ODLUKA
O POKRETANJU POSTUPKA ZADUŽIVANJA GRADA NOVOG SADA ZA FINANSIRANJE KAPITALNIH INVESTICIONIH RASHODA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 39/2010)

Član 1

Grad Novi Sad pokreće postupak dugoročnog zaduživanja, radi finansiranja kapitalnih investicionih rashoda u iznosu do 6.500.000.000,00 dinara (Slovima: šestmilijardiipetstomilionadinara).

Zaduživanje iz prethodnog stava vrši se u skladu sa pribavljenim mišljenjem Ministarstva finansija Republike Srbije o zaduživanju Grada Novog Sada.

Član 2

Sredstva iz člana 1. ove odluke, namenjena su za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda.

Kapitalni investicioni rashodi iz prethodnog stava biće planirani u budžetu Grada Novog Sada, saglasno planiranoj dinamici sprovođenja projekata, koja je definisana projektnom dokumentacijom.

Član 3

Zaduživanje iz člana 1. ove odluke obaviće se na domaćem finansijskom tržištu uzimanjem kredita ili emitovanjem hartija od vrednosti.

Uzimanje kredita iz prethodnog stava biće sprovedeno kroz otvoreni postupak javne nabavke kredita, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Emitovanje hartije od vrednosti iz stava 1. ovog člana biće sprovedeno prodajom obveznica Grada Novog Sada isključivo Republici Srbiji i finansijskim institucijama, u skladu sa Zakonom o javnom dugu.

Član 4

Zaduživanje iz člana 1. obaviće se na rok do 20 godina, sa periodom počeka otplate glavnice duga najduže do 2-3 godine i načinom otplate glavnice duga koji omogućuje snižavanje troškova zaduživanja.

Zaduživanje iz člana 1. obaviće se u domaćoj valuti ili sa valutnom klauzulom, uz ostvarivanje najnižih troškova zaduživanja i prihvatanja rizika zaduživanja, kojima Grad Novi Sad može da upravlja.

Otplata duga iz člana 1. ove odluke biće obezbeđena opštim prihodima budžeta Grada Novog Sada u skladu sa Zakonom.

Član 5

Ovlašćuje se Gradonačelnik Grada Novog Sada da pokrene postupak izbora načina zaduživanja Grada Novog Sada, iz člana 3. ove odluke, i obrazuje stručni tim/radnu grupu, koji će ispitati uslove zaduživanja Grada Novog Sada na domaćem finansijskom tržištu.

Član 6

Stručni tim/radna grupa iz člana 5. ove odluke, je u obavezi da pripremi prezentaciju Grada Novog Sada kao dužnika i prezentaciju projekta. Nakon toga je u obavezi da ispita uslove zaduživanja na domaćem tržištu kredita lokalnih vlasti i zainteresovanost finansijskih institucija za kupovinu obveznica Grada Novog Sada.

Stručni tim/radna grupa je u obavezi da po završenom poslu iz prethodnog stava podnese izveštaj Gradonačelniku Grada Novog Sada o uslovima zaduživanja Grada Novog Sada nabavkom kredita i o uslovima emisije obveznica.

Član 7

Gradonačelnik Grada Novog Sada će utvrditi predlog odluke o načinu zaduživanja Grada Novog Sada i podneti je Skupštini Grada Novog Sada na usvajanje, u cilju sprovođenja izabranog načina zaduživanja Grada Novog Sada iz člana 3. ove odluke.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".