ODLUKA
O PRISTUPANJU UDRUŽENJU "MREŽA NULTE EMISIJE"

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 28/2010)

Član 1

Grad Vranje pristupa Udruženju "Mreža nulte emisije" (u daljem tekstu: Udruženje), sa sedištem u Čačku, koje će poslovati kao udruženje.

Član 2

Osnovni ciljevi Udruženja su: očuvanje prirode u celini, smanjenje pritiska na ograničene prirodne resurse, smanjenje zagađenja životne sredine otpadnim materijama i štetnim emisijama iz proizvodnih procesa, bolje iskorišćavanje obnovljivih prirodnih resursa, stvaranje novih vrednosti ponovnom upotrebom otpadnih materija i otpadnih tokova i stvaranje održivog društvenog stava i stava pojedinca prema okruženju, kao osnovne pokretačke poluge procesa održivog razvoja.

Član 3

Ciljevi navedeni u članu 2. ove Odluke ostvarili bi se sprovođenjem sledećih aktivnosti: prenosom pozitivnih iskustava u našu praksu, razmenom iskustava i informacija o tekućim projektima u smislu nulte emisije, definisanjem i zajedničkom realizacijom budućih projekata, povezivanjem privrede i lokalnih zajednica u okviru regionalnih mreža nulte emisije, ocenjivanjem i nalaženjem mogućnosti za realizaciju naučnih i razvojnih projekata, povezivanjem sa sličnim mrežama nulte emisije van Republike Srbije i razvojem i primenom alata za podizanje nivoa znanja i svesti građana o značenju nulte emisije.

Član 4

Grad Vranje će pristupiti udruženju "Mreža nulte emisije" zajedno sa sledećim osnivačima: gradom Čačkom, gradom Kragujevcom, gradom Kruševcom, opštinom Dimitrovgrad, opštinom Žabalj, opštinom Veliko Gradište, Tehnološkim fakultetom Novi Sad, Tehnološko metalurškim fakultetom Beograd, Poljoprivrednim fakultetom Beograd, Tehničkim fakultetom Čačak, Centrom za transfer tehnologija u jugoistočnu Evropu, Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor i Javnim preduzećem "Nuklearni objekti Srbije" Vinča, a prema Memorandumu o razumevanju.

Član 5

Grad Vranje plaća godišnju članarinu u iznosu od 2.000,00 EUR, u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu NBS, na dan uplate na tekući račun Udruženja, iz sredstava budžeta grada Vranja.

Član 6

Gradonačelnik grada Vranja ili lice koje on ovlasti učestvuje, zastupa i predstavlja grad Vranje na skupštini Udruženja, glasa o svim pitanjima koja budu na dnevnom redu Skupštine Udruženja, zastupa i predstavlja grad Vranje u Skupštini Udruženja.

Član 7

Ova odluka stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja.

Član 8

Odluku objaviti u "Službenom glasniku grada Vranja".