ODLUKA

O SPROVOĐENJU ODREDABA ZAKONA O DOBROVOLJNIM PENZIJSKIM FONDOVIMA I PENZIJSKIM PLANOVIMA KOJE SE ODNOSE NA PRESTANAK DRUŠTVA ZA UPRAVLJANJE DOBROVOLJNIM PENZIJSKIM FONDOM

("Sl. glasnik RS", br. 75/2010)

1. Ovom odlukom propisuju se bliži uslovi pod kojima i način na koji Narodna banka Srbije sprovodi odredbe Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima (u daljem tekstu: Zakon) koje se odnose na prestanak društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom (u daljem tekstu: društvo), i to kad nadležni organ društva donese odluku o prestanku rada društva, uslovi za izbor najpovoljnije ponude društva, kao i postupak raspuštanja dobrovoljnog penzijskog fonda (u daljem tekstu: fond).

2. Društvo čiji je nadležni organ doneo odluku o prestanku rada tog društva dužno je da ovu odluku narednog dana dostavi Narodnoj banci Srbije i da o toj odluci obavesti kastodi banku s kojom ima zaključen ugovor o obavljanju kastodi usluga.

Uz odluku iz stava 1. ove tačke, društvo iz tog stava prilaže dokaze da raspolaže imovinom čija je vrednost dovoljna da se iz nje namire potraživanja svih poverilaca, kao i druge dokaze na osnovu kojih se može proceniti da prestankom rada ovog društva članovi fonda neće biti oštećeni.

3. Ako Narodna banka Srbije, posle prijema odluke i dokaza iz tačke 2. ove odluke, oceni da prestankom rada društva iz te tačke članovi fonda neće biti oštećeni, obaveštava kastodi banku da može obavljati poslove u vezi sa upravljanjem fondom. Ako oceni da će članovi fonda biti oštećeni, Narodna banka Srbije prema tom društvu preduzima mere predviđene zakonom.

Kastodi banka, posle dobijanja obaveštenja iz stava 1. ove tačke, a do izbora novog društva, naplaćuje članovima fonda naknade u visini naknada naplaćivanih do donošenja rešenja iz tog stava i vrši raspodelu uplata na individualne račune i prenose računa i isplate, u skladu s propisima.

Društvo iz tačke 2. ove odluke dužno je da kastodi banci, odnosno društvu koje preuzima upravljanje njegovim fondom, odnosno pripaja njegov fond obezbedi pristup dokumentaciji o tom fondu.

4. Posle prijema odluke iz tačke 2. stav 1. ove odluke, Narodna banka Srbije upućuje javni poziv drugim društvima da, u roku od 15 dana od dana objavljivanja tog poziva, podnesu ponudu za upravljanje fondom društva iz te tačke, odnosno za pripajanje tog fonda.

5. Društvo koje Narodnoj banci Srbije podnese ponudu za upravljanje fondom društva iz tačke 2. ove odluke, odnosno za pripajanje tog fonda - uz tu ponudu dostavlja:

1) pismo o svojim namerama, koje uključuje i aktivnosti u vezi s fondom kojim će upravljati, odnosno koji će pripojiti;

2) plan svog poslovanja, koji uključuje i plan poslovanja fonda za koji je podnelo ponudu;

3) poslovno ime kastodi banke s kojom će zaključiti ugovor o obavljanju kastodi usluga za fond kojim će upravljati;

4) spisak lica koja će obavljati poslove portfolio menadžera fonda kojim će upravljati;

5) investicionu politiku fonda kojim će upravljati;

6) naknade koje će naplaćivati članovima fonda kojim će upravljati, s naznačenim rokom u kome se te naknade neće povećavati;

7) drugu dokumentaciju kojom se uređuju međusobni odnosi društva i članova fonda kojim će upravljati.

Narodna banka Srbije može od društva koje podnosi ponudu iz stava 1. ove tačke tražiti i drugu dokumentaciju važnu za odlučivanje o toj ponudi.

6. Narodna banka Srbije vrši izbor najpovoljnije ponude iz tačke 5. ove odluke:

- na osnovu strategije poslovanja, odnosno ciljeva i smernica društva i njegovih osnivača, njihove profitne, finansijske i operativne stabilnosti, tendencija u njihovom poslovanju, odnosno finansijskom stanju, kao i mogućnosti obezbeđenja dodatnog kapitala;

- na osnovu poslovne reputacije društva i njegovih osnivača, njihovog celokupnog dotadašnjeg poslovanja i upravljanja fondovima, sposobnosti društva da upravlja rizicima, njegove kadrovske, organizacione i tehničke osposobljenosti, kao i na osnovu toga da li će se njihovim delovanjem dugoročno pozitivno uticati na poslovanje fonda i drugih podataka;

- na osnovu visine predloženih naknada koje će društvo naplaćivati;

- na osnovu visine ostvarenih prinosa u upravljanju drugim fondovima u odnosu na preuzeti rizik i druge poslovne rezultate;

- na osnovu dužine poslovanja društva;

- na osnovu toga da li su protiv društva koje je podnelo ovu ponudu preduzimane mere nadzora u skladu sa Zakonom, broja nepravilnosti utvrđenih u njegovom poslovanju i njihove međusobne povezanosti, trajanja, učestalosti i težine, kao i na osnovu spremnosti njegovog rukovodstva da otkloni te nepravilnosti;

- na osnovu posledica koje preuzimanje, odnosno pripajanje fonda može izazvati na tržištu;

- na osnovu toga da li će preuzimanjem, odnosno pripajanjem fonda biti adekvatno zaštićeni interesi njihovih članova.

7. Narodna banka Srbije, na osnovu dokumentacije iz tačke 5. ove odluke i kriterijuma iz tačke 6. te odluke, donosi rešenje o izboru najpovoljnije ponude društva - u roku od 30 dana od dana isteka roka iz tačke 4. ove odluke i o tome obaveštava sva društva koja su dostavila ponudu.

8. Posle donošenja rešenja iz tačke 7. ove odluke, Narodna banka Srbije donosi rešenje o davanju društvu čija je ponuda izabrana kao najpovoljnija dozvole za upravljanje fondom, odnosno za pripajanje fonda i rešenje o oduzimanju dozvole za rad društvu iz tačke 2. te odluke.

Danom donošenja rešenja o davanju društvu čija je ponuda izabrana kao najpovoljnija dozvole za upravljanje fondom, odnosno za pripajanje fonda - pravo upravljanja fondom društva iz tačke 2. ove odluke prenosi se na novo društvo, koje postaje ugovorna strana u ugovorima o članstvu u fondu, odnosno ugovorima o penzijskom planu kojima upravlja, i to društvo preuzima sva prava i obaveze iz ovih ugovora.

9. Društvo koje je dobilo dozvolu za upravljanje fondom, odnosno za pripajanje fonda dužno je da, u roku od osam dana od dana prijema rešenja o toj dozvoli, svim članovima ovog fonda dostavi obaveštenje o njihovom pravu da, ako ne žele da budu članovi fonda kojim upravlja to društvo, svoj račun prenesu u fond kojim upravlja drugo društvo - u roku od 60 dana od dana prijema tog obaveštenja, pri čemu troškove ovog prenosa snosi društvo koje preuzima, odnosno pripaja fond.

Uz obaveštenje iz stava 1. ove tačke, društvo svim članovima fonda i organizatorima penzijskih planova dostavlja ugovor o članstvu u fondu, odnosno o penzijskom planu.

10. Nakon što je doneto rešenje o davanju dozvole za pripajanje fonda, društvo kome se pripaja fond dužno je da odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana prijema ovog rešenja, Narodnu banku Srbije obavesti o danu pripajanja fonda, s tim da taj dan ne može biti u roku dužem od 15 dana od dana prijema ovog rešenja.

Na pripajanje fondova iz ove odluke shodno se primenjuju odredbe odluke Narodne banke Srbije kojom se uređuju način i uslovi pripajanja dobrovoljnih penzijskih fondova.

11. Ako na javni poziv iz tačke 4. ove odluke nijedno društvo ne podnese ponudu - Narodna banka Srbije dostavlja kastodi banci ovlašćenje da unovči imovinu fonda i račune članova fonda prenese u druge fondove, o čemu istovremeno obaveštava i članove fonda društva iz tačke 2. ove odluke.

Obaveštenje iz stava 1. ove tačke Narodna banka Srbije objavljuje u najmanje jednom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije.

12. Kastodi banka, u roku od šest meseci od dana prijema ovlašćenja iz tačke 11. stav 1. ove odluke, unovčava imovinu fonda u najboljem interesu njegovih članova.

Kastodi banka je dužna Narodnoj banci Srbije jednom mesečno podnosi izveštaj o unovčavanju imovine i prenosu računa fonda.

Kastodi banka ima pristup dokumentaciji fonda koji se raspušta u roku iz stava 1. ove tačke.

13. U roku od 30 dana od dana dostavljanja obaveštenja iz tačke 11. stav 1. ove odluke, članovi fonda biraju drugi fond i obaveštavaju kastodi banku o svom izboru.

Račune članova fonda koji u roku iz stava 1. ove tačke ne obaveste kastodi banku o svom izboru - kastodi banka prenosi u postojeće fondove, srazmerno njihovom učešću na tržištu, mereno neto imovinom tih fondova, uzimajući u obzir starost članova, visinu akumuliranih sredstava i aktivnost uplata.

Troškove kastodi banke u vezi sa unovčavanjem imovine i prenosom računa članova fonda nadoknađuje društvo iz tačke 2. ove odluke, a ako to nije moguće, ovi troškovi se nadoknađuju iz imovine fonda - u iznosu na koji Narodna banka Srbije da prethodnu saglasnost.

14. Odredbe ove odluke koje se odnose na izbor najpovoljnije ponude i postupak raspuštanja fonda shodno se primenjuju i na druge slučajeve kad društvo prestaje da upravlja fondom.

15. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS".