ZAKON

O UNUTRAŠNJOJ PLOVIDBI

("Sl. glasnik SRS", br. 54/90 i "Sl. glasnik RS", br. 53/93, 67/93, 48/94, 101/2005 - dr. zakon i 73/2010 - dr. zakon)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1**

(Prestao da važi)

Član 2

Prevoz u unutrašnjoj plovidbi je javni prevoz i prevoz za sopstvene potrebe.

Član 3**

(Prestao da važi)

Član 4

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom zakonu imaju sledeće značenje:

1. do 6. (prestale da važe)

7. "javni prevoz" je prevoz lica, stvari i životinja koji se obavlja pod jednakim uslovima i na osnovu ugovora;

8. "linijski prevoz" je javni prevoz koji se obavlja na određenoj relaciji po unapred utvrđenom i objavljenom redu plovidbe;

9. "vanlinijski prevoz" je javni prevoz za koji se relacija i drugi uslovi utvrđuju posebno za svaki prevoz;

10. "prevoz za sopstvene potrebe" je prevoz koji se vrši radi zadovoljavanja svojih potreba;

11. "prevozilac" je pravno lice ili građanin koji obavlja javni prevoz.

12. do 17. (prestale da važe)

Čl. 5-43**

(Prestalo da važi)

VII PREVOZ U UNUTRAŠNJOJ PLOVIDBI

Član 44

Javni prevoz može da se vrši brodom, čamcem i skelom.

Teretnim brodom i teretnim čamcem ne mogu se prevoziti putnici bez odobrenja nadležnog organa.

Skelom se mogu istovremeno prevoziti putnici, stvari i životinje.

Član 45

Prevoz u linijskoj plovidbi vrši se na relaciji i po redu plovidbe, koji su unapred utvrđeni.

Prevoz u linijskoj plovidbi vrši se kao lokalni prevoz na teritoriji opštine ili kao međumesni prevoz na teritoriji dveju ili više opština.

Organizacija lokalnog prevoza uređuje se odlukom skupštine opštine.

Član 46

Prevozilac može da vrši linijski prevoz pod uslovom da je:

- utvrdio relaciju i red plovidbe;

- utvrdio vreme početka i trajanja reda plovidbe.

Prevozilac je dužan da pre početka obavljanja javnog linijskog prevoza prijavi red plovidbe i relaciju republičkom, odnosno pokrajinskom organu uprave nadležnom za poslove saobraćaja i da preko sredstava javnog informisanja ili na drugi uobičajeni način u roku od 30 dana pre otpočinjanja vršenja prevoza obavesti korisnike prevoza i da u istom roku dostavi red plovidbe organu uprave nadležnom za inspekciju rečnog saobraćaja.

Prevozilac mora da se pridržava reda plovidbe objavljenog i upisanog u registar.

Izmenu reda plovidbe prevozilac je dužan da prijavi republičkom, odnosno pokrajinskom organu uprave nadležnom za poslove saobraćaja i objavi ga preko sredstava javnog informisanja ili na drugi uobičajeni način, najkasnije 15 dana pre početka vršenja prevoza po izmenjenom redu plovidbe.

Red plovidbe može da se ukine i pre isteka vremena njegovog važenja u slučaju više sile i u drugim vanrednim slučajevima koji nezavisno od volje prevozioca onemogućuje vršenje prevoza duže od dva meseca.

Prevozilac dostavlja obaveštenje o ukidanju reda plovidbe republičkom, odnosno pokrajinskom organu uprave nadležnom za poslove saobraćaja.

Prevozilac je dužan da objavi preko sredstava javnog informisanja ili na drugi uobičajeni način ukidanje reda plovidbe.

Republički, odnosno pokrajinski organ uprave nadležan za poslove saobraćaja dužan je da vodi registar reda plovidbe i da u roku od sedam dana od dana prijema prijave prevoza izda prevoziocu izvod iz registra.

Član 47

Red plovidbe sadrži:

- firmu, odnosno naziv preduzeća, koja vrši javni prevoz;

- naziv linije i broj polazaka;

- vrstu linije (stalna ili sezonska);

- polazno i krajnje pristanište, redosled pristaništa i njihovu udaljenost od polaznog pristaništa;

- vreme polaska i dolaska za svako pristanište;

- razdoblje u kome se vrši prevoz i vreme važenja reda plovidbe.

Član 48

Prevozilac usklađuje red plovidbe po kome vrši prevoz, sa redom vožnje po kome se vrši železnički saobraćaj, drumski saobraćaj i vazdušna plovidba.

Član 49

Prevozilac može da prestane sa vršenjem javnog prevoza pod uslovom da je prestanak rada prijavio republičkom, odnosno pokrajinskom organu uprave nadležnom za poslove saobraćaja i da je u sredstvima javnog informisanja ili na drugi uobičajeni način najavio prestanak vršenja javnog prevoza na 30 dana pre prestanka vršenja javnog prevoza.

Član 50

Prevozilac je dužan da primi na prevoz svakog putnika ili stvar, u granicama raspoloživih mesta za putnike, odnosno korisne nosivosti plovnog objekta, ako putnik ili stvar ispunjavaju uslove prevoza, a prema posebnim propisima nisu isključeni iz prevoza.

Član 51

Prevozilac je dužan da preveze prtljag i ručni prtljag istovremeno kada prevozi i putnika kome prtljag pripada, u granicama prostora za smeštaj prtljaga.

Stvari koje nisu ručni prtljag ne mogu se smeštati u delu plovnog objekta za prevoz putnika.

Za pretrpljenu štetu u prevozu, prevozilac odgovara korisnicima prevoza po propisima o naknadi štete.

Član 52

Plovnim objektom u javnom prevozu u plovidbi, ako posebnim propisom nije drukčije određeno, ne mogu se prevoziti lica ispod šest godina starosti bez pratioca, lica obolela od zaraznih bolesti, lica u pijanom stanju, eksplozivne, lako zapaljive, otrovne, radioaktivne, nagrizajuće i zarazne materije, organski peroksidi, kao i drugi predmeti koji zbog svojih osobina mogu biti škodljivi i opasni po bezbednost ili zdravlje ljudi ili mogu prouzrokovati kakvu drugu štetu.

Član 53

Preduzeća, druga pravna lica i građani mogu da vrše prevoz za sopstvene potrebe, i to:

1. prevoz stvari za zadovoljavanje potreba u obavljanju svoje delatnosti,

2. prevoz svojih radnika i drugih lica u vezi sa vršenjem poslova iz svog predmeta poslovanja, kao i prevoz članova porodice radnika za odlazak na odmor i rekreaciju.

Za obavljanje prevoza za sopstvene potrebe građanin je dužan da podnese prijavu opštinskom organu uprave nadležnom za poslove saobraćaja opštine čiji je organ izdao odobrenje za vršenje delatnosti u okviru koje ovaj prevoz vrši, a za poljoprivrednu delatnost opštinskom organu na čijoj se teritoriji nalazi poljoprivredno zemljište. O podnesenim prijavama opštinski organ uprave vodi evidenciju i o tome izdaje potvrdu.

Potvrdu iz stava 2. ovog člana građanin je dužan da ima u plovnom objektu za vreme obavljanja prevoza.

Čl. 54-62**

(Prestalo da važi)

XI KAZNENE ODREDBE

Član 63**

(Prestao da važi)

Član 64**

Novčanom kaznom od 10.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za privredni prestup preduzeće ili drugo pravno lice, ako:

1) do 9) (prestale da važe)

10) javni prevoz u linijskoj plovidbi vrši bez reda plovidbe, odnosno protivno tom redu (član 45. stav 1. i član 46. stav 1. ovog zakona);

11) izmenjen red plovidbe ne prijavi nadležnom organu i ne objavi preko sredstava javnog informisanja u propisanom roku (član 46. stav 4. ovog zakona);

12) prestane sa vršenjem javnog prevoza protivno odredbama člana 49. ovog zakona;

13) plovnim objektom u javnom prevozu prevozi lica, odnosno stvari protivno članu 52. ovog zakona.

Član 65**

(Prestao da važi)

Član 66**

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj prevozilac, odnosno imalac plovnog objekta, odnosno drugo pravno lice ili radni čovek, ako:

1) do 9) (prestale da važe)

10) vrši javni linijski prevoz bez utvrđene relacije i reda plovidbe (član 46. stav 1. ovog zakona);

11) se ne pridržava reda plovidbe objavljenog i upisanog u registar ili ne prijavi na propisan način izmenjen red plovidbe (član 46. stav 3. ovog zakona);

12) ne uskladi red plovidbe sa redovima vožnje iz člana 48. ovog zakona.

Član 67

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, odnosno od 500 do 50.000 dinara fizičko lice - imalac plovnog objekta, ako obavljaju prevoz za sopstvene potrebe protivno odredbama člana 53. ovog zakona.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 50.000 dinara.

Član 68**

(Prestao da važi)

Član 69

Novčanom kaznom od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj na licu mesta prevozilac, odnosno imalac plovnog objekta koji postupi protivno odredbama čl. 50, 51. i 52. ovog zakona.

Mandatnu kaznu izriče i naplaćuje inspektor ili drugo ovlašćeno lice.

Čl. 70-75**

(Prestalo da važi)

Napomene

* Novčane kazne za privredne prestupe i prekršaje određene ovim zakonom izmenjene su Zakonom o valorizovanju novčanih kazni za prekršaje iz republičkih zakona ("Sl. glasnik RS", br. 53/93 i 67/93), Zakonom o izmenama zakona kojima su određene novčane kazne za privredne prestupe i prekršaje ("Sl. glasnik RS", br. 48/94) i Zakonom o izmenama zakona kojima su određene novčane kazne za privredne prestupe i prekršaje ("Sl. glasnik RS", br. 101/2005).
** Danom stupanja na snagu Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama ("Sl. glasnik RS", br. 73/2010), odnosno 20. oktobra 2010. godine prestao je da važi Zakon o unutrašnjoj plovidbi ("Sl. glasnik SRS", br. 54/90 i "Sl. glasnik RS", br. 53/93, 67/93, 48/94 i 101/2005 - dr. zakon), osim odredaba o prevozu u unutrašnjoj plovidbi i kaznenih odredaba koje se odnose na prevoz u unutrašnjoj plovidbi i to: čl. 2. i 4. tač. 7), 8), 9), 10) i 11), čl. 44. do 53, člana 64. tač. 10), 11), 12) i 13), člana 66. tač. 10), 11) i 12), člana 67. i člana 69.