PRAVILNIK
O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA STANOVA I PORODIČNIH STAMBENIH ZGRADA NAMENJENIH ZA PRIVREMENO STANOVANJE DECE I OMLADINE BEZ RODITELJSKOG STARANJA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 44/2010)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi i način korišćenja stanova i porodičnih stambenih zgrada kojima raspolažu Grad Novi Sad, ili Centar za socijalni rad Grada Novog Sada, a namenjeni su za privremeno stanovanje dece i omladine bez roditeljskog staranja, kojima je, na osnovu Zakona, prestao smeštaj u ustanovi socijalne zaštite, odnosno hraniteljskoj porodici (u daljem tekstu: korisnici stana), obezbeđivanje sredstava za troškove privremenog stanovanja, kao i učešće korisnika u troškovima.

Član 2

U cilju što racionalnijeg korišćenja stanova, odnosno porodičnih stambenih zgrada (u daljem tekstu: stanovi) od strane većeg broja korisnika, Centar za socijalni rad Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Centar) početkom svake kalendarske godine donosi plan namenskog korišćenja.

Odluku o izboru korisnika stanova donosi stručni tim Centra (u daljem tekstu: Stručni tim).

II USLOVI I NAČIN KORIŠĆENJA STANOVA

Član 3

Stan se daje na privremeno korišćenje korisnicima stana prema sledećim kriterijumima:

- da je korisnik stana bio ili je još na stalnom smeštaju i zbrinjavanju u ustanovi socijalne zaštite (u daljem tekstu: Ustanova), ili hraniteljskoj porodici,

- da je planom otpusta, donetim u saradnji Ustanove sa Centrom, utvrđeno da je privremeno rešavanje pitanja daljeg smeštaja na ovaj način najcelishodnije, odnosno da korisnik stana nema mogućnost povratka u sopstvenu porodicu i da na drugi način ne može rešiti pitanje smeštaja,

- da je korisnik stana završio srednju školu ili da stiče visoko obrazovanje na Univerzitetu u Novom Sadu,

- da je korisnik stana svojim dosadašnjim odgovornim ponašanjem zaslužio da koristi stan.

Međusobni odnosi Centra i korisnika stana regulišu se ugovorom o korišćenju stana.

Ukoliko u nekom periodu nema korisnika stana sa teritorije Grada Novog Sada, Centar može da ponudi stan na korišćenje deci i omladini bez roditeljskog staranja kojima je, na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, prestao smeštaj u Ustanovi, odnosno hraniteljskoj porodici, sa teritorije drugih opština Južnobačkog okruga, a međusobni odnosi između Centra i opštine koja upućuje korisnika, kao i korisnika sa teritorije te opštine i Centra, regulišu se ugovorom.

Član 4

Korisnici stana mogu da koriste stan privremeno do godinu dana, izuzev studenata, koji stan mogu da koriste do završetka školovanja, i sa kojima se o tome zaključuje poseban ugovor.

Ukoliko postoji potreba da se stan koristi duže od perioda iz stava 1. ovog člana, a najduže do tri godine, odluku o tome donosi Stručni tim.

Nakon isteka roka korišćenja stana, korisnik stana je dužan da se, sa svojim ličnim stvarima iseli iz stana i da ga ostavi u stanju u kakvom je bio pre njegovog useljenja.

III OBEZBEĐIVANJE SREDSTAVA ZA TROŠKOVE PRIVREMENOG STANOVANJA I UČEŠĆE KORISNIKA U TROŠKOVIMA

Član 5

U budžetu Grada Novog Sada obezbeđuju se sredstva za troškove privremenog stanovanja, sredstva za tekuće popravke, održavanje i opremanje stana, i za ostale neophodne troškove.

Ukoliko je korisnik stana nezaposleno lice ili student, u budžetu Grada Novog Sada obezbeđuju se sredstva za troškove po računima javnih i javnih komunalnih preduzeća.

Korisnici stana koji su zaposleni učestvuju u srazmernom delu troškova iz stava 2. ovog člana, a najviše do jedne trećine zarade, i u ostalim troškovima, u skladu sa ugovorom o korišćenju stana.

U slučajevima kada Grad Novi Sad obezbedi stan za namene iz člana 1. ovog pravilnika, međusobni odnosi Grada i Centra regulisaće se ugovorom, u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 6

Korisnik stana je obavezan da:

- namenski koristi stan,

- čuva postojeći nameštaj i opremu u stanu,

- nadoknadi eventualnu štetu koju je prouzrokovao neodgovornim ponašanjem i nemarnim odnosom,

- prijavi nestanak predmeta ili opreme iz stana, ukoliko do toga dođe usled neodgovornog ponašanja i nemarnog odnosa trećeg lica,

- blagovremeno prijavi kvar na instalacijama, odgovornom radniku u Centru,

- održava higijenu stana, i

- poštuje pravila utvrđena Kućnim redom stambene zgrade u kojoj se stan nalazi.

IV NADZOR NAD KORIŠĆENJEM STANA

Član 7

U okviru organizacije i realizacije stručnog rada u obezbeđivanju privremenog stanovanja vrši se i nadzor nad korišćenjem stana od strane Centra.

Lice zaduženo za nadzor nad korišćenjem stana, zajedno sa korisnicima stana, utvrđuje potrebe korisnika stana i pruža im pomoć u rešavanju problema koji nastanu u vezi sa korišćenjem stana.

Nadzor nad korišćenjem stana vrši se kontinuirano, a zabeleška o izvršenom nadzoru, koja se sastavlja najmanje dva puta mesečno, usmeno se saopštava korisnicima stana.

Po završetku školske godine o izvršenom nadzoru se podnosi izveštaj Stručnom timu.

Ukoliko se nadzorom utvrdi da korisnik stana ne koristi stan u skladu sa ovim pravilnikom, lice zaduženo za nadzor nad korišćenjem stana dostaviće Centru predlog za raskid ugovora o korišćenju stana i pre isteka roka koji je ugovorom određen.

Uz predlog za raskid ugovora, lice zaduženo za nadzor nad korišćenjem stana dužno je da dostavi pisano obrazloženje.

Član 8

Korisnik stana tokom privremenog korišćenja stana ne može primati druga lica u stan u svojstvu sustanara.

V PRELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 9

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu i uslovima za korišćenje stana za privremeno stanovanje dece i omladine bez roditeljskog staranja ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 27/08).

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".