ODLUKA

O OTPISU KAMATA NA DOSPELE OBAVEZE PO OSNOVU IZVORNIH JAVNIH PRIHODA GRADA VALJEVA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 10/2010)

Član 1

Ovom odlukom određuju se uslovi, obim i postupak otpisa obračunate a neplaćene kamate na obaveze koje su dospele za plaćanje do 31. decembra 2009. godine, (u daljem tekstu: kamata) po osnovu izvornih javnih prihoda grada Valjeva, i to:

1. poreza na imovinu pravnih lica;

2. poreza na imovinu fizičkih lica;

3. lokalnih komunalnih taksi;

4. naknade za korišćenje građevinskog zemljišta;

5. poreza na poljoprivredno i šumsko zemljište.

Član 2

Pravo na otpis kamate na obaveze po osnovu izvornih javnih prihoda iz člana 1. ove odluke (u daljem tekstu: obaveze) ostvaruje se na osnovu zahteva poreskog obveznika, odnosno lica odgovornog za ispunjenje obaveze poreskog obveznika (u daljem tekstu: podnosilac zahteva), koji se podnosi po ispunjenju uslova propisanih ovim članom, najkasnije do 31. decembra 2010. godine.

Uz zahtev se podnosi dokaz o uplati glavnog duga po osnovu obaveza na propisanim uplatnim računima izvornih javnih prihoda.

Zahtev se podnosi za svaku vrstu obaveza iz člana 1. ove odluke Gradskoj upravi za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove grada Valjeva - Odeljenju za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda.

Otpis kamate u skladu sa ovom odlukom, vrši se podnosiocu zahteva - rezidentu Republike Srbije, koji je:

1) na propisane uplatne račune izvornih javnih prihoda uplatio glavni dug po osnovu obaveza iz člana 1. ove odluke za koje podnosi zahtev za otpis kamate i sporedna poreska davanja po osnovu tih obaveza osim kamate, dospelih za plaćanje do 31. decembra 2009. godine;

2) na propisane uplatne račune izvornih javnih prihoda uplatio glavni dug po osnovu obaveza iz člana 1. ove odluke za koje podnosi zahtev za otpis kamate i sporedna poreska davanja po osnovu tih obaveza, dospelih za plaćanje od 1. januara 2010. godine, do dana podnošenja zahteva.

Član 3

Podnosiocu zahteva koji je ispunio uslove iz člana 2. ove odluke otpisaće se 100% kamate ako je uplatu u skladu sa članom 2. stav 4. ove odluke izvršio najkasnije do 31. decembra 2010. godine.

Član 4

Pravo na otpis kamate utvrđuje se rešenjem Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove grada Valjeva - Odeljenja za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda, u skladu sa zakonom.

Odeljenje za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda vodi evidenciju o ostvarivanju prava u skladu sa ovom odlukom i stara se o sprovođenju ove odluke.

Član 5

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".