ODLUKA
O MERAMA ZA ZAŠTITU OD BUKE

("Sl. list grada Kraljeva", br. 20/2010)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom, u cilju što potpunije zaštite životne sredine od buke:

- vrši se akustičko zoniranje prostora naseljenog mesta Kraljeva;

- utvrđuju uslovi i propisuju mere zaštite od buke.

Odredbe ove odluke se ne odnose na zaštitu od buke na radnom mestu, koja je regulisana posebnim propisima i ne odnose se na zaštitu od buke od aktivnosti u domaćinstvu ili buku iz susednog domaćinstva, kao i na buku kojoj su izloženi oni koji je stvaraju.

Član 2

Bukom se, u smislu ove odluke, smatra svaki neželjeni zvuk.

Specifična buka nekog izvora jeste buka koju taj izvor stvara na datom mestu i predstavlja udeo datog izvora u ukupnoj buci koja vlada na tom mestu u datom trenutku. Određivanje nivoa specifične buke vrši se prema standardu SRPS. U. J6. 090.

Sva pravna i fizička lica dužna su da se staraju o tome da svojom delatnošću odnosno ponašanjem ne ugrožavaju okolinu bukom.

Član 3

Izvorima buke, u smislu ove odluke, smatraju se:

a) motorna vozila, uređaji, sredstva za rad, instalacije postrojenja, tehnološki postupci, elektroakustički uređaji, ljudska aktivnost čije korišćenje u stambenim, poslovnim i drugim objektima u zatvorenom ili otvorenom prostoru, dovodi do stvaranja zvuka;

b) pokretni i nepokretni objekti koji pod određenim okolnostima generišu zvuk, a takođe i otvoreni i zatvoreni prostori za sport, igru, ples, predstave, koncerte, slušanje muzike i slično, kao i ugostiteljski objekti, garaže, parking prostori i dr.

II AKUSTIČKO ZONIRANJE PROSTORA GRADA KRALJEVA

Član 4

Na osnovu odredaba SRPS. U. J6. 205. (1992), i rezultata prvog sistematskog merenja buke na području grada Kraljeva, izvršeno je akustičko zoniranje područja grada.

Rezultati merenja buke pokazuju da buka saobraćaja predstavlja dominantnu komponentu buke na otvorenim gradskim prostorima, te da je nivo buke određen pre svega udaljenošću datog mesta od glavnih saobraćajnica, a to su:

a) ulice: Dimitrija Tucovića, Vojvode Putnika, Dositejeva, Karađorđeva, Olge Jovičić Rite, Zelena Gora, Vojvode Stepe i Đure Đakovića;

b) putevi za: Beograd, Vrnjačku Banju, Matarušku Banju i Čačak (u daljem tekstu: glavne saobraćajnice);

v) železničke pruge.

Ostale saobraćajnice, sa gustinom saobraćaja većom od 10 vozila na čas, u smislu ove odluke, smatraju se lokalnim saobraćajnicama.

Pod rastojanjem od saobraćajnice podrazumeva se rastojanje od osovine saobraćajnice. U smislu ove odluke, za neko mesto se smatra da je "izloženo direktnoj buci" sa neke saobraćajnice ako se sa tog mesta može vizuelno pratiti saobraćaj na datoj saobraćajnici.

Prema maksimalno dopuštenom nivou buke, područje grada Kraljeva podeljeno je na 6 zona i to:

I zona (50 dBA danju, 40 dBA noću):

- krug gradske bolnice,

- kompleks manastira Žiča,

- krug oporavilišta "Agens" u Mataruškoj Banji,

- kompleks lečilišta Bogutovačke Banje,

- izletište Goč.

II zona (50 dBA danju, 45 dBA noću):

- turističko područje Mataruške Banje,

- prigradska, periferijska i seoska naselja, izuzimajući prostore izložene direktnoj buci:

a) sa glavnih saobraćajnica u dubini od 100 metara,

b) sa lokalnih saobraćajnica u dubini od 30 metara, školska dvorišta (ne računajući buku koju stvaraju đaci).

III zona (55 dBA danju, 45 dBA noću):

- dvorišta gradskih stambenih blokova, izuzimajući prostor izložen direktnoj buci:

a) sa ulicom Vojvode Putnika i Dimitrija Tucovića u dubini od 100 metara,

b) sa glavnih saobraćajnica u dubini od 60 metara i

v) sa lokalnih saobraćajnica u dubini od 30 metara

- delovi prigradskih, periferijskih i seoskih naselja izloženi direktnoj buci saobraćaja, u dubini od 30 metara sa obe strane lokalnih saobraćajnica, odnosno 60 metara u dubini od glavnih saobraćajnica.

IV zona (60 dBA danju, 50 dBA noću):

- gradsko područje neobuhvaćeno zonom III, izuzimajući pojas širine 50 metara sa obe strane ulice Vojvode Putnika, Dimitrija Tucovića, Zelene Gore i Vojvode Stepe, odnosno pojas širine 30 metara oko ostalih glavnih saobraćajnica,

- dvorište gradske Toplane u grejnoj sezoni (ulica Cara Lazara),

- delovi prigradskih, periferijskih i seoskih naselja u pojasu od 30 metara sa obe strane glavnih saobraćajnica.

V zona (65 dBA danju, 55 dBA noću):

- prostor izložen direktnoj buci sa glavnih saobraćajnica, u dubini od 30 metara, sa obe strane. Za ulice Vojvode Putnika, Dimitrija Tucovića, Zelena Gora i Vojvode Stepe širina ovog pojasa je ukupno 60 metara.

- gradska pešačka zona (Trg srpskih ratnika sa ulicom Omladinska, Miloša Velikog, Toplice Milana i IV kraljevački bataljon).

Noćno vreme za pešačku zonu se računa od 24 časa do 08 časova, a za sve ostale prostore definisane zoniranjem noćno vreme se računa od 22 časa do 06 časova.

VI zona

- privredna zona Kraljeva: prostor Železničke i autobuske stanice, oivičen Industrijskom i ulicom Dimitrija Tucovića do naselja Moše Pijade, zatim industrijski kompleks levo od železničke pruge prema Kragujevcu (Fabrika vagona, "Budućnost", skladišna zona "Magnohrom" i dr.),

- industrijski kompleks u Ribnici ("Tehnogas", "Elektron", "Jasen"), Ratina i Šeovac.

Na granici ove zone buka ne sme da prelazi maksimalni nivo zone sa kojom se graniči.

Navedena podela na zone će se revidirati, ukoliko promene urbanističkog plana ili nova merenja pokažu da je navedena podela neadekvatna.

Član 5

Maksimalni dopušteni nivoi spoljašnje buke po zonama regulisani su standardom SRPS. U. J6. 205. (1992). Uslove i metodologiju merenja buke propisuje Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Pravilnikom o dozvoljenom nivou buke u životnoj sredini ("Službeni glasnik RS", broj 54/92). Merenje buke vrši za to ovlašćena stručna organizacija.

Pri određivanju (merenju) postojećeg nivoa buke (član 3. Pravilnika o dozvoljenom nivou buke u životnoj sredini), u zonama I, II, III, neće se uračunavati buka koju stvaraju vozila u prolazu, ili drugi jasno prepoznatljivi slučajni zvukovi (dečija galama, lavež pasa i sl.), sve dok je izvor zvuka na rastojanju manjem od 20 metara od mikrofona. U slučaju iznenadne buke tog tipa, mikrofon treba isključiti, i ako na instrumentu postoji takva mogućnost, buku iz minulih 5-10 sekundi treba izbrisati pri merenju ekvivalentnog nivoa.

III MERE ZA ZAŠTITU OD BUKE

Član 6

Na području grada Kraljeva, na otvorenom ili poluotvorenom prostoru (nadstrešnica, improvizovana baraka, zgrada sa nezastakljenim prozorima i sl.), zabranjuje se instalisanje i puštanje u pogon bilo kakve mašine, uređaja i sl., čiji maksimalni nivo specifične buke, meren na 2 metra rastojanja od centra izvora, prelazi dopušteni dnevni nivo za datu zonu uvećan za 15 dBA, odnosno 10 dBA za V zonu.

Na području grada Kraljeva, u zanatskim i drugim radionicama i pogonima za obradu metala, drveta, kamena, plastike i sl. u kojima se obavljaju bučne radne operacije: kovanje, zakivanje, rezanje, brušenje, drobljenje, mlevenje, zavarivanje, farbanje i sl., zabranjuje se rad pri otvorenim vratima ili prozorima. U takvim radionicama obavezno je instalisanje sistema prinudne ventilacije.

U radionicama za servisiranje automobila i u drugim sličnim radionicama, zabranjuje se rad unutar prostora koji je otvoren prema stambenim objektima, ukoliko je rastojanje radioničkog otvora (odnosno radnog prostora) od stambenih objekata manje od 25 metara. Ova odrednica ne važi za autolimarske radionice.

Izuzeće od odredbi ovog člana može se dopustiti ako je drugim merama (udaljenošću od stambenih objekata i sl.) ostvarena zadovoljavajuća zaštita okoline od buke.

Član 7

Muzika unutar ugostiteljskih objekata, ugostiteljskih objekata koji se nalaze u stambenim zgradama i drugim objekatima može se izvoditi samo pri zatvorenim vratima i prozorima, odnosno izvori buke se mogu upotrebljavati u vremenu propisanom Odlukom o radnom vremenu u određenim delatnostima i poslovima na teritoriji grada Kraljeva ako objekti imaju predprostor na ulasku u objekat, sistem za ventilaciju i odgovarajuću zvučnu zaštitu koja se realizuje projektima i izvođenjem zvučne izolacije konstrukcija i merama za smanjenje, odnosno ograničenje buke, tj. ako je zvučna izolacija izvedena prema standardu SRPS. U. J6. 201.

Na javnim prostorima predviđenim Odlukom o određivanju prostora za javno okupljanje građana ("Službeni list grada Kraljeva", broj 10/09) mogu se organizovati koncerti i javne manifestacije tako da se muzika koja se emituje posredstvom elektroakustičkih uređaja može koristiti isključivo na osnovu mera i uslova zaštite od buke koje određuje nadležni Odsek za zaštitu životne sredine, a na zahtev organizatora javnih skupova i aktivnosti.

Organizator javnih skupova i aktivnosti je dužan da u skladu sa ovom Odlukom i Zakonom o okupljanju građana podnese zahtev nadležnom Odseku za zaštitu životne sredine najkasnije 10 dana pre dana predviđenog za održavanje skupa.

Član 8

Muzika u letnjim baštama ugostiteljskih objekata, na šalterima objekata brze hrane, na javnim površinama, drugim otvorenim prostorima i unutar ugostiteljskih objekata pri otvorenim vratima i prozorima može se emitovati i to samo do 24h bez obzira na propisano radno vreme Odlukom o radnom vremenu u određenim delatnostima i poslovima na teritoriji grada Kraljeva.

Izuzetno, suprotno odredbi ovog člana može se dozvoliti upotreba muzike ako je drugim merama (udaljenošću od stambenih objekata i sl.) ostvarena zadovoljavajuća zaštita od buke sa analizom uticaja, a na osnovu mera i uslova koje utvrđuje nadležni Odsek za zaštitu životne sredine.

Član 9

Izvori buke koji se koriste za obavljanje delatnosti na teritoriji grada Kraljeva moraju imati podatke o nivou zvučne snage koju emituju pri propisanim uslovima korišćenja i održavanja.

Član 10

Pravno ili fizičko lice koje je vlasnik odnosno korisnik izvora buke dužno je da na propisan način obezbedi merenje buke i izradu izveštaja o merenju buke i snosi troškove merenja buke u zoni uticaja.

Izvori buke iz člana 7. i 8. mogu se koristiti u odobrenom vremenu pod uslovom da nivo buke, meren kao ekvivalentni nivo tokom 15-minutnog intervala vremena, ne prelazi granice definisane Pravilnikom o dozvoljenom nivou buke u životnoj sredini ("Službeni glasnik RS", broj 54/92). Pod dopuštenim granicama buke podrazumevaju se granice koje važe za akustičku zonu u kojoj se buka meri (izvor može biti u drugoj zoni). Ako se merno mesto nalazi na granici dve zone, primenjivaće se norme koje važe za manje bučnu zonu.

U slučajevima iz stava 1. ovog člana, spoljašnja buka će se meriti u dvorištu ili na terasi ili 0,5 metara ispred otvorenog prozora ugrožene zgrade, u pravcu (nivou) fasade zbog eliminisanja refleksije zvuka, odnosno na najbližem javnom prostoru. U potonjem slučaju mikrofon će se postaviti na rastojanju ne manjem od 15 metara od centra zvučnog izvora.

Ako se na mernom mestu (spoljašnja ili buka u zatvorenim prostorima) muzika jasno čuje, tako da se može prepoznati melodija ili reči pesme, dodatak na informativni sadržaj buke iznosi 5 dBA.

Član 11

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši inspekcija za zaštitu životne sredine i komunalna policija Gradske uprave grada Kraljeva.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 12

Novčanom kaznom od 250.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo, preduzeće i drugo pravno lice, ako:

1. postupa suprotno zabrani definisanoj članom 6. stav 1, 2. i 3;

2. ne sprovode mere zvučne zaštite shodno odredbama člana 7. stav 1;

3. održava javni skup i aktivnost bez ili suprotno određenim merama zaštite od buke, shodno odredbama člana 7. stav 3. i 4;

4. nemaju podatke o nivou zvučne snage koju emituju, shodno odredbama člana 9;

5. ne obezbedi merenje buke i izradu izveštaja o merenju buke, shodno odredbama člana 10. stav 1;

6. emituje izvore buke iznad propisanih graničnih vrednosti, suprotno odredbama člana 10. stav 2.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice novčanom kaznom od 12.500,00-25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 125.000,00-250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 2.500,00-25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz člana 8. stav 1. naplaćuje se mandatna kazna na licu mesta u iznosu od 10.000,00 dinara.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Pravna lica i preduzetnici dužni su da usklade poslovanje sa ovom odlukom u roku od mesec dana od dana stupanja na snagu ove odluke, a najkasnije u roku od 3 meseca u slučaju izvođenja neophodnih građevinskih radova u cilju obezbeđenja odgovarajuće zvučne izolacije objekta.

Pravna lica i preduzetnici koji koriste izvore buke za koje nemaju podatke o zvučnoj snazi koju emituju, dužni su da obezbede te podatke do 01.06.2011. godine.

Član 14

Stupanjem ove Odluke na snagu prestaje da važi Odluka o merama za zaštitu od buke ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 15/02).

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".