ODLUKA

O UTVRĐIVANJU SIMBOLA GRADA VALJEVA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 10/2010)

 

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se simboli grada Valjeva.

Simboli grada Valjeva su grb i zastava (u daljem tekstu: simboli grada).

Član 2

Simbolima grada se predstavlja grad Valjevo.

Simboli grada mogu se upotrebljavati samo u obliku i sa sadržinom koji su utvrđeni ovom odlukom.

Član 3

Grad Valjevo koristi grb u dva nivoa kao Mali grb i Veliki grb.

Član 4

Mali grb grada Valjeva je štit okruglog oblika, sa ornamentima koji su deo simbolike ljiljana i lešnika. Na tamno crvenom polju, oivičenom zlatnom bordurom, nalazi se dvoglavi beli orao u uzletu, sa ljiljanima u kandžama, koji na jednom završetku imaju plodonosne lešnike. Tamno crvena boja simboliše boju snage, vođstva i hrabrosti. Tamna patina daje element duge tradicije ovog grada. Ona se pominje u heraldici i kao boja žetve i boja jeseni. Tamno crvene odore bile su odore srpskih velikaša. Zlato simbolizuje čistotu, lepotu i moć. Valjevo je, kroz muku i patnju, vekovima kalilo svoju zlatnu istoriju.

U sredini grba, u elipsoidnom medaljonu, oivičenom zlatnom bojom, su definisani simboli grada Valjeva. Osnovni simbol je Kula Nenadovića na Kličevcu u Valjevu. Predstavljena je u moćnoj perspektivi. Izdiže se na brdu iznad Valjeva, dok su u podnožju stilizovane dve reke: Kolubara kao najveća i Gradac kao najčistija i najlepša. Boja neba je boja patine valjevske istorije: tamno crvena boja. Boja zemlje je plodonosno zelena.

Iznad elipsastog medaljona, u kome su simboli Valjeva, nalazi se kruna. Kruna je svedena i krajnje stilizovana. To je kruna Nemanjića, rodonačelnika srpske države, pojednostavljena zbog kompleksnosti celog grba, njegove upotrebe i percepcije.

Na njoj je krst koji jasno ukazuje da se istorija Valjeva vezuje za hrišćansku religiju. Ljiljan je hrišćanski simbol i označava vezu vladara sa Hristom i crkvom. Simbolizuje čistotu i svetlost. Lenta tamno crvene boje sa natpisom grada Valjeva je usklađena sa stilizacijom i konceptom grba. Natpis grada je urađen slovima koja su potpuno originalna stilizacija i izrađena su za ovu priliku.

Član 5

Veliki grb grada Valjeva je istovetan malom grbu grada Valjeva, dok je oko štita velikog grba prikazana ornamentika burne valjevske istorije. Sa obe strane štita su prikazane po tri zastave, crvena (najbliža štitu), plava i bela, koje formiraju jednu - srpsku zastavu, što je dinamički način da se pokaže mukotrpna borba jednog naroda za svoj identitet. Okolo je srpsko tradicionalno oružje, dva topa i dve sablje, sredstvo te borbe. Ono je "zlatno oružje".

Član 6

Grad Valjevo ima svoju zastavu.

Zastava grada je pravougaonog oblika, koji se u dnu završava sa dva špica pod uglom od 45 stepeni. Oblik zastave je preuzet iz srpske tradicije. Ovaj oblik nalazimo kod zastava naših velikaša u prvom srpskom ustanku. Sem njene tradicionalne stilizacije, ovaj oblik je veoma savremen i kao takav sintetiše tradiciju i savremeni dizajn. Njena boja je tamno crvena sa zlatnim ivicama. Mali grb se nalazi na centralnom delu zastave, bez lente.

Član 7

Simboli grada Valjeva imaju svoj grafički etalon (izvornik) koji se čuva u Gradskoj upravi za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - Odeljenju za zajedničke poslove, a koji se izrađuje na osnovu opisa (blazona) iz ove odluke.

Član 8

Upotreba simbola grada Valjeva utvrđuje se posebnom odlukom.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".

 

Veliki grb grada Valjeva

Mali grb grada Valjeva

Zastava grada Valjeva