UREDBA

O METODOLOGIJI PRIKUPLJANJA PODATAKA ZA NACIONALNI INVENTAR NENAMERNO ISPUŠTENIH DUGOTRAJNIH ORGANSKIH ZAGAĐUJUĆIH SUPSTANCI

("Sl. glasnik RS", br. 76/2010)

Član 1

Ovom uredbom propisuje se metodologija prikupljanja podataka za Nacionalni inventar nenamerno ispuštenih dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci (u daljem tekstu: Inventar).

Član 2

Prikupljanje podataka za Inventar vrši se radi sistematskog evidentiranja i dostavljanja podataka neophodnih za izveštavanje o emisijama iz izvora nenamerno ispuštenih dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci u skladu sa smernicama Stokholmske konvencije o dugotrajnim organskim zagađujućim supstancama (u daljem tekstu: Konvencija) i POPs protokola Konvencije o prekograničnom zagađivanju vazduha na velikim udaljenostima (u daljem tekstu: Protokol).

Podaci koji se prikupljaju za Inventar odnose se na emisije nenamerno ispuštenih dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci datih u Aneksu C Konvencije i u Protokolu.

Član 3

Inventar je sektorski organizovana baza podataka koja sadrži naročito:

1) prikupljene podatke o aktivnostima potrebne za izveštavanje o emisijama nenamerno ispuštenih dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci;

2) primenjene emisione faktore;

3) proračun vrednosti emisija nenamerno ispuštenih dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci;

4) dodatne informacije i pretpostavke koje se koriste za proračun;

5) izveštaje o inventaru nenamerno ispuštenih dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci.

Inventar je deo informacionog sistema zaštite životne sredine Republike Srbije koji vodi Agencija za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Agencija), u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita vazduha.

Član 4

Podaci koji se prikupljaju za Inventar, u skladu sa Konvencijom i Protokolom, svrstavaju se u sledeće kategorije:

1) spaljivanje/insineracija otpada;

2) proizvodnja crnih i obojenih metala;

3) proizvodnja energije i toplote;

4) proizvodnja mineralnih proizvoda;

5) transport;

6) nekontrolisani procesi gorenja/sagorevanja;

7) proizvodnja i upotreba hemikalija i druge robe široke potrošnje;

8) različiti izvori;

9) odlaganje/deponovanje otpada;

10) ugrožena područja.

Član 5

Podatke, u skladu sa ovom uredbom, dostavljaju subjekti izveštavanja koji prikupljaju i/ili imaju podatke potrebne za Inventar.

Subjekti izveštavanja podatke dostavljaju na propisanim obrascima.

Subjekti izveštavanja su državni organi i organizacije, javne ustanove, jedinice lokalne samouprave, udruženja, privredni subjekti i drugi subjekti zaštite životne sredine ili subjekti čiji je rad u direktnoj ili indirektnoj vezi sa zaštitom životne sredine.

Ministar nadležan za poslove zaštite životne sredine propisuje obrasce iz stava 2. ovog člana.

Član 6

Subjekti izveštavanja podatke za Inventar dostavljaju jednom godišnje i to najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu kalendarsku godinu.

Obrasci iz člana 5. stav 2. ove uredbe dostavljaju se Agenciji u papirnoj formi, propisno potpisani i overeni od strane odgovornog lica i u elektronskoj formi na e-mail adresu Agencije ili na kompakt disku bez potpisa i overe.

Agencija obezbeđuje dostavljanje podataka za Inventar, proveru njihovog kvaliteta, kao i kvaliteta proračuna, u skladu sa zakonom.

Agencija obezbeđuje razmenu podataka i informacija sa subjektima izveštavanja, omogućavanjem pristupa tim podacima i informacijama putem informacionog sistema zaštite životne sredine Republike Srbije.

Član 7

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".