PRAVILNIK
O POKLONIMA FUNKCIONERA

("Sl. glasnik RS", br. 81/2010)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovaj pravilnik reguliše način raspolaganja poklonima koje u vezi sa vršenjem javne funkcije prima funkcioner, vođenje evidencije poklona i druga pitanja u vezi sa dužnostima funkcionera i organa, organizacija i javnih službi u kojima funkcioner vrši javnu funkciju.

Član 2

Pojedini izrazi korišćeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje za potrebe ovog pravilnika:

1. organ, organizacija i javna služba su organ Republike Srbije, autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave, javnih preduzeća, privrednih društava, ustanova i drugih organizacija čiji je osnivač, odnosno član Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave;

2. evidencija poklona je jedinstvena lista koja se izrađuje na osnovu evidentiranih primljenih poklona na propisanom obrascu;

3. zbirka obaveštenja je zbir svih podnetih obaveštenja o pojedinačnim primljenim poklonima funkcionera po hronološkom redosledu.

Član 3

Poklon je novac, stvar, pravo i usluga izvršena bez odgovarajuće naknade i svaka druga korist koja je data funkcioneru ili povezanom licu u vezi sa vršenjem javne funkcije, koji je moguće finansijski vrednovati.

Učestvovanje na konferencijama, okruglim stolovima, seminarima, sastancima i sl. finansirani (putni troškovi, troškovi smeštaja, ishrane, kotizacije) od strane domaćih ili međunarodnih organa i organizacija ne predstavljaju poklon po ovom pravilniku, ukoliko pravno lice u kojem funkcioner vrši javnu funkciju ne može doći u situaciju da odlučuje o pravu ili interesu navedenih organa i organizacija.

Spomen plakete, značke, zastavice i slično ne predstavljaju poklone po ovom pravilniku.

Član 4

Funkcioner može da primi protokolarni i prigodni poklon čija vrednost ne prelazi 5% prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, odnosno prigodne poklone čija ukupna vrednost u pojedinoj kalendarskoj godini ne premašuje iznos od jedne prosečne mesečne zarade, bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji.

Protokolarni poklon je poklon koji funkcioner primi od strane države, njenog organa ili organizacije, međunarodne organizacije ili stranog pravnog lica prilikom službene posete, gostovanja ili u drugim prilikama i ostali pokloni primljeni u sličnim okolnostima.

Prigodni poklon je poklon koji je uručen funkcioneru u prilikama kada ljudi tradicionalno razmenjuju poklone.

Član 5

Vrednost poklona je tržišna cena poklona, na dan kada je poklon ponuđen, odnosno primljen.

Tržišna cena poklona je prosečna cena tog proizvoda ili usluge na lokalnom tržištu, odnosno prosečna cena proizvoda ili usluge slične vrste i vrednosti u slobodnoj prodaji na tržištu.

II ZABRANA, ODNOSNO OGRANIČENJA KOD PRIMANJA POKLONA

Član 6

Protokolarni pokloni i prigodni pokloni za koje se nakon uručenja utvrdi da prelaze vrednost od 5% prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, odnosno prigodni pokloni čija ukupna vrednost premašuje iznos od jedne prosečne mesečne zarade, bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, postaju javna svojina.

U protokolarne i prigodne poklone bez obzira na njihovu vrednost ne računaju se pokloni:

- čije bi uručivanje, odnosno prijem predstavljalo krivično delo,

- čije je uručenje ili prijem zabranjeno propisima,

- ako su uručeni u obliku novca, hartija od vrednosti,

- ako bi njihov prijem bio u suprotnosti sa etičkim standardima koji važe za pojedine vrste funkcionera.

Pokloni iz prethodnog stava ne mogu postati vlasništvo funkcionera, ni javna svojina i potrebno ih je odbiti, vratiti poklonodavcu, odnosno treba sa njima postupati u skladu sa propisima.

Zabrana i ograničenja iz ovog člana odnose se i na slučajeve kada se poklon u vezi sa vršenjem javne funkcije funkcionera uručuje povezanim licima.

III POSTUPANJE U SLUČAJU PRIMANJA POKLONA

Član 7

Funkcioner koji primi poklon treba odmah da ispuni obaveštenje o primljenom poklonu (prilog I) i da ga preda organu, organizaciji ili javnoj službi u kojoj vrši javnu funkciju.

U obaveštenje treba da upiše sledeće podatke: svoje lično ime i funkciju koju vrši, naziv organa, organizacije ili javne službe u kojoj funkcioner vrši javnu funkciju, ime, prezime i adresu poklonodavca, odnosno ime i sedište pravnog lica ili organa, ukoliko je poklon dat u ime pravnog lica ili organa, podatak da li se radi o protokolarnom ili prigodnom poklonu, povod za uručenje poklona, opis poklona, vrednost poklona, podatak na koji je način određena vrednost poklona, podatak da li je poklon postao vlasništvo funkcionera ili javna svojina, ukupnu vrednost poklona u kalendarskoj godini, datum ispunjavanja obaveštenja i potpis funkcionera.

Ako poklon primi povezano lice, funkcioner je dužan da ispuni obaveštenje i da ga preda licu koje je zaduženo za vođenje spiska u organu, organizaciji ili javnoj službi u kojoj vrši javnu funkciju.

O predaji obaveštenja o primljenom poklonu funkcioneru se na njegov zahtev izdaje pismena potvrda.

Organ, organizacija, javna služba u kojem funkcioner vrši javnu funkciju u popunjeno obaveštenje unosi redni broj i ulaže ga u zbirku obaveštenja.

Organ, organizacija, javna služba su dužni da zbirku obaveštenja čuvaju kao arhivski materijal.

Organ, organizacija ili javna služba dužni su da vode evidenciju o primljenim poklonima i da primerak evidencije za prethodnu kalendarsku godinu, izrađen na obrascu propisanom ovim pravilnikom (prilog II), uz potvrde o predatim protokolarnim poklonima koji su postali javna svojina, dostave Agenciji za borbu protiv korupcije najkasnije do 1. marta tekuće godine.

Član 8

Ako je funkcioneru ponuđen poklon koji ne sme da primi, dužan je da ponudu odbije i da saopšti poklonodavcu, da ako primi poklon on postaje javna svojina. Funkcioner je dužan da u najkraćem roku podnese pismeni izveštaj o navedenom slučaju neposredno pretpostavljenom i Agenciji za borbu protiv korupcije.

Protokolarne poklone koji postanu javna svojina funkcioner treba odmah nakon prijema da preda organu nadležnom za postupanje sa imovinom u javnoj svojini i da ispuni obaveštenje o primljenom poklonu.

O predatom protokolarnom poklonu, koji je postao javna svojina, funkcioneru se izdaje pismena potvrda. Uz obaveštenje o primljenom poklonu, funkcioner je dužan da organu, organizaciji i javnoj službi, u kojoj vrši javnu funkciju, dostavi i potvrdu o predatom poklonu.

Agencija za borbu protiv korupcije utvrđuje da li ima povrede zakona i o utvrđenim povredama obaveštava organ, organizaciju ili javnu službu.

Član 9

Prilikom popunjavanja obaveštenja, funkcioner je dužan da označi tržišnu cenu poklona.

Ako je poklon takav da se ne može odrediti njegova tržišna vrednost, vrednost će utvrditi Agencija za borbu protiv korupcije.

Ako je poklon umetničko delo ili predmet koji predstavlja istorijsku vrednost ili drugu vrednost koja se ne može proceniti prema tržišnim kriterijumima, vrednost poklona će se utvrditi na osnovu procene stručnjaka.

Član 10

Ako funkcioner primi poklon poštom ili na drugi posredan način, navešće tu činjenicu u obaveštenju o primljenom poklonu.

U tom slučaju u obaveštenje će upisati podatke koji su mu kod prijema poklona poznati.

IV EVIDENCIJA POKLONA

Član 11

Evidencija poklona predstavlja jedinstvenu listu primljenih poklona, sačinjenu na osnovu podnetih obaveštenja o primljenim poklonima funkcionera, označenu rednim brojem, prema hronološkom redosledu primanja.

Evidencija sadrži: ime i prezime funkcionera, funkciju koju vrši, naziv organa, organizacije, javne službe u kojoj vrši javnu funkciju, ime, prezime i adresu poklonodavca, odnosno ime i sedište pravnog lica ili organa, ukoliko je poklon dat u ime pravnog lica ili organa, datum prijema poklona, podatak da li se radi o protokolarnom ili prigodnom poklonu, opis poklona, vrednost poklona, ukupnu vrednost poklona koje je funkcioner primio u kalendarskoj godini, podatak da li je poklon postao vlasništvo funkcionera ili javna svojina, mesto i datum popunjavanja evidencije i potpis odgovornog lica.

Evidencija poklona vodi se za vremenski period kalendarske godine.

Svaki funkcioner ima pravo na uvid u evidenciju poklona u vezi sa podacima koji se odnose na isti.

Član 12

Rukovodioci organa, organizacija ili javnih službi dužni su da odrede barem jedno lice koje će biti odgovorno za pravilno vođenje evidencije poklona.

Organ, organizacija ili javna služba dužni su da kopiju evidencije poklona za prethodnu godinu dostavljaju Agenciji za borbu protiv korupcije do 1. marta.

Na osnovu prikupljenih primeraka evidencije, Agencija za borbu protiv korupcije izrađuje katalog primljenih poklona za prethodnu kalendarsku godinu i objavljuje ga na svom sajtu do 1. juna tekuće godine.

V NADZOR NAD SPROVOĐENJEM ODREDBI PRAVILNIKA

Član 13

Unutrašnju kontrolu sprovođenja odredbi ovog pravilnika sprovode rukovodioci organa, organizacija ili javnih službi u kojima funkcioner vrši javnu funkciju. Za kontrolu rukovodioci organa mogu da ovlaste i drugo lice.

Spoljnu kontrolu sprovođenja odredbi ovog pravilnika sprovodi Agencija za borbu protiv korupcije u skladu sa ovlašćenjima koja su utvrđena Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Obaveštenje o primljenom poklonu funkcionera sastavni je deo ovog pravilnika i štampan je uz pravilnik (prilog I).

Obrazac za izradu jedinstvene liste evidencije poklona funkcionera sastavni je deo ovog pravilnika i štampan je uz pravilnik (prilog II).

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog I

OBAVEŠTENJE O PRIMLJENOM POKLONU

U skladu sa Pravilnikom o poklonima funkcionera, a u vezi sa ograničenjima i obavezama funkcionera kada prima poklone iz čl. 39, 40, 41. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije ("Službeni glasnik RS" 97/08 i 53/10), podnosi se obaveštenje o primljenom poklonu.

 

1. Podaci o funkcioneru

1.1. Ime i prezime funkcionera:

 

1.2. Naziv organa, organizacije ili javne službe u kojoj funkcioner vrši funkciju:

 

1.3. Naziv funkcije:

 

2. Podaci o primljenom poklonu

2.1. Poklonodavac (ime i prezime ili naziv i sedište organa ako je poklon dat u ime pravnog lica ili tela, datum prijema, ukoliko je poklon primljen poštom ili na drugi posredan način navesti tu činjenicu i navesti podatke koji su prilikom prijema poklona poznati):

 

2.2. Poklon:

a) protokolaran b) prigodan

2.3. Povod za uručenje poklona:

 

2.4. Opis poklona (Npr: ugostiteljske usluge, troškovi putovanja, troškovi smeštaja, advokatske usluge, lekarske usluge, građevinske usluge, karte za predstave, karte za utakmice, članstvo u teretanama, velnes klubovima, ski pas itd, do 5% vrednosti prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji):

 

2.5. Vrednost poklona u dinarima:

 

2.6. Metod utvrđivanja vrednosti (tržišna vrednost, procena Agencije za borbu protiv korupcije):

 

2.7. Poklon postaje svojina:

a) funkcionera b) javna svojina

2.8. Ukupna vrednost poklona u dinarima (koje je funkcioner primio u toku jedne kalendarske godine):

 

 

U

 

,

 

godine

 

 

(mesto)

(datum)

 

 

(potpis funkcionera)

 

Prilog II

EVIDENCIJA POKLONA FUNKCIONERA

(obrazac popuniti elektronskim putem; popunjavaju se bela polja)

 

Red. br.

FUNKCIONER
(Ime i prezime funkcionera, funkcija koju vrši, naziv organa, organizacije i javne službe u kojoj funkcioner vrši funkciju)

POKLONODAVAC
(Ime i prezime poklonodavca, naznačiti da li poklon daje kao fizičko lice ili u ime pravnog lica. Ukoliko se poklon daje u ime pravnog lica, imenovati i to pravno lice. Navesti adresu poklonodavca ukoliko je poznata. Ukoliko je poklon primljen poštom ili na drugi posredan način navesti tu činjenicu i navesti podatke koji su prilikom prijema poklona poznati.)

POKLON
(Poklon koji funkcioner može da primi je stvar, pravo ili usluga koju je moguće finansijski vrednovati. Npr: ugostiteljske usluge, troškovi putovanja, troškovi smeštaja, advokatske usluge, lekarske usluge, građevinske usluge, karte za predstave, karte za utakmice, članstvo u teretanama, velnes klubovima, ski pas itd. do 5% vrednosti prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji)

Datum prijema

Vrsta poklona
(zaokružiti)

Detaljan opis poklona

Vrednost poklona izražena u dinarima

Ukupna vrednost primljenih poklona tokom tekuće kalendarske godine izražena u dinarima

U čiju svojinu poklon prelazi (zaokružiti: ova rubrika se ne popunjava ukoliko je poklon neko pravo ili usluga)

1

 

 

 

prigodan

protokolaran

 

 

 

ličnu

javnu

2

 

 

 

prigodan

protokolaran

 

 

 

ličnu

javnu

3

 

 

 

prigodan

protokolaran

 

 

 

ličnu

javnu

4

 

 

 

prigodan

protokolaran

 

 

 

ličnu

javnu

5

 

 

 

prigodan

protokolaran

 

 

 

ličnu

javnu

6

 

 

 

prigodan

protokolaran

 

 

 

ličnu

javnu

7

 

 

 

prigodan

protokolaran

 

 

 

ličnu

javnu

8

 

 

 

prigodan

protokolaran

 

 

 

ličnu

javnu

9

 

 

 

prigodan

protokolaran

 

 

 

ličnu

javnu

10

 

 

 

prigodan

protokolaran

 

 

 

ličnu

javnu

 

U

 

,

 

godine

 

 

(mesto)

(datum)

 

 

(potpis odgovornog lica)