UREDBA

O KRITERIJUMIMA ZA RASPOREĐIVANJE GRAĐANA I MATERIJALNIH SREDSTAVA ZA POTREBE ODBRANE I POPUNE VOJSKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 75/2010)

Član 1

Ovom uredbom propisuju se kriterijumi za raspoređivanje građana i materijalnih sredstava za potrebe odbrane i popune Vojske Srbije.

Član 2

Građani i materijalna sredstva raspoređuju se za potrebe popune Vojske Srbije i vojnih jedinica i vojnih ustanova Ministarstva odbrane i druge potrebe odbrane, u skladu sa zakonom.

Član 3

Građani se raspoređuju na dužnosti u ratnim jedinicama Vojske Srbije i vojnim jedinicama i vojnim ustanovama Ministarstva odbrane prema vojnoevidencionim specijalnostima, odnosno sposobnosti za vršenje vojne službe.

Na dužnosti u civilnoj zaštiti i u druge snage odbrane građani raspoređuju se prema njihovoj zdravstvenoj sposobnosti, školskoj spremi, zanimanju, stručnoj osposobljenosti u Vojsci Srbije ili civilnoj službi i drugim svojstvima potrebnim za uspešno obavljanje tih dužnosti.

Član 4

U ratne jedinice Vojske Srbije, vojne jedinice i vojne ustanove Ministarstva odbrane, civilnu zaštitu i druge snage odbrane raspoređuju se građani vojni obveznici sa najbliže teritorije, odnosno čije je prebivalište ili mesto rada najbliže mobilizacijskom mestu - zborištu ratne jedinice, odnosno ustanove koja se popunjava.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, ako se popuna ne može izvršiti sa najbliže teritorije, ratne jedinice Vojske Srbije, vojne jedinice i vojne ustanove Ministarstva odbrane, civilna zaštita i druge snage odbrane popunjavaju se eksteritorijalno.

Vojni obveznici pripadnici aktivne rezerve raspoređuju se u komande, jedinice i ustanove Vojske Srbije i vojne jedinice i vojne ustanove Ministarstva odbrane sa kojima su zaključili ugovor.

Vojni obveznici pripadnici pasivne rezerve raspoređuju se u komande, jedinice i ustanove Vojske Srbije, vojne jedinice i vojne ustanove Ministarstva odbrane, državne organe, civilnu zaštitu i druge snage odbrane.

Pripadnici pasivne rezerve raspoređuju se, po pravilu, po teritorijalnom principu.

Vojni obveznici pripadnici aktivne rezerve civilne zaštite raspoređuju se u skladu sa odredbama ove uredbe i posebnim propisima kojima je uređena oblast civilne zaštite.

Član 5

Vojni obveznici raspoređuju se prvenstveno na dužnosti u Vojsku Srbije, vojne jedinice i vojne ustanove Ministarstva odbrane i u jedinice policije.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, vojni obveznici mogu se rasporediti i u jedinice i organe civilne zaštite i druge snage odbrane, ako su ratne jedinice Vojske Srbije, vojne jedinice i vojne ustanove Ministarstva odbrane i jedinice policije popunjene po formaciji i ako za raspoređivanje na radna mesta po ratnoj sistematizaciji nema drugih lica osposobljenih za obavljanje poslova na tim radnim mestima.

Član 6

Vojnom obvezniku se utvrđuje jedan ratni raspored, kojim mu se određuje dužnost na koju se javlja prilikom mobilizacije.

Građanin koji ima materijalnu obavezu odvojenu od ratnog rasporeda, u slučaju mobilizacije, izvršava materijalnu obavezu, u skladu sa zakonom.

Član 7

Raspoređivanje vojnih obveznika vrši se po sledećem redu prvenstva:

1) u ratne komande, jedinice i ustanove Vojske Srbije;

2) u vojne jedinice i vojne ustanove Ministarstva odbrane;

3) u Ministarstvo unutrašnjih poslova;

4) u jedinice i organe civilne zaštite;

5) u organe, jedinice i službe osmatranja, obaveštavanja i uzbunjivanja;

6) u državne organe, privredna društva, druga pravna lica i kod preduzetnika koji proizvode predmete, odnosno vrše usluge od posebnog značaja za odbranu zemlje.

Vojnim obveznicima koji nisu raspoređeni u skladu sa stavom 1. ovog člana i drugim građanima koji imaju prava i obaveze u odbrani zemlje, radna obaveza se utvrđuje u skladu sa zakonom kojim se uređuje vojna, radna i materijalna obaveza.

Član 8

Raspoređivanje vojnika u rezervi za popunu Vojske Srbije i vojnih jedinica i vojnih ustanova Ministarstva odbrane vrši se po sledećim kriterijumima:

1) u padobranske jedinice raspoređuju se vojnici u rezervi do 32 godine života, u diverzantske, rečno-diverzantske, protivterorističke i izviđačko-ronilačke jedinice raspoređuju se vojnici u rezervi do 35 godina života;

2) u jedinice kopnene vojske i vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane raspoređuju se vojnici u rezervi do 40 godina života;

3) u jedinice teritorijalnih snaga i vojne jedinice i vojne ustanove Ministarstva odbrane mogu se rasporediti vojnici u rezervi - muškarci do 45, a žene - do 40 godina života.

Na teritoriji na kojoj nema dovoljan broj vojnika u rezervi do 35 godina, u jedinice se mogu raspoređivati i vojnici u rezervi do 40 godina života.

U jedinice iz stava 1. tač. 2) i 3) ovog člana, na dužnosti vozača motornih vozila koja su razvrstana u neborbena vozila i na dužnosti zanatlija, u jedinice saniteta ili na druge stručne dužnosti mogu se raspoređivati vojnici u rezervi - muškarci do 55, a žene - do 50 godina života, ako nema vojnika u rezervi mlađih godišta.

Član 9

Vojni obveznici razvrstani u pilotske, padobranske, diverzantske, rečno-diverzantske, protivterorističke i izviđačko-ronilačke vojnoevidencione specijalnosti raspoređuju se prvenstveno u Vojsku Srbije.

Vojni obveznici razvrstani u raketne, radarsko-računarske, vojnopolicijske, izviđačke, kriptoobrađivačke, kriptoplanerske, kriptološke i teleprinterske vojnoevidencione specijalnosti, radiofoniste, radiorelejne, radioizviđačke, telefoniste, vozače borbenih vozila i samohodnih oruđa, vozače - poslužioce inženjerijskih mašina, nišandžije na borbenim vozilima i nišandžije artiljerijskih oruđa i mehaničare svih vojnoevidencionih specijalnosti raspoređuju se na dužnosti odgovarajućih vojnoevidencionih specijalnosti za koje su obučeni u jedinicama odgovarajućeg roda, odnosno službe Vojske Srbije.

Član 10

Vojni obveznici članovi posade vazduhoplova i plovnih objekata i vozači motornih vozila raspoređuju se u jedinice u koje su raspoređeni vazduhoplovi, plovni objekti i motorna vozila za čije su upravljanje osposobljeni.

Član 11

Radi popune komandnih dužnosti u ratne komande, jedinice i ustanove Vojske Srbije, rezervni oficiri i rezervni podoficiri raspoređuju se po sledećim kriterijumima: na dužnosti komandira odeljenja i voda - do 40 godina života, na dužnosti komandira čete (baterije) i komandanta bataljona (diviziona) - do 45 godina života.

Član 12

U Ministarstvo unutrašnjih poslova raspoređuju se lica iz rezervnog sastava, u skladu sa zakonom, po sledećim kriterijumima:

1) lica u radnom odnosu, u svojstvu ovlašćenih službenih lica;

2) lica koja su služila vojni rok u Vojnoj policiji, u izviđačkim, graničnim, padobranskim, diverzantskim i gardijskim jedinicama, ako nisu raspoređena na odgovarajuće dužnosti u vojnopolicijskim, diverzantskim, izviđačkim, ronilačkim i padobranskim jedinicama Vojske Srbije;

3) lica obučena za pojedine vojnoevidencione specijalnosti koje odgovaraju sistematizaciji specijalizovanih dužnosti u policiji, ako nisu raspoređena na odgovarajuće dužnosti u Vojsci Srbije;

4) ostala lica koja nisu raspoređena u jedinice Vojske Srbije.

Član 13

U jedinice i organe civilne zaštite raspoređuju se neraspoređeni vojni obveznici, vojni obveznici koji su vojni rok služili bez oružja i lica u rezervnom sastavu koja su obavezu služenja vojnog roka regulisala vršenjem civilne službe, i to - muškarci do 60, a žene - do 50 godina života.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, u civilnu zaštitu mogu se raspoređivati i drugi građani koji imaju prava i dužnosti kao i specifična znanja i sposobnosti za odbranu zemlje.

Član 14

U organe, jedinice i službe osmatranja, obaveštavanja i uzbunjivanja raspoređuju se vojni obveznici koji nisu raspoređeni po odredbama člana 7. stav 1. tač. 1) do 4) ove uredbe, vojni obveznici koji su vojni rok služili bez oružja, lica u rezervnom sastavu koja su obavezu služenja vojnog roka regulisala vršenjem civilne službe i drugi građani koji imaju prava i dužnosti u odbrani zemlje.

Član 15

Državni organi, privredna društva i druga pravna lica koja proizvode predmete, odnosno vrše usluge od značaja za odbranu zemlje ili su osposobljena za takvu proizvodnju popunjavaju se prvenstveno licima koja su zaposlena u tim subjektima i koja podležu radnoj obavezi.

Član 16

Raspoređivanje lica koja ne podležu vojnoj obavezi i vojnih obveznika koji nemaju ratni raspored za vreme ratnog i vanrednog stanja vrši se prilikom njihovog javljanja nadležnom teritorijalnom organu.

Lica koja ne podležu vojnoj obavezi i vojni obveznici koji nemaju ratni raspored, odnosno dobrovoljci raspoređuju se, prema njihovim stručnim i psihofizičkim sposobnostima i prema željama, prvenstveno u jedinice i organe civilne zaštite, organe, jedinice i službe osmatranja, obaveštavanja i uzbunjivanja i jedinice radne obaveze, a mogu se raspoređivati i u ratne jedinice Vojske Srbije.

Član 17

Raspoređivanje stvari i materijalnih sredstava vrši se, u skladu sa zakonom kojim se uređuje vojna, radna i materijalna obaveza, tako da se obezbedi popuna prvenstveno komandi i ratnih jedinica Vojske Srbije, vojnih jedinica i vojnih ustanova Ministarstva odbrane, a zatim civilne zaštite i drugih snaga odbrane.

Raspoređivanje stvari i materijalnih sredstava za potrebe jedinica Vojske Srbije i vojnih jedinica i vojnih ustanova Ministarstva odbrane, civilne zaštite i drugih snaga odbrane vrši se sa najbliže teritorije.

Popunom se obezbeđuje maksimalno moguća tipizacija stvari i materijalnih sredstava za potrebe jedinica Vojske Srbije, vojnih jedinica i vojnih ustanova Ministarstva odbrane, civilne zaštite i drugih snaga odbrane.

Spajanje materijalne obaveze i ratnog rasporeda lica koje je rukovalac stvari i materijalnih sredstava vrši se ako je za rukovanje stvarima potrebno posebno znanje i osposobljenost.

Član 18

Raspoređivanje stvari i materijalnih sredstava kao i pružanje usluga od posebnog značaja za odbranu zemlje vrše se po sledećem redosledu:

1) za popunu robnih rezervi predmetima namenjenim za potrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u miru i ratu, u skladu sa zakonom kojim se uređuju robne rezerve;

2) za popunu Vojske Srbije predmetima koji se ne mogu nabaviti na tržištu ili se ne mogu nabaviti u potrebnim količinama, a koji su namenjeni za funkcionisanje i razvoj u miru, odnosno za vođenje borbenih dejstava u ratu;

3) za civilnu zaštitu i druge snage odbrane, po redu prvenstva iz člana 7. stav 1. tač. 3) do 6) ove uredbe, raspoređuju se proizvodi koji se ne mogu nabaviti na tržištu u količinama potrebnim za odbrambene pripreme u miru ili za izvršavanje zadataka za vreme ratnog i vanrednog stanja;

4) za potrebe privrednih društava i drugih pravnih lica iz čl. 62. i 63. zakona kojim se uređuje odbrana, raspoređuju se sirovine i reprodukcioni materijal neophodni za njihovu proizvodnju koji se ne mogu nabaviti na tržištu u dovoljnim količinama;

5) za ishranu, higijenu i druge osnovne životne potrebe pripadnika Vojske Srbije u miru, odnosno stanovništva, Vojske Srbije i drugih snaga odbrane za vreme ratnog i vanrednog stanja raspoređuju se proizvodi kojih nema na tržištu u dovoljnim količinama.

Potrebnim količinama proizvoda iz stava 1. ovog člana smatraju se količine utvrđene Planom odbrane Republike Srbije.

Član 19

Raspoređivanje vojnih obveznika u Vojsku Srbije, vojne jedinice i vojne ustanove Ministarstva odbrane, civilnu zaštitu i druge snage odbrane izvršeno do dana stupanja na snagu ove uredbe uskladiće se sa kriterijumima iz ove uredbe u roku od šest meseci od dana njenog stupanja na snagu.

Član 20

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o kriterijumima za raspoređivanje građana i normativima materijalnih sredstava za potrebe popune Vojske Jugoslavije i druge potrebe odbrane zemlje ("Službeni list SRJ", broj 52/94).

Član 21

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".