PRAVILNIK
O PROMETU, UVOZU I UZORKOVANJU PESTICIDA

("Sl. list SRJ", br. 59/2001 i "Sl. glasnik RS", br. 104/2005 i 80/2010 - dr. pravilnik)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi za: promet pesticida na veliko i malo koje moraju ispunjavati pravna lica odnosno preduzetnici, uvoz i uzorkovanje pošiljaka aktivnih materija - tehničkog proizvoda i pretkoncentrata za proizvodnju gotovih pesticida (u daljem tekstu: sirovine) i gotovih pesticida radi kontrole njihovog kvaliteta pri uvozu i uzorkovanje sirovina i gotovih pesticida radi kontrole njihovog kvaliteta u unutrašnjem prometu kod domaćeg proizvođača i u prometu na veliko i malo.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeća značenja:

1) pošiljka sirovina ili gotovog pesticida koja može biti brodska, vagonska, kamionska ili kontejnerska, je deo šarže, cela šarža ili više šarži jedne iste vrste sirovina ili gotovog pesticida koja je prispela na granični prelaz;

2) pretkoncentrat-tehnički koncentrat je polusirovina tehničkog proizvoda, koji sadrži aktivnu materiju i nečistoće koje nastaju pri njenoj proizvodnji, pri čemu može da sadrži i male količine neophodnih aditiva i pogodne rastvarače - koji se koriste samo za pripremu u proizvodnji gotovih pesticida;

3) šarža je količina sirovine ili gotovog pesticida u toku jednog proizvodnog procesa (turnusa) istog kvaliteta, koja može biti od 0,5 do 50 i više tona, u zavisnosti od proizvodnih kapaciteta fabrike;

4) lot je deo pošiljke ili cela pošiljka, odnosno broj jedinica jednog proizvoda sirovine ili gotovog pesticida istog porekla.

Član 3

Pravna lica koja se bave prometom gotovih pesticida na veliko i malo, pored odredbi utvrđenih ovim pravilnikom, moraju ispunjavati i uslove utvrđene propisima o proizvodnji i prometu otrovnih materija.

II USLOVI ZA PROMET PESTICIDA NA VELIKO I MALO

Član 4

Pravna lica koja vrše promet gotovih pesticida na veliko moraju imati:

1) radnika u stalnom radnom odnosu sa visokom stručnom spremom iz oblasti zaštite bilja (diplomirani inženjer poljoprivrede - smer zaštite bilja);

2) objekte (zatvorena skladišta) odgovarajućeg kapaciteta za smeštaj, čuvanje i izdavanje pesticida na veliko (u daljem tekstu: skladište).

Član 5

Skladište iz člana 4. ovog pravilnika mora imati:

1) posebno ograđen prostor - za pesticide iz grupe II i III otrova, sa izgrađenim paletama i rafovima;

2) posebno ograđen deo ili žičanu pregradu - za pesticide iz grupe I otrova, sa izgrađenim paletama ili rafovima;

3) posebnu prostoriju za rad stručnjaka za zaštitu bilja ili posebno ograđen prostor;

4) posebno ograđen prostor ili kontejner za smeštaj iskorišćene ambalaže (plastične, staklene i limene) ili neutrošenih količina pesticida kojima je istekao rok upotrebe.

Član 6

Pravna lica, odnosno preduzetnici koji vrše promet pesticida na malo moraju imati u stalnom radnom odnosu radnika sa visokom stručnom spremom iz oblasti zaštite bilja (diplomirani inženjer poljoprivrede - smer zaštite bilja) ili biljne proizvodnje (diplomirani inženjer poljoprivrede smer - ratarsko-povrtarski, voćarsko-vinogradarski ili horikulture ili diplomirani inženjer šumarstva smer - zaštita šuma) sa specijalizacijom (u daljem tekstu: stručnjak za zaštitu bilja).

Pod specijalizacijom iz stava 1. ovog člana podrazumeva se jednogodišnje usavršavanje na poljoprivrednim fakultetima iz oblasti fitopatologije, entomologije, herbologije, fitofarmacije sa toksikologijom, tehnologije zaštite bilja i regulative u oblasti zaštite bilja.

Član 7

Pravna lica i preduzetnici koji vrše promet pesticida na malo moraju imati objekte odgovarajućeg kapaciteta koji služe za promet pesticida (u daljem tekstu: poljoprivredna apoteka).

Poljoprivredna apoteka iz člana 1. ovog stav mora imati:

1) prodajni prostor za izdavanje pesticida krajnjim korisnicima i priručni magacin sa izgrađenim paletama ili rafovima;

2) prostor za rad stručnjaka za zaštitu bilja ili ograđen prostor u okviru prodajnog dela sa opremom za utvrđivanje štetnih organizama (mikroskop, lupa i dr.);

3) posebni magacinski deo za smeštaj i čuvanje pesticida iz grupe II i III otrova, sa izgrađenim paletama i rafovima;

4) posebno ograđen deo ili žičanu pregradu u okviru istog magacina - za pesticide iz grupe I otrova, sa izgrađenim paletama ili rafovima;

5) posebno ograđen prostor ili kontejner za smeštaj prazne ambalaže (plastične, staklene i limene) i pesticida kojima je prošao rok upotrebe.

U poljoprivrednoj apoteci pesticidi se mogu nalaziti samo u magacinu i priručnom magacinu.

Član 8

U poljoprivrednoj apoteci stručnjak za zaštitu bilja je dužan da krajnjem korisniku pesticida izdaje preporuku odnosno recept, prema Obrascu RC koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

U recept iz stava 1. ovog člana unosi se obaveza za kupca da praznu ambalažu (plastičnu, staklenu, limenu) vrati poljoprivrednoj apoteci.

Poljoprivredna apoteka praznu ambalažu prikupljenu od krajnjeg korisnika, upakovanu u plastičnim džakovima, dostavlja regionalnom centru za zaštitu bilja (sabirni centar), uz zapisnik sa specifikacijom vrste i veličine ambalaže sa navođenjem naziva proizvođača pesticida, koje se dalje kontrolisano uništava.

Poslovi regionalnog centra iz stava 3. ovog člana utvrđeni su Uredbom o vršenju prognozno-izveštajnih poslova u oblasti zaštite bilja ("Službeni list SRJ", br. 65/99).

Član 9

Pravna lica ili preduzetnici koji vrše promet pesticida na malo, koji se nalaze na ocenjenoj listi, a ne spadaju u grupu I, II i III otrova, moraju imati radnika sa srednjom stručnom spremom poljoprivredne ili šumarske struke.

Za pesticide iz stava 1. ovog člana nije potrebno izdavanje recepta.

Član 10

Pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji primenjuju pesticide sa oznakama na deklaraciji i uputstvu za primenu - otrovan za pčele (R-57) i otrovan za divljač, odnosno faunu - životinje (R-55), moraju najkasnije 48 časova pre primene obavestiti držaoce pčela, u vreme kada postoji najveća opasnost za trovanje pčela (od otvaranja cvetova do precvetavanja) i korisnike lovišta (rezervati divljači), o predstojećoj primeni pesticida na tom području.

Držaoci pčela iz stava 1. ovog člana mogu imati stalne pčelinjake na određenom području ili pokretne pčelinjake koji se tokom ispaše prijavljuju područnom centru za zaštitu bilja.

Korisnici lovišta iz stava 1. ovog člana mogu biti šumska gazdinstva registrovana za ovu namenu ili zoološki vrtovi i sl. na ograničenom području.

Obaveštenje iz stava 1. ovog člana vrši se preko područnog centra za zaštitu bilja na području gde će se primeniti pesticid, pismenim putem ili preko sredstava javnog informisanja.

III USLOVI ZA UVOZ SIROVINA I GOTOVIH PESTICIDA

Član 11

Zahtev za dobijanje odobrenja za uvoz sirovina i gotovih pesticida, kao i uzoraka sirovina i gotovih pesticida podnosi se organu nadležnom za poslove zaštite bilja (u daljem tekstu: nadležni organ).

Član 12

Zahtev za dobijanje odobrenja za uvoz sirovina - aktivnih materija podnosi samo domaći proizvođač prema Obrascu AM koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uz zahtev za uvoz iz stava 1. ovog člana prilaže se i originalni certifikat baznog proizvođača uz navođenje tehničke čistoće.

Član 13

Zahtev za dobijanje odobrenja za uvoz sirovina - pretkoncentrata podnosi samo domaći proizvođač pesticida prema Obrascu PK koji odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilaže se i originalni certifikat baznog proizvođača uz navođenje sadržaja aktivne materije u pretkoncentratu.

Član 14

Zahtev za dobijanje odobrenja za uvoz gotovih pesticida može podneti ovlašćeni zastupnik, domaći proizvođač u svojstvu kooperanta ili poljoprivredno, odnosno šumsko gazdinstvo za svoje potrebe, kao i druga pravna lica uz saglasnost ovlašćenog zastupnika inoproizvođača, prema Obrascu GP koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilaže se i originalni certifikat baznog proizvođača o sadržaju aktivne materije i fizičkim i hemijskim osobinama gotovog pesticida.

Član 14a

Zahtev za dobijanje odobrenja za uvoz uzoraka sirovina može podneti domaći proizvođač i ovlašćeni zastupnik za potrebe postupka registracije gotovih pesticida, kao i pravno lice koje se bavi naučnoistraživačkim radom u oblasti pesticida, u naučne i istraživačke svrhe.

Zahtev se podnosi prema Obrascu AM odnosno Obrascu PK.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilaže se i originalni certifikat baznog proizvođača uz navođenje tehničke čistoće, odnosno sadržaja aktivne materije.

Član 14b

Zahtev za dobijanje odobrenja za uvoz uzoraka gotovih pesticida može podneti ovlašćeni zastupnik i domaći proizvođač u svojstvu kooperanta za potrebe postupka registracije gotovih pesticida ili demonstracionih ogleda i pravno lice koje se bavi naučnoistraživačkim radom u oblasti pesticida, u naučne i istraživačke svrhe.

Zahtev se podnosi prema Obrascu GP.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilaže se i originalni certifikat baznog proizvođača o sadržaju aktivne materije i hemijskim i fizičkim osobinama gotovog pesticida.

Član 15

Podnosilac zahteva iz čl. 12. do 14b ovog pravilnika dužan je da uz zahtev za uvoz pruži dokaz o posedovanju carinskog skladišta, odnosno konsignacionog skladišta, koji se unosi u odobrenje za uvoz radi dozvoljavanja prevoza pošiljke do mesta carinjenja pod carinskim nadzorom.

Ako uvoznik nema dokaz o posedovanju carinskog, odnosno konsignacionog skladišta iz stava 1 ovog člana, može priložiti ugovor sa drugim pravnim licem koje poseduje carinsko, odnosno konsignaciono skladište, a koji služi kao dokaz za unošenje carinskog ili konsignacionog skladišta u odobrenje za uvoz, odnosno za dozvoljavanje prevoza pošiljke pod carinskim nadzorom, do dobijanja konačnog rešenja o dozvoli uvoza radi carinjenja.

Odredba stava 1. ovog člana odnosi se i na slobodne carinske zone.

Član 16

Odobrenje nadležnog organa za uvoz sirovina, gotovih pesticida i uzoraka sirovina i gotovih pesticida iz čl. 12. do 14b ovog pravilnika mora da sadrži: naziv pesticida, odnosno sirovina, poslovno ime njihovog proizvođača, uvoznika, korisnika, sadržaj aktivne materije u gotovom pesticidu ili pretkoncentratu, odnosno tehničke čistoće aktivne materije, količinu koja se uvozi, granični prelaz, rok važenja odobrenja, kao i naziv i lokaciju carinskog skladišta.

IV KONTROLA POŠILJAKA SIROVINA I GOTOVIH PESTICIDA U PROMETU PREKO DRŽAVNE GRANICE

Član 17

Obaveznu kontrolu pošiljaka sirovina i gotovih pesticida kao i uzoraka sirovina i gotovih pesticida u prometu preko državne granice, kao i kontrolu gotovih pesticida u konsignacionim i carinskim skladištima ili slobodnim carinskim zonama, kod kojih je prošao rok upotrebe označen na deklaraciji, vrši inspektor za zaštitu bilja (u daljem tekstu: fitosanitarni inspektor).

Ako se pošiljka iz stava 1. ovog člana nalazi u carinskom, odnosno konsignacionom skladištu ili slobodnoj carinskoj zoni i nije ocarinjena, a čiji je rok upotrebe označen na deklaraciji istekao, fitosanitarni inspektor po odobrenju nadležnog organa vrši ponovno uzorkovanje i daje uzorak na ispitivanje u ovlašćenu organizaciju radi provere fizičko-hemijskih osobina pre carinjenja te pošiljke.

Član 18

Uvoznik, prevoznik ili njihov zastupnik je dužan da fitosanitarnom inspektoru na graničnom prelazu prijavi prispeće pošiljke sirovina, gotovih pesticida, uzoraka sirovina ili uzoraka gotovih pesticida (u daljem tekstu: pošiljka), pri uvozu ili provozu.

Prijava pošiljke iz stava 1. ovog člana se vrši podnošenjem zahteva za pregled pošiljke pismenim putem. Zahtev za pregled pošiljke se predaje odmah, a najkasnije u roku od 24 časa od momenta prispeća pošiljke.

Zahtev iz stava 2. ovog člana sadrži: naziv pošiljke, poslovno ime proizvođača, poslovno ime uvoznika ili korisnika, količinu koja se uvozi, kao i sva dokumenta koja prate pošiljku.

Pre pristupanja uzorkovanju pošiljke iz stava 1. ovog člana, fitosanitarni inspektor vrši identifikaciju pošiljke upoređivanjem podataka iz zahteva za pregled pošiljke, odobrenja za uvoz izdatog od strane nadležnog organa i certifikata baznog proizvođača koji prati pošiljku, sa oznakama na ambalaži pošiljke koja se uvozi.

Uzorkovanje se ne vrši kod pošiljki uzoraka sirovina i gotovih pesticida.

Član 19

Ako uvoznik poseduje carinsko skladište koje je uneto u odobrenje o uvozu i postoji mogućnost carinjenja u unutrašnjosti zemlje, fitosanitarni inspektor na graničnom prelazu vrši uzorkovanje sirovina ili gotovog pesticida i izdaje rešenje o upućivanju pošiljke na mesto carinjenja pod carinskim nadzorom.

Ako na graničnom prelazu iz tehničkih razloga nije moguće izvršiti uzorkovanje sirovina ili gotovog pesticida, fitosanitarni inspektor o tome izdaje rešenje i takvu pošiljku upućuje do mesta carinjenja pod carinskim nadzorom u carinsko skladište uneto u odobrenje o uvozu, gde će se izvršiti uzorkovanje od strane nadležnog fitosanitarnog inspektora.

Kopije rešenja iz st. 1. i 2. ovog člana dostavljaju se nadležnom organu.

Uslovi za uzorkovanje i prevoz fitosanitarnog inspektora do mesta carinjenja radi uzorkovanja pošiljke iz st. 1. i 2. ovog člana dužan je da obezbedi uvoznik.

V KONTROLA SIROVINA I GOTOVIH PESTICIDA U UNUTRAŠNJEM PROMETU

Član 20

Kontrolu sirovina i gotovih pesticida u unutrašnjem prometu kod domaćeg proizvođača i gotovih pesticida u prometu na veliko i malo u originalnom pakovanju vrši fitosanitarni inspektor radi kontrole njihovog kvaliteta u skladu sa utvrđenim fizičko-hemijskim osobinama sadržanim u dozvolama za stavljanje u promet, kao i proveru da li je izvršena kontrola kvaliteta svake šarže proizvedenih gotovih pesticida, pre stavljanja u promet.

Član 21

Domaći proizvođač pesticida obavezan je da, pre stavljanja gotovih pesticida u promet, izvrši kontrolu kvaliteta svake šarže gotovog pesticida koju proizvede, odnosno stavlja u promet.

Domaći proizvođač iz stava 1. ovog člana mora čuvati podatke o izvršenim ispitivanjima kontrole kvaliteta gotovih pesticida po šaržama najmanje do isteka roka upotrebe označenoj na deklaraciji gotovog pesticida.

Član 22

Obavezna kontrola i uzorkovanje gotovog pesticida u prometu na veliko i malo vrši se ako je prošao rok upotrebe označen na deklaraciji, na zahtev proizvođača ili zastupnika ili kupca, a zahtev se podnosi nadležnom organu.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, kontrola i uzorkovanje može se izvršiti i pre isteka roka upotrebe označenog na deklaraciji, ako fitosanitarni inspektor na osnovu pregleda poslovnih knjiga ili na osnovu prijave posumnja da roba nije u originalnom pakovanju, odnosno nije odgovarajućeg kvaliteta.

Član 23

Fitosanitarni inspektor može izvršiti uzorkovanje gotovog pesticida i kod krajnjeg korisnika na njegov zahtev samo iz originalnog pakovanja, ako se posumnja na negativno delovanje pesticida u toku primene.

Uzorkovanje iz stava 1. ovog člana pada na teret korisnika - ako su rezultati ispitivanja pozitivni ili na teret proizvođača - ako su rezultati ispitivanja negativni.

VI UZORKOVANJE SIROVINA I GOTOVIH PESTICIDA RADI KONTROLE NJIHOVOG KVALITETA

Član 24

Uzorkovanje pošiljaka sirovina i gotovih pesticida pri uvozu vrši se po šaržama za svaku pošiljku posebno.

Svaka šarža iz stava 1. ovog člana, mora imati označen serijski broj određene proizvodnje na certifikatu koji prati pošiljku.

Uzorkovanje iz stava 1. ovog člana kod domaćeg proizvođača i gotovih pesticida prometu na veliko i malo vrši se u toku godine po principu slučajnog izbora.

Član 25

Postupak uzorkovanja sirovina i gotovih pesticida vrši se na sledeći način:

1) količina svakog uzorka sirovine, označenog brojem "1", "2" ili "3", za ispitivanje sadržaja aktivne materije je 0,5 l ili kg;

2) količina svakog uzorka gotovog pesticida, označenog brojem "1", "2" ili "3", za ispitivanje hemijskih i fizičkih osobina je za:

- tečne formulacije ( EC, SC, SL, ES, CE, FS, LS, SE, UL, OL, AS, EW, EO), u količini od 0,5 l;

- čvrste formulacije (WP, PW, WS, SP, SS, DP, DS), u količini od 0,5 kg;

- vodorastvorljive granule (SG); vododisperzibilne granule (WG), mikrokapsule za suspenzije (MS), suspenzije kapsula (CS) u količini od 0,1 kg;

- formulacije u obliku granula (GR; FG, GG, MG, CG), u količini od 1,0 kg;

- formulacije za posebne namene, u količini od 0,2 do 0,5 kg ili 1.

Ako su originalna pakovanja mala, uzorkuje se više pakovanja do količine iz tačke 2. ovog stava;

3) obavezna je homogenizacija mešanjem ili mućkanjem, ako je pakovano u buradima ili džakovima;

4) gotovi pesticidi na bazi metil-bromida, cijanovodonične kiseline, aluminijum-fosfida, cink-fosfida, odnosno magnezijum-fosfida ne smeju se otvarati, već se uzorkuje originalno pakovanje.

Član 26

Prilikom uzorkovanja sirovina i gotovih pesticida obavezno je označavanje uzoraka.

Uzorak označen brojem "1" može se formirati kao pojedinačan uzorak, formiran samo iz jedne šarže ili kao prosečan uzorak, formiran iz mase pojedinačnih uzoraka.

Kontrolni uzorak označen brojem "2" formira se istovremeno i od iste količine koja se uzorkuje.

Od iste količine koja se uzorkuje može se formirati i uzorak označen brojem "3", a na zahtev uvoznika ili proizvođača, koji se njima i ustupa, radi sopstvene kontrole.

Uzorak označen brojem "1", koji se plombira potpisnom karticom, dostavlja se na ispitivanje, uz nalog ili zapisnik fitosanitarnog inspektora ovlašćenoj organizaciji.

Uzorak označen brojem "2", koji se plombira potpisnom karticom, čuva se u graničnoj stanici ili se uz nalog dostavlja ovlašćenoj organizaciji na čuvanje, radi eventualne superanalize.

Na nalogu za ispitivanje iz stava 5. ovog člana, obavezno se navodi naziv sirovine ili gotovog pesticida, kao i adresa uvoznika, odnosno krajnjeg korisnika, telefon i ime odgovornog lica.

Član 26a

Kada se pošiljka sirovine ili gotovog pesticida sastoji od većeg broja šarži uzorkovanje se vrši na sledeći način:

1) za pošiljku do tri šarže uzimaju se pojedinačni uzorci svake šarže;

2) za pošiljku od četiri do 10 šarži uzimaju se pojedinačni uzorci iz tri slučajno odabrane šarže;

3) za pošiljku od 11 do 20 šarži uzimaju se pojedinačni uzorci iz pet slučajno odabranih šarži;

4) za pošiljku od 21 do 30 šarži uzimaju se pojedinačni uzorci iz šest slučajno odabranih šarži;

5) za pošiljku preko 30 šarži uzimaju se pojedinačni uzorci iz 20% od ukupnog broja slučajno odabranih šarži.

Član 27

Po dobijanju rezultata ispitivanja od strane ovlašćene organizacije ako su rezultati pozitivni, fitosanitarni inspektor uzorak označen brojem "2", vraća uvozniku ili proizvođaču na njihov zahtev.

Ako su rezultati ispitivanja negativni, fitosanitarni inspektor uzorak označen brojem "2", na osnovu saglasnosti nadležnog organa, prosleđuje na superanalizu drugoj ovlašćenoj organizaciji.

Član 28

Izveštaj o rezultatima ispitivanja uzoraka sirovine ili gotovog pesticida ovlašćena organizacija je dužna da dostavi fitosanitarnom inspektoru, nadležnom organu i uvozniku ili proizvođaču u roku od osam dana od dana prijema uzorka.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana mora biti u saglasnosti sa važećim odredbama o metodama za ispitivanje pesticida.

Ako su rezultati ispitivanja pozitivni, fitosanitarni inspektor donosi rešenje i dozvoljava uvoz radi carinjenja ili ako su rezultati ispitivanja negativni, odnosno nisu u skladu sa propisanim kriterijumima, zabranjuje se uvoz ili stavljanje u promet.

Član 29

Ako pošiljka sirovina ili gotovog pesticida za koju je obavezan pregled na graničnom prelazu pređe granični prelaz bez prijave i bez rešenja fitosanitarnog inspektora o prevozu pošiljke do mesta carinjenja, a stigne izvan sedišta granične stanice za zaštitu bilja, fitosanitarni inspektor koji sazna za takvu pošiljku obavestiće o tome nadležni organ. Za takve pošiljke može se izdati saglasnost od strane nadležnog organa za naknadni pregled i uzorkovanje na mestu prispeća te pošiljke, ali će se istovremeno preduzeti zakonske mere protiv počinioca tog prekršaja.

VII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 30

Donošenjem ovog pravilnika prestaju da važe odredbe čl. 9. do 22. Pravilnika o uslovima za proizvodnu liniju, promet, uvoz i uzorkovanje pesticida i đubriva ("Službeni list SRJ", br. 12/99) i odredba člana 3. u delu koji se odnosi na pesticide Pravilnika o zdravstvenom pregledu pošiljaka bilja u prometu preko državne granice ("Službeni list SRJ", br. 69/99).

Član 31

Ovaj pravilnik stupa na snagu 1. januara 2002. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o prometu, uvozu i uzorkovanju pesticida

("Sl. glasnik RS", br. 104/2005)

Član 21

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Obrazac RC

Recept o primeni pesticida

 

Ime i prezime kupca

 

Adresa kupca

 

1) Zahtev za rešavanje problema

Štetni organizam za koji se traži preporuka

 

Usev, odnosno zasad za koji se traži preporuka i njegova površina

 

2) Preporučena primena

Vrsta štetnog organizma koji se suzbija (domaći ili latinski naziv)

Usev, odnosno zasad i njegova površina

 

3) Gotov pesticid

Red. br.

Naziv pesticida

Akt. mat. i njen sadržaj

Količina primene na
100 m2

Vreme primene

Količina primene za traženu površinu

Izdata količina u apoteci

             
             
             
             
             
             
             
             

4) Obaveza vraćanja ambalaže

a) Da (navesti vrstu ambalaže) ___________________

b) Ne

______________
(Mesto i datum)

M.P.
ili faksimil

_______________________________
(Ime, prezime i potpis odgovornog lica)

 

 

Obrazac AM

Zahtev za uvoz aktivne materije

 

Naziv aktivne materije

 

Tehnička čistoća aktivne materije

 

Količina aktivne materije
(u kg ili l)

 

Tarifni broj aktivne materije

 

Granični prelaz

 

Naziv baznog proizvođača

 

Naziv i adresa uvoznika

 

Naziv i adresa korisnika

 

Naziv i adresa konsignacionog, odnosno carinskog skladišta

 

PRILOG

- Original certifikata baznog proizvođača o tehničkoj čistoći aktivne materije, koji prati pošiljku

______________
(Mesto i datum)

M.P.
ili faksimil

_______________________________
(Ime, prezime i potpis odgovornog lica)

 

 

Obrazac PK

Zahtev za uvoz pretkoncentrata

 

Naziv aktivne materije

 

Tehnička čistoća aktivne materije

 

Količina pretkoncentrata (u kg ili l)

 

Tarifni broj pretkoncentrata

 

Granični prelaz

 

Naziv i adresa uvoznika

 

Naziv i adresa konsignacionog, odnosno carinskog skladišta

 

PRILOG

- Original certifikata baznog proizvođača o sadržaju aktivne materije u pretkoncentratu, koji prati pošiljku

______________
(Mesto i datum)

M.P.
ili faksimil

_______________________________
(Ime, prezime i potpis odgovornog lica)

 

 

Obrazac GP

Zahtev za uvoz gotovog pesticida

 

Naziv pesticida

 

Sadržaj aktivne materije

 

Količina pesticida (u kg ili l)

 

Tarifni broj pesticida

 

Granični prelaz

 

Naziv baznog proizvođača

 

Naziv i adresa uvoznika

 

Naziv i adresa korisnika

 

Naziv carinskog, odnosno konsignacionog skladišta

 

PRILOG

- Original certifikata baznog proizvođača koji prati pošiljku
- Saglasnost ovlašćenog zastupnika gotovog pesticida koji se uvozi

______________
(Mesto i datum)

M.P.
ili faksimil

_______________________________
(Ime, prezime i potpis odgovornog lica)

Napomene

Danom početka primene Pravilnika o uslovima u pogledu objekata, opreme i stručne osposobljenosti kadrova koje mora da ispunjava distributer, odnosno uvoznik za upis u registar distributera i uvoznika, kao i o uslovima u pogledu objekata, opreme i stručne spreme kadrova koje mora da ispunjava distributer za stavljanje u promet naročito opasnih sredstava za zaštitu bilja ("Sl. glasnik RS", br. 80/2010 - dalje: Pravilnik), odnosno 1. januara 2012. godine, prestale su da važe odredbe Pravilnika o prometu, uvozu i uzorkovanju pesticida ("Sl. list SRJ", br. 59/2001 i "Sl. glasnik RS", br. 104/2005), u delu koji se odnosi na uslove za promet pesticida na veliko i malo. Danom stupanja na snagu Pravilnika o uslovima u pogledu objekata, opreme i stručne osposobljenosti kadrova koje mora da ispunjava distributer, odnosno uvoznik za upis u Registar distributera i uvoznika ("Sl. glasnik RS", br. 21/2012), odnosno 29. marta 2012. godine, Pravilnik je prestao da važi.