ODLUKA
O OBRAZOVANJU I RADU STRUČNE SLUŽBE ZAŠTITNIKA GRAĐANA GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 28/2010)

Član 1

Radi obavljanja stručnih i drugih poslova od značaja za ostvarivanje nadležnosti Zaštitnika građana grada Vranja (u daljem tekstu: Zaštitnik) obrazuje se Stručna služba Zaštitnika građana grada Vranja (u daljem tekstu: Stručna služba). Stručna služba se organizuje i vrši zadatke i poslove iz svog delokruga kao jedinstvena služba.

Član 2

Ovom odlukom se uređuje i rad Stručne službe, određuju i razvrstavaju radna mesta zaposlenih u Stručnoj službi i uređuju druga pitanja od značaja za rad Stručne službe.

Član 3

Organizacija i sistematizacija poslova u Stručnoj službi uređuju se posebnim aktom.

Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Stručnoj službi donosi Zaštitnik, uz saglasnost gradonačelnika grada Vranja na broj i strukturu zaposlenih u Stručnoj službi.

Radno vreme Stručne službe određuje Zaštitnik posebnom odlukom.

Zaštitnik donosi i druge pravilnike, naredbe, uputstva, odluke i rešenja o načinu rada, izvršavanju poslova Stručne službe i pravima i obavezama zaposlenih.

Član 4

Prava i dužnosti poslodavca zaposlenih u Stručnoj službi vrši Zaštitnik, kao rukovodilac organa.

Član 5

Stručnom službom rukovodi Zaštitnik, koji organizuje i obezbeđuje jedinstven rad Stručne službe.

Zaštitnik ima zamenika koji rukovodi zaokruženom oblašću rada, stara se o zakonitom i blagovremenom izvršavanju poslova unutar oblasti za koju je zadužen i za svoj rad i rad zaposlenih u toj oblasti, odgovara Zaštitniku.

Pored zaposlenih u Stručnoj službi, ugovorno se mogu angažovati i druga lica (sa prioritetom angažovanja zaposlenih u Gradskoj upravi grada Vranja) u cilju pružanja ekspertskih, prevodilačkih, tehničkih i drugih usluga, u skladu sa potrebama obavljanja poslova iz nadležnosti Zaštitnika.

Član 6

Zaposleni na radnim mestima u Stručnoj službi Zaštitnika, zasnivaju radni odnos na određeno vreme do kraja mandata Zaštitnika.

Član 7

Radna mesta na kojima rade zaposleni u Stručnoj službi, razvrstavaju se u zvanja, u zavisnosti od složenosti i odgovornosti poslova, potrebnih znanja i sposobnosti i uslova za rad u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava i dužnosti zaposlenih u državnom organu.

Član 8

U pogledu pitanja koja se odnose na zasnivanje radnog odnosa, prava i dužnosti zaposlenih u Stručnoj službi koja nisu uređena posebnim zakonom, primenjuju se propisi koji regulišu prava i dužnosti zaposlenih u državnim organima.

Član 9

Sredstva za plate i rad Stručne službe, obezbeđuju se u budžetu grada Vranja.

Plate, naknade i druga primanja zaposlenih u Stručnoj službi određuju se u skladu sa propisima kojima se uređuju plate zaposlenih u državnim organima.

Platu Zaštitnika i zamenika Zaštitnika određuje Komisija za mandatno-imunitetska i administrativna pitanja i izbor i imenovanje, u skladu sa Zakonom o zaštitniku građana i propisima o platama funkcionera u državnim organima.

Član 10

Gradska uprava grada Vranja vrši za potrebe Stručne službe Zaštitnika: finansijsko materijalne, knjigovodstvene poslove i poslove obračuna i isplate zarade, poslove vođenja personalne evidencije, izradu svih akata iz oblasti radnih odnosa, prijem i distribuciju pošte, poslove čuvanja, održavanja i čišćenja službene prostorije i obezbeđivanje drugih uslova rada.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".