PRAVILNIK
O POPUNJAVANJU RADNIH MESTA U SLUŽBI POVERENIKA ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 81/2010)

 

OPŠTA ODREDBA

Sadržina Pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom se bliže uređuje popunjavanje izvršilačkih radnih mesta i položaja u Službi Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti (u daljem tekstu: Služba Poverenika), stručne osposobljenosti, znanja i veštine koje se vrednuju u izbornom postupku i način njihove provere, merila za izbor i imenovanje konkursne komisije.

POPUNJAVANJE RADNIH MESTA

Premeštaj, interni i javni konkurs

Član 2

Popunjavanje upražnjenog sistematizovanog radnog mesta u Službi Poverenika može se izvršiti premeštajem zaposlenog iz druge unutrašnje jedinice unutar Službe Poverenika, po odluci Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti (u daljem tekstu: Poverenik), ako za to postoje uslovi, premeštajem na osnovu sporazuma o preuzimanju, premeštajem iz drugog državnog organa po sprovedenom internom ili javnom konkursu i zasnivanjem radnog odnosa ako je na javnom konkursu izabran kandidat koji nije državni službenik.

Kada nema mogućnosti da se upražnjeno radno mesto popuni premeštajem, sprovešće se konkurs.

Član 3

Interni konkurs za popunjavanje upražnjenog mesta oglašava se na internet prezentaciji Poverenika ili na drugi način koji odredi poverenik.

Rok za podnošenje prijava je osam dana od dana oglašavanja internog konkursa.

Kada interni konkurs nije uspeo ili nije sproveden, sprovodi se javni konkurs.

Javni konkurs se oglašava u "Službenom glasniku Republike Srbije" i u jednom od dnevnih listova, u izdanju za celu Republiku.

Rok za podnošenje prijava na javni konkurs je osam dana, počev od narednog dana od dana oglašavanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

KONKURSNA KOMISIJA

Obrazovanje i sastav konkursne komisije

Član 4

Radi sprovođenja internog i javnog konkursa, pre oglašavanja, u Službi Poverenika se imenuje konkursna komisija.

Članove konkursne komisije imenuje Poverenik iz reda državnih službenika zaposlenih u Službi Poverenika, drugom državnom organu i iz reda stručnih lica za određenu oblast.

Član 5

Poverenik određuje sastav konkursne komisije u zavisnosti od uslova za rad na radnom mestu koje se popunjava, predviđenih pravilnikom kojim se uređuje sistematizacija radnih mesta u Službi Poverenika, vodeći računa da jedan član komisije bude neposredni rukovodilac unutrašnje jedinice u kojoj se vrši popuna, odnosno prijem, dok ostali članovi komisije treba da imaju najmanje isti stepen obrazovanja, stručnih sposobnosti, znanja i veština kao i kandidat u izbornom postupku.

Član 6

Članovi konkursne komisije će, nakon uvida u podnete prijave učesnika konkursa, dati pismenu izjavu Povereniku o tome da li oni ili sa njima povezana lica, imaju interes za sprovođenje konkursa, odnosno da kod njih ne postoji sukob interesa.

Krugom povezanih lica sa članovima konkursne komisije smatraju se: bračni ili vanbračni drug, srodnici po krvi u pravoj liniji bez obzira na stepen, u pobočnoj liniji i tazbini zaključno sa drugim stepenom srodstva, ako su u odnosu staratelja, štićenika, usvojioca, usvojenika, hranitelja ili hranjenika, kao i lica čija delatnost može imati uticaja na nepristrasno i odgovorno sprovođenje izbornog postupka i na imovno stanje članova konkursne komisije.

STRUČNE OSPOSOBLJENOSTI, ZNANJA I VEŠTINE

Vrednovanje stručnih osposobljenosti, znanja i veština

Član 7

Stručne osposobljenosti kandidata konkursna komisija vrednuje u izbornom postupku, ocenjujući njegovu sposobnost da uspešno obavlja poslove radnog mesta čija se popuna vrši, polazeći od uslova iz oglasa, odnosno sistematizacije radnog mesta i radnog iskustva kandidata na istovrsnim poslovima.

Znanje kandidata se vrednuje tako što se proverava poznavanje oblasti organizacije i rada državnih organa, delokruga Poverenika, opšte kulture, kao i stručno znanje kandidata iz oblasti rada na tom radnom mestu, mišljenje prethodnog poslodavca o odnosu prema poslu i kvalitetu rada.

Poznavanje prava Evropske unije i poznavanje stranog jezika proveravaju se u zavisnosti od poslova radnog mesta.

Veštine kandidata konkursna komisija vrednuje ceneći veštinu komunikacije, logičnog i analitičkog rezonovanja, elokvencije, organizatorske sposobnosti, veštinu rukovođenja, kreativnosti, veštinu rada na računaru, kao i drugih prethodno utvrđenih veština od strane konkursne komisije, potrebnih za obavljanje poslova tog radnog mesta.

Način provere stručnih osposobljenosti, znanja i veština

Član 8

Stručne osposobljenosti, znanja i veštine mogu se proveravati pismeno i usmeno.

Može da se sprovede više načina provere, ali je razgovor uvek obavezan.

Način na koji se stručne osposobljenosti, znanja i veštine proveravaju, određuje se u zavisnosti od toga da li se popunjava izvršilačko radno mesto ili položaj.

Ako se popunjava izvršilačko radno mesto, konkursna komisija, u saradnji sa državnim službenikom koji je zadužen za kadrove u Službi Poverenika, određuje koje se stručne osposobljenosti, znanja i veštine vrednuju, kao i način na koji se proveravaju, i u oglasu će obavestiti kandidate o tome.

Ako se popunjava položaj, konkursna komisija će oglasiti radno mesto sa uslovima utvrđenim pravilnikom kojim se uređuje sistematizacija radnih mesta i prethodno pribavljenim mišljenjem Poverenika o potrebnom znanju i veštinama kandidata i načinu na koji će se proveravati i vrednovati stručne osposobljenosti, znanja i veštine kandidata.

Član 9

Stručne osposobljenosti, znanja i veštine komunikacije kandidata, konkursna komisija proverava prvenstveno kroz razgovor sa kandidatima.

Konkursna komisija, pre početka razgovora sa kandidatima, određuje koji su joj podaci o kandidatima potrebni i pitanja koja se postavljaju kandidatima.

Kandidatima se postavljaju ista pitanja, po istom redosledu, s tim da konkursna komisija može u toku razgovora postaviti dodatna pitanja, ako su neophodna dodatna objašnjenja ili obaveštenja.

Razgovor može da sadrži simulaciju konkretnog problema koji se javlja na radnom mestu koji kandidat treba da reši. Kandidatima se zadaje isti zadatak.

Ako konkursna komisija odluči da se u izbornom postupku za popunjavanje izvršilačkih radnih mesta pismeno proveravaju stručne osposobljenosti, znanja i veštine, razgovor sa kandidatima obavlja se posle pismene provere.

Član 10

Konkursna komisija može odlučiti da je za popunjavanje slobodnog radnog mesta celishodna pismena provera stručnih osposobljenosti, znanja i veština, o čemu će obavestiti poverenika i u oglasu kandidate.

Pismena provera iz stava 1. ovog člana se vrši u obliku testa ili pismenog rada.

Ako test služi vrednovanju stručnih osposobljenosti i znanja, kandidati odgovaraju na pitanja tako što biraju jedan od više ponuđenih odgovora u testu koji je prethodno sastavila konkursna komisija.

Način provere veština je prvenstveno putem testova nadležnih strukovnih organizacija, izuzev veštine rada na računaru i veštine komunikacije, koje se proveravaju neposredno.

Provera putem pismenog rada sprovodi se samo izuzetno, kada konkursna komisija proceni da je za radno mesto koje se popunjava izuzetno potrebna veština logičkog i analitičkog zaključivanja, o čemu će kandidati biti obavešteni u oglasu.

Pismeni rad zahteva kratku analizu i izvođenje zaključka na zadatu temu od strane konkursne komisije.

Merila za izbor kandidata

Član 11

Ako se u izbornom postupku znanje proverava testom, rezultat kandidata vrednuje se tako što se određuje procenat tačnih odgovora.

Samo kandidati s više od 50% tačnih odgovora mogu da učestvuju u narednom delu izbornog postupka.

Ako se u izbornom postupku veštine proveravaju testom, ocene su "zadovoljava" i "ne zadovoljava", u skladu sa ocenama organizacije koja je izradila test.

Samo kandidati čiji je test vrednovan ocenom "zadovoljava" mogu da učestvuju u narednom delu izbornog postupka.

Ako se kao način provere koristi pismeni rad, rad kandidata vrednuje se ocenom od 1 do 3, prema kriterijumima koje konkursna komisija unapred određuje.

Ocenom 3 vrednuje se kandidat koji u potpunosti ispunjava zahteve za izbor na radno mesto, ocenom 2 vrednuje se kandidat koji delimično ispunjava zahteve, a ocenom 1 vrednuje se kandidat koji ne ispunjava zahteve za izbor na radno mesto.

U narednom delu izbornog postupka mogu da učestvuju samo kandidati koje su svi članovi konkursne komisije vrednovali ocenom 2 ili 3.

Rezultat vrednovanja kandidata utvrđuje se prosečnom vrednošću pozitivnih ocena.

Član 12

Nakon bodovanja svih kandidata, konkursna komisija sačinjava listu i dostavlja je povereniku.

Ako više kandidata ima jednaki rezultat, prednost imaju oni sa boljim rezultatima na pismenoj proveri znanja i stručnih osposobljenosti (prvo dopunsko merilo) i boljim rezultatom na testu veština (drugo dopunsko merilo).

Sa prva tri kandidata koja su postigla najbolji rezultat, konkursna komisija može ponovo da razgovara, kako bi utvrdila koji od njih najviše odgovara zahtevima radnog mesta.

Posebne odredbe za položaje

Član 13

Prilikom izbornog postupka za popunjavanje položaja, primenjuju se pravila kao za popunu izvršilačkih radnih mesta, provera i merila za vrednovanje stručnih osposobljenosti znanja i veština.

Za popunu položaja vrši se provera i stručnog znanja i poznavanja prava Evropske unije, proverava se veština logičnog i analitičkog rezonovanja, veština komunikacije, organizacione sposobnosti i veštine rukovođenja.

Znanje, stručna osposobljenost i veština komunikacije kandidata proverava se uvidom u podatke iz prijave i pitanjima koja se kandidatu postavljaju usmeno.

Članovi komisije glasaju posebno o svakom kandidatu.

Sa tri kandidata koja su imali najviše glasova, konkursna komisija može dodatno da razgovara, kako bi utvrdila koji od njih najviše odgovara zahtevima radnog mesta.

ZAVRŠNA ODREDBA

Član 14

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o popunjavanju radnih mesta u Službi Poverenika za informacije od javnog značaja ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 33/07).

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".