POKRAJINSKA UREDBA
O ZADUŽENJU AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE (PRIHVATANJU OBAVEZE OTPLATE DUGA) ZA PROJEKTE U FUNKCIJI PODSTICANJA GRAĐEVINSKE INDUSTRIJE REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 19/2010)

Član 1

Autonomna Pokrajina Vojvodina prihvata obavezu zaduženja, odnosno otplate duga u skladu sa Zaključcima Vlade Republike Srbije, 05 broj: 351-5941/2010 od 19.08.2010. godine i 05 broj: 351-6469/2010 od 09.09.2010. godine, kojima je utvrđeno 110 projekata sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine, predloženih od strane Fonda za kapitalna ulaganja Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao ovlašćenog predlagača, koji ispunjavaju uslove za realizaciju, u skladu sa Zakonom o podsticanju građevinske industrije Republike Srbije u uslovima krize i Uredbom o načinu predlaganja projekata, čija je realizacija u funkciji podsticanja građevinske industrije Republike Srbije i o praćenju dinamike finansiranja tih projekata.

Ukupna vrednost projekata iz stava 1. ovog člana, iznosi 5.979.025.606 dinara i utvrđena je Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu za 2010. godinu.

Član 2

U budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2010. godinu, obezbeđena su sredstva na ime učešća u finansiranju projekata iz člana 1. ove uredbe, u iznosu od 10% ukupne vrednosti istih.

Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine se obavezuje da učešće, za deo koji ne bude iskorišćen u 2010. godini, uključi u predlog akta o Budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2011. godinu, za istu namenu.

Član 3

Autonomna Pokrajina Vojvodina prihvata obavezu otplate kredita u visini 40% vrednosti projekata iz člana 1. ove uredbe, odnosno 50% vrednosti kreditnog zaduženja Fonda za razvoj Republike Srbije kod poslovnih banaka, za finansiranje projekata iz člana 1. ove uredbe, u iznosu do 2.391.610.243 dinara.

Član 4

Novčana sredstva iz člana 3. ove uredbe, koristiće se sukcesivno, a najkasnije do 31. decembra 2011. godine. Iskorišćeni iznos kredita do 31. decembra 2011. godine, smatraće se konačnim iznosom kredita.

Član 5

Otplata duga iz člana 3. ove uredbe, vršiće se pod uslovima, definisanim Programom vanredne podrške građevinskoj industriji u uslovima svetske ekonomske krize u 2010. godini i Javnim pozivom za izbor poslovnih banaka za učešće u finansiranju projekata i programa vanredne podrške građevinskoj industriji Srbije, raspisanim od strane Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Kamatna stopa: referentna kamatna stopa NBS + 2,5%, primenom komformne metode. Banka će u toku trajanja ugovora prilagođavati kamatnu stopu u skladu sa promenama referentne kamatne stope NBS.

Rok otplate kredita: 5 godina, uključujući period počeka od godinu dana, koji se računa od dana puštanja prve tranše kredita u tečaj.

Period počeka: 1 godina. U periodu počeka kamata se ne plaća, već se primenom komformne metode obračunava tromesečno unazad i pripisuje glavnom dugu.

Otplata kredita: po isteku grejs perioda, kvartalno u 16 jednakih tromesečnih anuiteta.

Naknada za obradu kreditnog zahteva: 0,5% od iznosa kredita i plaća se jednokratno, prilikom povlačenja sredstava.

Član 6

Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine će u predlogu akta o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine, obezbediti sredstva za blagovremeno i uredno izmirivanje obaveza i servisiranje duga koji je predmet ove uredbe.

Član 7

Ovlašćuje se Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, da sprovede sve aktivnosti i postupke, u cilju realizacije projekata koji su predmet ove uredbe.

Član 8

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana donošenja, a objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".