

Dela protiv opšte sigurnosti i imovine

 

Neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga

 

Dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja

 

 

 

 

0 = ako je manje od 3 tipa krivičnih dela

 

 

 

1 = ako su 3 ili 4 tipa krivičnih dela

Ocena

 

 

2 = ako je više od 4 tipa krivičnih dela

   

 

 

UKUPNA OCENA: Odeljak (2)

 

 

 

Ponovljeno činjenje krivičnog dela:

U kom stepenu verovatnoće ranija osuđivanost ukazuje na mogućnost da će osuđeni ponovo vršiti krivična dela?

 

N = 0 = Stav verovatno ne ukazuje na kriminalno ponašanje
S = 1 = Stav verovatno ukazuje na kriminalno ponašanje
V = 2 = Stav gotovo sigurno ukazuje na kriminalno ponašanje

 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

Procena rizika:

U kom stepenu kriminalna prošlost učinioca krivičnog dela utiče na povećanje stepena rizičnog ponašanja?

 

N    S    V

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

(3)

STAV OSUĐENOG PREMA KRIVIČNOM DELU

 

 

 

 

 

 

 

0 = neproblematičan, 1 = problematičan, 2 = vrlo problematičan

 

 

 

 

 

 

3.1

Prihvata / Odbija odgovornost za svoje krivično delo
(Koliko odgovornosti učinilac priznaje za krivično delo. Da li poriče da je učinio krivično delo, okrivljuje druge, minimalizuje razmere krivičnog dela)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

3.2

Razume motive svog krivičnog dela

 

 

 

(Da li je učinilac svestan uzroka koji su doveli do krivičnog dela?)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

3.3

Svest o žrtvi

 

 

 

(Da li učinilac priznaje štetu koju je učinio žrtvi? Da li pokazuje žaljenje ili želju da se iskupi?)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

3.4

Stav prema kazni i zakonskom postupku

 

 

 

(Da li učinilac svoju kaznu smatra poštenom?
Da li sudski postupak smatra poštenim i prihvatljivim?)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

3.5

Kakav je stav učinioca prema autoritetima
(Da li priznaje organe vlasti i sarađuje s njima?)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

3.6

Stav prema zatvorskom osoblju

 

 

 

(Prošlo iskustvo sa osobljem ako postoji. Kako učinilac gleda na osoblje - blagonaklono ili neblagonaklono? Kolika je verovatnoća da će sarađivati sa osobljem?)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

3.7

Motivacija da se suoči sa krivično-kažnjivim ponašanjem

 

 

 

(Stepen do kog je učinilac spreman da uvidi da treba da se ponaša drugačije u budućnosti i koliko je voljan da se angažuje i istraje u primeni sredstava koja će mu pomoći da se promeni. Kako je reagovao na raniji korektivni rad vezan za učinjeno krivično delo?)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

3.8

Stav prema kriminalu

 

 

 

(Da li učinilac pokazuje stav kojim generalno prihvata kriminalno ponašanje. Da li veruje da će svako učiniti krivično delo ako ima priliku?)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

3.9

Stav prema zajednici / društvu

 

 

 

(Da li učinilac priznaje prava drugih, prihvata neophodnost nametanja granica ličnim slobodama. Da li izražava želju / spremnost da bude deo zajednice?)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

3.10

Stav učinioca prema sebi

 

 

 

(Kako vidi sebe, da li ima samopouzdanja, na čemu je ono zasnovano?)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

UKUPNA OCENA: Odeljak (3)

 

 

Ponovljeno činjenje krivičnog dela:

Kako stav osuđenog prema krivičnom delu utiče na verovatnoću da će on ponovo vršiti krivična dela?

 

N = 0 = Stav verovatno ne ukazuje na kriminalno ponašanje

 

 

 

S = 1 = Stav verovatno ukazuje na kriminalno ponašanje

 

 

 

V = 2 = Stav gotovo sigurno ukazuje ia kriminalno ponašanje

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

Procena rizika:

U kom stepenu stav učinioca prema krivičnom delu doprinosi povećanju stepena njegovog rizičnog ponašanja?

 

N    S    V

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

(4)

USLOVI STANOVANJA OSUĐENOG

0 = neproblematičan, 1 = problematičan, 2 = vrlo problematičan, N = nema podataka/nepoznato

 

 

 

 

4.1

U kakvim uslovima stanovanja je učinilac krivičnog dela živeo pre dolaska u zatvor?

 

 

 

 

 

 

 

Opis:

 

 

 

 

 

 

 

4.2

Trenutno (ili nakon otpusta) nema stalno mesto stanovanja / beskućnik /.

 

 

 

(NE = 0, DA = 2, ako je odgovor DA, ocenite 4.3, 4.4 i 4.5 ocenom 2)

 

 

 

 

NE    DA

 

4.3

Prikladnost/ Kvalitet smeštaja (trenutnog ili predloženog nakon otpusta)

 

 

 

(Kvalitet mesta boravka, odgovarajući smeštaj, prenaseljenost, odnosi sa ostalim ukućanima)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

4.4

Stalnost mesta stanovanja

 

 

 

(Vreme provedeno na adresi, česta promena smeštaja, verovatnoća trajnog smeštaja. Da li je smeštaj privremen?)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

4.5

Povezanost mesta stanovanja i vršenja krivičnog dela

 

 

 

(Lokalni nivo kriminalnog delovanja, mogućnost kontakta sa kriminalcima, blizina žrtve)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNA OCENA: Odeljak (4)

 

 

Ponovljeno činjenje krivičnog dela:

U kojoj meri stambeni uslovi osuđenog utiču na verovatnoću da će on ponovo vršiti krivična dela?

 

N = 0 = Uslovi stanovanja utiču na kriminalno ponašanje

 

 

 

S = 1 = Uslovi stanovanja mogu uticati na kriminalno ponašanje

 

 

 

V = 2 = Uslovi stanovanja gotovo sigurno utiču na kriminalno ponašanje

 

 

 

 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

Procena rizika:

U kom stepenu uslovi stanovanja učinioca krivičnog dela doprinose povećanju stepena rizičnog ponašanja?

 

N    S    V

 

 

 

 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

(5)

PORODIČNI I BRAČNI ODNOSI

 

 

 

0 = neproblematičan, 1 = problematičan, 2 = vrlo problematičan

 

 

 

 

 

 

5.1

Veze iz detinjstva / rodbinske veze

 

 

 

(Kontinuiranost brige, odvajanje u detinjstvu, periodi usvojenja, dečji domovi)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

5.2

Dokazi o zlostavljanju u detinjstvu / u porodici

 

 

 

(Dokumentovani dokazi o fizičkom, seksualnom i emocionalnom zlostavljanju tokom detinjstva i adolescencije)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

5.3

Sadašnji odnosi sa bliskim članovima porodice

 

 

 

(Odnosi s roditeljima, braćom i sestrama, dedom i babom i drugim članovima porodice s kojima je redovno u kontaktu)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

5.4

Istorija intimnih veza

 

 

 

(Broj i kvalitet, zadovoljstvo partnerskim odnosima)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

5.5

Sadašnji odnosi sa bračnim drugom/partnerom
(Nivo podrške, međusobno poštovanje/ljubav, snaga veze i problemi. Ako nije u braku, nivo zadovoljstva tim stanjem)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

5.6

Dokazi o nasilju u kući/zlostavljanju bračnog druga / partnera

 

 

 

(Dokazi o pretnjama i psihološkom zlostavljanju)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

5.7

Odnosi sa decom

 

 

 

(Odnosi sa biološkom ili usvojenom decom. Uzmite u obzir kontakt i nivo podrške, stav, razumevanje i ponašanje prema deci, nivo roditeljskih veština)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

5.8

Blizak član porodice ili sadašnji partner ima kriminalni dosije?

 

 

 

(NE = 0, DA = 2)

 

 

 

 

NE    DA

 

 

UKUPNA OCENA: Odeljak (5)

 

 

Ponovljeno činjenje krivičnog dela:

Kako porodični i bračni odnosi osuđenog utiču na verovatnoću da će on ponovo vršiti krivična dela?

N = 0= Porodični i bračni odnosi ne utiču na kriminalno ponašanje
S = 1 = Porodični i bračni odnosi verovatno utiču na kriminalno ponašanje
V = 2 = Porodični i bračni odnosi gotovo sigurno utiču na kriminalno ponašanje

 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

Procena rizika:

U kom stepenu porodični i bračni odnosi osuđenog doprinose povećanju stepena rizičnog ponašanja osuđenog?

 

N    S    V

 

 

 

 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

(6)

OBRAZOVANJE I OBUKA

 

 

 

0 = neproblematično, 1 = problematično, 2 = vrlo problematično

 

 

 

 

 

 

6.1

Pohađanje škole

 

 

 

(Napustio školovanje pre završetka obaveznog obrazovanja,
bežao iz škole ili nije pohađao nastavu, izbačen, suspendovan ili isključen)

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

6.2

Stručna sprema (verifikovana ili na nivou usvojenih veština)

 

 

 

(Matura ili više, zanat, ume da obavlja poslove, itd.)

 

 

 

(NE - nema stručnu spremu ili veštine = 2, DA - ima stručnu spremu ili veštine = 0)

 

 

 

NE    DA

 

6.3

Ima problema sa čitanjem, pisanjem ili brojevima

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

6.4

Ima problema sa učenjem

 

 

 

(Problemi vezani sa učenjem ili problemi sa ponašanjem u školi, pohađao specijalnu školu)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

6.5

Stav prema obrazovanju/stručnoj obuci

 

 

 

(Vera u vrednost obrazovanja, stavovi prema školama, motivacija da pohađa obrazovne/stručne kurseve)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNA OCENA: Odeljak (6)

 

 

Ponovljeno činjenje krivičnog dela:

U kojoj meri obrazovanje i stručna osposobljenost osuđenog utiču pa verovatnoću da će on ponovo vršiti krivična dela?

N = 0 = Obrazovanje i obuka verovatno ne utiču na kriminalno ponašanje
S = 1 = Obrazovanje i obuka verovatno utiču na kriminalno ponašanje
V = 2 = Obrazovanje i obuka gotovo sigurno utiču na kriminalno ponašanje

 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

 

(7)

ODNOS PREMA RADU I ZAPOŠLJAVANJE

 

 

 

 

7.1

Trenutna situacija sa zaposlenjem:

Označite

 

U stalnom radnom odnosu/vlasnik privatne firme

 

0

 

 

Zaposlen na određeno vreme

 

0

 

 

Privremeno/povremeno zaposlen

 

0

 

 

Obuhvaćen socijalnim programom

 

1

 

 

Na redovnom školovanju

 

0

 

 

Registrovan kao nezaposlen

 

0

 

 

Nezaposlen

 

1

 

 

Nikad nije bio zaposlen

 

2

 

 

U penziji

 

0

 

 

Nepodoban za zapošljavanje zbog invalidnosti

 

0

 

 

Nepodoban za zapošljavanje iz drugih razloga

 

0

 

 

 

 

 

 

 

Ako se učinilac krivičnog dela uklapa u više od jedne kategorije, označite onu sa najvišom ocenom i upišite broj poena

 

Od 7.2 do 7.6 primenjivati sledeći način ocenjivanja
0 = neproblematičan, 1 = problematičan, 2 = vrlo problematičan

7.2

Istorija zaposlenja

 

 

 

(Broj radnih mesta, razlozi za raskid ugovora o radu, periodi između dva zaposlenja, slučajevi raskida ugovora o radu pre nalaženja alternativnog zaposlenja, da li je ikada otpušten sa posla)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

7.3

Veštine vezane za rad

 

 

 

(Neproblematičan - poseduje stručnost = 0, problematičan - bilo koja veština = 1, veoma problematičan - bez veština = 2)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

7.4

Odnosi na poslu

 

 

 

(Problemi na poslu sa drugim radnicima i/ili poslodavcem/službenim vlastima, nivo saradnje, integracija u društvenu strukturu, slučajevi svađa/neslaganja, nivo priznavanja vlasti, problemi koji su doveli do napuštanja posla)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

7.5

Stav prema zaposlenju

 

 

 

(Stepen zadovoljstva/nezadovoljstva zaposlenjem, motivacija da se nađe posao, zadovoljstvo platom, stepen prisustva na poslu, zalaganje na poslu)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

7.6

Stav prema radnom angažovanju tokom izvršenja kazne

 

 

 

(prihvatanje ponuđenog posla = 0, probirljivost u prihvatanju rada = 1, neprihvatanje = 2)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

UKUPNA OCENA: Odeljak (7)

 

 

Ponovljeno činjenje krivičnog dela:

Kako odnos osuđenog prema radu i zapošljavanju utiče na mogućnost da će on ponovo vršiti krivična dela?

N = 0 = Odnos prema radu i zapošljavanje ne utiču na kriminalno ponašanje
S = 1 = Odnos prema radu i zapošljavanje verovatno utiču na kriminalno ponašanje
V = 2 = Odnos prema radu i zapošljavanje gotovo sigurno utiču na kriminalno ponašanje

 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

Procena rizika:

U kom stepenu odnos prema radu i zapošljavanju osuđenog, doprinosi povećanju stepena njegovog rizičnog ponašanja?

 

N    S    V

 

 

 

 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

 

(8)

RASPOLAGANJE NOVCEM I PRIHODIMA

 

 

 

0 = neproblematično, 1 = problematično, 2 = vrlo problematično

 

 

 

 

 

 

8.1

Trenutno prima ili je podneo molbu za socijalnu pomoć (pre odlaska u zatvor)

 

 

 

(NE = 0, DA = 2)

NE    DA

 

 

 

 

 

8.2

Ilegalna zarada je izvor prihoda

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

8.3

Oslanjanje na porodicu/prijatelje/druge (uključiti i period u zatvoru)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

8.4

Raspolaganje novcem

 

 

 

(Veština raspodele novčanih sredstava, redovno plaćanje računa, štedni ulozi, pozajmice, mogućnost otplaćivanja dugova)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

8.5

Sposobnost raspolaganja novčanim sredstvima

 

 

 

(Načini trošenja koji stalno teško opterećuju raspodelu novčanih sredstava. Npr. prekomerno kockanje, klađenje, zloupotreba droga ili alkohola, opsesivno ponašanje, potraživanja drugih lica, npr. zelenaša, itd.)

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

8.6

Finansijska pomoć licima zavisnim od osuđenog

 

 

 

(Da li su dovoljno finansijski obezbeđena deca učinioca, drugi članovi domaćinstva, da li su podmireni troškovi održavanja?

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

UKUPNA OCENA: Odeljak (8)

 

 

Ponovljeno činjenje krivičnog dela:

Kako način raspolaganja novcem i prihodima osuđenog utiče na verovatnoću da će on ponovo vršiti krivična dela?

N = 0 = Način raspolaganja novcem ne utiče na kriminalno ponašanje
S = 1 = Način raspolaganja novcem verovatno utiče na kriminalno ponašanje
V = 2 = Način raspolaganja novcem gotovo sigurno utiče na kriminalno ponašanje

 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

Procena rizika:

U kom stepenu način raspolaganja novcem učinioca krivičnog dela doprinosi povećanju stepena rizičnog ponašanja?

 

N    S    V

 

 

 

 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

 

(9)

ŽIVOTNI STIL I SOCIJALNI KONTAKTI

 

 

 

 

 

 

0 = neproblematičan, 1 = problematičan, 2 = vrlo problematičan

 

 

 

 

 

 

9.1

Društvena izolovanost

 

 

 

(Nema bliske prijatelje ni drugove, neredovno komunicira sa drugima, usamljenik?)

 

 

 

 

0   1   2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

9.2

Integracija u zajednicu

 

 

 

(Vezanost za pojedinca, grupu ili učešće u organizovanim aktivnostima koje nisu vezane za činjenje krivičnih dela, npr. sportski klubovi, crkvene grupe, itd.)

 

 

 

 

0   1   2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

9.3

Odnos prema drugim osuđenim?

0   1   2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

9.4

Druženje sa učiniocima krivičnih dela

 

 

 

(Gde učinilac provodi najviše vremena, da li u klubovima/kafanama u koje dolaze i drugi učinioci krivičnih dela, u kući drugih učinilaca krivičnih dela?)

0   1   2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

9.5

Podložnost uticaju kriminalaca s kojima se druži (važi i za zatvor)

 

 

 

(Da li je većinu krivičnih dela učinio sa drugima?

 

 

 

Da li drugi utiču na njegovo činjenje krivičnih dela?)

0   1   2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

9.6

Aktivnosti koje podstiču na činjenje krivičnih dela

 

 

 

(Da li aktivnosti u dokolici kojima se najčešće bavi stvaraju prilike za činjenje krivičnih dela ili doprinose potrebi da se učini krivično delo?

0   1   2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

9.7

Manipulantski životni stil

 

 

 

(Eksploatiše druge, zloupotrebljava prijatelje, veze, poverenje?
Koristi druge, živi na račun drugih bez uzvraćanja, nasilnički se ponaša prema drugima)

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

9.8

Drugi problemi vezani za životni stil
(Drugi aspekti životnog stila koji bi mogli biti problematični: kockanje, klađenje, drugo zavisničko ponašanje, neuravnoteženost u aktivnostima)

0   1   2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

9.9

Bezobzirnost/Avanturističko i ugrožavajuće ponašanje

 

 

 

(Ispoljava potrebu za prekomernom ili uzbuđujućom stimulacijom: rizične, uzbudljive ili izazovne pojave)

0   1   2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

UKUPNA OCENA: Odeljak (9)

 

 

Ponovljeno činjenje krivičnog dela:

Kako životni stil i socijalni kontakti osuđenog utiču na verovatnoću da on ponovo vrši krivična dela?
N = 0 = Životni stil i socijalni kontakti ne utiču na kriminalno ponašanje
S = 1 = Životni stil i socijalni kontakti verovatno utiču na kriminalno ponašanje
V= 2 = Životni stil i socijalni kontakti gotovo sigurno utiču na kriminalno ponašanje

 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

Procena rizika:

U kom stepenu životni stil i socijalni kontakti učinioca krivičnog dela doprinose povećanju stepena rizičnog ponašanja?

 

N    S    V

 

 

 

 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

 

(10)

ZLOUPOTREBA ALKOHOLA

 

 

 

0 = neproblematična, 1 = problematična, 2 = vrlo problematična

 

 

 

 

 

 

10.1

Opišite stepen i učestalost konzumiranja alkohola

 

 

 

(Ako je u zatvoru, navedite sve dostupne dokaze, npr. prilikom odlaska iz zatvora u cilju korišćenja posebnih prava)

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

10.2

Učestalost i stepen zloupotrebe alkohola u prošlosti

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako su pitanja 10.1 i 10.2 ocenjena sa 0, ne popunjavajte upitnik od 10.3 do 10.11 i pređite na pitanja o ponovljenom činjenju krivičnih dela.

 

 

 

 

10.3

Redovna konzumacija alkohola

 

 

 

(NE = 0, DA = 2)

NE    DA

 

 

 

 

 

10.4

Zdravstveni problemi vezani za konzumiranje alkohola

 

 

 

(Fizički i mentalni zdravstveni problemi, NE = 0, DA = 2)

NE    DA

 

 

 

 

 

10.5

Porodica/partner zabrinuti zbog konzumiranja alkohola (NE = 0, DA = 2)

NE    DA

 

 

 

 

 

10.6

Problemi u bilo kom periodu zaposlenosti zbog konzumacije alkohola

 

 

 

(NE = 0, DA = 2)

NE    DA

 

 

 

 

 

10.7

Drugi problemi vezani za konzumiranje alkohola

NE    DA

 

 

(Vožnja u pijanom stanju/finansijski problemi, NE = 0, DA = 2)

 

 

 

 

 

 

10.8

Istorija nasilnog ponašanja - vezana za alkohol

 

 

 

(Službena evidencija nasilnog ponašanja, plus druga dokumentacija i izveštaji o pijanom ponašanju, NE = 0, DA = 2)

NE    DA

 

 

 

 

 

10.9

Dokazi o konzumiranju alkohola tokom prethodnih kazni

NE    DA

 

10.10

Broj pokušaja lečenja od alkoholizma

 

 

 

Broj pokušaja lečenja

0-1

2

3+

Ocena

0

1

2

 

 

 

 

 

 

10.11

Stav prema alkoholu

0 1 2

 

 

(Dokazi o prepoznatim problemima (da li se ikada osećao loše/kriv, da li su ga drugi kritikovali zbog konzumiranja alkohola, koji je stepen motivacije da promeni ponašanje ako je neophodno? Da li je sposoban da se promeni?)

 

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

UKUPNA OCENA: Odeljak (10)

 

 

Ponovljeno činjenje krivičnog dela:

Kako sklonost osuđenog ka zloupotrebi alkohola utiče na mogućnost da on ponovo vrši krivična dela?

 

N = 0 = Nema zloupotrebe alkohola, ne utiče na kriminalno ponašanje
S = 1 = Zloupotreba alkohola verovatno utiče na kriminalno ponašanje
V = 2 = Zloupotreba alkohola koja gotovo sigurno utiče na kriminalno ponašanje

 
 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

Procena rizika:

U kom stepenu zloupotreba alkohola od strane učinioca krivičnog dela doprinosi povećanju stepena rizičnog ponašanja?

 

N    S    V

 

 

 

 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

 

 

(11)

ZLOUPOTREBA DROGA

 

 

11.1

Droge koje je zloupotrebljavao

NE    DA

 

 

(Ako nije nikad konzumirao droge, zaokružite NE, dajte ocenu 0 i preskočite pitanja od 11.2 do 11.14 i pređite na pitanje o ponovljenom činjenju krivičnog dela iza ukupne ocene)

 

Šifra

Vrsta droge

Nije
koristio

Ranija
zloupotreba

Sada povremeno
koristi

Sada često
koristi

A

Kokain/Krek

 

 

 

 

B

Ekstazi

 

 

 

 

C

Halucinogeni (LSD, PCP)

 

 

 

 

D

Opijati (Heroin)

 

 

 

 

E

Amfetamini

 

 

 

 

F

Barbiturati

 

 

 

 

G

Kanabis (Hašiš)

 

 

 

 

H

Benzodiazepini

 

 

 

 

I

Rastvori

 

 

 

 

J

Drugo (Lepak)

 

 

 

 

 

Ocena 1 za svaku drogu koju je ranije koristio ili povremeno koristi, a 2 za drogu koja se redovno koristi. Upisati zbirni broj poena kao ocenu.

 

 

11.2

Glavna droga koju koristi (Videti tabelu radi šifre, npr. kanabis = G)

 

 

 

 

 

 

11.3

Da li je ikada unosio drogu špricem

 

 

 

(NE = 0, DA = 2)

NE    DA

 

 

 

 

 

11.4

Zloupotreba lekova

 

 

 

(NE = 0, DA = 2)

NE    DA

 

 

 

 

 

11.5

Redovno korišćenje različitih droga u kombinaciji sa alkoholom ili lekovima

NE    DA

 

 

(NE = 0, DA = 2)

 

 

 

 

 

 

11.6

Zdravstveni problemi vezani za korišćenje droga

 

 

 

(Mentalni zdravstveni problemi/problem u seksualnom životu, NE = 0, DA = 2)

NE    DA

 

 

 

 

 

11.7

Porodica/partner zabrinuti zbog korišćenja droga (NE = 0, DA = 2)

 

 

 

 

NE    DA

 

 

 

 

 

11.8

Problemi tokom bilo kog perioda zaposlenja zbog korišćenja droga

 

 

 

(NE = 0, DA = 2)

NE    DA

 

 

 

 

 

11.9

Drugi problemi vezani za korišćenje droga

 

 

 

(Finansijski problemi, vožnja pod uticajem droga, NE = 0, DA = 2)

NE    DA

 

 

 

 

 

11.10

Istorija nasilnog ponašanja vezana za korišćenje droga

 

 

 

(Službena evidencija o nasilnom ponašanju, kao i bilo koja druga dokumentacija i izveštaj o ponašanju pod uticajem droga, NE = 0, DA = 2)

NE    DA

 

 

 

 

 

11.11

Dokazi o korišćenju droga u zatvoru (NE = 0, DA = 2)

NE    DA

 

 

 

 

 

11.12

Broj pokušaja lečenja zavisnosti od droge

 

 

 

Broj pokušaja lečenja

0-1

2

3+

Ocena

0

1

2

 

 

 

 

 

 

11.13

Korišćenje i nabavljanje droge glavno zanimanje/aktivnost

NE    DA

 

 

(NE = 0, DA = 2)

 

 

 

 

 

 

11.14

Stav prema korišćenju droga

0   1   2

 

 

0 = neproblematičan, 1 = manje problematičan, 2 = problematičan
(Dokazi o prepoznatom problemu? Da li se ikada osećao loše ili krivim/drugi ga kritikovali što koristi drogu? Da li postoji motivacija da se smanji zavisnost od droge? Da li postoji mogućnost promene?)

 

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

UKUPNA OCENA: Odeljak (11)

 

 

Ponovljeno činjenje krivičnog dela:

Kako sklonost osuđenog ka zloupotrebi droga utiče na mogućnost da on ponovo vrši krivična dela?
N = 0 = Nema zloupotrebe, droga ne utiče pa kriminalno ponašanje
S = 1 = Zloupotreba droga verovatno utiče na kriminalno ponašanje
V = 2 = Zloupotreba droga gotovo sigurno utiče na kriminalno ponašanje

 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

Procena rizika:

U kom stepenu zloupotreba droga od strane učinioca krivičnog dela doprinosi povećanju stepena rizičnog ponašanja?

 

N    S    V

 

 

 

 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

 

 

(12)

PSIHOLOŠKI FAKTORI

 

 

 

0 = neproblematično, 1 = problematično, 2 = vrlo problematično

 

 

 

 

 

 

12.1

Teškoće pri suočavanju sa svakodnevnim situacijama (Emocionalna nestabilnost, dokazi o emocionalnom stresu, lako se uznemiri, oseća se depresivno ili anksiozno, muče ga brige koje ometaju svakodnevno funkcionisanje)

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

12.2

Depresija

 

 

 

(Ima li istoriju depresije ili lečenja depresije koju je dijagnostikovao lekar opšte prakse ili psihijatar)

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

12.3

Dokazi o problemima sa ponašanjem u detinjstvu

 

 

 

(Izrazito agresivno ponašanje kod kuće ili u školi. Podmetanje požara, okrutnost prema životinjama, vandalizam, neprimereno seksualno ponašanje, neusmerenost pažnje ili hiperaktivnost, boravak u ustanovi socijalne zaštite)

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

12.4

Sadašnji psihijatrijski ili psihološki problemi

 

 

 

(Psihološka disfunkcija, ili simptomi, npr. anksioznost, opsesivno kompulsivno ponašanje, anoreksija, fobije, seksualna disfunkcija, mucanje, hipohondrija)

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

12.5

Istorija teških povreda glave, epileptičkih napada, nesvestica?

 

 

 

(NE = 0, DA = 2)

NE    DA

 

 

 

 

 

12.6

Sada je podvrgnut psihijatrijskom lečenju ili čeka psihijatrijsku procenu?

 

 

 

(NE = 0, DA = 2)

NE    DA

 

 

 

 

 

12.7

Istorija psihijatrijskog lečenja?

 

 

 

(NE = 0, DA = 2)

NE    DA

 

 

 

 

 

12.8

Da li je ikada uzimao lekove zbog mentalnih zdravstvenih problema, ako jeste, koje? (NE = 0, DA = 2)

NE    DA

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

12.9

Da li je ikada bio hospitalizovan? (NE = 0, DA = 2)

NE    DA

 

 

 

 

 

12.10

Istorija samopovređivanja, pokušaja samoubistva, suicidalnih misli ili osećanja?

 

 

 

0 = neproblematična, 1 = problematična, 2 = vrlo problematična

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice:

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNA OCENA: Odeljak (12)

 

 

 

Ponovljeno činjenje krivičnog dela:

Kako psihološki faktori osuđenog utiču na verovatnoću da će on ponovo vršiti krivična dela?
N = 0 = Psihološki faktori ne utiču na kriminalno ponašanje
S = 1 = Psihološki faktori verovatno utiču na kriminalno ponašanje
V = 2 = Psihološki faktori gotovo sigurno utiču na kriminalno ponašanje

 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

Procena rizika:

U kom stepenu psihološki faktori učinioca krivičnog dela doprinose povećanju stepena rizičnog ponašanja?

 

N    S    V

 

 

 

 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

 

(13)

PONAŠANJE PREMA DRUGIMA

 

 

 

0 = neproblematično, 1 = problematično, 2 = vrlo problematično

 

 

 

 

 

 

13.1

Stepen uspostavljanja odnosa prema drugima

 

 

 

(Da li je snalaženje u društvu/odnosu prema drugima adekvatno, tj. u odnosu na životne okolnosti učinioca krivičnog dela i normalne okolnosti?)

 

 

 

0 = odgovarajući stepen snalaženja

0 1 2

 

 

 

 

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

13.2

Neprijateljski stav

 

 

 

(Kako učinilac krivičnog dela gleda na svet - da li pokazuje neprijateljstvo prema pojedincima ili grupama? Da li je sumnjičav prema drugima, sklon da veruje najgore i nespreman da veruje drugima?)

 

 

 

0 = nema neprijateljski stav

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

13.3

Agresivno ponašanje

 

 

 

(Da li učinilac krivičnog dela pokazuje agresivnost prema drugima, da li se služi nasiljem ili pretnjama da bi razrešio konflikt s drugima? Npr. nasilje u porodici)

 

 

 

0 = nema agresivno ponašanje

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

13.4

Kontrolisanje gneva

 

 

 

(Da li učinilac krivičnog dela gubi živce lako i često, da li ima nizak prag tolerancije, slabo razrešava konfliktne situacije? Nesposobnost da kontroliše emocije)

 

 

 

0 = bez problema kontroliše gnev

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

13.5

Diskriminatorni stavovi/ponašanje

 

 

 

(Dokazi iz krivičnih dela ili životnog stila o stavovima ili ponašanju koje se može smatrati rasističkim/seksističkim ili degradirajućim u odnosu na neku društvenu grupu)

 

 

 

0 = ne pokazuje diskriminatorne stavove ili ponašanje

0 1 2

 

 

 

 

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNA OCENA: Odeljak (13)

 

 

Ponovljeno činjenje krivičnog dela:

Kako usvojeni način ponašanja osuđenog prema drugima utiče na verovatnoću da će on ponovo vršiti krivična dela?
N = 0 = Ponašanje prema drugima ne utiče na kriminalno ponašanje
S = 1 = Ponašanje prema drugima verovatno utiče na kriminalno ponašanje
V = 2 = Ponašanje prema drugima gotovo sigurno utiče na kriminalno ponašanje

 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

Procena rizika:

U kom stepenu ponašanje učinioca krivičnog dela prema drugima doprinosi povećanju stepena rizičnog ponašanja?

 

N    S    V

 

 

 

 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

 

(14)

NAČIN RAZMIŠLJANJA

 

 

(Odgovori treba da budu zasnovani na opštem utisku o načinu razmišljanja učinioca krivičnog dela.)

 

 

0 = neproblematičan, 1 = problematičan, 2 = vrlo problematičan

 

 

 

 

 

 

14.1

Sposobnost uočavanja problema

 

 

 

(Da li je učinilac krivičnog dela svestan problema u svom životu?)

 

 

 

0 = dobra sposobnost uočavanja problema

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

14.2

Sposobnost rešavanja problema

 

 

 

(Pristup rešavanju problema, dalije nelogičan, koristi neodgovarajuće strategije, ne priznaje doprinos drugih. Da li je u stanju da razmišlja fleksibilno?

 

 

 

0 = dobra sposobnost rešavanja problema

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

14.3

Svest o posledicama

 

 

 

(Da li je učinilac krivičnog dela svestan da kriminalni postupci uzrokuju negativne posledice? Da li je u stanju da ih shvati?)

 

 

 

0 = razvijena svest o posledicama

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

14.4

Postizanje ciljeva

 

 

 

(Da li učinilac krivičnih dela uspeva da postavi ciljeve u svim područjima svog života, da li su oni realni i dobro planirani? Da li je motivisan da ostvari ciljeve, ima li primera slučajeva da je dostigao ciljeve?)

 

 

 

0 = sposoban da postavi i ostvari ciljeve

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

14.5

Razume druge / gledišta drugih ljudi

 

 

 

(Nesposobnost ispravnog tumačenja društvenih situacija ili stvaranja odnosa sa vršnjacima i prema autoritetu. Ne pokazuje razumevanje prema drugima)

 

 

 

0 = sposoban je da razume druge

0 1 2

 

 

 

 

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

14.6

Impulsivnost

 

 

 

(Da li više voli da nešto učini nego da to isplanira, da donosi odluke zbog kojih posle žali)

 

 

 

0 = planira postupke i sposoban je da odlaži svoje potrebe

 

 

 

 

0 1 2

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

14.7

Konkretno/apstraktno razmišljanje

 

 

 

(Da li se drži kruto svojih dogmatskih stavova, ima problema da razmišlja uopšteno. Da li je u stanju da probleme posmatra na apstraktan način, da zaključuje o opštim principima i da se prilagodi okolnostima?)

 

 

 

0 = ima sposobnost konkretnog/apstraktnog razmišljanja

0 1 2

 

 

 

 

 

 

Činjenice u prilog oceni:

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNA OCENA: Odeljak (14)

 

 

 

Ponovljeno činjenje krivičnog dela:

Kako način razmišljanja osuđenog utiče na verovatnoću da će on ponovo vršiti krivična dela?

 

N = 0 = Način razmišljanja ne utiče pa kriminalno ponašanje
S = 1 = Način razmišljanja verovatno utiče na kriminalno ponašanje
V = 2 = Način razmišljanja gotovo sigurno utiče na kriminalno ponašanje

 
 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

Procena rizika:

U kom stepenu način razmišljanja učinioca krivičnog dela doprinosi povećanju stepena rizičnog ponašanja?

 

N    S    V

 

 

 

 

Ocena 

 

 

Razlozi u prilog ocene:

 

 

 

 

 

 

(15)

Inicijalna procena za osuđene visokog rizika za zajednicu, druge osuđenike, zaposlene u zatvoru, druga lica koja posećuju zatvor ili sebe. Označiti odgovarajuća polja sa DA.

15.1.1

 

Da li je lice ikada osuđivano za neko od ovih krivičnih dela

Aktuelno krivično delo
označite znakom +

Ranije krivično
delo
označite znakom +

 

Ubistvo

 

 

Analiza rizika mora da bude kompletirana

Pokušaj ubistva

 

 

Pretnja ubistvom ili planiranje ubistva

 

 

Ubistvo iz nehata

 

 

Silovanje

 

 

Pokušaj silovanja

 

 

Seksualni prekršaj prema detetu (deci)

 

 

Bilo koje krivično delo prema deci

 

 

Otmica/Protivpravno lišenje slobode

 

 

Podmetanje požara

 

 

Posedovanje vatrenog oružja s namerom da se ugrozi život ili odupre hapšenju

 

 

Razbojništvo

 

 

Nanošenje teških telesnih povreda

 

 

Neko drugo seksualno krivično delo uključujući seksualno navaljivanje

 

 

Ocenjivač treba da odluči da li analizu rizika treba kompletirati *

Nanošenje lakih telesnih povreda

 

 

Svako krivično delo uz upotrebu oružja ili oruđa

 

 

Teška krađa

 

 

 

* Navedite razloge zašto analiza nije kompletirana

 

15.1.2

 

Značajni događaji

Aktuelni
označite znakom +

Raniji
označite znakom +

 

Osuđen na doživotnu kaznu

 

 

Analiza rizika mora da bude kompletirana

Otpušten iz specijalne bolnice / registrovan kao psihički bolesnik

 

 

Napadi na druge/pretnje drugima

 

 

Napadi na osoblje/pretnje osoblju

 

 

Pokušaji samoubistva ili nanošenja povreda sebi

 

 

Krivično delo učinjeno dok nije uzimao propisane lekove

 

 

Nasilje u porodici

 

 

Obrazac činjenja krivičnih dela uključuje seksualne ili nasilne radnje

 

 

Osuđivan na četiri ili više godina

 

 

Ocenjivač treba da odluči da li analizu rizika treba kompletirati *

Rasno motivisana krivična dela

 

 

Sadističko ponašanje prema ljudima i životinjama

 

 

 

* Navedite razloge zašto analiza nije kompletirana

 

 

 

 

DA

NE

 

15.1.3

Na osnovu dostupnih informacija, sadašnjeg ili ranijeg ponašanja, da li postoji verovatnoća da će učiniti krivično delo koje podrazumeva nanošenje ozbiljnih fizičkih ili psiholoških povreda i trauma?

o

o

 

15.1.4

Da li lice živi sa decom ili održava redovan kontakt sa decom?

o

o

 

15.1.5

Na osnovu informacija prikupljenih u ranijim odeljcima ove ankete, da li postoje razlozi koji bi upućivali na mogućnost da osuđeni nanese ozbiljne fizičke ili psihološke povrede i traume drugima ili sebi?

o

o

 

Ako je DA odgovor na bilo koje od gore navedenih pitanja, analiza rizika se mora kompletirati

 

 

 

 

 

 

 

15.2

ANALIZA RIZIČNOG PONAŠANJA

 

 

 

 

Svrha kompletiranja ove analize jeste da se upotrebe sve dostupne informacije kako bi se analiziralo rizično ponašanja prema zajednici, osoblju, zatvorenicima i sebi.

 

 

 

 

 

15.2.1

Informacije u ovom odeljku treba da se odnose na to ko je izložen riziku, od čega i u kojim okolnostima.

 

Šta je tačno osuđeni uradio prilikom činjenja krivičnog dela, na aktuelnom ili ranijem izdržavanju kazne ili u socijalnom okruženju što bi ukazivalo na mogućnost da nanese ozbiljne fizičke ili psihološke povrede i traume drugima ili sebi?

 

 

Gde je to uradio?

 

 

Kada je to uradio?

 

 

Zašto je to uradio?

 

 

Ko su oštećeni/žrtve (ima li mesta zabrinutosti za tip i ugroženost žrtve)?

 

 

Kako je to uradio?

 

 

Da li je neko bio prisutan / umešan?

 

 

15.2.2 Predispozicijski rizici - povezati sa odeljcima (1) - (15) ove ankete

Da li postoje značajni raniji događaji u životu učinioca krivičnog dela koji ukazuju na to da bi mogao da nanese štetu drugima ili sebi, npr. nasilje, zloupotreba, viktimizacija. Šta je ono najgore što je ovo lice učinilo i u kojim okolnostima?

 

 

 

15.2.3 Situacioni rizici - povezati sa odeljcima (1) - (15) ove ankete

Opišite faktore koji su trenutno aktuelni, a koji bi mogli da podstaknu rizično ponašanje. Navedite okolnosti u kojima bi takvo ponašanje moglo da se ispolji. Da li je ponašanje koje je dovelo do krivičnog dela opadajuće/konstantno/rastuće?

 

 

 

15.2.4 Faktori sprečavanja

Opis faktora, postupaka, događaja koji mogu da umanje stepen rizičnog ponašanja. Šta ga je ranije sprečilo?

 

 

 

15.2.5 Vremenski okvir - Navedite da li će do pojave rizičnog ponašanja doći brzo ili ne

 

 

 

15.2.6 Ugroženost - Da li je lice možda ugroženo zbog ponašanja drugih, ili zbog događaja ili drugih okolnosti

 

 

 

15.3 REZIME

15.3.1. Ko je izložen riziku?

 

 

 

15.3.2. Kakva je priroda rizika?

 

 

 

15.3.3. Kada će rizik biti najveći?

 

 

 

15.3.4. Koje okolnosti bi mogle da uvećaju rizik?

 

 

 

15.3.5. Koji faktori bi mogli da umanje rizik?

 

 

 

15.4 Komentar ocenjivača

 

 

 

 

 

Shema ocenjivanja predstavlja konačni zbir utvrđenih parametara za verovatnoću ponovnog osuđivanja i potreba osuđenog za izradu programa postupanja.

Nizak (od 0 do 39)

Srednji (od 40 do 80)

Visok (od 81 do 120)

Veoma visok (preko 120)

Konačna procena verovatnoće ponovnog vršenja krivičnih dela i procena stepena i rizika na osnovu ukupnog zbira bodova po odeljcima (1) do (14)

Procena verovatnoće ponavljanja krivičnog dela

Niska (0 - 7)

o

Srednja (8 - 14)

o

Visoka (15 - 28)

o

 

Procena stepena rizika

Nizak (0 - 7)

o

Srednji (8 - 13)

o

Visok (14 - 26)

o

 

Upitnik za samoprocenu osuđenog

Ime: ____________________________

Datum samoprocene: _____________________

   

Adresa: _________________________

Starost: ______________________________

 

Da li bi vam pomoglo da prestanete da
činite krivična dela kada biste ...

Ne

Da

Ne odnosi se na mene

1.

Imali dobre stambene uslove

 

 

 

2.

Imali posao

 

 

 

3.

Zadržali posao

 

 

 

4.

Imali dovoljno novca

 

 

 

5.

Donosili dobre odluke

 

 

 

6.

Razumeli druge ljude

 

 

 

7.

Uzimali u obzir tuđa osećanja

 

 

 

8.

Držali se svojih planova

 

 

 

9.

Bili pod nadzorom

 

 

 

10.

Slagali se sa porodicom

 

 

 

11.

Slagali se sa bračnim drugom / partnerom

 

 

 

12.

Starali se o svojoj deci

 

 

 

13.

Našli partnera

 

 

 

14.

Stekli prijatelje

 

 

 

15.

Zadržali prijatelje

 

 

 

Drugo:

 

 

 

 

Da li vam nešto od ovoga
predstavlja problem?

Nikakav problem

Neznatan problem

Ozbiljan problem

Ne odnosi se na mene

1.

Kockanje

 

 

 

 

2.

Loše društvo

 

 

 

 

3.

Dosada

 

 

 

 

4.

Usamljenost

 

 

 

 

5.

Odlazak na problematična mesta

 

 

 

 

6.

Preterana konzumacija alkohola

 

 

 

 

7.

Uzimanje droga

 

 

 

 

8.

Depresija

 

 

 

 

9.

Preterana briga

 

 

 

 

10.

Gnev

 

 

 

 

11.

Stres

 

 

 

 

12.

Ishitreni postupci

 

 

 

 

13.

Ponavljanje istih grešaka

 

 

 

 

14.

Postajem nasilan kad se iznerviram

 

 

 

 

Drugo:

 

 

 

 

Da li vam treba pomoć za ...

Nikakva pomoć

Mala pomoć

Veća pomoć

Ne odnosi se na mene

1.

Čitanje i pisanje

 

 

 

 

2.

Nedostatak kvalifikacija

 

 

 

 

3.

Raspolaganje novcem / dugovima

 

 

 

 

4.

Depresiju

 

 

 

 

5.

Usamljenost

 

 

 

 

6.

Slaganje s porodicom

 

 

 

 

7.

Slaganje s bračnim drugom/partnerom

 

 

 

 

8.

Staranje o vašoj deci

 

 

 

 

9.

Nalaženje partnera

 

 

 

 

10.

Sticanje prijatelja

 

 

 

 

11.

Zadržavanje prijatelja

 

 

 

 

12.

Preteranu brigu

 

 

 

 

13.

Gnev

 

 

 

 

14.

Stres

 

 

 

 

15.

Donošenje dobrih odluka

 

 

 

 

16.

Dobijanje posla

 

 

 

 

17.

Zadržavanje posla

 

 

 

 

18.

Novcem u odgovarajućoj količini

 

 

 

 

19.

Stambene uslove

 

 

 

 

20.

Izbegavanje činjenja krivičnih dela

 

 

 

 

21.

Ponašanje prema vlastima

 

 

 

 

22.

Ponašanje prema drugim ljudima

 

 

 

 

Drugo: